Två 100-åringar...

Häromdagen åkte dessa två hundraåringar i baksätet i min Volvo.
Piteå-Tidningen år 1915 och Norrbottens-Allehanda även den 1915.
 

Grattis ELISABETH!

I dag fyller Elisabeth år! Grattis på födelsedagen. Vi möttes 1978. I dag snart 37 år senare, finns i familjen tre fullvuxna söner, Andreas, Robert och Daniel. Samt tre barnbarn, Norah, Malte och Max. Två sonhustrur, Jannice och Caroline. (Skärpning Daniel, vi väntar på att du också skall stadga dig). De senaste 20 åren har gått i 350 km/tim. Nyss var vi småbarnsföräldrar, nyss...alldeles nyss...

Benbrott vid krock

En 16-årig Hortlaxyngling vårdas på lasarettet i Piteå sedan han på onsdagseftermiddagen med sin moped kolliderat med en personbil och därvid ådrog sig ett komplicerat benbrott.
 
Olyckan inträffade vid omskolningscentrat i Storfors. En personbil kom rullande bakåt från en parkeringsplats vilket inte mopedisten upptäckte utan körde rakt in i bakändan på bilen. Han kastades därvid med våldsam kraft framåt och ådrog sig benskadorna.
 
---------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ September 1970.
 
Hortlaxynglingen var Curt Öhlund bosatt i Övremarken.
 
 

Pitepalt

Min stad, mitt liv mitt allt.
I denna dag har jag ätit Pitepalt.
 
 
Roger Lindqvist.

Erik Lihm & Ann-Cathrine Wiklander på turné.

Erik Lihm, en gång medlem i Vikingarna, och Ann-Cathrine Wiklander, sångerska
från Sollefteå, med många placeringar på Svensktoppen, ger sig snart ut på en
Norrlandsturné. Fyra stycken musikcaféer i Umeå och Skellefteåområdet skall det
bli är det tänkt.
 
 
Roger.

Hallå, de´e´Lindqvist...!

 

Stig-Göran "Stisse" Johansson (1943-2002).

"Stisse" Johansson.
 
114 matcher avverkade "Stisse" Johansson i den blågula landslagströjan. Moderklubben hette Surahammars IF där han
spelade 1958-1963. Mellan 1963-1978 hette laget Södertälje SK. Två VM-silver, 1967 och 1969. VM-brons, 1971, 1977,
1974.

VW-frälst!

Det är något speciellt med bubblor. Åtminstone är det min åsikt.
Och jag tror jag vet varför; min pappa hade några VW-bilar.
 
 

CAROLA /1983

 

The Shadows /1966

 

Lasse Lönndahl /1960

 

En äkta klenod!

Årsmodell tidigt 60-tal.
Alice Babs på skivtallriken.
 
 
Chuck Berry och Jerry Williams.
 
 
 
 
 
 
 

- Känslor -

Vi har känslor vi människor.
Har vi inga känslor - då är vi inga människor.
Då är vi robotar!
 
 
Roger Lindqvist.

Tjorven /1964

Tjorven och Båtsman.

Christer "Abris" Abrahamsson f. 1947

Christer Abrahamsson, hockeymålvakt i klubblaget Leksands IF och Tre Kronor.

Viktor Konovalenko (1938-1996)

Den blott 168 cm långe Viktor Konovalenko, var en bidragande orsak till det sovjetiska ishockey landslagets stora triumfer under hela 1960-talet. Konovalenko var med när VM guldet vanns 1963-1968, 1970-1971. OS guld i Insbruck 1964 samt i Grenoble 1968.

Vladislav Tretiak f. 1952

Vladislav Tretiak gjorde sin debut vid VM i Sverige 1970. Förstemålvakten Viktor Konovalenko, råkade ut för en skada i matchen mot Tre Kronor, som vann drabbningen med 4-2. Tretiak blev så småningom en världsmålvakt, med 285 landskamper i bakfickan. Tretiak spelade i det sovjetiska hockeylandslaget 1969-1984.

Vladimir Petrov f. 1947

Lyrisk är nog det rätta namnet, när jag sitter vid datorn och plockar fram dessa så otroligt  fulländade ishockeyspelare. Vladimir Petrov, Boris Michajlov och Valerij Charlamov, bildade tillsammans hockeyhistoriens bästa kedja. Petrov var centerforward i laget som vann nästan allt. Vladimir Petrov blev VM-mästare åren 1969, 1970, 1971, 1973, 1974, 1975, 1978, 1979, 1981. OS guld, 1972 och 1976.

Valerij Charlamov (1948-1981)

Ännu en av de legender som fanns i det sovjetiska hockeylandslaget.
Vänsterforwarden Valerij Charlamov, som tragiskt omkom i en bilolycka
tillsammans med sig hustru. Charlamov var vid sitt frånfälle 33 år gammal.

Boris Michajlov f. 1944

Högerforward  i det sovjetiska ishockeylandslaget.
 
 

Anatolij Firsov (1941-2000)

Firsov, centerforward i det sovjetiska ishockeylandslaget 1962-1972.
 

Anatolij Tarasov (1918-1995)

Sovjets legendariske ishockeytränare 1958-1960, 1962-1972.

Piteå /1935

Västergatan mot norr med Gustaf Bromans fotoatelje´ t.h. Februari 1935.

Lennart "Lill-Strimma" Svedberg (1944-1972)

Legend!

THE BEATLES

 

BEACH BOYS

 

Anita Lindblom /1968

En dam med skinn på näsan - men vilken artist...!

"Svenne gris...!"

Efter att ha formligen gäspat åt allt vad politik, samhälls- och världsproblem nu heter, har jag de senaste åren blivit alltmer intresserad. Min kära pappa missade helst inte vare sig Aktuellt, Rapport eller Nordnytt. Visst följde jag med, men det där med Nordnytt varje kväll, tillika väderprognoserna var inte min grej, liksom. Nu är det helt annorlunda! Idag missar jag inte nyhetsprogrammen, inte eller väderprognoserna. Jag har blivit som min pappa en  gång var.
 
 
Historieintresset har däremot följt mig sen mycket tidig ålder. Jag hittade en teckning som jag gjorde våren 1966. Det var ett porträtt av Gustaf Wasa som jag hade gjort på baksidan av bilden på Vasaskeppet. Arkeologi är ett annat område som jag följer så gott som de nu bara går. Arkitektur, är också något som jag uppskattar. Teckning, konst, musik, litteratur, film, teater är andra ämnen.
 
 
För några år sedan blev jag inbjuden att börja med facebook. Jag var helt ointresserad. Men så tyckte nån av sönerna att jag skulle vara med. "Du tycker ju om att skriva, farsan, gör ett försök!" Och vips var jag fb-användare. Jag kände mig som den där Bambi på hal is i första början. Jag följde med strömmen, och när jag såg mina fb-vänner laddade ned låtar från youtube, gjorde jag samma sak. Musik tillhör ju mina intressen. Men rätt snart upptäckte jag en annan sak som förbryllade mig. Konversationerna var en aning tråkiga och torra: "Jag har duschat", eller "Oj, vad det blåser ute", eller "Nu kom posten". Vad som också fick min hjärna att snurra, var att gillaknappen gick varm på dessa vardagliga inlägg. Om inlägget gällde lite djupare saker, så var det knappt att någon hörde av sig. Och där satt man och tänkte, är det bara jag som funderar, på det nyheter som just då var på tapeten. Jag tror om än Albert Einstein levt och varit fb-användare, och framlagt sina "tiden och rummet-teorier" så hade han haft max 3-4 gillanden. Konstigt är det i alla fall.
 
 
I går hittade jag de här uppmuntrande raderna på - jo just det: facebook: "SVENNE GRIS, OM NÅGRA ÅR TAR VI ERAT LAND, VI ÄR MÅNGA FLER ÄN NI...!" En muslimsk man med ett nonchalant leende, antingen skämtade eller hotade. Jag vill så gärna tro att det var ett dåligt ogenomtänkt skämt. Men jag undrar jag. Hade detta varit jag som skrivit dessa rader, hade jag blivit både anmäld och anklagad för att ha kränkt de muslimer som bor här i landet. När det är så att säga tvärtom, så råder endast tystnad. Att massmedia fortsätter att mörka den verklighet som råder ute i samhället, är i högsta grad oroande. När personer med tvivelaktig bakgrund, kommer in i landet och missbrukar den gästfrihet som vi visar, då förstår jag de som knyter sina nävar i byxfickan. Jag har några gånger uppmärksammat de problem som råder ute i landet på fb, men möts av idel kompakt tysssssssstnad! Gillaknappen går däremot varm när jag lägger ut foton på exempelvis katterna eller barnbarnen. Men jag har börjat foga mig  så smått för att kunna vara med i fb-gemenskapen. Eller vad sägs om: "Nu har jag ätit en banan!" eller "Det ilar i min tand!" Undrar vad gamle Albert Einstein skulle tyckt?
 
 
Roger.

MARILYN /1954

 

Inger Berggren - "Sol och vår" /1962

Vid den svenska Melodifestivalen 1962 vann Lily Berglund med melodin Sol och vår.
Men den som fick uppdraget att framföra den i ESC i Luxemburg var Inger Berggren.
Sol och vår hamnade på en sjunde plats.
 
 
Inger Berggren, f. 1934 och mamma till skådespelerskan Gunilla Röör, var ingen duvunge i musikaliska sammanhang, när hon 1962 åkte till Luxemburg för att tävla. Hon sjöng med den tidens stora band och musikanter. Eller vad sägs om sådana namn som, Thore Ehrling, Thore Swanerud, Simon Brehm och Göte Wilhelmsson. Inger Berggren är också utbildad musikdirektör vid Musikaliska Akademien i Stockholm.
 
Roger.

The LOLLIPOPS /1967

 

Carl-Anton /1967

 

Yeah, Yeah, Yeah...

 

Djupdykning i Piteås historia

 
Fr v Roger Lindqvist, Eva Holmbom, Birgit Forsberg, Birgitta Åström,
Lars Lundkvist och Elaine Lundberg. Saknas på bilden gör, Jan Holmgren,
Tord Eliasson och Leif Lidman. Den sistnämnde var den som tog den här bilden.
 
 
2012 startade ABF:s studiecirkel "Piteå från förr". Den drivande kraften var och är Leif Lidman. Efter sex
omgångar med sammanlagt 60 träffar, är både intresset och nyfikenheten densamma. En ny omgång
väntar oss under hösten 2015.
 
 
 

"Manspreading"

Första gången jag kom i kontakt med ordet "Manspreading" trodde jag att det var ett dåligt skämt. Maren sen när en intet ont anande Tom Hanks "gjort bort sig" genom att sitta med korslagda ben, i New Yorks tunnelbana, och nyheten flög sin väg över hela världen började jag ana vad det var. Nu har fenomenet även kommit hit till Sverige, och det som jag först trodde var ett skämt, har visat sig vara på blodigt allvar. Annika Leone har vittnat om sin ilska mot män som tar plats. Hon har t.o.m. gjort ett förslag till en förbudsskylt, som hon hoppas skall sättas upp i tunnelbanan. Vem är då Annika Leone? En arg ung dam med fientlig inställning mot män? Kanske medlem i FI? Jag bara undrar!
 
Jag för min del kommer att "manspreada" resten av mitt liv, så det så. Och som protest så sitter jag och spreadar  just nu till 100% på köksstolen i köket. Så till sist en uppmaning till landets, och världens alla män: gör 7-8 "Manspreading" var 3:e minut. För det här larvet måste få ett slut!
 
 
Enligt mitt sätt att se, så har Annika Leone med den här förbudstavlan kränkt
världens alla män. Vad blir då nästa steg i den feministiska världen: alla män
mellan 18-80 år skall kastreras!
 
Annika Leone, manshatare?
 
 
 
 

Du finns...

Det är länge sedan ditt liv på jorden tog slut.
Men du finns ändå mitt ibland oss.
Så sent som i dag kände jag din närhet.
 
 
Roger Lindqvist.

Roger Lindqvist, glasögonorm

näs
Ett par glasögon som aldrig tillhört mig, och som troligen burits av en
person som sedan länge är borta. Vissa drag påminner om Antikrundans
Knut Knutsson.
 
 
Mina första glasögon som parkerade sig på nästippen året 1967.
Jag såg så pass illa att jag var tvungen få en plats längst fram i
klassrummet. Om jag liknade Knut Knutsson på den förra bilden,
så liknar jag här en annan sorts Knutsson, SVT:s politiske reporter,
Mats Knutsson. År 2015 sitter det fortfarande ett par brillor på
min näsa.
 

Svärmors tunga blommar...

Elisabeth har haft många, likaså min mamma, jag pratar om en svärmors tunga.
Vi har som sagt haft många, men aldrig sett någon blomma. Den som står i
vårt köksfönster både blommar och doftar. Och som framgår av bilden kommer
det också små droppar.

Trummisen Max

Sent denna måndagseftermiddag, fick Max tillfälle att lira på farfars Ludwig-trummor.
När Max var mindre, brukade vi trumma rätt mycket. Men nu är det ett tag sen.
I dag var det alltså dags igen.

"Snoddasfeber"

Gösta "Snoddas" Nordgren och Lennart Hyland i "Karusellen" den 26 januari 1952.
 
Den 26 januari 1952 orsakade en yngling vid namn Gösta Nordgren stor succé, i det då så populära radioprogrammet "Karusellen". Framgången blev så total att det talades om Snoddasfeber i landet. "Snoddas" framförde, utan musikaliskt ackompanjemang låten "Flottarkärlek". Låten kom att bli till en slags signaturmelodi för Gösta "Snoddas" Nordgren.

DOMUS / PITEÅ

Domus på Gågatan i Piteå. Invigdes 1962. I dag 2015 är Domus inte längre Domus.

Lennes med Bitte - Piteå

Lennes med Bitte på Storgatan/Gågatan i Piteå 1972.
 
----------------------------------------------------------------------------------
Bilden har jag lånat av Jan-Olof Höglund, som också står som fotograf till fotot.

Marilyn

Marilyn, ung och än så länge oförstörd.

Mannen, myten, legenden

Humphrey Bogart (1899-1957).

Max, pizzabagar´n

I dag har Max varit pizzabagare, i Norahs och Maltes lekstuga.

Marx Brothers - 1932

 

Bergsviksbrons rivning 1969-70

Bergsviksbron invigdes 1936. I slutet av 60-talet ansågs den inte längre tjäna sitt syfte.
Den uppfyllde inte de trafiksäkerhetskrav som var ett måste. Bilden ovan togs 1969.
Arbetet med den nya bron var då i full gång.
 
 
Isen på Piteälven förstärktes, innan manskapet från Ing. 3 i Boden sprängde den nu
så föråldrade bron. Den nya bron var nu på sin plats. Bilden togs 1970.
Samma dag stod många nyfikna på den nybyggda bron och följde händelsen med
stort intresse. Även jag och min far tillhörde de nyfikna.
 
 
Tack till Karina Wiklund som jag lånat bilderna av.

Lasse Berghs

Jag undrar jag, om det är så, att den tredje mannen från vänster möjligen
kan vara Karl-Arne Andersson som spelade keyboard i Cool Candys några år?
Det fanns två Karl-Arne Andersson. Dels originalmedlemmen Karl-Arne nr.1
som spelade klaviaturer från 1950-1973. Hans efterträdare på pianostolen,
visade sig ha exakt samma namn, alltså Karl-Arne nr.2.

Berth Idoffs

 
 
 

Zarah - vår största primadonna

Vår största primadonna, Zarah Leander, född i Karlstad 1907 med efternamnet Hedberg,
avled 1981 i sviterna efter en hjärnblödning. Hon blev 75 år gammal.

Gunnar Sträng/Olof Palme

1 maj 1981 talade Gunnar Sträng dels i Luleå men även i Piteå.
Strängs myndiga stämma är det väl många som kommer ihåg.
Hans presentation av den "nådiga luntan" varje år, blev nåt av
The Gunnar Sträng show. En politiker som gick den långa vägen.
Jag kan inte annat än imponeras av honom.
 
 
I maj samma år, 1981, befann sig Olof Palme i Västerås där han höll sitt
första maj tal i stadens Folkets Park. I majtåget hade han sällskap av
hustru Lisbet.
 
 
 

Seymour Österwall

 
I Seymours orkester fanns vid ett tillfälle två Pitebor: Allan Lundström
och Gösta Eriksson, den sistnämnde var från Hortlax, min fars kusin.

John Elfström (1902-1981)

John Elfström, kanske mest känd som Åsa-Nisse.

Humphrey Bogart & Peter Lorre

 

Laurel & Hardy - 1939

 

Hörru farfar...

Hörru farfar, har du jultomtens telefonnummer...?

Ivan Forsbergs

IVAN FORSBERGS ORKESTER. Sittande i mitten bandledaren Forsberg.
I bakre radens mitt står en leende ung man. Roger Johansson hette han då.
Han bytte senare efternamnet till Pontare.

En gång musiker, alltid musiker

Trots att jag inte längre är lika musikaliskt aktiv som förr om åren, tänker jag än i dag på samma sätt som den musikant jag en gång var. Ett annat "ofog" som fortfarande finns kvar, är att jag än i dag trummar på nästan allt som går trumma på. På köksbänken står några burkar i olika storlekar. En dröm för en sån som mig att slå på. Burkarna har tack vare sina olikheter, varsitt eget ljud. Jag är alltså tillbaka på ruta nummer 1. Trummorna lämnade jag kvar hemma hos sonen, som också kan spela trummor, men hans instrument är egentligen gitarr. Jag hade två trumset när jag spelade i orkester. Ett övningsset hemma på vinden i mitt rum, det andra följde troget med i orkesterbussen. I dag hälsade jag på mina Ludwig.
 
 
 
En gång musiker, alltid musiker...

Arne och Göte still going strong

Arne Nathansohn och Göte Johansson.
Det fanns en tid då dessa herrar åkte land och rike kring och spelade
upp till dans för fullsatta hus.
 
Gruppen hette Cool Candys och skördade stora framgångar på olika topplistor.
LP:n som Arne här förevisar, finns även i min vinylsamling. Eftersom jag har
ett intresse för detaljer, så frågade jag Arne om den röda gitarren. Jag vill minnas
att märket var Levin, och att den var inköpt i Göteborg. Såg faktiskt en dokumentär
häromkvällen, som berättade historien om gitarrmärket Levin.
 
Arne och Göte åker idag omkring och berättar, sjunger och spelar. Det finns säkert en
diger källa att ösa ur. Källan heter kort och gott: COOL CANDYS.
 
Göte Johansson började som basist i Cool Candys 1953.
Han spelade med bandet fram till 1968.
 
-----------------------------------------------------------------
Bilder. www.spp.se
 

Flamingokvintetten 1968.

Hasse, Dennis, Gunnar, Boris och Åke.

Malte äter varmkorv

Så här ser Malte ut när han äter Bullens varmkorv med bröd.
 

Rymlingar på alltför fria fötter

Mitt i vardagslunket på ICA-butiken, ibland  mellanmjölken, mozzarellan, nyponsoppan och fyra bananer, tränger sig verkligheten på. Personer med grov kriminell bakgrund, har som flyttfåglarna flytt från sina bon. Vad  har de härute att göra, mitt ibland vanliga människor som du och jag? Våldet i samhället har eskalerat ute på våra gator och torg. Och i takt med att skottlossningarna har ökat, så får våra folkvalda en alltmer panikslagen blick i sina ögon. Tyvärr så finns det allt för många handlingsförlamade beslutsfattare i det här en gång så trivsamma landet.
 
 

Förlovade: BARBRO & LARS

Den 3 november 1965 förlovar sig Barbro Lill-Babs Svensson och Lars Berghagen.
Förlovningsmiddagen för nära och kära hålls i Berns salonger i Stockholm.
 

I da håva vä haft främman...

I dag har Bettan Granberg hälsat på. Och så här trevliga såg vi ut...Bettan tog bilden.

BLENDER

BLENDER - bandet med Piteå anknytning.

SAIK:s fotbollsskola avslutad

fr
Stående fr v: Per Fredricsson, lagledare, Bengt Flodin, Kent Berglund, Hans Jonsson,
Tord Lundmark, Jörgen Nordsvahn, Kjell Öhman. Främre fr v: Ulf Norberg, Sören
Gabrielsson, Robert Karlsson, Dan Sundqvist, Stig Öberg, Ove Rehnström och Rickard
Lundström.
 
 
---------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 6 september 1969.

Görans ambulans

På Skatanvägen i Hortlax bodde Göran och Gurli Berglund. Göran hade taxirörelse,
men han hade också en ambulans som användes flitigt. När Göran ryckte ut med
sin svarta ambulans och de röda lamporna på taket, så tyckte jag och mina kompisar
att det såg jättehäftigt ut. Vad vi dock inte tänkte på, var att det i så fall fanns nån
stackars människa som låg sjuk någonstans. En gång när min mamma blev sjuk så
kom Görans svarta ambulans körandes in på vår infart. I den stunden var det inte lika
jätteläckert. I mitt lilla bultande hjärta, så tycktes den svarta ambulansen sluka min
mor när hon åkte in på båren in i det okända. Efter den händelsen började jag teckna
ambulanser i mitt ritblock. Kom ihåg, att både ambulansen och likbilen var svarta.
Senare i livet (inte nu) började jag tycka det var otäckt varje gång jag hörde och såg
en ambulans under utryckning.

Hortlax läkarstation 1980

Personalen vid läkarstationen i Hortlax strax innan flytten till den nybyggda vårdcentralen.
På bilden ses läkarna Anders Blom och Christer Nordenhäll, samt Ann-Cathrine Lindberg,
Berit Grankvist, Tora Lundman, Linnéa Sundström, Gunnel Sundström. Tyvärr så saknas
ett namn. Vårdcentralen öppnade lördagen den 22 mars 1980.

Pink Floyd

 

Här bodde Clark Gable

 

Lill-Babs

 

"MOGENFAVORITERNA"

Utan skryt så tillhörde Kjell-Bertils ett av de mest populära och bokade dansbanden
under 1970-talet i de båda nordligaste länen. Två saxar, orgel, gitarrer, bas och
naturligtvis sång, mycket sång. Om du läser detta Arne, så sträck på dig: på
repertoaren fanns en och annan Cool Candys låt. Vi hade ju också två saxofoner.
Men Kjell-Bertils var och förblev ett amatörband från starten 1968 fram till slutet
1986. Nåja, vi har även återuppstått ett antal gånger. Vi hade förmånen att ha
med oss stjärnsaxofonisten Allan Lundström, och jag hörde vid ett tillfälle, att
saxofonisten Stickan som spelade i den nyare versionen av Cool Candys (Gunnar
W.) var fortfarande med, sände Allan en hälsning, via nån bekant till oss. När Allan
fick Stickans hälsning, frågade vi honom om han visste vem han var: - Nja... sa
Allan, det tror jag inte.

VW

 

Huvudbry...

Stefan Löfven i sällskap med ensamkommande flyktingbarn?
 
Den här bilden har gett mig huvudbry. Jag hittade den ute på nätet, och den påstås - jag säger påstås - föreställa ensamkommande flyktingbarn, som vår statsminister besökte för en tid sedan. Jag vet inte om detta är hela sanningen, jag kan ha fel. Men OM detta är korrekt, så har jag svårt att se några barn i 12-årsåldern på bilden. Ibland har jag en bestämd känsla att massmedia i den politiska korrekthet vi lever i, inte berättar hela sanningen. Jag är absolut inte paranoid, men man mörklägger en del information, som istället görs om till något helt annat. Läser man t ex norska tidningar, så får man en helt annan typ av bild. En eftersökt pedofil, som förgripits sig på unge tjejer i nåt år, häktades för några månader sedan. Det var en man som förstört många unga liv. Han var av utländsk härkomst. När SVT lade ut nyheten på sin hemsida var det under ett fingerat namn, vilket jag har full förståelse för. Men när man kallade honom "Jesper" haglade protesterna på deras hemsida. Fyra somalier våldtog en 40-årig svensk kvinna på en färja för några månader sedan. I finska tidningar berättades öppet om händelsen. I svenska tidningar hette våldtäktsmännen enbart "svenskar". Infödda svenskar begår också våldsbrott, man mördar, våldtar, rånar och bedrar. Men i dessa fall brukar man vara relativt öppna med bilder i tidningar, namn och varifrån de kommer. Den politiska korrektheten har idag nått sådana svindlade höjder, att jag är rädd att vi en dag kommer att ramla ned, och samtidigt bita oss rejält i svansen.
 
 
Roger Lindqvist.

TAGES

 

Bilderna tillhör Leif Lidman.

My name is Bond - James Bond!

 

Bengt-Oves - Växjö

 

Nils-Ingemars

 

Röda Lacket

 

Ulla-Bella Fridh

ULLA-BELLA
ULLA-BELLA FRIDH (1929-1993).
 
 
Skådespelerska, sångerska, revyartist. Gift med journalisten, författaren och programledaren Jan Gabrielsson (1923-1994). Ulla-Bella och maken Jan medverkade i "Söndagsbilagan" som sändes i Tv 1960-62. Ulla-Bella Fridh, turnerade även med Owe Thörnqvist och gjorde även några grammofonskivor med honom.
 

Anders Engbergs orkester

Han hade ju allt, musikalitet, kunnighet, han hade under 70-talets guldålder,
spelat sax i dansbandet JIGS med svensktoppsplaceringar m.m. Han
producerade andra band och artister. Så bildade han eget: Anders Engbergs
orkester med hustrun Lotta f. Pedersen som sångerska. Succén lät inte vänta
på sig. Men så gick paret skilda vägar. Hustrun Lotta var väl den som lät tala
om sig. Lotta Engbergs orkester hade spelplanen knökfull, medan fd maken
Anders beslöt sig för att lägga ned sitt band. I dag bor Anders i Thailand.
Ja, tänk så det kan bli.

Ludgo-Pelles

 

DONNEZ

 

Mor och dotter

Min mor och syster. Maj-Gerd och Gerd.
 
Min mammas något ovanliga förnamn, kom sig av ett förslag av en ingift moster. Hedvig var gift med min mormors bror Kalle. Och enligt historien, lär det vara Hedvig som är kvinnan bakom namnet Maj-Gerd. Varför min syster döptes till Gerd vet jag inte, kanske beroende av idétorka hos mina föräldrar? När namnet Gerd kom upp som förslag, så fanns det någon eller några som direkt tvekade. 1939 mördades en liten flicka som hette Gerd, kanske var det just därför som man var lite tveksam. På tidningarnas förstasidor kallades dådet för "Gerd mordet". Själv så skulle jag antingen heta Jan eller Ulf. Men så kom namnet Roger på tapeten. Ett namn som jag tror var rätt så poppis på 50-talet. Genom åren har jag mest fått heta Roger, men Rogge har jag också kallats då och då.
 
 

En trött liten hjälte...

Max, en trött liten hjälte har somnat i fåtöljen.
 

Vårlig promenad

Promenad med Ante, Carro och Malte. Promenaden avslutades hemma
på Antes och Carros altan med kaffe. 12 grader varmt...
 

Kontakt sökes!

Arbetslös, tandlös, uddlös, sömnlös, byxlös, billös, orkeslös, vårdslös, opretentiös magdansös - önskar snar kontakt med gyttjebrottare av obestämd ålder.
 
Svar till: "Du och jag".
 
 
 
Red. Lindqvist, bloggavd. annonskontor, Hortlax.

Calle P.

Carl-Gustaf Lindstedt som Calle Parking. (Calle P.)        
 
Svartvit stumfilm från 1965. I rollerna:
 
¤ Carl-Gustaf Lindstedt.
¤ Lena Söderblom.
¤ Lill Lindfors.
¤ Frej Lindqvist.
¤ Sune Mangs.
¤ Håkan Serner.
¤ Börje Nyberg.
¤ Lill-Babs.
¤ Jan Malmsjö.
¤ Rolf Bengtsson.

Karl-Erik Sandbergs

 
 
 
 
 
 

GLAD PÅSK!


Micke Ahlgrens

 

Piteåpolisen

Bilden har jag lånat av Lennart Lundquist.

Födelsedagskalas hos kommunalrådet

Våren 2011 fyllde Helena 50 år. Även hennes äkta hälft Göran uppnådde
livets middagshöjd. Barnbarnet Max var då två år gammal, han liksom
hans mamma och pappa, farmor och farfar, samt kusinen Norah med
föräldrar var bjudna. Inte heller att förglömma Daniel som även han var med.
Göran är Elisabeths bror och han är gift med Helena. Roligt hade vi förutom
att jag tappade bort våra husnycklar. Dom återfanns senare. På bilden ses
Max och hans farfar.
 

76:an

I hörnet Storgatan-Västergatan i centrala Piteå stod det här huset,
i folkmun kallad 76:an. Byggår omkring 1916. Revs 1979 efter en
het debatt i lokaltidningen. Det bildades två läger, de som ville riva,
och de som absolut ville bevara fastigheten. Sista hyresgästen hette
Cajsa Weibull, hon flyttade ut 1976. Den här bilden fanns även med
i den bildutställning som vi hade i PT:s foajé sommaren 2014.
---------------------------------------------------------------------
Foto: ULF LINDLÖF, 1978.

Pris: 2.200 kronor

Ludwig -72. Inköpta 1974 av en bekant för ca 2.200 kronor.
Trummorna fungerade som övningsset i mitt pojkrum i
flera år. Ute på spelningarna hade jag ett nytt Ludwig Vistalite
som jag köpte hösten 1973. Trummorna på bilden hade jag
med ibland i orkesterbussen, och som jag också använde
på diverse gig.
 
 
 

Dom är så fula, farfar...

En av mina bokhyllor.
 
 
När Norah övernattade hos oss häromsistens, fick hon en sån inspiration att möblera om i en av mina bokhyllor. Hon tryckte in några av böckerna, samtidigt som hon gjorde vissa kommentarer. När jag frågade henne om vad hon tyckte om mina gamla skinnklädda postillor och familjebiblar, så var hon ganska tydlig i sitt svar: - Dom är fula, farfar.
 
Det sägs ju att barn är väldigt ärliga och uppriktiga, jag bedömer att Norah kanhända talade sanning. Även om jag har svårt att hålla med.
 
 
 
 

I går, i dag i morgon

I går var i går, i dag är i dag,
i morgon väntar framtiden.
 
 
Roger Lindqvist

Daniel och farmor

I dag ett besök hos min mor och Dannes farmor Maj-Gerd.
Gissa om hon blev glad...

Ljung & Fürst - 1960.

Martin Ljung och Sigge Fürst.

Komiska gentlemän

Helan och Halvan dvs Stan Laurel (som egentligen hette Stanley Jefferson)
och Oliver Hardy. Två herrar som ofta kom på besök under min barndom.
Det händer än i dag att de båda kommer och hälsar på. Oliver Hardy
avled 1957 och Stan Laurel 1965.
 
 
 
 
 
oc

RSS 2.0