Hemma hos mamma - 2014-11-30

Den 30 november för exakt fem år sedan tog jag den här bilden vid ett besök på mammas äldreboende. Mamma avled måndagen den 19 februari 2019, ca tre veckor efteråt, torsdagen den 8 mars avlider hennes syster Malin. Min andra moster, Elly, gick bort alldeles nyligen, den 17 november 2019. I och med hennes frånfälle finns det inte längre kvar någon av mammas syskon.
 
Alla är nu borta: Anny, Tage, Lennart, Maj-Gerd, Malin, Linnéa och Elly. Så sorgligt och så tråkigt. Deras respektive män och hustrur är också borta: Harry, Elsy, John, Gösta, Olle och Sune. Som mamma brukade konstatera: Det är tidens gång.

"Alla män är våldtäktsmän"

"För vi kan inte se på dig om du är en våldtäktsman eller inte. Och därför förutsätter vi att alla män är våldtäktsmän".
 
Linda Snecker (V) april 2019.

MP står för KAOS

Efter att ha lyssnat på en ung Miljöpartist häromveckan, där han önskade att vissa företag skulle gå i konkurs pga att man inte var 100% klimatvänliga, så har jag fått ytterligare ett bevis på att hela MP är en sekt som sprider kaos. Samma sekt kan även tänka sig ta till odemokratiska medel för att nå sina klimatmål. Alla dem som skriver under på det borde få en gratis psykundersökning. MP gör att jag känner rädsla inför framtiden. En kvinnlig krönikör i Aftonbladet sprider samma slags dynga. Hon vill också se diktatoriska gärningar för att nå klimatmålet. Förre meteorologen Per Holmgren har gjort ett liknande uttalande. För några år sedan gjordes en undersökning vilka slags partisympatier som fanns på SVT. De allra flesta på vår (opartiska television?) röstade på MP.
 
Förre korren i Östeuropa, Kjell-Albin Abrahamsson, berättade i ett Tv-program, att när han kom till televisionen 1970 så var alla hans journalistkolleger kommunister, dock inte Abrahamsson själv. En annan fd medarbetare vid Sveriges radio, har också vittnat om hur mörkröda alla var vid den här tiden. En morgon när man hade ett möte, så klargjorde en äldre kollega följande: "På den här arbetsplatsen röstar vi rött!"
 
Janne Josefsson vittnar även han hur man på Tv-huset i Göteborg är kommunister. Många av dem i alla fall.
 
Roger

Polarna med Jörgen Edman

Fr v Pär Björck, Janne Holmberg, Kjell Mattisson, Jörgen Edman och Göran Forss. Trummisen Janne Holmberg och basisten Kjell Mattisson är idag avlidna. Kjells dotter Sanna, har kontaktat mig angående sin fars musicerande som sträckte sig från 50-talet fram 80-90-talet. Hon håller på att kartlägga alla de band där han var medlem. Kjell Mattisson var på 50-talet med i Little Gerhards "G-men". Han spelade en period med Weine Renlidens orkester, där pitebon Allan Lundström också var med. Mattisson var även basist i Olle Holmqvists band Beatmakers. Han var ofta anlitad som studiomusiker tillsammans med Lasse Samuelssons orkester så även med Kjell Öhman m fl. giganter.
 
 

Stefan Engman till minne

 
Den 29 november 2013 avled Stefan Engman. Vi spelade tillsammans i Rolf Åhmans och Opus. Sex år har alltså förflutit, det känns som det vore igår. Bilden ovan tog jag på Stefan när vi spelade i Sikfors FH. För övrigt en av de sista spelningarna med Stefan.
 
Vila i frid, kompis!
 
Roger 

Die pro more

Hollie vidi more
Valde in die consueto vitae
Omnia silentio posuit
praterne efaim fluctus numero pulsans
contra veteres lateres lacus
quod fortasse essel
iam primo tempore cras
 
Found oculis non exierunt
ubi sic caleum caeruleum magnifice elegans
immiscuit vasti
Egit namque miro nunc pace
Ole que Ordinario vitae
 
Roger Lindqvist /2011
 
Min text "En vanlig dag" på latin.

Varning för högt blodtryck

För en gubbe som mig, som käkat blodtrycksmedicin sedan 18-årsålder, är det inte så lämpligt att se Efterlyst på TV3. Trösten är att jag har min medicin som enligt ordination skall intagas 2ggr/dag. Det håller trycket på en ofarlig nivå. Men det känns nästan som en nödvändighet med en 3:e tablett snart.
 
Jag jobbar på det!
 
Roger

A typical day

Today I saw the sea
A very ordinary day in my life
Everything was put in silence
besides the waves still pulsating rhytm
against the ancient hollow bricks
that maybe there were already in
the first period to morrow
 
My eyes found their way out there
where the blue sky so magnificent and stylish
melted into the vast sea
It was a wonderful and peaceful moment
this ordinary day in my life
 
Roger Lindqvist /2011

Norah

Jordgubbsröda läppar,
ögon som en klarblå sommardag,
ett hår som ett böljande rågfält.
Sommaren blir med ens mycket vackrare
genom din närvaro, älskade Norah.
 
Roger Lindqvist

Kära släkten

 
T.v. Elsa Lundmark f. Lindqvist min faster, längst t.h. Sven Lindqvist min farbror bredvid honom hans hustru Elma f. Lidman. Farbror Sven var släktens obestridde underhållare. Varje gång jag ser Martin Ljung så tänker jag på Sven.
 
 
T.v. Artur Lindqvist min farbror, bredvid hustrun Ragnhild t.h. Elma Lindqvist gift med Sven. Kära släktingar. De är alla borta idag.
 

"Hej farfar, jag har tappat en tand!"

För ca en timme sedan ringer det på min mobil. Det är barnbarnet Malte.
    - Hej farfar, vet du vad, jag har tappat en tand. Du måste berätta det för farmor också. Jag har redan ringt mormor och morfar och berättat det. Jag har ringt pappa också. Det blödde litegrann. Nu har jag lagt tanden i en ask, sen så kommer tandfen. Glöm inte nu att säja det till farmor att jag har tappat en tand. Jag har två tänder till som jag håller på att tappa.
    - Vi har julpyntat idag, och jag har fått en julgran i mitt rum.
 
Det är nog det bästa nyheter som jag hört på mycket länge. Älskade Malte!
 
Farfar o farmor

Familjen Elof Ahrle /1955

 
Bildtidningen SE ¤ Den 9 september 1955.

Bernhard och Lovisa Sundlöf - Luleå

Bernhard och Lovisa (Lova) Sundlöf, Luleå.
 
Maria Lovisa Henrietta f. Jonsson 1887-03-22 d. 1963-04-12 var min mormors äldsta syster. Hon var gift med Bernhard Sundlöf f. 1886-04-19 d. 1947-08-14. Visst var hon stilig?

Tankar vid ett köksfönster

 
    - Tänk, vad åren gått fort, konstaterar min mor där hon sitter vid vårt köksfönster, medan hon sveper en drömmande blick ut över vår tomt.
    - Det är ju inte så länge sen som jag och John bodde här. Ja, kära nån vart tog allt egentligen vägen?
 
Mamma är fyllda 80 och då och då låter hon tankarna och minnena ta henne tillbaka till en värld som inte finns längre, då barnen var små och allt var så mycket annorlunda. Jag ser att det brinner ett ljus av uppriktig längtan i hennes ögon, blandat med ett stänk av vemod i hennes hjärta.
 
------------------------------------------
Den här lilla historien publicerade jag på bloggen den 28 augusti 2009.
 
Roger.

Tage gäst hos Lennart /1962

 

TIO I TOPP - KVÄLLSTOPPEN /1971-04-10

 

Adolfs invasionsplaner

Adolfs invasionsplaner blev ingen större succé,
på grund av att de Gaulle, hade en helt annan idé.
Paris blev fritt och så skall det vara.
Men kom ihåg att demokratin är endast en färskvara.
 
Text & bild: Roger Lindqvist.

Minnenas promenad

I dag har vi vandrat runt på Furunäsområdet. Det var här vi jobbade jag och Elisabeth, hon i C-köket i nära 16 år, jag i Vaktmästeriet/Transportcentralen i 15 år. Bakom oss så ses en del av köket.

Hagström-dragspel

Det här dragspelet av märket Hagström fanns på Kupan i Piteå idag då vi gjorde ett besök. Pris: 1.000 kr.

JFK-mordet 1963

 
I dag för exakt 56 år sedan så mördades USA:s President John F. Kennedy i Dallas.

Rolf Åhmans - låtlista /1974

Ännu en låtlista som jag hittade i en av mina många välfyllda pärmar. Året måste vara 1974.

Rolf Åhmans orkester, repertoar 1974-1982

 
 
Några av de låtar som vi hade på repertoaren genom åren.  De låtar som är märkta med RL var mina sånglåtar. H=Hasse Eriksson, SÅ=Sven-Åke Andersson, SK=Sune Karlsson, SA=Sune Andersson, R=Rolf Åhman, G=Gunnar Sandbladh.

INGES - VÄXJÖ

 

I den perfekta världen

I den mest perfekta av alla världar, segrar alltid sanningen och det goda. Tyvärr har vi inte hunnit dit än.
 
Roger Lindqvist

Mamma

Den här bilden togs den 21 november 2013.

Nynäs, Öjagatan 22, Öjebyn /1959

 

Sven-Gösta Jonsson "Den rockande samen" /1965

Piteå-Tidningen ¤ Den 3 januari 1965.

Mjölnaren Jonas Jonsson, Svensbyn

 
Min mormorsfar, Jonas Jonsson f. i Storkåge, Västerbottens län 1865 d. 1938, Svensbyn, Piteå Landsförsamling.
-------------------------------------------
Norrbottens Allehanda ¤ Måndagen den 21 januari 1929.
 

Den röda rosen har vissnat

Branting, Hanson, Erlander och Palme vänder sig i sina respektive gravar. Efter Stefan Löfvens katastrofala insats i SVT:s Agenda har det t.o.m. börjat knorra i de egna leden. AB:s krönikör Lena Mellin var inte nådig i sin kritik. Jag såg såg den där intervjun själv och undrade hur det var fatt med Sveriges statsminister. Har sanningen kommit ikapp regeringen, det verkar så. Hörde en polis från Göteborg som öppet berättade att det mest är utländska unga män i de gäng som härjar fritt i dessa problemområden. Det är nog ingen större nyhet för många medborgare.
 
Roger

Trumslagaren Per-Ove Kellgren

Per-Ove Kellgren (1946-2016) trummis i proggbandet Hoola Bandoola Band 1971-76. Bilden togs 1973.
 
 

Tack!

Bloggen fyller snart 11 år. Det började lite trevande den 22 december 2008, jag vill minnas att den första månaden var det mellan 5-7 besökare om dagen. Alltid något. Så började besökarantalet skjuta i höjden. Inte så att det var nåt att skryta om, men några läsare kom till. Idag rör det sig om många hundratals bloggbesök varje dag. Som mest har jag haft uppemot 10.000 besökare.
 
Så finns dessa trogna läsare som ständigt återkommer. Vad vore jag utan er... ingenting.
 
Tack till er alla som läser.
 
Roger.

Dave McShane

 
Vid mikrofonen, saxofonisten och sångaren Dave McShane (1944-1997). 1990 var han med i filmen "Black Jack". Dave har även spelat med Björn Skifs band Blåblus. Thore Callmars och Good Timers är två andra band där han varit medlem. I bakgrunden ses Good Timers trummis Jim Ellis. Bilden togs 1987.

Hemma hos Gerd

Den 19 november 2014 tog jag den här bilden då vi besökte min syster på Brädgårdsvägen på Degeränget, Piteå. Det är idag fem år sedan. Här bodde hon från 1984 fram till 2018.

Radio Nords sista Topp 20 /1962

 

Skohandlare Adela Källström, Piteå

 
Skohandlare Adela Källström, Piteå driver på sin fritid nåt som kan liknas vid en hjälporganisation för att hjälpa barn i U-länderna främst Sri lanka.
 
Piteå-Tidningen april 1979.

Kyrkstugorna i Hortlax

 
Nytt liv har blåsts i kyrkstugorna i Hortlax. Till besökarna hör bl a Abel Berglund med makan Ebba från Blåsmark, sonen Jan-Eric från Norrfjärden, dottern Gun-Britt barnbarnen Anna, Fredrik samt Lage Andersson, Umeå.
 
Piteå-Tidningen april 1979.

Hagströms musikaffär, Shopping, Luleå /1955

 
Foto: Rune Espling 1955-11-01 - Luleå kommuns bildarkiv.

TELSTARS /1964

 

Annalisa Ericson & Uno von Segebaden /1944

 

Monica Z., & Hasseåtage /1963

 

Douglas Westlund /1973

Första gången jag såg honom var i TV-programmet "Drop-In" med Kersti Adams-Ray omkring 1963-64. Då var han med i det då så populära The Telstars. Douglas fanns med i alla möjliga sammanhang, melodifestivalen, underhållningsprogram, Sveriges Magasin, Notknäckarna som sagt allt möjligt. Douglas var även en flitigt arbetande studiomusiker som finns representerad på många plattor med diverse kända artister och grupper. Sommaren 1971 turnerade han med Lill-Babs och Bengt Sändh, som f ö också besökte parkkvällen i Piteå.
 

Hep Stars i Afrika /1967

 

Pitepalt eller inte? Shanes och Moonlighters diskuterar /1965

 
 
TOPP ¤ 1965

Hep Stars nya fynd! /1967

POPNYTT ¤ 1967-08-11

Hounds /1967

 

Svenne & Lotta /1971

 
FÖRSTA JULEN MED LILLA TANJA

HIT 30 /1967 Låtar du minns

 

Tages turnéplan sommaren 1966

7-21 april Norrlandsturné. Låter lite konstigt att klumpa ihop alla spelningar under en och samma rubrik, när jag ser att man den 24-25 juli besöker och namnger Brännaberget, Överkalix, Tärendöholmen, Lappvattnet och Udden Sikfors som ligger i Norrbotten. Jag blev en smula nyfiken vilka platser man avser under sin Norrlandsturné i aprilmånad.
 

Hep Stars turnéplan sommaren 1966

 

Tages /1966

 

"Slagdängarna" /1960

Fr v Egon Kjerrman, Pekka Langer och Povel Ramel.

Tages

 
TAGES.NU heter en fb-sida där jag blev ombedd att bidra med en historia om popbandet Tages. Eftersom jag var 8 år då Tages kom till Piteå så kunde jag av naturliga skäl inte vara där. Men några rader av minnen blev det ändå. Jag är i gott sällskap, här finns några mycket kända ansikten som liksom jag berättar om ett av våra största popband.
 
Roger 

Ruth

Den här bilden togs 1975 i min hustrus föräldrahem i Vistträsk i Älvsby kommun. Det är min svärmor Ruth som står och dricker sitt nykokta kaffe i köket. Det tråkiga är att Ruth avled lördagen den 15 mars kl 06.00 1980 på Piteå lasrett i en cancersjukdom. Hon blev 49 år gammal. Trots sin sjukdom så utstrålade hon lugn och ro in i det sista. Julen 1979 blev hennes allra sista, den firade vi tillsammans med Elisabeths föräldrar, syskon och deras respektive.

Lögn eller sanning

Det kom en tid, när sanningen sågs som en lögn.
 
Roger Lindqvist.

Joe´s Combo

Meningen var att vi skulle ha några träningstimmar i ett av musikhögskolans rum nu på söndag, men två av kollegerna är fullt upptagna på annat håll med annan sorts musik. Våran keyboardist Gustaf producerar en platta med flickidolen Emil Assergård, Gustafs pappa Jan är även han i den musikaliska hetluften i Nordmaling. Jag tror att Eleonor Bodel är med i samma gäng. Så vi får vackert flytta våra övningar till senare.
 
Foto: Kjell Larsson.

I rök och dans /1954

Norra-Västerbotten ¤ 1954-09-20
 
CITYBIOGRAFEN låg i Skellefteå.

Göran Persson

"Jag leder inte världens mest briljanta regering".
 
Göran Persson, 2002.

Citat av Bert Karlsson

"Politiker är som krokodiler, stora i käften men saknar öron".
 
Bert Karlsson.

Små och stora nyheter

Barnbarnet Max sover hos farmor och farfar inatt. Hans mamma och pappa är ute med goda vänner på restaurang bl a. En glad nyhet var Sveriges 2-0 seger över Rumänien vilket betyder EM. 11 minus grader här Hortlax ikväll, men någon riktig iskyla är ännu inte på väg.
 
Roger

Charlie Chaplin

"Min enda fiende är tiden".
 
Charlie Chaplin.

Makten och medborgarna

"Förr om åren så granskade media makten. I dag granskar media istället medborgarna".
 
Janne Josefsson.
 
 

Man kan inte låta bli att älska Hasse & Tage

Filmen såg jag på bio för nån månad sen. Nu kommer den även i SVT under julen, om jag nu minns rätt.
 
Vad är det allra första som en pitebo gör när han besöker huvudstaden? Svaret är ganska enkelt: han besöker Hasse & Tages skrivarstuga på Södermalm i kungens stad. Leendet säger väl allt?
 

MONARK /1952

 

Eva Henning /1952

 

Mona Sahlin: "Det är häftigt att betala skatt"

Aja baja, detta är regeringens kontokort, Mona. Man måste skilja på mitt och ditt. Fartblinda politiker är en direkt fara för allmänheten.

Goldfingers - Örnsköldsvik

 
1966
 
 
 
 
 
1967
 
Jag blev bekant med sångaren och saxofonisten Douglas Söderlind för ca 7-8 år sedan. Han berättade för mig att Goldfingers hade några kändisar som man brukade kompa, Cacka Israelsson, Anna-Lena Löfgren och Little Gerhard. Douglas var senare med om att bilda dansbandet Norrländers med vilka han spelade i ca 30 år. Goldfingers var på sin tid ett av det populäraste dansorkestrarna i Norrland.
 
Douglas som bodde i Ö-vik föddes 1944 och avled 2018.
 
Roger 
 

Stan Laurel

"Om du gråter på min begravning ska jag aldrig prata med dig igen".
 
Stan Laurel

Tage Erlander i Hylands hörna /1962

Den 19 december 1962 gästade statsminister Tage Erlander Hylands hörna, han gjorde stor succé när han på sitt oefterhärmligt sätt berättade om en präst med revolverbälte.

Storforsen /1997

Mina föräldrar och min syster på besök i Storforsen. Stig-Arne tog bilden.

Piteälven

Foto: Roger Lindqvist.

Köttsoppa hos Elly och Sune

Den här bilden togs hemma hos min moster Elly och hennes man Sune på Krangatan i Piteå i juni 2004. Vi var bjudna på Ellys köttsoppa den här dagen. På bilden så är köttsoppstallrikarna bortstädade, istället så äter vi en efterrätt. Vid bordet sitter Sune, Elly, Elisabeth, Gerd, mor och far. Det är jag som är fotograf. Idag är mina föräldrar borta så även Sune.

Sista julen

Mina föräldrar julen 2004 som firades hemma hos oss. Även julen 2003 fanns mamma och pappa hemma hos oss i Övremarken, även min farbror Sven var med. Julaftonen 2004 blev pappas allra sista i livet. Han gick bort den 4 juni 2005.
 
 

Povel Ramel & Beppe Wolgers

Povel Ramel och Beppe Wolgers besöker Lennart Hyland i hans populära hörna, 1965.

Kullen, Öjebyn

 

Ljungqvists - Öjebyn /1959

 

Sjömarks cafe´ - Öjebyn /1959

 

Sven-Erics - Hudiksvall

 

"65, 66 och jag". /1936

Fr v Thor Modéen, Katie Rolfsen och Carl Hagman i filmen "65, 66 och jag" från 1936.

Julklappar 1965

Rowells postorderkatalog 1965.

Fototjänst, Piteå

 
Rune Höglund var ägare till Fototjänst på Prästgårdsgatan i Piteå.

Bli inte kär i fel person

 

Extrema grupper

Det enda jag eftersträvar är balans i tillvaron. Med det menar jag balans i det land jag lever i. Extrema och radikala grupper som nazister, fascister och huliganer kan jag inte med. Det finns ju gott om den varan av radikalister både från vänster till höger. För några månader sedan så pratade jag med en person just om detta. Jag nämnde min inställning vilket han höll med om. När jag frågade om hans åsikter gällande de fruktade IS-mördarna blev han tyst och avslutade samtalet. Då blev jag lite rädd. Tystnaden som jag möttes av kändes som ett svar på min fråga. Jag har funderat på hans konstiga bemötande då och då, för det kan väl inte vara så att karl´n sympatiserar med denna fruktade mordorganisation svensk som han är. Hoppas att jag har fel.
 
Roger 

I orkesterbussen

Andreas som här var 2 år och 7 månader, sittar bakom ratten i Kjell-Bertils rödvita mercabuss.
 
Av kroppsspråket att döma så ger Andreas här bestämda order till sin pappa att genast stiga av. Bilderna togs den 1 september 1984 hemma på våran tomt i Hortlax. Det finns ju många minnen av den här bussen. Ett av minnena är ett rätt så kylslaget sådant. Vi skulle spela på Torpgärdans travrestaurang "Spiltan" i Boden en vinterkväll. Jag körde, det var bara ett fel; sidorutan var trasig, så jag satt med en varm grön militärmössa över huvudet, vinterkläder, tjocka vantar och en filt över mina ben. Jag var något stelfrusen när vi kom fram.
 

Frukost på altanen, våren 1977

Mina föräldrar äter frukost på altanen hemma i Hortlax. Till höger hänger mina scenkläder på vädring. Den svarta skjortan och de kycklinggula byxorna och västen hade vi i Rolf Åhmans orkester.
 
Jag tror att det var mannagrynsgröt som serverades den här vårmorgonen. Min mor var 48 år på den här bilden. Min far 54. Själv så var jag 19 år och skulle fylla 20 den 26 september.
 
Eftersom det fanns tre tallrikar så satt nog även jag vid bordet. Våren var min pappas favoritårstid. Takdroppet och fågelsången var som ljuv musik i hans öron. Sommaren tyckte han också väldigt mycket om. Man känner en ofantlig saknad när man ser bilderna av mor och far. Transistorn stod på som vanligt, det kan hända att det var Hasse Tellemar som serverade radiolyssnarna "Ring så spelar vi".
 
 

Rakning pågår

Att se på när min pappa rakade sig var en ren upplevelse. Han visade upp ca 8-10 olika former av grimaser där han satt med sin rakapparat och tittade in i sin rakspegel. På bilden ses en av hans ansiktsuttryck, framskjuten haka. Det blev nära på en hel konstart att se honom ösa ur sitt grimas-register. Bilden togs i december 1974. Han var då 51 år gammal.

Ernst och Alice Eklund /1919

Skådespelarparet Ernst och Alice Eklund.
Ernst Eklund (1882-1971) Alice Eklund f. Uddgren (1896-1983). I sitt äktenskap som varade mellan 1919-1971 så föddes två söner, Nils och Hans Eklund. Nils Eklund valde liksom sina föräldrar skådespelaryrket, medan brodern Hans blev konstkritiker och författare. Nils Eklund, är idag 92 år gammal.

Hasse Carlsson 75 år!

Idag säger jag ett stort Grattis till sångaren Hasse Carlsson i Flamingokvintetten som fyller 75 år. Hasse ses stående i mitten.

Åke Grönberg & Lars Ekborg /1969

 
Karl ÅKE Edvard Grönberg f. 26 mars 1914 d. 15 september 1969.
 
 LARS ÅKE Rupert Ekborg f. 6 juni 1926 d. 7 oktober 1969.
 
 
 

Hylands Hörna /1970

 

Greta Garbo /1933

 

Nyheter från teatervärlden /1934

 

Max Hansen söker bostad /1946

MAX HANSEN (1897-1961)

Karolinska Sjukhuset /1940

 

Åströms Bil AB - Piteå /1965

Sture Larsson vid Åströms Bil AB kollar det elektriska systemet på en Volkswagen.
 
-------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ April 1965

Piteå Express /1965

 

PITE HAVSBAD /1965

 

Auktionshallen, Piteå /1965

 

TEXACO - Öjebyn /1973

 

Åkerier i Piteå /1973

 

Vy över Öjeby kyrka och kyrkstugorna /1959

 

Cool Candys på Kvällstoppen /1971

 

Popband på Piteå museum

Så här såg det ut för några år sedan då Piteå museum hade en utställning om 60-talet och de popband som fanns då. Svante Elfgren från The Shanes var en av många mycket nöjda besökare. Jag var också där.

Dansbandseliten

Mitt i detta hav av dekaler skymtar även Rolf Åhmans. Vi är i gott sällskap som ni ser. Bilden är hämtad ur boken om svenska dansband.

Din muslimska patient

Jag har läst den här broschyren och tycker väl att den verkar rätt så besynnerlig. Den eventuella tro som svenska medborgare har verkar i regeringens ögon vara totalt ointressant.

Medborgarhuset i Norsjö /1973

Jag kom ju att spela i Kjell-Bertils ett antal år efter den här spelningen. Tommy Körberg föddes i Norsjö, bara så ni vet.

LINDQVISTARNA

 

Wallboardfabriken, Piteå

Wallboardfabriken i Piteå där min far jobbade från 50-talets början fram till 1981. Fabriken uppfördes 1947-1948.

Älskade pappa

Min far är borta sedan 14 år, men han finns ändå i min närhet varje dag. Han kommer så att göra så länge jag lever.

THE LOLLIPOPS

 
 

Den bästa medicinen

Den bästa lugnande medicinen som finns, det är när någon klappar dig på axeln och säger: "Det ordnar sig".
 
Roger Lindqvist.

Januari -87

Här bodde vi fortfarande kvar i vårt gamla hus, i väntan på att det nya skulle anlända från fabriken i Älvsbyn. Den blå 245:an av 80-årsmodell behövdes gott och väl när vi fick vår tredje son den 20 januari det här året. Både jag och Elisabeth jobbade fortfarande kvar på Furunäsets sjukhus. Det har snart förflutit 33 år sedan bilden togs nära på en hel mansålder.

Hemma hos farmor och farfar

Andreas, Robert och Daniel på kökssoffan hemma hos deras farmor och farfar på Tolvmansvägen i Bergsviken i november 1990. En lycklig tid som tyvärr aldrig kommer tillbaka. Lyckan har sin gång, livet likaså.

Loke och farfar

Den här underbara killen är ett av våra fyra barnbarn. Jag brukar kalla honom för professorn eftersom han alltid är med i matchen vad än det gäller.

På Folkans scen i Piteå /2013

Förberedelser inför kvällens gig. Till höger våran utomordentlige keyboardist och sångare Thomas Åström.

Larrys /1966

 

FIVE TEDDYS

 

Thor-Erics /1969

 

Storstrand, Öjebyn /1959

 

Vy över Öjeby kyrka och kyrkstugorna /1959

 

I en fotoautomat på Domus i Piteå /1970

 
I en fotoautomat på Domus i Piteå, 1970. Min vänstra framtand gick i krasch på skolans hockeyplan vintern 1968. Pga detta så blev det rätt många tandläkarbesök på Folktandvården i Hortlax. Eftersom håret är smått blonderat så togs den här bilden troligen på sommaren samma år. Sedan barndomen så ljusnade nämligen delar av håret så fort solen tittade fram.

Göran Lindbergs orkester

I mitten, sångaren Göran Lindberg som också varit sångare i Pelles, Tonix och Matz Bladhs.

Bertil Boo och Andrew Walter /1971

Sångaren Bertil Boo besöker Perudden utanför Piteå i sällskap med dragspelaren och ackompanjatören Andrew Walter.
 
----------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Måndag 23 augusti 1971

Hans Alfredson /1974

 

Telefonväktarna /1969

I radioprogrammet "Telefonväktarna" satt dessa tre gubbar och spånade friskt ut i etern, fr v Carl-Uno Sjöblom, Moltas Eriksson och Pekka Langer. Thord Carlsson fd pitebo, var programmets producent.

Svensk popmusik 1963-64

The Streaplers, fr v Håkan Liljeblad, Gert Lengstrand, Lasse Larsson,  Göran Liljeblad och Bjarne Lundquist.
 
De största svenska framgångarna under året har de svenska elektriska gitarr-banden i Beatles fotspår haft, t. ex. Spotnicks med ledaren Bo Winberg, som också turnerat i USA. Deras största svenska succe´ hette "Amapola". Annars har de slagit bäst utomlands och bl a legat på förstaplatsen i Australien samt två gånger varit på Englands topp-tjugo-lista. Göteborgsbandet The Streaplers med ledaren och sångaren Gert Lengstrand hade 1963 stor framgång med "Säkkijärven polka" och vann senare en silverskiva för "Diggety Doggety".
 
Bland årets populära skivor märks också Sven-Ingvars´ inspelning av Owe Thörnqvists "Ett litet rött paket" och "Spel-Olles gånglåt" inspelat av Trio med Bumba, som höll sig på listorna under hela hösten 1963.
 
-----------------------------------------------
När Var Hur ¤ 1965

JACKPOTS - Popbandet som blev dansband

 

Topplista 1964 - 1965

Som jag kan se är det en låtlista med enbart klassiker.

Jerry Williams & The Violents

 
Det kan aldrig bli fel med Jerry och The Violents.

Stenmark, Borg, Andersson /1980

 

Fönster

 
Foto: Roger Lindqvist.

Baracudaz Ö-vik /1974

 
 

VW TLE 1967 BD 75695

Min pappas blå VW 1600 TLE årsmodell 1967. Bilden togs hösten 1972 när vi skulle plocka blåbär.

Våren 1973

Jag och vår gamla svarta transistor njuter i vårsolen. Undrar vad jag lyssnade på?

Hantverkare i Hortlax socken året 1967

Skomakaren John Risberg var gift med min faster Emmy f. Lindqvist. Plåtslagaren Uno Eriksson var kusin till min far. Borstbindaren Bengt Lundgren var bror till min morfar Sanfrid Lundgren.
Detta skolarbete gjordes i årskurs 3 i Sörbyskolan, Hortlax, 1967. Lärarinnan hette Anna "Annie" Wiklund, gift med församlingens kyrkoherde Elof Wiklund.
 

Mamma och pappa

Mina föräldrar våren 1977.

Ett behov i att dokumentera

Jag har så länge jag kan minnas försökt att dokumentera både det ena och det andra. Resultatet har blivit bl a lappar med diverse anteckningar men även i bild. Ett exempel ses här ovan, en kvist som jag plockade från våran björkhäck på tomten hemma i Hortlax. Längre fram 1972-73 började jag skriva dagbok på allvar. Redan sommaren 1969 började jag så smått att anteckna det som hände under en bilsemester med familjen. När barnen var små både skrev jag och filmade.

Leif "Honken" Holmqvist

Leif "Honken" Holmqvist
 
Om jag mötte den här mannen idag så skulle jag ge honom en stor blöt puss. En av mina stora hockeyidoler när det begav sig. Jag lyckades även vid ett tillfälle få fram en hälsning till en annan idol, Ulf Sterner. Detta via hans hustru Pia Sterner.
 

Ett tragiskt minne

 

SVEN-INGVARS - De värmländska folkhemsidolerna

 

Opel Rekord 1962

 

Gläntan

Foto: Roger Lindqvist.

Hans Alfredson /1966

Hans Alfredson intervjuas i Kamratposten av 12-åriga Niklas Rådström. Om jag nu är rätt ute, så är Niklas son till författaren och journalisten Pär Rådström som gick bort 1963. Sonen Niklas blev även han i vuxen ålder både författare och poet.

Gregory Peck & Pekka Langer /1953

 

Öjeby kyrkmarknad /1976

 
Källa: "PITEÅ" /1976.

Kossor på grönbete i Svensbyn

 
Foto: Roger Lindqvist

Hanna Lidman & Ludvig Englund

Piteå-Tidningen ¤ Onsdag 29 november 2006
 
Ludvig Englund, var född i Hemmingsmark med efternamnet Lindqvist. Ludvigs far, Anton Gustafsson-Lindqvist var född i Blåfors,Västerbottens län och bror till min farfarsfar Carl-Gustaf Gustafsson-Lindqvist. Min farfar Amandus Lindqvist var således kusin med Ludvig Lindqvist, som senare bytte sitt efternamn till Englund. Jag har själv skrivit två artiklar i Piteå-Tidningen som handlar om Ludvig och hans familj.
 
Roger.

Piteåborgmästaren /1944

 

Landstormslotteriet /1936

 
 

Störd i huvudet

Man behöver icke vara överläkare i psykiatri för att klart konstatera, att när man misshandlar ett oskyldigt djur med kniv så är gärningsmannen/kvinnan helt störd i sitt huvud. En häst har nämligen blivit svårt knivskuren i sitt stall, man vet i nuläget inte om den kommer att överleva.
 
Roger 

Hattudden

Foto: Roger Lindqvist 2016-05-31

Joe´s Combo

Efter en paus på några månader så är det återigen dags för några övningstimmar på Musikhögskolan den 17 november.

SÄWES

Sittande längst till vänster, Tillbjörn Persson med ett förflutet i Cool Candys. Mannen längst till höger är Kjell Malmborg som även varit medlem i Bengt-Hennings.

Foto & film /1965

 

Sov i ro!

 
Dotter till min kusin.

Byxtorget, Piteå

Uddmansgatan mot norr en vacker sommardag i slutet av 1950-talet. Platsen kallas även för Byxtorget.

Gågatan, Piteå /1969

Storgatan, eller gågatan som den senare kom att kallas. Närmast i bild, uteserveringen på Ekbergs konditori. Bilden togs en sommardag den varma sommaren 1969.

Nacka Skoglund /1965

 

The Boppers

 

Grynet Mollvig /1967

 

The Beatles /1963

 

Magnus - Mariestad

 

Kindbergs - Lidköping

Mannen som sitter längst till höger heter Martin Lindqvist och har ett förflutet i Bengt-Hennings. I dag spelar han på sin saxofon i Vikingarna.

Jagborns /1995

 

MIX orkester /1993

 

Sten-Åkes - Lidköping

 

Micke Ahlgren´s

 
MICKE AHLGREN´S ett kanongäng som jag upptäckte för inte så värst länge sedan. Jag skrev några berömmande rader i en dansbandsgrupp på fb. Kapellmästaren i bandet, Micke Ahlgren hörde av sig, så gjorde även bandets saxofonist och trumslagare. Samtliga herrar tackade mig så mycket. Häromdagen sände Micke Ahlgren en bild som kommer härnere...
 
 
Han berättade att den här band-konstellationen jobbade under en månad på stadshotellet i Visby 1974 tillsammans med sångerskan Siv Öst från Family Four. Fr v Micke Ahlgren, Christer Eriksson, Siv Öst, Arne Krusing och Nane Kvillsäter, som jobbat med artister som Harpo, Ulf Lundell, Marie Fredriksson m fl. Tack för bilden Micke Ahlgren.
 

Thorleifs /1980

 

Mamma och pappa

 
Mina föräldrar är båda borta sedan några år. Igår så tände vi ett ljus på deras grav på kyrkogården i Hortlax. Min far blev 82 min mor 88 år, och jag är så otroligt tacksam att jag fick behålla dem så länge. Jag tänker ofta på dem. Och jag saknar dem väldigt mycket.

THE LOLLIPOPS

 
 
 
 

Björn Skifs & Blåblus /1973

 

Hasse Alfredson "A LA CARTE"

 
 

Sten-Åke Cederhök & Sonia Hedenbratt /1971

 
¤ STEN-ÅKE CEDERHÖK (1913-1990)
 
¤ SONIA HEDENBRATT (1931-2001)

Plommons

 

I inspelningsstudion /2016

Här sjunger jag...

Ett gig med Allan Lundström /1988

Tillsammans med tenorsaxofonisten Allan Lundström på ett gig i Öjebyn året 1988.

Lasse Åberg & Lena Maria Gårdenäs /1979

 

ASSI - Piteå

 

Stadsparken, Piteå /1934

 

Norrstrandsbadets camping, Piteå - 1960-tal

 

BOPPERS /1979

 
 
 

Benkt Åke Benktsson (1907-1957)

Skådespelaren Benkt Åke Benktsson som avled endast några dagar efter sin 50-årsdag.

JFK-mordet 1963

 
 
 
 

RSS 2.0