Dragspel /1960

 

DUX /1963

 

Lasse Björn och Sven Tumba /1960

Lasse Björn och Sven Tumba under OS-turneringen i Squaw Valley 1960.

Intervju på Piteå museum

Idag har jag blivit intervjuad på Piteå museum. Det hela handlar om mina år som dansmusiker i olika orkestrar. I februari 2020 är det meningen att det skall bli en utställning som handlar om dans och dansband mm.

The Boppers /1979

 

KALAMARK

 
Foto: Roger Lindqvist.

Trafikkaos vid Lomtjärn

Timmerlassen som hamnat mitt i körbanan vållade, tillsammans med de välta släpen, ordentligt kaos i trafiken. Under drygt tre timmar fick bilisterna till och från Piteå centrum omdirigeras och långa köer uppstod.
 
Omfattande trafikstockningar uppstod på fredagen i Lomtjärnskorsningen i Piteå sedan ett treaxlat timmersläp vält. Ett av timmerlassen hamnade på refugen, medan ett annat lade sig mitt i körbanan. Under drygt tre timmar fick polispersonal från Piteå omdirigera bilister på väg till och från Piteå centrum, och långa besvärande köer bildades.
 
Lastbilen med timmersläpet var på väg in till Piteå. Enligt föraren hade bakre axeln låst sig och detta resulterade i att två av vagnarna välte på vägbanan. Dessbättre inträffade ingen svårare olycka. Skadorna inskränktes till ett knäckt trafikledarmärke. En baklastare kallades till platsen för att dra undan timmerlassen så att körbanan åter blev fri.
 
Piteå-Tidningen ¤ Lördagen den 26 maj 1973

Piteå Bilaffär, Sundsgatan 37, Piteå

 

Bil AB Åström & Co - Piteå

 

Sven-Ingvars

 

Streaplers /1995

 

TORESON - Skellefteå

 
Rolf Åhmans & Toreson spelade nonstop dans i Logen Långträsk 1974.

Christie

 

Vilhelm Mobergs död, 1973

 
 
Aftonbladet ¤ Torsdag den 9 augusti 1973
 
På onsdagskvällen den 8 augusti så åkte min mor, min syster och jag in till Piteå för att besöka min mors ingifta moster Göta Jonsson. Jag satte mig i vardagsrummet för att titta på Tv:n när nyheten plötsligt dök upp om att Vilhelm Moberg hade avlidit.

Kungens rosenträdgård på Sofiero /1973

Bland fuchsior, margeriter, dahlior, nejlikor, doftande tobak och framför allt rosor vandrade kung och regering. Rosengården skapades av kungens första hustru, kronprinsessan Margareta, och går i engelsk stil även vad rostyper beträffar. En typ av rosorna är uppkallad efter kronprinsessan.
 
Idyllen blommade ikapp med rosorna i Sofieros trädgård när den gamle monarken gjorde den traditionella rundvandringen med den fem personer starka semesterregeringen efter sommarkonseljen.
 
Det var Alva Myrdal, som sommarvikarierade som statsminister, det var Gunnar Sträng, dagen till ära iförd trädgårdskännarminen, det var Bengt Norling, som var en intresserad åhörare vid kungens sida, det var Ingvar Carlsson, som yngst i skaran höll sig litet i bakgrunden, och det var Kjell-Olof Feldt, som för första gången fick vandra runt på Sofiero.
 
--------------------------------------------
Hänt i Veckan ¤ 1973

Pyssel

Jag har flera pärmar härhemma fyllda med teckningar, fars- och morsdagshälsningar och mycket mera som jag sparat. Dessa två händer tillhör yngsta sonen Daniel och mig. Danne var 3 år och 8 månader vid den här tidpunkten. I januari ska han bli pappa för första gången mamman heter Linda.

The Beatles - Let It Be

 
Beatles på kassett.
 

Björn Skifs´ turnébuss /1976

Musikern september 1976.

"Roger minns midsommarnatten 1970"

 
Den här miniartikeln hittade jag på nätet under måndagskvällen. Man har gjort ett utdrag från min blogg där jag berättar ett minne från midsommaraftonen 1970.

Piteå Automobilaffär /1948

 

Frans Wallsténs Järnhandel - Piteå /1939

 

Wallsténs Järnhandel AB - Piteå /1960

 

Margit Manstad och Stellan Graaf /1942

Giftermål mellan skådespelerskan Margit Manstad (1902-1996) och advokat Stellan Graaf (1912-1987).

Leif GW Persson /1988

En 31 år yngre version av allas vår professor Leif GW Persson. Året var 1988 och ämnet handlade om det ruskiga morden i Åmsele.

Hortlax konvalescenthem

Konvalescenthemmet i Hortlax som det tog sig ut alldeles i början av 1960-talet. Min mormor Beda Lundgren (1895-1964) fanns här då pga av att hon blev diagostiserad för Parkinsons sjukdom. Bilden fanns i mormors album.

Alice Babs och Nils-Ivar Sjöblom /1944

 
I Engelbrektskyrkan vigdes på lördagen löjtnanten vid Kustartilleriet NILS-IVAR SJÖBLOM, och sångerskan fröken ALICE BABS NILSSON.
 
1944-04-17

När verkligheten ger sig till känna

Ibland händer det att verkligheten bultar på dörren. Då är frågan, skall man öppna eller sätta sig till motvärn? Det bästa alternativet är nog att öppna på vid gavel.
 
Roger Lindqvist

Familjen /1988

En vinterdag 1988 är vi ute med senaste familjemedlemmen, Daniel. Han syns inte där han ligger i sparklådan. Storebror Andreas kör sparken, medan Robert sitter på Elisabeths sparkstötting. Platsen var och är fortfarande Innimarksvägen i Övremarken. Till höger skymtar Eskil Johanssons gamla ladugård. Idag är killarna själva vuxna med egna barn och familjer. Just nu så väntar Daniel och Linda sitt första barn som enligt information är en flicka. Vi skall med andra ord bli farmor och farfar för femte gången.

Åke Söderblom & Gun Franzén /1947

Stockholms Tidningen ¤ Tisdagen den 8 april 1947.

Musikeliten samlad /1977

 
Eliten samlad i Visby sommaren 1977.
Jan Allan, Arne Domnérus, Rune Gustafsson, Georg Riedel, Egil Johansen och Bengt Hallberg. Idag finns endast Georg Riedel och Jan Allan kvar i livet.

Ola Håkansson, Frukt & Flingor /1974

På den övre bilden bredvid Ola Håkansson t.h. står Tonny Lindberg en gång gitarrist i The Violents. Tonny Lindberg avled under 2019.

Trollskogen i John Bauers värld

Den här bilden påminner mig om konstnären John Bauers kända trollskogar med troll i olika skepnader. Bilden tog jag på vägen mellan Vändträsk och Älvsbyn.
 
Foto: Roger Lindqvist

50-årsjubilerande Rolf Åhmans & Kjell-Bertils /2018

En hyllning till två av de några dansorkestrar jag spelade med. Två band som var otroligt populära häruppe i norr. Både Rolf Åhmans och Kjell-Bertils var kända för att dra mycket folk på sina spelningar. På Forum i Luleå turades vi om att slå publikrekord gång på gång.

Nu är arbetet klart så kossorna kan flytta in

Nu har kossorna på Avans Lantbruk i Hortlax fått var sin eleganta "enrummare". Efter en hel del jobb så är Andreas och David snart färdiga med sitt viktiga arbete: att både kossor som tjur ska få må gott i sina bås.

Bengt Feldreich är död

Under kvällen kom nyheten om att Bengt Feldreich hade avlidit, 94 år gammal. Bengt gjorde verkligen mina barndomsjular, för när han och Benjamin Syrsa hade sjungit Ser du stjärnan i det blå, då först var de riktig jul. Han syntes i TV-rutan så sent som den 20 juli det här året, då man firade den första rymdpromenaden med Neil Armstrong och Edvin "Buzz" Aldrin. Bengt fanns med i olika vetenskapliga magasin i rutan. Jag minns honom också som högst delaktig när Sverige gick över till högertrafik den 3 september 1967. Då fanns han med för att förklara och berätta för tittarna.
 
Vila i frid!

Muskus, Älvsby kommun, Norrbotten

Foto: Roger Lindqvist.

Renault 4 /1968

 

BRODD /1965

 

Furunäsets Idrottsklubb /1943

I Blåsmarks S. K. fanns Odal Lindbäck. Han var son till byggmästaren Frans Lindbäck i Blåsmark. Det som senare blev det välkända Lindbäcks bygg. Frans Lindbäck, vars efternamn egentligen var Eriksson, var kusin med min farmor, Hanna Lindqvist f. Eriksson. Odal Lindbäck var tremänning med min pappa John Lindqvist. Ur släkten Lindbäck härstammar också fd PT-fotografen Hans G Pettersson, vars mor Tekla Pettersson f. Lindbäck också var tremänning med min pappa. Ishockeyproffset Mikael Renberg har även han sina rötter, på sin mors sida, med familjen Lindbäck.

CALTEX OIL AB /1966

 

13-årig pojke från Linköping drunknade vid Bergsviksbron /1961

Även dykare sattes in i sökandet efter den drunknade Anders Wiklund, men ännu sent på onsdagskvällen hade inte sökandet lett till resultat. Draggningarna återupptas i dag.
 
En tragisk drunkningsolycka inträffade på onsdagsaftonen vid Bergsviksbron, då 13-årige Sven Anders Wiklund från Linköping, på tillfälligt besök hos släktingar i Degeränget, föll från en båt och drunknade. Orsaken till att han föll i vattnet tros vara ett sjukdomsanfall. Ännu sent på onsdagskvällen hade man inte hittat den drunknade.
 
Pojken hade tillsammans med en kusin, Ulf Sundström från Degeränget suttit och metat i en båt som förtöjts vid en brygga strax nedanför Bergsviksbron. Plötsligt föll Anders baklänges ut i vattnet och försvann i djupet, som på detta ställe är rätt stort, enligt uppgift skulle djupet vara 16 meter endast några meter från det ställe där pojken föll i. Kamraten sprang gråtande upp på vägen och en förbipasserande bilist stannade och frågade vad som stod på. Omedelbart efteråt larmades polis och brandkår, och draggningar sattes igång. Man hittade dock inte den drunknade och trots att även grodman och dykare sattes in i letandet hade man ännu vid 20-tiden inte hittat den drunknade. På grund av blåst och regn avbröts sökandet vid denna tid och skall återupptagas i dag.
 
Troligen har den drunknade drabbats av någon sjukdom innan han föll i vattnet. Han var nämligen sjuklig, och detta skulle förklara att han inte kunde rädda sig i land trots att han var känd som en skicklig simmare. Vid olycksplatsen är det också ganska strömt varför det är möjligt att kroppen följt med strömmen någon bit innan man hann sätta igång med draggningar.
 
Letandet försvåras också av att bottnnen är belamrad med gammalt bråte och sjunkvirke. Den så tragiskt omkommne var på sommarlov hos en moster och hennes make, byggnadsarbetaren Emil Sundström i Degeränget, vilka också är föräldrar till Ulf Sundström som blev vittne till olyckan.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag den 27 juli 1961
 
------------------------
 
 
Anders Wiklunds mor var kusin med min mor. Vi var alltså tremänningar Anders och jag. Jag minns att det pratades mycket om den här tragiska händelsen i mitt föräldrahem länge och väl.
 
Roger.
 

TAGES

 

Popbandstävling /1966

På tisdagskvällen den 23 augusti 1966 klockan 21.00 sändes den stora popbandstävlingen direkt från Solliden Skansen i Stockholm i radions program 3. Resulatet blev följande:
 
1. SLAM CREEPERS
 
2. MANIACS
 
3. SHIVERS
 
4. PERHAPS
------------------------------------
 
SLAM CREEPERS...
 
Björn Skifs, Lars Christians, Lollo Svensson,
 
Kenneth Windahl och Janne Fact.
-------------------------------------
 
Kenneth Windahl, Vansbro, avled i juli 2012.
 
Han blev 64 år gammal.
 

Ett viktigt motto!

Att vara sig själv, att inte låtsas vara någon annan, att stå för sina åsikter, om än det stormar runt omkring. Att vara ärlig mot sig själv och andra, och leva efter mottot att tycka och tänka både högt och lågt, så länge man inte gör någon annan illa.
 
Att vägra våld i alla dess former, att stå rak i ryggen och att man verkligen menar det man säger. Att motverka alla former av utstuderat hyckleri. Att kalla saker och ting vid dess rätta namn. Att vara ärlig i sitt uppsåt, att inte dra sig undan på grund av rädsla för vad folk skall tycka och tänka. Då kan man både se sig själv i spegeln och förhoppningsvis sova gott om nätterna.
 
Roger Lindqvist

THORBJÖRN FÄLLDIN

EXPRESSEN ¤ Torsdagen den 2 september 1976
 
Valet 1976 kom att bli ett slags ödesval. Det handlade väldigt mycket om den kärnkraft som Thorbjörn Fälldin och hans centerparti ville stoppa. Jag minns den där valdebatten mellan Olof Palme och Thorbjörn Fälldin i ett knökfullt Scandinavium i Göteborg. Jag och mina föräldrar satt klistrade framför Tv:n i vårt vardagsrum. Min mor och far var socialdemokrater. Valet -76 var mitt första val där jag fick rösta. Min morfar som inte var så värst imponerad av politiker överhuvudtaget, skulle sin vana trogen inte rösta. Då for jag och hämtade honom och betonade vikten av delge sin röst. Han lydde mig, och jag vet att han la sin röst för Palme.
 
Många år senare, så såg jag en dokumentär som handlade om Thorbjörn Fälldin. Så här i efterhand så har jag omvärderat honom. Fram växer istället en bild av en vanlig hederlig man som gör det han tror och trodde på. Han drev tillsammans med sitt parti frågor som handlade om jordbruket i landet. Idag hör jag knappt att Centern ens pratar om det. Det jag vill säga är att Fälldin var en person som stod med bägge fötterna tryggt i den ångermanländska myllan. Jag tror att han var en man man kunde lita på.
 
Nå, vad röstade jag på i mitt första val? Det får ni gissa själva.
 
Roger
 
 
Thorbjörn Fälldin (1926-2016)
 

Frimärken Hortlax & Blåsmark

 
Poststämplat i Hortlax den 15 mars 1946.
 
 
Poststämplat i Blåsmark den 8 augusti 1968.
 

Norrlänningarna

Bröderna Tommy och Henry Öberg från Piteå var två av medlemmarna. Henry är den som ses sittande längst till höger, storebror Tommy ses snett upp till vänster. Henry Öberg spelade jag vid några tillfällen i början av 1973 i Lasses orkester. Harry Nordström som sitter i stolen, brukade ofta vara på dans där vi i Rolf Åhmans spelade, bl a på Travrestaurangen "Spiltan" på Torpgärdan i Boden.
 
 
 
 

Alexander - Umeå

 

Vansinnet har ingen gräns

Vansinnet har ingen gräns,
men det har klokskapen.
 
Roger Lindqvist

CATTINGS

 

Sverige har aldrig varit tryggare?????

¤ Man svårt skottskadad i Hökarängen.
 
¤ Kvinna attckerad av okända män.
 
¤ Väktare överfallna i Rinkeby - en skjuten
 
¤ Man sköt mot polisen
 
¤ Man svårt misshandlad och bortförd i bil - två gripna
 
¤ Äldre par mördades mellan hemtjänsbesök - dubbelmord
 
¤ Två rån i stadsdelen Limhamn i Malmö
 
¤ Stort antal bilar satta i brand
 
¤ Kvinna död i Surahammar
 
¤ 14 döda i skjutningar i Stockholm i år
 
¤ Mord i Piteå
 
¤ En gripen efter väpnat rån
 
¤ Väpnat rån i Svedala
 
¤ Explosion i Malmö
 
¤ 15-årig pojke högg ner två män i Svedmyra
 
¤ Två knivrån i centrala Göteborg
 
¤ Polisen söker skytt efter skott i Stockholm
 
¤ Överfallsvåldtäkt
 
¤ Man skjuten under natten
 
¤ Två gripna efter våldtäkt
 
¤ 50 kriminella gäng i Stockholm
 
¤ Kvinna slet sönder öra på sitt offer
 
¤ Man misstänkt för mord på sin fru i Skåne
 
¤ Man sköt på restaurang i Södertälje
 
¤ Man knivhuggen i Solna
 
¤ Kvinna överfölls under joggingtur
 
¤ Man misshandlad och skuren i Sollentuna
 
¤ Tiotal personer i bråk i Malmö med tillhyggen
 
¤ Mamma misstänkt för mord på 4-årige sonen
 
¤ Man anhållen för mord
 
¤ Man svårt skadad i bråk
 
¤ Man misshandlad i Örebro
 
¤ Ex-make dömd till livstid för hedersmord på Kim
 
¤ Skottskadad person förd till sjukhus
 
¤ Person skjuten i bostadsområde
 
¤ Kvinna misstänks för skott på balkongen
 
¤ Knivhöggs i låret
 
¤ Rån i centrala Göteborg
 
¤ Ung kvinna våldtagen i Malmö
 
¤ Kraftig ökning av klockrån
 
¤ Detonation i Botkyrka
 
¤ Två gripna efter hot mot väktare
 
¤ Tonåring knivskuren i Sollentuna
 
¤ Man anhållen för mord i Gävle
 
¤ Kvinna överfallen av okänd man
 
¤ Rån i Uppsala
 
¤ Kvinna överfallen i Landskrona
 
DET RÄCKER NU!
 
Ovan ser ni de rubriker som fanns i Aftonbladet de sista dagarna i september samt några dagar in oktobermånad 2019. Det fanns ännu mer, men jag orkade inte skriva längre än så här.
 
För några månader sedan höll Ulf Sterner på att bli överfallen av några afghanska killar. Sterner berättade själv öppet om händelsen. Jag i min tur nämnde det på min fb-sida vilket fick en sk "vän" att bli fly förbannad på mig. Innan han tryckte på deleteknappen så sa han dessa sista ord: "Jag orkar inte längre!" Det är väl detta som brukar kallas för självförnekelse? Här passar även ett annat uttryck bra in: "Skjut inte på budbäraren".
 
"SVERIGE HAR ALDRIG VARIT TRYGGARE ÄN NU" ett berömt citat som jag tror kom ur Magnus Betnérs ståuppmun. Jag vet att Henrik Schyffert också brukar säga samma saker. Icke att förglömma den regering som sitter på sina ändalyktor och förnekar det mesta av det som händer. Kjell Bergkvist och många av hans kompisar har sagt detsamma. Tror väl jag det, när aktören Bergkvist bor i Thailand halva året.
 
"SVERIGE HAR ALDRIG VARIT TRYGGARE"
 
Roger Lindqvist har aldrig varit OTRYGGARE!

DAHLBÄCKS - BLÅSMARK

 

I de yngre dagarna...

 
Här en bild från en tid då jag var "yngrare"... jag menar alltså "ungrare"... eller bara lite yngre... än det jag var då... nja det jag var nu, när jag var "yng" på nytt eller lite bättre... sämre kan det inte bli. Eller kan det...? Nu fick jag huvudvärk.

VM-hockey -77

Här sitter jag och läser om Tre Kronors målvakt Göran Högostas jättebravader i matchen mot Sovjet som slutade med svensk seger. Gissa om jag var lycklig då. Min pappa var lika lycklig.

Gubbe

Teckning: ROGER LINDQVIST /2012

Morfar (1899-1989)

 
 

Muskus, Älvsby kommun, Norrbotten

 
Foto: ROGER LINDQVIST 

Åke Söderblom (1910-1965)

 
Åke Söderblom i Rolf Husbergs "Biffen och Bananen" efter Rit-Olas tecknade serie.
 
ÅKE SÖDERBLOM svensk revyartist, filmkomiker och författare, var en av de mest professionella och originella lustspelsprofiler som den svenska filmen har haft tillgång till. Kvick i repliken, intelligent, spänstig och oföränderligt energiladdad var han en säker publikmagnet i muntra filmer av växlande kvalitet. Som komiker i bantamklass matchades han ofta mot tungviktare som Thor Modéen och under 50-talet med Åke Grönberg.
 
 

Aggressiv feminism

 Det diskuteras rätt mycket om hat både i tidningar, TV och på nätet. Hat är något väldigt förskräckligt som vi människor inte ska använda oss av överhuvudtaget. Det är tydligen helt okej att hata vita män. Åsa Romson angav ju tonen i Almedalen 2014. Sedan så hängde sångerskan Zara Larsson på i drevet. Idag finns det hur många svenska kvinnor, många av dem kända som säger saker som jag uppfattar som rent hat. Om det vore den omvända ordningen, dvs undertecknad då skulle jag bli utsatt för repressalier.
 
Det finns alltså ett gott hat bredvid det onda, om jag nu har förstått det rätt. Hela FI har ju en hatisk inställning till framförallt den medelålders heterosexuella mannen. Det som förvånar mig är att fru Schyman inte säger ett knyst då döttrar mördas av sina fäder och bröder i vad som kallas för hedersmord. Gudrun Schyman är tyvärr inte ensam om att vara dubbelmoralisk, vi kan ju så här i förbifarten även nämna metoo-rörelsen också som har vissa synder på sitt kollektiva samvete.
 
Idag så intervjuades olika personer i Aktuellt angående Sara Danius död. En kvinna mindes henne på detta sätt: "Jag gillade Sara Danius, hon var feminist men tillhörde inte den falangen av arga radikala feminister, hon var betydligt mer seriös i sin framtoning". Kunde inte sagt det bättre själv. Det är alltså skillnad på feminist och feminist. För en tid sedan läste jag en intervju med en fd feminist. Varför var hon då en föredetting? Jo, av den enkla anledningen att hon tyckte inte om de feminister vars hat gör sig påmind varje gång de öppnar munnen.
 
Beklagligt att Sara Danius är borta vid endast fyllda 57.
 
Vila i frid!
 
 
Roger Lindqvist 

Höträsket, Hortlax

 
 
foto Roger Lindqvist 

Birgit och Elof Ahrle /1943

Sonen fick namnet Leif Ahrle och blev skådespelare liksom sin båda föräldrar. Jag vet att han även är konstnär. Birgit och Elofs dotter Carina Ahrle, blev även hon skådespelare. Carina hörde av sig till mig efter att jag hade skrivit en slags minibiografi om hennes far, Elof Ahrle.

The Caretakers /1964

The Caretakers trummis hette Stephan Möller. Stephan spelar trummor fortfarande i olika band. Han var trumslagare i Spotnicks, Cool Candys, Gimmicks, The Lee Kings och många flera.
 
Bilden har jag lånat av Stephan Möller.

Lars Hanson - "Ett farligt frieri" /1919

Lars Hanson (1886-1965) om Gull Cronwall finns inga uppgifter.

Sten Nilsson

Sten Erik Oskar Nilsson född den 19 december 1941 i Karlskoga. Året 1962 bildade han tillsammans med sina två bröder Ebbe och Per Nilsson dansbandet Sten & Stanley. Sten Nilsson var tidigare medlem i Little Gerhards kompband The G-men, där fanns också Stanley Granström som kom att bli ena halvan i Sten & Stanley. Stanley Granström har sina släktrötter i byn Långnäs utanför Piteå. Sten fyller 78 år nu den 19 december.

Nils-Emils

 

Bengt-Åkes kvintett - Limmared

 
 

GLENN-ENDYS

 

Jävre

 

Torgny Melin´s

 

Curt Haagers /1992

Mannen med saxofon heter Stefan Nilsson, han har även spelat med Schytts. Vi har kontakt med varandra idag. Nåt år efter att Curt Haagers slutade, blev suget efter att spela så stort att Stefan och Jan Frealdsson andra från höger började spela ute igen på två man. Jan spelar klaviaturer och dragspel. I mitten syns Sven-Eric Gissbol som tidigare var sångare och basist i Cool Candys 1968-1977.
 
 Under sin Norrbottensturné sommaren 1992, så spelade Curt Haagers den 7 juli i Piteå, kan gissa att det var på Pite Havsbad, dagen därpå i Luleå, den 9 juli i Logen Långträsk, där Sven-Eric Gissbol spelade redan sommaren 1974 med Cool Candys, Överkalix, Brännaberget den 10 juli samt i Älvsbyn i Kanislogen den 11 juli. Sammanlagt 20 gig gjorde bandet under julimånad.

Cool Candys

 
Cool Candys där alla originalmedlemmarna lyser med sin frånvaro. Längst till vänster, saxofonisten Bosse Larsson som en gång var medlem i Max-Rogers från Norrköping. Bosse drabbades av cancer och jag vet faktiskt inte ens om han lever idag. 3:e man från vänster, sångaren Steinar Nilsen som också var medlem i Max-Rogers, mannen i helskägg är saxofonisten Stickan Nilsson? vidare, Karl-Arne Andersson som en gång eftrträdde den gamle Karl-Arne Andersson, en av Cool Candys verkliga originalmusiker, längst till höger trumslagaren Stephan Möller som spelade i bandet i 8 år. En av killarna är okänd det är mannen bredvid Bo Larsson.

Trumpeten

Häromdagen kom en tanke på att konvertera till trumpet. Den tanken var över efter fem sekunder. Om jag nu har spelat trummor i 51 år, så fortsätter jag nog i några år till innan trumstockarna läggs på hyllan pga min död.

PITEÅ. Hamnen

 

PITE HAVSBAD

 
 
 

Emil Fjellström & Weyler Hildebrand avlidna /1944

 

Spionen lägger pussel /1941

 

Grattis Max!

Idag fyller barnbarnet Max 10 år. Grattis, vi älskar dig. På bilden så var Max många år yngre. Nu är han ju stora karl´n.

Julia Caesar /1942

 

Jannez

 

Hjördis Pettersson gifter sig /1942

 
Äktenskapet varade mellan 1942-1949.
 

Polismannen Stig Berggren, Hortlax /1990

 
Poliskommissarie Stig Berggren i Piteå är medveten om att dragracinghelgen brukar bli stökig och säger att pitepolisen har laddat upp därefter. - Vi är mer än 30 man i tjänst på kvällarna.
 
Det blir drag i Piteå till helgen. På Långnäs flygraka tävlar dragracingbilarna inför tusentals åskådare. På kvällarna samlas många av dem på gatorna i Piteå och det brukar bli litet stökigt, men polisen är redo.
 
Vi har erfarenhet sedan tidigare år och vet vad som måste göras, säger poliskommissarie Stig Berggren. Han är fullt medveten om att dragracinghelgen är "värre" än andra helger. Av den anledningen har Pitepolisen förberett sig noggrant.
    - Vi har mellan 30 och 35 man i tjänst både på fredagkväll och lördagkväll. Ett par av dessa är hundförare, berättar Stig Berggren.
 
----------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 11 juli 1990. Foto: Nils Ögren.
 
Stig Berggren var bosatt i Hortlax. Han var född 1935 och avled 1991 vid fyllda 51 år.

Sven och Elma Lindqvist, Storfors, Piteå.

Lördagen den 21 oktober 1950 gifte sig Sven med sin Elma i Öjeby kyrka. Sven Lindqvist var min farbror, som jag tyckte väldigt mycket om. Elma f. Lidman blev hans hustru den här dagen. Hon var född i Svensbyn en by utanför Piteå. Svens föräldrahem fanns i Övremarken i Hortlax.
 
Elma var född 1917 och avled 1993. Sven föddes 1919 och gick bort en regnig natt 2004. Paret förblev barnlöst.

Anders Nordstedts orkester (Errol Nordstedt, Eddie Meduza)

Knästående t.v. Errol Nordstedt, alias Eddie Meduza.

Kvintett GUL & BLÅ - Boden

 

COOL CANDYS /1975

 
Fr v
 
¤ Arne Nathansohn
 
¤ Tillbjörn Persson
 
¤ Gunnar Wahlgren
 
¤ Håkan Ljungkvist
 
¤ Arne Hallin
 
¤ Sven-Eric Gissbol

Lasse Stefanz /1977

 
 

Georg Rydeberg gifter sig /1942

 

Curt-Eric Holmquists trio, Göteborg. /1975

Fr v Arne "Milan" Milefors (1926-2008) trummor, farbror till Peter Milefors. Olav Wernersen (1936-2006) bas och vid pianot Curt-Eric Holmquist f. 1948.

Daniel

 
Vi har tre fina söner, en av dem är heter Daniel. Allmänt kallad för "Danne". Bilden tog jag när vi var ute på Piteälven och fiskade för nån vecka sen.

Jävre

 

FALKEN

 

Britt Damberg (1937-2019)

 
 
De låtar som jag bäst kommer ihåg med Britt Damberg var, "Hälsa Mikael från mig", "Johan på Snippen-twist" och "Kärleksland". Under sin sångkarriär gav hon ut 16 EP-skivor och lika många singlar. Hon var 82 år vid sin bortgång.

Fabrik i solnedgång

 
Foto: ROGER LINDQVIST

Don Vito Andolini Corleone

Don Corleone, på Rhodos i september 2017. En paus i den 35-gradiga värmen.

Julaftonen 1965 - Polisbil och Rävspel mm

Den här bilden togs strax efter att vi hade kommit hem till Hortlax, efter att ha firat julaftonen hos min moster och hennes familj i centrala Piteå. Jag minns speciellt två julklappar, en radiostyrd polibil och ett rävspel. Jag fick mer än så, men det är just dem som jag kommer ihåg. Polisbilen är borta sedan länge.
 
Rävspelet som jag fick julen 1965 slängde jag för ett tag sedan, på bilden ser man en anteckning som min syster Gerd gjorde "Julen den 24-12 1965".
 

Sten & Stanley /1997

 

SCHYTTS /1975

Som trea fr v sitter trumslagaren och kapellmästaren Yngve Skytt, det är han som gett bandet sitt namn.

Thorells orkester

Sittande i mitten, trumslagaren tillika kapellmästaren Anders Thorell bosatt i Blåsmark utanför Piteå.

Thor Görans

1990
 
1995
 
1998
 
 

PELLES & Christer Sjögren

 

Tingsholmsviken

I den skyddande Tingsholmsviken brukar båtarna ligga förankrade. Det var på den här rofyllda platsen som min far brukade cykla iväg tidiga varma sommarmorgnar. Hit brukar jag också söka min tillflykt.
 
foto Roger Lindqvist - 2019-09-08

Uttåg ur sommarhagen

När kossorna och tjuren ska ut på sommarbete, kan man kalla det "Intåg i sommarhagen". För övrigt en melodi komponerad av Wilhelm Peterson-Berger. Jag älskar den låten. När det är dags för djuren att gå in igen, då kan vi kalla det för "Uttåg ursommarhagen". Fyndigt va?

Orkesterbilder

 
De här orkesterbilderna på oss i dansbandet OPUS skänker jag bort till personalen på det äldreboende där jag en gång kanske ska bo. Fast handen på hjärtat, jag vill inte sluta mina dagar på ett boende. Då vill jag hellre dö hemma i sängen. Eller varför inte mitt i ett formidabelt trumsolo. Ungefär som Egil Johansen.

Familjen Adolphson året 1941

Bilden: Fr v Edvin Adolphson (1893-1979) med hustrun Mildred Folkestad (1904-1987) barnen Kari och Olle. I familjen fanns också barnen Kristina och Per. Kari gift Thomée blev TV-producent hon är född 1932. Kristina f. 1937 blev även hon skådespelare som sina föräldrar. Yngste sonen Per f. 1945 har varit och är fortfarande verksam som fotograf. Sonen Olle Adolphson (1934-2004) blev en välkänd sångare, kompositör och trubadur. Kristina Adolphson var mellan åren 1959-1989 gift med skådespelaren Erland Josephson.

CEGES - Uppsala

 
De här fem killarna träffade vi ganska så ofta när vi spelade tillsammans i Logen Långträsk på 70-talet.

Alexander - Umeå

 
 

JAN ÖJLERS

 
 

MAX FENDERS

 
 

MAX FENDERS - UMEÅ

 
 

TÖTAS

 
Fr v JÖRGEN HORNEIJ, trummor, JOHNNY BLOMQVIST, sång, orgel, MIKAEL WENDT, sång, gitarr, LEIF BIRGERSSON, sång, bas och BO FRANSSON, sång, gitarr.
 
 

Lotta Engberg & Anders Engbergs orkester

 
Trumslagaren Jörgen Horneij, som även spelat med Zam Hultins och Tötas, avled under en hjärtoperation 1992.

Familjen EKBORG

Pappa Lars mamma Lola och barnen Maud, Dan och Anders.

Mamma med barnbarnsbarnet Max /2010

 
Bilden på min mor och barnbarnsbarnet Max togs hemma i hennes lägenhet på Tolvmansvägen i Bergsviken den 28 juni 2010. Max var då 8 månader gammal. Snart så fyller han 10 år. Mamma har varit död sedan den 19 februari 2018. Hon är saknad.

Karl Lennart "Nacka" Skoglund "Den vajande majskolven"

 
Karl Lennart "Nacka" Skoglund, f. i Katarina församling, Stockholm den 24 december 1929, d. den 8 juli 1975 på Södermalm, Stockholm, 45 år gammal.
 
Klubbar:
 
¤ Hammarby - 1946-1949
 
¤ AIK - 1949-1950
 
¤ Inter - 1950-1959
 
¤ Sampdoria - 1959-1962
 
¤ Palermo - 1962-1963
 
¤ Hammarby - 1964-1967
 
¤ Kärrtorps BK - 1968
 
¤ Landslaget 1950-1964
 
En legend redan under sin livstid.

STIG GRYBE i "Drömpojken" /1964

 
¤ STIG GRYBE (1928-2017)
 
¤ LENA SÖDERBLOM f. 1935
 
¤ LILL LINDFORS f. 1940
 
¤ SVEN-BERTIL TAUBE f. 1934
 
¤ EVA STIBERG (1920-1990)
 
¤ JAN-ERIK LINDQVIST (1920-1988)
 
¤ ÅKE FRIDELL (1919-1985)
 
¤ DAGMAR BENTZEN (1902-1967)
 
¤ INGA GILL (1925-2000)
 
¤ CURT MASRELIEZ (1919-1979)
 
¤ INGER TAUBE (1939-1996)
 
¤ STEN ARDENSTAM (1921-1993)
 
¤ MILLE SCHMIDT (1922-2003)

Kronprinsparet 1906

 
Kronprins Gustaf Adolf med sin hustru Margareta av Connaught. Paret ingick äktenskap 1905. Barn: Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil, Carl Johan.
 
Margareta var född 1882 och avled 1920 vid endast 38-årsålder. Kronprinsen gifte om sig 1923 med Louise Mountbatten (1889-1965).
 
Vid Gustaf V död 1950 så besteg kronprinsen tronen under namnet Gustaf VI Adolf. Han var född 1882 och gick ur tiden 1973.
 
 

Calle P /1965

 
 
¤ Carl-Gustaf Lindstedt - Calle Parking
 
¤ Lena Söderblom - lärarinnan
 
¤ Lill Lindfors - vampen
 
¤ Frej Lindqvist - Ahrman
 
¤ Sune Mangs - Behrman
 
¤ Håkan Serner - förbrytaren
 
m. fl

Vägen till Älvsbyn

Foto: Roger Lindqvist

Saker som inte behövs men köps

 

"Stickan" Emanuelsson & Sone Banger /1970

Stig "Stickan" Emanuelsson f. 1926 och Sone Banger (1939-2017). Jag har för mig att även "Stickan" Emanuelsson är död?

Allan Johansson & Brita Borg /1969

 
Allan Johansson och Brita Borg 1969.
Allan Johansson (1919-1991) var gift med Brita Borg (1926-2010) mellan 1953-1972.

Viktor Hedmans Bilaffär AB - Piteå /1956

 
 

Lennart Grahn & Nya Shanes /1969

 
Fr v Lennart Grahn, Rolf Carvenius, Tommy Wåhlberg, Kit Sundqvist, Tor-Erik Rautio, mannen längst till höger har jag inget namn på. Vid den här tidpunkten så hade basisten Svante Elfgren slutat i gruppen. Tidigare originalmedlemmen gitarristen Staffan Berggren slutade 1966.

Streaplers /1968

 
Fr v Reidar Paulsen, Robert Anderson (som senare bytte efternamn till Löfvendahl), Håkan Liljeblad, Bjarne Lundqvist, Göran Liljeblad och Benno Strandberg.
 
Sångaren Robert Anderson var endast 16 år då han fick anbud att bli medlem i Streaplers. Robert deltog i en sångtävling på Rondo i Göteborg som han vann. Han sände mig faktiskt en ljudfil med den låt som han sjöng på den där tävlingen 1967. Robert blev sedan sångare i Curt Haagers några år efter sitt avhopp från Streaplers.

Renault Dauphine /1962

 

The Monkees /1966

 
 
¤ George Michael "Micky" Dolenz f. 1945
 
¤ Michael "Mike" Nesmith f. 1942
 
¤ David "Davy" Jones (1945-2012)
 
¤ Peter Tork (1942-2019)

Ingemar Johansson (1932-2009)

 
Jens INGEMAR "Ingo" Johansson f. 22 september 1932 i Göteborg d. 30 november 2009 i Onsala. Världsmästare i tungviktsboxning 1959-1960. I mina ögon kanske den störste idrottsman vi någonsin haft i Sverige. Förlåt Zlatan, Stenmark och Borg. Ni är också underbara.

OSCAR II /1897

 
OSCAR II Sveriges konung 1872-1907.
Född 21 januari 1829 på Stockholms slott död 8 december 1907 på Stockholms slott.
 
Giftermål 1857 med Sofia av Nassau.
 
Ingen kan påstå att det vimlar av kungligheter på min blogg. Men nu gör jag ett undantag för Oscar II. Det sägs att han var en riktig fruntimmerskarl. Det har väl även nämnts att han skulle vara far till ett och annat barn utanför äktenskapet. Oscar var farfar till gamle kung Gustaf VI Adolf. Efter Oscars död så tillträdde hans son Gustaf V på Sveriges tron.
 
 

Vintern kommer...

 
De senaste dagarna har jag och Elisabeth hjälpt Ante med veden. Det ni ser på bilden är endast en liten bråkdel av all den ved som finns. Fortsättning följer under lördagen. Samtidigt som Ante och David bygger färdigt på Avans, så lägger Ante och Robert ny fasad på huset. Många bollar i luften fnv.

Hjördis Pettersson

 
Hjördis Pettersson född i Visby stadsförsamling den 17 oktober 1908 i Gotlands län, avliden den 27 maj 1988 i Engelbrekts församling, Stockholms län.
 
En kvinna med eld i blick och ett jädrans anamma. Älskar dig fina Hjördis! Hon påminner mig om en släkting som jag också tyckte väldigt mycket om.
 

Släktträff sommaren 2019

 
Den här bilden togs på kusinen Roland och hans hustru Ann-Kristins stuga på Högsböleskiftet i somras. Tjejen längst till vänster heter Sophie Nelson en släkting från USA. Bredvid står sonen Robert, min hustru Elisabeth (som passade på att sova under fotograferingen) jag, barnbarnet Max och sonhustrun Jannice. Tyvärr så hann Daniel och Linda åka iväg innan bilden togs.
 
Roland tog bilden.

Jan Malmsjö

 
 

Adrian Wennström, rektor, författare mm

 
Adrian Wennström f. 1905-06-04 d. 1976-06-17
 
i sitt 3:e äktenskap gift med Elsa Wennström f. 1910-03-16 d. 1976-07-10.
 
 Text: Adrian Wennström.

Muskus /2018

Foto: Roger Lindqvist

GONKS

 

Försvarslånet /1940

 

Norah & Max - maj 2019

NORAH
 
MAX
 

Gågatan - Piteå /1985

 

Moonlighters med Larry Moon

 

JOE´S COMBO - Piteå & Umeå

 
 
 
 

LASSE, LASSE LITEN... /1965

 
"En kul grej" heter Knäppupps nya musical på Idéon i Stockholm. Lars Ekborg har en jätteroll som den lille slaven Pseudolus - han far mest runt scenen som en skottspole.
 
-----------------------------------------------
BILDJOURNALEN ¤ Den 27 januari 1965.

Andreas & Robert

 
Bröderna Andreas och Robert Lindqvist byter fasad på Andreas och Carolines hus på Markvägen. Deras far var också där och hjälpte till.

Familjen Björck i filmversion /1940

"Familjen Björck" i filmversion är nu i faggorna och här ser vi hela familjen samlad. Från vänster Birgitta Arman, Olof och Frida Winnerstrand samt Åke Johansson.
---------------------------------------
FILMJOURNALEN ¤ Den 21 januari 1940
 

Hemma hos mamma

 
Fredagen den 2 oktober 2015 var en dag med mycket blåst. Den dagen besökte jag min mamma på Hortlaxgården. Det blev som det brukade, kaffe och gofika. Sen så tittade vi på några bilder, mamma och jag. En av bilderna, den som hon håller upp, togs i deras husvagn på campingen i Ladrike någon gång i slutet av 80-talet.
 
Min far såg rätt så tunn ut på bilden. Han hade fått veta att det fanns en fläck på hans ena lunga. Eftersom han hade jobbat i många långa år på boardfabriken i stan, i en rätt så rökig miljö, så åkte han till Bodens lasarett för provtagning. Det visade sig senare att den där fläcken började minska eftersom. Det hände inget allvarligt. Min pappa hostade väldigt mycket, även om hostan blev bättre när han slutade jobba. Pappa hann vara pensionär i 22 år innan han avled 2005.
 
 

SHANES - goa gubbar från norr

 
¤ SVANTE ELFGREN
 
¤ TOR-ERIK "TORRA" RAUTIO
 
¤ LENNART GRAHN
 
¤ TOMMY WÅHLBERG
 
¤ STAFFAN BERGGREN (spelade senare med dansbandet Eldorados. Staffan gick bort den 3 juli 2017).

Öjeby kyrka

Den här tallriken med kyrkan köpte jag idag på PMU i Öjebyn.

LIDMAN intervjuar Piteåprofiler

Leif Lidman fortsätter sina intervjuer med Piteåprofiler. Den här gången med de två pressfotograferna Hans G Pettersson och Gunnar Westergren.
 
Premiärgästerna i våras var Lennart Nordmark och Roger Lindqvist.

Familjen Georg Lundkvist, Furulund.

Den här bilden har sin egen speciella historia. Bilden på de två unga flickorna, jag gissar att flickan till höger, är Onny Lundkvist, dotter till Georg och Vilma Lundkvist i Furulund, Storfors. Onnys mor Vilma, var syster till min farmor Hanna Lindqvist f. Eriksson. Vilma hade ytterligare en syster som hette Hulda Wikström f. Eriksson. Hulda emigrerade till Minneapolis i Minnesota 1904 med maken Frans och barnen Hugo och Syrena. Den svartvita bilden skickade Vilma i ett brev till sin syster. Där låg bilden i många år på vindan i Frans och Huldas hus. Det var inte förrän 1992 då Huldas och Frans två barnbarn, Jerry och Skip Nelson, kom på besök hos oss i Hortlax, som bilden "återvände" efter nära 80 år borta i USA. Skip hade en massa fotografier med sig, som även min farmor en gång hade skickat "over there".
 
Onny gifte sig senare med Axel "Acke" Norberg från Haparanda. Acke kom att jobba som socioterapeut på Furunäsets sjukhus i Piteå. Vid sidan om så var han musiker och spelade i många olika band-konstellationer från 30-talet och framåt. Han komponerade också egna låtar, några av dem fick jag ärva efter hans och hustrun Onnys död. Onny Norberg drev under sitt yrkesverksamma liv både restaurang- och bagerirörelse i Piteå. Onny gick ur tiden den 25 oktober 1996. Acke gick bort den 4 januari 1997. Det var Acke som kom med idén att bygga en fritidsanläggning för vårdtagare vid Furunäset och Öjeby sjukhem, platsen fick namnet Gläntan. Anläggningen invigdes 1961. Vid öppnandet så hade Acke specialkomponerat en melodi som idag finns i min ägo.

Kallithea Beach, Rhodos

Den 1 oktober 2017. Med familjen på en strand vid Medelhavet.

TV1 & TV2 1969-12-05

 

RSS 2.0