- Ska vi käka en hamburgare?

 
Leif GW Persson.
 
Efter den mycket uppmärksammade händelsen på Malmö Central, då två flyktingbarn togs om hand av ordningsvakter, har det stötts och blötts i tidningar och TV vad som egentligen var rätt och vad som eventuellt blev fel. En mobilkamera fångade en sekvens då en pojke på nio år brottades ner av en vakt, och kritiken lät inte vänta på sig. Högt och ljudligt ekade ropen över hela landet: skandal!
 
 
Så här i efterhand vet vi nu att filmupptagningen inte visade hela händelseförloppet. Den fulla historien uppdagades inte förrän Leif GW Persson begärde tillgång till alla de övervakningskameror på Malmö Central. Det visade två unga ynglingar, där den ena (nioåringen) uppträdde både hotfullt och aggressivt. Den nioårige ynglingen gick till attack mot en av vakterna, där han lyckades med konststycket att bita vakten i armen, vilket fick till följd att ordningsvakten senare nödgades uppsöka sjukhus. Nioåringen spottades och uppträdde allt annat än medgörligt, när vakterna så småningom såg det nödvändigt att lägga ner honom på golvet. Det var i den stunden som en mobilkamera först började registrera förloppet.
 
Rädda Barnens generalsekreterare, Elisabeth Dahlin, röt till och tyckte att Leif GW inte såg händelsen ur ett barnperspektiv. I TV programmet Veckans Brott figurerade en psykolog, som förkastade vakternas handling. Psykologen hade ett helt annat alternativ. - Man sätter sig i ögonhöjd med barnet, och får på så sätt kontakt. Man låter honom hellre springa sin väg än att fånga honom/henne. Man kan till exempel fråga om vi ska gå och käka en hamburgare. Så långt psykologen.
 
Om nu den här grabben haft en kniv som tillhygge, hade farbror psykologen fortfarande velat käka hamburgare? Om den nioårige pojken haft som avsikt att skada, så hade han naturligtvis kunnat göra det. Men det är ju precis i den sorts situation som vakterna och polis kommer in i bilden. - Man vet aldrig i förväg vad en person kan åstadkomma, när det uppstår en liknade händelse. Det är just därför som vakterna gjorde det dom skulle göra, grabben uppträdde aggressivt och provocerande, var Leif GW:s svar på det hela. - En nioåring kan visst ställa till ordentlig skada, polisen har tom laglig rätt att skjuta om så skulle vara.
 
Min personliga reflektion är att vakterna skötte endast sitt jobb. Nio år kan låta väldigt oskuldsfullt och gulligt. Men kom ihåg att vi lever i en värld där barn i samma ålder utför både självmordsbombningar och avrättningar. Barnsoldater finns det också, tyvärr. Själv så råkade jag hitta en bild av en mycket ung pojke, som stolt poserade med ett avhugget huvud framför pappas kamera. För inte så länge sedan, så avrättade en 10-12-årig pojke en man genom att skära av honom huvudet. Så låt er inte luras av åldern. I dag har de flesta gängse gränser passerats. Vi vet alla vad som händer i Syrien med omnejd. Unga flickor sänds ut på marknader och liknande med ett bombbälte omkring sin midja. Unga pojkar likaså.
 
 
Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0