89-åriga Helga Stenmark

 
21-årige Amir Amiri, medborgare från Afghanistan, dömdes till 14-års fängelse och livstids utvisning för sitt brutala brott.

Avans Lantbruk AB Hortlax - 28 juni 2014

 
 
 
 
Äldste sonen och bonden, Andreas, under en välbehövlig paus.

Norah och farfar Roger

 
Det finns stunder av stor och varm lycka. En av de stunderna är när man får krama om sina barnbarn, som t. ex Norah. Lyckan och kärleken känns i djupet av mitt hjärta. Bilden togs den 13 juli 2013 vid Svensbyån på vägen mellan Blåsmark och Svensbyn.

Daniel byter panel

 
Så här överlycklig blev sonen Daniel när han bytte panel den 28 juni 2013.
 

En piprökande farbror

 
Sommaren 1975 köpte jag en pipa. Varför vet jag inte. Men jag gjorde det i alla fall. Rökte, gjorde jag också. Men det blev inte nån fortsättning. I stället så snusade jag i ett par år, tills den dagen då jag resolut bestämde mig för att aldrig ner använda tobak. Det är 18 år sedan sista snusen.

Estonia /1994

 
Av de 989 personerna som fanns ombord så omkom 852 stycken. Av de svenska passagerarna omkom 501 av de sammanlagt 552 ombord från Sverige.
 
Onsdagsmorgonen den 28 september, 1994, ca 6.40, stod jag på busstationen i Piteå och väntade på min buss som skulle ta mig till Sjukhemmet i Öjebyn. När jag stod där, så började en chaufför i en annan buss att berätta för mig vad som hade hänt. Till en början så tyckte jag att han sa "Östersund". Men väl inne i bussen så var det en bekant som förklarade att det var en olycka ute i Östersjöns farvatten.
 
Samma morgon hade jag en fruktansvärd värk i ryggen. Jag var helt enkelt tvungen att be en av mina arbetskompisar, Harry Nilsson, att skjutsa hem mig. När jag kom hem så satte jag på TV:n som sände hela den dagen. Jag minns att min pappa också kom förbi mig en stund. Den där värken, visade sig senare vara njurstensbesvär. Två dagar före olyckan fyllde jag 37 år.

CECIL - Piteå

 
foto Roger Lindqvist 2012-06-26

Lennart "Lill-Strimma" Svedberg /1965

 
Född 29 februari 1944 död 30 juli 1972.
 

Doktor Zjivago /1965

 
 
¤ Omar Sharif
¤ Julie Christie
¤ Alec Guiness
¤ Geraldine Chaplin
¤ Rod Steiger
¤ Ralph Richardson
¤ Tom Courtney
¤ Rita Tushingham
 
Filmen är baserad efter en bok av Boris Pasternak.
 
Doktor Zijvago hade urpremiär i USA den 22 december 1965. Svensk premiär den 5 oktober 1966. Regi: David Lean.

Till våra politiker från vänster till höger

I dag lämnar ni era avtryck.
I morgon måste ni kanske stå till svars för dem.
 
Roger Lindqvist

Joakim Bonnier /1962

 
Joakim "Jocke" Bonnier, f. 31 januari 1930 Stockholm d. 11 juni 1972 Le Mans Frankrike.
 
Söndagen den 11 juni 1972 åkte jag och min svåger Henning, som var chaufför på Arne Jonssons åkeri i Piteå till Småland. På nyheterna den dagen hörde vi om Jocke Bonniers dödskrasch på Le Mans i Frankrike under det 24-timmars lopp han deltog i, med sin Lola T 280. Det glömmer jag inte.

En gång fanns du så nära...

Tolvmansvägen, Bergsviken, fredagen den 3 december 2010.
 
 
 
 
 
 
 
Hejdå, mamma!
 
 
 
 

Norah - 2010-11-21

 

Evert Taube /1950

Evert Taube (1890-1976)
 

SM i Twist /1962

 

Gunnar Wiklund /1961

Gunnar Wiklund (1935-1989).

Thory Bernhards /1961

Thory Bernhards (1920-2014).

Änglar, finns dom... /1961

 
En svensk filmklassiker, regisserad av Lars-Magnus Lindgren. Musik av Evert Taube och Torbjörn Lundquist.
 

Vägen du valde

Alla väljer vi att gå vår egen speciella väg.
Du valde din!
 
Roger Lindqvist 

Till er som bestämmer!

Att möta en ny tid med nya utmaningar, på rätt sätt. Vad är då det rätta sättet för er politiker? Att lyssna på folket! Det är själva pudelns kärna i en demokrati. Möt den växande laglösheten med sunt förnuft och rejält förstånd. Stäng inte in er i era möteslokaler och riksdagshus. Gå ut i samma verklighet som era väljare lever i. Det finns en oro i dagens samhälle som ni totalt ignorear. Det finns många av gräsrötterna därute, som upplever att avståndet mellan de folkvalda och medborgarna blivit alltför stor.
 
Sen så har ni den stora fräckheten att bete er som en oseriös bilhandlare, som prackar rostskadade och odugliga fordon på sina kunder. Under valåret är ni lismande, inställsamma och allmänt uppe i de blå molnen. Ni lovar mer än ni kan hålla. I dag är det många som genomskådat farsen. Sen begär ni att man ska "rösta rätt".
 
Det här inlägget blir väl betecknat som "fake news" i era ögon och öron. Men tro mig, det är dagens absoluta sanning.
 
Roger Lindqvist  

Pekka Langer och Jan Lindblad /1971

 

Trummor av 1949-årsmodell

 

Svea Hund på Göta Lejon /1976

Medverkande: Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Tommy Körberg, Lena Nyman, Monica Zetterlund och Gösta Ekman. Sånggruppen EBBA: Lena Ericsson, Lars och Kerstin Bagge och Bo Andersson med Gunnar Svenssons storband.
 
MINNESVÄRT!

Äntligen, Lasse Kronér är tillbaka

Lasse Kronér är tillbaka i TV-rutan. Äntligen! Han pekades ut på felaktiga grunder av en besviken fd flickvän. Han dömdes inte i en domstol. De som förkunnade domen var bl a Aftonbladet och Expressen. Så fungerar vårt rättssamhälle idag, 2018. Bedrövligt! Rena rama medeltiden.

En tröst i regnovädret

 
Den 26 juni 2012 var det regn och rusk i Hortlax. För att trösta mig själv så blev det glass och jordgubbar. Livet blev betydligt lättare att leva.
 

Släktträff vif Hortlaxvägen

 
Tisdagen den 26 juni 2012 hade vi släktträff vid Hortlaxvägen. Om jag ska vara ärlig, så råkade det bara bli så. Till vänster Andreas blå VW, till höger Dannes vita Volvo 740 och vi i vår Volvo 850.

Det finns många ord att säga

Det finns många ord att säga om ditt handlande.
Men jag väljer att avstå.
Tids nog så kommer det förgångna ifatt dig.
 
Roger Lindqvist

Cilla Black /1964

 

"Ordet", Victor Sjöström /1943

 
¤ Victor David Sjöström, f. 20 september 1879 Högerud i Silbodals socken, Värmland, d. 3 januari 1960 Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Verksam som regissör och skådespelare i USA och Sverige.

Jimi Hendrix (1942-1970)

 
James Marshall "Jimi" Hendrix, ursprungligen, Johnny Allen Hendrix, f. 27 november 1942 Seattle, Washington d. 18 september 1970, London.
 
Jimi Hendrix har en svensk son, James Daniel Sundquist f. 1969. Han är en avbild av sin världsberömda pappa.
 
Jag har ett litet minne av hur jag fick nyheten om Jimi Hendrix död. Vi skulle ha musiklektion i Hortlax Centralskola fredagen den 18 september 1970. En av mina skolkompisar berättade då att han hade hört nyheten om Jimis död.

Marina Vlady och Marcello Mastroianni /1954

 
Marina Vlady f. 1938 och Marcello Mastroianni (1924-1996)i filmen: Dagar av kärlek från 1954.

Vivien Leigh - 1941

 
Ursprungligen Vivian Mary Hartley f. 5 november 1913 Darjeeling, Västbengalen, Brittiska Indien d. 8 juli 1967 Belgravia, London, England.
Äktenskap 1. Herbert Leigh 1932-1940 2. Sir Laurence Olivier 1932-1961.

Barndomshemmet 2012-06-21

 

Hemska nyheter...

 
Född den 19 juni 1957 död 11 september 2003.
En nyhet som träffade mig rakt i både magen och hjärtat. Anna Lindh, knivhöggs under en shoppingrunda på Filippa K på NK i Stockholm den 10 september. Samma kväll skulle hon ha medverkat i en TV-sänd debatt. Gärningsmannen hette Mijailo Mijailovic´.

Vi tar avstånd mot hatet

Jimmy Durmaz, mötte ett kompakt hat i sociala medier efter förlustmatchen mot Tyskland. Osmakligt i allra högsta grad! Men frågan är i sammanhanget när tar vi avstånd mot de utrikesfödda unga män som våldtar i grupp? Som förstör unga tjejers liv, kanske för alltid. Då blir inte responsen lika stor. En intressant fråga. Vi måste ta avstånd i alla de fall när hatet gör sig påmind, även när gärningsmännen är utrikesfödda.
 
Häromdagen så kom jag i diskussion om dessa förfärliga nynazister som ständigt gör sig påminda, på våra gator och torg. Här finns också hatet. Då replikerade motdebattören: - Bra, att du tar avstånd från nazismen! När jag då frågade personen om han även tog avstånd från det radikala islamsimen, så blev han tyst.
 
Tystnaden kan också vara ett slags svar. Jag hoppas inte att tystnaden innebar att han sympatiserade med dem? Vi har länge haft en diskussion om rasism. Men när vi pratar om den omvända rasismen då är det få som vill prata. Jag finner det högst besynnerligt.
 
Roger Lindqvist.

Vi väntar på Rapport

 

Revolutionära krafter

Pressens opinionsnämnd fäller en rad tidningar, däribland Aftonbladet och Expressen i samband med Metoo-rörelsens framfart. Att utan rättegång hänga ut människor i tidningar och på löpsedlar, är ett klart brott anser jag. Varje person som anklagas för brott måste få en lagenlig prövning i en domstol. Allt annat är skandal. Så här får det det inte gå till i ett rättsamhälle som Sverige. Varje person som anklagas för brott, är oskyldig tills motsats har bevisats.
 
I dag styrs landet av många stalinister, leninister, maoister, marxister i en revolutionär kommunistisk rå anda. Jag glömmer inte när regissören Susanne Osten tittade in i SVT:s kamera och med eld i sin blick förkunnade: "Det här är REVOLUTION!"
 
En kvinnlig krönikör i Aftonbladet släppte ut sitt hat mot alla män när hon skrev: "Jag hoppas att det här innebär slutet för många män inom film och teater". Hon fick rätt ganska så omgående, då teaterchefen Benny Fredriksson valde att ta sitt liv efter ett enormt mediedrev. Fd Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen, har berättat att han umgåtts med självmordstankar. "Kulturprofilen" Jean-Claude Arnault, hävdar sin oskuld. Han har idag flyttat till Frankrike med sin hustru Katarina Frostensson. Han säger i ett uttalande att både han och hans hustru är skakade.
 
Lasse Kronér, är en annan kändis som fått sitt namn och bild uthängd i tidningarnas löp. Han är i dag friad från anklagelserna. Regissören Ulf Malmros blev även han beskylld för våldtäkt av en kvinna, en händelse som gick långt tillbaka i tiden. Martin Timell, har även han valsat runt i mediedrevet. I den rättegång som hölls för en tid sedan, blev han friad från alla anklagelser. Ingvar Oldsberg, är en annan TV-profil som fick lämna TV4 efter beskyllningar om "hårdhänt ledarskap". Aftonbladets mångårige krönikör och journalist, Staffan Heimersson, fick avsked på grått papper efter att han kritiserat Mee-Too-rörelsen.
 
Roger Lindqvist

PITEÅ

Uddmansgatan-Hamngatan.
 
Källbo.
 
Sundsgatan-Uddmansgatan.
 
Storgatan-Västergatan.
 
Byxtorget-Storgatan.
 
Badhusparken-Strömmen.
 
Strömmen-Kanalen.
 
Sundsgatan-Uddmansgatan.
 
 
 
 
 
 
 

Ingrid Bergman (1915-1982)

 

Med vänlig hälsning

 

Hattudden

Foto: Roger Lindqvist

När farfar flög som en skadeskjuten kråka

 
Den 18 juni 2013 åkte vi in till Piteå med barnbarnet Norah. Vi besökte bl a Badhusparken där det fanns en jättestor ruschkana. När Norah hade åkt flera gånger ville hon att farfar också skulle ta sig en åktur. Dumt nog! Ni kan se mina randiga strumpor strax innan avfärden. Elisabeth satt på en parkbänk och kollade in vad som hände. Så småningom tog jag fart och åkte iväg. När jag tog mark flög jag som en skadeskjuten kraxande kråka och föll pladask ner i marken så det dammade om det. När jag så småningom kom till sans, så hade jag sand i min mun. Jag spottade och fräste, medan Norah och hennes farmor inte visste om de skulle skratta eller gråta. Till slut när jag stod upp på mina darriga ben, och borstade sand och jord från mina kläder, började de två damerna att skratta. Det var då jag bestämde mig för att aldrig åka denna helvetes-grej någonsin mer. Det var med andra ord en nära-döden-upplevelse.

På besök hos mor

 
Midsommardagen den 25 juni 2016 tog jag den här bilden av min syster Gerd och min mamma Maj-Gerd.

Barndomsminnen

 
 

Land du välsignade

 
Land, du välsignade, tag min sång!
Gjut, din ande i orden!
Giv, att den ljuder fullkomnad en gång
Sången om landet i Norden
Sången om sjumila skogar och sjö
slätter, som skördar oss bära
Midnattsol och midvintersnö
Sverige, till ära, Sverige!
 
Land, du välsignade, tag mitt verk!
Dig min strävan jag vige!
Signa min tanke och armen stärk
Främst bland de främsta jag stige
Allt när min bana jag ändat har
Sjunkit till skuggorna neder
Stolt må man minnas, att svensk jag var
Sverige till heder, Sverige!
 
Text: Elisabeth Björklund musik: Ragnar Althén /1923
 
Foto: Roger Lindqvist

Avans Lantbruk AB Hortlax

 
Allt har ju en början. Så även med Avans Lantbruk i Hortlax. På bilden ses Andreas Lindqvist och David Johansson, hemma hos David den 24 juni 2012.

Ur samlingarna...

 
 
 
 
 
Jag började intressera mig för gamla saker redan i 11-12-årsåldern. Och på den vägen är det. Mitt första inköp var sommaren 1969 i en antikhandel i Vilhelmina. Jag köpte en gammal bibel för tio kronor. Bibeln var i häften, alltså inte ihopbunden. Min far frågade om jag verkligen ville ha den, och svarat blev JA! Den finns kvar än i denna dag i mina samlingar. Illustrationerna var gjorda av den franske tecknaren Gustaf Doré (1832-1883). Jag gillade hans teckningar, som jag kunde sitta i timmar och beundra. Mest tagen och berörd blev jag av hans illustration av Johannes döparens avhuggna huvud på ett fat. I vuxen ålder så köpte jag en biografi över honom.

Edvard Persson

 
Carl Edvard Persson f. 17 januari 1888 i S:t Pauli församling, Malmö d. 19 september 1957 Jonstorp, Höganäs kommun. Giftermål 1. Ellen Rosengren 1916-1933 2. Mim Persson 1933-1957.

Lasse Lönndahl

 

Lennart Hyland / Sylvia Vrethammar - 1970

 

Barbro Svensson (1938-2018)

 
 

Ojämn fördelning

Till en kostnad på 3 miljader fick de niotusen afghanska männen (utan kända skyddsbehov) stanna i Sverige. De unga männen, eller pojkarna, visade sig vid en närmare undersökning av Expressen, vara vuxna män från Iran. En av dem som Expressen berättade om, hade familjen hemma i sitt hemland Iran.
 
Härhemma har vi många hål att stoppa pengarna i. Men vi får ju de politiker som vi förtjänar. I dag så skrev en ung svensk man på fb att det skulle gå bra om än Sverige tog in 185 miljoner flyktingar. Annie Lööf, är inte ett dugg sämre: hon sa för nåt år sen att det skulle inte vara omöjligt att ta in ca 30 miljoner flyktingar i Sverige.
 
Det verkar som om vissa svenska medborgare totalt har tappat allt sunt förnuft. Låter skrämmande, tycker jag.

De svenska maoisterna

¤ HENNING MANKELL
¤ ROBERT ASCHBERG
¤ STINA DABROWSKI
¤ GÖRAN ROSENBERG
¤ JAN MYRDAL
 
KÄLLA: Boken, De svenska maoisterna, av Lars Åke Augustsson och Stig Hansén /2001.

Jag tror inte på skrocket

En säger si, en säger så, frågan är vem kan man lita på?
Jag tror inte på skrocket, kanske jag gör som min morfar;
lägger mig på sofflocket.
Men vem är då bäst att styra landet? Jag tror inte det är nån
som riktigt kan det.
Kanske jag flyttar bort från allt oväsen och larm,
till Australien och öppnar en kängurufarm.
 
Roger, tvivlaren.

Vid havet

 
Kvällen före midsommarafton, så åkte jag och Elisabeth ut till Anderas och Carolines stuga på Hattudden. Fikakorgen fanns med, solen lyste och värmde. Först en stund på altanen, sedan så flyttade vi oss ner vid stranden. En lastbåt styrde sakta men säkert ut på vattnet från Harholmen, samtidigt som vi tog oss en kopp kaffe. Det var då jag tänkte ta en stämningsfull bild av oss båda. Men då stötte jag på patrull i form av hustrun som absolut inte ville vara med på bilden. Resultatet blev mig själv i stället. Tråkigt, eller hur, men är man linslus så är man.

Home on the ranch /22 juni 2016

 

Trevlig midsommar!

 
En speciell hälsning till Arne Nathansohn och Kaj Lärka. Hoppas ni mår bra!

Östberlin / juli 1974

 
Utsikten från det rum vi låg i under turnén i Östtyskland 1974. Vi var tre stycken som delade rummet, Anders Lundkvist, Håkan Norberg och jag. På parkeringen syns en av de bussar som vi åkte med under besöket.

OS i Mexico /1968

 
¤ Bengt Bedrup
¤ Leif Forsberg
¤ Putte Kock
¤ Bengt Grive
¤ Sven "Plex" Pettersson

Owe Thörnqvist

 

Tjorven /1966

 
Maria Johansson, som Tjorven i Vi på Saltkråkan.

Lasse och Malin Berghagen /1966

 

Sölve Strand & Andrew Walter

 
¤ SÖLVE STRAND f. 1921-01-12 Bollnäs d. 1993-12-16 Årsta.
 
¤ ANDERS VALTER PERSSON (ANDREW WALTER) f. 1914-09-25 Gäddede, Jämtland d. 1978-01-02 Johanneshov.

Danne och Selma - 18 juni 2012

 

Avans Lantbruk AB Hortlax - 18 juni 2012

 

Hortlax 18 juni 2014 kl 6.30

 
Foto: Roger Lindqvist, Hortlax bildbyrå.

Hattudden

 
I dag har vi gjort ett besök i stugan ute på Hattudden, Elisabeth, Malte och jag.
 
 
Efter önskemål från Caroline så satte jag ner några potatisar.
 
 
 
 
 
 
 
 

Mamma /1971

 
Min mamma i sina vita stövlar, troligen våren 1971. Den oreangea Vaz:en som skymtar fram i bild, tillhör troligtvis min farbror och faster, John och Emmy Risberg, Hortlax. Här var min mor 41 år gammal. Hon hade 47 år kvar av sitt liv. Min far var vid den här tidpunkten 48 år.
 

"Vad heter du egentligen, farfar?"

 
En dag förra sommaren så kom barnbarnet Malte på beök hos oss. Efter en stund så tittade han på mig smått undrande och ställde den här frågan till mig: - Vad heter du egentligen farfar? När jag då berättade mitt namn, så upprepade han det några gånger.
 
I dag i juni 2018, kallas jag fortfarande farfar av Malte. Och ska jag vara ärlig, så gillar jag bäst när han kallar mig för farfar.

Bröderna LINDQVIST

Bröderna Malte och Loke Lindqvist på besök hos farmor och farfar i kväll. Malte sover över, och i morgon ska vi åka till Hattudden och sätta några potatisar i jorden. Vi ska också följa Norah till tandläkaren. I morgon åker Loke med sin mamma Carro till Stockholm. Norah och pappa Ante har varit på fotboll i Älvsbyn. Under tiden så kom Carro och pojkarna och hälsade på.

Joe´s Combo - Piteå

Fr v Gustav Afsahi, keyboard, Jan-Olov "Joe" Eriksson, sologitarr, Roger Lindqvist, trummor, Jan Svensson, sång, komp och sologitarr och Jan Hofverberg, bas.
 
I dag söndag repetition med Joe´s Combo i Musikhögskolan på Berget i Piteå. Gustav kunde tyvärr inta vara med pga spelning ute på Ulvön i Ångermanland. Låtarna som repades var: Last Date, Telstar, The rise and fall of flingle bunt, Perfidia, Going home, FBI, Harlem nocturne, Walk don´t run, The breeze and I, Amapola, Pipeline, Sunny afternoon, Hello Mary Lou, Downtown, Singin the blues, Let´s Dance, Back in the USSR, His latest flame, Slow down, A big hunk O´love, Living doll, Heartbeat.
 
Under spelningen i Umeå onsdagen den 1 augusti kommer vi att agera kompband till en kille som sjunger Little Richard låtar: Whole Lotta shaking going on, Lucille, Good Golly miss Molly, Tutti Frutti, Keep-a-knocking, Long tall Sally, Jenny Jenny.
 
Roger.

Hattudden

 

Björn Skifs & Blåblus /1975

 

Hootenanny Singers

 

Året Runt med Kalle Anka/1963

 

The Shanes /1966

 

Honeycombs /1965

 

POP /1965

 

Torben Lundgreen - Lollipops

 

Tages /1968

 
 

Hep Stars /1965

 
 
 

Anställda vid Avans Lantbruk AB Hortlax

Lisa och Figaro, två av lantbrukets anställda. Kattskötare: Roger och Elisabeth Lindqvist, Hortlax.

Kalle Anka /1966

 

THE BEATLES /1965

 

Polarna med Jörgen Edman

 

Ur bondens perspektiv

 
Bilden togs den 15 juni 2016.

Max, farfar och en skalbagge

 
MAX...
 
 
FARFAR...
 
 
SKALBAGGE...?
 
Tingsholmen, den 16 juni 2016.
 
 

Hängmatta för mobiltelefoner

ÄNTLIGEN! NU HAR HÄNGMATTAN FÖR MOBILTELEFONER KOMMIT UT I HANDELN. LÅT DIN MOBIL STRESSA AV I NATURSKÖN MILJÖ I EN HÄNGMATTA. VARAN FINNS PÅ JYSK. FÖRST TILL KVARN...
 
 

VM 1982 - Spanien

 

VM 1974 - Västtyskland

 

Spelplan för Yngve Forssélls orkester - 1972

 
 

VOLVO P 1800 /1961

 

Jan Öjlers

 

Allt i hemmet /1958-59

 
 
 
 
 
 

Öjebyn

 
 
 
 
 
 
 

Byxtorget, Piteå

 

EXAMEN - Fredagen den 8 juni 1973

Ja, så var det färdigt med skolan! Aldrig mera. Nu har jag gått ut 9:an och skall bege mig ut i livet. Torsten Andersson, vår rektor varnade oss för alla faror som lurar på vägen. "Akta er för allt vad sprit heter".
 
Vi var i kyrkan och Curt Carlsson predikade om ditt och datt. Det var sig inte likt från de andra åren. Sen så samlades vi i skolans matsal och fikade. T. A. (Torsten Andersson), ville fira Ove Gad som fyller 50 år på torsdag. Man kan inte tro att Ove Gad är 50. Snarare 40 år.
 
Det känns underligt på något vis. Tänk 9 år i skolan, och sen skall man lämna alla sina kamrater, som man både har skrattat med och även ibland bråkat med, och varit kompis med. Men sånt är livet! Jag kom hem kl 12 i natt från festen i skolan. Den höll på till klockan var 2. Tjejerna grät och kramade om varandra. Jag fick också kramar av några av tjejerna.
 
Innan festen så åkte jag iväg för att spela mellan kl 5-7. Sune Wiklund kom och hämtade mig, Sune är våran ledare i Piteå Havsband. Vi övade inför resan till Stockholm. Mamma och pappa kom dit, jag åkte hem med dom efteråt. For till festen kl 8. Jag träffade Roger Thörnqvist på vägen så jag fick tolka med honom.
 
Har varit till stan i dag och köpt mig en pyjamas. Ringde till Gerd för en stund sen. Hon hade tänkt på mig i natt. Jag köpte en piltavla på Tempo.
-------------------------------------------------
 
Det är 45 år sedan jag gick ut nionde klass i Hortlax Centralskola. I dag har jag och Elisabeth varit på Max´ avslutning i hans skola i Bergsviken. Jannice och Robert var också med. Efteråt åkte jag och Elisabeth till Ante, Carro, Norah, Malte och Loke för att fika. Även Norah och Maltes mamma och mormor var med, Jennie och Monica.
 
I mina anteckningar från den där junidagen 1973 nämner jag min skolkamrat Roger Thörnqvist, han som jag fick tolka med till festen. Roger omkom sommaren 1982 i en bilolycka. Rektor Torsten Andersson och teckningslärare Ove Gad är också borta. Så även Curt Carlsson "hans som predikade om ditt och datt" i kyrkan på examensdagen.

Maj-Britt Nilsson /1962

 

Drifters /1976

 

Här vilar en 15-årig katt

 
Här vilar en 15-årig katt, som knappt sovit i denna natt.
Mitt på dagen han vilar ut, för att på tröttheten få ett slut.
Hoppas det blir som han vill. Gud, låt honom leva 15 år till.
 
Roger

Siw Malmkvist

1959
 
1969
 
1972
 
 
 

Sonja Stjernquist /1964

 
 
 

Ulla Jacobsson /1958

 

Weine Renlidens orkester

 

Fem damer i ett fönster /1969

 
Mimmo Wåhlander, Astrid Gilmark, Lena Hjelm-Wallén, Käbi Laretei och Karin Falck. Av de fem damerna är det endast två kvar i livet: Karin Falck och Lena Hjelm-Wallén.

Lill Lindfors /1961

 
Lill Lindfors, har jag gillat från dag nr 1. En sån otrolig stil det är på den här underbara kvinnan.

Skäggen, som väckte folkstorm /1963

 
Söndagen den 3 november 1963 sändes det första programmet i en serie på fem, där sex skäggiga herrar satt i en slags möteslokal och bollade idéer mellan varandra. Programmet kom att orsaka en av de största tittarstormar i televisionens historia. De sex skäggen var, Beppe Wolgers, Edvard Matz, Yngve Gamlin, Åke Söderqvist, Jan-Öjvind Swahn och Lasse O´Månsson.

Stig Järrel /1952

 
Ingen kunde gestalta ondskan så bra på film som Stig Järrel. I filmen Hets från 1944, som jag såg häromdagen spelade han den ondskefulle Caligula, lektorn i latin som förpestade tillvaron. Skådespeleri på mycket hög nivå. Betänk att Järrel även var en god komediaktör. Han hade en ofantlig bredd i sitt konstnärsskap både på film som i revyer hos Kar de Mumma på Folkan i Stockholm där en av hans gubbar var Fibban Karlsson. Stig Järrel hade Piteå-påbrå. Hans biologiske pappa kom från trakten.

"Roger började att spela"

 
Mina två främsta supporters när jag började spela var mina föräldrar. Min mor och far backade upp mig till 100%. Den här anteckningen gjorde min mor sommaren 1973, då jag började i min andra dansorkester, John Harrys från Älvsbyn. Den här fredagen den 20 juli 1973 (dagen före min morfars 74:e födelsedag) så åkte jag tillsammans med föräldrarna i deras röda Datsun 1200 till spelstället i Lillträsk. I bilen hade jag mina trummor. Jag hade inget körkort därför var pappa min privatchaufför.
 
Gaget var 125 kr plus 25 kr i bensinpengar, som min mor noggrant noterade. Min pappa agerade privatchaffis många gånger, innan jag så småningom fick mitt körkort i december 1975. Spelningen i Lillträsk var min första spelning med John Harrys.
 
Efter debuten så följde andra spelningar under 1973:
 
7 augusti, Perudden, Svensbyn. 18 augusti, Bröllop i Vistträsk, 24 augusti, Forum, Älvsbyn, 25 augusti, Kiruna FP. 1 september, Alvik, Luleå, 22 september, Sikfors FH GDV, 29 september, Morjärv, idrottsgården, 3 oktober, Sparta, Älvsbyn, 6 oktober, Kiruna FP, 13 oktober, Furunäsets sjukhus, 13 oktober, Sikfors FH GDV, (två spelningar den här lördagen. Vi hade även debut för våra nya scenkostymer), 20 oktober, Laponia, Arvidsjaur, 27 oktober, Korpikå, Kalix GDV, 2 november, Korpikå, Kalix gdv, 10 november, Kiruna FP, 17 november, Svappavaara AIF, 21 november, Sparta, Älvsbyn, (krogmusik), 24 november, Seskarö, Haparanda GDV, 1 december, Svappavaara, 8 december, Pajala GDV, 15 december, Renkronan, Vidsel, (första gången med mina nya Ludwig Vistalite-trummor inköpta hos Melker Öhman i hans musikaffär Tangenten på Lillbrogatan, Piteå), 21 december, Forum, Älvsbyn, 25 december, vik. i min gamla orkester Lasses i Sikfors FH. Efter den här spelningen blev jag sjuk i vattkoppor, vilket gjorde att jag inte kunde spela på Nyårsaftonen på Perudden med John Harrys. Istället så fick Ulf Degerman hoppa in som vikarie. Ulf, som jag senare efterträdde i Kjell-Bertils. Ulfs föräldrahem var granne med mitt föräldrahem hemma i Övremarken, Hortlax.
 
Den 11 januari 1974 vikarierade jag i Rolf Åhmans orkester på Travrestaurangen Spiltan på Torpgärdan i Boden. Ordinarie trummisen Mats Pettersson hade förhinder. Den 8 februari samma år började jag på allvar med Rolf Åhmans. Spelningen var även denna gång på Spiltan i Boden. Den 9 februari spelade vi i Kåbdalis FH. Den 15 februari, Forum, Luleå, 16 februari, Kaskad, Kalix, 22 februari, Örnäset, Luleå, 23 februari, Bergnäset, Luleå... och så fortsatte det år ut och år in.
 
Och nu under jubileumsåret 2018, pratas det om att vi skall ut på vägarna igen med Rolf Åhmans som alltså fyller 50 år som orkester. I 2018-års version av bandet så är vi fyra medlemmar som även var med under 1970-talet: Sune Karlsson, Hasse Eriksson, Roger Lindqvist och Sune Andersson. Den femte medlemmen är Hasse Berglund som även han har spelat i olika band, även på heltid.
 
Roger.

Karl Gerhard /1950

 

Cloetta /1960

 

Björn Skifs /1978

 

Bogie and Me

 

Mormor och morfar

En snäll mormor och en lika snäll morfar vilar härunder. Vi planterar, vattnar och besöker några gravvårdar på Hortlax kyrkogård rätt så ofta. Det är: John och Maj-Gerd (mina föräldrar) Sven och Elma (min farbror och hans fru) Amandus och Hanna (mina farföräldrar) samt Sanfrid och Beda (mina morföräldrar).

Onsdag 13 juni 1984 kl 17.05

Sitter i köket för en gång skull. Mamma står vid diskbänken och Andreas ligger på soffan och sover. Han slocknade tidigt i dag, vi vaknade kl 7 i morse och han har ingenting sovit på hela dan. Han har varit och hälsat på Elisabeth och den lille i dag kl 1. Pia var där när jag kom. Efter en stund så kom Doris tillsammans med dottern Camilla också dit.
 
Elisabeth var bättre i dag. Hon hade så mycket huvudvärk i går, blodtrycket var också högt. Men i dag var det mycket bättre. Skall dit igen nu kl halv 7. Mor och far ska vara här och sköta Andreas (som alltså redan somnat).
 
---------------------------------------------
Ur mina dagboksanteckningar som jag gjorde mellan den 1 januari 1984 - 16 februari 1985.
"Den lille", som kom till världen heter Robert och fyllde 34 år den 10 juni 2018. Storebror Andreas, som hade somnat på kökssoffan, fyllde 36 år den 13 februari 2018.
 
Roger.

S som i SWEDEN

 

Dialog

Dialog, är namnet på den bro som förbinder två olika parter när det har uppstått en konflikt. Om inte dialogen upprättas ökar risken för spänningar. Det är precis det som skett i vårt land, när vissa politiker vägrar samtala med andra politiker. Här kan man även använda ordet mobbning. "Att frysa ut", är en annan också passande benämning. I en demokrati så kommer makten från folket. Men när folkets åsikter nonchaleras, är det dags att avsätta de politiker som satt sig på sina alltför höga hästar. Om det inte lyckas, då är det inte längre en demokrati. Vilhelm Moberg myntade uttrycket "Demokratur". Ett läge och ett sammanhang när folket tror sig kunna påverka, men där de folkvalda alltid har det sista ordet.
 
Roger Lindqvist 

Cykeltrampningstävling

Nu kör vi! Startnummer: 57 Lindqvist.

TOBBES - Karlskrona

 
I TOBBES har min goda vän Staffan Sundin, bördig från Älvsbyn spelat. Staffan är inte med på bilden. Bandet har även legat på Svensktoppen, 1969. Staffan har ju ett alias: Larry Dean.

TONIX - Mönsterås

 
 

Åke Lindwalls - Skara

 

Streaplers, 1972

 
 
Sångaren i Streaplers (1970-1984) Ove Pilebo, hörde av sig till mig och undrade om jag möjligen hade en spelplan över bandets spelningar för året 1971. "Du som har koll, Roger" sa han. Jag har mycket, men det närmaste jag kom var spelplanen för 1972.

Politiker anno 1969

 
 
 
 
Tage Erlander, Olof Palme, Gunnar Sträng, Thorbjörn Fälldin, Johannes Antonsson, Per Gahrton, Gösta Bohman, Sven Wedén, Per Ahlmark, Bertil Ohlin, Gunnar Hedlund, Ola Ullsten, Sam Nilsson och Anders Björck.
 
Av de uppräknade namnen, så finns idag endast Anders Björck, Per Gahrton och Sam Nilsson kvar i livet. Den sistnämnde är född i Norsjö i Västerbotten. De båda liberalerna, Per Ahlmark och Ola Ullsten avled för inte så värst länge sedan.
 
I dessa valtider vill jag avsluta med detta påstående som kom in i mina tankar under dagen: Politikerna praktiserar samma typ av problemlösning som strutsen gjort alltsedan urminnes tider: man stoppar huvudet i sanden. Vips, så är alla problem borta. Jag har försökt mig på samma sak, men det enda som hände var att jag fick så mycket sand i munnen. /Roger Lindqvist.
 
Teckningar: EWK 1969.

Grattis på 81-årsdagen PELLE LINDQVIST

En dag i början av juni 2003 kom Per-Olof Pelle Lindqvist till världen. Hans första adress var Korsnäbbsvägen i Bergsviken. I augusti samma år så flyttade han tillsammans med sin syster Sessan till Markvägen 8 i Övremarken, Hortlax. Syster Storasyster Sessan är i dag bortgången, men Pelle han vandrar ännu omkring på jorden med sina fyra tassar. Han är sedan nåt år sambo med Selma som i sina tidiga år var stadskisse och hade sin bostad på Nygatan i Piteå. Sommaren 2011 flyttade Selma hem hos Pelle.
 
Pelle, fyller 15 i människoår, vilket är lika med 81 år i kattår.

30 maj 2013

Här sitter Sam-Sam som ensam kille ibland sina tre systrar. Sam-Sam är katten med den mörkare pälsen till höger. Han fyllde fem år den 30 maj 2018. Sam-Sam och hans systrars mamma heter Selma Lindqvist. Selma är sambo med Per-Olof Pelle Lindqvist.

Spel

Hos Solbritt och Kjell den 12 juni 2012.

En stilla stund vid köksbordet

En stilla stund vid köksbordet med mamma, den 12 juni 2017. Brevet som syns i förgrunden har mamas goda vän Birgitta Jonsson från Dalarna skickat. De två damerna blev vänner redan i ungdomsåren, då mor bodde kvar i Blåsmark och Birgitta i Hortlax. Birgitta flyttade med sin make Ingemar till Horndal i Dalarna. Men kontakten harde de kvar. Hemma i Horndal jobbade Birgitta som lärare i många år.

Muskus - 12 juni 2012

 
Foto: ROGER LINDQVIST.

Trundön 7 juni 2014

 
 
 
 
 
 
 

Roger, 10 år, våren 1968

 
Syrrans kille, Henning Höglund tog bilden. Jag hade samma vår tappat min ena framtand efter en liten olycka på skolans hockeyplan. Efter ett litet bråk om en snöskyffel med en skolkamrat med förnamnet Leif, på den nyspolade isen så ramlade jag framlänges och slog bort halva min tand.
 

Erik, Essy, Ivan och Elsa på Innimarksvägen, Hortlax.

 
Innimarksvägen, torsdagen den 26 maj 2011. I det röda huset till vänster bodde Ivan och Elsa Lundmark med sina tre barn; Britta, Roland och Karin. Elsa var min faster. I det vita huset till höger bodde Stig och Inga-Maj Fahlman med sonen Peder.
 
 
Huset uppfördes av Elsas bror Gunnar Lindqvist med hustrun Aina. Ivan och Elsa hade i sin tur byggt ett hus på Savstigen i Övremarken. Så småningom så bytte man hus med varandra.
 
 
Granne med Ivan och Elsa bodde Elsas bror Erik Lindqvist med hustrun Essy och de tre barnen Gösta, Tage och Rigmor. Huset till höger uppfördes på samma tomt efter att Erik och Essy hade flyttat. Där det nya huset står fanns tidigare en röd uthuslänga med sommarstuga. I den stugan bodde mina föräldrar, John och Maj-Gerd Lindqvist och min syster Gerd i början av 50-talet. Året 1957 köpte min mor och far ett hus på Markvägen i Övremarken. Föregående ägare var Hjalmar och Anny Berg.
 
Jag har två kusiner, Britta och Gösta som under sommaren fyller 80 år. Britta Engman f. Lundmark den 18 juni, och Gösta Lindqvist den 21 augusti. Jag kommer att uppmärksamma dem senare.
 
 

Bilutflykt med min mor - 2011

 
Min mamma älskade att åka ut i omgivningarna med bil. Likadant när min far levde, så åkte de båda ut på vägarna, med kaffetermosen och en nybakad go´bit i baksätet.
 
 
Färden gick som vanligt förbi mammas barndomsby Blåsmark, vidare mot Svensbyn.
 
 
Då kör vi morsan! Spänn fast säkethetsbältet. Bilderna togs på Kristi Himmelsfärdsdag, torsdagen den 2 juni 2011. Mamma hade då varit änka efter pappa nästan på dagen i sex år. Pappa dog lördagen den 4 juni 2005.
 
 

Grattis Robert!

Den 10 juni 1984 föddes våran andra son, Robert. Åren har gått, och i dag fyller han alltså 34 år. Grattis bästa och finaste Robert. Älskar dig!
 
Mamma och pappa.

Volkswagen i mitt hjärta

 

Gubbar, gubbar, gubbar och åter gubbar

 
Det började på allvar i 10-årsåldern, med tecknade gubbar. Jag vet inte hur många ritblock jag använde. Somliga har jag kvar, andra är borta. De här två gubbarna tecknade jag i vuxen ålder för några år sedan. De fick också vara med som illustration till en satirisk text jag gjorde som publicerades i Piteå-Tidningen. Rubriken var: Snillen spekulerar!

Familjen Lindqvist, sommaren 1992

 
På besök hos mor och far i Ladrike camping, sommaren 1992. Fr v John, Elisabeth, Andreas, Roger, Daniel, Maj-Gerd. Foto: Robert Lindqvist. I ca 14 somrar stod mina föräldrar med sitt husvagn på campingen. Under de här åren så fick mina föräldrar många goda vänner ibland de andra "långliggarna". Vi besökte dem väldigt ofta, nåt som barnen tyckte om och älskade.

MALTE 5 juni 2014

 

Lidman, Lindlöf & Lindqvist - bildutställning / 10 juni 2014

 
Den 10 juni 2014 öppnades den bildutställning som vi - Leif Lidman, Ulf Lindlöf och Roger Lindqvist - hade i Piteå-Tidningens entréplan. Mycket folk på premiärdagen som ville se hur Piteå en gång tog sig ut.
 
 
Utställningen omfattade även olika föremål med anknytning till Piteå. Här står jag på knä med min kamera, för att dokumentera ett föremål. Leif Lidman tog bilden. Fyra år har gått sedan den aktuella dagen. Tyvärr så gick våran kompis Ulf Lindlöf bort några månader efter utställningens slut. Bildutställningen flyttades senare till Gallerian på Storgatan.
 

Mats Elmes

 

ThorFreddys

 

WIZEX - OSBY

 
 

Per Lundgrens

 

"Det största journalistiska sveket"

 

Trundön 7 juni 2014

 
Den här dagen besökte jag en bilutställning i Trundön. Mitt sällskap den dagen var Seija Höglund. Det är Seija som har tagit den här bilden.

Ante och Carro

Bonden och hans sambo, Andreas och Caroline.

Rockfolket

 

Curt Haagers

 

Magnus kvintett - Mariestad

 

Nils-Eriks


Stående t.v. sångaren Sven-Eric Gissbol, tidigare medlem i Cool Candys och Curt Haagers.
 

Ingmar Nordströms - Växjö /1977

 

Lasse Stefanz

 

Bjarne Lundqvist´s orkester

 

Öjeby kyrka

Vid Öjeby kyrka 5 juni 2013.

Torsdag 6 juni 1985 kl 19.42

Sveriges nationaldag i dag. Kungen och drottningen på TV:n. Har jobbat i dag. Har kört mat i veckan. Sista dan nu i morgon. Var hos doktor Nordenhäll i går morse. Tog blodtrycket, allt var bra. Andreas, Robert och Elisabeth har varit till Manjärv i dag. Joel fyllde år i dag. Har varit i kväll efter jobbet och tittat på några växthus. Var på Wallsténs och Jonssons i Öjebyn, 2.400 kr storlek 5 kvm. Skall fundera lite mera.
 
Roger 

Räkna de lyckliga stunderna blott /1944

 

Mamma

Min mamma, 1943-44.

Svensktoppen 29 september 1974

 

DDR Östberlin Tisdag den 16 juli 1974

 
Hejsan!
Har som synes av detta vykort varit i Berlin. Var där en tre-fyra timmar. Är nu i Weimar där vi bor i en slags skola. Känner mig lite krasslig, snuva, hosta ont i halsen. Längtar efter grabbarna i Rolf Åhmans. Är törstig som bara den. Har varit ut och köpt dricka. Var snäll och ha palt när jag kommer hem. Längtar väldigt mycket efter palt, blöta och bryta osv.
 
Hälsningar Roger.
 
---------------------------------------------------
 
 

LUDWIG

 
 
 

Blommor

 
Foto: Roger Lindqvist 2012-06-01

Vad skulle min mamma ha sagt?

 
Att vara ren och prydlig var mina föräldrars motto. Att ha kläder som var hela var ett måste när man gick till skolan. Och inte bara där. Jag undrar vad mina föräldrar skulle ha sagt, om detta mode?

Uddmansgatan, Piteå

Bilden togs före 1973.

Mamma

I dag åkte vi förbi Hortlaxgården där du bodde, mamma. Men det kändes konstigt att inte stanna av och promenera in genom entrédörrarna som vi gjorde under de sex åren du fanns där. Det kändes också märkligt att inte sitta ner vid ditt köksbord med en kopp kaffe och umgås som vi brukade. I stället gjorde vi ett besök på din och pappas gemensamma grav. Efter dina 88 år på den här jorden har du lämnat många minnen efter dig. Sov gott, lilla mamma!
 
 

Det bästa som finns...

Andreas, Malte och Norah, Storforsen, Bredsel på nationaldagen 2016.
 
Malte Lindqvist.
 
Jag har fina minnen av den här dagen, den 6 juni 2016. Men det fanns en oro också. På Sunderby sjukhus låg samma dag Elisabeth med en blodförgiftning och en oförklarig blödning i sin mage. Hon var trött så innerligt trött av sin blodförlust. Det hade kunnat slutat riktigt, riktigt illa. Så medan vi gick där på stenhällarna vid Storforsen, så hade jag mina tankar på Elisabeth. Som om det inte var nog. Hon hade även drabbats av njursten som blev väldigt komplicerad. I 12 dagar låg hon på sjukhuset. I 12 dagar hälsade jag på henne varje dag. I 12 dagar kom jag ensam hem till vår lägenhet och kände mig orolig. Det var nåt fel då inte Elisabeth var vid min sida. Pga hennes njurstenar så var hon tvungen att uppsöka vård i Umeå. Hon hade en besvärlig infektion i sin kropp som gjorde henne så trött att hon knappt orkade stå på sina ben. Så småningom blev det operation på sjukhuset i Sunderbyn.
 
I såna här stunder är det en välsignelse att ha sina barn, barnbarn och sonhustrur. 2009 drabbades hon av den fruktade svininfluensan. I en vecka låg hon nedsövd i respirator. På lasarettet i Piteå sa man att de två mest sjuka i svininfluensan just då, var Elisabeth och en manlig patient. Hennes doktor beskrev Elisabeths tillstånd som livshotande. Vid varje besök var jag tvungen att ta på mig munskydd och skyddskläder. Våra barn fick inte ens komma på besök den första tiden på grund av smittorisken. I samma veva blev barnbarnet Norah sjuk i 40-41 graders feber. Då kände jag mig illa till mods. Norahs feber gick tack och lov över. Tack gode Gud för det. En dag så kallade hennes doktor in mig på sitt rum. Det var då jag tänkte att det här kommer att sluta illa. Tack och lov så vände allt. Doktorn berättade att man så smått hade börjat väcka henne ur dvalan.
 
Så kom dagen då jag med glatt sinne åkte för att hämta hem henne. Det var en fin dag. Det finns inget dåligt som inte har nåt gott med sig; Elisabeth slutade röka. Hon fimpade för gott!
 
 
 

Muskus

 
Hemma hos Solbritt och Kjell i Muskus, måndagen den 6 juni 2016.

Brevlåda

 
Teckning: Roger Lindqvist, 8 år, klass 1 Sörbyskolan, Hortlax, 1965.

Älskade fosterland!

 
LÅT SVERIGE FÅ VARA SVERIGE! I DAG OCH ALLA DAGAR.

Onsdag den 19/6 1968

I går hittade jag en liten flugsnappare en unge. Den hade visst skadats av en hagelskur jag och Henning skulle lära den fluga. Henning gav fågeln maskar med den ville inta ha. Den kunde flyga 10 meter ungefär. Han satt i min hand. Jag skulle ge den en mask men masken kröp in i pälsen på fågeln som tur var fick jag bort den. I morse när jag kom dit sov den. Min mamma gick först dit då sov den men när jag och Robert kom dit då var den död. Vi grävde ner den det var en svart och vit flugsnappare.
 
---------------------------------------------------------------
Robert, som jag nämner i historien är min kusin, Robert Nilsson. Henning som också finns med var min systers kille, Henning Höglund.

Lördagen den 8/6 1968

I dag har vi haft examen det var roligt att få slippa den där skolan. Nästa år börjar jag femte. Jag får ha kantor Sundén i två år till. Prästen Curt Carlsson predikade i kyrkan om skolan och framtiden han predikade också om livet. Han sa att han vet hur det var när det var svårt och glädje. Curt Carlsson är vår nya komunister eller präst. Han verkar vara mycke snäll. Min mamma har gått i skola tillsammans med prästens hustru hon heter Signe Karlsson. Magister Ove Gad får vi inte ha nästa år alltså i femman. Vi får istället ha Åke Fredriksson tror jag att han heter.
 
Men han sätter betyg på våra teckningar Ove Gad. Magister Ove Gad får vi igen i sexan. Följande lärare har jag haft: Teckningslärare OVE GAD, Slöjdlärare Gottfrid Marklund, Engelska läraren Mårten Segerstedt vi fick ha en vikarie istället för Mårten Segerstedt för han startade terminen och vikarien heter Barbro Eliasson, Geografi läraren han som lär oss om djur Erling Markström han är jättesnäll, OVE GAD ÄR också SNÄLL MÅRTEN SEGERSTEDT Gottfrid Marklund är också snälla. Gymnastikläraren Sten Lindberg. En dag fick vi ha  Agne Mertner i stället för vår buttra lärare Gunnar Sundén.
 
I bland är han snäll i bland arg och tvär men oftast är han arg. Jag fick en 3:a i teckning men Magister Gad sade att jag hade stora chanser att få en fyra elle femma i teckning.
 
 
----------------------------------------------------------------
Jag skriver av texten rakt upp å ner, så både stavfelen och andra konstigheter finns med.
 
Roger 2018.

Söndagen den 9/6 1968

I dag har vi varit ute och kört bil. Mamma Pappa och jag har varit vid en gammal spöklik kvarn pappa sade att kvarnen var 75-100 år gammal det var vackert där. Vi körde uppåt Holmträsk Nybyn Fällträsk och Ersnäs. Vi kom hem kring halv sju. Då vi kom hem såg vi på ett tv program som hette "Gösta Berhards saga" tant Astrid berättar och visar bilder medan ni somnar. Så löd det alltså. I kväll var det åska det blixtrade till några gånger och mullrade. Faster Aina och Farbror Gunnar har nyss gått hem. Bo har också varit här. Nu sitter jag här och skriver pappa tittar på tv:s sportspegeln ett ord ur programmet Ingvar svahn får bollen efter en högerhörna det sa komentatorn just nu, det är fotboll på tv. Bengt Bedrup talar just nu "Malmö FF i toppen". Boden Sundsvall 1-1. Brynäs Sirius 1-4. Malmö FF i toppen sade Bengt Bedrup nu. Boden Sundsvall o.s.v. visade de en plansch. Dag Pettersson just nu på tv rallyförare kungsloppet 1968.
 
Roger

Söndag 16 juni 1968

I dag har jag varit på Skogs nöjesfält. Det var ganska roligt. Jag såg på Mr Swing eller Djävulen i den röda slängkappan. Han utförde ett nummer där han slukade eld och brände sej på armar och ben. Han drack bensin sedan tog han elden brevid munnen och blåste eld ur munnen så det flammade upp i hela salongen. FAKIR SHOW STOD DET OCKSÅ.
 
Han tog flaskor i handen och slog sönder dem han skar sej också. Det var två negerflickor också där de dansade en ormtjuserska en striptease.. Negerflickorna hjälpte Mr Swing. En neger flicka fick gå in i sin egen likkista han drog en kätting kring hennes hals och stängde in henne i kistan sedan stack han svärd rätt igenom kistan. Till sist la han sej på glas han sa: om en liten glasbit tränger in i ryggmärgen och ryggkotorna så skulle han bli lam för hela livet. Han lade sej på glaset sen bad han en av negerflickorna att hoppa på magen flera gånger han skrek till då hon hoppade. Han hade nyligen kommit hem från JAPAN turné. Mr Swing har varit med i tv programmet BOMBI BITT jag har sett honom i Sikfors en gång förut. Jag gick och sköt vid de stånd med ett gevär. Jag köpte också en glass.
 
R. L. -68
 
------------------------------------------------------------------------------
Jag var ännu inte fyllda 11 år då jag skrev den här lilla berättelsen, i min anteckningsbok med de svarta pärmarna. Tydligen så gjorde "Mr Swing" ett stort och djupt intryck på lilla mig den här junidagen. Att jag även berättade om "striptease" som den 10-åring jag ännu var, kanske låter lite suspekt, men det var nog ingen direkt "naken-chock" som jag bjöds på. Jag kan lugna bloggläsaren med att mina föräldrar också var med på ett hörn.
 
R. L. -18 (50 år senare).

Ta min hand, var inte rädd

Är du rädd? Seså, ta min hand så följer jag dig genom det mörka och obehagliga. Vi är strax ute i det ljusa igen. Det går lättare när man är två. Inget farligt hände, snälla, lova mig en sak, bli aldrig rädd igen. Och om du nödvändigtvis skulle känna rädsla, kan vi dela den med varandra.
 
Roger Lindqvist

STOPP!

Teckning: Roger Lindqvist, 9 år. Sörbyskolan, Hortlax, 1966.

Fredag 28 september 2007 - Scandic Skellefteå

Kom till Scandic i Skellefteå strax före klockan 1. Checkade in på rum 512 med utsikt över den vackra vinter- och inneträdgården. Har gjort ett misslyckat bastubesök. Hur än mycket vatten jag kastade på bastulaven, hände ingenting. Okej, visserligen var temperaturen ungefär som en halvdassig svensk sommardag. Men det där rätta stinget det uteblev. Kanske att jag väntade för tidigt, måste därför göra ett nytt försök i morgon lördag.
 
Skall äta buffé klockan 18.00 i kväll. Klockan 21.00 är det dans till orkestern Twice. Jag har ju själv spelat här åtskilliga gånger med OPUS från Piteå. Har just öppnat en något ljummen öl, men det får duga.
 
Roger.
 
 

Teckning: Roger Lindqvist klass 2 /1966

En teckning föreställande en ambulans som kommer till lasarettet, och där de två sjukvårdarna bär ut en patient på bår. Den här teckningen gjorde jag i klass 2 i Sörbyskolan i Hortlax året 1966. Jag tecknade mycket som barn. På vissa teckningar fanns det med en ambulans. Jag har tänkt på det där, och tror mig veta varför den där ambulansen fanns med. Min mamma blev sjuk ibland och då kom det en ambulans hem till oss för att hämta henne. Det var rätt så dramatiskt för ett litet barn att behöva uppleva. Om jag tänker lite till, så tror jag att detta var ett sätt för mig att bearbeta det som hände. I vuxen ålder så började jag att känna olust så fort jag hörde eller såg en utryckande ambulans.
 
I dag bekommer det mig inte så värst mycket, men när det var som allra värst, så var jag många gånger tvungen att ringa hem till familjen när jag såg en ambulans komma i hög fart, bara för att säkerställa mig om att allt var i sin ordning. Det var en obehagskänsla som kom över mig. Men som sagt, idag är det inte lika allvarligt.

Kaffe på bit!

 

Bergsviksbron 1936-1970

 

Lumparkompisar 1978/79

KRUUKA
KRISTERFFERSSON
LUNDBERG
NORBERG
SAARELA
OLOFSSON
SANDGREN
SAHLIN
WIKBERG
BRANDSTRÖM
WIKMAN
NYBERG
ELIASSON
HEDBERG
HEDLUND
ELIASSON
HIETA
BUSKA
AIDANPÄÄ
KARLSSON
GRANSTRÖM
MARKSTRÖM
MELLQVIST
NYBERG
(och LINDQVIST...)
 
I19 5 kompaniet, Boden.

Landstingets Transportcentral /Furunäsets sjukhus

 
Jag började jobba på Furunäsets sjukhus i augusti 1976. Fösta anhalten var som vaktmästare i sjukhusets C-kök. 1977 tog jag steget över till vaktmästeriet vid samma sjukhus. I de arbetsuppgifter som vi utförde fanns dagliga transporter av patiener till exempelvis Piteå lasarett och Bodens garnisionssjukhus. I september 1983 bildades Landstingets Transportcentral med säte i vårt vaktmästeri. Förutom transporterna, så hade vi även hand om sopor, tvätt och förrådsartiklar till avdelningarna.
 
På bilden ovan ses min namnbricka som jag hade på min chaufförs-uniform. Den där uniformen hade man väl inte på sig varje dag, precis. Men man skulle se trevlig och fräsch ut när man hämtade respektive patienter, både från Furunäset, men även från Piteå lasarett. Vi körde även ut sjukhussängar, rullstolar, rullatorer, permobilar och andra nödvändiga hjälpmedel til olika patienter. Sängarna körde vi ut till de patienter som ville dö i sitt hem. Ett besök minns jag väldigt väl. Jag och en sjukvårdare åkte hem till ett äkta par, för att leverera några saker. Det som var sorgligt, var att båda makarna hade varsin obotliga sjukdom. Båda makarna ville dö i sitt hem.
 
Inte så långt efter besöket, så såg jag dödsannonserna i Piteå-Tidningen. Döden kom inte samtidigt till de båda, men de dog med några veckors mellanrum. Under de 15 åren jag jobbade på sjukhuset, mötte man både glädje och sorg. De efterföljande 11 åren jobbade jag på sjukhemmet i Öjebyn. Transportcentralen flyttades dit efter våran flytt från Furu 1991.

Motor

1959
 
1960
 
1964
 
1966
 
1967
 
1968
 
 
 
 
 

Tisdag den 5 juni 1973

Klockan är strax tio på kvällen. Jag och min mamma har sett en långfilm på TV:n. Pappa kommer hem alldeles snart efter sitt jobb på Wallboarden i stan. Min kusin Ulla låg över hos oss förra natten. Ikväll skulle hon övernatta i stan. Ullas borsa Sune har varit på besök hos oss idag, men jag hann inte träffa honom.
 
Sista veckan i skolan, sen så är det över. Onsdag och Torsdag samt Fredag, efter det MUCK! Inte så att jag är jätteglad att sluta, jag är nog både och. Känns vemodigt. Fick bud igår av skolans rektor Torsten Andersson, att jag skulle in på Christinasalen för att spela klockan 12.00 på dagen. Jag skulle repetera med Blåsorkestern inför resan till Stockholm. Har lånat Rigmors resväska (min kusin). Har spelat fotboll med Peder Fahlman och Roger Nilsson nu ikväll.
 
Godnatt!

Andreas och Robert - 1986

Sönerna, Andreas och Robert, trummar på sin pappas TAMA-golvpuka, 1986.
 

Norah och Malte 2016-06-04

 
 
I dag är det två år sedan gårdsbutiken vid Avans Lantbruk öppnades. Jag var fotograf den aktuella dagen, och tog många bilder. Norah och Malte hamnade på många av dem.
 
 
Den här tjuren fick också vara med på premiärdagen. På bilden intar han sin lunch.
 
 
Avans Lantbruk AB, Hortlax.

Svensk sommar

 

Sanning och lögn

Uppmuntra sanningen,
fördöm lögnen.
 
Roger Lindqvist 

Ärliga du

Piteå-Tidningen 27 mars 2013.

Trumspel ikväll - vräkt imorgon...

 

"Päromåose"

 
Den här kameran lånade jag av svärdottern Jannicke, den 3 juni 2016. Jag hade blivit ombedd att ta bilder när Gårdsbutiken på Avans Lantbruk skulle premiär-öppnas. Min egen kamera var i alltför dåligt skick för att kunna användas.
 
Rubriken till det här inlägget måste förklaras. Rune Höglund, hette en välkänd fotograf i Piteå. Hans fotoaffär låg på Prästgårdsgatan i samma stad. När han tog porträttbilder brukade han be personerna att säga "Päromåose" (potatismos på Pitemål) för att locka dem till ett vackert leende. Oftast så lyckades det. När jag har fotograferat tjurarna på lantbruket har jag sagt samma sak till dem: Säg, Päromåose!" Icke en enda tjur har lytt min uppmaning.

Fredagen den 1 juni 1973

Jag har inte skrivit på länge, det har hänt åtskilligt under den här perioden. Jag har bl a fått ett nytt fönster i rummet. En av pappas arbetskamrater (känner bara till förnamnet, Tommy) han har hjälpt pappa med det nya fönstret.
 
Följde med Sune upp till Vidsel i onsdags. Fick även följa med Rolf Åhmans orkester till Logen i Långträsk på kvällen. Senare på aftonen kom Gerd och Henning med sina kompisar på dans. Klockan var 4 när jag kom hem. Så, nu sitter jag härhemma, i mitt rum.
 
Sune och jag var upp till Storforsen i morse. Det är ju så varmt ute att man måste gå där en stund för att få lite svalka. Har nu bara en vecka kvar av min skoltid, sommaren har kommit och det har knoppats ganska mycket i naturen.
 
Essy och Erik är här. Vi har sett en svensk långfilm. Faster Essy, mamma och jag.
 
Roger.

Inspelning av bakgrunder

 
I dag lördag, inspelning av bakgrunder på Gotis i Lillpite. Sångaren själv, Hasse, är fnv på semster i Dubrovnik när han kommer hem ska han lägga på sången till låtarna. Våran keyboardkille, Hasse nr. 2 gjorde en strålande sånginsats på sitt sångnummer. Han har en jättefin röst. Vi har alltså två duktiga sångare i Rolf Åhmans orkester. Trummorna som jag använde tillhör barnbarnet Max. Mina egna är fortfarande kvar hemma hos Henrik Seeman i Öjebyn. I morgon ska jag åka hem till Henrik för att diskutera nya cymbaler, ny virvelkagge och nya cymbalstativ.
 
Vi som spelade i dag var Sune Andersson, gitarr, Sune Karlsson, bas, Hasse Berglund, keyboard och Roger Lindqvist, trummor.

Loke och farfar

 

Mitt i livet

 
Mina föräldrar, John och Maj-Gerd Lindqvist, på semester i Dalarna sommaren 1977. Min pappa var 54 år fyllda, min mor 48. De var båda mitt i livet. I går besökte vi deras grav på kyrkogården.

RSS 2.0