DALLAS

 
¤ Patric Duffy - "Bobby Ewing" f. 1949
 
¤ Victoria Principal - "Pamela Ewing" f. 1950
 
¤ Barbara Bel Geddes - "Miss Ellie" f. 1922 d. 2005
 
¤ Larry Hagman - "JR Ewing" f. 1931 d. 2012
 
¤ Linda Grey - "Sue Ellen" f. 1940
 
¤ Charlene Tilton - "Lucy Ewing f. 1958
 
¤ Jim Davis - "Jock Ewing" f. 1909 d. 1981
---------------------------------------
 
Premiär i USA: Söndagen den 2 april 1978.
 
Premiär i Sverige: Fredagen den 30 januari 1981.
 
 
 

SVEN TUMBA /1972

 

STEN NILSSON /1972

Sten Nilsson fyllde 80 år den 19 december 2021.

Georg Rydeberg & Inga Tidblad /1938

 

Judy Garland/1941

 

Norge och Danmark befrias - 8 maj 1945.

 

POP TOPP /1962

¤ TINA OCH MARINA
 
¤ JÄMTGUBBEN
 
¤ PEPPERMINT TWIST
 
¤ NUT ROCKER
 
¤ LIEBESTRAUM TWIST
 
¤ TWISTIN' TRAIN
 
¤ DET ÄR SÅ DAGS
 
¤ I'VE BEEN TWISTIN
 
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
 
 
 

Piteåbilder

Uddmansgatan. Mysko med så många hantverkare på rad.
 
Byxtorget. Till vänster fanns en gång den välkända skoaffären "Sko-Lundbergs". Där klädaffären Cubus nu finns, fanns tidigare KC eller rättare sagt Klädercentralen. Storgatan blev så småningom landets första Gågata den 11 augusti 1961. På samma gata finns idag en sk Hall of Fame i form av nedsänkta gatstenar med namnen på rikskända Pitebor.
 
På Gågatan finns Piteås mest anrika kondis: Ekbergs Konditori som öppnades 1923 av konditorn Hugo Ekberg. Här smakade jag min första potatisbakelse i sällskap med mina föräldrar någongång på 60-talet.
 
Från Rådhustorget med kameran riktad in mot Storgatan (Gågatan).
 
Till vänster Ekbergs Konditori. Till höger JOWA. Längre fram till vänster fanns en gång Domus varuhus invigd 1962. Idag finns där en annan verksamhet.
 
Rådhustorget med den gamla fd Trivialskolan som är borta sedan länge. Till höger ses Rådhuset.
 
Huset till vänster var Piteå-Tidningens första adress. Omkring 1914-15.
 
I huset till vänster beläget på Rådhustorget fanns en gång Resia en affär där man kunde handla allt från skurborstar till bordsdukar mm mm. På 70-talet fanns Åströms Ur & Optik. Här har även funnits en hamburgerrestaurang,en kemtvätt mm.
 
Storgatan (Gågatan) igen fast med kameran vänd mot Byxtorget. Allra längst till höger fanns en gång Beliva. Där köpte man sina vinylskivor, det fanns även en disk där man kunde provlyssna innan man bestämde sig. Innehavaren hette Bo Lindvall som startade affären 1957. Namnet Beliva var hämtade ur ägarens namn: BossE LIndVAll=BELIVA. Där köpte jag min första videobandspelare, året var 1977. Här kunde man även handla sin TV eller radio eller varför inte sin dammsugare eller kyl och frys.
 
COOP. Inte många bilar. Till höger står våran röda Toyota parkerad med hustrun stående bredvid. Det var rätt så kallt att gå på stan idag.
 
Efter besöket i Piteå gjorde vi en sväng till Furunäset, där tog jag den här bilden över den isbelagda Piteälven.
 
Foto: Roger Lindqvist - 2022-01-31
 
 
 
 
 
 
 

Politiker som inte ser

Politiker som inte ser det allvarliga som händer är en ren katastrof och livsfara för landet. Det är ungefär lika illa som om en sjökapten framförde ett stort fartyg ordentligt berusad. Tids nog så smäller det.
 

Christers 1965-1979

Christers bildades i Hyssna 1965. Ett av de mest populära dansbanden i landet under många år.

Erik Lihms orkester

I det förra inlägget tappade jag bort den här bilden. Rätt ska vara rätt.

Pelles, Vikingarna & Erik Lihms

 
 
Ett dansband som lät höra om sig. I gruppen fanns två vikingar (fast det visste vi inte då) Christer Sjögren och Erik Lihm. När bandets ordinarie trummis slutade tog Christer över trummorna. Tidigare så spelade Christer bas. Sjöng det gjorde han, naturligtvis. När Stefan Borsch anmälde sin avgång i Vikingarna i augusti 1978, så tog Christer över sångmikrofonen. 1984 var det Erik Lihms tur att börja i bandet. Året 2004 tog Vikingarna avsked av sin stora publik. 2016 startade man upp de nya Vikingarna med bl a Erik Lihm. Året därpå så klev Christer åter in i rampljuset. Vikingarna turnerar än, men pga pandemin så har man lagt några av konserterna på framtiden.
 
 
 
När Vikingarna tog en paus 1993 så bildade Erik Lihm sin kvartett Erik Lihms orkester. Även 1995 tog Vikingarna en time out. Erik fortsatte med sitt band. Efter det "riktiga" slutet 2004, fortsatte Erik med sin orkester. På bilden ses sångaren Conny Nilsson med ett förflutet i Berth Idoffs orkester, på saxofon Joakim Andersen och trumslagaren Johan Norgren fd medlem i Anders Engbergs orkester. Norgren ersatte Klas Anderhell som idag är trumslagare i Sven-Ingvars.
 
Erik Lihm, har även spelat med Telstars. I ungdomen hemma i Malung så var han musiker i det lokala popbandet The Skintones.
--------------------------------------------------
 
 
 

"För tapperhet i tält" /1965

 
Premiär, den 23 augusti 1965. I rollistan fanns bl a Ingemar Johansson med i rollen som malaj. Idel kända ansikten.

HVAR 8 DAG /1911

 

Hur ska detta sluta?

Diesel: 21.52
 
Bensin: 19.04 (95-oktanig)
 
 

Hjärtinfarkt!

Det är snart fyra månader sedan jag fick min hjärtinfarkt. Det var den 10 oktober förra året som jag åkte in på akuten med värk i min vänstra arm och ett tryck över bröstet. Inflammation, trodde jag, eftersom jag har haft problem med armen tidigare. Men när jag såg alla allvarliga miner av både läkare och sjuksköterskor omkring min säng, förstod jag att det där med inflammation kunde jag glömma.
 
När den kvinnliga läkaren sa att ambulansen var på intågande för vidare transport till hjärtintensiven vid Sunderby sjukhus, så var jag så illa tvungen att acceptera det som var. "Får jag ringa hem?" sa jag, och det gjorde jag. Det var hustrun som svarade. "Hej, jag vill bara säga att jag har tydligen en pågående hjärtinfarkt, jag vill bara säga att jag älskar er alla".
 
Då satt de tre sönerna hemma i vår lägenhet hos Elisabeth. Det dröjde 4-5 dagar innan jag fick åka hem. Jag har aldrig ätit så mycket medicin som jag gör just nu. Vissa av dem ger mig biverkningar. En av tabletterna orsakade stickningar i min högra sida av kroppen. Från huvudet ner till foten. En annan medicin orsakar muskelvärk. Pga detta var jag tvungen tacka nej till spelningen med Joe´s Combo i Umeå för ett tag sedan.
 
Under sommaren 2021 var jag ute på Carros och Antes stuga på Hattudden och travade ved. I massor. Till och med på midsommaraftonens kväll kärrade jag in ved i deras vedboda. Tänk om jag hade vetat vad som väntade. Jag klippte också en stor björkhäck hemma på tomten där Carro och Ante bor/bodde. Tänk om jag hade vetat...?
 
Men det gick bra. Jag sitter ju här just nu.
 
Nån däruppe måste gilla mig.
 
Roger.

Gösta och Hasse Ekman /1921

 

Janne "Loffe" Carlsson /1980

SAKNAD...

VM-hockey 1971

 

Monica Zetterlund i Bildjournalen /1964

 

Ingrid Bergman

1940.
 
1941.
 

Hilda Borgström /1921

Skådespelerskan Hilda Borgström (1871-1953).

Greta Garbo /1937

 

Julen -66

 
 

Gösta Ekman & Gio Petré /1956

 

RALF EDSTRÖM /1973

 

Siw Malmkvist i Bildjournalen /1964

 

Alice Babs /1950

 

Hos Tandläkaren /1962

Jo, jo detta känner man igen. Tandläkaren i vår by hette Gerson Bergman och kom från Polen. Det var en nära-döden-upplevelse varje gång man gjorde ett besök.

Godt Nytt År /1903

 

Lars Hanson & Ingrid Bergman "På solsidan" /1936

 
¤ LARS HANSON (1886-1965)
 
¤ INGRID BERGMAN (1915-1982)
 
Övriga medverkande: Erik "Bullen" Berglund, Karin Swanström, Marianne Löfgren m fl
 
Regi: Gustaf Molander.
 
Premiär: 3 februari 1936.
 
 

Film 1969-02-27

 

Januari -74

 

Livet

Är det jag som ska hitta livet,
eller är det livet som ska
hitta mig?
 
Roger Lindqvist.

Stoppa könsstympningen

 

Yngve Forssélls & Ann-Kristin Hedmark /1965

 

Yngve Forssélls & Emile Ford

Hela bandet vid den svarta turnébilen av märket Ford. Längst fram orkesterledaren Yngve Forsséll med sångaren Emile Ford som kom in i orkestern 1965-66. Detta var en stor sensation när Yngve lyckades värva den internationellt kände Emile Ford. Nyheten slog väl ner mer eller mindre som en bomb, åtminstone i hemstaden Skellefteå.

Landskrona BOIS /1964

 

Kända TV-ansikten från förr /1970

 

Melodifestivalen /1973

 

Yngve Forssélls orkester /1964

På väg till Sangis i Kalix...

Ajö, Henning

 
 
Henning Berglund hade sitt barndomshem i Hortlax, granne med min fars föräldrahem. I familjen Berglund fanns de tre bröderna Hjalmar, Herbert och Henning. I min fars familj fanns tio barn, tre flickor och sju pojkar. Bröderna Berglund och bröderna Lindqvist växte med andra ord upp sida vid sida. Henning träffade jag några gånger, Hjalmar och Herbert också. Min pappa och Herbert jobbade på Wallboardfabriken i Piteå. Herbert var en skojsam person det var även Henning.
 
Familjen Berglund vilar idag på kyrkogården i Hortlax.
 
 

Gerd och Roger

Jag och min syster Gerd 1958.
 

Roger och Åsa

Kusinerna Åsa Dagbro och Roger Lindqvist hos mormor och morfar sommaren 1963.
 

Nyårsrevy Storfors Folkets Hus 1940-tal /Piteå

På scenen med guldhatt på huvudet och en vitklädd dam vid sin sida står min fars äldre bror Gunnar Lindqvist. Nedanför scenen med en trumpet i handen står Odal Lundqvist, kusin med min far och min farbror Gunnar. Odal var även trumslagare. Orkestern hette Hasses. Kapellmästaren hette Hans Aldrin. Gunnar var född 1918, så den här revyn gick väl av stapeln i början av 40-talet gissningsvis.

Tor Lindmark /1975

TOR LINDMARK, var född i Hortlax inte så långt från mitt föräldrahem. Föräldrarna hette Ernst och Alida Lindmark. Tor blev så småningom konstnär och tecknade både serier, julkalendrar och mycket mer. Jag tror att han även var inblandade i den välkända loggan som Domus kom ut med omkring 1967. Evighetssymbolen. Tor förolyckades tyvärr i en olycka för många år sedan. En vinterdag för många år sedan kom en ung vacker mörkhyad dam förbi oss på den vägen där vi bodde. Eftersom det var vinter så hade hon en sparkstötting. Om jag inte minns fel så var det Cyndee Peters. Hon var bekant med Tor.

Edvard Persson filmar igen /1955

 
Filmen hette Blå himmel och hade premiär den 26 december 1955. Förutom Edvard Persson så medverkade även hustrun Mim och sångerskan Ingeborg Nyberg m fl.
 

Martin Strands Glassfabrik /1952

 

Mercedes 319

Bilden togs 1968.

VAUXHALL /1952

 

Karl Gerhard /1952-01-22

 

Teater, musik, film /Torsdag 26 januari 1967

 

Pite havsbad

 
 
 
Idag besökte vi Pite havsbad. Inga badgäster så långt ögat kunde se. Jag undrar varför?
 
Foto: Roger Lindqvist 2022-01-27

Intervju med Gösta Ekman /1966

 
Kuriosa: Den här dagen, Lördagen den 19 februari 1966 fyllde min far 43 år.

THOR-ERICS

 
1972-05-06
 

Tomas Ledin 1972-05-06

 

Allan Edwall /1974

Aftonbladets fantastiske tecknare Ewert Karlsson (EWK) har här fångat upp den mästerlige Allan Edwall i hans roll som Bertil "Engeln" Engelbrekt i TV-serien Engeln som visades i SVT 1974. Jag håller just för tillfället att titta genom avsnitten på SVT-PLAY. När den visades första gången så var jag strängt upptagen med den dansorkester där jag var medlem. Jag missade avsnitten eftersom de sändes lördagar, tror jag.
 
Det hör till saken att Allan Edwall tillhör mina absoluta favoriter.

Poliovaccin /1957

 
SvD ¤ 1957-01-26

Nöjen 1964-01-20

 

TV-tablå 1972-01-22

 

TV-tablå 1974-01-19

 

ROCK-RAGGE /1970

 

Jimi Hendrix /1970

Samma dag som den här artikeln publicerades fyllde jag 13 år.

Hylands hörna /1961

¤ Simon Brehm (1921-1967) kontrabas, kapellmästare
 
¤ Roland Bengtsson (1916-2005) gitarr
 
¤ Sture "Stubben" Kallin (1930-1998) trummor
 
Nyårsaftonen 1966 finns Simon Brehm och hans famil med hustru och tre barn i en artikel i Aftonbladet. Simon fyllde 46 år den dagen. Den 11 februari 1967 avlider han plötsligt i en hjärtinfakt, en och en halv månad efter AB:s artikel.
 
 

Simon Brehm 1966-12-31

 

Lördagen den 23 december 1967

 

Flamingokvintetten 1975-12-07

 

Bröderna Lindqvist´s trio

 
¤ R. Lindqvist - dragspel, sång
 
¤ R. Lindqvist - bas, sång, kapellmästare
 
¤ R. Lindqvist - trummor, sång
 
-------------------------------------------------
 
 

Till minnet av en älskad katt

Den 23 juni 2012 togs den här bilden av Pelle och mig. Pelle och hans syster Sessan fanns i vårt hem i många fina år. Oj, vad vi älskade dem.

En berättelse om min pappa

Den här lilla historien som handlade om min pappa, skrev jag i medlemstidningen "Ätt & Bygd" 2014.

Talang 1974 med Lennart Grahn

Janne Bergman var musiklärare i Piteå kommunala musikskola i Piteå. Vi har spelat tillsammans, både i ett storband men även i en dansorkester där Janne vikarierade.
 

Utsikt mot Piteälven

På besök hos min syster idag i Öjebyn. Innan jag parkerade bilen var jag tvungen att ta den här bilden.

TV2 Premiär

 

TV2 Premiär

Fredagen den 5 december 1969

Videobandspelare -77

Så där såg min första videobandspelare ut. Inköpt på Beliva i Piteå, 1977.

Julklappstips julen 1969

Ser man på, så där såg min första kamera ut. Men den var inte världens bästa...

Skivor december -69

 

Agnetha Fältskog

1968-01-31

Kvällstoppen / Tio i topp

 
1970-05-30
 

SHANES på JUMP IN GRÖNA LUND /1965

Bilden togs innan Lennart Grahn började.
Fr v Svante Elfgren, Tor-Erik Rautio, Staffan Berggren och Tommy Wåhlberg,

Det hände i februari 1974

 

Putte Wickmans storband 1961-01-26

Även Allan Lundström från Piteå har spelat i Puttes orkester.

En prima ballerina byter om

NORAH. Den 16 april 2013

Liten blir stor

Det var alldeles nyss som den här killen var så här liten. Men åren kommer och går. Idag är han 35 år gammal.

Allan Lundström - tenorsaxofon

Andra man fr v tenorsaxofonisten Allan Lundström. Jag har på känn att den här bilden togs innan Allan åkte till Stockholm och blev professionell musiker.
 

Dynamite Brass & Jerry Williams /1969-70

Förutom Jerry Williams, känner jag endast igen ork. ledaren/trumpetaren Lasse Samuelsson, flöjtisten/saxofonisten Jan Kling och gitarristen Tonny Lindberg. Den sistnämnde var ju även med i popbandet The Violents.

High Chapparal

1968-08-31
 
En riktig kult-västern. En klassiker, om man frågar mig. Jag placerar Bröderna Cartwright och High Chapparal på delad en 1:a plats.

Ann-Kristin Hedmark

1972-10-21

Tages /1967

1967-07-21

Tutta Rolf

1973-04-18

Uffe Sterner VM 1970

1970-03-18

Dansbandens tio i topp /1974

1974-11-17

FLAMINGOKVINTETTEN - Sveriges populäraste dansband /1974

 

JAN ÖJLERS

1977-01-06

THORLEIFS /1977

 

Stephan Möller /1963

 
 

Första glasögonen

Mina första glasögon året 1966. Vem kommer på tanken att spara sina glasögon? Jo, jag! Jag ser ut som Gösta Knutsson på bilden.

Odeparks BIL AB - Piteå

 
PT ¤ Torsdag 2 augusti 1973

Povel Ramel & Co /1963

 
 

Rivningen av Bergsviksbron

PT ¤ 1970-01-29

Hamburger Börs /1970

Sista kvällen på Hamburger Börs innan rivningen den 22 december 1970. På scenen den här kvällen fr v Tommy Körberg, Östen Warnerbring och Monica Zetterlund. Andra artister som också uppträtt på Börsens scen: Jerry Williams, Björn Skifs, Lill-Babs, Lill Lindfors, Cornelis Vreeswijk, Sammy Davis jr, Jerry Lewis, Rod Stewart, Johnny Cash, Lena PH, Povel Ramel m fl.

Fordon från förr

 
Tidigare kunde man lätt urskilja bilar emellan. Idag är det nära på stört omöjligt, alla ser ju likadana ut.
 

Trafikkultur i Piteå/1949

 

Blodtrycket

Lågt blodtryck efter hjärtinfarkten. Det hela beror på den medicin jag har för tillfället. Jag brukar ha ännu lägre än så här.

Göran Lindbergs orkester /1995

Fr v Jens Nathansohn, Hans Lundström, Göran Lindberg, Stefan Borg och Mattias Eriksson. Bandet spelade vid detta tillfälle i Bingolotto.

Grynet Molvig, en fantastisk kvinna

Så blev det Grynet Molvigs dag. Äntligen! Det bästa och mest intressanta avsnittet hittills i Stjärnorna på slottet. Hon förtrollade mig. Vilken fantastisk kvinna. Hon har verkligen sett de stora elefanterna dansa, hon har själv dansat med. Povel Ramel, Hasseåtage, Lars Ekborg, Per Oscarsson, Bibi Andersson m fl. Grynet är vid 79 år fyllda lika vacker än idag.

Jerry Williams & The Violents /1963

I filmen "Åsa-Nisse och tjocka släkten" medverkade Jerry Williams och popgruppen The Violents. Medlemmarna: Johnny Landenfelt, Hasse Rosén, Olof "Plutten" Darlington och Tonny Lindberg.
 
Filmen hade premiär den 30 augusti 1963.
 

Trio Me´ Bumba

 

Leif "Honken" Holmqvist /1968

 

Carl-Gunnar Wingård, skådespelare/sångare

Född den 27 februari 1898 Död den 20 januari 1977. Filmdebut 1919.

Per Grevér (1931-2012)

PER GREVÉR, välkänd journalist tillika programledare under 60-70-talet. Min mamma var god vän med hans hustru Ulla Grevér, född i Hortlax. Om somrarna i mitten av 60-talet vistades familjen Grevér då och då i Hortlax, där Per hade inrett en liten stuga på svärföräldrarnas tomt. Jag t.o.m. lekte med deras son vid nåt tillfälle. Ulla mötte jag för några år sedan på kyrkogården i Hortlax. Hon kom fram och gav mig en kram. Ulla har jobbat som textilkonstnär.

En tiger i tanken

 

CASABLANCA - Bogart & Bergman

 

Favoritplatsen i köket

Min pappas favoritplats i vårt kök. Med kaffetermosen och kaffekoppen inom räckhåll. Bilden togs hösten 1998. Det här var en vanlig syn när jag var barn. Istället för att sätta sig ner vid bordet, så parkerade han sig här många gånger. Inte när vi hade besök, då satt han faktiskt vid köksbordet.

En produkt av LIVET

Vi är alla en produkt av LIVET.
Både på gott och ont.
 
Roger Lindqvist.

Thorleifs /1977

 

Swede Singers

 
 

En dag så händer det...

 

TEXACO, BERGSVIKEN /1969

Piteå-Tidningen ¤ Fredagen den 31 oktober 1969

Ingemar Stenmark /1977

 

Inger Berggren i Byske Folkets Park /1958

Norran ¤ Lördagen den 14 juni 1958

Ense och oense

Är vi ense, om att vi är oense?
 
Roger Lindqvist.

Mannen som slutade röka /1972

 
¤ GÖSTA EKMAN (1939-2017)
 
¤ GRYNET MOLVIG (1942-
 
¤ TOIVO PAWLO (1917-1979)
 
¤ HOLGER LÖWENADLER (1904-1977)
 
¤ GUNN WÅLLGREN (1913-1983)
 
¤ OLLE HILDING (1898-1983)
 
¤ CARL-GUSTAF LINDSTEDT (1921-1992)
 
¤ PIERRE LINDSTEDT (1943-
 
¤ MARIANNE STJERNQVIST (1924-1991)
 
¤ JAN-OLOF STRANDBERG (1924-2020)
 
¤ META VELANDER (1924-
 
¤ STIG TORSTENSSON (1934-2013)
 
¤ STIG OSSIAN ERICSON (1923-2012)
 
¤ MARGARETHA KROOK ( 1925-2001)
 
¤ GUNNAR SVENSSON (1920-1985)
 
¤ RAYMOND BUSSIÉRES (1907-1982)
 
Regi/manus: TAGE DANIELSSON (1928-1985)
-------------------------------------------
 
Tre personer i rollistan lever fortfarande: Meta Velander, 97, Grynet Molvig, 79 och Pierre Lindstedt, 78.

Arne Nathansohn 90 år!

Arne Nathansohn hemma i Köpenhamn omkring 1943.
 
Arne idag 2022 med sin gitarr.
 
Arne med en yngre medlem av familjen Nathansohn i Lidköping.
 
Arne Nathansohn, Einar Svenson, Karl-Arne Andersson, Göte Johansson, Gunnar Wahlgren, Carl-Ivar Ivarsson på en bild från 60-talet.
 
"Efterfrågan på biljetter har aldrig tidigare varit så stor som till årets Maskerad-Bal. Förfrågningar strömmar in från nästan hela Sverige. COOLS GÄNG är nu så kända och populära över hela landet. Så vi får räkna med stor publiktillströmning även från långväga håll. Därför gäller det att komma i tid."
 
 
Även orkestermedlemmarna var utklädda under maskeraden i Lidköpings Folkets park.
 
Det blev många listplaceringar genom åren, både Svensktoppen som Kvällstoppen.
 
Arne gjorde även en PR-grej för "Nya Grope Gitarrförstärkaren". Vars upphovsman var Kenth Andersson, medlem i sånggruppen Swede Singers. Kenth är/var far till sångerskan Pernilla Andersson.
 
 
 
 
 
Cool Candys i Nygammalt den 4 november 1973.
 
 
Det blev både Guld- och diamantplattor för Arne och hans kollegor i Cool Candys.
 
Än en gång: GRATTIS ARNE PÅ 90-ÅRSDAGEN!!
 
Roger.
 
 
 
 
 
 

Nilssons Färg och Tapet, Piteå /1958

 

JOE´S COMBO

Tråkigt att våran fantastiske sångare och gitarrist Janne Svensson gick bort så hastigt. Jag tänker på honom då och då. Han kunde ju allt. Han ses som andra man från höger med gitarren i famnen. Utan att skryta så var det så himla professionellt det vi gjorde under de här åren. Efter den sista konserten fick vi ett toppenbetyg i Piteå-Tidningen.

LIZA ÖHMAN DÖD

En tråkig nyhet nådde mig under dagen. Sångerskan Liza Öhman har avlidit vid nyss fyllda 70 år. Liza har funnits med i så mycket. Jag minns att hon sa i en intervju att hon hellre stod bakom och körade än stod där längst fram ensam. Hon var kunnig och professionell till 100%
 
VILA I FRID!
 

Dag Hammarskjöld

FN:s Generalsekreterare, avbildad av mig i ett kollegieblock året 1969. Jag var inne i en period då jag tecknade väldigt mycket. Det var som att gå in i en annan värld, där allt runt omkring inte existerade. Det var jag, ett papper och min penna. Likadant var det när jag satt uppe i mitt pojkrum och spelade trummor. Då fanns ingenting annat. Jag trivdes med att hålla på med konstnärliga ting. Det var mitt sätt att uttrycka mig. I samma veva började jag även fotografera. När jag såg de färdiga bilderna så kom skrivandet in i bilden. Jag var nog smått förfärlig i vissa skolämnen. I andra mycket bättre. Jag hade betydligt lättare för mig när det gällde musik, teckning, svenska och foto & filmkunskap, som jag hade i skolan med en känd fotograf från Piteå. Jag var även med i en konstgrupp i skolan. Valet att vara pryoelev på Piteå-Tidningen var nog en vink av att jag fascinerades av det som hände på en tidning. I vuxen ålder så var det en journalist som kontaktade mig och tyckte att det skulle varit toppen om jag hade valt journalistyrket. Men nu är det för sent.
 
 
 

Daniel 35 år idag

Idag den 20 januari 2022 fyller "minstingen" i familjen 35 år. Vi ska snart göra ett besök hos Daniel, Linda och Mateo. I april så får Mateo ett syskon. Vi gissar stenhårt på att det är en pojke.
 
GRATTIS DANNE!

BLOMS, PITEÅ /1944

PT ¤ Lördag 23 september 1944

Wiklunds Verkstäder, Älvsbyn

PT ¤ Lördag 23 september 1944

Midsommar i Sikfors 1939-06-22

 

Malte & Loke 2017-01-18

 

Putte Kock

 
 

Miljöpartiets vara eller icke vara

 

Ronald "Sura-Pelle" Pettersson (1935-2010)

 

ICA-FYREN Piteå /1975

 

Beppe Wolgers (1928-1986)

Beppe Wolgers.

Valaffischer

 

Kjell Öhman, det musikaliska geniet

Den utomordentlige Kjell Öhman medverkade som pianist i TV-programmet Kvällsöppet i mitten av 70-talet. Programledaren hette Birgitta Sandstedt.

TONIX - Mönsterås

 
¤ MATZ
 
¤ TOMMY
 
¤ SVEN
 
¤ GUNNAR
 
¤ GÖRAN
 
¤ ALLAN

Linus och Svea Öhlund, Arvidsträsk

 
 
Linus Öhlund (1897-1958 med hustrun Svea f. Lundberg (1900-1991).
Linus och Svea var min svärfar Felix föräldrar. Det berättas att Linus var på besök hos doktorn i Älvsbyn där han under en undersökning ombads att lyfta på armarna. Det hela resulterade i att Linus avled framför ögonen på sin doktor. Hustrun Svea fick däremot ett långt liv.

Ola Hermanssons i Piteå - oktober -67

 
OLA HERMANSSONS från Sollefteå gav en konsert för kunderna på Tempo. Jag var där.
 

Miko Rezler

MIKO REZLER, duktig trumslagare i Bingolottos husband.

Med solen som sällskap

En promenad på Magnusvägen med solen som sällskap.
 

Vanheden, Sickan & Harry

Sista mötet med Jönssonligan.
Ulf Brunnberg, Gösta Ekman och Björn Gustafsson på Cirkus i Stockholm några år innan Gösta Ekmans död, 2017.
 

Hep Stars

 

Sven-Ingvars

 
 

UDDEN SIKFORS /1968

 

PELLES /1974

Till vänster Christer Sjögren. Tredje man från höger Bosse Möllberg också en underbar sångare som var medlem i Streaplers några år. Bosse Möllberg avled för några år sedan.
 
 

Curt Haagers /1974

Stående längst till höger, ses sångaren Robert Andersson, som idag heter Löfvendahl i efternamn. Robert fick sitt sångliga genombrott när han som 16-åring började i välkända Streaplers. Robert och jag var fb-vänner under en längre period, han brukade skicka låtar till mig och undrade vad jag tyckte om dem. Jag gav dem naturligtvis högt betyg.
 
 

Giggis - Mariestad /1974

 
Ulf Forsmark, stående längst till vänster blev efter tiden med Giggis medlem i Säwes.
 
 

Storgatan, Piteå.

 

Bilder från Älvsbyn

 
 

Filmen "Flickorna" /1968

Fyra muntra herrar i filmen Flickorna som hade premiär den 16 september 1968. Mai Zetterling svarade både för regi och manus.
 
Bilden: fr v Åke Lindström (1928-2002), Frank Sundström (1912-1993), Gunnar Björnstrand (1909-1986), Erland Josephson (1923-2012). I den övriga rollistan fanns även Bibi Andersson, Gunnel Lindblom, Margareta Weivers, Stig Engström, Leif Liljeroth och Ulf Palme.
 
Vissa av scenerna var inspelade på plats på Shopping i Luleå.

Skridskobana

Här har naturen bildat en jättelik skridskobana där den gröna saftiga gräsmatten finns på somrarna.
 

REA på PUB

1962-01-14

BIO

 
Måndag den 14 januari 1952.

Humphrey Bogart (1899-12-25 ¤ 1957-01-14)

Idag den 14 januari 2022 är det 65 år sedan skådespelaren Humphrey Bogart avled 57 år gammal.

Hemma hos sonen

 
foto Roger Lindqvist. 2022-01-14

Konsert i Christinasalen /1972

Ann Åström med sin saxofon tillsammans med tre proffs: Arno Gullberg, Fred Nyberg och Allan Lundström. Ann var en av medlemmarna i musikskolans storband Piteå Havsband.
 

GRATTIS LOKE PÅ 6-ÅRSDAGEN!

Idag fyller barnbarnet Loke 6 år. Det blir många varma kramar från farfar och farmor. I morgon blir det födelsedagskalas hemma på Lappnäsvägen. Bilden har jag lånat av Lokes mormor Marie-Louise Bergman.

Östen Warnerbring /1962

Kvällsposten ¤ Lördag 24 november 1962

Den svenska popvågen

 

Politiker med röd clownnäsa

Det finns en ständigt återkommande politiker som för jämnan dyker upp i vår TV-ruta. Varje gång den här politikern tittar fram kan jag för mitt inre öga se honom/henne med en illröd clownnäsa och en lustig halmhatt på huvudet. Att jag skulle kasta bort min röst på den här clownen är helt uteslutet.
 
Roger Lindqvist.

Hjalmar Sandberg /1978

 
foto Gunnar Westergren Piteå-Tidningen.

Det gula huset

 
 
 
I det här huset vid Hortlaxvägen bodde min morfar mellan 1970-1988. Då gick det under namnet Pensionärshemmet. Det byggdes i början av 50-talet.

Magnus, Brasse & Lasse /1972

 

Honken & Milton

Kjell-Rune Milton.
 
"Honken" Holmqvist.
 

Trollkarlen från OZ /1939

¤ Jack Haley (1898-1979 ) Plåtmannen Hickory
 
¤ Judy Garland (1922-1969) Dorothy Gale
 
¤ Ray Bolger (1904-1987) Fågelskrämman Hank
 
¤ Bert Lahr (1895-1967) Lejonet Zeke
 
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Den här filmen tillhör en av det mest populära och sedda som producerats i filmstaden Hollywood. Jag har sett den flera gånger. Den är lika underhållande varje gång. En fantastisk skapelse. För några år sedan så auktionerades Judy Garlands röda skor ut som hon hade i filmen. Skorna gick bort för en mycket stor summa pengar.

JACKPOTS - Göteborg

 

TRE KRONOR

1958
 
 1959
 
 1964

VM-fotboll sommaren -94

Du milde vilken tid...

VM 1962

 

Soldränkt skog

En av solljust dränkt skog med starka grova tallar. Det var vad fantasin fick mig att se. I själva verket var det en liten solglimt som lyste in i vardagsrumsgardinen och åstadkom den här "tavlan" på väggen.
 
foto Roger Lindqvist.

Nilsjohans /1962

 

Tystnadskulturen

Jo, jag undrar, var det vi svenskar
som uppfann tystnadskulturen?
 
Roger Lindqvist.

STOPP

 

Fel Shanes-låt /1969

 

60 minus i Älvsbyn /1926

 
 
 

JAN ÖJLERS & TONIX

 
 
Vad har Jan Öjlers och Tonix gemensamt förutom att de spelar dansmusik? Svar: båda banden spelade på Perudden i Piteå under 70-talet.

Thorleif Torstensson

 
Ett år har förflutit sedan Thorleif Torstensson lämnade oss.

Lappnäsvägen, Hortlax

 
 
 
 
foto Roger Lindqvist 2022-01-09

VM-hockey 1969

 
 
 
 

Sterner i utvisningsbåset /1972

Här sitter han, i utvisningsbåset Ulf Sterner en av våra största hockeyspelare genom tiderna. Det här hände under en match mellan Tre Kronor och Kanada 1972. Om jag minns rätt så vann Kronorna med 4-3 över kanadensarna. Det var i samma match som Lars-Erik Sjöberg slogs blodig av en oschysst kanadick.

14-årig storbandstrumslagare

Här sitter lilla jag bakom ett trumset av modellen Hollywood på Christinasalens scen, året 1972. Det var en journalist och pressfotograf som gjorde en artikel om storbandet Piteå Havsband.
 

Favoritbanden /1977

 

Roger Moore /1966

 

SVEN ERIC GAMBLE /1953

 
SVEN ERIC GAMBLE en av mina favoriter.
 

STREAPLERS /1977

 

VIKINGARNA /1977

 

A. LUNDBERG & C:o - PITEÅ

 

EKBERGS uteservering - Gågatan, Piteå.

 

Gösta Ekman (1939-2017)

Lördagen den 1 april 2017 satt jag och Elisabeth på en restaurang i Luleå och väntade på den beställda maten. Jag kollade på Aftonbladet i mobilen då jag till min förskräckelse såg att Gösta Ekman hade avlidit. Den 22 mars gick Sven-Erik Magnusson bort. En dryg vecka innan Gösta gick bort. Som om icke det var nog. Den 25 mars 2018 avlider Jerry Williams. Samma år, den 3 april försvinner Barbro Lill-Babs Svensson. HJÄLP! Plötsligt kändes allt så tomt.
 

Strands Glass - Piteå

Bröderna Martin Strand (t.v.) och Gustaf Strand, Piteå.

En hemtrevlig bild från 1948

 

BARACUDAZ - Ö-vik

 

Matchvikten

För några månader sen så visade vågen 73-74 kg. Idag visar samma våg 66 kg. Lindqvist har med andra ord tagit sig i kragen.
 

Ishockeydräkter /1963

 

LILL-BABS

Vem än jag har pratat med som någongång har mött Lill-Babs, är alla helt överens om att hon var en toppentjej. Hon var unik. En bekant till mig mötte henne för många år sedan när han och hans band skulle uppträda i en svensk Folket Park. Samma här: hon var snäll och omtänksam.

Swing it magistern /1940

 
 
 

Avans Lantbruk

 
Nu är mjölkproduktionen igång. Vi gjorde ett besök igår på sonens lantbruk, och fick då se hur det numera går till när man mjölkar kor. Fantastiskt! Vi fick också äran att klappa en nyfödd liten kalv.

"Hans Majestäts Rival" /1943

 

Åke Söderblom & Thor Modéen

 

Åke Grönberg /1957

 

WIZEX

 

Gunnar Wiklund "Livet är härligt"

 

Sverige-Canada 1960-tal

 

SUPER MIX /1961-12-09

 
 

NK-DAGEN - 1967-12-01

 
 

Sagolik Jul - 1957-12-01

 

1968-12-10

 
 

Vita Tvättbjörn /1927

 

JULBONAD med många minnen

 
Den här bonaden köpte mamma julen 1963. Alla mina barndomsjular så fanns den uppsatt på en vägg i vårt kök. En kusin till min mor som hette Tyra, berättade en gång en saga med alla de inblandade som ses på julbonaden. Den finns kvar än idag på ett speciellt ställe.
 

Tysklinds katalog - Insjön /1965

 
 

Smultronstället /1957

Ingrid Thulin (1926-2004) och Victor Sjöström (1879-1960) i Ingmar Bergmans "Smultronstället", inspelad 1957. Filmen kom att bli Sjöströms allra sista produktion. Gösta Ekman den yngre, har berättat att han besökte Victor när han låg i sin sjukbädd. Han berättade även att Victor Sjöström kommenterade den likhet som fanns mellan Gösta den äldre och barnbarnet Gösta den yngre. Gösta fällde en kul kommentar som fick den något skröplige herr Sjöström att brista i skratt. Men skrattet tog så mycket på krafterna att den unge Gösta blev livrädd att han skulle dö framför hans ögon. Det värsta var sa han, det var ju jag som orsakade detta skratt. Den 3 januari 1960 avled Victor Sjöström pga sjukdom.

Legenderna Åke Söderblom & Annalisa Ericson

Åke Söderblom och Annalisa Ericson.
 
 Åke Söderblom och Annalisa Ericson.
 
 
 
 
 
 

Gustaf Molander (1888-1973)

 

ROLF ÅHMANS

Idag är det 40 år sedan våran sista spelning med ROLF ÅHMANS orkester. Den allra sista spelningen gjorde vi på Edeborg i Harads. Det dröjde dock inte länge innan jag var medlem i en annan orkester.

Guldplatta till FLAMINGO /1973

 

Då tände Honken till...

Jiri Holik hånar Honken pga att han släppte in ett mål. Bilden togs under OS i Sapporo 1972.

Lars-Gunnar & Rolle

Ett underbart radarpar i hockey-sammanhang.

Honken, helgonförklarad ishockeymålvakt

 
Expressen 1972.

LULEÅ HOCKEY 1990

 

Finlands VM-lag /1969

 

Jorma Valtonen

 
JORMA VALTONEN f. 1946 målvakt i det finska hockeylandslaget. Bilden togs under ishockey-VM 1977.

Pappas pojkar - Nyårsaftonen 2013

 
Fr v Daniel, Roger, Andreas och Robert. Storfors FH.

Elisabeth /1978

1978 var ett magiskt år. Det var då vi träffades. Nu sitter vi här, anno 2022, med tre söner, tre sonhustrur och fem barnbarn med det sjätte på väg.
 
Idag var jag förbi hos barnbarnet Mateo. Han kom rusande från köket och när han såg mig räckte han ut sina båda armar och kastade sig i min famn. Vilken förmögenhet vi har.
 

TAXI 13

Signe Hasso och Elof Ahrle i filmen Taxi 13 från 1954.

Älskade Pelle

 
 
Pelle, en sommardag 2015. Han finns inte mer. Han gick bort i februari 2019. I nästan 17 år fick vi ha honom.

Filosofiskt möte på Byxtorget

Filosofen C. J. Boström och jag i ett filosofiskt möte på Byxtorget i Piteå den 30 september 2015.
 

Hyland med gäster 1960-tal

Lennart Hyland i samspråk med Bosse Parnevik.
 
Lennart Hyland och Siw Malmkvist.
 
Åke Strömmer.
 
 

Annonser

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gunnar Wiklund /1961

 

Tre Kronor - Finland 1971-04-01

 
Bronsmatch mellan Sverige och Finland där Kronorna vann med 2-1. Spelaren med nr 15 på ryggen är Lars-Göran Nilsson som är framme och oroar den finske målvakten Jorma Valtonen. Till vänster den finske backen Seppo Lindström.

Landet Svedala

Ett av mina kåserier, publicerat i PT den 23 januari 2008.

Orkesterledaren Rune Lindstedt

Rune Lindstedt, f. 1931-09-10 d. 2016-03-09.
 
Han föddes i Malmberget 1931 året 1945 sökte han som musikelev vid Norrbottens Regementes musikkår I19 i Boden. Rune Lindstedt var kapellmästare med egen orkester i många år. 1965 korades bandet till Sveriges bästa dansorkester. En av medlemmarna hette Janne Holmberg och var trumslagare i bandet. Janne Holmberg blev senare medlem i det populära dansbandet Polarna med Jörgen Edman. I en intervju i musikerförbundets tidning Musikern, berättade Holmberg att det musikaliska hjärtat egentligen klappade mest varmt för jazz. Janne Holmberg var officer med kaptens grad på ett regemente i Boden.
 
 
 

Pingstmässan - Öjebyn /1966

 

Hortlaxvägen Nyårsafton /2021

Lugna gatan.

UDDEN SIKFORS /1959

 

Folkparken Skellefteå - 1958-07-04

 

Streaplers på Brännaberget, Överkalix /1989

 

FRED i Europa

Pappa låg ute på ett fartyg på Östersjöns farvatten när budet om FRED kom i maj 1945. Det var en otrolig lyckokänsla berättade han för mig. Trots att kriget var över så åkte han inte hemåt förrän juni/juli 1945. Han hade fått erbjudande om ett jobb i Värmland men han ville hem.

VW

Bilden togs 1980.
 

Selmas nyårsafton 2021

Så här firade Selma sin nyårsafton igår den 31 december.
 

Åke Falck (1925-1974)

Så fort Åke Falcks namn har kommit upp av någon anledning har det endast varit i mycket positiva ordalag. Så sent som idag nyårsdagen så såg jag ett TV-program om Jan Malmsjö som Birgitta Zachrisson gjorde för 20 år sedan, där Jan Malmsjö öser beundran över Åke Falck. Regissören, skådespelaren och programledaren var gift med en av mina favoriter; Karin Falck som trots att jag inte känner henne privat så gillar jag henne och har så gjort så länge jag kan minnas. Ett superproffs i TV sammanhang.
 

Rundvandring på Furunäset

Huvudentrén.
 
Skyddsängeln.
 
Portalen in till Borggården. Undrar hur många gånger jag passerade den här portalen under mina 15 år vid sjukhuset?
 
Den ståtliga julgranen.
 
Till höger det fd Centralköket där både jag och Elisabeth jobbade. Hon började i juni 1976 jag kom i augusti samma år. Men jag blev inte kvar så länge innan jag började på Transporten.
 
 
 
Till vänster skymtar C-kökets lastbrygga där vi hämtade de yttre avdelningarnas matvagnar som vägde ca 250 kg tomma. De yttre avdelningarna omfattade 49, 50, 41, 52, 53, 54 (Nybo) 55, B23, B24.
 
Den här fastigheten gick under namnet Invalls-villan eftersom Bengt Invall på lönekontoret bodde här med sin familj. Bengt Invall gick i sina svarta träskor vår, sommar, höst och vinter. Då fanns löneavdelningen/personalkontoret fortfarande kvar på Furunäset. Det var på Personalkontoret jag anmälde mig sommaren 1976 när jag hade fått ett tre veckors vikariat i C-köket. De tre veckorna visade sig bli 15 år.
 
I den röda fastigheten bodde en gång sjukhusets överläkare. I mer modern tid så var det sjukhusets Socioterapi som var inrymt i huset. Chefen hette då Helge Nordsvahn. Hans företrädare var Joel Berglund. Jag tror att den egentliga titeln var 1:a socioterapeut.
 
 
 
Elisabeth och jag åker ibland ut till vår gamla arbetsplats och går en motionsrunda på området.
 
Överläkarvillan döptes så småningom om till Doktorsvillan när Thomas Wallstén öppnade en restaurang i huset.
 
Vägen in till Doktorsvillan.
 
Foto: Roger Lindqvist 2021-12-30.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0