Dina levnadsdagar

Dina dyrbara levnadsdagar kan aldrig bli betraktade som förspillda,
så länge ditt hjärta brinner för någon annans väl och ve.
 
 
Roger Lindqvist.   

"Detta är ett rån!"

Smörgåsrån.     
Seså, stå inte där som ett fån, ge mig omedelbart ett rån!
 
Roger.
 
-----------------------------------------------------------------------------
Bild: www.mobilialund24.se       

Livet

Vissa människor lever, andra existerar.
 
Roger Lindqvist.

Christers

 

Sanningen

Sätt aldrig sanningen bakom lås och bom.
Låt den alltid få sväva fritt.
 
Roger Lindqvist.

Utmattningsdepression/alkoholism m.m.

Gudrun Schyman.   
 
Trots väldiga störningar på TV:n så lyckades jag mellan varven ta in litegrann av den diskussion som Fredrik Skavlan förde med SD:s Jimmie Åkesson. Lite rundare om kinderna, nya glasögon och skägg gjorde att jag först nästan inte kände igen det heta intervjuobjektet Åkesson. Varför jag valt ordet "heta" beror främst på att massmedia haussat upp den här intervjun de senaste veckorna. SD har mycket att förklara, bl a Björn Söders grova klavertramp om samerna. Många inom partiet har visat en obehaglig fientlighet mot judar, vilket är djupt kränkande och olyckligt.
 
 
Vad gäller den utmattningssjukdom som Jimmie Åkesson varit sjukskriven för, så ligger det mer på det rent mänskliga planet. Det finns ingen anledning att som vissa krönikörer och sk komiker gjort, att göra sig lustig och vinna poäng på en människas sjukdom. Det gränsar till ren absurditet. Jimmie Åkesson är inte ensam att drabbas av sjukdom. Det finns flera exempel:
 
 
1996 satt Gudrun Schyman i SVT:s morgonsoffa och berättade för Eva Hamilton att hon var alkoholist. Tårarna flödade, och många kände en ömhet för Schyman som då var partiledare för V.
 
 
Kjell Magne Bondevik, norsk statsminister drabbades av depression 1998, och var då tvungen att under veckor ta en time out.
 
 
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström S drabbades av utmattningsdepression under sin studenttid.
 
 
Listan kan göras längre, ett bevis på att depression, alkoholism, psykiska besvär kan drabba vem som helst av oss.
 
 
 
Roger Lindqvist.

Tomas Tranströmer död

Tomas Tranströmer (1931-2015).
Tack för alla dina ord!
 
 
 
 
 
 
 
 

Uppgift och utgift

Bättre med en stimulerande uppgift, än en trist utgift.
 
 
Roger Lindqvist.

Tiggeri

En allt vanligare syn på våra gator.
 
Folkpartisten Åse Sundström i Arjeplog har kritiserats hårt av sitt parti, efter ett inlägg på Facebook. I sitt inlägg jämställer hon tiggeri med barnarbete och sexhandel, och säger också att hon är dödligt less på tiggarligan som ockuperat Norrbotten. Hon kallas rasist för att hon hyser såna åsikter. Åse Sundström har nämligen fått berättat för sig hur människor från Rumänien kommer till Stockholm och förses med bilar och en karta för att åka ut och tigga, i organiserad verksamhet.
  - Det är omdömeslöst att skriva så som offentlig person, säger Thomas Olofsson, ordförande för folkpartiet i Norrbotten.
 
Åse Sundström tycker också att våra samhällen börjar likna rena misären.
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 26 mars 2015.

Tommy Elfs

 

Flamingokvintetten

Dennis, Boris, Gunnar, Hasse och Åke.
 
 

Fel Emil...?

Ska man tro de faktauppgifter som finns ute på nätet, så är Emil i
Lönneberga idag flygexperten Jan Ohlsson. I otaliga bilder så är
det han som utpekas. Men...
 
 
Andra källor tillbakavisar dock att Jan Ohlsson på bilden är "den förgrömmade ongen".
 
Roger.

BRYNÄS 1963-64

Brynäs 1963-64.
 
Jag är visserligen Luleå Hockey fan, men måste ändå tillstå att Brynäs från Gävle var ett alldeles speciellt lag under stora delar av 60-70-talet. Här fanns stjärnor som Tord Lundström, Håkan Wickberg, Lennart "Lillstrimma" Svedberg, Hans "Virus" Lindberg, Wille Löfqvist, m fl. Samma stjärnor spelade också i Tre Kronor en följd av år.
 
 
Hans "Virus" Lindberg.

En man vid namn BOGART

Humphrey Bogart (1899-1957).

"Den förgrömmade ongen har blivit stor"

Jag sitter och slötittar på TV:n och det är då han dyker upp: flygexperten Jan Ohlsson. Nåt säger mig att jag sett flygexperten tidigare, men då som busungen Emil i Lönneberga. Den förgrömmade ongen har blivit stor, närmare bestämt en mogen man i 50-årsåldern. Undrar om han fortfarande täljer gubbar i sin snickarboda? Undrar om han blev nykterist på livstid, efter fadäsen med griseknoen? Han gav ju faktiskt ett nykterhetslöfte, när han i sällskap med sin mamma gjorde besöket på Godtemplarlogen. Om jag inte minns fel, så var även griseknoen med.
 
 
Emil...

 
Jan Ohlsson, flygexpert.
-----------------------------------------------------------------------------
Bilder: www.expressen.se /www.reddit.com
 
 
 
 

Utsikt mot hamnen i Piteå

Från en balkong på Uddmansgatan i Piteå, fotograferade Ulf Lindlöf delar av
hamnen i Piteå. Den blå bilen, en VW 1600 kunde faktiskt vara min pappas
bil. Min far köpte bilen på Åströms i Piteå, fordonet var av 1967 årsmodell.
----------------------------------------------------------------------------------------
Foto: ULF LINDLÖF.

Okonventionella metoder...

 
Elisabeth Svantesson.
Bild: www.norran.se      
 
 
 
I gårdagens Uppdrag granskning fick TV-kameran följa med bakom kulisserna på ett flyktingboende. "Samir" 25-årig flykting från Syrien, satt på ett boende i väntan på bostad och arbete. Trots fagra löften om jobb och "medlemskap" i det svenska samhälle, så hände ingenting. "Samir" berättade om sin frustration.
- Jag förstår inte hur ni kan ta emot oss, när det varken finns tillgång till jobb heller bostäder.
- Det är nån som har tänkt fel, säger "Samir".
 
 
Att integrationen har havererat, håller de flesta av våra politiker med på. Under de närmaste fem åren väntas ytterligare 350.000 asylsökande hit till Sverige. Migrationsverket ber om miljarder. Närmare bestämt 157 miljarder fram till 2019. Det är en ökning på drygt 18 miljarder från den senaste prognosen. Detta gäller hyreskostnader, ekonomiskt bistånd samt hälso- och sjukvård. Detta i en tid av rådande bostadsbrist.
 
 
Ylva Johansson S och Elisabeth Svantesson M fanns också i TV-studion. Den sistnämnda är fd arbetsmarknadsminister. - Hur ska vi då göra, vi går ju mot en katastrof, sa Janne Josefsson med blicken vänd mot Ylva Johansson, som snabbt bollade över frågan till moderaten Svantesson.
- Vi måste bygga moduler, säger Elisabeth Svantesson.
- Moduler, men det är ju baracker, säger en förvånad Janne Josefsson.
- Jo, men vi måste börja tänka i mer okonventionella banor, säger Svantesson med ett leende.
 
 
Tja, inte blev jag så mycket lugnare av de där pratet om moduler. Om vi nu får direktiv att börja tänka mer okonventionellt, har vi inte gått över gränsen då, är min tanke. Och Reinfeldts prat om att "det finns hur mycket ytor som helst" gör mig ännu mer undrande. Jag är benägen att hålla med flyktingen "Samir" när han lite fundersam säger: "Det är nån som har tänkt fel".
 
 
Roger Lindqvist.
 
 

The Caretakers

EXPRESSEN - den 28 oktober 1966.     
Urklippet har jag lånat av trummisen Stephan Möller i Caretakers, numera Spotnicks.

Älskad kattgubbe

Pelle fyller 12 år i början av juni. I nio år levde han tillsammans med
sin syster Sessan och den övriga Lindqvistiska familjen. Men våren
2012 så flyttade Sessan upp till den eviga katthimlen. I dag är Pelle
sambo med kattflickan Selma. När Pelle fyller 12 går han i pension.
Har han bestämt.

Telefon: 0911/30382 Hortlax.

1962-63 fick vi vår första telefon indragen. En av männen från televerket,
var en viss Rudolf Nordsvahn från Hortlax. Rulle N. blev så småningom
Piteås första kommunalråd. Telefonnumret var: 0911/30382.
 
 

Skavlan eller inte?

Fredrik Skavlan.      
 
 
En av Fredrik Skavlans gäster nu på fredag är SD:s Jimmie Åkesson. Detta har på sina håll mötts av starka protester, som tycker att Åkessons närvaro inte lämpar sig i SVT. Förklaringen till proteststormen är att Jimmie Åkesson på bästa sändningstid ges utrymme att "mysa" inför hela svenska folket, vilket kritikerna helt förkastar.
 
Åkessons politiska budskap går jag inte in på, man kan få tycka vad man vill om detta, men Jimmie Åkessons parti sitter i vår svenska riksdag, och har där blivit invald på demokratiska grunder. Därför tycker jag det känns som en överreaktion av de som har skrikit högt på olika sociala medier. Vad dessa människor åberopar är inget annat än censur, där vissa "lämpliga" individer med rätt politiskt budskap och framtoning äger den fulla rätten att "mysa" på bästa sändningstid med talkshow värden Fredrik Skavlan.
 
 
I SVT:s "Min sanning" intervjuades för några månader skådespelaren Sven Wollter av programledaren Anna Hedenmo. Wollter som står nästan längst ut till vänster politiskt sett, fick frågan hur han ställde sig till det som händer i Nordkorea. Han tillfrågades också om landets diktator, Kim Jong-un. Wollter ville inte fördöma det som skedde i landet. När frågan om Stalin och Lenin också kom upp, gjorde Wollter samma slags undanmanöver. Frågan är då följande: varför blåste ingen proteststorm Sven Wollter av stolen, när han på bästa sändningstid sitter och försvarar tre diktatorer, med mycket blod och människoförakt på sina respektive samveten?
 
 
Trubaduren och sångaren Mikael Wiehe, berättade stolt i tidningarna för ett tag sedan att han förärats Leninpriset. Wiehe brukar även han synas i televisionen med sin gitarr ibland. Även här hördes inga högre protester.
 
 
Riksgurun och åsiktsmaskinen, Jan Guillou, ses ofta i våra TV-apparater. Guillou skriver också krönikor i Aftonbladet. I februari satte han sina författarfingrar på sin gamla skrivmaskin och påstod att: "Oron för en växande antisemitism är överdriven". Detta fick Willy Silberstein att kontakta AB:s chefredaktör Jan Helin. Frågan han ställde var: "Tänker ni fortsätta publicera krönikor som förringar rasism mot judar, där personer som jag som kämpar mot rasism utmålas som lögnare?"  Men som vi vet, så är Jan Guillou nåt av en helig ko i det här landet, och han kommer säkert att fortsätta att skriva både det ena och det andra.
 
 
Mot bakgrund av detta, finner jag det inte alls olämpligt att Jimmie Åkesson sitter i Skavlans soffa och ger sin syn på saken, i sann demokratisk ordning. Det har skrivits spaltmil om Åkesson, så låt honom då få ge svar på de många frågorna.
 
 
Roger Lindqvist.

Trettiosex år...

Fr v Lindqvist, Danielsson och Mellqvist.
 
Igår var det 36 år sen jag muckade. En av de mest sköna stunder i mitt liv. I 227 dagar tjänade jag Kungen och fosterlandet. Kungen såg jag aldrig till, men jag fick en viss skymt av fosterlandet.
 
 
En dålig rygg gjorde mig till kronvrak. Men allra först var jag
radiolänkman på S3.
 
 
Vpl LINDQVIST 5:e  komp. I19.
 
 
Lindqvist & Danielsson, 5:e kompaniet I19.
 
Bataljonchefen Tillman.
 
 
 
 

Kunskapens låga

r
När jag växte upp hade jag en dröm; ett stort hus med ett rum fyllt med
böcker från golv till tak. Hus har vi haft, bokhyllor likaså, men tyvärr inte
nåt jätterum med böcker av samma volym som Kungliga Biblioteket i
Stockholm.
 

TAGES

 

HETS /1944

 

Ett stycke världshistoria

Här vilar en bit världshistoria i vårt förråd. DN:s och PT:s förstasida
som berättar om händelsen. Min mor har berättat att hon gjorde pannkaka
i samma stund hon fick vetskap om nyheten. Jag var sex år och minns
inget om mordet.

Ludwig

Ursäkta alla eventuella feminister, det är virvelkaggarna som jag vill framhålla,
inte den lättklädda damen i vänster bildhörn.

Grävande journalistik?

 
Vart tog den djupgående och kritiskt granskande journalistiken vägen? Kan det tänkas vara så, att de sk grävande journalisterna behöver en ny och bättre spade?  I det så politiskt korrekta Sverige, grävs det inte så pass djupt, att sanningarna kommer upp till ytan. Istället föredrar man att peta litegrann på ytskiktet.
 
 
Roger.
 
--------------------------------------------------------------
Bild: www.tecknar-olle.se
 
 

Kära LUDWIG

Ludwig Silver Sparkle Classic 1960.
 
 
Ludwig Super Classic Champagne Sparkle 1966.
 
Ludwig Blue Vistalite 1972.
 
Bilder från e-bay.
 

Den 19 augusti 2012

Den 19 augusti 2012 höll jag den här lilla gossen i famnen.
Barnbarnet John Malte Lindqvist var då endast tolv dagar gammal.
Malte fyller således tre år nu i augusti 2015.
 
 
 
 

Jag kan inte låta bli att undra...

Olof Palme (1927-1986).
Undrar hur Olof Palme skulle formulerat sig om han befunnit sig i samma situation som Margot Wallström? Hade ordvalet varit detsamma? Hade han fördömt diktaturen på sitt speciella sätt? Hade han råkat i samma trångmål som Margot Wallström? Jag kan inte låta bli att undra...en mycket intressant tanke.
 
 
Roger.

Hallelujah

 
Gruppen Milk and Honey stod som slutliga segrare i 1979-års Eurovision
Song Contest i Jerusalem med låten Hallelujah. Sveriges bidrag Satellit
som framfördes av Ted Gärdestad, hamnade på en 17:e plats. Hallelujah
var en trallvänlig låt som bl a Jan Malmsjö och dansbandet Vikingarna
spelade in på platta, var för sig.
 
 
 
 

Morden i Göteborg

Två unga män fick sätta livet till när två okända gärningsmän löpte amok i Göteborg häromkvällen. Vid den debatt som sedan följde, så pekade många av debattörerna på allvarliga brister och fel ute i vårt svenska samhälle. Polisen och våra folkvalda politiker fick ta emot en stor del av den frustration som folket på plats kände. Vad som slog mig mest, var att ingen ifrågasatte dessa skjutglada och kriminella individers respektive hemförhållanden. Hemmet med föräldrar syskon och nära släktingar, är väl den grund som alla barn står på. Och det är där som det lilla barnet får sina värderingar, serverade av sin mor och far. Det är också livsviktigt med goda förebilder, och det är också i barndomen som det bestäms hur det lilla barnet skall bli som vuxen. Så snälla ni, allt är inte samhällets fel.
 
 
Roger.

"Kränkt"

Vi har under det senaste åren heller kanske året, fått ett nytt slags modeord i det svenska språket: KRÄNKT.
 
Ute i samhället ropar de flesta i dag att man känner sig kränkt. Det är alltifrån olika grupper som enskilda personer som älskar att ta detta ord i sin mun. Fortsätter trenden så är jag rädd att det inom loppet av några år, kommer att bli stört omöjligt att föra en diskussion, i de ämnen som finns på dagordningen. Är man inte kränkt av det ena, så är man banne mig även kränkt på det andra också. Sverige av idag anno 2015 är ett land omhöljt av en slags censur som jag aldrig någonsin förr sett maken till. I massmedia kan jag ibland skratta åt vissa journalisters jonglerande med "förbjudna" ord. Man kan kalla det för ett misslyckande när man som journalist sviker sitt kall. Man kallar inte ord och handlingar vid dess rätta namn. Istället gömmer man sig bakom skrattretande omgjorda och tillgjorda förklaringar.
 
 
Jag är rädd att om detta fenomen tillåts fortsätta, så gräver man sin egen grav så småningom. Jag tror att man upplevs idiotförklara sina läsare. Och det kan komma att slå tillbaka på diverse tidningsredaktörer vad det lider. Låt året 2015 bli det år då skygglapparna tas av. Att vara ärlig och tala i klartext är mycket mer hederligt, än att fortsätta på den här mer förljugna vägen, där 2+2 blir 9 och inte 4. Om världen är tokig - skriv då för bövelen att den är det. Och gör inte om den till något helt annat.
 
 
Roger.

Piteå-Stockholm

Den här fredagseftermiddagen har jag transporterat Andreas och Anna till Kallax flygstation i Luleå. Ute i Stockholms skärgård sitter Andreas sambo Caroline och väntar, så även Annas kille Fredde. Carro och Anna är systrar.
 
Ursäkta ältandet: men datorn är fortfarande inlagd på en sjukhusavdelning på datorlasarettet. Tillståndet är stabilt. Patienten väntas att så småningom tillfriskna, utan några allvarliga framtida men.
 
 
Roger.

- Ska vi käka en hamburgare?

 
Leif GW Persson.
 
Efter den mycket uppmärksammade händelsen på Malmö Central, då två flyktingbarn togs om hand av ordningsvakter, har det stötts och blötts i tidningar och TV vad som egentligen var rätt och vad som eventuellt blev fel. En mobilkamera fångade en sekvens då en pojke på nio år brottades ner av en vakt, och kritiken lät inte vänta på sig. Högt och ljudligt ekade ropen över hela landet: skandal!
 
 
Så här i efterhand vet vi nu att filmupptagningen inte visade hela händelseförloppet. Den fulla historien uppdagades inte förrän Leif GW Persson begärde tillgång till alla de övervakningskameror på Malmö Central. Det visade två unga ynglingar, där den ena (nioåringen) uppträdde både hotfullt och aggressivt. Den nioårige ynglingen gick till attack mot en av vakterna, där han lyckades med konststycket att bita vakten i armen, vilket fick till följd att ordningsvakten senare nödgades uppsöka sjukhus. Nioåringen spottades och uppträdde allt annat än medgörligt, när vakterna så småningom såg det nödvändigt att lägga ner honom på golvet. Det var i den stunden som en mobilkamera först började registrera förloppet.
 
Rädda Barnens generalsekreterare, Elisabeth Dahlin, röt till och tyckte att Leif GW inte såg händelsen ur ett barnperspektiv. I TV programmet Veckans Brott figurerade en psykolog, som förkastade vakternas handling. Psykologen hade ett helt annat alternativ. - Man sätter sig i ögonhöjd med barnet, och får på så sätt kontakt. Man låter honom hellre springa sin väg än att fånga honom/henne. Man kan till exempel fråga om vi ska gå och käka en hamburgare. Så långt psykologen.
 
Om nu den här grabben haft en kniv som tillhygge, hade farbror psykologen fortfarande velat käka hamburgare? Om den nioårige pojken haft som avsikt att skada, så hade han naturligtvis kunnat göra det. Men det är ju precis i den sorts situation som vakterna och polis kommer in i bilden. - Man vet aldrig i förväg vad en person kan åstadkomma, när det uppstår en liknade händelse. Det är just därför som vakterna gjorde det dom skulle göra, grabben uppträdde aggressivt och provocerande, var Leif GW:s svar på det hela. - En nioåring kan visst ställa till ordentlig skada, polisen har tom laglig rätt att skjuta om så skulle vara.
 
Min personliga reflektion är att vakterna skötte endast sitt jobb. Nio år kan låta väldigt oskuldsfullt och gulligt. Men kom ihåg att vi lever i en värld där barn i samma ålder utför både självmordsbombningar och avrättningar. Barnsoldater finns det också, tyvärr. Själv så råkade jag hitta en bild av en mycket ung pojke, som stolt poserade med ett avhugget huvud framför pappas kamera. För inte så länge sedan, så avrättade en 10-12-årig pojke en man genom att skära av honom huvudet. Så låt er inte luras av åldern. I dag har de flesta gängse gränser passerats. Vi vet alla vad som händer i Syrien med omnejd. Unga flickor sänds ut på marknader och liknande med ett bombbälte omkring sin midja. Unga pojkar likaså.
 
 
Roger.

VW-buss 1970-tal

 
Under vistelsen på Gran Canaria gjorde vi ett besök uppe i bergen.
Utanför en restaurang upptäckte jag den här mycket fina VW-bussen.
Årsmodell? gissar på 1970-talet.
 
 
 

Ford Anglia

I går hälsade vi på hos Britta och Lennart. Så småningom kom ett fotoalbum fram på bordet, vilket jag älskar. Ibland de många bilderna från 60-talet, skymtade många välkända ansikten fram. Min farmor bl a. När min dator har blivit kurant, ska jag låna Brittas album och scanna in de fina bilderna. Det fanns även ett annat foto som väckte mitt intresse, en blå Ford Anglia, som Brittas pappa Ivan hade som sin allra första bil. Snacka om minnen. Jag hade också en Anglia fast i en mycket mindre modell. Tänk om alla mina leksaksfordon varit kvar. Ja, tänk om.
 
 
Leksaksvarianten.
 
Ford Anglia som Polisbil.
 
 
 

Des Moroney

Des Moroney.
 
Minns ni kanadensaren Des Moroney? hockeyliraren som kom hit till Sverige på tidigt 60-tal, och som kom att bli spelande tränare för några av landets bästa hockeylag. Des Moroney spelade för Västerås IK, Örebro IK, Rögle BK, Karlskrona BK och Tingsryds AIF. Under VM i Bern 1971 var Des Moroney även assisterande förbundskapten åt Arne Strömberg. Des Moroney föddes 1935 och är i dag bosatt i Skivarp.
 
----------------------------------------------------------------------------------
foto KVÄLLSPOSTEN.

Malte

Malte med sin farfar.

GÄÄÄÄÄSP...

Skottdramat i Göteborg diskuteras livligt i en TV nära mig för tillfället. Politiker, polis, lärare, massmedia samt en mor med två tvillingsöner. Icke heller att förglömma en viss Janne Josefssons närvaro. Samtalet handlar om unga invandrarkillar med mord i blicken, som istället för att leva i samhället, har valt att framleva sina liv utanför den samhälleliga gemenskapen. Frågan om varför detta kan ske, sätter i gång mina gäspreflexer. Oro i förorterna, bomber, bilar som sätts i brand, stenkastning mot räddningstjänst och polis. Listan kan göras lång...jag har hört det tidigare.
 
 
Jag har en känsla att massmedia och politiker "trollar" bort verkligheten väldigt ofta. Man idkar självcensur för att inte kränka vissa grupper i samhället. Inte alls bra! Det bästa är att ta tjuren vid hornen, och ta av filttofflorna och solglasögonen och blicka ut över det VERKLIGA Sverige. Då först kan man göra ett ärligt försök att lösa problemen. Ursäkta, nu måste jag gäspa igen...GÄÄÄÄÄSP...
 
 
Roger.

Ett land i förfall

Efter att ha sett SVT:s Uppdrag granskning igår, så ställer jag mig frågan: håller fina gamla Sverige bli ett land i förfall? Håller det helt enkelt på att gå förlorat? Psykiskt sjuka ligger på gatan och skriker ut sin ångest. Sprutnarkomaner och hemlösa lever i ett totalt förfall. Gruppvåldtäkter på värnlösa kvinnor, där överfallet läggs ut på nätet. På gatorna regerar kriminella gäng, vars enda språk är automatvapen. Så sent om igår, dödades två unga män i Göteborg, flera andra skadades. Våldet har nog kommit för att stanna, är jag rädd. Och våra handlingsförlamade politiker bryr sig inte nämnvärt. Terroristexperten Hans Bruun suckade djupt när han intervjuades i SVT häromkvällen. Terrorgruppen IS fortsätter att rekrytera unga sk "svenskar" till Syrien.
  - IS ligger många steg före oss, säger en uppgiven Hans Bruun.
 - Vi härhemma har inte ens startat, säger han. Vi befinner oss än endast på startplatsen.
 
 
Vid den ICA-butik där jag bor, satt det häromdagen två tiggare. Kanske inte så konstigt i dessa tider, när hela Piteå stad har tiggare på strategiska platser. Fattigdomen är sedan länge utrotad här i landet. Men den ligger ändå och lurpassar, känns det som. Man kan inte låta bli att undra. Det är nåt som är allvarligt fel.
 
 
Roger.

Historieintresserade farbröder

Leif Lidman, en av de historieintresserade farbröderna. Loppiskungen är
ett annat ord som används när Leif kommer på tal. I ca tjugo år basade
han över verksamheten i Badhusparken, där loppmarknad har anordnats
varje lördag under sommaren.
 
Under 2014 fick vi tillfälle att anordna en bildutställning, dels i Piteå-Tidningens foajé, men även i Gallerians konsthall. Gubbarna som låg bakom var Leif Lidman, Ulf Lindlöf och jag. Ulf gick tyvärr bort i november, vilket kastade en sorgens skugga över det hela.
 
 
I februari 2014 satt vi tre tillsammans i det sk tidningshuset ute på Framnäs.
På bilden ses fr v Leif Lidman och Ulf Lindlöf sittande t.h.
 
 
 
 
 

Dagboksanteckningar 1974

Tisdagen den 5 mars 1974    
 
 
Bosse N. och jag gjorde ett besök på Club Napoleon igår. Vi lyssnade på Piteå Big Band samt Arne Domnérus band, med Bengt Hallberg, Janne Schaffer, Georg Riedel, Claes Rosendahl och Ola Brunkert. Spelningen började halv nio och vi var hemma ca halv ett på natten. Ikväll skall vi lyssna på dom också, men då på Christinasalen.
 
Spelade i Luleå i fredags, och på Norrmalmia dagen därpå. Fullsatt på båda ställena. Träffade några bekanta på Norrmalmia, däribland en kusin.
 
 
Roger.

Dagboksanteckningar juli 1969

Onsdag den 9 juli 1969 Har vaknat och klockan är kvart över åtta, åker in till Norge i dag. På hemvägen ett eventuellt besök på Frösön, och där ett besök i Vilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen. Nu är vi på väg, och klockan är nio prick. Vi är på väg mot Klimpfjäll i Norge. Mycket vackert i omgivningen, där vi färdas efter vägen. Det är vatten på båda sidor av vägen. Klockan är nu kvart över ett, och John och Emmy fick problem med sin bil, då var klockan ca elva. Har plockat fyra hjortron som dessvärre är omogna. Torsdag den 10 juli 1969 Vi har övernattat i en by som jag inte vet vad den heter. I går var vi över till Norge. Mina föräldrar och min faster Elsa. Tog en bild vid gränsen. Byn vi besökte hette Nordli, mamma köpte en bricka som minne. Resterande sällskap, Ivan, John och Emmy, stannade kvar på den svenska sidan. Det var endast sex kilometer från den norska gränsen. Skall till Gäddede är det tänkt. John Risberg fick som sagt fel på bilen, därför ville han inte åka in till Norge. John måste in på en bilverkstad när vi anländer till Gäddede, I morgon är vi kanske i Östersund. Vi är ev. hemma måndag eller tisdag. Klockan är nu tio i nio då jag skriver detta. Vi måste tyvärr avbryta resan. Farmor har blivit sjuk, och ligger på lasarettet. Fredag den 11 juli 1969 Fick höra att det var inte så allvarligt med farmor. Så vi tar det lilla lugna. John R. fick hämta bilen från verkstan idag. Nu åker vi från Gäddede. Vi har övernattat hos Hans Carlsson i Gäddede. Mamma har ringt hem till Gerd. Det blir ev. ett vandrarhem i natt. Klockan är nu tio i fem. Nästa mål är Dorotea. Roger.

Dagboksanteckningar juli 1969

Hittade en anteckningsbok med grönt omslag i min skrivbordslåda. I den finns lite strödda anteckningar om en semestertripp vi gjorde i juli 1969. Den som spar han har!
 
Måndag den 7 juli 1969.   
Vi for i morse kl. halv tio. Jag sov i bilen ca en halv timma. Vi stannade och fikade kl. halv tolv. Just nu är vi i Boliden. Och nu är vi på väg mot Norsjö...nu är vi framme. Klockan är drygt halv ett, och vi  har stannat vid ett underligt tält, där det står Volvohallen. Då var vi i Kvarnsåsen där vi skall köpa korv.
 
Har ätit en smörgås, och fortsätter därefter till Lycksele, där vi skall övernatta. Klockan är nu 15,15 när vi passerar gränsen till Lycksele. Vi försökte få oss en stuga, men alla var upptagna.
 
Tisdag den 8 juli 1969.  
Nu är det morgon i Betsel, där vi hyrde en stuga hos Irma och Albert Eriksson. Pappa håller på att packa, samtidigt som regnet öser ner. Jag sitter i bilen och skriver detta. I går så åt vi ute bakom deras hus. Vi var till Bålforsens kraftverk, tog lite bilder där med min kamera. Strax så fortsätter färden mot Vilhelmina. Ritade en gubbe i deras gästbok.
 
Anlände till Storuman kl. halv elva i dag. Det regnar fortfarande. Har sovit en bak i bilen. Fortsätter nu mot Vilhelmina. Mamma köpte en present till Gerd på Konsum i Storuman. Klockan närmar sig tolv, och vi är hungriga.
 
Är nu framme i Vilhelmina. Det regnar fortfarande. Har ätit pölsa och potatis. Vi har även gjort ett besök i Vilhelmina kyrka. I en antikaffär i byn så köpte jag en familjebibel för tio kronor. Efter maten skall vi eventuellt ut med bilen för att se oss omkring. Faster Elsa tog en bild av oss i kyrkan. I morgon åker vi till Norge. Har skickat ett vykort till farmor och Gerd. Det annonseras om hembygdsdagar här i Vilhelmina nu på fredag. Enligt annonserna så kommer kända toppartister att uppträda. Har varit hos telegrafen och ringt hem till Gerd, men hon var inte hemma. Har köpt bakelser på konditoriet som vi skall äta i kväll. Vi har övernattat hos Elfrid Lundqvist i Vilhelmina.

Trumgympa

Trumgympa för min onda axel...

Andreas & Daniel

Två av de tre bröderna Lindqvist, Ante och Danne. Robert saknas på bilden.

PT-medarbetare

Tre fd medarbetare på Piteå-Tidningen, fr v journalisten Sven Lindholm, fotografen
Nils Ögren samt typografen Kurt Landström.

THE FLAMES

Piteås stolthet på pophimlen, The Flames. Trummisen Lennart Nordmark hörde av sig när han såg bilden på
min fb-sida, och berättade att han var 14 år fyllda på den här bilden. Slagverket övertogs senare av Tommy
Jonsson, medan Lennart började i ett annat välkänt band: Jannes X-tett. I dag spelar herr Nordmark i Roxy
Storband i Piteå.

Hans G. Pettersson, yrke: pressfotograf

En rätt så ung och nybliven fotograf på Piteå-Tidningen, Hasse Pettersson.
 
 
Fotografen Hans G. Pettersson och journalisten Sven Lindholm på arbetsplats reportage i mitten
av 60-talet. Hans G. är sonens svärfar, och när vi träffas brukar jag be honom berätta ur sitt minst
sagt händelserika yrke, som varade i många år. Så sent som idag möttes vi över en kopp kaffe.
 
 

Det var så här det började...

Mr. Aktuellt - Olle Björklund.

Sara

Det var en feminist som hette Sara,
hon ville inte alls med gubbar vara.
Ty, för det motsatta könet hon kände agg,
i hennes sida satt en slags inflammerad tagg.
Men så en dag blev hon kär i Östen.
Hon blev alldeles till sig, bara hon hörde rösten.
Hon föll som en fura, tänk att en gubbe henne lura.
Och i stället för en fullblodig bestämd feminist,
blev hon en världsberömd svajmastartist.
 
Roger Lindqvist.
 

Brunbrända gossar

 
Far och son i 27-gradig värme blickande ut över Atlanten.

I en liten vrå av paradiset

I  en vrå på balkongen i 26-gradig tropisk värme umgås jag med författarinnan Kerstin Ekman.
 
 

Beautiful Sunday

Jag sjöng i vissa av de band jag spelade i. En av låtarna hette "Beautiful Sunday" som sångaren Daniel Boone en gång låg på hitlistorna med. Idag har det varit en mycket underbar Söndag. Vi har grillat, druckit kaffe och umgåtts med Ante, Carro, Norah, Malte, Lis, Hasse, Robban och Max. Alltså "Sunday, Sunday beautiful day..."
 
 

Var är Putin?

Putin den förskräcklige.
Putin har inte synts till på över en vecka. Detta har skapat vilda rykten världen över. Är han sjuk? Är han död? För mig rent personligen så bryr jag mig inte ett dugg. Det här är en man som jag inte alls litar på. Putin är en i en lång rad högt uppsatta ryska ledare, som skapat både oro och osämja i världen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

LILL-BABS

 

Four Seven - Göteborg

 
 

Bosse Lidéns

 

Baracudaz

Baracudaz från Örnsköldsvik är ett av många band som vi spelade non-stop-dans med. Baracudaz var ett heltidsband som släppte några LP-plattor under sin aktiva tid.
 
 
Baracudaz 1975. Bilden har jag lånat av Sören Johansson, grundaren av sidan,
"Svenska dansband". Sören hade jag kontakt med för nåt år sen. Han är i dag
tyvärr avliden.
 

Sten & Stanley, Streaplers, Beatmakers.

 
 
 

Mormor

Bilden som illustrerar det här inlägget, har jag visat tidigare. Det föreställer min kära mormor Beda Karolina, som föddes den 20 maj 1895 och som avled den 8 oktober 1964. Minnesbilderna av mormor har börjat blekna litegrann i kanterna, eftersom jag var endast sju år när hon gick bort. Men visst kommer jag ändå ihåg denna mycket lågmälda och ömma person, som med sin krokiga rygg satte sina spår i mitt liv. Min syster har betydligt fler minnen och berättelser om våran mormor, detta av naturliga skäl, eftersom Gerd är nio år äldre. I bland känner jag mig smått avundsjuk för att jag inte fick mer tid med henne under jordelivet. Detsamma gäller farfar Amandus som avled endast några månader efter mormor. Farmor Hanna dog den 7 januari 1970 och Sanfrid, min morfar, gick ur tiden den 29 mars 1989. Morfar följde mig in i vuxen ålder, och är den person som jag lärde känna allra mest. Trots allt så har de ju alla satt sina outplånliga intryck och avtryck.
 
 
Beda Karolina Lundgren f. Jonsson (1895-1964).
 

60-tals frossa...

 
 

En gång musiker - alltid musiker!

I år, 2015, är det 43 år sedan jag började spela trummor ute på de norrländska dansbanorna. Det som började som en lustfylld lek hemma vid våran radiogrammofon, växte så småningom både i kvantitet och styrka. Det är många som hört av sig, och velat ha min historia på pränt, nu senast i Piteå museums årsbok. När man berättar om de här åren, verkar det som om man rör vid en slags lustfylld känslosträng hos människor. Åtminstone är det så det känns, när man kommer i samtal med män och kvinnor därute i vardagen.
 
 
Roger.
 
 
Några av mina affischer som i dag finns inramade som ett minne
från en underbar tid i mitt liv.

Dans i afton! THOR-ERICS

 

Svensktopparna: YNGVE FORSSÉLLS

Yngves från Guldstaden Skellefteå, köpte en landsvägsbuss tillhörande Skellefteå lokaltrafik i början av 70-talet. Man inredde den och använde den till sin turnébuss, när bandet åkte på sina många, och ibland långa spelningar genom vårt avlånga land. Jag minns så väl hur bussen såg ut, när vi mötte dem ibland efter de norrländska vägarna, nån sen natt efter en spelning. På busstakets båda långsidor, fanns ordet "Svensktopparna" väl synligt. På sidorna längre ner sågs orkesternamnet "YNGVE FORSSÉLLS".
Roger.

I afton: SVEN-INGVARS

 

I vårsolens glans

Saknar än så länge åtkomst till alla mina bildmappar, därför så får jag väl  blogga på en höft så länge.
 
I dag har vi umgåtts med Ante, Carro, Norah, Malte, Anna och Tobbe. Vi har suttit vid grillen och mått som prinsar och prinsessor. Barnbarnen har fått sitt lystmäte i att åka och köra skoter. Härligt vårväder, detta  i kombination med nära och kära, som gör livet värt att leva.
 
Roger.

I Afton: Trio me´ Bumba

 

Pite Revyn

 
Pite Revyn 2015.
I går damp det ner en summa välbehövliga slantar från Pite Revyn. Detta pga ett revynummer som jag skrivit. I år blev det endast ett skrivet nummer, förra året blev det två. Det är alltid en liten utmaning varje gång beställningen kommer. Årets insats av revygänget följde jag tyvärr inte på plats.

Jailbird Singers

Jailbird Singers.
En timmes musikdokumentär i SVT2 med legendariska Jailbird Singers i fokus. Intressant till sån grad, att jag glömde att andades under programmet. Kul att lyssna till Tore "Masen" Eliassons berättelse om hur det hela en gång tog sin början. Tore Eliasson är i dag den enda efterlevande medlemmen i trion. Sångaren Tony Granqvist, och gruppens upphovsman, avled i cancer strax efter sitt bröllop 1965. Basisten Åke "Korpen" Jonsson, gick bort 1998. Kul att även Anders Burman och Börje Ekberg fanns med i programmet. De två herrarna grundade skivbolaget Metronome i slutet av 40-talet. Anders Burman finns inte heller kvar i livet.
 
Roger.
 

- Då allt blivit sagt -

Då alla ord blivit sagda,
och alla tankar blivit tänkta,
då återstår ingenting.
 
Roger Lindqvist.
 

Fortsatt tekniskt strul...

Efter en härlig solig vecka på Gran Canaria, blev jag sjuk så fort vi landade på Kallax i Luleå. En rätt så besvärande influensa gjorde mig fjättrad vid sängen. I dag känns det faktiskt lite bättre. Bloggandet har fått träda tillbaka pga fortsatt strul med datorn. Men jag fortsätter som vanligt när jag fått pli på utrustningen.
 
Roger.

RSS 2.0