Bloms Möbler

 
Interiör från Bloms Möbler efter Storgatan, Piteå. Snett mittemot skymtar Olofssons Livsmedel.
 
foto Lennart Blom.

Kvartetten som sprängdes

 
Liszt, kan upplevas trist om det på notkunnandet råder brist.

OPEL /1958

 

Vi minns dem för evigt...

 
Vi har dem en kort liten tid, men minns dem för evigt.
 

Tv & Grammofon /1957

 

PELLE

 
Torsdagskvällen den 27 februari 2020 klockan 19.00 somnade han in i Daniels famn, 16 år och 8 månader gammal.

Nu tändas åter ljusen

 
Nu tändas åter ljusen i min lilla by, dagen har försvunnit men i morr´n kommer ju en ny.
 
foto Roger Lindqvist

BLOMS Möbler, Piteå /1940-11-12

 
Kvitterades av Gustav Blom. Troligen Torsten Bloms far?

Lennarts Livsmedel, Pitholm, Piteå /1959

 
Glassleverans från Strands Glass.
 
 

Annonser /1967-68

 

Ångestpaus, tack!

Det börjar bli mycket ångest. Kanske fröken Greta kunde ta en liten timeout så att vi kan andas ett tag. Coronaviruset upptat ju nära på alla nyhetssändningar, samma med alla tidningar som rapporterar stup i kvarten. Nu vill jag ha en andhämtningspaus.
 
 

Svenne & Lotta

 

LIVET

 

Idoltoppen /1967

 

Olle Adolphson /1964

 

Hounds, Tages & Shanes /1967

 
HOUNDS
 
 
TAGES
 
 
SHANES
 
 

En legend i Tv-rutan

 
En legend i 70-talsserien Columbo, Johnny Cash.

Hasse och Gösta Ekman /1955

 
Två genier på samma bänk.

Torsdag 19 juni -86 Poolparty med landshövdingen

Torsdagen den 19 juni 1986 samlades datafolk från hela landet vid ett poolparty på Piteå Havsbad. Landshövding Curt Boström deltog också. I den kvartett som skulle underhålla alla gäster den här aftonen, stod sångerskan Birgitta Sjömark för det vokala inslaget. Hon brukade i vanliga fall sjunga med Roxy storband från Piteå. De övriga var Håkan, klaviatur, Erik, bas och Roger på trummor. Repertoaren bestod av idel jazzevergreens.
 
Det blev inga drinkar vid poolen för mig den här kvällen med landshövdingen. Mitt jobb var att spela trummor. Landshövdingen var en trevlig och jordnära person, som vid nåt tillfälle varit kommunikationsminister i regeringen Palme.
 
Roger.

Onsdag 19 februari -86 kl 19:09

Pappas födelsedag i dag, 63 år. Ringde i morse och gratulerade. Jag var dit i dag också, Gerd var där också och städade. Andreas ville vi skulle köpa en porslinshund, men det blev en porslinsbjörn i stället. Farfar blev glad över den.
 
Roger.
 
 
Pappa fyllde 63 år onsdagen den 19 februari 1986. Till hösten fyller jag också 63. Tanken svindlar en aning. "Lell-pojken" som min pappa skulle ha sagt, på sitt genuina pitemål.
 

Lördag den 1 mars -86 kl 7:52

Den här tidiga lördagsmorgonen laddade jag videon med ett Vhs-band, jag skulle banda Familjen Flinta i "Go´morron Sverige" med Fredrik Belfrage. Så plötsligt fick jag se att programmet hade utgått, och att det istället skulle sändas ett extra Aktuellt. Exakt kl 8.00 ser jag en allvarlig Ingela Agardh, och vid sidan om henne en bild av statsminister Olof Palme. Innan jag vet ordet av berättar hon den chockerande nyheten att vårt lands statsminister mördats under fredagskvällen i centrala Stockholm.
 
Jag ringde till mina föräldrar som vid den här tiden bodde i en lägenhet i Öjebyn. Mamma svarade, och hon hade sett det hemska som hade hänt redan när lokaltidningen damp ner på hallgolvet vid 03-tiden. Både mor och far trodde inte det var sant.
 
Lördagen den 1 mars var första arbetsdagen för Elisabeth efter sin mammaledighet. Jag var hemma med Andreas och Robert den här dagen. Robban var förkyld, han både hostade och var snorig. Storebror Andreas, skulle hälsa på hos kompisen Frida, med hon skulle bort. I stället så tog han sin spade för att skotta bort lite snö vid farmor och farfars husvagn som stod parkerad på vår tomt.
 
Den här marsdagen var det tre plusgrader. Solen höll på att spricka fram bakom de dystra molnen, och jag kände en slags Aha-upplevelse när jag såg att ljuset var på väg att ta över mörkret.
 
Tv:n stod på i vardagsrummet, resten av dagen, jag ville så gärna hålla mig uppdaterad av det som hade hänt på Sveavägen i centrala Stockholm. Detta var och är den speciella dagen som jag för alltid kommer att minnas. Så länge som jag har kvar mitt minne, förstås.
 
Roger.
 
/ur min dagbok 1986-1987.

BADJÄVLAR /1971

 
Häromkvällen såg jag Lars Molins: "Badjävlar" från 1971. Jag har alltid gillat Lars Molins sätt att berätta sina mustiga historier. Det enda negativa är att många i rollistan inte finns längre. Anders Nyström och Gun Jönsson tillhör dock undantagen.
 

JIGS: "Du gamle indian"

 
Söndagen den 21 januari 1973 kom dansbandet Jigs upp på svensktoppen med Lasse Dahlqvists välkända: "Hallå du gamle indian". I 11 veckor stannade man kvar på listan, som bäst blev det en 4.e plats.

Svanborg & Lundberg /1965

 
Ett välkänt Piteåföretag.

Tallen

 
Den ståtliga, vänliga tallen som hälsar alla besökare välkomna till Avans Lantbruk i Hortlax.
 
foto Roger Lindqvist - 2020-02-27

Sven-Ingvars /1990

 

Pelle

 
Det började med ett rinnande öga och senare en svullnad. Något som vi inte tog så allvarligt. Veterinären konstaterade att orsaken kunde vara en tandinfektion. För att kunna undersöka sympomen närmare, ville hon söva ner honom. Men innan det så var det tvunget att ta några nödvändiga prov,för att fastställa om det gick söva honom. När resultatet kom så visade det sig att Pelles tillstånd inte var det allra bästa. Det fanns tecken på njursvikt.
 
Då kom rådet att låta honom somna in istället. Veterinären sa att man räknar de dryga 16 år som Pelle är om väldigt mycket. Vid 12-årsålder anses det nog mycket.
 
På tordsagskvällen kl. 19.00 så reser Pelle till sin himmel. Däruppe finns de gröna granna gräsmattorna, solen, skuggan och massor med det godaste rätter som Pelle alltid har älskat. Vår finaste Pelle, som under sitt snart 17-åriga liv på jorden blivit både djupt älskad och ompysslad av alla dem som ständigt funnits honom så nära. Pelle har levt det underbaraste av liv med mycket kärlek. Det är vår tröst.
 
 
 
 

Det sista besöket hos moster Elly

 
Den 27 maj 2018 gjorde jag och Gerd ett besök hos moster Elly på Krangatan i Piteå. Det blev det allra sista.

I väntan på Rapport

 
foto Roger Lindqvist

Tallhjärta

 
foto Roger Lindqvist

Det goda röda i en blå skål

 
foto Roger Lindqvist

Tillbaka till året 1975

 
Den var trång, men jag fick på mig min gamla scenkostym som vi hade i Rolf Åhmans orkester 1975. Det var så här vi skulle se ut. Eller rättare sagt, som alla skulle se ut inom dansbands-branschen.

MIAMI VICE

 
När Don Johnson och kollegan Philip Michael Thomas jagade skurkar i serien Miami Vice, som visades i svensk television, 1984-89 då satt bl a jag och tittade.

Dixa Quintas - Piteå /1960-tal

 
Fr v Ronald Höglund, Leif Lindgren, Jerry Bergman, Roland Boström och Christer Odepark.

Det svänger på slottet /1959

Alice Babs och Sven Lindberg i filmen "Det svänger på slottet", en film som har inspelats under våren 1959 i Alf Kjellins regi.
 
 
¤ Alice Babs
 
¤ Sven Lindberg
 
¤ Yvonne Lombard
 
¤ Gunnar Björnstrand
 
¤ Karl-Arne Holmsten
 
¤ Hjördis Pettersson
 
¤ Sif Ruud
 
¤ Simon Brehm
 
¤ Lars Lönndahl
 
¤ Little Gerhard
 
Regi: Alf Kjellin
 
Musik: Bengt Hallberg & Charles Redland

Avverkning april 2018

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Min barndoms tallar avverkades våren 2018. Sonen och hans sambo ville ha mer ljus. Det höll jag med om. Det blev betydligt ljusare på tomten.

Isa och Olle, tv-värdar julen 1972

 
Julhelgen 1972 lotsade Isa Quensel och Olle Norell tittarna runt i programtablåerna. En av gästerna hette Claes af Wirsén och Jan Malmsjö. Alla tre är borta i dag. Jan Malmsjö som inte syns på bilden finns fortfarande kvar, tack och lov.

Hästarnas dal

 
Min mamma föddes i byn Blåsmark, 1929. För några år sedan så fanns det ett stort antal hästar som gick på bete på de gröna frodiga ängarna vid sidan av Blåsmarksvägen. Jag döpte platsen till "Hästarnas dal".
 
foto Roger Lindqvist.

Storgatan, Piteå

 

Myrstacksinventering

 
En bild från förra årets myrstacksinventering i en skog nära mig. Det hela går ut på att helt enkelt räkna antalet myrinnevånare i de olika stackarna. 2020-års myrinventering kommer att påbörjas i mitten av juni. Rapporten kommer sedan att överlämnas till EU.

Signe Hasso och Elof Ahrle /1954

 
Signe Hasso och Elof Ahrle i en scen ur filmen "Taxi 13" från 1954. Signe Hasso spelade rollfiguren Agneta, Elof Ahrle var i filmen taxichauffören Johan Alm.

Sten & Stanley med Nina Lizell i Tyskland

 

Bergsviksbron

 
1936 stod bron över Piteälven klar. Bergsviksbron revs 1970 för att ge plats åt en mer modern bro. Vid lågt vatten så kan man än i dag se resterna i form av betongfundament sticka upp över vattenytan, från den i dag smått legendariska och välkända betongbron som finns dokumenterad på otaligt många vykort.

Sundsgatan, Piteå

 

Pite Havsbad - Norrlands Riviera

 
Det var 1943 som Elof Söderberg startade/grundade Pite Havsbad.

Sundsgatan, Piteå - 1960-tal

 

Furunäsets sjukhus, Piteå

Sjukhusets huvudentré som den såg ut för mycket länge sedan. Både jag och Elisabeth jobbade på sjukhuset i 15 år. Utan Furu, hade vi inte idag haft tre söner, tre sonhustrur och fem barnbarn. I dag är vi sammanlagt 13 personer i den "innersta familjekretsen". Till det tillkommer även våra tre sonhustrurs egna familjer. Tack Furunäset!

Farmor och barnbarnet Mateo

 
Den nyfödde Mateo blir den fjärde generationen på den här gården/tomten som mina föräldrar flyttade till 1957.
 
¤ John - 1957 - 1982
 
¤ Roger - 1982 - 2012
 
¤ Daniel - 2012 -
 
¤ Mateo - 2020 -

Dans

 
En gammal nöjesannons som jag inte vet det exakta årtalet på. Gissningsvis sen 20-tal tidigt 30-tal? Mannen med efternamnet Nordling är jag släkt med på min mormors sida. Kan vara Karl Nordling? Det fanns ännu en Nordling som spelade dragspel. Personen med Sandberg som efternamn är jag inte säker på, en vild gissning kan vara spelemannen Hjalmar Sandberg som blev väldigt uppmärksammad i slutet av sin levnad, med bl a ett besök i Bosse Larssons Nygammalt. Hjalmar som trakterade fiol, hade i många år en keps på sig där det stod "LBC" (Lastbilscentralen). Om jag nu minns rätt. Som sagt, en gissning.
 
En moster till min mamma berättade att det fanns ett "danskapell" under namnet Nordlings som brukade spela upp till dans i byarna.

Saknaden...

Saknaden efter dig dyker upp ibland när jag minst anar det. Upprinnelsen till det hela, kan vara en doft, en låt som jag hört eller något annat som får mig att stanna upp, för att luften har gått ur mig totalt. Saknaden är både tärande och burdus. Och högst besvärlig. Den både gröper ur och skapar ett stort svart hål i hjärtat. Åkomman är väl ett sätt att tala om för mig att du trots allt finns mig så nära, men ändå så långt bort. Någon har sagt att det tar ett helt liv att vänja sig.
 
Roger Lindqvist 

Nåt har hänt...

 
Gran Canaria februari 2015.
 
 
Hortlax februari 2020.
 

SAAB

 

På turné i DDR /1974

 
 

SÄWES

 

Hansson & Karlsson /maj 1968

 

Grans Lanthushållsskola, Öjebyn

 

Folktandvårdens fd lokaler, Hortlax

 
Fastigheten stod klar 1956 och den första tandläkaren var polacken Gerson Bergman, som jobbade vid kliniken fram till och med 1972. Börje Karlsson och Per Berntsson har också jobbat som tandläkare i Hortlax. I dag är det en privatbostad. Jag har ett eget namn på huset: TORTYRCENTRALEN. Åtminstone under Bergmans tid vid Folktandvården.

SAAB 92

 

GUL å BLÅ - Torshälla

 
Det fanns även ett band som hette Kvintett Gul & Blå från Boden.

Färmarna

 
 

Carola

 

Legenden Wille Löfqvist - Brynäs IF

 
WILLE LÖFQVIST (1947-2016)
 
 
Wille gjorde 500 matcher i Brynäs IF samt 105 landskamper i Tre Kronor.

Hortlax socken anno 1936

 
Norrbottens Allehanda ¤ 1936-10-26

På turné sommaren -84

 
Keyboardisten, Thomas "Settis" Eriksson, trött orkestermedlem i Kjell-Bertils från Piteå på väg till Nunisvaara-parken fredagen den 13 juli 1984. Dagen därpå spelade vi i Gällivare uppe på Dundret. Månaden innan, söndagen den 17 juni så mördades polismannen Holger Pohjanen, 38, mitt i centrala Gällivare. Holger Pohjanen var var bror till författaren och fd prästen Bengt Pohjanen.

Bengt Hennings

 
 

Wallboardfabriken, Piteå

 
Personal på Wallboardfabriken i Piteå. Bilden togs troligen 1979-80 innan fabrikens nedläggning. Min far jobbade här också men han finns inte med, kanske pga att han hade slutat i förväg, han drabbades av ohälsa vid den här tidpunkten. Kjell Danielsson och Jan-Erik Lundgren känner jag igen.

Öholmas Fred Astaire

 
En historia om min farbror, Sven Lindqvist. Öholma var en populär festplats belägen vid Piteälven. Många kändisar uppträdde där, bl a Svend Assmussen, Zarah Leander, Hep Stars, Seymour Österwalls, Målle Lindberg, Yngve Forssélls, Ernie Englunds orkester med Östen Warnerbring m fl.

Volvo Amazon

 

Farmor och lille Matteo

 
Farmor Elisabeth håller ett stadigt grepp om dyrgripen, barnbarnet Matteo. John Alvar Matteo Lindqvist, det fullständiga namnet. John efter min pappa, Alvar efter Lindas farfar och slutligen tilltalsnamnet MATTEO.

Opel Kapitän

 

Två nöjesprofiler - Rydeberg & Zetterlund /1972

 
Georg Rydeberg (1907-1983) och Monica Zetterlund (1937-2005).
 

Instamatic /1964

 

Vick /1968

 

Nivea /1968

 

Tisdagen den 13 november 1973

Klockan är ca kvart i tre på tisdagseftermiddagen. Har just precis kommit hem från stan. Efter det for vi till Gerd en stund. I dag köpte jag Yngve Forssélls nya platta: "Party music 4". Den kostade 25 spänn. Vi mötte bandet när vi spelade i Kiruna FP häromsistens. Yngve var och lyssnade på oss och gjorde tummen upp. Tack för det!
 
Pappa ligger och läser Aftonbladet mamma hon pysslar på i köket. Hon är visst på väg till grannen Aina Lundgren för att dricka kaffe. Harry ringde i morse och sa att han var på väg hit. Men jag vet inte hur han hade tänkt sig det hela. Han sa att vi kunde träffas i stan, vid Tempo. Men jag såg honom inte där.
 
Harry sa i morse att vi hade fått en spelning på Hotell Sparta i morgon. Men vi har ju orkestersläpet i Jokkmokk. Det blir nog nästa onsdag istället.
 
Bröderna Marx på tv i kväll med "En dag på varuhuset".
 
Roger.
 
 

Sessan 2003-2012

 
Både jag och Elisabeth är stora kattälskare. Men mitt i lyckan kommer också sorgen när man en dag står inför det faktum att man måste avliva sitt älskade husdjur. Det var precis det som hände med kattflickan Sessan. Våren 2012 så var vi så illa tvungna. Hennes lillebror, Per-Olof Pelle Lindqvist lever fortfarande, 82 år gammal. I kattår alltså. I juni 2020 fyller han 17 år.

Hemma hos mor på Tolvmansvägen /2008

 
Det är det här jag saknar; att dricka en kopp kaffe vid mammas köksbord.

LEFFES - Älvsbyn /1974

 
 
Fr v Sune Andersson, Leif Öhlund, Leif Nyberg och Sven-Åke Andersson. I bakgrunden ses landshövdingens residens i Luleå. Fotografen Ul B. Jonsson bördig från Älvsbyn var popmusiker i The Steelmen från Älvsbyn, i samma band spelade basisten Sven-Åke Andersson. Ulf eller "Flu" som han också kallas har även varit med i showgruppen GåruntShow med Bernt Dahlbäck.

LEFFES - Älvsbyn /1971

 
Fr v Jan Öquist - trummor, Leif Nyberg - gitarr, Leif Öhlund - dragspel, sång och Sven-Åke Andersson - bas, sång. Mannen längst till höger är Bo Löfbom, Skellefteå.
 
Leffes var parkorkester i Nyfors sommaren 1971. Bo Löfbom var parkvärd, sångare mm. Han var en av medlemmarna i fd sånggruppen Aveny Singers från Skellefteå. Bo Löfbom jobbade på skivbolaget Cupol tillsammans med Thore Skogman. Thore gjorde även sins plattor på samma bolag. Jan Öquists trummor blev jag ägare till 1972. Basisten Sven-Åke Andersson blev medlem i Rolf Åhmans 1978-1982. Svenne har även ett förflutet som gitarrist i popbandet The Steelmen från Älvsbyn, där f ö Jan Öquist spelade trummor.
 
Bilden tillhör Jan Öquist.

I dag är den dagen...

 
Den 19 februari 2018, på min fars födelsedag, så somnade min mor in lugnt och stilla i sin säng, omgiven av mig och två av mina söner. Klockan var exakt 18:23 då vi konstaterade att hon inte fanns mer. Min far avled den 4 juni 2005 klockan 20:45.
 
Ni är båda så saknade!
 
 

Fredag den 7 december 1973

Jag var hos Harry igår kväll, Janne var där också. Jag åkte med Leif Grahn. Han har börjat med oss nu. Från och med igår kväll. Verkar vara en bra gitarrist. Det blir Pajala i morgon, som blir Leifs första offentliga spelning med oss. Det står i dagens PT att vi ska spela i Korsträsk Folkets Hus i morgon men jag ringde till Harry och frågade , han sa att det var felannonserat. Dom rättar väl till det i morgon.
 
Var hos Melker Öhman igår på Tangenten och beställde mina trummor. Får trummorna till helgen. Det kostade sammanlagt med trumboxarna och en 22 tums Zildijancymbal 7,653 kr ungefär.
 
Köpte mig en ny jacka eller parkas som det heter på Domus i Piteå. Jag köpte även ett par riktiga skor där också. Träffade Gerd och Henning där. Henning och jag gick ut på stan till en skivaffär och kollade på bl a stereoapparater. Klockan är nu 12 min. över 11. Pappa kom hem kl 6 i morse. Faster Essy och farbror Erik var och hälsade på igår.
 
Jag kom hem kl halv 11 i går ungefär på kvällen. Lyssnar just nu på Cool Candys i min bandspelare.
 
Roger.

Kapellmästaren Mats Olsson (1929-2013)

MATS OLSSON f. 3 november 1929 d. 11 september 2013
 
---------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 2013-10-13

Bildutställning 2014

 

Hortlax

 
Axel Wännman (1882-1938).
Kyrkoherde i Hortlax församling.
 

Missionshuset i Munksund

 
Det nya missionshuset i Munksund som invigs nu på söndag.
 
--------------------------------------------------------------
Nordsvenska Dagbladet ¤ Onsdagen den 20 augusti 1958
 

Kallaste juli i mannaminne

 
Nordsvenska Dagbladet ¤ Lördagen den 2 augusti 1958
 

Barnens Dag - Skellefteå

 
Nordsvenska Dagbladet ¤ Fredag den 1 augusti 1958

ROCK-RAGGE /1958

 
NORDSVENSKA DAGBLADET ¤ Lördag 16 augusti 1958
 

Per Oscarsson

 
TIDEN ¤ 1957-06-15

Framnäs Folkhögskola

 
TIDEN ¤ 1953-06-26

Hemma hos Janne och Seija

 
Idag har vi hälsat på hemma hos Janne och Seija. Paret Höglund är båda medlemmar i "Vinyl" ett gäng på sex personer som har många av 60-talets legendariska låtar på sin repertoar. Jag hoppade in som extra slagverkare på några av låtarna.
 
 
Här sitter min Elisabeth och Kent Lundberg i skönsoffan och lyssnar. Kent har varit dansmusiker en stor del av sitt liv, han spelade bl a sax i populära Focus 5 från Piteå under 70-80-talet.
 
 
Samling omkring köksbordet innan repetitionerna påbörjas. Janne är mannen med kaffekoppen, vi spelade tillsammans redan 1973 i John Harrys från Älvsbyn. Vi har också varit kollegor i Rolf Åhmans.
 
Två av bilderna har jag lånat av Seija Höglund.

Thore Ehrlings orkester & Gösta Theselius/1953

 
Innan Thore Ehrling gick ut på sommarturne´ spelade han jazz för 700-firarna i Kungsträdgården. Ni ser honom framför orkestern. Fr v i saxsektionen Kurt Blomqvist (baryton), Georg Björklund (tenor), Fritz Fust och Rolf Lindell (altar) och Gösta Theselius (tenor). I brasssektionen har endast Sixten Eriksson (trumpet) kommit med. Vidare Sven Bollhem (trummor), Hasse Tellemar (bas), Göte Wilhelsson (piano) och framme vid mikrofonen Anne Hedlund. Orkestern är tolv man stor plus Ehrling och vokalisten.
 
 
Sverige är - som ofta framhålls i alla möjliga sammanhang, varför inte också i det här - ett litet land. Så litet att det inte kan försörja ett stort dansband.
Men Thore Ehrlings orkester då, är den inte ett "stort band?". Den största dansorkestern i Sverige, men ingen stor orkester. Ett stort band - eller "full orkester", som man också säjer - har fyra fulla sektioner, 16 - 21 man (trumpet-, trombone-, sax- och kompsektionerna).
Ehrlings orkester är tretton man stor har bara tre sektioner (trumpet- och trombonesektionerna är hopslagna till en brassektion).
 
Nåja, säjer ni. Det har väl ingen betydelse, bara orkestern spelar bra. Och det gör den väl.
Det gör den visst, mycket bra. Men visst har det en viss betydelse att orkestern bara är halvstor. Dom gånger den tvingas spela amerkanska arrangemang för stort band märks det hur liten den är - det fattas stämmor, låter "fattigt" (hur utmärkt arrangemangen för övrigt än spelas).
 
 
Anne Hedlund heter Ehrlings nya vokalist. Hon placerade sig fint i en vokalisttävling för ett par år sen men har först nu fått en chans. Thore Ehrling satt i juryn i den där tävlingen och när han behövde en vokalist erinrade han sej Anne. Här sjunger hon örhänget "Försök å ta mej nu" tillsammans med saxofonisten "Jojjen Björklund.
 
Men brukar inte orkestrarna ha s. k. "spessarr" (specialarrangemang)? Då har väl numerären ingen betydelse? Det är riktigt, Ehrling spelar mest arrangemang som är skrivna direkt för hans orkester. Det är födelaktigt med såna arrangemang - för bl a Ehrlings orkester t.o.m. nödvändigt. Dom tar hänsyn till orkesterns storlek, till dess "ansikte" och förmåga, till var i orkestern solisternas röstlägen sitter, biinstrument utöver dom vanliga, vokalisternas röstlägen m.m.
 
Men nu är det så att Ehrling inte själv kan bestämma vad och hur orkestern ska spela - det bestämmer dom amerikanska band som dikterat modet. Modet växlar, Ehrling måste följa dess växlingar. När modenyheterna tillrättalagts för hans orkester och man jämför resultatet med dom modedikterande amerikanska banden - vilket man inte kan undgå att göra, deras musik översvämmar landet - utfaller jämförelsen inte till Ehrlings fördel. Det låter mer om dom amerikanska banden, därför att musikerna i dom är fler - alla orkestrar som dikterar modena är större än Ehrlings (och lika skickliga är dom ju alla gånger).
 
 
Musikernas personliga skicklighet är precis lika betydelsefull för en större orkester som Ehrlings för dom småband vi skrivit om tidigare. Inte minst viktig orkestermedlem är batteristen - det är Sven Bollhem ni ser här - som mer än nån annan är ansvarig för att tempot inte förskjuts, som ska egga solisterna att göra sitt yttersta och dessutom göra lite "uppvisning" för de trogna "spisarna".
 
Att skillnaden mellan Ehrling och amerikanerna inte är större än den är beror på arrangöterna, särskilt på trollkarlen Gösta Theselius. Ehrling vore mannen att organisera ett 16-mannaband - nu sen Theselius kommit med i orkestern! Möjligheterna att variera musiken - exempelvis med små ensembler som utgår ur den stora - blir större ju större orkestern är. Och ingen orkester som inte är "full" kan låta riktigt stor, hur kunnig arrangören än är.
 
Ehrlings namn förekommer mycket ofta i radioprogrammen - orkestern är i själva verket lika mycket Radiotjänst som hans (ett tag hette den också "Radiotjänsts dansorkester". Men Sveriges radio är som bekant en penningsvag institution. Den har inte råd att hålla sej med en heltidsanställd modern dansorkester, så orkestern har haft nån slags halvtidsanställning där. Vilket tvingat den att spela på en danssalong (Bal Palais) samtidigt.
 
 
Nils Ahlqvist heter mannen vid den ensamma trombonen - i en full orkester hade han haft två instrumentalkollegor vid sin sida. Men trumpetaren Arnold Johansson brukar spela ventilbasun då och då och bilda "sektion" i brass-sektionen ihop med Ahlqvist.
 
Så småningom har det blivit mindre dansmusik men så mycket mer annan underhållningsmusik i radio. Undan för undan har Ehrling påtagit sej en arbetsbörda som jag inte tror att publiken har en aning om hur stor den är. Jag begriper inte hur han hinner med allting - det är ju inte bara det vi får höra i radio, på skivor och på danshak, det är också otaliga repetitionstimmar, idékläckning och programplanering och hela den organisatoriska apparat som dom amerikanska dansmusikkungarna brukar överlåta på en manager. Ibland klickar det väl också med välinspelningen, om också inte ofta. Då måste det bero på att orkestern inte hunnit repetera tillräckligt mycket - för jag har svårt att tänka mej att Ehrling nonchalerar sitt jobb.
 
Ibland - långtifrån ofta - tarvEhrling sej semester och far till Amerika och England för att på nära håll följa dansmusikmodets växlingar. I år heter hans semester från allt det myckna jobbet "sexti dars folkparksturné" - det skulle inte förvåna mej om Ehrling såg på den i och för sej ganska jobbiga turnén som rena rama avkopplingen. Thore Ehrling är ingen särpräglad musikbegåvning, vore han det hade nån annan haft det jobb han nu har. Han leder sin orkester med fast hand, kan man säja utan att göra sig skyldig till överdrifter åt något håll. Han har nått den plats i solen han har genom sin organisatoriska begåvning och alla dessa pålitliga, gedigna egenskaper som åtföljer den organisatoriska begåvningen. Han var handen som passade precis i Radiotjänsts handske.
 
Tro nu inte att jag påstår att han inte är musikaliskt begåvad, för det är han visst det. Han har ett fint musiköra och kan massor av musik, han är en utmärkt trumpetare, en god om också inte barriärstormande arrangör och upphovsmannen till en av dom finaste svenska slagdängorna genom åren, "En månskenspromenad". Han vet vad folk vill ha och ger dom det, både dom som vill ha "Lite kärlek är allt vad jag begär" cowboytingeltangel, 30-tals swing, 40-talistisk Woody Herman och 50-talistisk Gösta Theselius.
 
Och inte minst viktigt: han har överlåtit den musikaliska ansen av orkestern på Theselius! Det betyder visserligen inte att orkestern kommer att ändra karaktär i särskilt hög grad, men ändå...
 
 
 
TIDEN ¤ 1953-07-10
 
 
 
 

Tommy Steele medvetslös

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredag den 2 maj 1958

Cykelhandlare

 
Två cykelhandlare från Hortlax finns representerade: Algot Holmkvist och Oskar Sundström.
 
----------------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Fredagen den 2 maj 1958
 

Lill-Babs & Little Gerhard

 
Norra-Västerbotten ¤ 1959-10-30

Hemlunda, vid Piteälven

 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist - 2013-05-17

VW /1964

 
Den här bilden tog jag i Älvsbyn den 13 juli 2018. Jag pratade med ägaren som berättade att den var av årsmodell 1964.

LORRY /1958

 

IFK LULEÅ

 
1970/71 tog IFK Luleå steget upp i den högsta divisionen. Jag var intresserad till tusen. Följde varje hemma- som bortamatch. Idolen jag hade var målvakten Kjell Uppling. En fd granne Kurt Engman spelade några matcher i IFK:s matchtröja. Jag fick följa med min pappas bror Sven till Skogsvallen i Luleå då man tog emot Malmö FF med bl a Bosse Larsson i spetsen. Matchen slutade 1-3 i MFF:s favör.

JIGS

 
Det började med Cool Candys Go´bitar, på skivmärket Anette, 1970. Sen följde Bert Karlssons Goa Bitar och Kramgoa låtar på Berts bolag Mariann. Upphovsmannen var trumslagaren i Cool Candys Einar Svensson, som kläckte idén till det hela.

MAX

 
MAX!
 
Foto: Farfar 2014-08-08

Glasögonorm

Glasögonen på min näsa,
gör att jag kan läsa,
å vore det inte så,
jag skulle "dimmig"
genom livet gå.
 
Roger Lindqvist.

Är det sant...?

Är det sant, är det på riktigt, att det du säger är så in i bomben viktigt. Kan man inte se det lite mer - långsiktigt.
 
Roger Lindqvist

Nedräkningen har börjat...

 
JOE´S COMBO

Lundmans - Hortlax

 
 
LUNDMANShade ett brett varusortiment. Allt från matvaror, till spik, målarfärg, hammockar, tv-apparater och tvättmaskiner.
 
Piteå-Tidningen ¤ juni 1961
 

Elbolaget - Piteå /1960

 

Avans Lantbruk, Hortlax

 
foto Roger Lindqvist 2014-08-07

Sikfors Folkets Hus

 
I bakgrunden Folkan i Sikfors som brann 1977. Där har jag också spelat några gånger.

Biofilmer

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredag den 4 november 1938

Storasyster Gerd

 
Storasyster Gerd med lillebror Roger hos fotografen, 1958.
 
Min syster Gerd ringde i kväll. Vi pratade om det vi brukar. Nästan varje gång vi träffas berättar hon hur mycket hon tycker om både mig och Elisabeth. Hon välkomnar oss med en kram, och när vi ska åka hem upprepar hon att hon tycker om oss och våra barn. Innan vi går ut genom dörren kommer den obligatoriska kramen. Jag har börjat uppskatta den här proceduren mer och mer. För man vet ju inte vad som väntar längre fram på livsvägen. Jodå, jag älskar min storasyster.
 
Lillebror

Rundvandring på Furunäsets sjukhus

 
2013 gjorde vi en rundvandring i det fd mentalsjukhuset på Furunäset i Piteå. Jag var utnämnd till ciceron den dagen för ABF-gruppen. Fr v Roger Lindqvist, Jan Aldrin, Birgitta Åström, ? Nilsson, förnamnet har jag glömt, Lasse Lundkvist och Elaine Lundberg. Leif Lidman tog bilden.
 
 
Vi har besökt Furunäset ännu en gång, kan vara 2014, då Leif Lidman tog den här bilden. Han lyckades även dokumentera min kamera och mina händer till höger i bild.
 
 

Tingsholmen

 
foto Roger Lindqvist 2014-10-17

Filmbrev /1939

 
 
Piteå-Tidningen ¤ Den 26 juni 1939
 

"Solen lyser även på liten stuga..."

 
"Solen lyser även på liten stuga å i den stugan vill jag bo med dig. Å bredvid förstukvisten två björkar buga i gläntan blommar små förgätmigej".
 
Kai Gullmar & Gus Morris
 
foto Roger Lindqvist  - 2009-08-08

THE MASCOTS /1965

 
¤ ANDERS FORSSLUND
 
¤ GUNNAR IDERING
 
¤ BOFFE ADOLFSSON
 
¤ STEFAN RINGBOM

Beppe Wolgers /1969

 

Volvos Värde Varar /1966

 

Hagström musik - Älvdalen /1966

 

STRINGPARAD /1966

 

Diskmaskinen Whirlpool /1966

 

Magnus Kvintett - Mariestad

 
MAGNUS KVINTETT tillhör ett av det mer klassiska dansbanden i landet. 1964 släppte man en singel på skivmärket Philips där en av låtarna kom att bli en slags signatur för bandet. Vad hette den då? Jo, naturligtvis "Monica". Den 20 mars 1965 kom den upp på Svensktoppslistan och parkerade sig där i tio veckor, som bäst på en andra plats.

Underhållning på gågatan

 
Storgatcentrum - affärs-piteås stora begivenhet - kommer under den kommande sommaren att bjuda på många arrangemang. Styrelsen är visserligen förtegen om de detaljerade planerna. Så mycket är emellertid klart att det blir marknadsdagar, mannekänguppvisningar, konserter m.m. Varje vecka kommer att erbjuda trevliga arrangemang för att yterligare förhöja stämningen på den trevliga barnvänliga gågatan.
 
Arrangemangen anordnas av affärsmännen och stadens myndigheter och de som besöker Piteå bör inte missa tillfället att besöka Storgatcentrum, eller Gågatan som den populärt kallas. En festlig utsmyckning utlovas också under kommande sommar.
 
-------------------------------------------------
Piteå-Tidningen semesternummer sommaren 1967
 
 

Pitsundet idag 2020-02-13

 
Foto: Roger Lindqvist.

Dörren ut till verkligheten

 
Foto: Roger Lindqvist 2014-09-01

Ur funktion

 
Foto: Roger Lindqvist 2014-09-01

Rönnbärsljus

 
foto Roger Lindqvist 2014-08-12

Lidman, Lindlöf & Lindqvist - Bildutställning /2014

 
Leif Lidman, Ulf Lindlöf och Roger Lindqvist var männen bakom den bildutställning som visades i Piteå-Tidningens foajé, 10/6 - 31/7 2014. Tyvärr så kunde inte Ulf medverka pga sjukdom. Han avled senare samma år.

Onny Norberg - Restaurangkaféet, Piteå

 
Onny Norberg var kusin till min far. Maken Acke Norberg, var socioterapeut vid Furunäsets sjukhus, han var även mannen bakom fritidsanläggningen Gläntan. Acke var även musiker och spelade i många lokala band. Han har även komponerat en mängd låtar. Hans efterlämnade notpapper finns idag i min ägo.

Historieberättarna...

 

Decemberhimmel

 
Foto: Roger Lindqvist 2014-12-01

Andreas "Bonden" Lindqvist fyller år!

 
I dag för 38 år sedan lördagen den 13 februari 1982 kl. 18.04 föddes Andreas. Redan i 10-årsåldern var yrkesvalet redan klart; han skulle ha ett lantbruk och arbeta som bonde. Så småningom blev drömmen sann. I dag står han som ägare till Avans Lantbruk AB i Hortlax.
 
Bilden: klanen Lindqvist, fr v Daniel, Roger, Ante och Robert. Av någon konstig anledning tänker jag på fyra andra herrar: Al Pacino, Joe Pesci, Robert de Niro och Harvey Keitel.
 
GRATTIS ANTE!

Pappa Danne, bebisen och Pelle

 
Den här bilden visar en rätt så trött kattgubbe på 82 kattår. Han sitter i husse Dannes knä och begrundar den nya familjemedlemmen. Pelle, eller Per-Olof som är hans egentliga dopnamn, är som jag tidigare nämnt en glad pensionär, medlem i PRO sedan tio år. I början av juni detta år så fyller han 17 år.

Bröderna LINDQVIST /1974

 
I dag 2020 är det endast 87-årige Folke Lindqvist som är kvar i livet. Bröderna Åke och Örjan gick ur tiden 2005 respektive 2010. Olle Sparrman avled 1977.

Stig Rohlands - dansbandet från Arvidsjaur

 
Stig Rohlands populära kvartett på 1960 och 70-talet bestod i huvudsak av följande fyra musikanter; Kjell Möller (bas), André Nilsson (trummor), Stig Rohland Holmbom (dragspel och sång) och Berthold Löfmark (vibrafon).
 
Mannen bakom den omtyckta orkestern Stig Rohlands är nu 76-årige Stig Rohland Holmbom, sedan länge Arvidsjaurbo men född och uppväxt i den lilla byn Dartsel, beläget mellan de lite större grannbyarna Lauker och Koler.
 
Dragspelare Holmbom har haft musiken i blodet ända sedan barnsben och han var faktiskt bara 12 år när han för första gången spelade och sjöng offentligt.
    - Ganska snart hade jag en hel dansbandskvällsrepertoar i min minnesbank, skrattar Stig Rohland som vid 18-årsålder lämnade hembyn och flyttade till Arvidsjaur. Där fick han arbete först på bensinstationen Gulf och senare även BP.
 
1965 startade han sin första egna orkester, då som trio tillsammans med basisten Kjell Möller och trummisen Bertil Granberg. Lite senare utökades orkestern med Berthold Löfmark på vibrafon och André Nilsson bakom trummorna i stället för Bertil Granberg. I bandet har också genom åren Mats Sundström, Jan-Ove Nilsson, Sune Lindberg och Karl-Erik Stenlund medverkat.
 
Med sin dansvänliga mogenmusik blev Stig Rohlands gäng mycket populära. Så eftertraktade att dansbandsarrangörer faktiskt en tid var tvungna att tinga deras tjänster flera år i förväg. Oftast handlade de om spelningar i Norr- och Västerbotten men emellanåt också lite längre söderut.
    - I huvudsak bestod vår låtlista av coverlåtar från dåtida storheter som bland annar Sven Ingvars, Sten & Stanley och Cool Candys repertoar, minns orkesterledaren/dragspelaren/sångaren Stig Rohland Holmbom, som berättar att hans band till och med hade en hel del så trogna fans att de följde sina idoler till nästan varje spelort.
 
Efter nästan 15 framgångsrika år valde Stig Rohland Holmbom under slutet av 70-talet att upplösa sin populära kvartett. Bandet spelade oftast tre gånger i veckan och inte sällan kunde man komma hem vid femtiden på morgonen.
    - Det blev i längden jobbigt eftersom både jag själv och övriga i bandet också hade "vanliga" jobb att sköta, säger Holmbom som trött på det mesta inom nöjesbranschen under de följande sju åren kopplade bort musiken för att i stället göra andra saker på sin fritid, bland annat åkte han två gånger Vasaloppet, cyklade Vätternrundan samt sprang Stockholm maraton.
 
I mitten av 1980-talet återkom så hans musiksug om än på ett lite annorlunda sätt. Nämligen som producent och senare som turnerande ensammusiker. Stig Rohland har under det senaste kvartsseklet varit kreativ och skapat hela 26 egna kassett- och cd-produktioner. I början av 2000-talet blev han även låtskrivare till en del andra kända dansband, bland andra storheter som Lasse Stefanz och Thorleifs.
 
Hans skapelse "Att glömma är inte så enkelt" till Thorleifs låg exempelvis som bäst trea på Svensktoppen under våren 2002. Med ålderns rätt tar sig Stig Rohland numera det lite lugnare i sitt musikskapande.
    - Men jag har faktiskt en del nya projekt på gång inom låtskrivandet så vi får se vart det slutar, avslöjar han.
 
Att dansen som träffpunkt för dagens unga alltmer försvunnit till förmån för högljudd pubmiljö tycker han är lite tråkigt.
    - Jag tror dom missar en del. Alla vi som var unga när det begav sig minns säkert med saknad den behagliga kroppskontakt som en "tryckare" på dansgolvet en lördagskväll kunde ge, säger den forne dragspelskungen avslutningsvis.
 
------------------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Tisdagen den 11 februari 2020
 
 
STIG ROHLANDS och kapellmästaren Stig Rohland mötte vi ibland under 70-talet. Han var även arrangör för ett dansställe i Arvidsjaur där Rolf Åhmans brukade spela.
 
Roger.

Axel Lundman AB, Hortlax 1950-tal

 
 
Skyltmaterial från ICA-Lundmans i Hortlax. Det skulle kastas i soporna när sonhustrun Jannice upptäckte det. Två säckar med fina reklamskyltar räddade hon undan förgängelsen. Jag fick själv några fina reklamgrejor i gåva.

Sommarbryggan

 
Foto: Roger Lindqvist 2013-07-05

Tidens obevekliga tand

 
Foto: Roger Lindqvist 2013-04-22

Wallsténs PITEÅ

 
Piteå-Tidningen ¤ onsdagen den 3 december 1958

På besök hos det nya barnbarnet

 
Idag har vi hälsat på hos Daniel, Linda och deras lilla pojke. Lilla fina du. För 33 år sedan låg hans pappa i samma hus, som då var nybyggt. I samma hus har alla våra tre söner bott. I det andra huset på samma tomt står mitt föräldrahem, där jag bodde hela min barndom fram till 19-20-årsåldern då jag träffade Elisabeth. Hela området vimlar av historia. På andra sidan av vägen fanns en gång min pappas föräldrahem. I samma område bodde även mina morföräldrar.

Piteå, Uddmansgatan /1958

 

Piteå 1970-tal

 

Vistträsk

 
Vistträsk, Älvsby kommun.

Den slumrande staden

Det var den kvällen när månen lyste halv, och snön hade pudrat gatorna vita. Neonskylten utanför en av de många butikerna lyste i skarp kontrast till den vita omgivningen. Sånär som på några sena kvällsflanörer, gick jag ensam omkring i mina egna tankar förbi ett av de mindre kvarteren.
 
Den slumrande staden hade i detta ögonblick dragit sitt täcke över sig. Men just nu, bara nu hade den stängt sitt ena öga, för även en stad måste få komma till ro ibland, mitt i den stormande världen.
 
Roger Lindqvist.

Allt har sin början...

 
De allra första stapplande stegen för vad som senare skulle bli Avans Lantbruk AB, Hortlax.
 
foto Roger Lindqvist - 2012-06-18

Rolf "Roffe" Bengtsson (1931-1976)

 
Komikern och skådespelaren Rolf Bengtsson hemma i sitt badkar i Täby, 1975. Den 23 oktober 1976 avled han, endast 45 år gammal. Han föddes i Malmberget den 6 juni 1931.

Julen -98

 
I dag hälsade vi på hos min syster, Gerd. När vi satt vid köksbordet och drack vårt kaffe så hämtade hon sitt fotoalbum, vilket jag brukar gilla. Där fanns ett foto av mig och min syster som jag aldrig har sett tidigare. När jag tittade på bilden så var vi VIPS 21 år yngre. Nyss fyllda 41 och min storasyrra fyllda 50.
 
Tänk om man kunde hoppa in i en föryngrings-maskin och trycka på lämpligt årtal. Men tryck inte fel, i så fall är du en dag mycket yngre än dina barnbarn.

Thord Carlsson - radioröst, skådespelare och musikant

 
I filmen SOPOR från 1981 var det Thord Carlssons ansikte som biopubliken fick se i öppningsscenen. Filmens regissör tillika manusförfattare var Thords gode vän Tage Danielsson. Även en annan god vän medverkade som skådespelare, Hans Alfredson.
 
Thord var en god ambassadör för sin hemstad Piteå, och missade aldrig en chans att gör PR för "paltstaden" vid Bottniska viken. Thord Carlsson föddes 1931 i Piteå och avled i sin barndomsstad 2005.
 
Efter hustrun Ullas bortgång så återvände han till sitt Piteå. Där kunde man se honom tidiga morgnar komma antingen gående eller på sin cykel. Jag mötte honom flera gånger under hans sista år i livet ibland på postkontoret på Uddmansgatan.
 
 

Parkerad vid bokhörnan

 
Det började en gång med Kalle Anka, för att senare övergå till renodlade böcker. Memoarer, biografier och naturligtvis massor med historia, ja, det är mina speciella intresseområden som jag mutat in.

JERRY

 
I den här kärran bodde jag under de sista sex åren när jag jobbade på Öjeby sjukhem. Fordonet som var en Caddy Combi av VW-modell inköptes alldeles ny 1996. Bilen gick under namnet: JERRY.

Stig

 
Idag fick jag besök av min fd chef Stig Åkerlund. Vi jobbade tillsammans på Transportcentralen/vaktmästeriet vid Furunäsets sjukhus 1977-1986. Vi har nog inte träffats de senaste 20-25 åren. Ett besök som jag verkligen uppskattade. Stig är fyllda 85 och det kunde varken jag eller Elisabeth tro var sant. Stig var både kunnig, påläst och rättvis när vi jobbade tillsammans. Det var en fin tid vi hade därute på Furu. Tyvärr så är några av mina jobbarkompisar borta idag.
 
 

Upprördheten nr 2.

Jag fortsätter i upprördhetens tecken. Igår läste jag om en utländsk familj, beståenda av mamma pappa och barn. Vad som gjorde mig så in i bomben upprörd var att trots att familjen integrerats och funnit sin plats i det svenska samhället, så skulle de utvisas. Detta på grund av en bagatell i mina ögon. Det här är inte det första fallet. Säkert inte det sista. Hur baklänges tänker man egentligen? Tur att jag har mina blodtryckstabletter inom räckhåll.
 
Roger.

En omskakande händelse

Av en ren händelse så råkade jag se något som jag inte alls ville se. Det var en ung kvinna som kastades ner i en grop, omringad av hotfulla människor. Det dröjde inte länge innan den första stenen träffade den stackars kvinnan med full kraft i huvudet. Jag ville inte se, men kände mig ändå tvungen att titta in i den hårda verkligheten som råder på vissa ställen på det här jordklotet.
 
Efter 2-3 minuter orkade jag inte längre. Jag kände mig både illamående och omskakad. Bilden av den dödsdömda kvinnan har funnits i mitt huvud nu i flera dagar. Kan det få vara så här? Tydligen!
 
Roger

"Jag har köpt en ny kamel"

Hustrun kommer in genom dörren efter ett besök på den närliggande ICA-butiken. Hon går in i köket och packar upp varorna. Då hör jag henne säga: "Jag har köpt en ny kamel!". Konstigt tänker jag, har ICA-Lundmans börjar sälja kameler. Och nästa tanke var hur ska vi rymma en kamel i lägenheten. Möjligtvis på balkongen, men vad kommer hyresvärden att säga.
 
När mina tankar har tagit time out, och hjärtat slutat dunka i schottistakt, så ropar jag till henne: "Menar du att vi har en kamel att ta hand om". Det är då som tystnaden lägrar sig från golv till tak. Efter några sekunder kommer svaret: "KAMEL... vilken kamel, jag köpte KANEL".
 
Min lomhördhet har återigen visat sig från sin absolut sämsta sida. Mina 52 år som trumslagare har tagit ut sin rätt.
 
Roger.

Grattis farfar!

 
Den 9 februari 1886 föddes Knut Amandus Gustafsson i byn Blåfors i Byske kommun, Västerbottens län. Några år därpå så ändrade hans far efternamnet till Lindqvist. Idag den 9 februari 2020 är det med andra ord 134 år sedan farfar föddes. Han avled vid 78-årsålder den 20 januari 1965.
 

Ellington lirar piano...

I en rökig jazzklubb på södra Manhattan, sitter bakom mina trummor och det svänger som attan, Ellington lirar piano, Stan Getz saxofon, och jag har hört det ryktas att Frank Sinatra bor inte så långt härifrån. Låter historien konstig, säg bara till för i fantasin gör jag precis som jag vill.
 
Roger Lindqvist

Lars Ohly och hans besvär

En text som jag skrev när Lars Ohly var ledare för V.
 
Lars Ohlys kommunistbesvär,
väcker frågor både här och där.
Han har svårt att komma sig loss,
måste jämt på barrikaderna slåss.
 
Att vara så röd som han är,
kan ibland leda till vissa besvär
så svaren som han ger,
får oss att grubbla ännu mer.
 
Nog är det väl lite dumt,
egentligen ganska så skumt
när man i Sveriges fria land,
gå med kamrat Stalin hand i hand.
 
Roger Lindqvist - 2004.

Sven-Eric Gissbol /1967

 
Leif Stehns orkester, Halmstad, 1967. Mannen med basen vid mikrofonen är Sven-Eric Carlsson, senare med efternamnet Gissbol. Sven-Eric blev medlem i Cool Candys 1968 där han spelade fram till och med 1977. 1981 började han med Curt Haagers som han lämnade 2003.
 
Bilden har jag lånat av Leif Stehn.

Sjöbergs dam, Piteå

 
Piteå-Tidningens turistnummer ¤ 1964.
 

60-tals mix

60-talet ett årtionde man minns, månpromenader, Kennedymord, alla ingredienser finns.
Carl-Eiwar spelade skivor uti etern, även Radio nord och syd var på tapeten.
Ulf Elfving, svensktoppen presentera, de lärde i Lund fick kluriga svar leverera.
Hyland med hörnan var poppis, Gnesta-Kalle rev ibland av en schottis.
Hep Stars var stora på popscenen, i Träna med Tv ville Bedrup att man skulle röra på benen.
 
"Honken" och "Strimma" fick kronorna att glimma. Av Nisse Linnman fick vi veta vilka djur som kunde simma.
Krusse hälsade på Erlander -64, plötsligt så var goda råd dyra, för på Sveriges politiska scen, byttes Sven Wedén ut mot Gunnar Helén.
 
HasseåTage fick många att skratta och jag tror nog att vi alla fatta´ deras komik var folkkär och varm som en vitaminspruta i en arm.
Visst fanns det saker som gick galet, det försökte man lösa under hela 70-talet.
 
ROGER LINDQVIST

Den bugande björken (Bjärka)

 
Det finns en bugande björk på Innimarksvägen i Hortlax. Varje vinter, de sista 3-4-åren, har den böjts sig ner precis som den ville titta lite närmare på vägen. Kanske den behöver ett par glasögon, ja jag bara undrar. Bugar gör den i alla fall i vördnad för alla dem som åker förbi. Undrar om den har ont i sin "björkrygg?".
 
Björkfotograf: Roger Lindqvist. 2020-02-07
 
PS. På pitemål så kallas en björk för "bjärk" eller "bjärka".
 

- Vår katt -

 
Vår katt är av den märkliga sorten.
Sent på kvällen brukar han kolla
på Tv-sporten.
Hockey och fotboll det är hans gebit,
ibland så pekar han med tassen
och säger Ge Hit!
 
På fjärrkontrollen han trycker kvällar i ända,
tittar på alla programmen tills
Tv slutar att sända.
Innan han lägger sig för att sova en stund,
sitter husse i soffan väntande på John Blund.
 
Ute på jakt är han nästan varje natt,
det händer rätt så ofta
att han slåss med grannens katt.
Tilltufsad blodig, och ganska så yr,
kommer han hem en stund
för att vila tills nästa äventyr.
 
Roger Lindqvist /2005.
 
PS. Sedan den här kattdikten kom till, så har Pelle blivit folkpensionär flera gånger om. Vid 80-årsålder ligger han numera inne varje natt och trivs.

Thor-Erics - one more time...

Jag känner igen fyra av gubbarna, men inte mannen längst till vänster. Så undrar jag vart originaltrummisen Sören Salomonsson tog vägen? Nick Borgen spelade också med bandet i många år. Organisten Lasse Högberg avled för inte så länge sen. Thor-Erics kom från Hyssna och bildades 1963 man spelade fram till 1999.

Avans Lantbruk, Hortlax

 
foto Roger Lindqvist - 2020-02-07

Sörbyskolan 1890-1990

 
Här gick jag årskurserna 1, 2 och 3. I första och andra klass hette lärarinnan Gunhild Lundman, i tredje hade vi Annie Wiklund. Vårterminen 1968 började jag i fjärde klass i Hortlax Centralskola, läraren hette Gunnar Sundén. I klasserna 7, 8 och 9 hette läraren Jan Wikström (tillsynslärare). Vi hade olika lärare i olika ämnen: Torsten Andersson, (TA)Torsten Hedman, (TH), Sten Lindberg, Märta Clausén, Börje Hedberg, Folke Lundberg, Åke Fredriksson, Sten Westling, Ove Gad, Erling Markström, Gottfrid Marklund. Resten har jag både glömt och förträngt. Vi hade ju kvinnliga lärare också, men tyvärr dessa är borta ur minnet.

Gösta Ekman d.ä. hyllades

 
Skånska Dagbladet ¤ Onsdagen den 3 maj 1933.
 

Kejsaren av Portugallien

 
Stockholms-Tidningen ¤ 22 november 1939
 

Star-Biografen, Roknäs

 
Piteå-Tidningen ¤ Den 19 februari 1920.

Björken och jag

 
Den här björken, har följt mig på min väg genom livet. Den såg mig som barn, även som tonåring. Den blickade ner på mig som nybliven pappa med familj. Den såg på mig när flyttlasset gick en somrig dag för några år sedan. Den har följt mig i både sorg och glädje. Björken har fortsatt att följa mig. I dag såg den en man i 60-årsåldern med sin kamera, och jag är rätt så säker att björken kände igen honom, som den där lilla grabben som en gång sprang omkring i sina kortbyxor i det solljusa gröna gräset en varm sommardag 1963. Jag inte bara tror - jag vet.
 
Text & foto Roger Lindqvist

Yngve Gamlin, yrke: tusenkonstnär

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 16 december 1957

Ola Magnell (1946-2020)

 
Sångaren, låtskrivaren mm Ola Magnell har avlidit. Han föddes den 20 januari 1946 och avled idag den 6 februari 2020.
 
Vila i frid!
 
 
 

Välkommen till världen lilla DU

 
Igår onsdag den 5 februari 2020 klockan 10.40 föddes Daniels och Lindas lilla kille på Sunderby sjukhus. Nu består barnbarnsskaran av en flicka och fyra killar.
 
 

Tony Curtis /1957

 
Tony Curtis, eller "Tony flörtis" som Lasse Berghagen döpte honom till i en revy för många år sedan.

Thule Tugg /1957

 

Sten Broman har ordet...

 
Att herr Broman hatade det väsande ljudet från dragspelsbälgen vet jag. Att han inte eller hade något till övers för instrumentet som sådant, är jag också medveten om - men detta med "fula fruntimmer" har jag inte hört tidigare. Ett liknade påstående skulle nog inte tagits emot med någon större entusiasm och glädje i dag 2020. Sten Broman skulle nog med andra ord varit ordentligt rökt. Hur som helst så var han en stor och färgglad personlighet.
 

När Bogart åt pannkakor

 
Det har berättats många historier om filmlegenden Humphrey Bogart genom åren. Vissa är sanna, andra rena lögner. Men en av de mer trovärdiga tilldrar sig en tidig morgon när Bogart var på väg hem efter en filminspelning. Han kom gående efter en gata när han plötsligt kände doften av mat. Så småningom kunde han lokalisera varifrån den goda matdoften kom. Vid ett hus så stod ett fönster halvt på glänt, Bogart styrde sina steg ditåt. Han stannade vid fönstret och fick då se en ung mor som serverade pannkakor till sina barn. Mamman fick då syn på det välbekanta ansiktet, Bogart tog av sig hatten och bad om ursäkt utifall han hade skrämt henne. Han berättade om den där ljuvliga doften som hade fört honom till huset. - Är ni hungrig, frågade mamman? - Om jag är, sa Bogart. - Då kan du väl komma in och göra oss sällskap.
 
Den morgonen satt alltså en av Hollywoods största profiler hemma hos en vanlig barnfamilj och åt pannkakor vid deras köksbord. Ett minne för livet för mamman och hennes barn. Kanske även för Bogart.
 
Roger.

Huvvaligan - Luleå /1977

 
Fr v Tor-Erik "Torra" Rautio, fd trummis i The Shanes, Lasse Blomqvist, Roger Hartman, Amando Martinez och Jan Johansson, en gång medlem i popbandet Los Comancheros, Luleå. Lennart Grahn även han en fd Shanes-medlem brukade samarbeta med gruppen.
 
 
 

ACE OF BASE

 

Hemdatorpaket /1987

 
HALÉNS POSTORDERKATALOG ¤ VÅREN 1987

Olle "Varg-Olle" Nygren /1953

 
Förre speedwaystjärnan Olle Nygren (Varg-Olle) firade sin 90-åriga födelsedag den 11 november 2019. Varg-Olle är en legend inom speedwaysporten. Han deltog i fem VM-finaler på Wembley i London: 1953 en 4:e plats, 1954 en 3:e plats, 1955 en 8:e plats, 1958 en 7:e plats och 1959 en 4:e plats.

En ung vokalissa vid namn: SIW MALMKVIST /1955

 

SALKA VALKA

 
Svensk-isländsk dramafilm från 1954.
 
Förutom de redan uppräknade aktörerna fanns även följande personer:
 
¤ Marianne Löfgren
 
¤ Sigge Fürst
 
¤ John Melin
 
¤ Nils Hallberg
 
¤ Sven Magnusson
 
¤ Erik Hell
 
¤ John Norrman
 
¤ Elsa Prawitz
 
Filmpremiär den 15 november 1954.

ZEISS-kameror

FRIHET ¤ Den 12 maj 1954

"Leif-Rogerz" anordnar bildutställning i Hortlax

 
Den 5 februari 2017 hade vi premiär på vår bildutställning i Malmgården som behandlade Hortlax historia. Utställningen pågick mellan den 5 - 28 februari, 2017. Därefter flyttades den till byns bibliotek där den kom att leva sitt eget liv några veckor framöver.
 
Gubbarna som syns på bilden är fr v Roger Lindqvist & Leif Lidman. Hade vi haft ett dansband ihop hade namnet med all säkerhet varit: "LEIF-ROGERZ".
 
 

När ljuset sakta äter upp mörkret...

 
Foto: Roger Lindqvist / 2020-02-05

Lars Ekborg: "Jag struntar i populariteten" /1955

En teaterföreställning är som en kärleksakt - ett ständigt giva-taga mellan skådespelare och publik. Teater är arbete, teater är att vara ärlig, teater är inte briljanta soloprestationer utan finstämt ensemblespel. Lars Ekborg, omhuldad idol just nu, struntar i populariteten, vill inte vara glamourgosse utan vill bli tagen på allvar.
 
 
Han är en särling inte riktigt lik alla andra, inte riktigt inte riktigt vad man hade väntat sig. Han är en lustig blandning - trohjärtad pojke med fast allvar, orädd och försiktig, kis och poet; en drömmare med benen stadigt på jorden, bitande ironisk och barnasnäll, mogen och skojfrisk. Han är Lars Ekborg, en av Sveriges populäraste yngre manliga skådespelare. Själv bryr han sig inte mycket om det där med populariteten, vill inte vara glamourgosse, vill bara vara sig själv, jobba hårt, leka ibland.
    - Det är ett helvete att prata om sig själv. Man blir så självupptagen, motsvarar plötsligt den traditionella föreställningen om en skådespelare, den som är så felaktig. Det är också fel det där med att identifiera skådespelaren med rollen. De flesta gör gör det. Spelar man troskyldig på scen, så är man det, spelar man Don Juan, så är man en hejare till karl.
 
Skådespeleri är ju att vara den man är och kunna framställa alla andra typer. Egentligen har jag inga önskeroller själv, spelar vad som helst, jag tror att man lär av det. Min första roll på Nyan gav mig vad jag ville ha. Den rollen, pojken som inte riktigt är som alla andra, som går för sig själv, som är en särling i vardagen, täcker mig själv som människa. Annars drömmer jag om att spela betjänterna i Holbergsdramerna, framförallt att spela klassikerna, Shakespeare. Jag var resestipendiat förra året, for till London och såg Shakespeare. "Mycket väsen för ingenting". Vilken föreställning! Där fanns ingenting av det som vi kanske överdriver här hemma. Perfektheten, det oklanderliga i regi och rekvisita. Det var närmast torftigt där borta, men där fanns ett äkta förhållande mellan skådespelare och publik, ett evigt giva-taga, som hela testerkonsten är uppbyggd på.
 
En teaterföreställning är ju som en kärleksakt, eller borde åtminstone vara det. Strålningen av kontakt och gensvar måste komma från båda sidor av rampen. Själv är man ett instrument, som publiken spelar på. För mig är ärligheten det viktigaste. Att vara ärlig mot pjäsen, mot författaren, mot sig själv och sin publik. Kände jag det inte så, skulle jag inte vilja vara skådespelare. Det är lättare att inte vara ärlig, att göra något annat av sin roll än det menade, för att vinna en stunds framgång, att briljera, att glömma ensamblen och spela ensam i solopartier.
 
Framför allt tror jag inte att man kan åka snålskjuts. Man måste kämpa sig fram till varje rollgestaltning, till varje eventuell framgång. Man måste tycka om en roll för att kunna spela den. Jag tror heller inte man får glömma bort att ibland också dra på sig narrens kåpa. Det är så lätt att ta det för hårt på uppgifterna. Narren, pajasen var väl en gång i testerkonstens början den förnämste figuren. Men tro bara inte att narrkåpan över axlarna betyder att man skall spela apa. Det håller inte. Titta på Chaplin! Hos honom blir narren en levande människa - en vardagsmänniska med vardagens innehåll av tragik och komik.
 
Lars Ekborg pratar sig varm. Teatern är hans värld, han har givit sig den i våld, det finns ingen möjlighet att springa undan. Privat leker han inte gärna med stora ord och gester, leker hellre med det käraste han har, Maud Hildegard, ålder ett år. Han bor i en liten våning ovanför ett medeltidstorg i Gamla stan. Trapporna är smala och vindlande och letar sig stenkalla upp genom mörkret fram till en mörkbrun dörr med EKBORG på namnskylten. Men innanför dörren är det bara ljusa färger, stora ytor, glada tavlor, vänligt solid atmosfär. Han ligger på golvet och roar sig med favoritmotspelerskan i gula sparkbyxor. Det är inte så ofta han hinner. Han filmade förra sommaren också, i flygfilmen "Gula divisionen". En strong film, säger han själv. Han hade ett litet önskemål bara, han småler självironiskt när han plockar fram det i ljuset. Lars Ekborg skulle gärna velat dö i filmen. Folk kommer ihåg en bättre då...
 
Filmen är ett tveeggat svärd. Man behöver den, det går inte att leva bara på teater med familj och barn. Men det är sorgligt ont om bra filmmanuskript, fyndmentaliteten stänger begåvningarna. Det sänker kvaliteten, spelar på sensationslystnad och lättjementalitet. Det vore inte dumt om filmpubliken ibland fick fundera litet över ett problem. Lars Ekborg tycker om film, när den är äkta och vill säga något. Ingmar Bergman, vilken filmman han är! I "Sommaren med Monika" fann Ekborg sig själv, trivdes med rollen, trivdes med filmen som konstart. Annars går den inte upp mot teater.
 
Recensenterna är annars det värsta plågoriset. Man önskar ibland att de lade ner en tiondel av det arbete på en recension, som skådespelare och regissörer lägger ner på föreställningen. Vad skall man tänka, då man efter Nyans premiär på "The och sympati" slår upp en morgontidning och läser "Sympatiskt på Nyan", för att senare i en kvällstidningsrubrik finna orden "Osympatiskt på Nyan". Det är var och en tillåtet att ha sin egen mening. Men en recensent har makt. Det är fel att hasta iväg en kritik bara för att tillfredsställa pressläggningsschemat. Varför inte en teaterkrönika, samlad och med litet avstånd från själva förstakvällsintrycket?
 
Annars är Lars Ekborg inte rädd för kritik, den får gärna vara hård men rättvis. Han är helt införstådd med att det inte får stå stilla omkring eller inom en skådespelare. Egentligen avundas han medlemmarna i de gamla testersällskapen. De som reste land och rike runt och spelade var som helst, när som helst, vad som helst. Vilken härlig vana det gav, vilket kunnande och vilket samspel! Han ser längtande ut, skulle bestämt gärna ge sig ut i dag. Ändå är han ingen bohemtyp, romantiserar varken sig själv eller jobbet. Han kommer gärna tillbaka till det där med arbete.
 
Teater är arbete, massor av arbete, hårt arbete, roligt arbete. Teater när de är som riktigast är människan själv - när hon är som riktigast. Det går inte att trolla så stort som inom filmen. Man måste kunna spela teater så att det ändå ger en vision av film, så att det ger filmens närbild. Själv spelar han gärna hänsynslöst rakt ut, med ögonen, och undviker alla sidokonster. Han fick göra det i "The och sympati" på Nyan. Där delade han arbetssätt med Eva Henning; de förstod varandra instinktivt, känner lika för teatern som konstart och yrke.
 
Hemmet är en oas för en skådespelare, borde åtminstone vara det. Där måste man kunna koppla av, vara sig själv, inte spela roller. Lars Ekborg tror inte på skådespelaräktenskapet. Han tror att det ger ett äktenskap alla chanser att misslyckas. Det kan gå ändå - då är det storartat. Men i ett yrke, där det ständigt gäller att kämpa sig fram, att nå topparna, att aldrig förtröttats - där sätter så lätt yrkesavunden in. Varför kommer inte jag dit du når, varför måste jag uppoffra mig? För det måste nästan bli en av parterna, som uppoffrar sig. Nej, han skiljer på yrke och hem.
 
Lars Ekborgs fru är sjuksköterska - "det kan behövas att man har någon som kan ta hand om en, när man kommer hem trött och djäklig". Han kopplar av hemma, behöver inte springa bort för att göra det. Den nya våningen inspirerar, de gammaldags och stora ytorna lockar till heminredning, det är mycket han vill skaffa. Främst på önskelistan: en bekväm pratsoffa i mjuk rundel vid den öppna spisen. Vilket så gott som något ger åt denne längtans vagabond ett stänk av hemsitteri och stugkattsmentalitet.
 
------------------------------------------------
ÅRET RUNT ¤ Den 12 maj 1955

Gary Cooper

 
Född som Frank James Cooper den 7 maj 1901 död 13 maj 1961.

Ingrid Bergman

 
INGRID BERGMAN f. 29 augusti 1915 d. 29 augusti 1982. Hon avled på sin 67:e födelsedag.

CARY GRANT

CARY GRANT, egentligen Archibald Alexander Leach f. 18 januari 1904 d. 29 november 1986.
 

Bloggbesökare från 14 länder.

USA, England, Polen, Ryssland, Kanada, Thailand, Norge, Finland, Danmark, Litauen, Tyskland, Spanien, Nederländerna och Sverige är de länder som besöker min blogg.
 
Roger.

"Snälla pappa vänta på mig & Idag sköt jag ihjäl en okänd man"

 
 
 
Den här CD:n damp ner i min brevlåda för nåt år sedan, det var sångaren Roger Johnson som var avsändare. Roger var sångare i några populära lokala band under 60-talet innan han fick anbud av Yngve Forsséll att bli sångare i hans orkester. Roger gjorde även egna soloplattor på Grammofon AB Electra, samma bolag som Yngves och även på samma skivmärke där Ann-Kristin Hedmark gjorde sina skivor.

Kuriosa hörnan: Thore Skogmans rullbandspelare /1964

 

Alma Cogan död

 
Trots svår sjukdom uppträdde Alma Cogan in i det sista. Under en turné i Sverige 1966 svimmade hon och avbröt en PR-turne´ för skivan "Hello Baby" som spelats in exklusivt för Sverige. Cogan fördes hem och hamnade på Middlesex Hospital i London, där hon avled den 26 oktober i blodcancer, 34 år gammal.
 
Wikipedia
 
 

Dagen då Buddy Holly dog

 
Tisdagen den 3 februari 1959, en sorgens dag för alla Buddy Holly-fans.
 

Hösten o Vintern 1957-1958

 

ZANDYS

 
 

TÖTAS

 
 

MACS - Trollhättan

 
 

Hülphers

 
 
 

Helene & Gänget /1990

 
 

Uddmansgatan, Piteå /1965

 
Uddmansgatan, Piteå, 1965.
 
Foto: Rune Höglund.
 

Lill-Babs och Gunnar Svensson /1959

 
I inspelningsstudion: Lill-Babs och pianisten Gunnar Svensson.
 

Leif Uvemark (1939-1996)

 
Till vänster, trumpetaren Leif Uvemark. Bilden togs 1972 då han spelade med i James Lasts orkester. Den 30 juli 1972 kom Leif Uvemark upp på Svensktoppen med "Även Bland Törnen Finns Det Rosor". Det blev 11 veckor på listan och en 4:e plats som bäst. Den 10 september samma år var det återigen dags för ett besök Svensktoppen, den här gången med "I Drömmens Land". Denna gång varade besöket i endast en vecka, och som bäst på en 10:e plats.

Tyst tänkande

Vi svenskar tycker mycket, men säger inget.
Hur ska vi då kunna förändra det som vi anser är fel?
 
Roger

Carl-Uno Sjöblom

NÄR VAR HUR /1982

Det finns en plats på jorden...

Det finns en ramsa som de flesta av den äldre generationen (äldre och äldre?) känner igen. Jag hörde den på 60-talet då svågern var i det militära, och den var högst aktuell när jag gjorde min värnplikt 1978-79.
 
Det finns en plats på jorden där solen aldrig ler, den platsen heter Boden dit vill jag aldrig mer.
 
Nu kunde jag inte hålla löftet att aldrig mer åka till Boden. Genom mitt jobb så transporterade jag många patienter till Garnissionssjukhuset - även kallat "Garnis - ibland några gånger varje vecka. Vi spelade ofta i Boden, på Travrestaurangen kallat för "Spiltan" så även på Bodensia i samma stad.

Lenne and The Lee Kings

 
¤ Lenne Broberg
 
¤ Johnny Lundin
 
¤ Mike "Little Mike" Watson
 
¤ Stephan Möller
 
--------------------------------------------------
 
Tack Stephan för bilden.

Bättre begagnad VW cabriolet till salu

 
Här är bilen ni kommer att älska. Senaste utförda bilbesiktning visade inga fel. OBS! blomsterkorgen följer med på köpet vid snabb affär.
 
 

RSS 2.0