Nyårsafton 2018

Förra nyåret så var vi på stor baluns hos Ante, Carro och barnen. De senaste nyårsaftnarna har vi tillbringat ute på Hattudden med barn, barnbarn och svärdöttrar. Denna afton är det jag och Elisabeth. Även Daniel har varit hit på middag, han kommer tillbaka om en stund. Bettan spelar Bingolotto, även Danne hade en lott fast han hade glömt den hemma. Själv är jag ingen större fantast av Bingolotto, jag kan däremot njuta av de artister som bruka svara för underhållningen.
 
 

Nyårsafton 31 december 1973

Några anteckningar har jag inte gjort på 6 dagar. Det beror på att jag varit sjuk i vattkoppor och mest legat i sängen. Jag tror att jag blev smittad av en av mina kusiner som vi besökte under julhelgen. Jag har haft röda prickar i ansiktet, ja över hela kroppen. Mest dock i ansiktet. Men nu är jag på bättringsvägen. I fredags kliade det så pass mycket att jag inte kunde sova. Jag tror att jag höll mina föräldrar vakna också. Juldagen gjorde vi ett besök hos en annan av mina kusiner, kanske att jag smittade någon? På kvällen åkte jag med Lasses till Sikfors FH på en spelning. Gaget blev 225 kr. Där träffade jag Janne Höglund. Jag insjuknade under kvällen, trots vattkopporna så skulle jag spela  med John Harrys på Perudden igår. Det blev en spelning, fast utan mig. Ulf Degerman spelade istället. Ikväll så har vi en spelning i Morjärv, samma här, jag stannar hemma. Inge Hartman från Viggarna träder in som vikarie.
 
Mor och far var hos Gunnar och Aina igår, där var även Elsa och Ivan Emmy och John. Farbror Gunnar är född den 1 januari 1918. Mamma har bjudit hit dem ikväll för att skåla in det nya året. Skåla, och skåla, ingen av dem dricker alkohol. Den starkaste dryck mina föräldrar dricker är kaffe. 1974 blir ett spännande år, Gerd och Henning väntar barn. Hennings mor Astrid ligger fnv på lasarettet för gallbesvär. Hoppas att 1974 blir ett bra år för oss alla. Morfar, för att han är en snäll person, han och jag satt hemma igår och tittade på TV. Mor och far för att de alltid vill mig väl.
 
Min kusin Sune från Vidsel ringde mig häromdagen. Han sa att Rolf Åhman skulle höra av sig framöver. Han hade fått mitt telefonnummer 30382. Deras ordinarie trummis ska visst sluta, mer än så har jag inte hört. Rolf Åhmans spelar i Logen Långräsk ikväll nyårsafton. Henning var hit och lånade min blazer som han skulle ha ikväll. Gerd och Henning ska ut och äta efter det på dans någonstans.
 
Pappa har åkt till Lundmans för att handla. Mamma beställde en smörgåstårta på Domus i morse, Faster Emmy ska visst hämta den. Mamma bjöd även faster Essy och farbror Erik men dom var bjudna till Blåsmark idag kl 12.00. Jag såg Nygammalt på TV igår. Flamingokvintetten spelade två låtar från sin senaste platta; "I den gamla kastanjeallén2 och "Hemma hos mig igen".
 
I lördags så kom Elly, Sune, Lennart, Gun, Elsy, Gerd och Henning. Även Sven och Elma kom på besök. Inte att förglömma morfar. I kvällens nyårsvaka på TV så finns Sven-Bertil Taube med. I programmet så finns flera trummisar med, bl a Egil Johansen.
 
GOTT NYTT ÅR 1973!
 
Roger  

Grattis moster Elly på 83-årsdagen

När moster Elly fyllde 80, så uppvaktade vi henne, jag och min syster Gerd. Stående fr v Gerd, Helmy och Lars-Erik Lidman och Roger. Lars-Erik är våran kusin. Kusinen Robert Ellys son, tog bilden.
 
Moster Elly 1954.
 

Järnvägsstationen, Älvsbyn, 1944.

 

Dagen du aldrig fick

Det var en underbar och solig morgon
med en varm sommarvänlig luft
Morgondaggens genomskinliga droppar
levde sitt eget liv på blommornas gröna blad
Uppe på den blå himlen seglade ett vilset moln
så sakta fram, att en snigel hade blivit avundsjuk
 
I ena hörnet av köksfönstret hade makarna spindel
ännu en gång denna sommar gemensamt tråcklat
ihop det vackraste av nät. Så skört, men ändå så starkt
Dofterna av de nyutslagna blommorna
hittade raka vägen till våra känsliga näsborrar,
och med ett djupt andetag tog vi tacksamma emot,
naturens egen parfym. Som vore det ett skänk ifrån ovan
 
De vita hungriga måsarna, flöt på de varma vindarna
och deras välkända skränande
hördes vida omkring i den nya dagens morgon
Den svartvita katten Pontus tittade nyfiket
på en surrande välgödd humla, som förberedde sin landning
rakt in i en blommas vidöppna gap
 
De stressade ladugårdssvalorna, flög av och an
som om de väntade besök i sin enkla spartanska boning
Och inne i bodan hördes deras ätteläggars rop
efter den nödvändiga livsgivande födan.
Mamma och pappa svala lydde deras minsta vink
som de ansvarsfulla föräldrar de var
 
En nervös ekorre ilade fram över den saftiga gräsmattan
Och mycket snabbt fann den sin tillflykt
i en gammal björk, vars en gång så stolta krona
blivit både vissen och trött
Jag hade så innerligt önskat kunna dela dagen med dig
Men detta var den dagen som Du aldrig fick.
 
Roger Lindqvist

GOTT NYTT ÅR!

GOTT NYTT ÅR önskar JOE´S COMBO.
 
GOTT NYTT ÅR önskar ROLF ÅHMANS orkester.
Ett lika GOTT NYTT ÅR önskar Roger och Elisabeth.
 

Den värsta av fiender

Förnekelsen, är den värsta av fiender.
 
Roger Lindqvist  

Två sidor

Det finns alltid två sidor av ett problem.
Men det är synd och skam, när endast den ena sidan får komma till tals. Och varje gång det händer, så får sig demokratin en ordentlig törn.
 
Roger Lindqvist

Lögnen vs Sanningen

Lögnen vann. Sanningen försvann.
 
Roger Lindqvist

Hemma hos Gerd 2017-12-27

En bild jag tog hemma hos min syster Gerd, då jag och Elisabeth hälsade på för nästan exakt ett år sedan. Efter 34 år på samma adress, så flyttade hon till en ny lägenhet i Öjebyn.

Hemma hos Helena och Göran

Annandagjul, middag hemma hos Göran och Helena Öhlund i Hällan, Älvsbyn. Vid bordet sitter fr v Ulla-Mai och Roger Sandberg, Göran Öhlund, Kjell Holmbom, Helena Öhlund, Solbritt Holmbom och Elisabeth Lindqvist.
 
De fyra syskonen är, Solbritt, Ulla-Mai, Elisabeth och Göran. På den tomma stolen satt en viss Roger Lindqvist.

Michael Bries - Stockholm

1974
 
1978
 

Morfar /1987

Jag såg aldrig min morfar vara arg. Min mor berättade att det var strängt förbjudet hemma hos morfar och mormor att prata illa om andra människor. Morfar brukade säga att: "allt ont du gör mot en annan person, kommer du att få igen på ett eller annat sätt". Morfar var en förnöjdsam människa. På väggen hänger tre bröllopsfoton, fr v Malin och Gösta Lidman, John och Maj-Gerd Lindqvist, Lennart och Elsy Lundgren. Malin, Maj-Gerd och Lennart var barn till morfar och mormor. Morfar föddes 1899 och avled 1989. Han blev änkeman 1964.

Andreas & Caroline

Bilden har jag lånat av Carro.

Storforsen 1982-06-29

Elisabeth och Andreas. Här var våran lilla bonde endast 4 månader gammal.

Sven-Ingvars & Magnus

 
 

Christers

1972
 
 1973

Flamingokvintetten, 1972

 

Caroline och Andreas - Riga, Lettland 1.9 2018

Bonden och hans sambo.
Bilden har jag lånat av Caroline Pettersson.

Barnbarn 15 juni 2018

Norah, Malte och Loke Lindqvist.
Bilden har jag lånat av Caroline Pettersson.

Yngve Forssélls

 
 

Julkärfven - 1904

 

Wizex med Kikki Danielsson

 
Fr v Lars Hagelin (1947-2017) klaviaturer, medlem 1972-1989, Jerker "Gurkan" Nilsson, trummor, medlem 1972-2003, Tommy Karlsson, gitarr, sax medlem 1972-1984, 2005-, Kikki Danielsson, sång, medlem 1973-1982, Mats Nilsson, bas medlem, 1972-1991, Tommy Stjernfeldt, gitarr, sång medlem 1972-1983.

Vy över Hortlax sommaren 2018

 
Bild: Håkan Johansson

Povel Ramels Knäppupp i Piteå/1955

 
 
 
 
Foto: Svante Ljungkvist

Roger & Elisabeth

Roger och Elisabeth, den 24 december 2018. Dagen före firade vi våran 37:e bröllopsdag.

Sista julen

Julafton 2017 besökte jag och Daniel min mor på Hortlaxgården. Danne tog den här bilden innan vi skulle gå. Det visades sig att detta blev hennes allra sista jul i livet. Den 19 februari 2018 avled hon, 88 år gammal.

Julafton 1967

 
 

GOD JUL!

1968-års julkalender.

VW-transport /1958

 
 
 

Yngve Forssélls /1977

 
¤ Tommy Forsséll
¤ Brian Davenport
¤ Sven-Erik Johansson
¤ Göran Wilén
¤ Tayfun Sagesen
¤ Elisabeth Liz Lundberg
¤ Göran Selmerborn
¤ Newman Alexander (rånmördad på Bahamas)
¤ Yngve Forsséll (längst upp till höger)

Streaplers & Thor-Erics /1972

 

Birger Wiking och "Broster, Broster" /1971

 
Julkalendern har alltsedan starten 1960 väckt TV-tittarnas glädje och ibland även vrede. 1971-års kalender hette Broster, Broster, med Carl-Gustaf Lindstedt och Claire Wikholm i de ledande rollerna. Detta föranledde kyrkoherden Birger Wiking i Piteå att slå näven i bordet: "Julevangeliet får inte göras om till lustiga sagor i Kalle Anka-stil". Uttalandet uppmärksammades stort i kvällspressen.

Bloggen 10 år! Ett historiskt dokument

Den 22 december 2008 började jag så sakta att blogga. Det gick knackigt från början. Jag fick hjälp av en av sönerna. Sedan den dagen har jag bloggat nära på varje dag. Åtminstone de första 6-7-åren. Idag så brukar jag ta en paus då och då. Vi får väl se hur länge till jag fortsätter.
 
En av de första bilderna jag publicerade var på barnbarnet Norah. Hon var då 6 månader gammal. Idag är hon jämngammal med bloggen alltså 10 år.
 
Bilden på barnbarnet Norah, då 6 månader gammal, var en av de allra första bilderna jag publicerade. Hela hennes uppväxt samt även våra tre övriga barnbarn, Max, Malte och Loke finns dokumenterade på bloggen. Här finns dikter, teckningar, musik, samhälle, alla de band jag spelat med samt historiska tillbakablickar från 1900-talets början fram till detta dags dato. Och mycket annat.
 
Roger.
 

Ulla Sallert, Piteå, 1966

Piteås starke man, S-politikern Axel Bengtsson i samtal med sångerskan Ulla Sallert efter hennes uppträdande under Nattivalen 1966.
 
foto Hans G Pettersson.

Rätten att tänka

Det är inte jag som är negativ. Det är i stället världen och verkligheten runt omkring. Själv är jag endast en betraktare som äger rätten att tänka. Och när jag tänker mycket, då kommer orden ut ur min mun.
 
Roger Lindqvist

Värmländers med Brith Enders

 
 
 
 

Stugan i Malå 2018-06-27

Robert och Jannices stuga i Malå.
 
Max på sin crossare.
 
Elisabeth njuter av solen.
 
Robert har alltid nåt projekt på gång. I somras då vi var där så höll han på att inreda en bastu.
 
Det var Jannices pappa Ove som byggde den här stugan 1977. Stugan står på den tomt där Ove hade sitt föräldrahem. Det brukar vara två renar som då och då gör ett besök på tomten. Den här gången syntes de inte till.
 
I det här huset bodde Jannices pappa Ove och hans familj.
 
Den här dagen gick jag och Max in i det gamla huset för att kolla vad som fanns.
 
En öppen spis.
 
Gamla tapeter.
 
Köksinredning från förr.
 
Uppe på vinden fanns detta skåp.
 
På samma vind fanns en spis.
 
Alkov.
 
Trapp.
 
Köksredskap (tror jag) från förr?
När jag var i Malå hörde sångaren Nick Borgen av sig. Han berättade att han skulle spela i närheten av där vi var. När han sa var han skulle spela sa jag att det var minst 20 mil härifrån. Om du hade varit i närheten hade du kanske kunnat hälsa på, sa jag. En dag då vi gjorde Pitepalt ville han så gärna komma förbi och käka. - Du förstår jag gillar ju Pitepalt. När ska ni äta? Nu på stubinen, sa jag. Annars hade du varit välkommen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Radikal?

Ibland blir man förvånad. Det är när människor klistrar fast en etikett med en slags VDN-märkning på ens panna. Så drar man egna primitiva och felaktiga slutsatser. Jag har stuckit ut hakan de senaste åren. Det gäller både på bloggen som på PT:s insändarsida. Det händer även på fb. Jag har haft ett och annat att säga om det våldsamheter som pågår och som eskalerat i samhället. Dödsskjutningar, terrorbrott, barnäktenskap, hedersvåld, brott mot gamla, gruppvåldtäkter, våldtäkter i övrigt mot ibland 10-11-åriga tjejer och även killar. En brutal verklighet som jag tar avstånd ifrån. Våld har jag aldrig gillat, jag mår illa av de våldsamheter som sedan några år tillbaka har blivit till en verklighet.
 
När man som jag tar öppet avstånd så finns det nån pellejöns som tycker det låter radikalt. Då har vederbörande missat själva målet. Om det vore jag som predikade våld, genom att på öppen gata skjuta på människor, åka till Syrien för att slakta män, kvinnor och barn, eller i grupp förstöra oskyldiga kvinnors liv, genom att i grupp våldta, då vore jag radikal. Men snälla ni, glöm inte att jag endast är en betraktare av det som sker. Jag har inget blod på mina händer. Så rikta ert fokus åt rätt håll.
 
Fegheten bedrar visheten. Det är när nån person pratar med en av sönerna och säger nåt i stil som: "Ja, din farsa skriver bra, men han är rätt så radikal!" Då vore det kanske bättre och ärligare att vända sig till den "radikale" himself och sjunga ut. Då kanske DU fick en bra förklaring istället. Jag frågar mig; är man radikal då man tar avstånd från alla former av våld? Är man radikal då man ogillar att en 11-årig flicka i Boden blivit våldtagen av 2-3 pojkar? Kanske att den eller de personer som uttalar sig ska ställa sig framför badrumsspegeln och granska sig själv. Detta medan DU frågar dig: "Är jag en fegis? Som tycker att alla som numera vågar trotsa kriminaliteten mm är radikala?" Gör gärna detta 5-6 ggr/dag.
 
Häromdagen fick jag höra att jag ägde civil kurage. Jag fick även höra att det är skönt att någon törs vara inkorrekt. Inte PK som nu är en slags statsreligion här i landet. Var rädd om personer som vågar gå mot strömmen. DU som uttalar dig, finner det lugnt och trivsamt att flyta omkring, då är DU trygg. DU och de andra har åsikter som aldrig når offentlighetens ljus, det kallar jag feghet. Ärlighet varar längst. Jag kan utan problem se mig i spegeln varje dag. Undrar om DU kan det? Så till sist; har DU åsikter gällande mig, så sluta fjamsa, gå istället till källan själv, dvs mig. Jag har inget att skämmas över. Men det kanske DU har? Jag kommer så länge jag kan att fortsätta att tycka till om orättvisor.
 
PS! Om DU vill veta; så har jag varit trogen socialdemokrat hela mitt liv. Men jag har så smått börjat omvärdera makten.
 
Roger Lindqvist

Sven-Ingvars - Kulturens Hus, Luleå 15.12 2018

Oscar Magnusson för det musikaliska arvet vidare.
 
Publiken bjöds på en resa i tid och rum. Från starten 1956 och framåt. Det var många "örhängen" som dammades av, vissa i en liten annan skepnad.
 
Trots att Sven-Erik inte fanns på scenen rent fysiskt, så svävade hans person i lokalen i den två timmar långa föreställningen. När Oscar sjöng duett med sin avlidna far så möttes numret av starka applåder.
 
Oscar Magnusson i strålkastarljuset. I bakgrunden en bild på de fyra medlemmarna i Sven-Ingvars från Slottsbron: Sven Svärd, Ingvar Karlsson, Sven-Erik Magnusson och Rune Bergman. De nuvarande medlemmarna är: Oscar Magnusson, sång, gitarr, Olle Nyberg, orgel, keyboard, sång, Staffan Ernestam, gitarr, sång, Klas Anderhell, trummor och Stefan Deland, bas, sång.
 
Det var ca 17-18 minus när jag och Elisabeth åkte mot Luleå på lördagskvällen. Först blev det inköp av julklappar, därefter mat och sedan raka spåret mot Kulturens Hus i centrala Luleå. Biljetterna var en gåva av Andreas och Caroline. TACK!
 
Jag skrev en recension på en fb-sida som handlar om Sven-Ingvars som blev hjärtligt mottagen. En av dem som gjorde tummen upp var en kusin till Sven-Erik Magnusson.
 
Roger  
 
 
 
 
 

Civil kurage

"Självskryt luktar illa", det ordspråket har jag fått med mig sedan barndomen. Nu vet jag inte om det jag säger uppfattas som skryt, men det är glädjande att man får en klapp på axeln.
 
Häromdagen fick jag veta att jag ägde civil kurage. Och det är ju förstås nåt man blir glad över att höra. Själv har jag inte tänkt i de tankarna, jag har endast tyckt till om det jag känner är fel. Jag fick höra att det var respektingivande när jag inte gömmer mig bakom nån form av signatur eller liknande. Jag står för mina åsikter. Det handlar inte om politiska åsikter, eller ett politiskt ställningstagande utan om de problem som finns i de samhälle vi alla lever i. Många har valt tystnaden. Jag det rakt motsatta.
 
För några år sedan hörde en okänd man av sig, han kallade mig för "sanningssägare". Jag tillhör den delen som inte såg kejsarens nya kläder. Jag såg honom helt naken.
 
Roger

Accent

 

Högtryck - Skellefteå

 
 

Yngves /1968

YNGVE FORSSÉLLSfebruari 1968. Bilden togs inför bandets medverkan i ett TV-program från Luleå. Allan Lundström är mannen tv om Yngve Forsséll.
 
Harry Stenlund, Putte Sandström, Ann-Kristin Hedmark, Allan Lundström, Yngve Forsséll, Karl-Erik "Charlie" Granberg, Sten-Olof "Stenne" Granberg (bröder) och Leif Nyberg.

Fam. Lindkvist / Pettersson m. barn

Andreas, Caroline, Norah, Malte och Loke.

Yngve Forssélls & Emile Ford /1966

Längst fram, Emile Ford och Yngve Forsséll vid turnéfordonet en Ford med reg. nr. AC 41444. AC står för Västerbottens län. Närmare bestämt Skellefteå.

Yngve Forssélls - Brazz & Dynamithe

Tillägget "Brazz o Dynamithe!" tillkom när Yngves samarbetade med Jerry Williams och Lasse Samuelssons orkester, 1968.

Anita Lindblom & Yngve Forssélls orkester /1981

 

VW Cab

 

Yngve Forssélls /1975

 

Politiker valda av folket

Vi vill ha politiker valda på ett demokratiskt sätt av folket. Inte utvalda i förväg av Bilderbergargruppen. Det kommer mer och mer information som handlar om högt uppsatta politiker, som inbjuds av Bilderbergargruppen. Varför visar inte media något intresse av det?

Cornelis Vreeswijk-sällskapet

Häromdagen fick jag en hälsning från ordföranden i Cornelis Vreeswijk-sällskapet, som gav mig komplimanger för mina texter här på bloggen. Det  tackar jag allra ödmjukast för.
 
Roger 

Volvo /1968

 

Rubriker i AB & Expressen - 1962-63

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Solar Plexus

Gruppen som spelade jazz-fusion/proggmusik, bildades 1969 av Carl-Axel och Monica Dominique. Trumslagaren Tommy Slim Borgudd och gitarristen Jojje Wadenius fanns med i den första konstellationen. Wadenius ersattes senare av umeåbon Bosse Häggström. Tommy Körberg var också med en tid. Solar Plexus "tid på jorden" var mellan 1969-1976.

PEARL

En bild från söndagens rep på Musikhögskolan i Piteå, med Joe´s Combo. Det blev andra trummor fast ändå samma märke: PEARL.

En tiger i tanken

 
 

En underbar bild

Den här bilden tar mig direkt tillbaka till barndomen.

Volvo 1800 S /1968

 

Pite Dragway

 
BILSPORT ¤ 30 juni 1994

Volvo PV 444

 
Frits Bernats Volvo PV 444 är lika kolsvart som alla andra i den första, 12.000 bilar långa serien. Årsmodellen är 1947, men bilen är tillverkad på sensommaren 1950. Volvo var minsann inte ett företag som slösade pengar genom att ständigt typbesiktiga nya årsmodeller.
 
När den helt nya lilla Volvon premiärvisades i Kungliga Tennishallen i Stockholm för precis 50 år sedan lottades det varje dag ut en bil på inträdesbiljetterna. Men det fanns en hake - vinsterna var ännu inte tillverkade.
 
Då var det annorlunda 1951, när lantbrukaren Oskar Johansson utanför Lidköping tog en lott. Första pris var en Volvo PV 444, svart och av den ursprungliga modellen. Oskar vann förstås den lilla svarta, och så blev han bilburen för många år framåt. Ända till 1972 körde han sin PV på de västgötska vägarna. I ur och skur. Istället för att sälja bilen för en struntsumma eller byta in den för ännu mindre ställde han in bilen i ett skjul och spikade igen dörrarna.
 
SYRLIGA RUTOR
Det var så som Frits Bernats fann bilen för fyra år sedan. Fortfarande inspikad och förstås i behov av renovering. Idag ser bilen ut som ny, men allt är faktiskt inte helrenoverat på denna mycker sena A-modell.
    - Nej, motorn är inte iordninggjord, berättar Frits. Men allting annat! Inklusive rutorna, som fått de exakt korrekta stämplarna med texten Duplex.
    - Det var rätt besvärligt, fortsätter Frits. Texten, som är några centimeter lång och sitter i nederkanten på rutorna, skulle etsas in i glaset, men med en syra, som var så stark att den inte får säljas i Sverige!
 
Nåväl, efter några försök med importerad syra i olika koncentrationer lyckades det och den lilla detaljen är som pricken över i.
Frits Bernats bil har chassinummer 12.311, vilket gör den till en av de allra sista, faktiskt den nyaste A-modell som finns med i Svenska Volvo och PV-klubbens medlemsförteckning.
 
ETT BRA KÖP
Från allra första början hade Volvo räknat med att sälja 8.000 exemplar av sin nya lilla bil. Men redan under premiärutställningen var det drygt 2.000 personer som tecknade kontrakt på en ny PV 444.
De 4.800 kronor bilen kostade 1944 var väl använda pengar. När bilarna äntligen började levereras, i februari 1947, hade priset stigit till strax över 6.000 kronor.
 
Men Volvo höll sitt prislöfte till dem som nappat tidigt. Många av dessa förutseende köpare kunde sedan hämta ut sina bilar eller så kunde de sälja sina kontrakt, ibland för dubbla pengar. När tillverkningen kom igång i början av 1947 utökades serien till 12.000 exemplar och dessutom kom en variant, den så kallade PV 444 AS, där S står för Special. Den var så vansinnigt luxuös att den inte var svart utan upphetsande duvgrå.
 
Volvo PV 444 skilde sig på flera avgörande punkter från 1930-talets Volvo-bilar. De hade alla haft sexcylindriga sidventilmotorer och de var inte billiga. Ingen av dessa modeller hade byggts i fler än 2.000 exemplar.
 
STATUSBIL
Nu kom 444 med fyrcylindrig toppventilmotor på 1. 414 cc, självbärande kaross och ett mycket intressant pris. Inredningen i den första serien var för sin tid ytterst elegant och avancerad.
 
En lördag i början av april 1945 gjorde tidningen Motors utsände den första provkörningen som någon utanför Volvo-leden fått göra. För den utsände reportern var turen med Volvon som att köra en raket, fast med mycket bättre väghållning.
 
Den bil han körde var den så kallade X1, som hade registreringsnummer O11777 och som sedan kördes tusentals test- och demonstrationsmil under det kommande året. Sommaren 1945 turnerade X1 hos alla den tidens Volvo-handlare, från söder till norr. Det var verkligen hög status att synas i en ny PV 444 i slutet av 40-talet, trots att bilen varken var utländsk eller dyrbar. I själva verket var det för många köpare av stor betydelse att bilen var just svensk. Rejäl på ett sätt som man kände till, litet folkhemsk helt enkelt.
 
Den grönmålade toppventilaren under den framåtöppnande huven gav cirka 42 hästkrafter; uppgifterna varierar en smula. I en broschyr står det 40 hästkrafter vid 3.800 varv.
 
INGEN RACER
Det hände inte mycket under den första seriens tid. Det var ju därför som man kunde nöja sig med en typbesiktning. Att hypoidbakaxel infördes från chassinummer 8378 var inte nog för att typa om. Men det räckte för att sänka ljudnivån en smula.
 
En lätt förändring kom dock på slutet: de 375 sista bilarna (A+AS) hade en motor med 44 hästars effekt, en förändring som man åstadkommit genom förändringar i kamaxelkurvor och ventilmekanism. Eftersom Frits Bernats 47:a egentligen är en sen 50:a, nästan en 51:a, så har den också denna "starka" motor. Fast den blir ju knappast mycket piggare för det. 1950 var det heller ingen som köpte PV för att köra fort.
 
1950 köpte man istället bil för att slippa åka SJ-buss eller motorcykel. En egen bil var ett rent makalöst jättelyft från ens tidigare transportvanor - plötsligt var vi ett bilburet folk.
 
-----------------------------------------------------
BILSPORT 3 ¤ 1995

Råttan och katten

En liten råtta i nöd
gjorde som situationen påbjöd
en flykt till sitt mål
med ett avgrundsdjupt musvrål
Det var mörkt, det var natt
med ett vilt fräsande kom husets katt
som i denna stund fått sitt obligatoriska råttfnatt
 
När morgonen grydde
låg råttan och spydde
Och solen den sken
på råttans gråa små ben
Den gäspade stort
och mindes exakt vad den hade gjort
När den sprang till sitt ställe
på flykt undan husets eget kattskrälle
 
 
Roger Lindqvist 2013-12-11

FORD FALCON 1961

 

Min mor och jag

Min mor och jag, den 10 december 2016. Här leker jag frisör, och min mamma verkar tycka det är skönt. Elisabeth tog bilden.

Joe´s Combo /2018-12-09

Fr v Gustaf Afsahi - klaviatur/sång, Jan Hofverberg - bas, Roger Lindqvist - trummor, Jan-Olof "Joe" Eriksson - gitarr och Jan Svensson - gitarr/sång.
 
Efter vårt rep i går i Musikhögskolan i Piteå, så togs den här bilden.

Hemma i köket, december 1976

Mina föräldrar hemma i köket i december 1976. Pappa med sin trogna kaffekopp i handen, mamma håller på med disken. Troligtvis så strålade det julmusik ut ur radion som stod i en vrå på arbetsbänken utanför bilden. Under december månad såg spelplanen ut på följande sätt för Rolf Åhmans orkester:
 
¤ Forum, Luleå - 3.12
 
¤ Forum, Älvsbyn - 4.12
 
¤ Forum, Luleå - 11.12
 
¤ Kusmark FH - 18.12
 
¤ Edeborg, Harads - 25.12
 
¤ Piteå - 26.12
 
¤ Arvidsjaur, Medan - 31.12

Timmerflottning Älvsbyn-Vidsel-Storforsen

1975
1960-tal

Älvsby kyrka

 

Öjebyn

 

Volvo 164 - 1968

 

VM-fotboll 1958

 

VW 411 1968

 

VW 1302 /1970

 

Välkommen till bords...

Foto: Roger Lindqvist 2012.

PELLES - Mariestad

Två välkända Vikingar medverkade i Pelles, Erik Lihm och Christer Sjögren. Mellan 1968-1978 fanns Christer med som sångare och basist.

Nostalgigaraget

I Peter Larssons nostalgigarage i Böle finns det mesta. Bland annat flotta kärror som den som ses i bild.

Jerry Williams On Tour - 1978

 

Anna-Lena, Calle, Ann-Louise och Bruno

Anna-Lena Löfgren och Ann-Louise Hanson med sina äkta hälfter, Calle Lundborg och Bruno Glenmark. Herrarna ingick i damernas kompgrupp, Boyfriends. Mellan Anna-Lena och Calle tog det slut, medan Ann-Louise och Bruno fortfarande är ett par. 1966 besökte Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmarks orkester Piteå. Anna-Lena var dock inte med, däremot en lång och gänglig yngling på 21 år: Lasse Berghagen.

Streaplers

 

Text-TV /1980

 

Humlor & Bin /1972

 

Streaplers /1970

 

Parkeringsdäcket, Piteå

 
Foto: Roger Lindqvist 2013-05-25

Hortlax

Foto: Roger Lindqvist 2012-10-24

AB:s förstasida 1957-08-11

 

Muskus

Foto: Roger Lindqvist /2014.

Parkeringshuset Löjan - Piteå

Foto: Roger Lindqvist 2013-11-11

Flugsvamp i närbild

Foto: Roger Lindqvist

Bergsviksbron

Foto: Roger Lindqvist 2012-11-14

Sachs master /1966

 

The Beatles /1968

Bildjournalen 30 april 1968.

The Telstars /1964

Fr v Ulf Söderholm, Hans Bergdahl (senare ersatt av Kjell Öhman), Rolf Bäckman, Mona Skerström, Gösta Nilsson och Marcus Österdahl.
 
--------------------------------------------
BILDJOURNALEN 22 januari 1964.

The Beatles /1968

Bildjournalen 24 april 1968.

The Shanes /1964

Bildjournalen 22 april 1964.

Kalle Anka - 11 januari 1957

Kalle, en mycket god vän sedan tidigt 1960-tal.

Kjell Anderssons orkester

Sångaren och basisten/gitarristen Kjell Andersson, välkänd profil häruppe i norr. Jag spelade med Kjell i Kjell-Bertils i några år på 80-talet. När han bildade eget så hoppade jag in som vikarie vid flera tillfällen. Jag var även med och kompade kören Stämbandet från Älvsbyn där Kjells mamma Gunhild Andersson var med. Kören gjorde en imspelning där jag spelade trummor. Kjell har gjort en del CD-skivor där jag också finns med på ett hörn. Vi låg på Norrbottenslistan i många veckor med låten Sommarens sista fägring i början av 90-talet. I början av 80-talet var det meningen att  Kjell skulle ut på en liten turné med handplockade musiker. Jag var en av dem. Dragspelaren och sångaren Roland Andersson skulle också vara med. Tyvärr så rann det hela ut i sanden.

Charlie och Lennie Norman /1970

Far och son.

Min gamla radio

 

Köp & Sälj

Min kära hustru säljer ut saker som hon inte längre behöver på en Köp & Sälj-sida på nätet. Fast det står i mitt namn. Det står att Roger Lindqvist säljer gardinlängder, sängöverkast, jeanstunika m.m. Jag har aldrig i mitt liv haft en jeanstunika, jag har inte heller varit så intresserad av gardinlängder. Så den som nu tror att Roger L. har ändrat kön så tror ni fel. Jag är samma gamla jag.

Svenne Hedlund /1965

 

Min barndoms glass /1968

Man skulle lätt kunna tänka sig att "Stortrumma" skulle varit en favorit, men inte det. Det var istället Puckstång och Igloo.

Ihla cykel med stil /1938

 
 

Filmstjärnor /1957

 

Piteå

 

I replokalen med Joe´s Combo

Det var ett tag sedan vi träffades, men i dag blev det äntligen dags igen. Joe´s Combo har övat i en av musikskolans lokaler både på nya som gamla låtar. Det blev även tid för några gruppfoton.
 
 

Brian Epstein /1964

Bildjournalen 26 februari 1964. Brian Epstein och Ringo Starr.
 
TOPPEN JUST NU:
 
Larry Finnegan, Buck Owens, The Streaplers, The Beatles, Jerry Lee Lewis, Swingin Blue Jeans, Dave Clark Five m. fl

Tråkiga nyheter

1. Inkräktare i ett hem i Malmö, hotar en 7-årig pojke genom att sätta ett vapen i hans mun. Pojkens far, misshandlar förövaren. Pappan sitter just nu häktad.
 
2. "Ung pojke pistolhotade polisman".
 
3. "Ung flicka utsatt för våldtäkt i Gävle. Bilbränder i samma stad".
 
4. "12-årig flicka grovt våldtagen av flera män".
 
5. "10-årig flicka brutalt våldtagen".
 
6. "Tonårig pojke våldtagen av tre män tills han blev medvetslös".
 
7. "Pojke hittad medvetslös i trapphus i Uppsala efter misstänkt gruppvåldtäkt".
 
8. "Muslimsk pojke tvingad till omskärelse".
 
9. "Våldet mot våra polishundar allt brutalare".
 
Källa: AB, Expressen, 24Uppsala.se
---------------------------------------------------
 
PS! Irländsk universitetsprofessor knivmördad i Paris efter att han enligt uppgift förolämpat profeten Muhammed.
 
TV 2 Norge: Norska moskéer får bistånd av Saudiarabien för att sprida hat.
 
 

Tommy Steele /1958

 

TV-radio /1957

 

The Beatles /1965

Bildjournalen

Pitholmens sporthall, Piteå

När jag som 15-åring börjde att spela ute med mitt första band som hette Lasses, så var sporthallen i Pitholm en av de ställen som vi brukade besöka. När jag spelade med John Harrys så var vi här också. Första året bestod av många GDV-danser. Det var här jag fick lära mig grunderna med kultislåtar som vals, hambo, schottis, polka, tango, polkett. Det var även så att jag under detta år finslipade min visp-teknik. Bra att kunna! Jag har hört trummisar som knappt kan spela vals. För många år sedan så spelade jag några låtar med en duktig dragspelare, Hugo Dahl, som var medlem i Cedermarks från Sveg. Roland Cedermark bildade orkestern nångång på 60-talet. När Roland slutade, och gjorde solokarriär, så fortsatte han som nån slags manager/kapellmästare för bandet. Hugo Dahl, gav mig beröm för mitt sätt att spela vals så det svängde om det.
 
Foto: Roger Lindqvist 2012-11-05

Alma Coogan, The Beatles, Sten & Stanley, Jim Reeves m. fl /1964

 
Bildjournalen 1 juli 1964
 
På den musikaliska topplistan den här dagen fanns bl a Alma Coogan, Millie, Sten & Stanley, The Beatles, The Searchers, Jerry Lee Lewis jim Reeves.

Pugh & Nature

 
Det här gänget mötte jag live på Christinasalen i Piteå 1972. Pugh och hans band hade en konsert, vi i Piteå Havsband var förband. Däremot så var inte trummisen Bosse Skoglund med, han som ses med stort skägg t.v. Den kvällen var det Erik "Kapten" Dahlbäck som skötte om slagveket. Nature fungerade som kompband åt Ted Gärdestad under hans sommarturne´1973. Till höger ses en rätt så ung Mats Ronander. Bakom Bosse Skoglund står Pugh himself, och till höger om honom den fenomenale gitarristen Lasse Wellander. Lasse som turnerade med ABBA under storhetstiden. Han efterträdde Lasse Westman i Vikingarna när han så tragiskt gick bort 2004. Basisten Pär David Johansson heter mannen i mitten. (Jag hoppas att jag minns rätt?)

The Shanes & The Balubas /1965

1965-01-13
 
OBS! Lägg märke till The Balubas från Ö-vik till höger. Sångaren hette Staffan Sundin, men gick under artistnamnet Larry Dean. Staffan är född i Älvsbyn. Vi har hållit kontakt sedan 2011 han och jag.

Spotnicks /1964

Bildjournalen 1 april 1964

Sean Connery /1964

Bildjournalen 1 juli 1964

Staffan Broms /1957

 

Lill-Babs & Lasse Lönndahl /1962

 

Flymo

 

60-talets stjärnor

Bildjournalen 24 april 1968

Crescent /1958

 

The Monkees /1967

 
 

Swe-Danes /1961

 

Anna-Lena Löfgren (1944-2010)

Anna-Lena Löfgren med pojkvännen Calle Lundborg.
 
----------------------------------------------
SAXONS VECKOTIDNING ¤ Den 30 oktober 1965

Ola & Janglers /1967

Bildjournalen den 19 december 1967.

The Shanes /1965

Bildjournalen den 21 april 1965.

Rolling Stones /1964

Bildjournalen den 23 september 1964.

Nordstjernan /1950

 

NORRLÄNDERS - Ö-VIK /1998

 

Norah och Malte 2013-12-08

 
 
 

John Lennon till minne (1940-1980)

 
 
Jag skulle åka iväg med en patient från Furunäsets sjukhus in till Piteå lasarett, då jag passerade den här kiosken på Kubbgärdet då jag upptäckte en löpsedel som med svarta rubriker berättade att John Lennon hade mördats. Jag blev iskall inuti. Mark Chapman sköt kallblodigt flera skott in i Lennons kropp.
 
Foto: Lennart Lundqvist.
 

Den blivande bonden /1984

Andreas, 2 år, tittar närmare på den buss som hans pappa brukade åka iväg med nära på varje helg i flera år. Det hände ibland att den blivande bonden grät när hans pappa åkte iväg med sina spelkompisar. I dag 2018 är han själv pappa till tre underbara barn, Norah, Malte och Loke. Andreas, 36 år, gråter inte längre när hans pappa åker iväg på en spelning.

Little Gerhard

 

The Streaplers /1964

Bildjournalen januari 1964.
 
¤ Håkan Liljeblad
¤ Bjarne Lundqvist
¤ Gert Lengstrand
¤ Lasse Larsson
¤ Göran Liljeblad

Dansorkestrar

 

AWAB-pall

 
Häromdagen så köpte vi en klassiker: AWAB-pall. Det fanns två tillverkare, Anderstorps Werkstad AB därav namnet AWAB. Den andra producenten var Verkstads AB Lindqvist i Motala. AWAB-pallen säljs även på auktionsfirman Bukowskis i Stockholm. En klassiker som sagt, som vi letat efter rätt länge. Men nu bor den hemma hos oss. Vem vet, kanske våran AWAB får en syster en vacker dag.

Telefunken /1965

 

Musikkatalog /1929

 

UPO elmangel 1960-tal

Mina föräldrar hade en UPO elmangel. Inköpt i slutet av 60-talet. När vi köpte mitt föräldrahem sommaren 1982 så köpte vi mangeln. Vi sålde den i vår tur till ett äldre par då vi flyttade från huset hösten 2012.

VIKING /1943

 

Kejsarkronan /1939

 

Diamant tvättpulver /1941

 

Hortlax, onsdag 7.11 2012 kl 13:48

Foto: Roger Lindqvist

ESSO i våra tankar /1961

 

Ihåliga människor, utan substans och mening med tomt innehåll

Jag ser och hör dem överallt. I TV i tidningar. I innehållslösa debattprogram, i Sveriges Riksdag. Dessa ihåliga människor, som vore de komna från en helt annan okänd planet. De har en sak gemensamt, de pratar goja. Flummighetsministrar, med rosett och fluga. Ledamoter och en statsminister som flummar på. T. ex de tre Löven: Löfven, Lövin och Lööf. De tre sistnämnda är en ren tragisk historia. Satta att förvalta medborgarnas åsikter. Och som tyvärr helt misskrediterar dem. Personligen så har jag totalt tappat förtroendet för samtliga.
 
Sammanfattningsvis kan jag drista mig att kalla dem för "Ihåliga människor utan substans och mening med tomt innehåll"
 
Roger Lindqvist  

Åsiktsfrihet?

I somras såg jag nåt, som jag egentligen inte skulle trott på om det inte hade funnits filmbevis.
 
Det hela började under den pågående Pride festivalen. Tre killar ville testa om vår berömda åsiktsfrihet verkligen var fri. En av männen, hade en skylt där han hade textat nåt i stil med att han inte gillade festivalen. Han ställde sig på en trottoar och höjde skylten så att den skulle synas. Han stod där alldeles tyst. Det dröjde dock inte länge innan en nära på naken ung tjej började skrika okvädningsord åt honom. Hon började antasta honom, genom att försöka ta ner skylten. Hon lyckades så småningom riva sönder hans tröja.
 
Mannen med skylten var tyst. Så kom de andra deltagarna springande och började hota mannen. Man lyckades till slut att riva sönder skylten. Man skrek och förbannade honom för hans åsikter. Hans kläder revs i trasor. Ordningsvakter kom springande. Under hela tumultet så förblev skyltmannen tyst. Han omringades av människor som var delvis nakna. Man skrek, man hotade och använde grova svordomar. Efter en stund så kom en polisbil körande. Två stadiga polismän hämtade skyltmannen, som fortfarande inte sa ett enda knyst. Polisen satte in honom i bilen och körde iväg med honom.
 
Samtidigt satte sig en annan festivaldeltagare på ett närliggande staket. När han förstod vad som hade hänt så skrek han: - Hörrni, varför är ni så förbannade och upprörda? Den här mannen har ju rätt att framföra sina åsikter. Vi har väl åsiktsfrihet i landet, eller...? Det skulle han inte ha sagt.
 
Då kom de två ordningsvakter och tog hand om honom också. De övriga som hade hotat, rivit sönder hans tröja i trasor, förbannat honom, dessa personer gick helt fria.
 
Jag blev minst sagt både förvånad och arg på samma gång. Vad gör vi med en åsiktsfrihet som inte fungerar? När en demonstrant blir haffad av ordningsmakten för en fri åsikt. Och när pöbeln går fri. Jo, jag fick mig en ordentlig tankeställare. Ingenting är längre som förut. Lite omskakad blev jag också. Jag blev flera illusioner fattigare i den här stunden. Stackars Sverige!
 
Roger Lindqvist 

Nu är Roger ett museiföremål

 
Leif Lidman, min gode vän och samlare av föremål från Piteå, och med ett eget museum på Furunäsvägen har en stor samling av allehanda föremål. För några veckor sedan skänkte jag min uniform till hans samling, den hade jag på mig i Piteå kommunala musikskola i början av 1970-talet. Nu står jag där... ja åtminstone uniformen, i hans museum. Att bli museiföremål vid 61-årsålder är en stor ära. Uniformen bar jag bl a när vi hälsade dåvarande kronprins Carl-Gustaf välkommen till vår 350-årsjubilerande stad, 1971.

Lars Lönndahl /1956

 

Sven Tumba Johansson

 
Sven Olof Gunnar Johansson f. 1931-08-27 d. 2011-10-01. Som 10-åring bodde han i Tumba med sin familj. 1965 bytte han efternamn till Tumba. En av svensk ishockeys största affischnamn genom tiderna. En legend.

PEDOFILI

En utländsk man i 35-40-årsåldern har av svensk domstol blivit frikänd efter önskemål om att ingå äktenskap med en blott 13-årig flicka. Flickans föräldrar gav sin tillåtelse. Man undertecknade t.o.m. ett slags äktenskapskontrakt inför det stundande bröllopet. Det hölls även en förlovningsfest där man bytte ringar. Flickan anmälde händelsen till polisen. Trots alla bevis om bröllop, så frikändes mannen. När domaren tillfrågas om varför domen blev som den blev, kan hon inte ge ett tillfredsställande svar. Hon lägger helt enkelt på luren.
 
Det finns ett enda ord för detta: PEDOFILI
 
Sverige, ett land av idag, anno 2018. I förfall!
 
 
 
 

Farsan kör Puch Cross /1977

 
 
 
 
1973-74 köpte jag en Puch Cross av Janne Höglund som jag spelade med i John Harrys. Egentligen var jag väldigt ointresserad av motorer, bilar och moppar, men det var ju skönt att köra moppe istället för cykel. Dessa fyra bilder har jag hämtat från den smalfilm som jag filmade den här dagen. Pga av detta så är kvalitén inte den allra bästa. Min pappa fick för sig den här dagen att testa min Crossare. Min Puch var en 67:a. Pappas röda Datsun var av 1973-årsmodell.

Max Fenders /1976

MAX FENDERS Sangis FH den 27 maj 1976.
Fr v Janne Nording, Jan Hofverberg, Christer Ådén, Mats Långström, Per-Örjan Ådén och Theo Lundström.
Jan Hofverberg, som den här aktuella kvällen spelade på sin Rickenbacker inköpt i Stockholm 1974, var vikarie istället för Anders Östman i fyra veckor. Jan Hofverberg spelar i dag tillsammans med mig i Joe´s Combo. Rickebacker-basen finns fortfarande kvar i hans ägo. Han har berättat att han även spelade med Max Fenders vid nåt tillfälle på Universum hemma i Umeå.
 
Foto: Staffan Nilsson.

"Alla missionärer borde ha mördats"

Aftonbladets krönikör, Peter Kadhammar, har i sin senaste krönika fått människor både här i landet som i andra delar av världen att starkt ifrågasätta hans åsikter. Det hela handlar om den unga kristna mannen från USA som landsteg på ön Sentiel i den Indiska oceanen för att sprida sitt kristna budskap till befolkningen.
 
"Alla missionärer som genom tiderna närmat sig ursprungsfolk borde ha mördats."
 
Peter Kadhammar
 
 

Lena Hansson

 
 

Svante Thuresson

 
 
 

Scafell Pike

 
 

Björn Skifs /1978

 
 

Ann-Louise Hanson

 
 

Towa Carson

 
 
 

Gitte Henning

 
 

Nina Lizell

 
 

Anita Lindblom

 
 

Wenche Myhre

 
 
 

Mona Wessman

 
 

Klimathotet, bluff eller sanning?

Gunnar Carlsson som för övrigt är SMHI:s nederbördskontrollant i Finspång har tittat i gamla klippalbum och hittat följande intressanta statistik.
 
År 1172 var vintern så mild att träden i slutet av januari grönskade. Fåglarna byggde sina bon och ruggade i februari. År 1241 var träden fullt utslagna i mars månad. År 1269 märktes ingen vinter alls. 1421 blommade träden i mars och vinstockarna i april månad, då man också hade mogna körsbär.
 
År 1538 stod träden i trädgårdarna i full flor redan i december månad. 1585 stod säden i ax vid påsktiden. År 1588 grönskade träden i februari månad. Åren 1538, 1607, 1617, 1650 och 1659 fanns varken snö eller frost. 1722 stod alla träd gröna i februari månad. År 1863 kunde man i Skåne i februari månad plocka fullt utslagna tusenskönor.
 
Källa: NT onsdagen den 15 februari 1989
 
-------------------------------------------------
 
Som en del kanske vet så drabbades Finland och norra Sverige av missväxtår 1867-1869. De s.k. nödåren. Befolkningen fick leva på barkbröd och gröt gjord på lavar. Det var under den perioden som emigrationen ökade dramatiskt från Sverige till Nordamerika.
 
Om året 1867 berättas det följande: Våren var extremt kall och till detta en sommar som aldrig blev någon riktig sommar. Vintern vägrade helt enkelt släppa sitt tag.
 
¤ 22 maj kl 11:30 var det 1 grad kallt med vind från nordost. Stickbuskarna stå ännu stångraka på träsket och snödjupet är 1,5 aln.
¤ 24 maj körde vi på landfast is, ingen stickbuske var löstinad.
¤ 25 maj kall blåst och aldrig töat, alldeles fullt snöföre, snödjup 1 1/4 aln.
¤ 1 juni körde isen med gott slädföre.
¤ 17 juni blev träsket rent från is och på aftonen blev det stark storm och mycket regn.
¤ 19 juni släppt ut korna. Snö i skogen, icke löv, icke blåbärsblad och intet gräs.
 
Först vid midsommar kunde man så i Burträsktrakten och liknande förhållanden rådde på många håll i Norrland. Många lastfartyg kunde inte nå de norrländska kuststäderna.
 
Det är genom dessa tillbakablickar jag börjat att starkt ifrågasätta det omtalade klimathotet. Miljön skall vi värna om, men att det skulle vara nåt unikt med dagens  väderomsvängningar tycker jag känns överdrivet. V ad jag saknar i debatten är att ingen från den "andra sidan" får komma till tals i media. Det finns många experter som ifrågasatt den här skrämselpropagandan, men som vackert får stiga undan.
 
1972 hade vi i landet en stor miljökonferens. Liksom nu så varnade man att 1982 skulle bli ett katastrofernas år. 1982 kom, och 1982 gick utan att detta hände. Sedan dess har man flyttat fram domedagen undan för undan. Likadant gjorde Al Gore, då han satte upp exakt årtal för den kommande klimatkatastrofen. Vart tog förresten Al Gore vägen?
 
ROGER LINDQVIST
 
 

Blåblus

 
 
 

CEGES - Uppsala

1971 CEGES spelade ofta i Logen Långträsk. Det gjorde vi också. Tack vare det så träffades vi då och då. I dag är jag bekant med sångaren Göran Janson, som ses i mitten längst fram. Göran sjunger fortfarande, dock inte med Ceges. Basisten Mange Nordensved t.h. har jag på min fb-lista.
 
1976
 

THOR-ERICS

 
 
 

Tom Trana /1965

 

Towa Carson & Lasse Lönndahl /1970

 
Den 22 augusti 1970
 
 Den 2 oktober 1970
 
 

Valters bageri & speceri - Höglandsnäs /1959

 

Wartburg

 

Trolles - Ö-vik

 

Tonix

 
 

SAAB

1955.
 
 
 
 

Volkswagen 1958

 
 
 
 
 
 

Älvsbyn

Storgatan, 1968.

Öjebyn

 

Joe´s Combo

Det börjar dra ihop sig för träff med killarna i Joe´s Combo. Vi repar nu på söndag den 9 decemner i vår replokal i Musikhögskolan i Piteå. Jan Hofverberg sända mig några av de låtar som kommer att spelas. Exempel på de artister och band som vi har plockat våra låtar ifrån: Paul McCartney, Billy J Kramer and the Dakotas, Neil Sedaka, Johnny and the Hurricanes, Hank Marvin, Peter & Gordon, Lovin´ Spoonful m. fl.
 
Det blir även fotografering av gubbarna.

Norrländers

Norrländers andra orkesterbuss i ordningen.

Rolf Åhmans, i repris

Förra urklippet blev suddigt. Här kommer ett bättre.

"Cogito, ergo sum"

Jag tänker, alltså finns jag.
 
 
René Descartes

SVT och politiken

Medieforskaren Kent Asp, presenterade förra året en rätt intressant rapport om de SVT-anställdas politiska åsikter. 83% var utspridda på följande partier: S, V, MP. Med en stark övervikt på MP.
 
Det är inte bara jag som upptäckt många vinklade reportage. Jag kan som ett exempel berätta om ett asylboende som brann i Boden 2014-15. Nordnytts kvinnliga reporter gav vid det här tillfället en liten vink hur objektiviteten fick ge på foten. Hon gjorde två intervjuer. Den första som utfrågades var en man av utländsk börd som bodde på ett annat ställe i samma stad, dvs Boden. Han kom till platsen och var väldigt orolig pga att han hade några bekanta på boendet. Han hade alltså ingen aning om brandorsaken.
 
Nordnytt: - Vad tycker du när asylboenden som den här brinner?
 
Mannen: - Jag tycker naturligtvis att det känns obehagligt. Hoppas nu att ingen är sakadad.
 
Den andra intervjun gjordes med en av de polismän som fanns på platsen.
Nordnytt: - Hur gör man för att undvika att asylboenden som den här brinner eller utsätts för attentat?
Polisen: - Tja, detta asylboende har inte utsatts för nåt attentat. Det är en ren olycka.
 
Efter det så var rapporteringen slut.
 
Snacka om att lägga ord i munnen på intervjuoffret. I hennes värld så hade hon redan en färdig och klar bild av det som hade hänt när hon kom till platsen. Rena DDR-metoder.
 
Det finns ytterligare många fler exempel.
 
Roger 

VW

 

Den rockande samen, Sven-Gösta Jonsson /1959

 

Sickan Carlsson och Bibi Andersson /1961

 

1967-12-14

 

The BALUBAS - Ö-vik

Sångaren Larry Dean saknas på bilden.

Bildjournalen 1964-04-01

 

VW Karmann Ghia

 

Bosse Larsson - "Nygammalt"

 

Jonny Cutz

 
Inspelad på skivmärket ARAC i Örnsköldsvik.

Engharts med Agnetha Fältskog

 

Kjell Anderssons orkester /1989

Teamet som fanns med på en av sångaren Kjell Anderssons många CD-inspelningar. I dag 2018 spelar jag och keyboardisten/sångaren Hans Berglund tillsammans i Rolf Åhmans orkester.

The Flamingo Quintet Gothenburg /1960

 
Troligtvis den allra första PR-bilden av den nystartade dansorkestern Flamingokvintetten från Partille, 1960. Fr v Gunnar Karlsson, Bjarne Lundqvist, Calle Nilsson, Hasse Carlsson och Dennis Janebrink.

Rolf Åhmans orkester

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredag den 30 november 2018

De unga tu - sommaren 1980

Roger och Elisabeth, på promenad i vår närliggande skog sommaren 1980. Barnen hade ännu inte kommit. Vi bodde i en tvåa på Furuberget i Munksund. Väldigt nära våra jobb på Furunäsets sjukhus. Mor och far bodde kvar i sitt hus i Övremarken. Morfar fanns också kvar. Han fyllde 81 år i juli den här sommaren. Morfar bodde i en lägenhet i pensionärshemmet i centrala Hortlax. Jag spelade med Rolf Åhmans orkester nära på varje helg året runt. Gerd, Henning och Mathias bodde på Brädgårdsvägen 6A på Degeränget, Piteå. Den 15 mars detta år så avled Elisabeths mamma, Ruth Öhlund i magcancer på lasarettet i Piteå. Hon blev 49 år.
 
 

Ishockey - 1972

TRE KRONOR
 
SOVJET (CCCP).
 
TJECKOSLOVAKIEN
 
 

RSS 2.0