Bli inte kär i fel person

 

Extrema grupper

Det enda jag eftersträvar är balans i tillvaron. Med det menar jag balans i det land jag lever i. Extrema och radikala grupper som nazister, fascister och huliganer kan jag inte med. Det finns ju gott om den varan av radikalister både från vänster till höger. För några månader sedan så pratade jag med en person just om detta. Jag nämnde min inställning vilket han höll med om. När jag frågade om hans åsikter gällande de fruktade IS-mördarna blev han tyst och avslutade samtalet. Då blev jag lite rädd. Tystnaden som jag möttes av kändes som ett svar på min fråga. Jag har funderat på hans konstiga bemötande då och då, för det kan väl inte vara så att karl´n sympatiserar med denna fruktade mordorganisation svensk som han är. Hoppas att jag har fel.
 
Roger 

I orkesterbussen

Andreas som här var 2 år och 7 månader, sittar bakom ratten i Kjell-Bertils rödvita mercabuss.
 
Av kroppsspråket att döma så ger Andreas här bestämda order till sin pappa att genast stiga av. Bilderna togs den 1 september 1984 hemma på våran tomt i Hortlax. Det finns ju många minnen av den här bussen. Ett av minnena är ett rätt så kylslaget sådant. Vi skulle spela på Torpgärdans travrestaurang "Spiltan" i Boden en vinterkväll. Jag körde, det var bara ett fel; sidorutan var trasig, så jag satt med en varm grön militärmössa över huvudet, vinterkläder, tjocka vantar och en filt över mina ben. Jag var något stelfrusen när vi kom fram.
 

Frukost på altanen, våren 1977

Mina föräldrar äter frukost på altanen hemma i Hortlax. Till höger hänger mina scenkläder på vädring. Den svarta skjortan och de kycklinggula byxorna och västen hade vi i Rolf Åhmans orkester.
 
Jag tror att det var mannagrynsgröt som serverades den här vårmorgonen. Min mor var 48 år på den här bilden. Min far 54. Själv så var jag 19 år och skulle fylla 20 den 26 september.
 
Eftersom det fanns tre tallrikar så satt nog även jag vid bordet. Våren var min pappas favoritårstid. Takdroppet och fågelsången var som ljuv musik i hans öron. Sommaren tyckte han också väldigt mycket om. Man känner en ofantlig saknad när man ser bilderna av mor och far. Transistorn stod på som vanligt, det kan hända att det var Hasse Tellemar som serverade radiolyssnarna "Ring så spelar vi".
 
 

Rakning pågår

Att se på när min pappa rakade sig var en ren upplevelse. Han visade upp ca 8-10 olika former av grimaser där han satt med sin rakapparat och tittade in i sin rakspegel. På bilden ses en av hans ansiktsuttryck, framskjuten haka. Det blev nära på en hel konstart att se honom ösa ur sitt grimas-register. Bilden togs i december 1974. Han var då 51 år gammal.

Ernst och Alice Eklund /1919

Skådespelarparet Ernst och Alice Eklund.
Ernst Eklund (1882-1971) Alice Eklund f. Uddgren (1896-1983). I sitt äktenskap som varade mellan 1919-1971 så föddes två söner, Nils och Hans Eklund. Nils Eklund valde liksom sina föräldrar skådespelaryrket, medan brodern Hans blev konstkritiker och författare. Nils Eklund, är idag 92 år gammal.

Hasse Carlsson 75 år!

Idag säger jag ett stort Grattis till sångaren Hasse Carlsson i Flamingokvintetten som fyller 75 år. Hasse ses stående i mitten.

Åke Grönberg & Lars Ekborg /1969

 
Karl ÅKE Edvard Grönberg f. 26 mars 1914 d. 15 september 1969.
 
 LARS ÅKE Rupert Ekborg f. 6 juni 1926 d. 7 oktober 1969.
 
 
 

Hylands Hörna /1970

 

Greta Garbo /1933

 

Nyheter från teatervärlden /1934

 

Max Hansen söker bostad /1946

MAX HANSEN (1897-1961)

Karolinska Sjukhuset /1940

 

Åströms Bil AB - Piteå /1965

Sture Larsson vid Åströms Bil AB kollar det elektriska systemet på en Volkswagen.
 
-------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ April 1965

Piteå Express /1965

 

PITE HAVSBAD /1965

 

Auktionshallen, Piteå /1965

 

TEXACO - Öjebyn /1973

 

Åkerier i Piteå /1973

 

Vy över Öjeby kyrka och kyrkstugorna /1959

 

Cool Candys på Kvällstoppen /1971

 

Popband på Piteå museum

Så här såg det ut för några år sedan då Piteå museum hade en utställning om 60-talet och de popband som fanns då. Svante Elfgren från The Shanes var en av många mycket nöjda besökare. Jag var också där.

Dansbandseliten

Mitt i detta hav av dekaler skymtar även Rolf Åhmans. Vi är i gott sällskap som ni ser. Bilden är hämtad ur boken om svenska dansband.

Din muslimska patient

Jag har läst den här broschyren och tycker väl att den verkar rätt så besynnerlig. Den eventuella tro som svenska medborgare har verkar i regeringens ögon vara totalt ointressant.

Medborgarhuset i Norsjö /1973

Jag kom ju att spela i Kjell-Bertils ett antal år efter den här spelningen. Tommy Körberg föddes i Norsjö, bara så ni vet.

LINDQVISTARNA

 

Wallboardfabriken, Piteå

Wallboardfabriken i Piteå där min far jobbade från 50-talets början fram till 1981. Fabriken uppfördes 1947-1948.

Älskade pappa

Min far är borta sedan 14 år, men han finns ändå i min närhet varje dag. Han kommer så att göra så länge jag lever.

THE LOLLIPOPS

 
 

Den bästa medicinen

Den bästa lugnande medicinen som finns, det är när någon klappar dig på axeln och säger: "Det ordnar sig".
 
Roger Lindqvist.

Januari -87

Här bodde vi fortfarande kvar i vårt gamla hus, i väntan på att det nya skulle anlända från fabriken i Älvsbyn. Den blå 245:an av 80-årsmodell behövdes gott och väl när vi fick vår tredje son den 20 januari det här året. Både jag och Elisabeth jobbade fortfarande kvar på Furunäsets sjukhus. Det har snart förflutit 33 år sedan bilden togs nära på en hel mansålder.

Hemma hos farmor och farfar

Andreas, Robert och Daniel på kökssoffan hemma hos deras farmor och farfar på Tolvmansvägen i Bergsviken i november 1990. En lycklig tid som tyvärr aldrig kommer tillbaka. Lyckan har sin gång, livet likaså.

Loke och farfar

Den här underbara killen är ett av våra fyra barnbarn. Jag brukar kalla honom för professorn eftersom han alltid är med i matchen vad än det gäller.

På Folkans scen i Piteå /2013

Förberedelser inför kvällens gig. Till höger våran utomordentlige keyboardist och sångare Thomas Åström.

Larrys /1966

 

FIVE TEDDYS

 

Thor-Erics /1969

 

Storstrand, Öjebyn /1959

 

Vy över Öjeby kyrka och kyrkstugorna /1959

 

I en fotoautomat på Domus i Piteå /1970

 
I en fotoautomat på Domus i Piteå, 1970. Min vänstra framtand gick i krasch på skolans hockeyplan vintern 1968. Pga detta så blev det rätt många tandläkarbesök på Folktandvården i Hortlax. Eftersom håret är smått blonderat så togs den här bilden troligen på sommaren samma år. Sedan barndomen så ljusnade nämligen delar av håret så fort solen tittade fram.

Göran Lindbergs orkester

I mitten, sångaren Göran Lindberg som också varit sångare i Pelles, Tonix och Matz Bladhs.

Bertil Boo och Andrew Walter /1971

Sångaren Bertil Boo besöker Perudden utanför Piteå i sällskap med dragspelaren och ackompanjatören Andrew Walter.
 
----------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Måndag 23 augusti 1971

Hans Alfredson /1974

 

Telefonväktarna /1969

I radioprogrammet "Telefonväktarna" satt dessa tre gubbar och spånade friskt ut i etern, fr v Carl-Uno Sjöblom, Moltas Eriksson och Pekka Langer. Thord Carlsson fd pitebo, var programmets producent.

Svensk popmusik 1963-64

The Streaplers, fr v Håkan Liljeblad, Gert Lengstrand, Lasse Larsson,  Göran Liljeblad och Bjarne Lundquist.
 
De största svenska framgångarna under året har de svenska elektriska gitarr-banden i Beatles fotspår haft, t. ex. Spotnicks med ledaren Bo Winberg, som också turnerat i USA. Deras största svenska succe´ hette "Amapola". Annars har de slagit bäst utomlands och bl a legat på förstaplatsen i Australien samt två gånger varit på Englands topp-tjugo-lista. Göteborgsbandet The Streaplers med ledaren och sångaren Gert Lengstrand hade 1963 stor framgång med "Säkkijärven polka" och vann senare en silverskiva för "Diggety Doggety".
 
Bland årets populära skivor märks också Sven-Ingvars´ inspelning av Owe Thörnqvists "Ett litet rött paket" och "Spel-Olles gånglåt" inspelat av Trio med Bumba, som höll sig på listorna under hela hösten 1963.
 
-----------------------------------------------
När Var Hur ¤ 1965

JACKPOTS - Popbandet som blev dansband

 

Topplista 1964 - 1965

Som jag kan se är det en låtlista med enbart klassiker.

Jerry Williams & The Violents

 
Det kan aldrig bli fel med Jerry och The Violents.

Stenmark, Borg, Andersson /1980

 

Fönster

 
Foto: Roger Lindqvist.

Baracudaz Ö-vik /1974

 
 

VW TLE 1967 BD 75695

Min pappas blå VW 1600 TLE årsmodell 1967. Bilden togs hösten 1972 när vi skulle plocka blåbär.

Våren 1973

Jag och vår gamla svarta transistor njuter i vårsolen. Undrar vad jag lyssnade på?

Hantverkare i Hortlax socken året 1967

Skomakaren John Risberg var gift med min faster Emmy f. Lindqvist. Plåtslagaren Uno Eriksson var kusin till min far. Borstbindaren Bengt Lundgren var bror till min morfar Sanfrid Lundgren.
Detta skolarbete gjordes i årskurs 3 i Sörbyskolan, Hortlax, 1967. Lärarinnan hette Anna "Annie" Wiklund, gift med församlingens kyrkoherde Elof Wiklund.
 

Mamma och pappa

Mina föräldrar våren 1977.

Ett behov i att dokumentera

Jag har så länge jag kan minnas försökt att dokumentera både det ena och det andra. Resultatet har blivit bl a lappar med diverse anteckningar men även i bild. Ett exempel ses här ovan, en kvist som jag plockade från våran björkhäck på tomten hemma i Hortlax. Längre fram 1972-73 började jag skriva dagbok på allvar. Redan sommaren 1969 började jag så smått att anteckna det som hände under en bilsemester med familjen. När barnen var små både skrev jag och filmade.

Leif "Honken" Holmqvist

Leif "Honken" Holmqvist
 
Om jag mötte den här mannen idag så skulle jag ge honom en stor blöt puss. En av mina stora hockeyidoler när det begav sig. Jag lyckades även vid ett tillfälle få fram en hälsning till en annan idol, Ulf Sterner. Detta via hans hustru Pia Sterner.
 

Ett tragiskt minne

 

SVEN-INGVARS - De värmländska folkhemsidolerna

 

Opel Rekord 1962

 

Gläntan

Foto: Roger Lindqvist.

Hans Alfredson /1966

Hans Alfredson intervjuas i Kamratposten av 12-åriga Niklas Rådström. Om jag nu är rätt ute, så är Niklas son till författaren och journalisten Pär Rådström som gick bort 1963. Sonen Niklas blev även han i vuxen ålder både författare och poet.

Gregory Peck & Pekka Langer /1953

 

Öjeby kyrkmarknad /1976

 
Källa: "PITEÅ" /1976.

Kossor på grönbete i Svensbyn

 
Foto: Roger Lindqvist

Hanna Lidman & Ludvig Englund

Piteå-Tidningen ¤ Onsdag 29 november 2006
 
Ludvig Englund, var född i Hemmingsmark med efternamnet Lindqvist. Ludvigs far, Anton Gustafsson-Lindqvist var född i Blåfors,Västerbottens län och bror till min farfarsfar Carl-Gustaf Gustafsson-Lindqvist. Min farfar Amandus Lindqvist var således kusin med Ludvig Lindqvist, som senare bytte sitt efternamn till Englund. Jag har själv skrivit två artiklar i Piteå-Tidningen som handlar om Ludvig och hans familj.
 
Roger.

Piteåborgmästaren /1944

 

Landstormslotteriet /1936

 
 

Störd i huvudet

Man behöver icke vara överläkare i psykiatri för att klart konstatera, att när man misshandlar ett oskyldigt djur med kniv så är gärningsmannen/kvinnan helt störd i sitt huvud. En häst har nämligen blivit svårt knivskuren i sitt stall, man vet i nuläget inte om den kommer att överleva.
 
Roger 

Hattudden

Foto: Roger Lindqvist 2016-05-31

Joe´s Combo

Efter en paus på några månader så är det återigen dags för några övningstimmar på Musikhögskolan den 17 november.

SÄWES

Sittande längst till vänster, Tillbjörn Persson med ett förflutet i Cool Candys. Mannen längst till höger är Kjell Malmborg som även varit medlem i Bengt-Hennings.

Foto & film /1965

 

Sov i ro!

 
Dotter till min kusin.

Byxtorget, Piteå

Uddmansgatan mot norr en vacker sommardag i slutet av 1950-talet. Platsen kallas även för Byxtorget.

Gågatan, Piteå /1969

Storgatan, eller gågatan som den senare kom att kallas. Närmast i bild, uteserveringen på Ekbergs konditori. Bilden togs en sommardag den varma sommaren 1969.

Nacka Skoglund /1965

 

The Boppers

 

Grynet Mollvig /1967

 

The Beatles /1963

 

Magnus - Mariestad

 

Kindbergs - Lidköping

Mannen som sitter längst till höger heter Martin Lindqvist och har ett förflutet i Bengt-Hennings. I dag spelar han på sin saxofon i Vikingarna.

Jagborns /1995

 

MIX orkester /1993

 

Sten-Åkes - Lidköping

 

Micke Ahlgren´s

 
MICKE AHLGREN´S ett kanongäng som jag upptäckte för inte så värst länge sedan. Jag skrev några berömmande rader i en dansbandsgrupp på fb. Kapellmästaren i bandet, Micke Ahlgren hörde av sig, så gjorde även bandets saxofonist och trumslagare. Samtliga herrar tackade mig så mycket. Häromdagen sände Micke Ahlgren en bild som kommer härnere...
 
 
Han berättade att den här band-konstellationen jobbade under en månad på stadshotellet i Visby 1974 tillsammans med sångerskan Siv Öst från Family Four. Fr v Micke Ahlgren, Christer Eriksson, Siv Öst, Arne Krusing och Nane Kvillsäter, som jobbat med artister som Harpo, Ulf Lundell, Marie Fredriksson m fl. Tack för bilden Micke Ahlgren.
 

Thorleifs /1980

 

Mamma och pappa

 
Mina föräldrar är båda borta sedan några år. Igår så tände vi ett ljus på deras grav på kyrkogården i Hortlax. Min far blev 82 min mor 88 år, och jag är så otroligt tacksam att jag fick behålla dem så länge. Jag tänker ofta på dem. Och jag saknar dem väldigt mycket.

THE LOLLIPOPS

 
 
 
 

Björn Skifs & Blåblus /1973

 

Hasse Alfredson "A LA CARTE"

 
 

Sten-Åke Cederhök & Sonia Hedenbratt /1971

 
¤ STEN-ÅKE CEDERHÖK (1913-1990)
 
¤ SONIA HEDENBRATT (1931-2001)

Plommons

 

I inspelningsstudion /2016

Här sjunger jag...

Ett gig med Allan Lundström /1988

Tillsammans med tenorsaxofonisten Allan Lundström på ett gig i Öjebyn året 1988.

Lasse Åberg & Lena Maria Gårdenäs /1979

 

ASSI - Piteå

 

Stadsparken, Piteå /1934

 

Norrstrandsbadets camping, Piteå - 1960-tal

 

BOPPERS /1979

 
 
 

Benkt Åke Benktsson (1907-1957)

Skådespelaren Benkt Åke Benktsson som avled endast några dagar efter sin 50-årsdag.

JFK-mordet 1963

 
 
 
 

RSS 2.0