Stig Rohlands - dansbandet från Arvidsjaur

 
Stig Rohlands populära kvartett på 1960 och 70-talet bestod i huvudsak av följande fyra musikanter; Kjell Möller (bas), André Nilsson (trummor), Stig Rohland Holmbom (dragspel och sång) och Berthold Löfmark (vibrafon).
 
Mannen bakom den omtyckta orkestern Stig Rohlands är nu 76-årige Stig Rohland Holmbom, sedan länge Arvidsjaurbo men född och uppväxt i den lilla byn Dartsel, beläget mellan de lite större grannbyarna Lauker och Koler.
 
Dragspelare Holmbom har haft musiken i blodet ända sedan barnsben och han var faktiskt bara 12 år när han för första gången spelade och sjöng offentligt.
    - Ganska snart hade jag en hel dansbandskvällsrepertoar i min minnesbank, skrattar Stig Rohland som vid 18-årsålder lämnade hembyn och flyttade till Arvidsjaur. Där fick han arbete först på bensinstationen Gulf och senare även BP.
 
1965 startade han sin första egna orkester, då som trio tillsammans med basisten Kjell Möller och trummisen Bertil Granberg. Lite senare utökades orkestern med Berthold Löfmark på vibrafon och André Nilsson bakom trummorna i stället för Bertil Granberg. I bandet har också genom åren Mats Sundström, Jan-Ove Nilsson, Sune Lindberg och Karl-Erik Stenlund medverkat.
 
Med sin dansvänliga mogenmusik blev Stig Rohlands gäng mycket populära. Så eftertraktade att dansbandsarrangörer faktiskt en tid var tvungna att tinga deras tjänster flera år i förväg. Oftast handlade de om spelningar i Norr- och Västerbotten men emellanåt också lite längre söderut.
    - I huvudsak bestod vår låtlista av coverlåtar från dåtida storheter som bland annar Sven Ingvars, Sten & Stanley och Cool Candys repertoar, minns orkesterledaren/dragspelaren/sångaren Stig Rohland Holmbom, som berättar att hans band till och med hade en hel del så trogna fans att de följde sina idoler till nästan varje spelort.
 
Efter nästan 15 framgångsrika år valde Stig Rohland Holmbom under slutet av 70-talet att upplösa sin populära kvartett. Bandet spelade oftast tre gånger i veckan och inte sällan kunde man komma hem vid femtiden på morgonen.
    - Det blev i längden jobbigt eftersom både jag själv och övriga i bandet också hade "vanliga" jobb att sköta, säger Holmbom som trött på det mesta inom nöjesbranschen under de följande sju åren kopplade bort musiken för att i stället göra andra saker på sin fritid, bland annat åkte han två gånger Vasaloppet, cyklade Vätternrundan samt sprang Stockholm maraton.
 
I mitten av 1980-talet återkom så hans musiksug om än på ett lite annorlunda sätt. Nämligen som producent och senare som turnerande ensammusiker. Stig Rohland har under det senaste kvartsseklet varit kreativ och skapat hela 26 egna kassett- och cd-produktioner. I början av 2000-talet blev han även låtskrivare till en del andra kända dansband, bland andra storheter som Lasse Stefanz och Thorleifs.
 
Hans skapelse "Att glömma är inte så enkelt" till Thorleifs låg exempelvis som bäst trea på Svensktoppen under våren 2002. Med ålderns rätt tar sig Stig Rohland numera det lite lugnare i sitt musikskapande.
    - Men jag har faktiskt en del nya projekt på gång inom låtskrivandet så vi får se vart det slutar, avslöjar han.
 
Att dansen som träffpunkt för dagens unga alltmer försvunnit till förmån för högljudd pubmiljö tycker han är lite tråkigt.
    - Jag tror dom missar en del. Alla vi som var unga när det begav sig minns säkert med saknad den behagliga kroppskontakt som en "tryckare" på dansgolvet en lördagskväll kunde ge, säger den forne dragspelskungen avslutningsvis.
 
------------------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Tisdagen den 11 februari 2020
 
 
STIG ROHLANDS och kapellmästaren Stig Rohland mötte vi ibland under 70-talet. Han var även arrangör för ett dansställe i Arvidsjaur där Rolf Åhmans brukade spela.
 
Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0