Dåligt omdöme

Om en flygkapten väljer att göra en looping med sitt fullsatta charterplan, kallar jag det för dåligt omdöme. Om en båtkapten väljer att köra med full fart in mot en hamn, så är det också ett bevis på bristande omdöme. Om jag väljer att gå ut på stan och slå folk på käften, ja samma här, jag har då visat dåligt omdöme. Om en politiker och hans ministrar väljer att blunda för den vardagliga verkligheten ute i samhället, nå vad tror ni? Detta rubriceras också som dåligt handlande och omdöme.
 
Om ett land beslutar sig för att öppna sina gränser, för alla som vill in i tider då terrorn bankar på dörren - dåligt omdöme. Om problemen hopar sig, med grov kriminalitet, våldtäkter, misshandel och förfall, och landets polischef sitter i TV och tycker synd om mördare: dåligt omdöme. Detsamma gäller alla dem som sitter hemma på sin kammare, och väljer tystnaden så fort alla dessa våldsdåd uppenbarar sig, visar dåligt omdöme.
 
 
Roger Lindqvist.

Norah porträtterar farmor och farfar

"Farmor är snyggare", säger Norah när hon sätter sig med ritblocket
för att avporträttera bröllopsfotot från 1981 som hänger på väggen.
Teckningen gjorde hon i går, lördagen den 30 januari 2016.

Bibi Johns /1963

 

Tage, världens längsta statsminister /1963

Tage Erlander, efterträdde Per-Albin Hansson efter hans död, 1946.
1969 efterträddes Tage av Olof Palme.

LUDWIG /1965

 

Piteå 1940-tal

 

När sanningen elimineras

Sanningen kan i bland kännas obehaglig - för somliga.
Då gör man det mest primitiva; man undanröjer den.

Bröderna Lindqvist och en liten Malte

Bröderna Andreas, Robert och Daniel vid paltbordet i dag.
Även Malte fick hänga med på ett hörn.

YNGVE FORSSÉLLS /1962

Affischen fick jag i dag av Margareta Bäckström, som var sångerska
i bandet 1962-1964. Men då under namnet Tuttan Renholm.
Tack, Margareta!

SPARTA - Älvsbyn

 

Centralskolan, Pitholm /1965

 

Piteå storgatcentrum

PITEÅ - när småstadsidyllen fortfarande fanns kvar.

Det PITE HAVSBAD som en gång var

 
 
 

Max Rogers /Linköping

 
 

Ernst Rolf

 

Tony Curtis

 

Budbäraren

Torsten Hedman, var min mattelärare i Hortlax Centralskola. Torsten
(som jag brukar träffa i bland) var dels studierektor, men blev även
skolans rektor efter Torsten Andersson.
 
1975-08-28.
 
Artiklarna har jag lånat av fb-vännen Jonas Berglund.
 

Humphrey Bogart (1899-1957)

 

HOLMES vs. ALI /1980

 

Sven-Ingvars

 
 

LUDWIG /1965

 

Lasse Stefans utan Z

Lasse Stefans, innan bokstaven Z kommit in i deras liv.

Cool Candys, i mångdubbel upplaga

 

Hylands högerhörna

 
VI ¤ Den 4 mars 1967.

Nu går skam på torra land...

Jag har alltid hyllat Sverige som ett av det mest demokratiska länder på vår jord. Jag har varit stolt vid flera tillfällen då jag kommit i samspråk med människor från andra länder, när jag berättat om vårt världsberömda välfärdssamhälle. Jag har varit lika stolt när jag berättat om våran yttrandefrihet, och hur högt vi haft till tak. Sverige har för mig varit personifierat med frihet och jämlikhet!
 
2016 är jag inte lika förhoppningsfull längre. Nåt har hänt i gamla Svedala. Det pratas om "mörkläggning", per systematik. Jag ogillar detta i allra högsta grad. Jag blir alldeles iskall, när jag hör att jag tillsammans med andra svenska män, pekas ut som presumtiva våldtäktsmän. Jag av alla - som inte ens kan slå ihjäl en spindel. Mina händer har eller aldrig lyfts i syfte att slå. Sist jag slogs var nog i årskurs 4. Jag har så länge jag kan minnas använt min rätt att prata. Detta istället för att slåss, som enligt mitt sätt att se är det mest primitiva vi kan göra.
 
Jag har under mitt vuxna liv någon gång då och då skrivit insändare i Piteå-Tidningen. Min allra första skrevs ca 1984. Mörkläggning är inget bra sätt att hantera problem. Det är då problemen växer. Demokratin har alltid legat mig varmt om hjärtat. Våld mår jag illa av. Det var precis just därför jag valde att vapenvägra. Det var min lilla protest mot allt det elände som finns i överflöd ute i världen.
 
ROGER LINDQVIST.
 
 

Rolf och Hedy Bengtsson

Hedy och Rolf Bengtsson.    
 
ROLF "ROFFE" BENGTSSON är inte så glad trots sina dubbelframgångar i filmen "Firmafesten" och i Kar de Mummas "Glädjehus". Hans begåvade fru och scenkompis sen flera år tillbaka, Hedy bröt ett ben i foten efter premiären. Så nu kan hon inte dansa balett på Folkan på ett tag.
------------------------------------------------------------------------
SVENSK DAMTIDNING ¤ Den 16 november 1972.

TEXACO

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 21 juli 1969.

Grattis, Daniel!

Grattis, Danne på din 29-årsdag!

Sömnparalys

I tidiga tonåren, och längre fram i livet drabbades jag då och då denna sk sömnparalys. En högst obehaglig känsla, när varje muskel är förlamad, men du är vaken och fullt medveten om det som sker. Nu är det länge sedan sist, och jag hoppas att jag aldrig mer behöver uppleva detta. /Roger.
 
 

Kvarnbypojkarna 50 år!

Bildades 1966 och firar 50-årsjubileum 2016. Möttes i bland efter vägarna.
Spelade på ungefär samma ställen som oss under 70-talet.

ISHOCKEYLANDSKAMP

 
HÄNT I VECKAN ¤ Den 17 november 1967.

ULF STERNER /1972

 

En vacker fyrklöver av skådespelerskor /1959

En vacker fyrklöver samlades vid nåt festligt tillfälle år 1959 -
fr v Maj-Britt Nilsson, Harriet Andersson, Bibi Andersson och
Lena Söderblom.    
 

Musikaliskt bröllop

Tony Roth, 22-årig sångare i Hootenanny Singers gifte sig förra lördagen
i Västerviks kyrka med Christina Lindhe. Hedersgäster var naturligtvis
kompisarna i Hootenanny Singers, Johan och Hansi.   
--------------------------------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 8 november 1968.

Höstsol 50-årsjubilerar

En riktigt rolig historia i artistfoajén. Erik Saedén, Holger
Löwenadler och Elisabeth Söderström skrattar gott.    
 
När Höstsol ordnar publikevenemang är det ingen hejd på attraktionerna. Som t ex när skådespelarnas eget ålderdomshem firade sitt 50-årsjubileum. Konserthuset var fyllt av festklädd publik, en riktig galakväll. Efter en pampig inledning av Oswald Löpare som spelade Chopins Polonäs i C-dur hälsade Edvin Adolphson publiken välkommen till soarén som han betecknade som "galasuperfantastisk". I programmet noterade vi Inga Tidblad som fick hela den ödsliga scenen att leva i Garcia Lorcas "Rosita". Erik Saedén och Elisabeth Söderström sjöng välljudande var för sig och tillsammans.
 
Håkan Westergren beundrade Maria Langs uppvärmingsövningar i
artistfoajén. På scenen visade hon andra vackra sidor, assisterad
av Walter Bourke, också han från Operabaletten.
 
    - Vilken kväll, sade Edvin Adolphson när han tackade
Hjördis Pettersson för hennes medverkan på den höstsoliga
festen.          
 
    - Tack ska du ha, sade Gösta Cederlund till Nicolai Gedda
som offrade sin sista kväll i Sverige åt Höstsol.
 
Ulf Brunnberg, åter i farten efter en tids sjukdom, sålde
Höstsolmärken till fru Inga Lewin och hennes dotter fru
Ulla-Britta Hanner.
 
Martin Ljung och Jarl Kulle förbereder sig för sitt framträdande,
inspirerade av Greger Dahlman, mycket aktiv ledamot av
Höstsols styrelse.
 
Inga Tidblad i spanskinspirerad sidenklänning gav liv åt Garcia
Lorcas "Rosita", här tillsammans med maken Håkan Westergren.    
 
Mycket duktiga Maria Lang och nyengagerade operadansören Walter Bourke fick välförtjänta applåder för sin dans. Jarl Kulle sade att han varje kväll är sprattelgubbe på Oscars och föredrog att läsa mörka Ferlindikter. Flera namn: Martin Ljung, Sickan Carlsson, Carl-Anton, Holger Löwenadler, Stig Järrel, Christina Gorne, Rolf Bengtsson och Hjördis Pettersson, värd en särskild applåd för prov på sin fina kuplettkonst i bl a "De stora elefanternas dans".
 
Programmets final bjöd Nicolai Gedda på. Sista kvällen i Stockholm före ny sångturné till New York och San Francisco sjöng han en aria ur "Pärlfiskarna" på ett sätt som han är mycket ensam om. Jubel i salongen och som extranummer ryska folkvisan "Snöyra". Till slut tackade Edvin Adolphson för publikens stöd till Höstsol.
-------------------------------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 15 november 1968.
 
 
 
 
 

Kulturskillnader eller inte?

SVT:s Min sanning missar jag aldrig. I lördagens sändning så satt förre S-politikern Nalin Pekgul i "svars-soffan". Hon pratade om den kultur som hon en gång kom ifrån. Och hur den påverkat henne och hennes liv. Nalin Pekgul gav även många bevis på hur kulturen kurdisk-svenska kan krocka. Detta gjorde den många gånger, sedan Nalin med bestämdhet inte ställde upp på den ingrodda: kvinna-skall-göra-allt-i-hemmet. Hon betecknades av sina landsmän som konstig, men Nalin Pekgul brydde sig inte nämnvärt.
 
Det har pågått en het debatt i massmedia, om hur unga ensamkommande barn från Nordafrika ser på de västerländska kvinnorna. Vad som startade debatten var händelsen i Köln under nyårsaftonen. Många unga tjejer blev sexuellt antastade, enligt rapporter så förekom även våldtäkter. Nyheten slog ned som en större bomb även härhemma. Massmediafolket skruvade på sig nervöst, och flackade med blicken. Att öppet berätta att invandrare kan göra detta, är ju nära på tabu i Sverige. I mångkulturens vagga, så händer inte sån här. Enligt politiker och massmedia. Och om det skulle råkas hända, så berättar man inte.
 
Det dröjde inte eller så värst länge innan folk på vänsterkanten började skylla ifrån sig. Man vägrade med andra ord att erkänna att det som faktiskt hade hänt inte hade hänt. Trots både bildbevis och de många anmälningar som kom in till den tyska polisen. När det sedan kom rapporter att det även hade förekommit liknande saker i somras i Stockholm, ja, då visste oron inga gränser.
 
"Det är inte kulturskillnader det handlar om, det är i stället vilken kvinnosyn alla vi män har". Den meningen har jag redan hört till leda. Det är väl klart som korvspat att det handlar om kulturskillnader. Det är bara att återgå till Nalin Pekguls berättelse, som jag skrev om i inläggets början. Svart på vitt står det!
 
Hedersmord kanske låter bekant? Det var precis det som hände Fadime Sahindal, som mördades den 21 januari 2002 av sin egen far. Även hennes bror utsatte henne för grov misshandel, innan hennes far sköt henne till döds. Hennes brott: hon ville leva som en fri kvinna. Detta är endast ett av många exempel. Vi kan inte tillåta att vissa personer här i landet tar lagen i egna händer. Vi kan eller inte tillåta att unga tjejer blir behandlade som avskum, när de gruppvåldtas på våra öppna gator. I många fall är det invandrare som står bakom brotten. Vi kan eller inte tillåta att massmedia lägger locket på. Det räcker nu!
 
ROGER LINDQVIST.
 
 

NORAH /2009

 
 

GUNNARS /1968

 
 

GUNNARS /1968

 
 
Minns det som i går.

V - en del av era rötter...

Det har blivit högsta mode att blicka tillbaka på diverse personer och politiska partier. I bland kan det vara en nödvändighet, i bland nära på patetiskt när man gräver och gräver, men resultatet blir till en antiklimax. Nu har jag också tagit fram min spade och grävt. Det jag hittade var ett tal som förre partiledaren i Vänsterpartiet C. H. Hermansson höll den 9 mars 1953 i Medborgarhuset i Stockholm. Talet var ett hyllningstal till Josef Stalin som hade avlidit. Personligen så låter det skrämmande, att hylla en av världshistoriens allra värsta despoter. Varför skrivs det ingenting om detta i massmedia?
 
"Stalin är en av hela den mänskliga historiens största personligheter. Marxismen, den lära som Stalin behärskade med sådant mästerskap och som han vidareutvecklade till ett nytt och högre plan, förnekar ingalunda de stora personligheternas roll för historiens utveckling. Stalin förstod att ställa hela sin rika livsgärning i de framväxande, de progressiva, de oemotståndligt segrande krafternas tjänst. Därför blev hans liv så betydelsefullt för mänskligheten, därför blev han en gigant i den mänskliga utvecklingens historia. Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme. Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän.
 
C. H. Hermansson."
 
C. H. Hermansson. Bild: SVT.
 

BB-besök

I dag har vi gjort ett besök på Skellefteå lasarett. Där har vi kramat
om Ante, Carro och lilla Loke, och önskat den nya familjemedlemmen
välkommen till världen.
 
Farmor Elisabeth med sitt 4:e barnbarn.
 
Farfar Roger med den lilla.
 
Ögonkontakt mellan far och son.
 
I soffan, mamma Caroline och farmor Elisabeth.
 
 
 
 
 
 

Johnny Blomqvist /1973

 

Cool Candys årgång 2015/2016

 

ZARAH LEANDER /1971

 

Andreas & Caroline

Grattis, till er båda! Älskar er!

Välkommen till världen!

Klockan 18:55 denna afton, kom en ny liten familjemedlem till världen, på Skellefteå BB. En fin liten kille. Det var en underbar känsla att få se honom på den bild, som pappa Andreas skickade.
 
Farfar och farmor.

Jörgen Edman /1968

 

Jackpots

 
 

ÖJEBYN

 
 
 
 

The Violents

 

Jarl Kulle /1971

 

Detta vill FI:

OBS! Jag är ingen FI anhängare.

"Bara en kypare" - NILS POPPE

Marianne Bengtsson och Nils Poppe i filmen "Bara en kypare",
inspelad 1959.

Hallå, vart tog du vägen Löfven?

 

SAGA-biografen, Piteå

"Sista natten med gänget" - 1977-07-06.
Det var hustrun Elisabeth och hennes kompis Åsa som såg den här filmen.
Jag såg den också, tillsammans med mina kompisar, men då hade jag
och Elisabeth ännu inte träffats.

Fyra veckors semester...

1962 tog min pappa körkortet på Åkes bilskola på Hamngatan i Piteå.
Året därpå var farsan en av många som fick lagstadgad semester i fyra
sommarveckor. Det var då som vi tog våran blå bubbla och åkte ut
dit näsan pekade. Tänk en sån frihet! Pappa (som var mån om att vara
propert klädd) tog på sig sin vita finskjorta och slips. I bilens baksäte
satt jag med mina serietidningar.

PELLES med CHRISTER SJÖGREN/1968

 

Gubbträff i Rolf Åhmans orkester

"Säg cheese!", uppmanar fotografen. Fr v Sune Andersson, Hasse Eriksson,
Roger Lindqvist och Sune Karlsson. Jag och Sune K. är kusiner.
 
Här tittar en liten trumgosse fram...
 
Sune och Hasse in action. Sune började i bandet 1969/70. Hasse kom in 1971.
Själv så började jag i februari 1974. Vi har tusen minnen tillsammans.
 
Sommaren 1974 skrev jag av den här texten. Låten hade Jan Öjlers spelat in på platta.
 
Ser man på; Cool Candys stora hit hamnade på vår repertoar.
 
Schytts Aj, Aj, Aj fann också nåd inför våra ögon. Den fanns på låtlistan 1974.
 
Min Najad, en låt som Stellan Grönwall i CEGES gjorde. Vi möttes många
gånger i Logen Långträsk. Den här låten fanns på en LP-platta som gruppen
gjorde. Det är mina kråkfötter som syns på bladet...
 
Spara sista dansen för mig, en låt som låg på Cool Candys Go´bitar 1.
Men även Janne Önnerud gjorde en version av den.
 
Spelade på Magnus trummor idag.
 
Gubbträff i Sunes garage.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gunnar Wiklund med Carl-Erik Medfors orkester

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 28 januari 1955

PT-annonser

 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 28 januari 1955
 

Eina Löfgrens Damkonfektion, Piteå

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 13 januari 1955.

SIGNE HASSO

SIGNE HASSO (1915-2002). Filmen Karriär hade premiär 1938.

1966

Tages och Sten & Stanley i hörlurarna.
 
Kolla affischerna: Burksmen (Leif Burken Björklunds band)
och Steampacket med Mikael Ramel.
 
Snöoväder i Luleå.
 
Bob Dylan kommer till Sverige.
 
Lennart Swahn intervjuar Bob Dylan och ställer frågan:
Varför har du så skrynkliga byxor?
 
Peter Himmelstrand och Lennart Swahn på Dylans press-
konferens.
 
Trafik...
 
Härligt med gamla fordon...
 
Det väcker minnen...
 
 
 
 
 
 
 

KALLT!

Minus 27,3 grader kallt, klockan 02.13 i Hortlax. I Älvsbyn med omnejd under kvällen, ca minus 36 grader.

Gary Cooper & Dorothy Lamour

 

Löfbergs Lila med Sten Broman, Andrew Walter & Ebbe Jularbo

 

G.G. som i GRETA GARBO

G.G. som i GRETA GUSTAFSSON
 
 

Farbror Åkes moped

Farbror Åke och jag sommaren 1963.
 
Detta är en Monarped av årsmodell 1960. Bilden har jag lånat av
ägaren Leif Engkvist. En liknande moppe med exakt samma
färg hade Åke, min pappas bror. Jag har sett andra Monarpeder,
men inte med den här lacken på många år. Så förlåt Leif, om
du ser detta, jag tjuvlånade din bild.
 
 
 

Öjebyns Församlingshem

 

Ångsågen, Munksund omkring 1915...

 

Piteå

 

Grans, Öjebyn

 

Storgatan, Piteå

 

Framnäs Folkhögskola, Öjebyn

 

Hamnen, Piteå

Ca 1903.

1920-talets Älvsbyn

 

ID-kontroller eller ej...

Stängsel och murar är väl inte det vi önskar oss, men ibland kan det vara ett nödvändigt alternativ, när den brutala verkligheten ser ut som den för tillfället gör. Till dem som är upprörda vill jag ställa en fråga: låser DU dörren när du åker bort? Nästa fråga: varför det då? Ditt svar blir troligen detta: jag vill inte ha obehöriga i mitt hem när jag är borta.
 
Tanken och meningen med ID-kontrollerna följer samma princip. Man kan även fråga sig varför det finns portkoder till villor och hyreshus? Varför finns det kravallstaket? Har DU någon gång observerat en skylt där det står "Obehöriga äga ej tillträde". Eller: "I denna lokal får endast 250 personer vistas". En till: "I den här hissen ryms max 8 personer". Jag som varit dansmusiker i 30 år, vet att på varje spelställe var det lag på att ha ordningsvakter. Utan vakter - ingen dans. På en del ställen fanns två stycken, på andra fyra osv. DU kan ju fråga dig varför?
 
Malena Ernman, har under lång tid predikat öppna gränser. Till henne och alla andra som har samma åsikt vill jag bara säga, när viktiga samhällsfunktioner inte längre fungerar. När det finns stor risk att den helt enkelt kapsejsar, och övriga medborgare drabbas, då kanske det är dags att sätta en gräns. Jag undrar om Malena är öppen för att ha sk "öppet hus" i sitt hem, för alla dem som vill få en bit mat, sova över på obestämd tid osv? I tanken går det hur bra som helst att vara frikostig, medan det i praktiken kan bli vissa störningar.
 
Hur många man än vill rädda och hjälpa (det vill jag också) så finns det alltid en gräns. Att smuggla över flyktingar med båt till Sverige ser jag som ett slags landsförräderi. Även en brottslig handling. Våra poliser har det tungt med allt som händer ute i förorterna, det brinner, det skjuts och det mördas. Och våldtäkterna har blivit till ett stort samhällsproblem. Frågan är hur länge vi kan acceptera detta? Landet Sverige måste få andrum att samla sig, att få ordning på alla de flyktingar som slussats ut till sina asylboende. Integrationen är eller inte den bästa. Hur den skall lösas, vet definitivt inte Löfven, Romson, Fridolin och deras kamrater.
 
Sverige blöder ur ett sår som fortsätter att blöda, dag för dag. Mot den här bakgrunden är det för mig helt självklart att ID-kontrollerna har införts. Vill vi få stopp på den allvarliga blödningen, är det bara ett måste att vi drar upp våra huvuden ur marken, och försöker oss på att tänka konstruktivt. Det konstruktiva handlingarna har ännu icke synts till. Så skynda på, det råder skarpt läge!
 
Roger Lindqvist.

Ludvig Lindqvist-Englund (1873-1957)

Född som Ludvig Lindqvist i Hemmingsmark.
Blev senare indelte soldaten nr. 36 Svärd. Bytte
senare efternamn till Englund. Kusin till min farfar.      
 
En färgstark personlighet, med ordets gåva. Brinnande humör, när det ville sig. Kronojägare i Fagerheden. I släkten Lindqvist fanns en begåvning både för musik och konst.
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 31 augusti 1956.
 
 

PT-annonser

 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 29 augusti 1956.

"Vitingar"

En bekant som jobbade i Saudiarabien för en del år sedan, har inga speciellt fina minnen av sin tid därborta. - Vi blev ständigt trakasserade på grund av vår vita hudfärg. Och om det inte var nog, så kastade man sten på oss. Vi brydde oss inte nämnvärt, men jag undrar om läget varit tvärtom och vi gjort samma sak härhemma. Då hade det blivit liv...
 
    - Är man en otrogen byracka, som har fel tro, och kommer från Sverige som räknas som kristet, ja då hade ju vad som helst kunnat hända. Vi hade ju kunnat dö.
    - Men det jag minns bäst är ju hur de ständigt ropade "vitingar" efter oss. Sagt i en mycket nedlåtande ton.
 
 
 

Lill-Nickes - Halmstad

 

Thor-Erics

 
 

Stadshotellet, Piteå /1946

 

PAT BOONE /1958

 

Sven-Ingvars

 

Lasse Berghagen & Åse Kleveland /1970

 

WENCHE MYHRE /1971

 

I kylan trivs inga mygg...

...som är det enda positiva med vintern.
 
På balkongen den 30 juni 2015. I ljuset av sommaren och värmen -
så triggas livsandarna upp.

På ett annat ställe...

Egentligen skulle jag den här aftonen varit i Umeå. Ätit middag med många gamla dansbandsmusiker eventuellt med band som Max Fenders, Alexander m. fl. som härjade runt på dansbanorna under 70-80-talet. Janne Nozlihn, fd trummis i Janders, är mannen bakom det hela. Dessutom så har han kartlagt alla de band som funnits i Umeå-regionen de senaste 50 åren. 100 band har han lyckats skrapa fram. Jag har också hjälpt till så mycket jag bara kunnat. Meningen är att det hela skall presenteras i en kommande bok, en dokumentation med andra ord. I ord och bild. Janne Nozlihn intervjuades i Radio Umeå i dag inför kvällens baluns.
 
Roger Lindqvist.

ASSI Piteå /1962-63

 

Storgatan, Piteå

 

Sundsgatan, Piteå 60-tal

 

Öjebyn från ovan

 

Lennart Hyland /1971

 

JÄVRE /1967

 

PITE HAVSBAD /1967

 

Hockeykille /1967

Foto: Gunnar Bergbom.

Maud Adams /1967

Maud Solveig Christina Adams f. Wikström 1945-02-12.
Fotomodell och skådespelerska.     
 
Foto: Gunnar Bergbom.

Harry Brandelius med dottern Harriet /1951

 

Sjung med Egon!

Egon "sjunger hellre än bra" Kjerrman, var allsångsledare på
Skansen 1956-1966.

Kronprins Carl-Gustaf /1965

När vår kung fortfarande titulerades Kronprins. Undrar om han
fixade felet?

Agnetha Fältskog och Hugo Hietala /1976

  Kram, Agnetha! Roligt att träffa dig i verkligheten.
Hugo Hietala, fullmäktigordförande i Övertorneå tar
Agnetha Fältskog i ABBA i famn. De firade bröllopet på
Operaterassen.                                   
 
EXPRESSEN ¤ Lördagen den 19 juni 1976.
 
PS. Bröllopet det talas om, var bröllopet mellan Kung Carl-Gustaf och Silvia.
Reportaget som gjordes var dagen före kungabröllopet.
 

Leif GW

"Min pappa, Gustaf, var socialdemokrat. Tillsammans brukade vi gå i 1:a maj tåget. Jag höll pappa i handen. Jag röstade också på socialdemokraterna. Den äldre generationen av socialdemokraterna värnade om folkhemmet. Sen kom de nya. De brydde sig inte nämnvärt. De sålde i stället sin själ - om de ens haft någon själ. Olof Palme var en knepig figur. Jag minns att jag tänkte att han liksom inte hörde hemma här".
 
LEIF GW PERSSON.

Malte Spiderman Lindqvist

Malte har sovit över hos farmor och farfar. I mobilen brukar han
kolla på traktorer, helst då av märket John Deere.

Signe Hasso /1974

Signe Hasso som spelar bl a mot George Segal som gör samma roll
som Bogart en gång, deckaren Sam Spade.     
 
En för uppgiften rödhårig Signe Hasso är i Burbanks studios i Hollywood för att göra en ny storfilm. "The black bird" eller "Malteserfalken flyger igen" är titeln på filmen som är en drift med "Malteserfalken" inspelad 1941 med Humphrey Bogart i huvudrollen.
 
Vårt svenska bidrag - man kan väl fortfarande säga så ? - spelar en stel och korrekt museitjänsteman. Nåja, alldeles korrekt är hon inte. Det är hon som med en felaktig måttuppgift ställer till en förfärlig oreda för stackars George Segal, alias privatdeckaren Sam Spade Jr. Senior det är Mr. Bogart det. På Signes skrivbord står ett foto av henne och Humphrey Bogart, en av hennes gamla förälskelser sägs det.
 
För Signe Hasso är det här den första filmen efter några succéfyllda TV-framträdanden.
    - Oj, det här är verkligen skillnad mot att göra TV. Där går det undan. Här nästan somnar man, skämtar Signe, som blir 60 år nästa år men fortfarande är ungflicksslät i ansiktet. När hon inte står framför kameran sitter hon gärna bakom skrivmaskinen eller vid pianot. Nyligen fick hon färdig en satirisk diktsamling på både svenska och och engelska. Signe är en av dem som bidragit flitigt med text och musik till Alice Babs repertoar.
 
Vi kan med visst fog ta åt oss lite av äran för regissörsarbetet också. David Giler, som skrivit manus till filmen och regisserar för första gången bodde nämligen i Sverige för en del år sedan. Han pluggade i Uppsala, lite sociologi bl a.
    - Men er Ingmar Bergman är för tung och djup för mig. Den jag är mest imponerad av i Sverige är Keve Hjelm. Han kan allt.
     Tänker han åka tillbaka?
    - Självklart. För att filma. Det blir en komedi. En riktigt rolig film. Och den kan bara göras i ert underliga land.
 
HUSMODERN ¤ Den 9 september 1974.

Nyårsbilder...

I väntan på ett nytt år. Med hopp om ett 2016 i fredens och försoningens tecken.
 
Nyårsafton i sällskap med Andreas, Carro, Norah och Malte.
På bilden ses farmor Elisabeth spela spel med barnbarnen.
 
I väntans tider, därav den vita vaggan som gjorts iordning.
 
John Malte och John Roger Lindqvist.
 
Fyrverkeripjäser var inte att tala om. Däremot andra sorts ofarligheter...
Pappa Ante och sonen Malte går mot avfyrningsplatsen. Norah var
också med. Farmor Bettan valde att sitta inomhus.
 
Caroline skickar upp "ballongen" mot nyårsnattens himmel.
 
 
 
 
 

Middag!

I kväll middag med Ulla-Mai och Roger.

IDOLER!

 

Hockeyidoler /1969

 
 

Bildjournalens Elefantbilder

 
 
 

Radio Nord

 

Pappa och mamma

Så här har många av samhällsdebattörerna börjat se på man och kvinna.
 
Farliga signaler vi skickar ut till våra barn och barnbarn, om alla män dras över samma kam. Man/pappa = våldsutövare och farlig.
 
Kvinna/mamma = oskyldig person, är rakt igenom ärlig, snäll och pålitlig.
 
Bilden vi levererar blir väldigt skev är jag rädd.
 
 
Roger.
 

NORRSKEN /1988

 

NORÉNS /1983

 

CHRIS WAGNERS /1978

 

LEIF HERMANSSONS /1977

 

ELDORADOS /1976

 

LEWIS /1983

 

TOMTÉLIUS / 1979

 

TOMMY JAHNS /1978

 

JIGS

 

"Niqaben hör inte hemma i förskolan"

Till höger Expressens krönikör Sakine Madon, som starkt ifrågasätter
användningen av niqab på en förskola.        
 
Utdrag ur Expressens Sakine Madons krönika i dag:
 
"På en förskola i Hisingen har förskolepersonal burit niqab, den heltäckande dräkten med endast en springa för ögonen. Kommunens tillsynsenhet har ansett att plagget inte är lämpligt vilket har resulterat i ett föreläggande mot förskolan. Ett argument som har använts är att kommunikationen försvåras med plagget".
 
Religiösa symboler har ju under några år varit förbjudna i skolmiljöerna. Det var inte så länge sen som en examen i våra svenska kyrkor var nära på att förbjudas, pga att man befarade att många elever kunde ta illa vid sig. Själv så är jag av den åsikten att plagg som niqab inte bör bäras av anställda inom skolor, restauranger, äldreboenden, lasarett. Detta borde omedelbart förbjudas. Vad man bär på sin fritid är en helt annan sak.
 
Svårt att läsa av en kvinna som bär en heltäckande niqab. På en hälsocentral eller lasarett är det ju dödsviktigt att som patient få se den som tar hand om exempelvis mig om jag hamnar på en vårdavdelning. Jag skulle vägra att bli behandlad av en sån person.
 
Roger.
 
Foto: EXPRESSEN.
 
 

Vilhelm Moberg tycker till...

 

Lika inför lagen?

Min första bil köpte jag 1975. Sedan dess har det kommit och gått nära nog en hel bilpark med olika fordon. Som de flesta utav oss gör (som följer lagen ) så har ju bilarna både varit skattade och försäkrade. Alla bilar har genomgått Bilprovningens tester. Det har liksom inte funnits utrymme att fuska med de raka bestämmelser som råder. Jag har inte varit den som försöker hitta genvägar på olagliga vägar för att vinna en eller annan favör. Jag vill känna mig trygg! Just därför följer jag den lagliga vägen.
 
När man då ser att nyårsdagen 2016 kommer en bil som jag vet är belagd med körförbud, varken skattad eller försäkrad, körande på stadens gator, då blir man fundersam. Då är frågan: gäller lagen endast vissa? Bilen framfördes av några romer. Är det så att Romerna har fått grönt kort att köra med sina olagliga fordon? Är det så att farbror polisen inte ens törs lagföra dem, med risk att bli uppfattad som främlingsfientlig? I så fall stinker det dynga, på ren svenska! I så fall är hela det här landet att likna med Kalle Ankas Ankeborg. Förlåt, alla medborgare i Ankeborg, det var inte min mening att förolämpa er.
 
Hade jag varit hund hade jag morrat...!
 
 
Roger Lindqvist.

RSS 2.0