Människans vansinne

Ett tecken på människans vansinne är krig!
Jag trivs bättre i en fredlig harmonisk miljö,
än att vistas ibland döda kroppar i en ruinhög.
Det känns mer själsligt uppbyggande att njuta
av fågelsång, än ljudet av fallande bomber.
Det är mer tillfredsställande att känna doften
av blommor, än liklukt.
Det är skönare att njuta av en klarblå himmel,
än att se en hel armada av anfallande bombplan.
 
Roger Lindqvist

Grattis Kjell, på din födelsedag!

Svågern Kjell Holmbom fyller 65 år i dag. Ett stort och hjärtligt Grattis på Din födelsedag.
Roger o Elisabeth.

Signe Hasso och Bob Hope

 

Mats Hådell

Det var så här vi tittare var vana att se honom, nyhetsankaret
Mats Hådell, som kom till Sveriges Radio 1969 och som 1972
började synas i TV:s Aktuellt. Han avled 2000 efter en tids
sjukdom, 55 år gammal. Jag har ett kuriosa TV-minne; i sept-
ember 1973 avled Gustav VI Adolf. Det var Mats Hådell som
höll i nyhetssändningen den kvällen, och rapporterade om
monarkens bortgång.

GRETA GARBO (1905-1990)

Vacker är endast förnamnet.

Frige Dawit Isaak!

Dawit Isaak sitter sedan 2001 i eritreanskt fängelse.
Nu börjar det bli dags att släppa honom fri.

Vattenkonst

Foto Roger Lindqvist

"Hela orten har pistol"

"Hela orten har tabanja", så sjunger Cherrie från Rinkeby. Tabanja är turkisk slang och betyder pistol. Fredagen den 21 augusti utsattes en polisbil för en granatattack och stenkastning. Bilen var lyckligtvis armerad, trots detta så kunde man senare konstatera att bilen hade 105 hål i sin plåt. Det hade kunnat sluta med flera döda poliser.
 
På min tid, som utföll under 60-70-talet hade vi ungar på sin höjd en slangbella. I bland hade vi även en kniv som vi använde till våra kojbyggen. Att attackera en polisbil fanns inte ens i vår vildaste fantasi. Visserligen hade vi ollonpistoler, som var ett måste då vi lekte Mannen från U.N.C.L.E., Helgonet eller Bröderna Cartwright. Så den som påstår att landet Sverige blivt en säkrare plats att framleva sina liv i, anno 2015, hon eller han måtte ha drömt sig igenom det våldsamma 2000-talet.
 
Roger.
 
De som lever i Storvreten i Tumba verkar inte pyssla på med sina
frimärkssamlingar hemma på sin kammare. I stället så utsätter man
oskyldiga människor - i det här fallet poliser - för dödliga attacker.        
 
Källa: SvD Foto: Polisen.

Barnmottagningen

 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 23 november 1968

BELIVA

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 23 november 1968

Roger Moore, Fred Flinta & Manolito i TV:n

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 23 november 1968

Alice Babs (1924-2014)

 

ULLA BILLQUIST (1907-1946)

 

Karl Gerhard (1891-1964)

 

ROLF BENGTSSON (1931-1976)

1970.

- Hörru, du är rätt så djup, du...

 
Alltfler har börjat höra av sig. Respons är otroligt givande och stimulerande. Det har ringts på telefonen, det har skickats meddelanden och det har varit okända män och kvinnor som stannat av mig på gatan. En person sa med ett litet leende: - Hörru, du verkar vara en djupt tänkande man du Rogge...
 
Nja, det vet jag inte, men jag har svårt att hålla truten om jag ser nåt fel. Om det är att vara djupt tänkande tja, kanske... I samma stund som jag reagerar på något, och jag ger mig tillkänna, så kan jag bli så otroligt berörd. Min morfar hade samma slags läggning. Han rördes till tårar av dåliga nyheter när det gällde små barn som for illa. I dag vet vi att det är många miljoner barn som far väldigt illa. Jag såg en liten tjej som var på flykt. Bak på ryggen hängde hennes ryggsäck. Hon var på väg till ett okänt öde. EU måste nu ta sig i kragen och börja ordna upp i kaoset. Alltfler länder måste ta sitt ansvar. Inte bara Tyskland och Sverige. Det håller på att bli en ohållbar situation här i landet. Just precis därför, så måste andra hjälpa till.
 
Sen så vill jag påpeka att jag börjar bli trött på att de människor som har en åsikt, oftas bemöts med: Jaha.. röstar du på SD? Den repliken är fruktansvärt ointelligent. Och ogenomtänkt. Detta visar på hur oinsatta NI är som ens ställer den frågan. Däremot har jag två tjejer som jag gör tummen upp för: Ebba Busch-Thor och Sara Skyttedal. Jag har en skribent som jag läser, Per Gudmundsson i SvD.
 
Roger

Nr. 41 Hedman i målet

SAIK:s målvakt, Max Hedman 6 år vaktade fotbollsmålet i går på Nordlunda.
 
I pausen vankades det sockervadd för nr. 41 Hedman.
 
Tack för en god match.
 
 
 
 

En död fyra skadade i Rinkeby

En man i 40-årsåldern är död fyra andra skadade vid en skottlossning i Rinkeby, i det så "säkra" landet Sverige. Samtidigt rapporteras det om en skjutning på Friskväderstorget på Hisingen i Göteborg. Undrar om ståupparen Betnér fortfarande står fast i att Sverige är ett betydligt lugnare och tryggare land än tidigare?
 
Roger.

Nu har mor Maria fått sin blomma

Så äntligen fick hon sin blomma: Maria Eriksson (1850-1924).
Min farmors mor som föddes i Lillpite med efternamnet Svedberg.
Hon gifte sig med Erik Anton Eriksson, soldatsonen från Sten-
sjökullen i Blåsmark. Tillsammans fick de tio barn, däribland
dottern Johanna "Hanna" Eriksson som blev min farmor.
I 91 år har hon sovit sin eviga sömn i sin hembygdsjord.
 
 

Klassikernas klassiker

SVT har i bland sina positiva  stunder. I går var en sån stund.
Casablanca visades i rutan, med ett kärlekspar som det
slog gnistor om. Här ses Rick med sin Ilsa i ett hett möte.
 
 

Fred i Europa

 
PT tisdagen den 8 maj 1945
 
 
 
PT onsdagen den 9 maj 1945.    
 
Min far som låg vid flottan, har beskrivit den enorma glädjen och lyckan man kände ombord på det fartyg han fanns ombord på ute på Östersjöns farvatten, när nyheten om fred kom. När man så småningom steg i land ute på Skeppsholmen, så började man förstår vidden av den glädje som då rådde.
 
 
 

Hur Långnäs slog Hortlax /1945

STORFORS AIK 1939/40.
 
Med reserver för Gustav Dahlberg, Melker Lindgren, Nils Bergman och Ragnar Lundkvist lyckades det Långnäs att i söndags på sin egen bana vinna över Hortlax SK med siffrorna 2-1, sedan det stått "om ett" i halvtid.    
 
Omkring ett hundratal mer eller mindre huttrande åskådare hade placerat sig omkring den allt annat än torra arenan, när domaren Tedde Grahn blåste till spel. Om själva spelet är inte så mycket att orda. För att få något ordnat spel var planen alltför lös. Bollen blev hal och svårhanterlig och blev inte bättre av de täta besöken i de vattenfyllda dikena. Hortlax började aggressivt och fick också det första målet efter en kalabalik framför Långnäsburen. Under halvtiden hade lagen var sin boll i trävirket, innan Felix Dahlberg i långnäskedjan kunde peta in bollen till rätta bakom Hortlaxkeepern.
 
Under andra halvleken kom långnäslaget stundtals bra igång och man började hitta varandra med småpassningar, men de många tillfällena förvaltades dåligt av kedjemännen. I mitten på halvleken fick Elof Jonsson en boll att rusa på och sprang lätt ifrån uppvaktningen och 2-1 var ett faktum. Under periodens slutskede pressade Hortlax stundtals rätt hårt men någon utdelning ville det inte bli på långbollarna, som redan nu "dödssäkre" Arnold Wiklund för det mesta hand om.
 
Överlag verkade det som om man förbisett att träna kondition och det var praktiskt taget endast Yngve Lidfeldt i Hortlaxlaget som stoppade matchen ut. I hemmalaget var Arnold Wiklund den fasta punkten i försvaret och Elof Jonsson som vanligt den farligaste forwarden. Nu fick han emellertid allt för lite hjälp av sina kamrater i kedjan med påföljd att han mattade av i slutet. Av reserverna gjorde Bore Lundström bra ifrån sig och visade takter som lova gott för framtiden. Rolf Bergman på högeryttern gjorde ingen människa glad och verkade att mera tänka på värdigheten äm att spela bollen ifrån sig i tid.
 
Hortlaxgänget spelade alltför öppet; med en effektivare motståndskedja mot sig hade det säkert blivit flera mål. I kedjan försökte sig Sven Lindkvist - medan orken räckte - på sologenombrott, som i regel strandade. Kedjan saknade en snabb partner till Lidfeldt, som särskilt på slutet spelade övertygande. Tedde Grahn som 23:e man på plan gjorde inga misstag i den för övrigt lättdömda matchen.
--------------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 8 maj 1945.
 
Fr v tre av de sex bröderna Lindkvist från Hortlax. Gunnar, Sven
och Artur. Gunnar var en tid lagledare men även målvakt. Sven och
Artur spelade i SAIK:s kedja. Äldste brodern Ingvar, spelade också.
 
- HORTLAX-KAPTENEN ÄR OPTIMISTISK
  SVEN ERIKSSON KOMMER ÖVER FRÅN
  MUNKSUND -
 
Hortlax var i farten i söndags och skötte sig fint borta i Långnäs, där det bara blev 1-2 förlust. Det visar att hortlaxpojkarna går in för säsongen med största allvar. Det intrycket får man också vid ett samtal med centerbacken och lagkaptenen Rudolf Nordsvahn som gång på gång understryker att han ser på sommaren 1945 med tillförsikt. 
 
    - Nyförvärv? Ja, Munksunds och längre tillbaka i tiden Storfors´ Sven Eriksson ställer sina kunskaper till vårt förfogande och vidare har förre storforscentern Gustav Ceder uttryckt en önskan om att få vara med.
    - Laget? Just nu matchar vi med denna slagordning: Sven Nordlund, Erik Lundström, Birger Lundman, Erik Nordsvahn, Gottfrid Lundström, Mats Johansson, Sven Lindkvist, Uno Eriksson, Roland Sandlund, Yngve Lidfeldt.
    - Framtidsplaner? Planfrågan har diskuterats men längre än till kannstöperier har det inte kommit ännu. Utsikterna inför seriestarten anser jag ganska ljusa. Vi ligger ju femma i Piteåserien efter höstomgången och den platsen ämnar vi hålla. Vidare kan jag tala om att intresserade Erik Sandberg tagit hand om lagledarsysslan, slutar Nordsvahn.
 
----------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 9 maj 1945
 
 

Pelles

 

Leif Kronlund /1969

Leif Kronlund omgiven av alla sina sångerskor som Leif en gång upptäckte.
Damerna på bilden är: Anna-Lena Löfgren, Towa Carson, Barbro Skinnar,
Inger Berggren, Britt Damberg och Ann-Louise Hanson.

PITEÅ

 

Finns det någon tidsbroms?

Det var då: farfar med barnbarnet Norah. I dag är hon 7 år fyllda.
Och jag undrar om det möjligen går att installera en slags tidsbroms,
så det inte går för fort. Norah och lillebror Malte hade myskväll i går
hos farmor och farfar.

Schlagersångerskan som dog, 19 år gammal

Siv Pettersson.
 
Hon var schlagersångerskan som gjorde succé på Svensktoppen, men som så tragiskt omkom i bilolycka, 19 år gammal.
 
Siv Margaretha Pettersson föddes den 3 mars 1955 i Stockholm. Med sin sång och gitarr tog hon svensktoppspubliken med storm, när hon den 3 december 1972 placerade sig på listan med "Låt mig få tända ett ljus". I tre månader förgyllde hon radiolyssnarna med sin sköra finstämda sång. I början av augusti 1974 tog hon sig återigen upp på listan med "Det måste finnas en värld".
 
Siv Pettersson reste ut i landet på turné, något som skulle visa sig vara ödesdigert. Den 12 januari 1975 sitter hon i en Volvo PV framförd av en ungersk musiker. Bilen har endast sommardäck. På E18 vid Bysjön, två mil öster om Årjäng i Värmland inträffar olyckan. Siv Pettersson avlider, två månader före sin 20-årsdag. Man kan inte låta bli att undra hur saker och ting skulle sett ut om hon fått leva?
 
Roger Lindqvist.
 
 

MORDFALL 1960-69

Varje dag läser vi i tidningarna om något nytt mord som inträffat. Mord har blivit allt vanligare, kan det tyckas. Under 1960-talet var det litet annorlunda. Mord förekom, men inte i lika stor utsträckning som nu i dag. Jag har roat mig med att titta på de mest uppmärksammade mordfallen mellan 1960-69.
 
¤ Taxichauffören, Berit Sallander-Lundqvist mördas natten mot den 29 september 1960.
 
¤ Ulla Persson, hittas mördad i Sundbyberg, 1961.
 
¤ Maj Karlsson, mördad, 1961.
 
¤ Tandläkaren Robert Aspelin, mördad, 1962.
 
¤ Två flickmord i Stockholm, 1963.
 
¤ "Hökarängsmordet" i Stockholm, den 27 juli 1965.
 
¤ Polismannen Ragnar Sandahl skjuts till döds av Gunnar Norgren i Nyköping, sommaren 1966. Norgrens kumpan, Clark Olofsson finns också med.
 
¤ Handenmorden, mördaren Leif Peters mördar två poliser och en vakt, 1967.
 
¤ Berit Nilsson mördas 1968.
 
¤ Jeanette Johansson mördas 1969.
 
¤ Margareta af Forselles mördas 1969.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Mord som hände på 60- och 70-talet väckte ett enormt uppseende. I dag är det tyvärr vardagsmat att folk faller offer för en mördare.
 
Roger
 
 
 

Min barndoms polisbil

Min barndoms polisbil...

Så oändligt tacksam...

När jag tittar tillbaka över hur mitt liv sett ut kan jag inte annat än känna en oändlig tacksamhet. Dessa tankar och funderingar har börjat alltmer rota sig fast i mitt huvud. Troligtvis beroende på åldern. Jag hade en gång en lärare som hette Yrjö Bäckman. Jag skall aldrig glömma när han en dag satt bakom sin kateder och plötligen började läsa dikter. Det var hans egenhändigt skrivna tankar och funderingar som han skrivit ned på ett papper. Just då så brydde jag mig inte nämnvärt om det hela, men på nåt sätt så parkerade sig hans diktläsning i ett rum längst bak i mitt huvud. Och där har dem funnits kvar genom åren som gått. Av en händelse så mötte jag honom på apoteket i Hortlax för en si så där 2-3 år sedan. Jag påminde honom om den här händelsen i skolan, och han var icke sen att på nytt läsa ett par dikter där vi satt och väntade på tur.
 
Tacksamhetens tankar gäller även alla de jobbarkompisar och chefer som har kantat min livsväg. Så här litegrann på ålderns höst, så känner jag mig priviliegerad över att arbetskamraterna var både fina och jordnära. Så även cheferna jag haft. Ingen har gjort sig till och försökt trycka ned den andra. Det var killar och tjejer med stort sunt förnuft. Det fanns heller ingen tillstymmelse till mobbning. Alla behandlades lika.
 
Efter 15 år på Furunäsets sjukhus flyttades verksamheten ut till
Öjeby sjukhem.
 
En del av fordonsparken.
 
Fr v Roger Lindqvist, Brage Lindgren och Bruno Lindström.
 
Hela transportpersonalen samlade omkring en smörgåstårta.
 
Mumsigt värre...
 
Jobbarkompisen Naser.
 
 
Christer Hammarstén, chef.
 
Brage Lindgren och Harry Nilsson i gaskammaren på Furu.
 
Harry Löfgren och Lars Lundmark. I postens lokaler på
Furunäset.
 
Göte Asplund.
 
T.v. Christer Pettersson och Sven Pettersson.
 
Olle Lindgren.
 
Vid frukostbordet på Transport Centralen vid Furunäset,
fr. v. Christer Hammarstén och Harrry Löfgren.
 
Stig Åkerlund, chef för Landstingets Transportcentral på
Furunäsets sjukhus. Stig var min chef mellan 1978-1986.
 
Sist men inte minst: Rutger Quist, överläkare i onödiga sjukdomar.
 
 
 Till dem som inte längre finns...
 
¤ Göte Lindkvist
¤ Göte Asplund
¤ Harry Löfgren
¤ Lars Lundmark
¤ Bosse Eklund
¤ Olle Lindgren
¤ Krister Kreku
¤ Björn Granberg
¤ Karl Gustaf Högmodig
m. fl.
 
Till ert minne...
 
Roger.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En rock´n roll kung och hans filmdrottning

The King and the Queen...
 
foto Roger Lindqvist

En stark doft av dekadens och förfall

Två indiska flickor har av ett byaråd dömts att våldtas, pga att deras äldre bror har rymt med en kvinna av ett högre kast. När våldtäkten är fullbordad, skall de två tonåringarna gå nakna genom sin by. En muslimsk pojke i 3-4-årsåldern lär sig hugga huvudet av sin nallebjörn medan hans far hetsar med religiösa slagord. I Göteborg dumpas ca 100 unga pojkar på olika platser, av förmodade flyktingsmugglare. En av pojkarna har avlidit. 71 döda kroppar har påträffats i en övergiven lastbil i Österrike. De avlidna var alla flyktingar. Av de 71 döda fanns fyra barn. Utanför Libyiens kust har flera hundra människor omkommit genom drunkning, under sin flykt till Europa. Under året 2015 har ca 2000 människor omkommit när deras båtar har kapsejsat.
 
SÄPO befarar att det finns IS sympatisörer som söker asyl i Sverige. Man kommer in i landet utan identitetshandlingar, och trots att man med blotta ögat kan se att vederbörande är bra mycket äldre än påstådda 18 år, så är det fritt fram. Enligt uppgifter från terroristexperter, så inväntar man order att när som helst utföra en terrorhandling. Deras mål är att ta över både Sverige och det övriga Europa. Vita kristna är så att säga "otrogna hundar". Inte bara de troende kristna, utan även den vanlige medelsvensson och hans hustru som går på gator och torg. Är det då en vild gissning? Inte alls! Informationen har kommit från dem själva.
 
Det är inte frågan om det händer - det är när det händer. Under väntetiden så läggs locket på. Det finns krafter i vårt samhälle som har till uppgift att neutralisera alla dem som vågar stå upp, och varna för de risker som finns. Det en gång så berömda svenska välfärdssamhället håller bit för bit att monteras ned. Ett synligt bevis är den bostadsbrist som nu råder. Många är de svenska studenter som ännu inte hittat någonstans att bo. Unga tjejer får erbjudande om hyresrum, i utbyte mot sexuella handlingar. Så till sist, många är de tiggare som finns välrepresenterade här i landet. Man bygger tillfälliga kåkstäder, och använder parker och allmänna platser som toalett. Här i Piteå finns sådana exempel.
 
Roger Lindqvist.

Kvällssaga

Norah läser kvällssagan för lillebror Malte.

Gilbert O´Sullivan

 
 

BMC 1600

 
 

DKW Humlan

 

Privilegierad

Jomenvisst, här sitter jag och dricker mitt kaffe. Till detta
hustruns nybakade chokladmuffins.
 
Lördagen började smått darrig. Vädermässigt sett. Regntunga skyar, som Gunnar Wiklund skulle ha uttryckt sig. Lite senare på dagen tittar solen fram bakom ett stort uschligt moln, som inte alls har varit välkommet. Så pass varmt att mannen som syns på bilden svettas. Men medan jag sitter så här så kan jag inte låta bli att fundera. Medan andra kämpar med livet som insats, sitter jag alltså här. Då kommer jag att tänka på en annan gammal slagdänga, som både Jan Sparring och Streaplers en gång framförde: Nån däruppe måste gilla mig...
 
Nu är jag inte så säker på att det är just så det fungerar. Men kanske...? Det finns många godhjärtade män och kvinnor som trots sina ödmjuka hjärtan levt på livets bakgator. Det finns många som aldrig ens gjort en fluga förnär men ända drabbats hårt av livets orättvisor. Vi lever i de vassa armbågarnas tidevarv, som fått katastrofala följder. Vad är rätt och vad är fel?
 
Jag är ganska så säker på min sak, när jag säger att den allra viktigaste tiden i våra liv är barndomen. Det är då vi skapas (eller danas, som min morfar brukade säga) och blir till de vuxna män och kvinnor vi är i dag. Trasig barndom behöver inte alltid bli ett trasigt vuxenliv, men det har sina fördelar om man både blir sedd och älskad som liten. Jag var bekant med en man som sett sin pappas missbruk av alkohol. Min bekant var i hela sitt långa liv absolutist. Han ville inte göra om sin pappas misstag. Så kan det också bli.
 
Vi lever i en tid av oro. De stora flyktingströmmarna från ett krigets Syrien och Irak har översvämmat Europa. Samtidigt som det är ett klart måste att räcka ut en hjälpande hand, ser vi även vissa biverkningar. Häromdagen gick kommunalrådet i Örkelljunga ut med meddelandet om att man bågnar under trycket. "Det har blivt väldigt oroligt här i vår lilla kommun, både vad gäller våldtäkter som narkotika osv". Något som fick den lokala polisen att skaka på huvudet. "Detta känner vi inte alls till, att det kriminaliteten skulle ha gått i höjden", som han uttryckte det. "Vi anmäler inte alla stölder, sa kommunalrådet, polisen har ju inte tid".
 
Att uttrycka sig fritt ur hjärtat, och säga vad man tycker är vi svenskar inte vana vid att göra. Men när det sker, så bemöts man antingen med idel tystnad eller vassa motargument. Om man har den stora turen att man blir trodd, så öppnas en dörr till en nödvändig diskussion. Detta är väl det allra bästa och mest konstruktiva; att mötas och prata med varandra.
 
För handen på hjärtat: Sverige är i dag ett land som många inte känner igen. Frågan är om vi någonsin kommer tillbaka den fridsamma ankdammen igen? Just nu verkar det mörkt.
 
Roger Lindqvist.

Inger Axö

Skådespelerskan och sångerskan Inger Axö (1939-1986).
Hon var bl a vokalist i Arne Domnérus orkester.

Egon Kjerrman klarar skivan

Egon Kjerrman är en färgstark herre på Berns i sommar.
Skära sockar, bruna mockaskor, skär och ljusblå slips,
sommarblå kostym. Sånt gör sig bäst i strålkastarbelysning.      
 
När Berns råkade i musikerknipa öppnade Egon Kjerrman snällt stora famnen och satte dirigentpinnen i högra näven. I sommar slår han alltså takten för 1352 gäster per kväll på Europas största restaurang. -- Nyttigt sånt här, tycker Egon, man behöver kontakten med publiken som omväxling från mikrofondirigerandet. Varje onsdag under sommaren skall Egon dessutom dirigera på Skansen till radiopublikens nöje. Och juli-augusti sätter han musikaliskt orkestervälljud till Berns nya kabaréprimadonna Anita Lindblom.
 
FAMILJE JOURNALEN ¤ Den 9 juli 1959.

Högt spel i Saratoga /Cooper & Bergman - 1945

 

Svenska filmstjärnor från förr

Tutta Rolf, Vivecka Lindfors och Karin Ekelund.    
 
VIVECA LINDFORS har kommit till Hollywood och här de första bilderna därifrån. På bilden ovan tas hon emot av TUTTA ROLF (t.v.) och KARIN EKELUND, som uppvaktar med en stor blomsterkartong med vita syrener.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FILMJOURNALEN ¤ Maj 1946.                                                           

Thore Ehrlings på Bal Palais

 
ORKESTER JOURNALEN ¤ December 1946
 

La Visite söker refrängsångerska

La Visites sångkvartett med Alice Babs som vikarie för Brita Borg.
De övriga är (fr. v.) Sven Gustafsson, Allan Johansson och Bengt
Elmberg.     
 
Orkester Journalen var som bekant den första som för några år sedan satte igång med refrängsångstävlingar och det blev ju så populärt, att många tog efter exemplet och liknande tävlingar anordnades över hela landet. Trots att massor med flickor provsjöng vid dessa tävlingar, kan man knappast säga att någon enda verkligt god vokalist upptäcktes. Nu har några år gått sedan dess och en ny generation har växt upp och det är möjligt att det finns nya unga förmågor, som går och väntar på sin chans att få träda fram i rampljuset.
 
Den enda möjligheten är just vad La Visites direktion räknar med nu när den söker en vokalist för Allan Johanssons orkester att efterträda Brita Borg, som helt skall ägna sig åt teatern. Det hela läggs upp som en liten tävling, i vilken alla sökande först får provsjunga för kapellmästare Allan Johansson och utan publik, varefter de som kan komma i åtanke får sjunga inför publik någon gång i mitten av december och det slutgiltiga avgörandet ligger i händerna på en jury bestående av kapellmästarna Allan Johansson, Thore Jederby och Gösta Törner och redaktör Harry Nicolausson.
 
La Visite kan naturligtvis endast engagera en av de tävlande, men skulle det visa sig, att det finns fler förmågor, så ha även de en chans, enär flera kapellmästare är på jakt efter en god kvinnlig vokalist. Anmälningar skall göras senast till direktör Blomberg, tel. 206990 varje dag mellan kl. 18.00 och 19.00.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ORKESTER JOURNALEN ¤ December 1946.

Sven-Erik Magnusson i Bildjournalen

 

IMPERIAL 1962

 
 
 
 
 

FORD

 
 
 
 
 
 
 
1947.
 
 

Pansarskeppet Drottning Victoria

Två bilder på H.M.S. Drottning Victoria.
 
Pansarskeppet där min far, John Lindqvist, tjänstgjorde under andra världskriget.
Jag fick höra många historier om de bravader som han och hans kompisar var
med om.
 

VAZ 1300 DL

I början av 1980-talet hade vi en rysk familjemedlem. Eftersom ingen
av oss kunde ett ord ryska, så pratade vi aldrig med varandra. Vi an-
vände mestadels teckenspråk. Och si...det gick vägen.

"...din roliga och tänkvärda text i PT..."

Det är roligt och positivt med respons. Speciellt om man har en åsikt i en fråga och får en liten klapp på axeln. I dag kom ett vykort med posten. Avsändaren hade läst min insändare i Piteå-Tidningen och hade både fått sig ett gott skratt, med en slags eftertanke. Tack!
 
 

Max - en törstig fotbollsspelare

Här kommer han: bolltrollaren Max!
 
En fotbollsspelare kan också vara törstig.
 
Zlatan är "så där" glad över sina många guldbollar. Fotbollsspelaren Max vill ta hela
världen i famn för en Piggelin. Önskar att fler fotbollsspelare kunde ha samma
inställning. Exempel: "Zlatan har tecknat nytt kontrakt. Övergångssumman består av
100 Piggelinglassar".
 
 

Piteå pizzan som blev världsberömd

Inte så långt ifrån oss finns pizzerian Gul & Blå. Damen på bilden fick en dag en
snilleblixt. Hon skapade den nu så omtalade Vulkan pizzan. Uppmärksammad
både här i landet som i utlandet.
 

Här står en Opel Kadett - om jag nu minns rätt...?

Här står en Opel Kadett - om jag nu minns alldeles rätt?
Den står här och vilar, medan ägaren är ute på stan och
ilar. Oj vad jag tycker den är vacker, nästan så man får
flera nostalgiattacker. Sjäv så äger jag en japan, men
den står på en annan parkeringen ute på stan.
 
Roger Lindqvist, Opelkadettfotograferingsgubbe.

Zara Hedlund FI tycker till

Först vill jag börja med att berätta om det besök vi gjorde i dag på Sunes i Piteå. Jag och hustrun beställde varsin rätt ur menyn. Det hela tog egentligen sin början när vi skulle gå in. Strax utanför satt en mamma med sin lilla dotter. Eftersom det var dags för den lilla att få mammas bröst, så tog mamman fram det framför mig och hustrun. I vårt synfält. Inget alls konstigt med det. Så har det gjorts så länge vi människor har funnits på den här jorden. Personligen så är jag välbekant med proceduren, eftersom vi har tre söner.
 
Men när vi så stod där och skulle beställa, kom jag plötsligt ihåg en stark varning som Zara Hedlund FI har delgett världen:
 
"Om ett par bröst dyker upp i en mans synfält har han alltså begått ett övergrepp om inte kvinnan uttryckligen (muntligt eller skriftligt) lämnat sitt samtycke. Mannen måste därför blunda eller vända sig mot ett håll där kvinnliga bröst ej är visuellt skönjbara"      
 
Enligt Zara Hedlund har undertecknad begått ett övergrepp på en för mig helt okänd kvinna. Och icke nog med detta; det hände framför min hustru. Enligt Zara Hedlunds föreskrifter, skulle jag snabbt som attan skyndat mig att vrida om mitt huvud i 180 grader. (Stackars huvud). Sedan skulle jag ringt 112 och anmält mig själv för övergrepp, pga att en mamma ammat sitt barn mitt i centrala Piteå. Nu var det ju så illa ställt, att jag hade glömt alla mina papper hemma vid datorn. De papper som alla de kvinnor jag träffar ute på stan måste skriva under. Men hörrni - först och främst måste jag väl skaka galler några veckor? Tänk så det kan bli, och jag som endast ville fylla min hungriga mage i sällskap med hustrun i all sin enkelhet.
 
PS! Undrar hur fängelsematen smakar?
 
Roger Lindqvist
 
 

Drygt 10.000 bloggbesökare...

Tänk att ett enda inlägg kan ge en sån respons. Drygt 10.000 besökare har hittills öppnat dörren till min blogg. Och besöken fortsätter...
 
Roger

"Till DIG som våldtog min dotter"

Här ett litet utdrag ur ett öppet brev, publicerat på Dag Öhrlunds blogg.
 
"Med våld förstörde du en annan människa för livet, fysiskt och psykiskt.
Min dotter har numera tappat sitt leende, och en stor del av sin tro.
I dag äter hon antidepressiva medel och kan inte sova. Hon umgås med
konstiga tankar dygnet runt"
 
 

BIALITT

Lennart Kjellgren och Gunnel Nilsson.    
 
Programmet började sändas i TV 1961 och som programledare sågs Lasse Holmqvist (1930-1996). För sånginslagen svarade Gunnel Nilsson f. 1933 och Lennart Kjellgren (1922-2015). Det här var ett program som mina föräldrar brukade se. Jag minns själv hur vi bänkade oss hela familjen framför TV apparaten, med kaffekanna, nybakat bröd och annat smått och gott, för att liksom förhöja stämningen ytterligare.
 
Lasse Holmqvist är väl att betrakta som en TV-legend
efter alla de folkliga nöjesprogram han gjorde sig känd för,
genom åren.
 
 
 

Mina kusiner i Gällivare

Jag har två kusiner som är födda i Gällivare, Åsa och My. Deras föräldrar hette Linnéa och Olle. Linnéa var min fina moster, som vi brukade hälsa på varje sommar under min barndom. På färden upp till Gällivare var även morfar Sanfrid med. Det hände i bland att min syster Gerd och hennes kille Henning också var med. Som en slags hyllning till familjen Dagbro, så kommer här några bilder av ett Gällivare från förr.

Roger.
 
Gällivare.
 
 
 
Malmberget.
 
Svanparken, Gällivare. Härifrån har jag ett litet kuriosa minne.
Jag åkte i Hennings vita Opel när vi stannade här för ett besök.
Det var Svensktoppen på radion och låten man spelade var 34:an
med Per Myrberg. Årtalet måste därför ha varit 1965. Tänk att det
är 50 år sedan. Samma sommar föddes kusinen My. Grattis!
 
Gällivare.
 
Gällivare.
 
Gällivare.
 
Storgatan, Gällivare.
 
 
 
 
 
 
 

ELDORADOS

 

Sportmaster /1966

 

REX /1966

 

Sigge Gregorssons

 

6000 bloggbesökare i dag Onsdag den 26 augusti

 

Carl-Erik Thörn

 

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Gunnar Siljabloo Nilson f. i Töre 1925-09-02  d. i Göteborg 1989-12-12

Jävre

 

Renkronan, Vidsel

 

Storgatan, Älvsbyn

 

I natt skakade jag hand med Paul McCartney

Sir Paul MacCartney.      
 
I natt svensk tid, så skakade jag hand med Paul McCartney. Meddelas endast på detta sätt!   
 
Foto: www.riffyou.com

Skags fyr i Jävre

Skags fyr belägen i Jävre, är en av Sveriges äldsta fyrar.
Den var i bruk utanför Örnsköldsvik 1871-1957. Fyren
flyttades och monterades upp vid Jävre på 70-talet.
 
Daniel och jag tog oss ända upp på själva toppen. Medan Elisabeth
var nöjd med att titta upp genom luckan.
 
Efter en liten stund så tackade Bettan för sig, och drog sig sakta
men säkert tillbaka.
 
Danne fotograferar
 
"Glödlampan"
 
Fiskestugor.
 
Båthamnen.

Turistinformationen i Jävre. En byggnad som kom till i mitten av 60-talet.
 
Runsten av modernare snitt, utfört av Jävre konstnären Roland Hedlund.
 
Med kameran vänd mot söder...
 
...kameran vänd mot norr...
 
Fyrvaktarens stuga.
 
Så till sist; nyckeln till Skags fyr.        
 
foto Roger Lindqvist.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Mannen som uppfann Gällivarehänget...

Ronny & Ragge är dock inte dem som uppfann Gällivarehänget.
Men dessa två gossar gav "hänget" ett ansikte.   
 
En gång för många år sedan, lärde jag känna en man som inte bar upp byxorna som vi andra gjorde det. Han måste ha varit den person som uppfann det berömda Gällivarehänget. Vilka än modeller han hade på sina byxor, jeans eller dyrbara finbyxor, så fanns hänget där.
 
Roger
   

Femtusen bloggbesökare i dag, hittills...

Klockan 17:40: 5000 bloggbesökare!
 
Roger.
 
 

När kvinnor behandlas som avskum

Natten mot söndagen begicks en grov våldtäkt på en kvinna, i närheten av Tosterön i Strängnäs. Två män våldför sig på henne utomhus vid två tillfällen. Platsen där det händer ligger i närheten av en flyktingförläggning. Enligt uppgift är det två män som är bosatta på förläggningen som utfört övergreppet.
 
Det börjar bli vardagsmat för tidningar att rapportera om grova våldtäkter. Det börjar även bli mer och mer frustrerande att läsa om alla dessa meningslösa brott. I regel så lyser gärningsmännens signalement med sin frånvaro. Om man är polis och så snabbt som möjligt vill ha fast en misstänkt gärningsman, varför då inte vara mer frikostig med signalement? Massmedia föjer samma rutin genom att lägga locket på.
 
En person som behandlar en medmänniska illa, som i det här fallet genom våldtäkt, placerar sig själv som en bödel, som med hot och våld tvingar en annan person till underkastelse. Och fastän informationen med all säkerhet når ända fram till Rosenbad, så svarar våra beslutsfattare med enbart tystnad. Jag har läst en hel del om hur andra länder ser på oss som nation. De allra flesta reagerar med häpnad, över vår tama inställning till det som nu händer ute i vårt en gång rätt lugna samhälle.
 
Situationen för socialsekreterare, då speciellt i de mest utsatta områdena i storstadsregionerna, har blivit akut försämrat. Många har därför valt att sluta. En amerikan på Sverige besök, uttalade sig om den "spänning" som låg i luften. På vissa håll i bl a Rinkeby och Rosengård, har invandrargängen skapat sig en egen värld i världen. Där råder inte Sveriges Rikes lag längre. Där har man stiftat sin egen lag. Om inte detta är ett tydligt bevis på att integrationen havererat, ja då vet jag inte vad jag skall säga. Men medan fler unga kvinnor får sina liv förstörda, så väljer i stället både massmedia och regering att vara som små tysta gråa möss. Vad är då detta för slags ledarskap som Stefan Löfven står för? Sverige är i dag ett land utan styre. Alla medborgare sitter på ett skenande tåg på väg mot en katastrof. Om nu inte saker och ting förbättras givetvis.
 
Roger Lindqvist.
 
 

"Skärp er, bete er!"

 
Vår väldigt "tysta" regering, har nu lämnat detta budskap till sina väljare: SKÄRP ER, BETE ER!
Om det nu är någon större tröst för den som i dag upplever ett obehag med utökat våld, med bomber och granater, skottlossning på öppna platser, mord och gruppvåldtäkter, låter jag vara osagt. Men nog låter deras tafatta budskap allt bra ogenomtänkt.
 
Jag skulle nog i stället använda samma vädjan i retur till regeringen: SKÄRP ER, BETE ER!
 
Roger.
 
Bild AB.

Barndomens tallar

I snart 58 år har dessa tallar stått och tittat ned på oss. Det var här jag byggde
mina kojor, på samma plats byggde sönerna kojor.

Fjärrkontrollsanvändare av klass

Detta är mannen som tagit fjärrkontrolls användningen till nya höjder.
 

Två stora statsmän - Churchill & Palme

WINSTON CHURCHILL (1874-1965).
 
OLOF PALME (1927-1986).  Bild SVT.
 

Upp till försvar för Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är gravid.
 
Deckarförfattarinnan Camilla Läckberg väntar barn med sin 13 år yngre sambo, Simon Sköld. För detta har hon utsatts för hån. Man kallar henne för slampa. Men där måste jag få ta henne litegrann i försvar. Vad kallade man Tommy Körberg när han återigen blev far vid fyllda 60? Man är ingen slampa fastän man blir gravid vid 40 fyllda och med en yngre man.
 
Foto AB.
 

Du är en hora!

Hashim Salad Elmi, är ordförande i svenska somaliska stödföreningen i Rinkeby. Han är smått förtvivlad att så många muslimer har radikaliserats där han bor. Männen hånar de kvinnor som inte täcker sitt huvud, och ropar högt: HORA!
 - Det har gått så långt att man knappt törs vädra sina åsikter i det land som skall kallas för demokratiskt. Då menar jag alltså Sverige. Det håller på att koka över, rättare sagt. Medborgarna sover. Ingen törs något längre. Det här är resulatet av våra politikers misslyckande med integrationen, säger han.
 
Mona Walter, en gång troende muslim, slängde sin slöja och konverterade till kristendomen i stället. På grund av detta, så lever hon i dag med en skyddad identitet. När hon tillsammans med SVT:s reporter, besöker Rinkeby, blir stämmningen snabbt hotfull. Att gå utan slöja upplevs som ett klart brott anser en stor grupp invandrarungdomar.
 - Men vi bor ju här i Sverige, säger reportern.
 - Det här är INTE Sverige, får hon till svars.
 
En C-politiker gjorde häromdagen ett uttalande. Han ansåg att den misslyckade integrationen är att likna med en cancer, som snabbt sprider sig. För detta har han kallats rasist.
 
Man kan väl tycka att det låter skrämmande och provocerande att höra att det land som vi kallar Sverige, i deras ögon inte är det. Det är ingen hemlighet att jag starkt ogillar den radikalisering som pågår i förorterna. Det är eller ingen hemlighet att jag också ogillar den kriminalitet som härskar både i Rosengård samt i andra storstadsregioner.
 
För några år sedan när Bosse Holmström fanns kvar på TV4 så gjorde han ett reportage om ett gäng invandrarkillar. De blygdes inte för att inför TV-kameran berätta vad det tyckte om "Svennehoror", eller "Svennar som skulle kyssa deras fötter" för att visa respekt. Vanliga svenska tjejer fick "skylla sig själva om de blev våldtagna". "De bjuder ju ut sig, när de inte bär slöja" var svaret. Sådana reportage törs inte TV4 eller nån annan TV-kanal göra i dag. Ändå är det deras jobb att skildra verkligheten. Inte undra på att det jäser. Vore jag journalist skulle jag skämmas, över att jag missköter mitt kall. De få som törs, blir snabbt förlöjligade. Man pratar om högerextremister, jodå det finns många av den varan. Men det finns även radikala personer långt ut på vänsterkanten också. Om dem talar ingen.
 
Roger Lindqvist.
 
Mona Walter lever under dödshot, detta sedan hon kastade slöjan,
och konverterade till kristendomen.

Fräck husfluga tog över filmens huvudroll

Maken till provocerande och fräck husfluga har jag inte sett på oöverskådlig tid.
Den sitter där och gnider sina bakben, precis som om den rådde om hela stället.
Häromkvällen när jag skulle se en film med Humphrey Bogart, då sätter sig flug-
skrället mitt på TV-rutan och på Bogarts näsa. Tyckte att Bogart rynkade på näsan,
men det var nog endast en inbillning. Flugaset satt så nära på resten av filmen,
jag hade gett mig den på att INTE stiga upp ur skönsoffan. Sammanfattningen av
Bogart-filmen, blev att huvudrollen tog flugan hand om. "Casablanca" Starring:
Flugan Artur, Humphrey Bogart and Ingrid Bergman.     
 
Foto: Roger Lindqvist
 

Livets tunna tråd

Den här tunna tråden, vävd av en idogt hårt arbetande spindel, får stå
som symbol för själva livet. Den utsätts för enorma krafter emellanåt,
och det är ett under att den inte går sönder och samman. Men när det
väl händer, då står vi handfallna. Ett av livets allra största mysterium.  
 
Foto: Roger Lindqvist

Olle Åkerfeldt - trumslagare och musikalisk clown

Orlof "Olle" Edvard Åkerfeldt f. i Vänersborg
1932-06-08  d. 1981-04-09 i Stockholm.
Yrke: Trumslagare. Olle avled i en ridolycka
ute på Djurgården, 49 år ung. Olles barnbarn
har hört av sig, och gav mig tummen upp
efter att jag berättat om hennes morfar, i ett
tidigare inlägg.

Anthony Perkins & Tab Hunter

Anthony Perkins, (1932-1992) var mannen som gav psykopatin ett ansikte.
1960 gjorde han sitt livs roll som Norman Bates i Alfred
Hitchcocks Psycho. Perkins avled i AIDS.
 
Tab Hunter, som föddes 1931, blev känd både som
sångare och skådespelare.    
 
Både Anthony Perkins och Tab Hunter var homosexuella. De hade en kärleksaffär, som var en stor och tyst hemlighet. Anthony Perkins levde med män fram till 40-årsåldern. Men 1972 började han dejta kvinnor, och året därpå gifte han sig och fick så småningom två söner. Tab Hunter har hela sitt liv levt med manliga partners. Tab Hunter är i dag 84 år gammal.
 
 
 

Lillan Ellgren-Svensson

Lillan Ellgren-Svensson, nyss fyllda 90 år. Hennes man trumslagaren
Einar Svensson, gick bort endast 47 år gammal. Einar bildade dans-
bandet Cool Candys 1950. När Einar dog så tog Lillan över verksamheten
med sin makes skivbolag Anette.
 
Den 11 september berättar Lillan Ellgren-Svensson sina minnen om Cool Candys
på ett ställe alldeles för lång bort ifrån Piteå.
 
 
 


På en öde ö

Om jag mot förmodan skulle hamna på en öde ö någostans långt ute i en okänd ocean, och jag skulle få välja sällskap, vem eller vilka skulle det då bli?
 
1. Tio IS krigare.
2. 80 vilda lejon.
3. Gudrun Schyman
 
Svar: nr. 2. 80 vilda hungriga lejonhannar.
 
 
Roger Robinson Kruse Lindqvist.
 

ESTELLA-festligt

Glatt och festligt var det hos Estella i Piteå häromkvällen och det här bild-
svepet förmår kanske illustrera stämmningen. Törstiga, hungriga och på
gott humör var målarmästare Birger Larsson och hans branschkollega Lennart
Eriksson (i det vänstra övre hörnet). Vid korvpannan sågs bl. a. värdinnan,
fru Barbro Lindberg (närmast kameran) och fru Barbro Ljungqvist. Mannekängen
i drömtoalett heter fru Brirr Eriksson. Överst till höger ses ingenjör Bengt Larsson
(t.v.) chevaleriskt tacka och buga för värden själv, direktör Kurt Lindberg.    
 
¤ Byggfolk från arkitekter till målare, från byggmästare till inredningssnickare, från elektriker till glasmästare, affärens anställda, osv - alla med tillhörande dam eller herre - var med på den glada fest som direktör Kurt Lindberg häromkvällen ordnat i Varuhuset Estellas rymliga lokaler. Chefen för stans största modehus ville visa dem som haft med byggnationen att göra hur deras verk ser ut i finputsat skick. Och som den elegante affärsman han är var också vederbörandes damer inviterade.
 
¤ Menyn var välkomponerad och spisen såväl andlig som lekamlig. Direktör Lindberg öppnade festen med att på sitt lite improviserade och lekfulla sätt hälsa gästerna - halvannat hundratal - hjärtligt välkomna. De fick bl. a. veta hur Varuhuset blev Varuhuset Estella efter ett biobesök med Shakespeare på repertoaren. En skön dam med filmnamnet Estrella gick herr Lindberg så till sinnes att hon - sedan r:et bortrationaliserats - fick ge namn åt hans affär. Han avslöjade också att Estella´s barnekipering öppnas den 1 april (inget aprilskämt) och avrundade sitt trivsamma lilla tal med en bild ur (mode)livet.
 
¤ Under en semestertripp till Paris gav sig herr Lindberg den phule på att han skulle vara med om en Diorgala. Allt i biljettväg var emellrtid slutsålt, inte ens svenske handelsattachén kunde greja minsta lilla "plåt". Men han kunde förstås hjälpa piteåbon med en improviserad karta över vägen till Diors Modehus, ritad på baksidan av sitt eget på prydlig franska tryckta visitkort. Med kortet i näven och utrustad med en lagom blaserad uppsyn vandrade så Monsieur Lindberg raka vägen in i modets Mecka. Genom att visa "lämlig" sida av kartan. Svenske handelsattachén behövde givetvis ingen biljett för att komma in...
 
¤ Så förflyttar vi oss från Dior´s Rue de la Margret (eller vad det nu hette) till Rue de la Uddmansgatan 13, sa kvällens värd, och lät några mannekänger visa vad Estella har att bjuda. För många av de manliga gästerna blev denna inblick i modets innersta cirkel den första. Mannekänguppvisningar är ju i allmänhet inga maskulina tillställningar. Dämpad musik (fransk förstås...) beledsagade modeparaden och applådåskor ackompanjerade mannekängernas nätta rundpromenad.
 
¤ Rundvandrande blev det också i fortsättningen. Men nu var det gästernas tur att se sig om i affärskomplexet. Under sakkunnigt och diskret ciceronskap. Så följde mat med dryckjom bl. a. ur speciellt anskaffade öltunnor, skratt- och applådframkallande axplock ur lokala nyårsrevyn samt kaffe med tilltugg i form av tårtor, "byggda" i form av Estella´s fasad. Varpå det var dags för ingenjör Bengt Larsson att tacka på gästernas vägnar. Han harangerade kvällens värd och hans medhjälpare för den trevligt arrangerade festen och slutade med att utbringa ett leve, taktfast besvarat, för den leende värden.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 22 januari 1955

Socialvårdare på Öjagården

På sitt allra soligaste humör var den här trion, fr. v. länets social-
vårdskonsulent, Erik Bergenståhl, Luleå, socialvårdsveteranen Emil
Ulander, Piteå, och herr Helmer Viklund, Hortlax, som var med i sin
egenskap av fattigvårdsstyrelsens ordförande..
 
En liten privat överläggning om kursfrågor hade fattigvårdsstyrelse-
ordförandena i Älvsbyns köping och Älvsby landskommun, herr
Holger Boström (t.v.) och Adil Johansson, Tväråselet.
 
Kommunalhemsföreståndarinnan i Arjeplog, fröken Fina Andersson,
(t.v.), och ålderdomshemsföreståndarinnan i Arvidsjaur, fröken Frida
Kågström, flankerar här herr Axel Andersson, som är ordförande för
fattigvårdsstyrelsen i Arjelplog.      
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 22 januari 1955.
 
 

Matlagningskurs

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 22 januari 1955.
 
"Fröken Clausén", hette Märta i förnamn och var även min lärare i hemkunskap när jag gick i högstadiet i Hortlax Centralskola, 1968-1973. /Roger.

"Flugigt" i Piteå

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 22 januari 1955.

Hortlax förvaltningsbyggnad

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 22 januari 1955.
 
Samma byggnad 2011.
 
 

Tacksamhet!

I bland kommer det över mig, en stor tacksamhet över att saker och ting det är som det är. I går vattnade vi blommorna hos en av sönerna, och när vi tog oss en paus med en kopp kaffe, så kom den där överväldigande känslan tillbaka: ett ifrån hjärtat riktat stort TACK!
 
Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt, fick en gång frågan om hur hans tankar om livet gick. Han sa då bl a att "ibland kan jag känna en euforisk känsla av enorm tacksamhet. Då brukar jag titta upp mot himlen och utbrista ett TACK!"
 
Roger.

"Skadade räkor"

Min hustru berättade att hon handlat "skadade" räkor. Jag var tvungen att fråga henne om det var nåt nytt i "räkväg". Då gjorde hon en artikulation, som skulle fått hela den församlade kåren av landets skådespelare att blekna av avund:
 
"S K A L A D E  RÄKOR!"    
 
Min lomhördhet har härmed antagit nya höjder.
 
Roger.
 
 

Hur kan man förakta nån man inte ens känner, Zara Larsson?

Zara Larsson fortsätter sitt triumftåg här i det korrekta landet lagom. Trots att hon sprider sitt radikala feminist evangelium av manshat, så bär massmedia henne lydigt på sina armar. Statsminister Stefan Löfven, är bara en i den långa raden av nickedockor, som öppet hyllar hennes kamp emot vita män. På tidningsomslagen kan man se rubriker som: "Zara, ett feministiskt geni", "Zaras vettiga åsikter" m.m.
 
Stefan Löfvens hyllning låter i mina öron rätt så schizofreniskt. Å ena sidan är det tabu att ens ha en åsikt om integrationspolitiken. Då hamnar vederbörande i gruppen icke önskvärd, eller Persona non grata, som är den lite mer korrekta diplomatiska språkkoden. På ren svenska brukar benämningen som oftast bli: rasist. Zara Larssons utspel i tid och otid rubriceras däremot som något helt annat. Där hänger inte min 57-åriga hjärna med. Kanske beroende av att jag har en glapp kontakt i hjärnkontoret? Jovsst, jag är ju som sagt en vit man som borde be om ursäkt för att jag föddes som den jag är?
 
Zara Larsson vill även ta bort den internationella mansdagen. Vad kommer då härnäst? Kanhända att vi inte får gå på restaurang? Så tycker i alla fall den feministiska journalisten Jenny Damberg. Hon får genast medhåll av Zandra Hedlund, pressansvarig på FI. Man bävar.
 
Roger Lindqvist.
 
 

Jugoslavien-turné sommaren 1976

 
 
 
Roger med vacker flicka på stranden vid Adriatiska havet.
 
I väntan på avresa från Jugoslavien. Sitter på trumboxen.
 
 
 
 

Schaub-Lorenz /1977

 

Klotter-morfar

Fanns det ett litet ledigt utrymme på vad det än månde vara, så var morfar
där med pennan och skrev. I oktober 1973 fick morfar Sanfrid det här brevet
av sitt barnbarn Åsa i Malmberget. Och som ni ser så kunde han inte låta bli
att teckna ned en massa bibliska saker. Det var fullklottrat överallt.

God Jul! /1977

 
En önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År 1977. Mottagare:
Sanfrid Lundgren. Avsändare: dottern Malin och hennes man Gösta.
Det är dessa små vardagliga saker som jag tycker är så intressanta.
Skriven i all sin enkelhet, men ändå så värdefulla på sitt speciella sätt.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mytomspunna RMS TITANIC

 
 
 
Oceanångaren RMS TITANIC lämnade Southampton den 10 april 1912
för New York. Den 15 april kolliderade Titanic med ett isberg i norra
Atlanen. Man beräknar att mellan 1490-1635 personer omkom den
här stjärnklara natten.
 
 DN onsdagen den 17 april 1912.
 
Fören på Titanic vilande 3700 meter under vattenytan. Foto från 2004. 
 
Bilder: bl a www.wikipedia.com
 
 
 

Sven-Bertil Taube /1970

Jag har precis nyss hört Sven-Bertil Taubes tolkning av sin fars Kom i min famn. Jag råkar vara en stor beundrare av både far och son Taube. På veckotidningen Allers omslag i februari 1970, fanns Sven-Bertil med sin son Jesper. Inger Taube är Jespers mor.
 
 

MOGNAD

Mognad skaffar man sig genom att leva.
Vad det än innebär för slags prövningar.
Det finns inga genvägar, kanske utvägar,
men framför allt livsvägar.
 
Roger Lindqvist
 

Sveriges Radio 90 år

Anita Björk läser dagens dikt i radions P1 1966.    
 
Som en del redan känner till så fyller Sveriges Radio 90 år. Och min lilla hyllning består i en liten historia om min mamma, Maj-Gerd. I mitt föräldrahem stod radion jämt på. Det var mycket musik, firarprogram och varje dag en "Dagens Dikt". Det sista var min mammas programpunkt i etern. Dagens Dikt var ett måste. Hon lyssnade också på Anders Pontén i Riksronden. Även Lennart Swahn var programledare för samma program. Sändes det teater så var mamma med på ett hörn.
 
Svensktoppen, Toppentipset,  Kvällstoppen, Tio i topp, Det ska vi fira, Skivor till kaffet, För sjukskrivna, Sveriges bilradio, Musik för fullvuxna och naturligtvis Melodiradion. Det var programpunkter som hördes ur våran svarta transistor.
 
Så till sist:
GRATTIS PÅ 90-ÅRSDAGEN!
 
Roger Lindqvist. Bild: www.sverigesradio.se

VOLVO

 
 
 
 

Sven-Ingvars & Family Four

 
 
 

Thore & Östen

 
 

Ola Frukt & Flingor

 

Ann-Kristin Hedmark

 

SIW & GUNNAR artister som slog

SIW MALMKVIST
 
GUNNAR WIKLUND

Hundkojan

 

Olle Bergman

Olle Bergman.
 
Född den 9 augusti 1929 i Stockholm. Sångare, textförfattare, skivproducent. Avled i juli 1985 i Sundbyberg. Pappa till Anna Olsdotter Arnmar, journalist och nyhetsuppläsare på SVT.
 
 

Kenth-Erics - Dingle /1980

 
 

Ray Adams

 
Han hette Ragnar Asbjörnsen, men tog sig artistnamnet Ray Adams
när han skulle lanseras i England. Ray Adams föddes den 22 mars
1931 i Oslo. Han drabbades av leukemi och avled i sviterna av sjukdomen,
den 4 augusti 2003. Två av Ray Adams låtar minns jag väldigt väl, Violetta
som kom 1961 och som spelade ofta i melodiradion, samt De tusen sjöars
land som var populär omkring 1962-63.

Såsom världen nu ser ut...

Såsom världen nu ser ut,
vill jag hitta en bakdörr
och diskret slinka ut.
För när det goda inte ser,
tar det onda över mer och mer.
 
Roger Lindqvist

Signe Hasso (1915-2002)

 

Volvo P 1800

 

Lördagen den 14 augusti 1976

Kyrkogården i Piteå lördagen den 14 augusti 1976.  
 
När jag sitter och sovrar bland mina många bilder, med lika många olika sorts motiv, så upptäcker jag att alla är ett sorts tidsdokument. Även det här lite sorgliga fotot, som togs lördagen den 14 augsuti 1976. I bildens mitt, en kista som bärs av sex män som för en nära vän, broder, make, far, morfar, svärfar till den sista vilan. De sex allvarliga bärarna har alla en nära relation till den avlidne. På ena sidan: Ivan, Sven, John och på den andra: Teddy, John och Gunnar. Den bortgångne var min pappas bror Ingvar.
 
Låter man sedan blicken svepa ut "bakom" själva motivet, så ser man i den vita avlånga byggnaden Volvohallen eller Forslunds, som det kallades. På taket står den välkända röda PV:n som fick följa med på flyttlasset när bilhallen flyttade till en annan adress några år senare. Det är mycket som hänt sedan bilden togs den där augusti lördagen för snart 40 år sedan.
 
Lite "omkring-fakta": dagen före, dvs fredagen den 13 augusti, spelade jag med Rolf Åhmans i Rimjokk. Dagen därpå, begravningsdagen, var vi engagerade i Logen i Vändträsk. Och när jag tidigare i somras besökte Ingvars grav, så såg allt så mycket annorlunda ut. Inte undra på det när det förflutit en hel mansålder sedan dess. Det gröna fältet runt omkring lyser ännu tomt. I dag 2015 har gravarna tillkommit så de når ända ned mot det vita staketet. Av de sex manliga bärarna finns i dag endast en kvar i livet. Ivan, Sven, John L. (min far), John R. och Gunnar har alla gjort Ingvar sällskap. Det berättar litegrann hur livet fungerar.
 
Roger

Mimmo Wåhlander

Mimmo Wåhlander (1936-1992).          
 
Hon var skådespelerskan, som spelade rollen som Tintomara i Drottningens juvelsmycke i TV 1967. Jag var tio år gammal när jag satt med min teater- och filmintressearde mor och tittade på serien. Jag minns att jag tyckte att hon var så vacker, den fina Mimmo. Och när jag ser på bilderna i dag så tycker jag exakt likadant. Vilken vacker kvinna!
 
Roger Lindqvist / Bild www.sverigesradio.se

Nöden har ingen lag

CHICAGO!    
 
Den här sanna historien hörde jag häromdagen av en bekant. Mannen och hans hustru hade varit på besök i Chicago. När man skulle återvända till Sverige, så blev det stopp på Chicagos flygplats. Mannens biljett visade sig vara ogiltig. Det var då som hustrun beordrade mannen att ställa sig vid sidan om, och bara vara tyst. Hon bad då att få berätta en viktig sak, för en ur personalen.
- Jag jobbar på ett mentalsjukhus i Sverige. Den här mannen som står bredvid är min patient.
- Jag är rädd att om inte han kan få sin biljett så blir han orolig, han kan t.o.m. bli farlig.
- Men om han inte kan åka med flyget, ja. då får ni ta ansvaret.
 
Meddelandet från hustrun, gav personalen all anledning att genast iordningsställa en ny biljett, till den ev. "farlige" patienten from Sweden. Efter en stund så blev hustrun kallad till samtal.
- Ja, då har vi ordnat en ny biljett till er patient. Har ni några önskemål var han kan tänkas vilja sitta i planet?
- En plats vid ett fönster skulle passa alldeles utmärkt, sa hustrun
 
När paret väl kommit ombord så satte sig "patienten" och hans vårdare vid ett fönster. När planet hade lyft, så kom en av flygvärdinnorna förbi, med en fråga:
- När vi serverar sprit, hur gör vi med er patient, jag menar kan han bli orolig?
Hustrun väldigt allvarlig:
- Det går bra om ni kommer en gång varje timme med en whisky, så han håller sig lugn.
Flygvärdinnan väldigt artig:
- Skall bli!
 
Efter några timmar landade paret på en norrländsk flygplats. Men mannen i fråga hade haft väldigt svårt att hålla sig för skratt. Eller som han sa:
- Jag trodde inte mina öron då hustrun påstod att jag var en mentalpatient. Dom trodde väl att jag kunde bli farlig. Men hem kom vi i alla fall. Nöden har ju ingen lag.
 
Roger Lindqvist / Bild www.chicago.nu

SUN CATS - Piteå

Bildades 1982 i Piteå.                                   
 
¤ Christer Dahlbäck - sång, gitarr
¤ Peter Klein - elgitarr
¤ Lennart Nordwall - trummor
¤ Harri Karlsson - bas
¤ Mikael Sjöberg - piano
¤ Ola Bergman elgitarr
 
 Medverkade i TV-programmet HIT med Finn Albert som
programledare. Jag umgicks med basisten Harri Karlsson,
och lovade att banda programmet med min videobandspelare.
 
Platta nr. 2.
 
Harri sadlade om och blev dansmusiker i Sven-Erics från
Hudiksvall. Vi lirade också tillsammans i början av 80-talet.
Men tjuvstartade redan under 1970-talet.
 
När Harri och Sven-Eric Mörtsjö hoppade av den proffessionella
banan, så uppträdde de som duo under namnet "Sven-Eric
Mörtsjös". Harri spelade även på heltid med "Cedermarks"     
från Sveg. Roland Cedermarks gamla band.          
 
Bilden ovan: www.suncats.eu
 
 
 

Kryddorna gjorde mig skelögd

Marty Feldman.    
 
Efter att jag "transporterat" några bekanta till Kallax, så rusade jag hem mot Hortlax för en god middag. Gott är endast förnamnet. Hustrun kan det där med att laga mat. Det syns i alla fall på min mage. Kryddorna på köttbiten dansade runt i gommen, innan de hastigt bestämde sig för att åka kana ned till magen. Kryddornas biverkningar gjorde mig skelögd, en stund. När jag gick förbi spegeln i hallen, stannade jag upp en stund. För det som i vanligt fall skulle ha varit Roger Lindqvist, visade sig i stället vara komikern Marty Feldman. Då kanske ni får en uppfattning om kryddornas verkan.
 
Ha en trevlig helg!
 
Roger.
 
Bild www.wikipedia.org

Lars Amble har avlidit

Lars Amble f. 10 augusti 1939 d. 20 augusti 2015.
 
Skådespelaren och regissören Lars Anders Amble-Naess har avlidit 76 år gammal.
Lars Amble föddes in i en gedigen skådespelarfamilj. Pappan, norskfödde Lars Amble-Naess (1896-1974) var skådespelare och regissör. Även mamman, Maritta Marke (1905-1983) verkade inom film- och teater. Kanske inte så konstigt då att sonen Lars förde arvet vidare. Lars Amble var gift fyra gånger. Marie Göranzon 1963-71, Margareta Kempe 1975-76, Ingrid Thomasson 1977-96 och Gunborg Alm 1999-15.
 
Lars Amble blev 76 år gammal.
---------------------------------------------------------------------------
 
Roger Lindqvist
 
foto SVT
 
 

Ottergården, Norrfjärden.

Ottergården i Norrfjärden.                   
 
Filmkritikern m.m. Göran Everdahl föddes i Norrfjärden utanför Piteå,
den 11 november 1964.
foto www.sverigesradio.se
 

P som i Presley

 

Kurre Hamrin /1958

 

Lill-Babs i tysk-finsk version

 
 
 

THOR-ERICS /1978

 

Nya SHANES

 

Svenska Siw på tyska

 
 

The Streaplers

 

Gunnar Wiklund /1966

 

Manus till Ekman-sällskapet

Så var det klart! Nu har jag sänt mitt manus till Ekman-sällskapet i Stockholm. Fokuset har legat på den svensk-amerikanska skådespelerskan Signe Hasso. Hon skulle detta innevarande år, 2015, fyllt 100 år.
 
Signe Hasso f. Larsson den 15 augusti 1915 i Stockholm.
Död den 7 juni 2002 i Los Angeles.
 
 Ekman-sällskapet, bildades 2007. På bilden, Gösta Ekman sr
med sonen Hasse Ekman.
 
---------------------------------------------------Roger Lindqvist------------------

Sida vid sida

Maria Lovisa Eriksson föddes i Lillpite nyårsaftonen 1850
då med efternamnet Svedberg. Hon gifte sig med Erik Anton
Eriksson (1846-1916) från Stensjökullen. Erik Anton var halvbror
med Ernst August Eriksson (1874-1924). Det är alltså Marias
svåger som hon ligger "granne" med på kyrkogården i Hortlax.
Maria Erikssons man, Erik Anton Eriksson, avled dagen före
sin 70-årsdag 1916. Erik och Maria är min farmors mor och far.
 
 
 

Kyrkogårdsbesök

Trygg och stabil står Hortax kyrka på sin höjd och blickar ut över bygden.
 
Återigen dags för lite vattning på våra anhörigas gravar.      
 
foto Roger Lindqvist
 

Rolf Åhmans än en gång...

Jag började 1974 med Rolf Åhmans. Känns nästan lite smått overkligt, att återigen sitta bakom herrarna Karlsson, Eriksson och Andersson och lira samma låtar som vi gjorde för över 40 år sedan. Både grundaren/kapellmästaren Rolf Åhman och Gunnar Sandbladh, organist, saxofonist är i dag borta från jordelivet. Men vi tänker på dem.
 
Alla församlade och förväntansfulla inför vad som ska och kan hända.
 
Plats på scen! I förgrunden, Sune Andersson, gitarrist och medlem
i Rolf Åhmans orkester 1975-1982. Till höger i blå-grå tröja, Sune
Karlsson, basist och även min kusin. Leif Bogren i hatt, satt bakom
pianot och mannen i blå keps är sångaren Hasse Eriksson.
 
Leif Bogren, Sune Andersson och Ola Frodell.
 
Fr v Ola Frodell, Sune Karlsson, Hasse Erisson, Sune Andersson
och lilla jag bakom trummorna.
 
Rolf Åhmans med lite x-tra "personal". Sångerskan Monica Öhman
berättade i presentationen, att hon en gång drömde att få sjunga med
bandet, när vi härjade som värst ute på dansbanorna.
 
Musik i det gröna.
 
 
 
 
 
 
 

Sörgårdsidyllen har drivits på flykt

 
Sörgårdidyll är det inte längre tal om i Sverige. I stället råder det
nära nog öppet krig på vissa platser i vårt avlånga land. Människor
känner sig inte längre säkra. Det är en skrämmande utveckling det
som skett. Medan skjutningarna, våldtäkterna och terrorn fortsätter,
sitter ståupparen Magnus Bétner på youtube och påstår att Sverige
aldrig någonsin varit så säkert. Undrar från vilken planet han kommer?

Huset

Uppfört omkring 1894. Pappa och mamma köpte fastigheten 1957 av
Anny Berg.     
 
Annys make, Hjalmar Berg f. 1894-07-12  d. 1950-06-12 var i sitt tidigare äktenskap, gift med Hilma Augusta f. Lindqvist 1893-02-14  d. 1920-03-23. Hilma var född i Hemmingsmark, och hennes far Anton Gustafsson-Lindqvist var en kusin till min farfar Amandus Lindqvist. Hilma var därmed tremänning ned min far. Den 23 mars 1920 avled hon i barnsäng uppe på husets vind.
 
Hjalmar gifte sedan om sig med Anny Berg, och var alltså bosatta i samma hus. Hjalmar fick en dotter i sitt äktenskap med Hilma. Ytterligare tre barn med Anny Berg.
 
 Hilma Berg, avled i barnsäng nyss fyllda 27 år.
Hon fick sitt sista vilorum på kyrkogården i Hortlax.
 

Katten Selma - en 4-årig blodtörstig serie mörderska

Kvinnor kan! Den 4 åriga kattfröken Selma är en kvinna som kan. Mörda! Hon är bestialisk i sitt sätt att lura sitt oskyldiga offer i mördarfällan. När offret så är i hamn, så syns ett leende på hennes läppar. Som sagt, kvinnor kan, också.
 
Ännu en brottsplats. Rent kriminaltekniskt skulle detta vara en lätt
sak för polisen. Seriemörderskan Selma bryr sig inte ett dugg, hur
än många spår hon efterlämnar.
 
I dag en fågel. I morgon en råtta, i övermorgon?
 
På kvällar och nätter smyger en farlig seriemördare omkring i det lugna
villa kvarteret i Hortlax. Här har hon fångats på bild, när hon dragit sig
tillbaka tillfälligt under Daniels BMW.
 
Selmas sambo Pelle, är hennes direkta motsats. Visserligen har Pelle
också ett och annat rått- och fågeloffer på sitt 12-åriga kattsamvete,
men han har med ålderns rätt lugnat ned sig med besked.
 
 
 

"Sminket är rasistiskt"

Daisy Kintu, aktivist och skribent.    
 
På SVT:s Debatt kan man i dag läsa ett inlägg av Daisy Kintu. Här ett litet smakprov:

"Våra hudtoner är inte bara frånvarande på sminkhyllorna utan även i resten av samhället".
 
Med all respekt för Daisy Kintu, men håller inte den här rasistdebatten som fnv finns ute i samhället att gå över styr? Här kan vem som helst påstå saker, och så fort det kommer till massmedias kännedom, så slår man på stora trumman. När kommer påståendet att disktrasorna som säljs i affärerna är rasistiska? När kommer påståendet att alla ägare av vita hundar och katter är rasistiska? För att inte tala om bilägare med bilar med en ljus ton på lackeringen?
 
Jag har ett råd: innan Ni beskyller den heller det för att vara rasistiskt, och går ut till tidningar och TV - så räkna först till tio. När ni räknat till nio och en halv, så kanske ni kommer på att det hela kanske var överilat.
 
Roger Lindqvist. Bild SVT.
 
 

"Mitt liv som rockstjärna"

Gunnar Sundström, heter en kille årsgammal med mig, som också fick sin skolning via kommunala musikskolan i Piteå. Gunnar spelade keyboard i ett känt lokalt band som hette Vox. I samma band fanns min skolkompis Folke Wiklund, som spelade bas. Förutom att jag och Folke gick i samma klass, så spelade vi också tillsammans i kommunala musikskolans blåsorkester och storbandet Piteå Havsband. Gunnar Sundström kände jag litegrann på håll, så att säga. Vi har faktiskt varit vänner på fb också.
 
VOX var bandet från Piteå som gjorde två plattor på bolaget Sonet
i början av 80-talet. Medlemmarna var, Lars Ivar Sundström, sång,
Stefan Forssell, gitarr, Folke Wiklund, bas, Mats Lundberg, trummor
och Gunnar Sundström, keyboards. Vad beträffar Lars Ivar och Gunnar,
så hade de två en gemensam nämnare; Lars Ivars bror är Bo "Kasper"
Sundström, sångare i Bo Kaspers orkester. Gunnars storebror är den
socialdemokratiske fd politikern m.m. Anders Sundström.
 
 Gunnar Sundström har skrivit boken Mitt liv som rockstjärna som utkom 2013.
I mitt förra inlägg om min trumlärare som jag mötte i dag, nämnde han
att Gunnar hade skickat honom ett ex. av sin bok.
 
Gunnar Sundström signerar sin bok, Mitt liv som rockstjärna i mars 2013.
Foto SVT.
 

Möte med trumläraren

I dag när jag och hustrun besökte Coop i Piteå, mötte jag min gamle slagverkslärare. Jag klappade honom på axeln och sa, "Hej, Curt! Känner du igen mig, det är Roger!" Han tittade på mig och sa: "Trumslagaren?" "Jovisst" sa jag. "Jag brukar läsa det du skriver", sa han. "Jag har många fina minnen från de där åren, när jag var med i musikskolan", sa jag, innan vi tog varandra i hand och skildes åt.
 
Jag påminde honom också om, att han faktiskt var den som introducerade mig på allvar in i trummornas förlovade värld. Kul att se honom.
 
2005 berättade jag i Piteå-Tidningen om bl a när jag började
spela trummor i både Blåsorkestern och Piteå Havsband.
 
Som 14-åring satt jag som trummis i kommunala musikskolans
storband, Piteå Havsband. Bakom mig ses två av mina kompisar,
t.v. Svante Myhr och Bosse Strandberg som båda spelade trumpet.
Svante finns tyvärr inte kvar i livet. Bosse spelar i dag med i
Norrbotten Big Band. Två otroligt duktiga musikanter. Och jag tror
att även Svante hade kunnat uträtta storverk om han fått leva.
 
Våren 1971 spelade vi in den här LP:n lagom till Piteås 350-årsjubileum.
 
"There Is A Kind of Hush" framförd av Hortlax högstadiekör, under ledning av
Sten Westling, som faktiskt lirat med Sveriges Jazzband med Gösta Linder-
holm. Kompet sköttes av Arne Lundmark, gitarr, Erling Lundqvist, bas, Roger
Lindqvist, trummor, Georges Goudin, piano och Jörgen Nordsvahn på bongos.
Dåvarande kronprinsen Carl-Gustaf fick plattan i gåva när han gästade Piteå
under sommaren 1971.
 
 
 

James Stewart & Ginger Rogers

James Stewart (1908-1997) och Ginger Rogers (1911-1995).     
 
Men det fanns ännu en filmskådespelare vid namn James Stewart, som bytte namn...
 
...till Stewart Granger (1913-1993).
 
 

Hockeyhjältar

 
 
 

Cool Candys

Med efternamnen: GISSBOL, LJUNGKVIST, NATHANSOHN...
 
 ...SVENSSON, WAHLGREN och ANDERSSON.
 
Arne Nathansohn spelar fortfarande.
En gång musiker alltid musiker.
 

Roger & facebook

Våren 2015 valde jag att hoppa av facebook. Det blev lite väl mycket, tyckte jag. Sedan dess har folk hört av sig. Senast i går. Det kan tänkas att när mörkret och kylan faller på, att jag återkommer i nån version. Det jag saknar är de lokal historiska sidorna som jag tyckte var intressanta.

Verkstad för reparation av trasiga, brustna hjärtan

Sökes: legitimerad hjärtreparatör, av trasiga, brustna hjärtan, anställes omgående.
Lön: enligt avtal.
 
Enligt min mening skulle nog oron i världen dämpas, om människornas i bland så brustna hjärtan kunde lagas. Om harmonin infann sig, vem ville då gå ut i ett meningslöst krig?
 
Exempel: Presidenten i ett okänt land, beslutar i samspråk med den femstjärnige generalen, att måndag klockan 17:30 skall landet gå ut i krig. Styrkorna, dvs dem som skall utföra skitjobbet, struntar blankt i vad deras överordnande säger. Varför det då, frågar sig presidenten och hans blodtörstiga stab? Jo, vi har fått sån harmoni i våra sinnen, sen våra hjärtan blev helade, att vi sitter hellre hemma och löser varsitt korsord, tittar på TV och leker med våra barn. Vi vill inte ha erat krig!
 
Presidenten tvingas därmed avstå från sitt planerade krig.
 
 
Roger

LUDWIG

 

Ginas värld

Gina Dirawi.
 
Ginas värld, är namnet på en ny programserie i SVT. I det första avsnittet åker Gina till Israel för att möta kvinnliga soldater. Huvudpersonen Gina Dirawi, har motstridiga känslor inför mötet. "Israelerna har mördat många i min släkt, så jag är lite spänd över hur jag kommer att känna".
 
Det är högst förvånande, hur enögt SVT ser på saken. Gina Dirawi har själv gjort sig känd för att öppet tala illa om judar. I mångkulturens namn rimmar det även väldigt illa, att inte ta upp den andra sidan av saken/problemet; dvs Palestinas skuld i den konflikt som ännu varar mellan de båda länderna. Det är alltså inte enbart staten Israel som skall beskyllas. Jag ser fram emot en annan serie där en ung judinna möter företrädare ur terrorgruppen Hamas.
 
Det skall bli intressant när SVT låter en judinna/jude åka till ett möte
med representanter ur terrororganisationen Hamas. Den ideologi de
förespråkar har sina rötter i bl a islamism. Deras enda mål är och har
varit att totalt utrota staten Israel från kartan.
 
Roger Lindqvist.
 
Bilder: www.aftonbladet.se /www.businessinsider.com.
 

Jag och Electra...

Husse med sin lilla älskling; Electra. En näpen korthårig Chihuahua.         
 
Jag har blivit med vovve! Alla påstår att min lilla Electra mest liknar en vanlig dammsugare. Men, nää..
Folk tittar så konstigt när jag är ute och rastar Electra. Häromdagen så åkte vi in till Piteå, lilla älsklingen och jag. Hon är så glad när hon får komma ut och möta andra små electror. Då vi vandrade Storgatan fram, så sneglade alla förbipasserande på mig och Electra. Folk kan vara bra konstiga i bland. Det verkar som om dom aldrig sett en husse med sin hund.
 
Likadant avogt bemött blev jag när vi anmälde oss till lydnadskurs på Brukshundsklubben i Piteå. När vi så småningom stod där, omringade av andra stora och små vovvar, så kände jag hur blickarna liksom etsade sig fast i pannan. Jag och lilla Electra klarade lydnadskursen galant. Som bevis fick vi ett diplom. För ca tre veckor sedan hände en rätt så obehaglig sak. Electra (som är glupsk till sin natur) råkade sätta en pingpong boll i sin hals. Hon var nära på att kvävas, stackar´n. I ilfart åkte vi in till veterinären i Öjebyn. Tur att dom kan sina saker. Han sa att pingpong bollen skulle komma ut "den naturliga vägen". Han fick rätt! Redan morgonen därpå, efter Electras frukost så kom den ut när vi gick vår vanliga promenad. Bollen har jag sparat som ett litet kuriosa minne.
 
Nu måste jag avrunda. Electra propsar på sådan uppmärksamhet. Hon vill allra helst sitta och gosa i min famn. Hon tycker om att bli kliad bakom det vänstra bakhjulet. På nätterna ligger hon mellan mig och hustrun i sängen. Ja, hon är ju för rar denna lilla underbara Electra.
 
 
Roger Lindqvist - stolt husse.

TYCK TILL!

 
PT 19/6 2008
 
PT 5/7 2008

IS Citatet

"Att våldta en kvinna eller ett barn - som inte är muslim,
är ingen synd. Våldtäkt är en central del av tron".
 
IS
 
-----------------------------------------------------------------------------------
OBS! Det är viktigt att notera, att det här gäller naturligtvis inte alla muslimer. Det finns många i den muslimska världen,  som tar avstånd från det våld som IS predikar. Men hur än det är, så blir man nära på förstummad när man ser och hör sådana här förskräckliga saker.
 
Roger

Cool Candys med Go´bitarna

De äro musikanter uti från Skaraborg...       
 
- Sven-Eric - Arne N. - Håkan - Arne H. - Tillbjörn - Gunnar -

En älskad tidningsanka...

 
 
 
 
 

VOLVO 1974

 

Datsun 160

Min far hade en grön Datsun 160 av årsmodell 1979, nedre bilden.

EUSKEFEURAT

I Ronny Erikssons Euskefeurat, spelar Kenneth Berg trummor (2:a fr. h).
Vi möttes i Jävre i lördags, då vi turades om att spela trummor i olika
slags konstellationer. Ett givande möte!
 
Bild: www.boras.com

Samling vid pumpen

De som voro församlade vid pumpen var dessa personer...
 
Norah, Malte, Andreas, Carro, Elisabeth, Roger, Solbritt, Kjell, Lis,
Stene, Maggan, Hasse, Monica, Anna, Sofi, Robert och Max. Även
kattfrun, Selma Eulalia Lindqvist tittade förbi. Hennes äkta hälft,
Per-Olof "Pelle" Lindqvist, föredrog att stanna hemma.
 


Jonny Cutz

 

Jan Öjlers

 

The Beatles before Ringo Starr

 
Före...
 
 
Efter...
 

Barbro Svensson gillar Cloetta

 

Lek i park (lekpark, parklek)

Barnbarnen Norah och Max hade kul i parken i dag.
 
Så kom den äntligen: den svenska sommaren. Norah och Max njöt av värmen.
Trots att Max var nyss hemkommen ifrån Cypern med 35 plusgrader.
 
Max ger kusinen Norah en beundrande blick.
 
Max var en aningen stolt över sin nyinköpta keps från Cypern.
 
 
 

The Byrds /1965

 

Politisk korrekthet since 1700th century

Jag har inte talat, sett eller hört. Ett måste för våra folkvalda?

Kåbdalis Folkets Hus

Kåbdalis Folkets Hus, där vi spelat många gånger. Då med Rolf Åhmans orkester.
Bilden togs hösten 2005.
 
 Jag gjorde först ett inhopp i gruppen den 11 januari 1974.
En månad senare så var jag fast medlem.
 
Sommaren 2009 möttes vi återigen. Fr v Sune K. Sune A.
Roger och Hasse. I går möttes vi ännu en gång, hemma
hos Lasse och Monica Öhman. Vi spelade kvällen lång,
och bestämde oss för att ev. träffas igen över en massa
musik, kaffe, prat, skratt och jag vet inte vad...
 
 
 

ÖHOLMABRON /1997

En sen sommarkväll på hemväg efter ett besök hos min syster Gerd
och hennes särbo, Stig-Arne, tog sonen Daniel det här fotot av sina
föräldrar, vid Öholmabron. Bron har fått sitt namn efter festplatsen
Öholma som låg inte så långt härifrån.

Piteå

Ett foto som jag hittade i Sven Lindqvists album. Motivet är båthamnen i Piteå.
Årtal, troligtvis 80-tal.

Daniel och Katarina

Här glider de fram på röda mattan, paret Daniel Lindqvist och
Katarina Gebart, tisdagen den 5 juni 2007 på Pite Havsbad.
 
 

Insändare

 
 
 
Så det så...

SÄWES

SÄWES var engagerade i Sunderby logen, mellan Luleå-Boden
i början av 80-talet. Arrangören som hette Håkan, hade själv varit
proffessionell musiker med eget band i Stockholm på 60-talet.
Han gjorde ingen hemlighet med att han gillade mitt trumspel.
Detta anförtrodde han mig ofta. Helgen efter Säwes spelade vi
på samma dansställe, dvs Logen i Sunderbyn. Håkan berättade
att Säwes trummis hade haft problem med att genomföra spel-
ningen. Jag tror det berodde på sjukdom. Då berättade Håkan
för grabbarna i Säwes att han kände en trumslagare som kunde
fixa ett inhopp. Han ombads att ringa mig, men innan telefon-
signalen kommit hem till mig, så hade trummisen tillfrisknat.
 
 
Roger.
 

VW

 
 
 
 
 
 

Kära farbröder!

 
 
 

Pat Boone /1957

 

Clark Gable & Myrna Loy

 

Fokus!

Jag har sedan 10-årsålder haft svårt med fokus. Då menar jag mina ögon
som gjort att min omvärld ständigt varit suddig, utan glasögon. Som barn
hade jag lika bra syn som en örn (om man nu kan dra in örnsläktet i det
här sammanhanget?)

När 1+1 blir fel...

När 1+1=7 och inte 2 då vill jag veta varför.
Det är väl ungefär så jag ser på de samhällsproblemen som i dag råder. Och på de något diffusa svar som våra riksdagspolitiker kallar för sanningen.                   
 
När jag gick i skolan, var det för att ge mig kunskap om de mest nödvändiga i den framtid, som både jag och mina skolkompisar en dag skulle möta. Det var språk, matematik, geografi, biologi, kunskap om det land och samhälle vi alla bodde i. Jag hade t.o.m. (hör och häpna) kristendomskunskap. Ja, dagens ungdomar tror mig nog inte, när jag även berättar att vi i några fall, lärde oss psalmverser utantill. Hur skulle då 1960-talets tänkande bemötts året 2015? Möjligtvis med orden: Ve och fasa! För så tänker ingen i dag...? Hade elever av i dag, fått kristendomsundervisning, hade både Aftonbladet, Expressen, DN, TV1 TV2 TV3 TV4 osv haft de svartaste av rubriker och extrasändningar 24 timmar om dygnet.
Ja, tänk så det kan bli...
 
Roger Lindqvist.
 
 
 

Sjö + Sten = SJÖSTEN

 
foto Roger Lindqvist

UTSIKT!

 
foto Roger Lindqvist

Staffan Danielsson, C, ombeds lämna sitt parti

Staffan Danielsson, C.
 
Centerpartisten Staffan Danielsson, har sagt saker som inte är acceptabla. Hans åsikter att införa skärpta regler och åldertester på ensamkommande flyktingbarn, föll inte i god jord - åtminstone inte i hans eget parti.
 
Han uppmanas nu att omedelbart lämna partiet. En annan av Danielssons kritiker, är Vänsterpartisten Linda Snecker, som kallade Danielsson för "rasistcentern".
 
Som sagt, i det här landet är det nära på livsfara att ha åsikter. Så länge dom är rätta går det väl an, men aja baja man får inte tänka högt.
 
Häromdagen ansågs plåstren vara rasistiska av Linda Sneckers partikollega, Paula Dahlberg. Man undrar vad som anses rasistiskt i morgon?
 
Jag anser att det här babblandet om rasistiskt eller inte, alltmer börjar likna en bisarr sandlådedebatt. Jag undrar om dessa självutnämnda "rasistpoliser" är mentalt friska? Mardrömmen är ju att dessa personer sitter i vår svenska riksdag och fattar beslut. Det kan ju få förödande konsekvenser om de mest radikala kommunisterna får fritt spelrum. 
 
I stället för att inrikta sig på de svåra samhällsproblem som råder, sitter de här människorna och snackar om plåster. Jag har absolut inget förtroende kvar över huvudtaget. Inte undra på att det uppstår politikerförakt. Det är en samling inkomptenta virrhjärnor som kör sitt eget lilla race. Medan vi övriga måste ta konsekvenserna av deras handlingar.
 
Sverige är inte längre till fullo ett demokratiskt styrt land. Det sägs att fd statsminister Fredrik Reinfeldt, medvetet velat förinta hela vårt välfärdssamhälle. Detta genom att ta in så mycket flyktingar som det bara går, och skapa ett slags kaos. På hans agenda fanns tanken att slopa alla gränser. Detta har bekräftats av förre moderatledaren Bo Lundgren i en intervju. Idén är inte ny, den presenterades redan i boken, Det sovande folket, som utkom 1993. Fredrik Reinfeldt ville rasera den socialdemokratiskt uppbyggda välfärden. En konstruktion som på sin tid väckte andra länders intresse. Som vi kan se i dag, 2015, så har Reinfeldt lyckats med sin vision.
 
Roger Lindqvist.

Ettåringen har avlidit

Det är med sorg i våra hjärtan som vi hör, att den lilla babyn i Umeå har avlidit. Det var vid ca 16:30 tiden som polisen i Umeå larmades efter att en ettårig bebis hade försvunnit. Ettåringen hittades senare i Umeälvens vatten.
 
Roger

Gudrun Schyman tycker till:

"DÖD ÅT KÄRNFAMILJEN!"      
 
Det finns krafter i det svenska samhället som på fullt allvar vill förinta kärnfamiljen. Gudrun Schyman är en av många förespråkare.
 
Bild www.hantisverige.wordpress.com

Snickarglädje

Ett hus med snickarglädje kan man kalla den här fastigheten på
Nygrensvägen 1 i Älvsbyn.
 
I det här stilfulla huset med en enormt vacker balkong, finns Sveaskog AB.
 
foto Roger Lindqvist

Återigen dags för musik i det gröna /2015

Så är det återigen dags att damma av trummorna för en helkväll hos
paret Lasse och Monica Öhman i Jävre. Förra sommaren såg det ut
så här, med en trumslagare vid namn Lindqvist, omgärdad av gamla
kollegor. Vi startar i morgon Lördag klockan 16:00.

COOL CANDYS - Känn dej blåst! / Tack vare dig

 
 

Guldtanden, arvet till min hustru och barn

1969 slog jag ut min ena framtand på hockeybanans is.    
 
Efter tandolyckan blev det mest provisoriska tänder en lång tid framöver. Inte förrän 1978, ca 9 år efter händelsen, sattes min nya framtand fast. Baksidan är av guld. Eftersom jag inte är någon Bill Gates i ekonomiskt hänseende, så har jag testamenterat min framtand till hustrun Elisabeth samt mina tre söner Andreas, Robert och Daniel.
 
Jag har gett hustrun direktiv att om jag skulle trilla av pinn, (å detta gör jag ju en dag) så skall hon ta tången som finns i verktygslådan och dra ut tanden av bara farten. Hon behöver inte tänka på att hon gör mig illa, eftersom jag då är lika död och bortgången som en nyss uppäten strömming från Pite älven.
 
Guldtanden kan hon låta värdera på Bukowskis, kanske att hon får sig en rejäl hacka, så att hon (och barnen) kan leva lite flott något år. Detta blir mitt arv till mina nära och kära. Men tills dess, så kommer jag att ha kvar min vänstra framtand, för att fortsätta mitt tuggande några år till.
 
Roger Lindqvist.
 

Två timmar i Muskus

Det blev två timmars besök i dag hos svågen Kjell och svägerskan Solbritt
i vackra Muskus.

Vart tog du vägen, Stefan Löfven?

Stefan Löfven.
 
Vid riksdagsvalet 1976 röstade jag för allra första gången. Jag var 19 år gammal, jobbade på Furunäsets sjukhus, och hade min politiska hemvist hos Socialdemokraterna. Vid valet 1979 åkte jag och hustrun till Sporthallen i Luleå för att lyssna till Olof Palme. Även då la jag min röst på Socialdemokraterna. Så har det nu hållit på vid alla val, även det senaste. Men nu har någonting hänt. Jag känner inte alls igen mitt gamla parti längre. Stefan Löfven, som är gammal arbetargrabb, trodde jag på. Men tron har sakta men säkert ramlat ända ned i den djupaste av bottnar.
 
Sveriges statsminister, Stefan Löfven har varit väldigt osynlig på sistone. Visserligen drabbades han av matförgiftning i samband med en utlandsresa, men har enligt uppgift nu tillfrisknat. Jag vet inte vart karl´n håller hus?
 
Juldagen 2014 brann en moské i Eskilstuna. Det dröjde inte länge innan man från politikerhåll började att tcka till om händelsen. Stefan Löfven sa bl a: "Ett avskyvärt dåd". Han var inte ensam om att fördöma. Jag var vid den här tiden med på facebook. Och endast några minuter efter att nyheten kommit, så fylldes sida efter sida med fördömanden. Fd åklagaren Sven-Erik Alhem, var en av de få som inte följde med i strömmen av personer som skrek och tog avstånd. Hans intryck var att det kunde röra sig om en vanlig olycka. Hans kommentar var att man skulle vänta med att "ta ut saker och ting i förskott", för att i stället invänta en polisutredning.
 
Inte förrän våren 2015 var polisen färdiga med brandutredningen. "Attacken" var ingen attack. Det var en fritös som var orsak till eldsvådan. De personer som varit mest högljudda, däribland Stefan Löfven, drog sig tillbaka med svansen mellan sina ben. Inte ett enda ord sades av dem som påstått att branden var ett hatbrott. Man gick t.o.m. i en demonstration, detta innan brandorsaken var utredd. Hade det visat sig att någon eller några åsamkat moskén skada, och med fara för människoliv, hade även jag stått bakom en demonstration.
 
Hanif Bali, föddes 1987 i Iran. Han är i dag riksdagsledamot för Moderaterna. Han har figurerat i olika debattprogram i TV:n och räds inte för att tala fritt ur hjärtat. Hanif Balis reaktion på det inträffade lät så här:
 
 
Till sist; jag är inte bara lite besviken på Stefan Löfven, jag är mycket besviken. Efter dådet på IKEA i måndags då en mor och hennes son mördades, så har Löfven lyst med sin frånvaro. Till skillnad från moskébranden som inte  var en attack, så är IKEA -morden en reell verklighet. Det är förvånande att Sveriges statsminister totalt ignorerar den här stora riksnyheten. Eftersom jobbet som socialdemokratisk partiledare och tillika statsminister, är att vara en slags samlande kraft för sitt folk, så har Löfven uppträtt minst sagt skandlöst. I hans arbete ingår även att i sådana här tragiska situationer försöka, jag säger försöka, gjuta olja på vågorna. Av detta blev det intet.
 
ROGER LINDQVIST. Bild wikipedia.
 
 

Välkommen till ESSO!

 

Farsans rödmålade sten

Hemma på tomten finns den här numera rätt så gråa stenen. När jag var barn
så målade min pappa stenen röd. Men tidens tand har skalat bort den
en gång så röda färgen. En dag så hittade jag en annan sten, där den klar-
röda färgen fortfarande finns kvar. Jag tror att den även varit blåfärgad.

JOWA / Piteå 1960-tal

JOWA från förr.

"Tjörka"

Hortlax kyrka.
 
foto Roger Lindqvist

Daniel och gitarren

Daniel med sin akustiska gitarr.   
 
Det började så smått med trummor i lågstadiet. En gång i veckan åkte vi in till Piteå där han fick trumlektioner. Men intresset för slagverk svalnade en aning. Det dröjde några år innan han köpte sig en gitarr och började spela. En dag hälsade vi på, och Danne tog fram el-guran och började lira. Vi tittade på varandra jag och Elisabeth, och log. Det lät bra - jättebra. Jag blev så pass imponerad att det rann några tårar utefter min kind. Jag gav honom en kram och berättade att jag gillade det han gjorde. I dag så sjunger han också. 
 
 

En cheesecake på Wayne´s Coffee

Å endast smulorna finns kvar...
 
Adress: Storgatan 41, Piteå.
 

Tidningstapet

 
 
foto ROGER LINDQVIST

Detaljer

 
foto ROGER LINDQVIST

"Åh...en John Deere...!"

 
 
 
"Åh...en John Deere...!"
 
"Så fin, Malte!"
 
 
Grattis älskade Malte, på din 3-årsdag.
 
 
 

Norah och Max vid havet

Två kusiner som trivdes som fisken i vattnet den här dagen.

Handelsbankens hus i Piteå

Handelsbanken i Piteå med adress Uddmansgatan-Prästgårdsgatan.
Huset har iklätts en sommargrön kostym.

Livskriser

Sonen Daniel, frågade på skoj sin far om det föreligger någon sorts livskris då jag låter skägget växa så det knakar. Nja, sa jag, så har jag inte tänkt, men om så vore så skulle jag försöka samordna alla livskriser - det som har med åldersnojan att göra  - och försöka ta itu med alla på en och samma gång. Vi börjar med 30-årskrisen, vidare, 40-50 och snart 60-årskrisen. En kris har jag haft, - som jag vet om - det var under våren 2005 då jag blev allvarligt sjuk och trodde att jag skulle dö.
 
Den här bilden har jag visat tidigare. Men om man bortser från mig,
och i stället fokuserar er på ordspråket bakom mig.

NöckLa hansch en Schven...

Farbror Svens hus- och bilnycklar. Han är borta sedan 11 år, men
vi besöker hans och hustrun Elmas grav väldigt ofta. Han sa en
gång att han ville att det skulle se fint och välskött ut på graven.
Det löftet försöker jag hålla.

Bokhörnan på Åhléns

Medan Elisabeth härjar ibland kläder och kastruller,
drar jag mig alltid tillbaka till bokhörnan på Åhléns.
Böcker har alltid var min "grej" och skall även också
så förbli.

Det sjunkna ATLANTIS

 
foto ROGER LINDQVIST.

Fönstret mot världen

 
foto ROGER LINDQVIST.

Ett nytt barnbarn på väg...

Välkommen du lilla okända! Men enligt det som sagts så verkar det vara
en liten kille som syns på bilderna.

Malte och farmor

Malte med sin farmor.

Jannez

 

ROFFES

 
 

Kendix

 
 

ZAGERS

 

Spectrum

 

Baldwins

 

Sounders

 
 

Leif Hultgrens

 
 

Alex Combo

 
 

Rasistiska fågelnamn slopas

På vår jakt efter det perfekta i tillvaron, så har man beslutat att ta bort vissa fågelnamn som anses alltför provocerande och rasistiska. Det här meddelades redan i februari 2015. Något som jag totalt har missat.
 
"Negerfink", Zigenarfågel", Hottentottkricka" och "Kafferseglare" skall bort. Däremot får Lappuggla och Lappmes vara kvar. Vad de berörda arterna själva tycker om detta, har jag inte lyckats ta reda på. Men Lappmesen skakade endast på huvudet. Jag får väl ta det som ett tecken på att de inte blev tillfrågade av beslutsfattarna, innan det hela sanktionerades.
 
Såja, nu har vi rensat ut ännu mer fula ord. Med Sverige i tiden!
 
Roger.

Är det rasistiskt att ha en vit katt?

Selma, den vita katten.   
 
I går bannlyste V-märkta Paula Dahlberg de beiga plåstren. Något som fått människor i landet att skratta sig halvt fördärvade. För några månader sedan så klargjorde den amerikanske komikern, Jerry Seinfeld, att humorn var död. Är det så, att vi håller på att skapa oss en så perfekt tillvaro, att vi så småningom inte har kvar någon glädje? I vår iver att ta bort rasism, så är det risk att vi skalar av för många skikt. 
 
Nu till min undran: är det rasistiskt att ha en vit katt? Om svaret är ett JA! så måste vi färga om Selma.
                                  

Kvällsmusik i Hortlax kyrka

Det här var den repertoar som lyssnarna bjöds på. Sammanfattningsvis blev
det en fin afton i kyrkan med Kenth Lundqvist vid pianot.
 
Tre kompositioner signerade Peterson-Berger, bl a Intåg i sommarhagen.
Bilden: Wilhelm Peterson-Bergers bostad, Sommarhagen på Frösön.
 
Hortlax kyrka står öppen för besök. Ta tillfället i akt att göra ett
besök. Jag hade ett samtal med gitarristen Johnny Lundin,
som spelat med bl a The Maniacs, Janne Önnerud, Lee Kings
m. fl. Han berättade att han gjort en gitarrkonsert i Hortlax kyrka
med kollegan Arne Lundmark. Han hade endast lovord om vår
vita kyrka på höjden i Hortlax.     
 
Roger Lindqvist.
 

 


Pianokonsert i Hortlax kyrka

I kväll klockan 19:00 bjuder Kenth Lundqvist alla hortlaxbor på pianokonsert.
Kenth hälsade på för en tid sedan. Vi är gamla grannar. Han har nu svikit
Hortlax för Timrå församling, där han är organist och körledare.    
 
Bild www.st.se

Kreative THORE SKOGMAN

Thore Skogman.
 
Han hade rött hår och glest mellan tänderna, han hade framgångar, som han ej kunde förstå. Ja, allting gick honom så väl ut i händerna - varför? - jo, han hade som sagt rött hår och glest mellan tänderna. Ur fickan grävde han matjord med händerna, jo, han hade rött hår och glest mellan tänderna. Han kunde sjunga så öronen fick skavsår, och seismografen i Uppsala utslag får...
 
THORE SKOGMAN var en av mina barndoms idoler. Detta tillsammans med två andra storheter: POVEL RAMEL & OWE THÖRNQVIST. Dessa tre herrar hade det gemensamma, att de var riktiga ordkonstnärer. Jag gillade deras lek med ord, hur de satte in vissa ord i sina texter, så man nära på föll bakåt av pur förvåning. Medan Povel och Owe har hyllats, med all rätt, så har Thore i bland hamnat i skuggan, vilket jag tycker är orätt. Den gode Thore från Hallstahammar, var en kreativ kille. I arkvien på STIM finns 1243 låtar inregistrerade som bär Thore Skogmans signatur. Icke illa pinkat. Det är inte eller alla artister förunnat att kallas foklkära, men si - det blev Thore Skogaman.
 
Nu lyfter jag på min blågula hatt, för Thore...!
 
 
 
ROGER LINDQVIST.
 

Sarah Dawn Finer, eller...

Sarah Dawn Finer, skulle jag gärna se som nästa programledare
för allsången på Skansen. Jag har en manlig favorit också, Kalle
Moraeus. Båda två är musikaliska begåvningar, så det ryker om det.    
Professionella ut i fingerspetsen.
 
Bild Expressen.

Limmericks

 
 

Polarna med Jörgen Edman /1978

 

INGO & FLOYD

 

LUXOR RADIO /1952

 

Olle Erixons - Eskilstuna

Bildades 1970 och spelade fram till 1988.

Magdeburgarna

 

PITEÅ

Storgatan/Gågatan, Piteå.
 
I juli 1961 framfördes idén om en blifri gata i centrala Piteå. Piteås gågata öppnades officiellt den 11 augusti 1961 och stängdes sedan för fordonstrafik till den 10 september samma år. Den blev därav en av Sveriges första bilfria gata.
 
 

PITEÅ

 

PITEÅ

 

SAAB V4 /1969

 

Tre hockeyidoler från förr

Fr v Bert-Ola Nordlander, AIK, Lennart "Lill-Strimma" Svedberg, MORA IK
samt målvakten i AIK, Leif "Honken" Holmqvist.            
 
En tidig och varm söndagsmorgon den 30 juli 1972, var "Lill-Strimma" Svedberg på väg i sin citroen till villan i Söråker, norr om Timrå. I en kurva i Stavreviken, kolliderade han med gävleorkestern Leif Engvalls orkesterbuss. Döden torde ha varit ögonblicklig.
 
Eje Lindström, tränare i Timrå, var den som fick åka med dödsbudet till hustrun Lisbet och "Lill-Strimmas" föräldrar.
 
Lennart Svedberg med familj, flyttade in i sin nybyggda 6-rums villa, nyåret 1972. Familjen bestod av hustrun Lisbeth, samt dottern Puck och sonen Tomas. Namnet "Lill-Strimma" var ett arv efter fadern, som kallades "Stor-Strimma".
 
På bilden ovan bär Svedberg Mora IK:s matchtröja, han spelade i laget 1965-69.
 
 
Roger Lindqvist.

Ryktena går...

Rykten skall man passa sig noga för, och inte ta på så stort allvar, förrän dessa är bekräftade. Det är också bra om man hittar en tillförlitlig källa till det som påstås. En säger si medan den andra säger så.
 
Med anledning av den tragedi som i går utspelades på IKEA i Västerås, då en mor och hennes son mördades, så är det många rykten som florerar. Det vi vet är att offren kommer från Gummark, en by utanför Skellefteå. Detta har bekräftats i dag. Det finns även bilder på ett av offren ute på nätet.
 
Enligt polisen i Västerås var det en "galen handling". Massmedia har uttryckt sig på ungefär samma sätt: "en isolerad handling". Man har även sagt att "det är ingen politisk handling".
 
De obekräftade rykten som går, är att ett av offren hade halshuggits. Ett vittne har sagt att det var så. Låt oss vid Gud hoppas, att det inte är så. Om detta skulle visa sig vara sant, är jag rädd för att det är nån form av politisk eller religiös handling. Jag säger bara om.      
 
Skulle det vara så, är jag även rädd att man mörklägger sanningen. Som sagt, enligt vår statliga television så verkar det vara en "galen handling". Inget mer...
 
Roger.
 
 

Den oumbärliga...

...nyckeln, som följt med mig troget de sistlidna 42 åren.
 
Där trummorna finns, där finns nyckeln och vice versa.
 

MATZ BLADHS - Falkenberg

 
 
1971.
 
 
1972.
 
1981.

STREAPLERS /1988

 
 
 

Banden som slog /1979

 

Drifters /Lidköping

Leif Svensson, basist och kapellmästare i bandet sedan 1968, t.h.
avled 2004 efter en tids sjukdom. Trummisen Robert Muhrer längst t.v.
spelar i dag i Bengt-Hennings.
 
 

Århundradets mord: John Francis Kennedy (1917-1963)

 

LEGO

1963.
 
Omkring 64-65 fick jag en Lego byggsats av mina föräldrar. Jag kunde
sitta i timmar och bygga hus m.m. Det här fönstret är det enda av
originalet som finns kvar i dag. Men vi har köpt massor med Lego till
barnbarnen.
 
1964.
 
 
 

Jan Öjlers på skivmärket "anette" - Lidköping

 
 

Mercedes Benz 180

 

Temptations

 

I vildaste vilda västern

En 55-årig mor med sin 28-årige son dödades i dag i Västerås när de handlade på Ikea. I Malmö rapporteras det återigen om skottlossning. Vad är det egentligen som händer därute i vårt samhälle? För en vecka sedan mördades en ung tjej när hon var ute och sprang i ett motionsspår. Vad är det med människorna? Varje rapport om mord och våldtäkt gör mig frustrerad. När gärningsmannen eller kvinnan, bedöms vara psykiskt sjuk, kan man greppa detta litegrann. Men när gärningsmännen/kvinnorna dödar i Guds eller Allahs namn, då hänger jag inte med.
 
Roger.

Kaffestund vid havet med Kapten Rödskägg

I dag har vi plockat blåbär ute på Hattudden.
 
Mellan varven dracks det kaffe.
 
Ljumma vindar i dag.
 
En figur kom med stapplande steg på stranden. Det var den välkände Kapten
Rödskägg, Bottniska Vikens fasa. Vi bjöd honom på kaffe. Han berättade om
sina år på de sju haven. Då han tillsammans med sina pirater kämpade om herra-
väldet på de stora oceanerna. Motståndet utgjordes av de fruktade: Kapten Bölja,
Kapten Avskum, Kapten Rötägg och Svarta Malin. I dag är det endast Rödskägg
som är i livet. De hårda åren på haven har dock satt sina spår. Kapten Rödskägg
miste ett ben i den senaste bataljen. Därför linkar han i dag fram på sitt ena träben.
Rödskägg är i dag ekonomiskt oberoende. I den skattkista han fann på Sargasso-
havets botten, låg en förmögenhet i guldpengar och diamanter. När Rödskägg gick
i hamn, och blev landkrabba, så köpte han sig en stuga ute på Hattudden. Därav
hans närvaro.
 
Därborta: HARAHOLMEN!
 
Elisabeth rensar dagens skörd av skogens blåaste bär.
 
 
 
 
 

Grattis, Jennie!

Grattis till guldet, Jennie Johansson. Den 28-åriga dalkullan från
Hedemora blev alltså världsmästare på 50 m. bröstsim.     
 
foto Adam Pretty /Expressen.

"Plåstren är rasistiska"

Paula Dahlberg, V, anser att de ljusfärgade plåstren är rasistiska.   
 
På apotekshyllorna är det fullpackat med olika varianter av plåster, men för den som vill köpa en diskret variant som smälter in med hudfärgen finns bara en färg - beige. Paula Dahlberg, V, anmärker att det liknar rasism.
 
www.sr.se

Poveldags /1955

Povel, min aktade och älskade vän. Du har följt mig alltsedan 5-6-årsåldern.
Det är därför alltid lika nöjsamt, när jag hittar gamla reportage som
handlar om DIG!  Här kommer ännu ett.
 
 
 
 
 
 
 
VECKO-REVYN ¤ Den 22 januari 1955.
 

Nu får det ta mig tusan vara nog...

En stor grupp kristna egyptier kidnappades och avrättades av IS.                
 
Det finns ett talesätt som säger: SKJUT INTE BUDBÄRAREN!
Det är en orolig värld och tidsålder vi alla lever i. Det har väl inte gått nån förbi vid det här laget. Många väljer att inte se eller höra om de ohyggligheter som händer varje dag. Året runt. År ut och år in. Men hur än vi vill värja oss, så slipper vi inte undan. Man kan ju i och för sig välja "stoppa-huvudet-i-sanden-alternativet". Men det går inte leva så hur länge som helst, man måste ju andas också.
 
Jag skulle också stoppa huvudet i sanden, hur många timmar och dagar som helst. Men jag vet att det alternativet funkar inte. I alla fall inte på mig. Jag har i stället valt att möta det onda öga mot öga. Fast även här finns det gränser för det jag tål. Jag tycker inte om halshuggna små tjejer i åldern 1-15 år. Jag tycker inte eller om att oskyldiga män och kvinnor begravs levande. Jag tycker inte alls om att man våldför sig på småbarn. Jag läste att de små barnen stod högst i kurs som sexslavar. Det är nu jag börjar få äckel-känslor.
 
Men blundar man för länge så kan ju dessa monster få fortsätta hur länge som helst. Tro nu inte att jag ensam kan vända världsopinionen. Ånej, då måste vi vara betydligt fler som höjer våra röster. Men jag tycker att det är varje persons skyldighet att ta del i det hemska som händer. Inte bara då i Syrien och Libyen, utan även de mörka krafter som har slagit rot inte bara i vårt land, utan i hela Europa.
 
Härhemma i mellanmjölkens förlovade land, registreras vårt ordval. Vi må icke gå utanför den inslagna korrekta vägen. I så fall få vi bannor av halva befolkningen. Naturligtvis kan vi fortsätta med vår humanitära syn på IS krigare och andra huliganer. I mitt fall känns det ibland som jag vore ett lamm på väg till slaktbänken.
 
Som intresserad samhällsmedborgare, försöker jag följa med i det som händer och sker, runt omkring oss. När jag för nån månad sedan yttrade mig om Mona Sahlins "hjälparbete" med att återanpassa hemvändande IS-soldater, så yttrade sig en person på fb på följande sätt: "Roger, du har börjat sprida sånt hat". Först trodde jag att han skojade. Men när jag senare klart förstod att det var allvar, då tryckte jag på katapultstolen. Att kalla detta hat, när man endast referar det som händer ute i samhället, var ju att ta i så byxorna nära på sprack! Det är just här som talesättet: SKJUT INTE PÅ BUDBÄRAREN! passar in så bra. Samtidigt blir jag rädd att veta att det finns så mycken okunnighet. På pitemål finns ett ord som heter "hörrväs". Det var precis det jag gjorde: "I HÖRRVÄSE!" (Hörrväss= skaka).
 
ROGER LINDQVIST. Bild: Aftonbladet.

Döden har flyttat in på IKEA

I dag gjorde döden ett besök på IKEA i Västerås.                   
 
Det är bara att klart och koncist konstatera: ingen dag utan grymma våldshandlingar. I dag gjorde den våldsamma döden ett besök på IKEA i Västerås. En man och en kvinna knivskars så svårt, att de avled på platsen. En tredje person, opereras just nu, pga sina svåra skador. En person är gripen, men mer än så vill Polisen ännu inte gå in på.
 
Vad som utlöst knivmorden är för tidigt att ens spekulera om. Men en sak vet jag, icke en enda dag utan våldshandlingar i vårt en gång så relativt trygga land. Det är en mycket oroande våldsutveckling som skett de senaste åren. Det handlar om bomber och granater, det handlar om brutala mord, det handlar om ett samhälle i svår kris.
 
Roger Lindqvist. Bild: Expressen.

- PONDUS -

Bild: www.gh.caqe.net
 
Pondus kommer med åren,
i takt med gubbmage
och de gråa håren.
 
Roger Lindqvist.

Linda Nilarve och June Carlsson

En nyhetsuppläsare/nyhetsankare i gamla Aktuellt, var June Carlsson. En tjej som fick mycket beröm för sina tydliga uttal i TV-rutan. Hon tilldelades t.o.m. ett pris från de Hörselskadades Riksförbund för sitt tydliga artikulerande. June Carlsson var en nyhetsuppläsare med sting!
 
June Carlsson driver i dag sitt "June Carlsson - Mediaproduktion".    
 
Linda Nilarve, nyhetsuppläsare i kollegan June Carlssons anda. Bild: www.hd.se    
 
Rapports Linda Nilarve, är nyhetsreportern som går rakt igenom TV-rutan. Hennes sätt att förmedla borde flera journalistkollegor  anamma. Hon är rak, tydlig och engagerad. Hennes tydlighet vad gäller artikulationen är en femetta. 
 
Roger Lindqvist.
 
 

THE CARPENTERS

 

FI & Alla feminister, här har ni nåt som brådskar!

Många muslimska kvinnor vill, men får
inte bada pga sin religiösa tro. Många
vill, men får inte när männen säger ifrån.   
 
UPP TILL KAMP, FI OCH ALLA FEMINISTER! I stället för att spotta på oss vita heterosexuella män, och förfölja oss, gör nån nytta i stället för era medsystrar. Det finns många muslimska kvinnor som lever under förtryck. Många av dem har öppet trätt fram och berättat fasansfulla historier: "Jag flydde från förtrycket i mitt forna hemland. Jag flydde till ett (som jag trodde) fritt samhälle. Nu ser jag till min fasa, att svenskarna har börjat anamma muslimska regler, gällande synen på badhus där man och kvinna INTE får dela det tillsammans. Man har speciella dagar för män, och speciella för oss kvinnor. Ser ni inte, att dom har flyttat fram sina positioner alltmer? Sverige är ju Sverige, eller...?"

BMC 1600

 

ABBA /1978

 

MOTOR /1966

 

MARIA CALLAS, sopran med världsrykte

Maria Callas (1923-1977).

Major Farming /1952

 

Dusty Springfield /1967

DUSTY SPRINGFIELD (1939-1999)

Stefan Rüdén

 

Tingsholmen

Foto: Roger Lindqvist.

"Sanningen skall göra er fria"

 
Tänk så mycket jobb det läggs ned,
bara på grund av att dölja sanningen.
 

Roger Lindqvist.

Plötsligt så händer det...

Plötsligt så händer det ofattbara...              
 
Det var en morgon som alla andra. Den nya dagen låg framför mig som ett nytt oskrivet blad. Hustrun påtade på i köket, medan jag ställde mig framför badrumsspegeln för ännu ett hopplöst försök att kamma till mitt hår. Det finns vissa envisa strån på mitt huvud, som sedan den där torsdagsmorgonen den 26 september 1957 stått i rak givakt. Jag föddes nämligen med svart tjockt hår. Ett arv efter min far. Snart 58 år senare, står samma slags strån fortfarande lika envist i samma srtikta givakt ställning. Den svarta hårmanen har pyst sin väg, den har i stället övergått färgen cendre. Cendre, låter som ett nytt politiskt parti vilket det icke är.
 
När badrumsbesöket var avklarat, hämtade jag min kaffekopp och styrde mina fötter (av storlek 41) mot balkongen. Men nåt var fel. Balkongdörren gick inte att öppna. Det goda humöret försvann lika fort som en isbit i en bastu. Det vill säga; jag hade inget humör kvar. Så illa ställt var situationen. Efter att ha pustat, stånkat och med ett därtill blodrött ansikte, så öppnades dörren på nära på vid gavel.
 
Synen som då mötte mig, fick mitt uschla humör (som inte fanns) att övergå till en skala på 11 getingar av 10. (man har väl läst Expressen, tyvärr). På vår balkong låg en hög med sedlar. Det var av alla de valörer. I högen fanns till och med en Astrid Lindgren som log mot mig, och en något betänksam Ingmar Bergman.
 
 I högen fanns en leende Astrid Lindgren.      
 
Dag Hammarskiöld tittade vänligt på mig. Greta Garbo hade ett finurligt Mona Lisa-leende, Taube verkade även han vänligt sinnad, och Birgit Nilsson, sjöng en aria till min ära. Jag blev så förbluffad att jag spillde ut mitt Gevalia på mina fötter. När jag hämtat andan, gjorde jag som Farbror Joakim brukar göra: jag dök ned i penninghögen och gav den alla en stor blöt puss. Garbos gåtfulla smilande, försvann i ett huj, och i stället skrattade hon precis lika högt och hjärtlig som i filmen Ninotchka från 1939.
 
Garbo gav mig sitt unika skratt, precis som hon
gjorde i filmen Ninotchka.
 
Mannan från himlen hamnade alltså på min balkong. Tänk så tur man kan ha.
 
 
Roger Lindqvist.
 
 
 
 

Trumrummet

Fönstret i mitt gamla pojkrum, som också var trumrum.
Varje trumslag finns fortfarande kvar i väggarna. Och om
man vill, och törs, så kan man varje sommarljum afton,
lägga sitt högra öra (det högra är ett måste) mot en av
väggarna. Då kan man förnimma ljudet av den där lindqvist-
pojkens ivriga trummande, som kunde väcka de döda.
 
Ett av de trumset som jag bankade på.
 
 Men det fanns ju så många fler...
 
 
 

Tiderna förändras

På min tid när jag gick i den här skolan (1968-1973) så fanns ett stort
cykelställ till vänster utanför bild. Där parkerades min cykel varje morgon.
Visserligen så fanns det moppar också, men jag tror att cyklarna var
störst i antal. I dag 2015 så har saker och ting förändrats. Själva förändringen
står väl klart när ni beskådar den här bilden.

Maggans Djungelkiosk, Hortlax

Elisabeth studerar sortimentet...
 
...hos Maggans Djungelkiosk.
 

Hjördis Pettersson, en älskad satkärring

Hjördis Pettersson (1908-1988).
 
Vid sidan av Julia Caesar så kan man väl lugnt påstå, att Hjördis Olga Maria Pettersson, född i Visby den 17 oktober 1908, är en av våra mest älskade satkärringar vi haft på film. Benämningen "satkärring"  används i det här fallet med mycken kärlek och djup respekt. För nog var hon älskad, denna strålande aktör med sina Gotländska rötter. Hjördis Pettersson och kollegan Julia Caesar, innehar det svenska rekordet i antalet inspelade filmer. Drygt 140 filmroller hann hon med under sin karriär som varade mellan 1933-1985. Mycket respekt är hon värd, vår egen Hjördis. Eller som många i min generation minns henne; som Lille Fridolfs huskors, Selma.
 
Roger Lindqvist.

På (tillfälligt) besök i mygglandet

Att det är blåbärstider har hustrun icke missat. Jag hade gärna missat, men är man en snäll äkta man så vet ju hustrun bäst (ibland). Vi gjorde en neddykning i en skog inte alltför långt ifrån oss. Men innan blåbärsarmarna hade börjat med sin uppgift, så kom myggorna och bar oss ända bort till bilen. Chefsmyggan, en viss Mygg-Hilding, tittade mig hotfullt in i ögonen och sa på sitt myggspråk: zzzzzzzzz, zzzz, zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!
 
Ja, jag fattade ju noll! Men så mycket begrep jag, att vi var inte välkomna i deras skog. Vi slängde in hinkar och alla nödvändiga attiraljer, och åkte därifrån. Till slut så landade vi hos Daniel. Och se, i "vår" gamla skog fanns det både blåbär och vänligt sinnande myggor. Eftersom jag är gammal på gården (sammanlagt 52 år) så kände ju myggen igen mig. Jag sa, vänligt men mycket bestämt att jag inte under några som helst omständigheter, accepterade ett enda stick. Och de stack - iväg!
 
Jag kavlade upp skjortärmarna, tittade på hustrun och sa: Japp! Så ska dom tas, nu plockar vi!
 
 
Roger Lindqvist
.
 
Här ett släktfoto på "Mygg-Hildings" familj. Det var ju han som körde bort
oss ifrån skogen. Mygg-Hilding ses i bildens mitt, kolla in hans leende...

Ur-Vikingen Stefan Borsch

 

Zeerix

 

Här ligger Sven-Bertil Taube i ett dike i Vistträsk

Vistträsk är en by på ca 250 personer, som ligger efter Riksväg 94, 18 kilometer väster om Älvsbyn. Vistträsk är för mig en mycket välkänd plats, eftersom det var här min hustru föddes.
 
2011 hade filmen En enkel till Anibes premiär. Den var inspelad dels i Luleå men även i Vistträsk. Nåja, om rätt ska vara rätt så spelades det in filmscener även i Antibes.
 
Juldagen den 25 december 2014 visades filmen i SVT. Och när jag såg att den gode Sven-Bertil fick ligga i ett vägdike i Vistträsk, så tyckte jag det var häftigt. Av alla ställen på jorden så ligger han där...
 
Mitt i den värsta julglöggs hysterin, glittrande ljus och adventsstjärnor,
så kunde jag se Taube den yngre göra ett besök i Vistträsk.
 
Vid vägskylten Södra Vistträsk, ligger ingen mindre än Sven-Bertil Taube
i ett vägdike.
 
Nu var det inte bara Sven-Bertil som gjorde Vistträsk den äran,
även Dan Ekborg var i närheten och tittade förbi.    
 
 
 
 
 

Det viktigaste dokumentet

Det kanske allra viktigaste dokumentet från det andra världskriget,
är Anne Franks dagbok. Jag har läst den flera gånger om. En
berättelse inifrån, så att säga. Nedtecknat av en alldeles enastående
och modig ung flicka. Som tyvärr aldrig hann uppleva krigsslutet.

Bröderna Lindqvist

"Släkten"

The Hollies

BILDJOURNALEN

The Rolling Stones

BILDJOURNALEN

The Animals

BILDJOURNALEN

Macheteman i Göteborg

En man med machete anföll ett läger med tiggare i Göteborg. Sedan satte han eld på deras husvagnar. Vi kan väl alla ha våra åsikter om det som händer ute i samhället, men att lösa problemen med våld är ur mitt sätt att se, helt förkastligt. Vanliga normalt funtade personer, vållar inte skada. Vanliga personer pratar och diskuterar i stället. Våld är aldrig acceptabelt! Våld är ingen lösning.
 
Roger.

Tänk om...

Tänk om vi människor kunde tillåta oss,
att vara just människor.
Och ingenting annat.
Man är ingen riktig människa
om man dödar och våldtar.
Man är ingen riktig människa
om man vill andra illa.
Man är ingen riktig människa
om man förtrycker och omkullkastar
andra människors liv och framtid.
Om man finner ett nöje i leva
livet efter mottot: öga för öga,
tand för tand,
är man i stället ett monster.
 
Roger Lindqvist.

Det vita bordet

En sommardag 1966 sitter min syster och njuter av solen. Det vita bordet
och de fyra stolarna med 60-tals look inköptes nångång 64-65.
 
Trots att det har förflutit drygt 50 år, så finns det vita bordet ännu kvar.
 
Stolarna som fanns på bilden är tyvärr borta. Men när jag gjorde ett besök
på Swensbylijda så fanns det där tre stolar i exakt samma utseende.
 
 

X 2000

Landet Sverige är i dag 2015 att likna med ett X 2000 utan chaufför.
Man går efter mottot: "Går det så går det!"

Hotell Ferrum, Kiruna

Här har jag också spelat, först med Rolf Åhmans senare med OPUS.

Expanders - Piteå

 

Håkan Serner

Håkan Serner, (1933-1984).                          
 
Den 25 oktober 1984 orkade inte skådespelaren Håkan Serner leva längre. Han begick självmord efter en tids depression. Serner var vid sitt frånfälle gift med Anette Gjörup. Ett äktenskap som ingicks 1969 och som varade alltså ända fram till Håkan Serners död.
 
Håkan Serner gjorde många roller både på film, teater och tv. 1966 medverkade han som drängen Norman i Hemsöborna. Sernner gjorde rollen som kriminalssistent Einar Rönn, i Bo Widerbergs Mannen på taket 1976. Carl-Gustaf Lindstedt spelade kriminalkommissare Martin Beck.
 
Anette Gjörup, 65, omkom påskdagen den 15 april 2001 vid en våldsam bilolycka på E4 i Rutvik, 8 kilometer norr om Luleå. I bilen fanns även hennes dotter, Fanny Gjörup (1961-2001), som tillsammans med familjen varit på en kort skidsemester. Även Fanny Gjörups make, Harry, 39, samt deras två barn, Sam, 6, och Sally, 4, omkom i den svåra kraschen. Fanny Gjörup, slog igenom som barnskådespelare i TV-serien "Den vita stenen", där hon gjorde rollen som Brita. I serien medverkade också Fannys styvpappa, Håkan Serner, som den vänlige skomakaren.
 
Fanny Gjörup, (1961-2001).
 
Olyckan ägde rum på E4 i Rutvik, 8 kilometer norr om
Luleå. Fanny Gjörup med familj, var bosatta i Örnäset i
Luleå.    
 
ROGER LINDQVIST.
 
 

Regalskeppet Vasa

Regalskeppet Vasa sjönk på sin jungfrufärd, söndagen den 10 augusti 1628.     
 
Det måste ha varit någongång i slutet av 50-talet, som min mormor en dag läste en veckotidning där den här bilden av Vasaskeppet fanns med. Hon tyckte den var så fin, att hon klippte ut bilden och ramade in den. Hur det kom sig att den så småningom hamnade på en vägg i vårt kök hemma i mitt föräldrahem, är en helt annan historia. Men hur som helst så satt den upphängd där under större delen av "mitt 1960-tal". I våras när sonen skulle bort med lite skräp i huset, så hamnade tavlan med Vasaskeppet i soporna. Nu är det på detta sätt: Daniel och jag är lite oense vad som är skräp och saker och ting som är värt att behålla. Vasaskeppet var i hans ögon skräp. Den här gången fick jag ge mig. Men innan tavlan mötte sitt tragiska öde, så passade jag tursamt på att föreviga den med min kamera. Bakom tavlan hade jag gjort en teckning av Gustav Vasa, och skrivit "våren 1966". Redan vid 9-årsålder hade jag en klar och bestämd uppfattning, om att dokumentera de saker, som jag ansåg vara värdefulla. Vasabilden var alltså en dyrbarhet i mina barnaögon.
 
Roger.
 
 

Två gubbar som gör mig glad

 

Man är själv sin värsta kritiker

Trummat har jag gjort sedan 5-6-årsåldern. Och när trummandet tog fart försökte jag mig även på att sjunga. Men sjungandet fanns inte på första plats, det var i stället trumspelandet. Jag lämnade småningom mammas grytor och kastrullock därhän, och övergick till vanliga akustiska trummor. När jag började i orkester, med att spela dansmusik, så tog jag mig först ingen ton. Men så omkring 1974-75 så började jag blygsamt med att sjunga några låtar. Tonsäkerheten var det inget fel på, men sångtekniken var desto värre. Magstödet lyste med sin frånvaro, vilket fick till följd att hesheten satta sig i "vrångstrupen". Som mest sjöng jag ca tio låtar per kväll. Varav två stycken som jag själv hade knåpat ihop. Men efterhand så tröttnade jag på sången och överlät det till andra i bandet.
 
Roger sjunger...   
 
Det finns en inspelning där jag sjunger But I Do. Den låten råkade Vikingarnas Erik Lihm höra vid ett tillfälle, samt även sångerskan Ann-Chatrine Wiklander. Döm om min förvåning när de båda tyckte om den. Man är själv sin allra värsta kritiker. I mitt fall så kan jag vara hänsynslös emot mig själv. Men man blir positivt uppryckt ur sina negativa tankar, då man får ett erkännande av något slag, vad det än månde vara här i livet. Just precis därför så försöker även jag att berömma andra, när jag blir berörd av något. Så alla ni, slösa på beröm till den som gör saker ni gillar. Som till exempel det telefonsamtal jag fick i kväll, där en dam sa väldigt vackra saker i mitt högra öra.
 
Roger Lindqvist.

Ett fordon som väcker barndomsminnen

Volvo Duett men packning på taket...
 
...väcker minnen från "mitt" -60-tal.     
 
foto Roger Lindqvist.
 

Norah fotograferar

Lillebror Malte...
 
...i dubbel upplaga.
 
Carro...
 
...farfar...
 
...sist men inte minst fotografen själv: Norah.
 
 
 
 

Grattis, finaste Malte!

I dag fyller Malte 3 år! Många kramar från farmor och farfar.

Vill du uppleva himlen på jorden?

Drick en iskall ZINGO!          
 
ROGER LINDQVIST.
 
 

Ur led är tiden

Ur led är tiden.
Om nu tiden någonsin
varit i led, över huvudtaget?
 
Roger Lindqvist, (med i tiden).
 

Al Capone skulle varit stolt...

Al Capone "The Scarface".
 
Gangsterkungen Al Capone skulle varit stolt om han haft tillfälle att vistas i Sverige år 2015. Han skulle puffat på sin cigarr, bränt av ett stort brett leende, när han sett hur brottstatistiken skjutit i höjden. "Sweden är ett land i min smak" skulle han glatt ha konstaterat.
 
Roger.

Volkswagen /1964

 
 
 
 
 
 

Ted Gärdestad /1973

Sommaren 1973 uppträdde Ted Gärdestad i Badhusparken i Piteå.
Jag var där. Teds kompband hette Nature.

Rashid Musa, i Debatt hösten 2014.

Jag såg det här programmet, som handlade om rekrytering till IS.
Och blev väldigt förvånad när han sa detta.
 

Plymouth /1953

 
 
 
 
 

Alice Babs & Titti Sjöblom

 
 

Agnetha Fältskog

 
Fina och vackra Agnetha (nu får man väl en hop av arga feminister på sig,
när man uttrycker sig på det här sättet).
 

Anni-Frid Lyngstad

 
 

Hotell Vassara - Gällivare

Vassara, bytte senare namn till Nex-Hotell. Vi spelade häruppe nångång.
Här har vi mött bl a magikern John Houdi, Hep Stars och skådespelaren
Jarl Borssén. När vi skulle spela häruppe, så bokades det i regel in två
spelningar på samma gång; ex. Nex-Hotell fredag och Dundret lördag.

AUDI "H-bilen"

 

Bodensare skjuter skarpt

Ett par tiggare i Boden blev beskjutna av några okända personer. Det är väl ändå att ta i. I och för sig så är Boden känd som regementstad, men att börja skjuta skarpt på besökare i staden är bara att djupt beklaga. Jag har i många år varit en kraftig motståndare till skjutvapen. I dag när jag lyssnade på Adam Alsing i radion, så diskuterades vapenlagarna i USA. I dag 2015 kan man som privatperson i USA köpa sig en eldkastare för ca 16.000 kronor. Och då kan man fråga sig, vem behöver en eldkastare? Endast två delstater har förbjudit vapnet. Men de andra då...?
 
Roger

CRESCENT

Namnet "Crescent" är felstavat på den här bilden.

RSS 2.0