Roger & Roger julen 1966

Året 1965 fick min svågers syster och hennes man en son som döptes till Roger. Julen 1966 hälsade Rogers föräldrar Ingrid och Thorbjörn Enberg på hos oss i Hortlax. Även svågern Hennings far och mor, Valle och Astrid Höglund var med. Det var då som den här bilden togs mitt under ett bus hemma på köksgolvet. Henning tog bilden. Roger E. var då fyllda 1 år.
 

"Honken" Holmqvist /VM 1969

 
1969 det var det året som jag blev hockeyfrälst på allvar. Det var en persons förtjänst. Leif "Honken" Holmqvist. Efter det så var cirkusen i gång. Min pappa var idrottsintresserad av stora mått. Hockey, fotboll, skidor, friidrott var hans specialité. Efter VM -69 så satt jag fastcementerad framför tv:n varje gång Tre Kronor skrinnade in på en hockeyrink. Jag fyllde 12 år det här året, och kunde namnen på alla dem som landslaget. Idag vid 63-årsålder är det sämre med att komma ihåg namnen i det Tre Kronor som nu finns. Bilden ovan vittnar om gamla härliga tider när "Honken" sällan släppte en trissa över mållinjen. Han var en levande vägg.
 
 

Mina föräldrar julen 1976

Farsan...
 
Morsan...
 

GOTT NYTT ÅR

 

Fredag den 30 december 1994 kl 18:35

Så närmar vi oss slutet av 1994. Om man nu ska summera allt som hänt oss härhemma, då menar jag Sverige, så finns ju både glädje och tragik inflätat i varann. Jag tänker på morden i Falun i början av juli. Det var då som Mattias Flink dödade 7 personer. Morden väckte en sån enorm avsky, nåt som vi inte trodde kunde hända. Och tyvärr visade det sig inte vara någon isolerade händelse.
 
I början av december -94 så sköts 4 personer ihjäl på Stureplan i Stockholm. 2-3 män gick lös med ett automatvapen. Man siktade och sköt helt besinningslöst in i entrén till en nattklubb. I november, tror jag, mördades en 15-årig pojke av två kamrater. "Kamraterna" var två bröder som planerat mordet i två månader. Vid förhör sa dessa två pojkar att domfick en "kick" av dådet.
 
Här i Piteå hölls rättegången mot Pitepojken Charles Zelmanovitz baneman, Thomas Quick. Vi fick höra i detalj om det bestialiska mordet som förövades i december 1976. Jag har förresten jobbat med Frederick Zelmanovitz, som var lillebror till Charles. En gång i början av 80-talet på Furunäsets sjukhus. Så sent som i tisdags så höll två polismän från Jokkmokk att få sätta livet till efter en lång biljakt. Där två män i 20-årsåldern sköt med automatvapen och kastade handgranater. Jag tycker det är så ruggigt, det är som en våg av våld plötsligt sköljer över oss.
 
Sept. -94 i ishockey efter ett rafflande straffdrama, där till slut "Frälsaren" Peter "Foppa" Forsberg slår in segerpucken. Hörde matchen i Andreas feestyle, på vägen hem från en hockeycup i Skellefteå ishall. Hela familjen satt i bilen och jag kommenterade och skrek med hes hals. Brons i Fotbolls-VM i USA. Hjältarnas återkomst till ett varmt Sverige, både vädermässigt och känslomässigt.
 
En varm sommar 5 veckors semester. Piteå Dansar Och Ler. Anders "Bubben" Burström, konferencier frågade den stora publiken strax innan Jerry Williams skulle in på scen, om vi ville ha samma fest nästa sommar. Ett unisont JAAA! ur tusentals strupar. Där stod jag med Daniel på axlarna som värkte av smärta. Vad vi inte visste då var att Anders "Bubben" Buström inte skulle få uppleva nån ny sommar. Han dog den 7 november -94 45 år gammal.
 
Robert har just gått hos Gustav. Dom ska åka skridskor hos Gustav. Daniel är hos Lisa och ser på video. Andreas är hos David och vi är härhemma. Ulla-Mai har ringt, dom hade inte nåt att göra i morgon. För kort varsel att bjuda dom. Vi ska hos farmor och farfar kl två i morgon för att äta. Har ringt Gerd och Stig-Arne, pratade med båda två. Jag sa att ni kan ju titta förbi i morgon. Men fick till svar: "Vi får väl se".
 
Daniel kom just in genom dörren. På med TV:n "Disneydags" och "Mat mamma!". Har snöat idag och natt en hel del. Nu ser det ut som en riktig vinter. Halkigt och moddigt efter vägarna. Barnen och Elisabeth är lediga även nästa vecka. Elisabeth och Robert var på ICA-Matmix i Bergsviken och handlade. Det fattades en liter långfil som Bettan glömt kvar, så jag ringde farmor och bad farfar gå ner till affären och mycket riktigt där låg den. Kanske är det Alzheimer som har börjat eller...?
 
Roger

Roland Cedermark och Gösta Linderholm avlidna

Musikanten, sångaren och kompositören Roland Cedermark har avlidit 82 år gammal. Cedermark avled under julaftonen. Roland Cedermark bildade egen dansorkester på 60-talet och var med i bandet fram till 1973, då han påbörjade en framgångsrik solokarriär.
 
Även Gösta Linderholm har avlidit, 79 år gammal. Linderholm dog under tisdagen. Han hade en lång karriär bakom sig. Sångare, trubadur, kompositör mm. Jag såg honom live på Christinasalen i Piteå på 70-talet tillsammans med Scafell Pike.
 
Roger.

Familjen Lindqvist /1991

 
Elisabeth, Roger, Daniel, Andreas och Robert.
 
Foto: PK-foto, Piteå 1991-10-14.

ANNANDAGJUL 26/12 1972

Klockan är sex minuter i tre. Sitter uppe på mitt rum och pysslar med julklappen (bandspelaren). En fin klapp. Gerd, Henning och morfar är här just nu. Dom har ätit middag hos oss idag, och nu verkar det som om dom gått och lagt sig allihop. Åtminstone mamma, pappa och morfar. Gerd sitter nere med Henning i kammaren och ser på tv. Det är en amerikansk filmkomedi med bl a Gary Cooper. Den måste jag se.
 
Såg på Beppe Wolgers program "Där är du här är jag" tidigare idag. Var till Blåsmark igår och käkade middag. Morfar följde också med. Mamma och pappa har varit ute och gått. Robert Nilsson ringde han hade problem med sin bandspelare. Han undrade om kartongen fanns kvar sedan dom var här på julaftonen. Jag tror att den finns kvar. Nu går jag ner till tv-rummet för att kika på den där långfilmen.
 
Roger.

Ladrike sommaren -92

I många år och somrar så hade mina föräldrar sitt husvagn på campingen i Ladrike, Norrfjärden. Sommaren 1992 utgjorde inget undantag. Fotografen som tog den här bilden var Robert Lindqvist, 8 år. Vid bordet sitter Elisabeth, Andreas, Roger, Maj-Gerd och Daniel. På gräset sitter John. Alla med efternamnet Lindqvist.
 
 
 

ZAM HULTINS - Falköping

 

Gerd & Henning julen 1965.

GERD
 
HENNING
 
 
 

Hemma hos Valle & Astrid i Svensbyn /1966

 
Julhelgen 1966 togs den här bilden hemma hos min systers svärföräldrar i Svensbyn. Bakre raden fr v Valdemar Höglund, Gerd Lindqvist och Astrid Höglund f. Danielsson. Längst fram Dagny Beggren f. Lundqvist, kusin till min far, och maken Gunnar Berggren. Henning tog bilden.

Familjen Lindqvist /2000

 
Till vänster mina föräldrar, till höger min syster och jag.

JULDAGEN 25/12 1972

Kl är halv 1 på eftermiddagen, mamma, pappa, morfar och jag är bjudna hos Malin och Gösta Lidman i Blåsmark. Dom andra, Elly och Sune skulle ha främmande, Gerd och Henning ska åka till Boden till Hennings bror Folke och hans fru Gun-Britt. Hennings mamma och pappa, Astrid och Valle samt hans syster Ingrid och svågern Torbjörn ska också dit.
 
Julaftonen var mycket trevlig. Jag fick det jag hade önskat mig. En bandspelare (Telefunken) med inbyggd mikrofon. Sitter här på mitt rum med bandspelaren. Mamma och pappa har varit på promenad, och när dom kommer tillbaka så åker vi till morfar med några stolar som vi lånade. Förutom bandspelaren så fick jag Tage Erlanders memoarbok av Gerd och Henning. Den hade jag faktiskt önskat mig. Jag fick även Tabackflaska, sånt som man häller i håret så att det ska lukta gott. Det var bra att jag fick en ny, för igår på julaftonen så gjorde pappa slut på min gamla.
 
Jag är nöjd med mina julklappar. Kusinen Robert och jag var tomtar igår. Det gick riktigt bra med julklappsutdelningen. Nu for mamma och pappa till morfar. Jag ska fortsätta att kolla min Telefunken-bandspelare här på mitt rum.
 
Hej!

Du finns i mina tankar

 
 
En gång var du någons dotter,
i en trygg och kärleksfull famn
I dag finns du inte längre,
på en sten finns istället
ditt inristade namn
Världen har förlorat
en fin och underbar tjej,
och varje jag sluter mina ögon,
så tänker jag på dej.
 
Jag hoppas att du har funnit
den lycka,
som du aldrig fick på denna jord
i mina tankar minns jag ständigt
dina levande och uppfriskande ord
Kanske att vi en dag skall mötas
på en rofylld plats återigen
Jag längtar av hela min själ
att få se ditt solvarma leende igen.
 
Roger Lindqvist.
 
 
 

CALTEX - Bergsviken, Piteå /1959

 
I kiosken i den lilla luckan köpte man godis och glass. Uppe till höger ses en skymt av Odal Lundqvista mekaniska verkstad. Odal var kusin till min far John Lindqvist. Odals mor, Vilma Elisabeth Lundqvist f. Eriksson var en äldre syster till min farmor Hanna Lindqvist f. Eiksson. Mannen i de gröna kläderna som tittar upp mot det flygplan som tog den här bilden, måste vara bensinstations-föreståndaren Gösta Westerlund.
 
 
I januari 1967 stod de nya lokalerna färdiga att tas i bruk. Gösta Westerlund som var stationsföreståndare från premiären av Caltex 1958 fanns fortfarande kvar vid rodret.
 
 
 

Min e-mejl...

Är just nu ett sorgligt kapitel. Fungerar lika bra som när Titanic körde på ett isberg. Dvs ingenting! Vad som hände med Titanic vet väl alla? Det sjönk till botten. På botten ligger fnv min e-mejl och suckar. Så till all dem som kanske skickat mig en hälsning eller försökt nå mig, så har ni nu fått förklaringen varför Lindqvistar´n icke svarar.
 
/Lindqvistar´n.

JULAFTON 24/12 1972

Klockan är halv 12 mamma och pappa sitter nere i köket och pratar med Emmy och John. Dom ska till Vidsel och fira jul. Mamma har förvarat några köttbullar hos Emmy, så när dom skulle åka till Vidsel så kom dom förbi med julmiddagen.
 
Har sett Beppes program i två timmar, sen så såg jag en repris av julkalendern, sen så blev det sändningsuppehåll till kl 13. Programmen börjar först kl 12 i TV2. Gerd och Henning ska komma hem lite tidigare idag för att Gerd ska hjälpa mamma med att duka. Själv så önskar jag mig en riktigt God Jul. Tack så mycket.
 
Fullt med små överraskningar hoppas jag. Att det blir en trevlig julafton. Jag steg upp ur sängen halv nio i morse. Det blev en ganska så sen kväll igår. Så även i kväll antar jag.
 
GOD JUL - 1972!
 
Roger.

Farmor och farfar i färg /1958

 
Samma foto som i förra inlägget men nu i färg.

Hos farfar och farmor /1958

 
Den här bilden togs sommaren 1958 hemma på tomten hos mina farföräldrar i Övremarken, Hortlax. Jag sitter i farfar Amandus knä medan min kusin Gun Sandstöms son Kenneth sitter i min farmor Hannas knä. Kenneth var min farmor och farfars barnbarnsbarn.

The Lindqvister´s

HORTLAXMAFFIANS ÅRSMÖTE.

Roger & Daniel /2015

 
FAR & SON.

Andreas, Robert och Daniel /1990

 
Storebror Andreas, 8 år, mellanbrodern, Stålmannen Robert, 6 år och lillebror Daniel, 3 år.
 

Bröderna Lindqvist bygger en koja

 
Fr v Daniel, Robert och Andreas Lindqvist bygger en koja. Naturligtvis så måste de blå overallerna på. Bak på ryggen stod: BRÖDERNA LINDQVIST. Det här med kojbyggandet var en slags tradition som våra söner förde vidare. På samma plats fast på 60-talet byggde jag kojor med mina kompisar. Daniels son, Mateo är den 4:e generationen på samma tomt och ställe. Jag antar att han också kommer att utrusta sig med hammare, såg och spik inte att förglömma virket till kojorna.
 

Julen 1984

 
Julen 1984 bodde vi i vårt gamla hus. Andreas var 2 år och 10 månader. Lillebror Robert var 6 månader gammal. Roberts allra första jul.
 
 
Andreas hjälper sin pappa att klä granen.
 
 
Den här julkvällen så var Andreas farfar John tomte. Men när tomten kom in genom dörren med masken på, så började Andreas att gråta. Farfar tomten drog av sig masken och sa: "Andreas, gråt inte det är ju farfar". En av klapparna var sparkstöttingen som ses på bilden.
 
 
 
 
 
 

Önskelista julen 1965

 

Andreas, bonden...

 
Andreas,1 år, visar sina två tänder.
 
 
Andreas, med bus i blicken.
 
 
Andreas, 3 år, med sin allra bästa leksak. Året var 1985.

Bröllopsdag 1981-2020 (39 år)

 
Elisabeth & Roger Lindqvist.

Julen -65 på Hamngatan 55, Piteå för 55 år sedan.

 
Julafton 1965 firade vi med Gösta, Malin, Kent och Lars-Eric Lidman i deras lägenhet på Hamngatan 55 i centrala Piteå. Damen i mitten längst bak var en moster till Gösta som hette Hilma, om jag nu minns rätt. I soffan fr v Lars-Eric, Roger och moster Malin. Gösta i vit skjorta håller handen på Lasses axel. Längst till höger min syster Gerd. En batteridriven polisbil var en mycket uppskattad julklapp den här kvällen. Däremot så kastade jag ett mjukt paket på golvet som jag fick. Otacksam som jag var.
 
 
På den här bilden dyker min mor och far plötsligt upp. Min far har satt på sig en annan julklapp som jag fick. Tydligen så uppskattade min far julklappen mer än mig. Gerds kille Henning Höglund tog bilderna.
 
 
Den här smått suddiga bilden togs när vi kom hem till Hortlax. Det verkar som om vi tittar på mina julklappar som jag fick. Henning tog bilden. Till vänster i bilden skymtar vår svartvita tv fram. Den köpte vi uppe i byn på Lundmans 1962.
 
 
Min storasyster Gerd i sin säng den här julkvällen 1965.
 
 
Här har mina föräldrar anslutit sig. Pappa öppnar sin julöl av märket Sailor troligtvis inhandlat på Stenbergs affär granne med oss i Övremarken. Mamma dricker vichyvatten. I morgon har det gått 55 år sedan bilderna togs.

Hemma hos Gösta och Malin julen 1970

 
Julafton 1970 var vi församlade hos Malin och Gösta Lidman i Blåsmark. Malin var min moster och Gösta hennes man. Deras två söner Kent och Lars-Eric. Jag trivdes jämt när vi besökte deras hem i Blåsmark. Den här julen så satt vi och åt julmiddag i deras stora kök. Den här kvällen för 50 år sedan fanns alla nära och kära på plats. Min moster Linnéa Dagbro med make Olle och döttrarna Åsa och My. Moster Elly Nilsson med maken Sune och sonen Robert. Min morfar Sanfrid Lundgren. Mina föräldrar John och Maj-Gerd Lindqvist, jag, min syster Gerd och hennes kille Henning Höglund. Göstas moster Hilma fanns också med. Till höger vid den öppna dörren skymtar jag fram med min kamera i handen.
 
 
I morgon på julafton så fyller den här bilden 50 år.
 
 
Gösta och Malin Lidmans hus i Blåsmark vintern 1973. Gösta hade ett jordbruk med både får och kossor.
 
 
Samma hus sommaren 1976. Det här året firade vi också julen hos Gösta och Malin. Min första färg-tv såg jag hos Gösta och Malin. Tror det var 1969-70? Idag så är de flesta av de äldre borta av dem som jag firade julaftonen 1970 med.

GOD JUL!

 

Honken 1969-07-13

 

Idag fyller min blogg 12 år.

Den 22 december 2008 blev jag blogginnehavare. Jag som knappt visste vad blogg betydde eller var. Jag vill minnas att sonen Daniel hjälpte mig igång. Eventuellt att min andra son Robert också var inblandad. Det var en mycket trevande början. När jag en dag några veckor efter start såg att jag hade haft så många som sju besökare blev jag glad. En av dem var min svåger Kjell. Antalet besökare växte eftersom. Idag ligger jag på bloggtoppen på en hedrande 24:e plats av de hundra mest lästa. Som bäst har jag haft en 4:e plats. Andra gånger en 6:e och en 8:e. Som bäst så har jag haft 10.000 läsare.
 
Roger Lindqvist, bloggföreståndare.
 
PS. Vi får väl se hur länge den här bloggen kommer att leva.
 
 

Julen 1980 - en jul att minnas

 
Elisabeth, morfar, pappa, mamma, Gerd, Henning och Mathias.
 
 
Min far och syster.
 
 
Elisabeth vid julbordet.
 
 
Mina föräldrar.
 
 
Morfar Sanfrid och pappa John.
 
 
Farsan med tomteluva.
 
 
Henning.
 
 
Jultomten, grannen Nippe Hylander.
 
 
Mathias och tomten.
 
 
Mathias öppnar ett av sina paket den här julkvällen.
 
 
Ett av de många paket som Mathias fick av jultomten.
 
 
En mycket nöjd 6-åring.
 
 
Elisabeth öppnar ett paket från Roger.
 
 
Min 81-årige morfar följer paketöppnandet.
 
 
Mathias hjälper Elisabeth med öppnandet.
 
 
Det blev en 12-strängad gitarr inköpt på Nybergs musikaffär på Storgatan i Piteå.
 
 
En nöjd Elisabeth provspelar.
 
 
Julen 1980 bodde vi på Furuberget i Munksund. Barnen hade ännu inte kommit. Det skulle dröja fram till den 13 februari 1982 då den första sonen anlände.
 
 
Elisabeth, Mathias och morfar.
 
 
Mathias Lindkvist, 6 år.
 
 
En vanlig syn, morfar läser. Den 29 mars 1989 avled han vid 89 årsålder. Saknad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MILLIE SMALL - PERUDDEN, PITEÅ /1965

 
Säger man My Boy Lollipop då vet man vem Millie Small är och var. Låten som blev en hit över hela världen kom 1964. Hon turnerade i Sverige 1965 och passade då på att beöka Perudden i Svensbyn, Piteå onsdagen den 10 augusti.
 
Millie Small var född på Jamaica 1946 och avled av en stroke i London 2020. Hon blev 73 år gammal. Millie Small hade sina aktiva år mellan 1963-1972.

Julen /1968

 
Trots den dåliga bildkvaliteten så kan man urskönja julbordet hos Elly och Sune julaftonskvällen 1968. Fr v Sune, Maj-Gerd, Gerd, Elly, Henning, Kent, Gösta och Lars-Eric. Min far, min morfar och moster saknades när bilden togs. Jag minns att att det fanns en mandel i julgröten. Jag tror att det var Kent som fick den.
 
 
Här spelar jag dragspel i kusin Roberts rum. I min mun så hade tandläkare Bergman satt ett slags gips på mina framtänder. Pga att jag hade ramlat på skolans hockeybana och mist min halva vänstra framtand. Det var en olycklig tid minns jag. Det var plågsamt vid varje tandläkarbesök. I tio år kämpade jag på innan jag fick min nuvarande tand.
 
 
John, min pappa. Borta sedan 2005.
 
 
T.v. moster Malin och mina föräldrar i Roberts pojkrum.
 
 
Kusinerna Robert och Roger. Våran morfar Sanfrid skymtar fram till höger i soffan. Hans snusdosa ligger på bordet, samt min svåger Hennings cigarettpaket av märket Prince.
 
 
Kusinen Lars-Eric Lidman spelade pingis i källaren hos Elly och Sune på julaftonen -68. På andra sidan bordet stod Henning Höglund.
 
 
Robert.
 
 
Juldagen -68 tog jag den här bilden av mina föräldrar hemma i vårt kök. Till vänster skymtar några av mina julklappar fram. Kopparpannan som står i mitten finns idag i sonen Andreas gårdsbutik vid Avans Lantbruk.

Sessan december 1969

 
Sessan d.ä. julen 1969. Den här fina söta katten fick vi av Hennings föräldrar Valle och Astrid Höglund i Svensbyn. Men sommaren 1970 råkade "någon" misshandla henne med svåra skador som följd. Tre av benen var avklippta, medan det fjärde hängde löst. Vi hörde av grannarna att "någon" eller "några" hade varit dumma med en katt kvällen före vi kom hem från Gällivare. Morfar avlivade henne omedelbart efter hemkomsten. Sessan hade två kattungar som vi födde upp med en liten nappflaska som vi köpte på Lek & Hobby i Piteå. Det gick bra. Men vilka dessa "några" var har jag idag god kunskap om. Men det gör ont bara jag tänker på det trots att det förflutit 50 år.
 
Min fina morfar, som trodde på karma, dvs att gör du någon illa, får du själv tillbaka det på ett eller annat sätt. Det sa han också på sitt klingade breda pitemål. "Döm få dellbakse opa nage sätt".
 
 

När tomten knackade på dörren /1967

 
Julen 1967 så fick jag själv agera tomte. Bakom det hemmagjorda stripiga skägget sitter 10-årige Roger med julklappar runt omkring sig. Det avlånga paketet som finns bakom mig, det var skidor som mina föräldrar hade inhandlat. Svågern Henning Höglund tog bilden.

Nyårsaftonen 1968

 
Pappa och jag vid vårt köksbord. Flaskan som ses på bordet var inköpt på Tempo i stan och var alkoholfri. Men vi låtsades ändå att det var en flaska champagne. Mamma tog bilden med min instamatic. Under kvällen så var mamma och pappa bortbjudna hos farbror Gunnar och faster Aina som bodde grannar med oss i Övremarken. Min morfar Sanfrid höll mig sällskap under årets sista timmar. Morfar var då 69 år gammal. Jag hade börjat i 4:e klass i Centralskolan i Hortlax. Min lärare hette Gunnar Sundén, som jag hade stor respekt för.
 
Jag hade börjat spela trummor en gång i veckan i skolans musiksal. Trumläraren hette Curt Nilsson som sedermera blev rektor för Piteå kommunala musikskola. 1983 ringde Curt till mig och ville att jag skulle vara trumlärare i musikskolan. Jag tvekade, och tackade så småningom nej. Men jag kände mig glad över att han hade frågat mig. Jag minns att han sa: "Jag vet din kompetens, du kan det här." Tack snälla Curt.
 
 
 
 

Degeränget, sommaren 1972

 
Hej, Gerd! Hej, Roger, kom in...
 
 
Gerd med kusinen Karins dotter Annelie vid tennisbanan på Degeränget.
 
 
Annelie ville gunga i lekparken...
 
 
Så en liten paus i sommargrönskan.

Pelle i lådan

 
PELLE, en fantastisk katt som vi älskade över allt annat. Han flyttade in sommaren 2003 hos oss tillsammans med sin storasyster Sessan. Under nära 17 år hade vi glädjen att ha honom vid vår sida. Både Sessan och Pelle fick en överväldigad kärlek genom åren. I februari detta år så kom det oundvikliga. Han blev sjuk, och efter samråd med veterinären så lät vi Pelle somna in. Djur är fantastiska varelser. Djur behöver kärlek, precis som vi människor. Och fy på er som inte bryr sig. Ger du kärlek till ditt djur, så får du kärlek tillbaka. Så gjorde Pelle. När Elisabeth var sjuk vid ett tillfälle så lämnade inte Pelle henne ensam. Han och hans syster brukade ligga bredvid henne i sängen.
 
 

Tingsholmen

 
 
 
Foto: Roger Lindqvist /2010.

CALTEX - ÄLVSBYN /2010

 
 
 
Foto: Roger Lindqvist.

Hemma hos Roger

 
 
 
 
 
 
Det här inlägget handlar inte om Roger Lindqvist som ses på bilden. Mannen ifråga heter också Roger men med Sandberg i efternamn. Roger S. är min svåger.
 
 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist - 2010.

Hackspett bosatt i Vistträsk

 
Bilden tog jag hemma hos Solbritt och Kjell i Muskus, Vistträsk, 2010.

Bildsökaren

 
 

Norah, 3, möter gammelfarmor, 82.

 
 
Tur var väl ändå att dessa två älskvärda damer hann träffas innan det blev försent. Bilden togs i december 2011 vid vårt köksbord hemma i Hortlax. Vad min mor och mitt barnbarn samtalade om, har jag tyvärr glömt.

Svamp med litet svampbarn.

 
svampfoto Roger Lindqvist.

Lindgrenska skogen

 
Många av de stolta furorna som syns på bilden finns inte mer. Efter en häftig höststorm för nåt år sedan så glesnade det radikalt i min barndomsskog.

Att fylla 60 på Rhodos

 
Tillsammans med familjen på Rhodos september 2017. I bakgrunden busar Andreas med sonen Malte.
 
 
2017 var året då ingen visste vad Covid-19 var.

Torra tårar

Personer som gråter torra tårar,
övertygar mig inte.
 
Roger Lindqvist.

Pelle Svensson död

 
Brottaren och advokaten Pelle Svensson har avlidit i en ålder av 77 år. På bilden ovan ses Pelle "Sving" när han tog VM-silver i Tokyo 1964. Vid VM i Edmonton 1970 blev det VM-guld, så även i Sofia, Bulgarien 1971.
 
 

POP 1962

 

Etik & moral

Undrar om Centerpartiet känner till innebörden av etik & moral? Verkar inte så. Det är rent bedrövligt det som händer just nu i partiet. Thorbjörn Fälldin måste snurra runt i sin grav. Vad är det som håller på att hända?
 
Roger.

Julen -77

 
Min pappa ger min mamma en julkram medan hon diskar, hemma i vårt kök i december 1977.

Bygget fortgår...

 
Vid Avans Lantbruk...

EMILE FORD - Perudden

 

Federley-skandalen

Pedofili. Bara ordet får det att vändas i magen. Idag kom det till allmän kännedom att det finns ytterligare en centerpartist som lever ihop med en pedofil. Det lär finnas några pedofiler till i Federleys närhet. Undrar om C-partiet samlar på dem? Från Annie Lööf kommer endast tystnad. Skamligt.
 
Roger.

Lilla mamma

 
Om det hade varit tekniskt genomförbart, så hade jag vandrat in i den här bilden, för att sätta mig ner och umgås med min mamma. Vi hade druckit vårt kaffe, njutit av de bullar och kakor som alltid fanns tillhands vid mina besök. Och som vanligt hade min mamma naturligtvis sagt: "Ta en kaka till Roger. Jag har karameller också."
 
Det här var min mors sista jul i sin lägenhet på Tolvmansvägen i Bergsviken. Efter 22 år på samma adress, så blev det dags att under sommaren 2012 flytta till ett äldreboende. Sex år efter min fars bortgång. Mamma var en gladlynt person, som alltid hade nära till skratt. Men stunderna av allvar blev fler. Det hela kan beskrivas med ett enda ord: SAKNAD.
 
Saknar dig morsan så det gör ont i hjärtat. Pappa likaså.
 
 

Politikens hus

Som barn fick jag lära mig att kyrkan var Guds hus.
Idag har det istället blivit politikens hus.
Gud fick flytta.
 
Roger Lindqvist.
 

Systrarna Lundgren /2011

 
Systrarna Lundgren fr v Malin Lidman, Maj-Gerd Lindqvist och Elly Nilsson.
 
 
Lillasyster Elly.
 
 
T.v. mellansystern Malin och bredvid storasyster Maj-Gerd. Alla tre syskonen är borta idag. Min mor Maj-Gerd och min moster Malin avled 2018. Moster Elly gick bort 2019. Den här julen blev den allra sista i vårt hus för mig och Elisabeth. Året därpå så flyttade vi efter 30 år på den här platsen. Idag bor yngste sonen Daniel här med sin Linda och sonen Mateo.

På väg mot Altersbruk...

 
 

Piteå, på andra sidan av älven

 
Foto: Roger Lindqvist - 2012

Roger, upptäckaren /2012

 
Jag älskar att gå på upptäcksfärd. I de stunderna går jag in i en annan värld. Är knappt kontaktbar. Sommaren 2012 gick jag på upptäcksfärd vid Rosfors bruk.
 

Kamerablicken!

 
 
Test av ny kamera, 2011-12.

UDDEN SIKFORS /1958

 

Systrarna Lundgren /2012

 
Systrarna Maj-Gerd och Malin födda med efternamnet Lundgren i Blåsmark. Maj-Gerd g. Lindqvist var min mamma, hon föddes den 14 maj 1929 och avled den 19 februari 2018. Malin g. Lidman föddes den 6 juli 1930 och avled den 8 mars 2018. De båda syskonen följdes åt på den sista färden. Endast 17 dagar skilde dem åt.
 
Bilden togs hemma hos min mamma på Tolvmansvägen i Bergsviken.

Frisering i köket /2012

 
Min mamma blir friserad av släktingen Siw Öhman hemma i köket i Bergsviken. I bakgrunden syns min syster Gerd. Samma år flyttade mamma till ett äldreboende.

Dörr från förr

 
Foto: Roger Lindqvist.

Furunäsets sjukhus

 

Trumspel /2012

 
 

Nöjen 29.9 1967

 

Parkkväll i Piteå /1967

 

Älvsby-mässan /1967

 

Nöjen /1967

 

De verkliga dårarna

Sanningssägare, har alltid betraktats som dårar.
Medan de verkliga dårarna har fortsatt att härska och styra.
 
Roger Lindqvist

Lennart Hyland /1970

 

Vila i frid, Bertil

 
I juli 2002 tog jag den här bilden av två av mina jobbarkompisar vid landstingets Transportcentral vid Öjeby sjukhem. Till vänster Bruno Lindström och bredvid honom Bertil Nilsson.
 
För några dagar sedan så nåddes jag av den sorgliga nyheten att Bertil hade avlidit. Vi kom att arbeta tillsammans i många år vid Transportcentralen vid Öjeby sjukhem. Bertil hade alltid ett leende på sina läppar. Jag gillade honom från första stund. På senare år möttes vi väldigt sporadiskt. Ibland stötte vi på varandra på Coop i Piteå. Vi stannade upp och pratade med varandra, för att liksom kolla läget. Bertil minns jag med glädje.
 
Vila i frid, kompis!
 
 

JOHN DRAKE /1966

 

Cool Candys /1963

 
1963-01-25

Guldskivan COOL CANDYS Go´bitar

 
1971-10-08

Sommaren 1966

 

uno-X /1968-02-15

 

Avans Lantbruk i tidigt skede, sommaren /2012

 

Avans Lantbruk i sommarskrud

 
foto Roger Lindqvist 2016-08-16

Svensktoppen - 1969-12-28

 

Glenmarks, Rockfolket m fl /1973-04-17

 

Björn Skifs - 1976-04-11

 

Kvällstoppen - 1967-12-13

 

Simon Brehm död /1967

 

Made in Sweden - 1971-07-12

 

HÖGTRYCK, Skellefteå /1983

 
 

ELMERS /1970

 

Drutten & Gena /1977

 
Den här bilden har jag plockat från en smalfilm därav den dåliga kvaliteten. Drutten och Gena medverkade i tv-programmet Sveriges Magasin mellan 1973-1988. Rösterna tillhörde Agnetha Bolme-Börjefors och Sten Carlberg. Båda är tyvärr borta idag. Gunnar Arvidsson fungerade som "magasinsföreståndare". Gunnar Arvidsson är också avliden.

Yngve Forssélls på Svensktoppslistan /1973

 

Streaplers 1970-01-03

 

Svensktoppen 1974-12-01

 

Vreeswijk & Wiklund /1966

 

Olof Palme /1973

 

Skrota välfärdssamhället...?

Den här krönikan i dagen Expressen hade kunnat kosta mig livet, om jag hade haft ett allvarligt hjärtfel. En kvinnlig (obildbar?) centerpartist spyr ut sitt hat mot vårt välfärdssamhälle som både jag och mina förfäder har byggt upp. Detta var nog det mest dummaste och sjukaste jag hört på länge. Det finns tydligen ingen hejd på idiotin.
 
Roger.

Höstfärger

 
foto Roger Lindqvist, den 3 oktober 2013.

I byn där jag bor

 
Innimarksvägen, i byn där jag bor.
 
foto Roger Lindqvist, den 3 juli 2012.

En 63-årig gubbe på fall

Idag hände det som inte fick hända. Jag ramlade på en isfläck och stöp i backen som en nyslaktad tjurskalle. Tur i oturen så bröt jag varken armar eller ben, men fick mig ändå en ordentlig "kyss" i höft och arm. Jag har ont men hoppas att smärtan avtar så småningom.
 
/Gubben som föll.

Povel i brevlådan

 
Jag är medlem i Povel Ramel-sällskapet sedan några år. Idag kom ytterligare ett utskick i form av medlemstidningen och en special-CD. Jag vill värna om Povels minne så gott som det nu går. Jag var i 7-årsåldern när jag började lyssna på honom. Han har följt mig sedan dess.

MATZ BLADHS & LASSE STEFANZ

 
 

Cool Candys & Kjell-Bertils

 

Hortlax /1961

 
Hortlaxvägen som ännu inte hade fått asfalt. Till vänster ses de två pensionärshemmen. Så här ödsligt och kargt är det inte idag 2020. Själv så var jag fyra år då den här bilden togs.

YNGVE FORSSÉLLS /1975

 

Hemma hos Engmans

 
En av våra närmsta grannar var familjen Engman. Den här bilden togs på deras tomt på tidigt 60-tal.

Dimmornas Bro /1940

 
¤ VIVIEN LEIGH (1913-1967)
 
¤ ROBERT TAYLOR (1911-1969)
 
----------------------------------------------------------
 

Björn Borg /1977

 

Tio i topp /1973

1973-09-16
 

Finaste morfar

 
Han föddes som Sanfrid Karl-Oskar Lundgren, den 21 juli 1899. I kyrkbokens marginal stod att läsa: Oäkta. Konstigt. Jag har nog aldrig mött en mer äkta person än min morfar. Den 29 mars 1989 dog han i sin säng på Piteå lasarett.

40 år sedan John Lennon mördades

 
Det finns många frågor som aldrig får något svar. Detta är en av dem. VARFÖR?

Skjorta till scenkostymen

 
Måndagen den 28 juni 1976 köpte jag en skjorta på KC i Piteå för hela 35 kr. Troligtvis så var det till scenkläderna vi hade i Rolf Åhmans. KC är sedan länge borta. På samma ställe i samma lokaler finns idag Cubus som också säljer skjortor och kläder. Dock inte skjortor för 35 spänn.

ELDORADOS

 
EXPRESSEN ¤ Söndag 16 september 1973

THOR-ERICS med NICK BORGEN

 

INGMAR NORDSTRÖMS

 

Piteälven

 
foto Roger Lindqvist maj 2013.

Den första julen

 
Den 24 december 1957 firade jag min första jul. Den 24 december 2020 är det Mateos första kontakt med allt vad julen bjuder på. Igår så undersökte han våran julgran. En ny värld har öppnats på vid gavel. Förhoppningen är att få följa honom en bra bit på livsvägen.
 
 

Christers

 

Hortlaxvägen 28.11 2020 kl 22:24

 
 

RSS 2.0