GOTT NYTT ÅR

 

Drottninggatan 7 april 2017

11-åriga Ebba ringde sin mamma strax före att hon dödades i attacken. Långt senare sa Gudrun Schyman och en annan kommunist Stina Oscarsson, att Ebbas mördare Akilov skulle slussas ut i samhället och ta jobb exempelvis bakom en kassa på COOP. Akilov sa i en intervju att han ångrade ingenting.Trots att han lemlästade 5 oskyldiga personer samt resterande 15 personer som ådrog sig svåra skador. Akilov skulle egentligen inte ha varit i landet, men det var väl någon som tyckte synd om honom. Jag hörde inte att Schyman och Oscarsson tyckte synd om dödsoffren.

Piraten

 

Julklappar 1964

 

BIO mars 1967

 

TV & Radio julafton 1963

 

Gnällspikar

Du sk "Arne" jag har sällan mött en sån gnällspik på många år som dig. Eftersom du hittar fel i allt det jag skriver och tror på, varför i hela friden besöker du bloggen över huvud taget? Nu tänker jag och tror som jag gör, INTE som du gör. Så gör mig en tjänst kom inte tillbaka. Hitta någon annan att gnälla på istället. Eller umgås med sina likasinnade. Du har kanske missat en stor och viktig grej. Vi har än så länge åsiktsfrihet i det här landet än så länge. Så låt mig slippa se dina sk "åsikter" på bloggen igen. Skaffa dig ett riktigt liv istället. Men det kanske du inte har? Alla tror inte som dig. Det har du kanske missat? Detta ger ingenting. Jag har mina åsikter och du dina. Det är totalt meningslöst att du försöker få mig att tänka i samma spår som dig. Jag tänker själv och det fortsätter jag med. Så stanna därhemma i huvudstaden om du nu bor där och hitta istället några kompisar som tycker som dig. För jag gör det inte. Du kan försöka omvända någon annan istället. Skaffa dig ett liv.
 
Roger.

Bondens bagarstuga

Foto: Roger Lindqvist.

Fönsterljus

Foto: Roger Lindqvist.

FABRIKEN

foto Roger Lindqvist.

Bondens allé

foto ROGER LINDQVIST.

Vila i frid, Hasse!

Pressfotograferna fr v Gunnar Westergren och Hans G Pettersson.
foto Roger Lindqvist.
 
Hasse med sin kamera på PT.
foto PT.
 
Hasse och Roger en vårdag ute på Hasses älskade Hattudden.
foto Roger Lindqvist.
 
Under 8-9 år var jag bekant med Hasse Pettersson. Han var morfar till vårat barnbarn Loke. Under de många middagarna hann vi samtala mycket om Hasses möten med olika människor och situationer. Mycket spännande och intressant att lyssna till. Under Lördagen kom beskedet att han hade somnat in på Piteå lasarett. Det kom inte som någon överraskning, men ett dödsbud är alltid lika förfärligt. Sista gången jag mötte honom var under den konsert vi gjorde i Badhusparken den 6 juni 2023.
 
Sov i ro, Hasse!
 
Roger och Elisabeth.
 
 

ISRAEL har en lång historia

 

TOWA CARSON /1965

 

TEMPO den 4 juni 1970

 

TV-och radiotablå julafton 1969

 

Ulla Billquist död /1946

SvD ¤ Tisdag den 9 juli 1946.
 
Ulla Billquist begick självmord. Hon var tiden för dödsfallet gift med skådespelaren Fritjof Billquist.
 

Sol, vind och vatten

foto Roger Lindqvist.

Mannen från U.N.C.L.E.

Barndomsidoler på 60-talet. Satt som fastlimmad framför den svartvita TV-mottagaren och bara njöt. Ibland med ett glas mjölk och morsans nybakade bullar och kakor.

Volkswagen /1967

 

Volkswagen /1960

 

Vårt Hem /1937

 

Lisa & Sluggo /1963

Lisa & Sluggo tillhörde mina favoriter. Så även, naturligtvis Kalle Anka, Stor-Klas och Lill-Klas, Fantomen, Läderlappen, Tom & Jerry, Familjen Flinta, Snobben, Dennis och många fler. Men de två största var ju Lisa & Sluggo och Kalle Anka.
 

Julblomman

foto Roger Lindqvist.

DENZEL WASHINGTON

Min absoluta favorit inom filmen, Denzel Washington fyllde 69 år igår den 28 december. GRATTIS!

DEER HUNTER /1978

SVENSK PREMIÄR VÅREN 1979. VI SÅG DEN VID PREMIÄREN. IGÅR VISADE TV2 FILMEN. STUNDOM VÄLDIGT BRUTAL MEN ÄNDÅ VERKLIGHETSTROGEN NÄR MAN BETÄNKER PÅ HUR DET SÅG UT I MITTEN AV 60-TALET MED DET FRUKTANSVÄRDA OCH ONÖDIGA KRIGET I VIETNAM. FILMMUSIKEN CAVATINA SKREVS AV JOHN WILLIAMS. UNDERBAR! TYVÄRR SÅ AVLED JOHN CAZALE UNGEFÄR NÄR FILMEN HADE USA-PREMIÄR. JOHN CAZALE OCH MERYL STREEP VAR ETT PAR PRIVAT VID DEN HÄR TIDPUNKTEN.
 
ROGER.

Mjölken har gått ut

 

Mystiska odemokratiska människor

Det finns en mysko person med namnet "Arne" som har förföljt mig med sina elakhetyer en längre tid. Det finns en person som på fb ger sig ut för att vara jag, med bild och namn. Jag sätter en slant på att denna "Arne" ligger bakom. Så här fungerar de odemokratiska krafterna i landet. "Arne" är bara en i mängden som tycker att alla ska tycka som honom. Han skulle passa mycket bättre i Ryssland eller någon diktatur där människor med fel åsikter dödas, torteras och plågas. För det andra som kännetecknar en sådan här tvivelaktig människa, är att man är anonym. Man törs själv inte stå för dessa åsikter. Man gömmer sig i mörkret.
 
Roger.

Skolarbete i klass 4 /1968

 
 
 
 
Hortlax Centralskola i Hortlax. Lärare Gunnar Sundén (1912-1992).
 
Läraren och kantorn Gunnar Sundén. Jag hade honom i klasserna 4-6. I mitt tycke alldeles för sträng. Han boxade till mig i ena axeln där jag satt bakom min skolbänk, mina glasögonen föll ner på golvet. Han tittade på mig och sa TA UPP DOM! En annan gång tog han sin nyvässade penna och slog den i mitt huvud. Jag fick ett sår där. En annan gång när jag stod vid svarta tavlan för att skriva en grej, vilade jag på ett ben, så sa han lite spydigt: Du står på ett ben som en tupp, när ska du börja gala då? Klassen skrattade. Han var allmänt otrevlig, men dock inte mot alla. Vissa elever hade pappor eller mammor som jobbade inom sjukvård eller politik, dem var han mer vänlig mot. Det räckte väl inte att min pappa jobbade på boardfabriken och min mamma var hemmafru? Nä, jag har inga bra minnen av honom. När jag någon gång råkade möta honom i byns ICA-butik hälsade han aldrig. Han tittade inte ens på mig. Ett litet hej hade betytt väldigt mycket för mig just då. I hans värld var jag osynlig. Men tack och lov fanns det lärare som jag gillade. Musikläraren Sten Westling, teckningsläraren Ove Gad, Erling Markström i biologi, slöjdläraren Gottfrid Marklund, i småskolan fanns Gunhild Lundman.
 
 

Köttlåda från Avans lantbruk

Idag vid 16-gradig kyla hämtade vi denna köttlåda från sonens lantbruk.

Tänk om...

Tänk om vissa människor kunde sluta att skrika sig hesa, och istället se till den fakta som ingen i det här landet har kunnat undgå. Brottsligheten som har intagit vårt land, kan väl ingen ha missat? Man kan vända på steken och istället rikta sig mot alla dem som tydligen inte vill se eller vill ta avstånd mot det som sker. Nazist, är ju ett populärt ord att kasta på människor sedan några år tillbaka. Vad för typ av motord ska vi då kasta mot dessa "verklighets-blinda" och döva och framförallt stock-envisa individer som spjärnar emot verkligheten? Nä, jag vill inte sjunka lika djupt som er. Jag nöjer mig genom att bara begrunda.
 
Roger.

LEIF HOLMQVIST

 

Chaplins Pojke /1921

Charlie Chaplin och Jackie Coogan i filmen Chaplins pojke.
Filmen hade svensk premiär den 20 mars 1922. Chaplin regisserade och skrev även filmmusiken.
 
I vuxen ålder blev Jackie Coogan känd som uncle Fester i TV-serien Familjen Addams som visades i den svenska televisionen 1964-66. Jackie Coogan var född 1914 och gick ur tiden 1984.
 
 Året 1957 hade filmen nypremiär på de svenska biograferna.
 
 
 Charles Chaplin kan endast sammanfattas med ett enda ord: GENI.
 

Pugh Rogefeldt & Ola Magnell /1974

Årei 1972 spelade vi tillsammans med Pugh Rogefeldt och deras kompband Nature på Christinasalen i Piteå.

Mona Sahlin

 

Hanif Bali

 

Sverige en stat eller inte?

 
Hans Bergström är en svensk-amerikansk statsvetare och journalist.

Julkalendern 1969 - HERKULES JONSSONS STORVERK

Hela decembermånad 1969 satt jag framför TV:n varje kväll och tittade på julkalendern. Så fick jag höra av en fd barndomsvän att han var kompis med Tage Danielssons son. Och att han var ofta hem i det hus där Tage bodde med sin familj. Det här var på Lidingö.

PITEÅ från förr

 

MATINÉ

 
En hyllning till mina barndoms idoler. Publicerat i PT den 17 juni 2006.

347 skjutningar

Trehundrafyrtiosju (347) skjutningar under året 2023. Det är 347 skjutningar för mycket. Det är ju helt sinnessjukt. Men man såg det inte komma.
 
Roger.

Sommaren 1964

 

Per Oscarsson annandagjul 1966 - en kväll att minnas

Annandagjul 1966 satt vi framför den här TV:n när detta hände...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trumkollegan Ulf Degerman

När jag var i 5-6-årsåldern smet jag iväg på min trehjuling över Hortlaxvägen till familjen Degermans gulmålade hus. Sonen i huset var trumslagare och spelade för fullt. Jag gillade det. Senare i livet efterträdde jag Ulf i dansorkestern Kjell-Bertils. Egentligen var det jazzen som tilldrog sig Ulfs stora musikaliska intresse. På bilden som togs nyåret 1993 på Scandic hotell i Skellefteå, spelade Ulf trummor i ett storband från Skellefteå. Ulf gick bort 2018.

Hortlax vackra kyrka juldagens kväll /2023

foto Roger Lindqvist.

TOMTEN bakom masken

 

Den tragiska AB-krönikören

Ibland undrar jag vilken värld AB:s Anders Lindberg lever i. I alla fall inte i den värld som vi andra gör. Hur än många bevis han ställs inför så vänder karl´n ansiktet åt ett annat håll. Ja, han kör ner hela huvudet i marken så det endast hörs ett mumlande ur gropen. Hans stil och sätt och åsikter är för mig ett mysterium. Medan andra lever i världen står han utanför med tom blick. Den gråtande Magdalena Andersson och hela henns parti har till och med gått ut och bett om ursäkt och erkänt att migrationen har gått käpprätt åt skogen. Men Anders Lindberg han bara gasar på som om ingenting har hänt. Han skulle nog hellre dö än att erkänna katastrofen.
 
"Vi såg det inte komma", sjutton bokstäver där varje enskild bokstav vilar på en ren lögn. Andra såg det komma, men icke Magda och hennes S-kompisar. Om man tänker med förnuft och förstånd, så kommer man en bra bit på vägen. När ett vattenglas är fullt då rinner det över kanten. Samma princip gäller hur mycket ett land som Sverige också kan ta emot. Är det fullt är det fullt. Det förstår även ett litet barn. Tyvärr inte våra politiker. Skrämmande. Detta med att kasta ordet nazist åt alla håll och kanter är ett tecken på hur totalitärt många tänker. "Den som sa det han var det". En liten unge vet bättre.
 
Roger.

Gitarristen Max vid 4-årsålder 2013

 

Vi behöver Kärnkraft

 

Tummen upp för David Batra

Att Davids pappa medverkade var ett rent lyckokast. En charmig farsa. Jag har alltid gillat David Batras framtoning.

Samlaren Lindqvist

Det rymdes inte allt, men detta är de artiklar, kåserier, insändare, musik, film, teater, dikter och mycket mera som jag har gjort och som har varit publicerade i Piteå-Tidningen genom åren.
 
Pärmar av olika slag och innehåll som jag pusslat ihop genom åren. Det innehåller dokumentationer om Sverige, världen. musik och alla de orkestrar jag har spelat med, släkthistorier, nöjeshistoria, film, teater, bilder från förr mm. Det började så smått sommaren 1968 efter mordet på Dr Martin Luther King och Robert F Kennedy. Sedan så fortsatte det. Detta är inte allt, det finns mer i ett av förråden. Jag har en stor tidningssamling den äldsta från 1899.
 

Juldagen hemma hos Bonden

Julfesten fortsatte under juldagen hemma hos Bonden. Andreas, Norah, Malte, Loke, Robert, Jannice, Max, Elisabet och Roger. Daniel, Linda, Mateo och Mila var hos sin mormor och morfar på juldagen. God mat idag också.

SK-AID

Svägerskan Solbritt till höger under den sex långa veckorna i Kenya.
 
 
 
 
 
 
 
 
Solbritt i den skola som man hjälpt att bygga upp och finansiera.
 
 
 
 
 
Den här artikeln som publicerades skrev jag om Solbritts och Kjells hjäparbete i Kenya 2016. Det var 1986 som paret Holmbom flyttade till Kenya och bodde där i 12 år. Genom sin organisation SK-AID så har man byggt både skolor och sjukhus. Svägerskan Solbritt är nyligen hemkommen efter 6 veckor i Kenya. Vi hade kontakt med en familj därifrån på julaftonen. Några afrikaner har vi mött härhemma genom åren. Vi har till och med ätit surströmming tillsamman. Dock inte jag och mr Patroba.
 
 
 
 
 
 

På topp i 15 år

Den 22 december 2023 fyllde bloggen prick 15 år. Den har haft många besök genom åren. Det är jag tacksam över. Det har varit många positiva saker. En och annan gnällspik har passerat revy. Men det tillhör undantagen. I stort sett har det varit mycket positiv respons. Det finns än i dag enstaka och då menar jag mycket enstaka fall som påminner om en ilsken bålgeting. Den surrar pga att den lever ett fattigt liv. Därav surrandet och ilskan. Nästan så att man tycker lite synd om stackaren. Men den vet inget annat än vad den skall göra med sin vassa gadd.
 
 

Varför mördas de goda människorna?

Martin Luther King jr (1929-1968).
 
Jag var 10 år när dr King mördades på en balkong i Memphis. Jag var rätt nyfiken redan då varför människor gör saker som man inte får. Jag ställden frågan till min pappa som bara tyckte att det som hänt var sorgligt. Hösten samma år fyllde jag 11 år. Det oroliga året 1968 med studentrevolter samt Sovjetunionens invasion av dåvarande Tjeckoslovakien, tyckte jag lät väldigt obehagligt. Den stående frågan som jag ställde till mina föräldrar var ett kort och enkelt VARFÖR?
 
I juni samma år mördades senator Robert F Kennedy. Det ruskade om mig totalt. Enlig min pappa så var Dr King en person som predikade icke våld-principen. Malcom X gjorde det rakt motatta. Han mördades 1965. Varför måste en människa dö som vill andra väl? Den frågan försökte pappa förklara. I själva grunden hade han inget 100% svar. Alltsedan Martin Luther Kings död har jag beundrat honom.
 
Mahatma Gandhi (1869-1948).
 
Gandhi blev även han mördad. Han hade lika stort hjärta som Martin Luther King. Han hade samma inställning med sin icke-våld-sanning principen. Varför mördas goda människor? Än idag när jag tänker på det finns det ingen bra förklaring. Nelson Mandela har jag också haft i sinnet under många år. En människovänlig och rättvis man som blev President i sitt land. Med all rätt och beundran.
 
Roger.
 

Ett ljus i mörkret

Jag har liksom min far och mor alltid gillat ljuset. Dock inte mörkret.
 
foto Roger Lindqvist.

STREAPLERS /1974

 
 
Streaplers i Nygammalt Söndagen den 13 januari 1974. Bjarne Lundqvist bakom trummorna.
 
Bilder: SVT.

"VI SÅG DET INTE KOMMA"

Men dem som såg kallades för nazister.

Julaftonen den 24 december 2023

Våra nära och kära församlade hemma hos oss. Roger, Elisabeth, Solbritt, Kjell, Robert, Jannice, Max, Daniel, Linda, Mateo, Mila, Andreas och Linnéa. Inte att förglömma jultomten.

GOD JUL!

 
 

Kanske?

 

BEPPE WOLGERS DÖD 1986

BEPPE WOLGERS f. 10 november 1928 d. 6 augusti 1986.
Jag gillade Beppe väldigt mycket. Så mycket att jag och Elisabeth gjorde ett besök på Öhn utanför Strömsund i norra Jämtland. Där fick vi träffa Beppes dotter Camilla som jag fick en pratstund med. Jag skrev en artikel i PT så småningom om Beppe och hans älskade ÖHN.
 
 
Camilla Wolgers.

ALLERS /1935

 

Julens högtider genom åren

Julen 1957.
 
Julen 1965.
 
Julen 1966.
 
Julen 1966.
 
Julen 1967.
 
Julen 1968.
 
 Julen 1970.
 
Julen 1974.
 
Julen 1977.
 
Julen 1978.
 
Julen 1980.
 
Julen 1984.
 
Julen 1995.
 
Julen 2002.
 
Julen 2010.
 
Julen 2011.
 
Julen 2015.
 
Julen 2020.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

När julens budskap städas bort

Vår svenska jul vilar på den kristna tron. Men det är som vi inte vill kännas vid det idag. I Malmö önskar man sina innevånare "Fina helgdagar". Gör det ont att nämna saker och ting vid dess rätta namn? Jo, jag tror det. Ramadan slås upp stort och brett. Men ett enkelt GOD JUL passar tydligen inte. Vi bor ju i Sverige inte i mellanöstern. Hela min barndom och uppväxt var julen en varm och viktig tradition. Det har vi lärt våra söner också. I skolan sjöngs det julsånger, vi hade julfester, vi hade julspel om Jesu födelse. Idag vill man gärna sudda ut våra jultraditioner. Det är i så fall ett gigantiskt misstag. Sveriges identitet försvagas undan för undan. Svenska kyrkan saknar mycket av det andliga innehåll som fanns tidigare. Jag vet inte om vi ska kalla det Guds hus längre? Jag känner enbart sorg över detta. Sverige blir mer och mer identitetslöst.
 
ROGER.

Bröllopsdag idag den fyrtioandra i ordningen

Den 23 december 1981 gifte vi oss i Piteå stadshus. Fyrtiotvå år idag. Ingångsmarschen var Jämtländsk brudmarsch. Merit Hemmingsson spelade på platta. Jag berättade detta för Merit vid ett tillfälle, hon tyckte att det var ett mycket bra val. Bröllopsmiddagen åt vi på Värdshuset Tuna på Storgatan i Piteå. Vigselförrättare var Tage Hansson. På tal om Tuna, man ändrade namnet senare till Värdshuset Annorlunda.
 

JOE´S COMBO

2018.
 
2023.
 

Max och farfar 2017

Idag är Max 14 år gammal. Han har växt så mycket på höjden att han idag är längre än både farfar och sin pappa. Han har ett mycket artigt sätt varje gång han hälsar på.
 

Malte /2013

Barnbarnet Malte med nappen i sin mun och med ett rufsigt hår. Idag är han 11 år gammal.

Kvällssaga 1988

Det var julimånad 1988. Jag och sonen Andreas sitter i soffan och håller om varandra. Troligtvis så stundar det läggdags med den obligatoriska sagan.Stadsmusikanterna från Bremen som Andreas gillade. Speciellt en textrad "Å du din gamla skäggputsare" som sas åt en svart katt. Andreas ville att jag skulle läsa om det om och om igen, han skrattade varje gång han hörde ordet "Skäggputsare". Egentligen var det väl kattens morrhår som menades. Andreas var då sex år gammal.

När demokratin går i baklås

En sann demokratisk tänkande person, utsätter inte sina meningsmotståndare med hårda ord och hot. Man diskuterar om de åsikter man har, men förolämpar ingen. Om nu den "sanne demokraten" blir arg och förbannad är han eller hon inte ett dugg bättre än dem han eller hon skäller på. Ett bevis på att demokratin fungerar är när vi har olika åsikter. Men hos vissa personer som talar med kluven tunga är demokratin endas ett ord som vilket annat. Det finns med andra ord ingen djupare innebörd. Det är där egot kommer in. Att hänge sig åt svordomar verbala hot är inte ett tecken på verklig demokrati. Snarare tvärtom. Idag är det många som nära på förföljer personer som inte tänker lika. Det här har pågått under många år, för att inte säga i evigheter. Det är människan i ett nötskal. Tyvärr har jag då och då sett detta komma. Ju mer tydlig man är desto större obalans drabbas motståndaren av. Jag är inte ett dugg imponerad av sådana personer. Tvärtom. Det är endast tråkigt.
 
Roger.

GOD JUL 1962

 
 

Tage Erlander besöker Hylands hörna 1962

Onsdagen den 19 december 1962 skrevs ett stycke TV-historia. Den kvällen gästade Statsminister Tage Erlander Hylands hörna. Det var den kvällen som han berättade en historia om den tankspridde prästen som hade glömt ta av sig pistolbältet och ett skott gick av. En klassiker med andra ord. Vi hade nyss köpt vår första TV men själv minns jag inte så mycket om Erlanders besök. Däremot minns jag annandagjul 1966 när Per Oscarsson klädde av sig i hörnan och orsakade en präktig skandal. Skandal och skandal idag hade nog ingen brytt sig. Hörnan med Erlander visades som sagt den 19 december 1962. Det är alltså 61 år sedan.

Så säger en Hamasledare

"Vi är stolta över att palestinier dör i kriget".
 
Hur gravt dum i huvudet kan man vara?
 
Roger.
 
 

GÅGATAN PITEÅ /1962

 
 

CARTWRIGHTS

1962.
 
 
 
1967.
 
 
 
 
 
 
 

Tungsinnets tidevarv

När jag växte upp under 60-70-talet var det rätt högt till tak gällande vad man sa och skojade om. Idag har det mesta blivit kränkande för många. Det känns som en stor bit av det lättsamma och glädjen har försvunnit. Detta påpekade även skådespelaren och regissören Peter Dalle i en intervju. Vi har fått ett tråkigare land att leva i. Man kunde med andra ord skämta om det mesta. Tyvärr så har den svarta rullgardinen dragits ner. Då skämtade man vilt om t ex kristendomen. Det kan man nog göra än idag, men passa er om det skojas om andra lättstötta religioner. Tungsinnet har kommit över oss.
 
Roger.

"Bögg-gården" i Hortlax /1962

Piteå-Tidningen ¤ Den 19 maj 1962.

Nya Apoteket i Piteå /1962

 
Apotekets nya lokaler vid Storgatan är ljusa och rymliga, och med en ändamålsenlig inredning som i huvudsak tillverkas inom orten. Här expedieras en av de första kunderna i det nya apoteket.
 
 PT 13 mars 1962.

KVÄLLSTOPPEN /1973

Onsdagen den 19 september 1973.
 

Slöjdläraren Gottfrid Marklund

 
Jag hade Gottfrid som slöjdlärare i Centralskolan i Hortlax. Han var gift med Sigrid f. Lindbäck i Blåsmark. Hon var lärarinna vid Sörbyskolan i Hortlax. Sigrid var syster till Tekla Pettersson f. Lindbäck. Tekla var gift med polismannen Göran Pettersson. Tekla och Göran var föräldrar till fotografen Hans G Pettersson som jobbade på Piteå-Tidningen i många år. Tekla bodde granne med oss när vi flyttade till en lägenhet i centrala byn. Hon var farmor till vår fd sonhustru Caroline Pettersson. Sigrid och Teklas far var byggmästaren Frans Lindbäck som var född Eriksson. Han var kusin med min farmor Hanna Lindqvist f. Eriksson i Stensjökullen. Tekla och min far John Lindqvist var således tremänningar.
 
Byggmästaren Frans Lindbäck Blåsmark.
 
Tekla Pettersson f. Lindbäck tremänning till min far. Hon gick bort 2016 hon blev över 90 år gammal.
 
Familjen Lindbäck i Blåsmark. En annan person som härstammar från släkten Lindbäck är fd ishockeyspelaren Mikael Rehnberg.
 
Klass 2 vid Sörbyskolan i Hortlax 1963. Lärarinnan uppe till höger är Sigrid Marklund hustru till Gottfrid Marklund och syster till Tekla Pettersson. Jag hade aldrig Sigrid som lärarinna, det hade däremot min kompis Per Sundkvist. Jag tror att Sigrid var en väldigt bestämd person.
 
 
 
 

Silvia och kristendomen /1981

 

Svante Vorrsjö is-SM i Piteå /1966

 
 
 
 

Ett barn är fött i denna dag...

 

Influencer

"Jag vet vad influencer är,
men inte varför de finns".
 
Claes Eriksson.

Fria tankar fria ord, finns tyvärr inte på hela vår jord

En bekant skickade in en insändare i lokaltidningen, den var skriven på rim. Några veckor därpå får min bekante ett brev av en till synes arg och irriterad person. Brevskrivaren var arg för att min bekante tog så stor plats på insändarsidan. Sjukt så det bara sjunger om det. Han ville att min bekant inte skulle skicka in några fler insändare. Detta är återigen ett bevis på att vissa personer äger en slags sjuklig tanke på att sortera bort människor med andra åsikter som han eller hon inte gillar. Att inte gilla andras åsikter behöver inte betyda att man hatar en annan person. Men tyvärr finns det många sådana avarter i vår värld som inte har förståndet att acceptera andras tycke och tankar. Rena Hitler-fasoner.
 
Roger.

BLOGGEN 15 ÅR

 
 
Idag för 15 år sedan föddes bloggen. Det två första bilderna var på vårt första barnbarn Norah. I dag är hon 15 år gammal. På den övre bilden var hon fem månader gammal. På den undre bilden är hon nästan nyss hemkommen från BB.
 
 
 

Anonyme ARNE

Du börjar bli rätt så jobbig. Det är nästan som du förföljer mig med dina villfarelser. Det börjar bli sjukt det du håller på med. I 40 år har jag röstat på ett parti till vänster. Är du nöjd då? Men kritik måste man kunna få ge. Ordentlig med kritik. Du anonyme Arne du är en fara för våra demokratiska fri- och rättigheter. Som det ser ut nu är det ett skämt med både S och fru Magda. I fortsättningen plockar jag bort anonyme Arne. Nu vet du förutsättningarna? Jag börjar ana att Anonyme Arne är en fb-vän? Hur det än är så skärp dig. Du verkar ha ett fattigt liv när du håller på med din jakt på dem som tycker annorlunda. Gå ut i livet, ta fem djupa andetag och ändra ditt fokus.
 
Roger.

POP-GALA Selholmen, Älvsbyn /1964

 
 
 
 
FLAMES.
 
LOS COMANCHEROS.
 
STEELMEN.
 
JANNES.
 
BALUBAS. Jag var bekant med sångaren Larry Dean.
 
 
 
 
 
 
 
 

EMILE FORD SHOW /1964

 

Teckning: Roger Lindkvist 7 år /1964

Jag tecknade även ambulanser. Samt en och annan gubbe med skägg under näsan. Hösten 1964 började jag i 1:a klass i Sörbyskolan i Hortlax. Första lärarinnan hette Gunhild Lundman. Hon lever fortfarande och är bosatt inte så långt från oss.
 
 SÖRBYSKOLAN.
 
Samma skola.
 
Sommaren 1965 togs detta klassfoto där jag finns med. Lärarinnan Gunhild Lundmans ses längst till vänster.
 
Sörbyskolan klass 3B. Lärarinnan hette Annie Wiklund. Jag sitter till vänster.
 
Sörbyskolan 1970. Gunhild Lundman undervisade här en annan klass. Vi den här tidpunkten så gick jag på centralskolan i Hortlax. Det blev tre år i Sörbyskolan där vi även gick i skolan på lördagar. Maten fick vi ta med oss själva. Bilden tillhör Karin Flodin.
 
Sörbyskolan sommaren 1976. Gunhild Lundman var fortfarande i tjänst. Bilden tillhör Karin Flodin.
 
Sörbyskolan på en flygbild från 1976. Idag finns den inte längre kvar.
 
 
 
 
 
 
 
 

Terrorromantik

TV4 intervjuade en Hamas ledare igår. Jag ogillade det skarpt. En blodtörstig varg vars känsla för människoliv bottnar i djupt hat. Hur kunde vi erkänna Palestina som stat, en diktatur på köpet? Vid mycket mogen ålder har jag nu börjat förstå att Socialdemokratin och de andra runt omkring vurmar och har vurmat för terrorister i många herrans år. I MP så fanns en IS-kvinna med detta under den tid när Åsa Romson och Gustaf Fridolin var "rör". Hennes man var IS-soldat och dog på slagfältet. Efteråt tog MP emot henne med öppna armar. Varför? Jag instämmer att det finns och har funnits en terrorromantik i S, MP och andra partier. Det skrämmer mig. Våld är inget annat än våld som motarbetar livet och demokratin. Jag ogillar det i högsta grad. Men tydligen och tyvärr hittar dessa folkligt valda politiker något gott i dessa våldsverkare. Jag fattar noll.
 
Roger.

Med kritiska ögon

Ibland måste man använda sina kritiska ögon när man tycker att någonting är mycket fel. Men många av oss svenskar törs inte. Men för att höja rösten måste svensken först ingå i en grupp för att känna sig bekväm. När ryggen känns fri då kanske de riktiga och ärliga åsikterna kommer fram.

THE STEELMEN (Stålmännen) från Älvsbyn

STEELMEN 1964.
 
THE STEELMEN 1961. Längst till höger Sven-Åke Andersson som jag spelade med i dansorkestern Rolf Åhmans i fyra år.
 
THE STEELMEN på hemmascenen Forum i Älvsbyn 1963.
 
Trummisen Jan Öquist i The Steelmen.
 
Till vänster Sven-Åke Andersson som spelade bas i Rolf Åhmans 1978-1982. Svenne spelade gitarr i "stålmännen".
 
Gotis i Lillpite för nåt år sedan. Bakom trummorna Jan Öquist, med basen på magen Sven-Åke Andersson. Steelmen återuppstod sommaren 2017 då tillsammans med Rolf Åhmans på en utescen i byn Lillpite. Jan Öquist är borta idag.
 
 Börje Öberg hette Steelmens manager.
 
 1964.
 
 
 
 
 

Demokratins dödgrävare

"Jag ogillar vad du säger,
 
men är beredd att gå i döden
 
för din rätt att säga det".
 
/Evelyn Beatrice Hall (1868-1956).
 
---------------------------------------------
 
Jo, visst är det så. Det finns många som vill sätta munkavle på personer som anses tänka fel, ha fel åsikter. I en levande demokrati äger varje person rätten att uttala sin mening om vad det än månde vara. Jag kallar dem för demokratins dödgrävare. Åsikter måste man få ha, hur tokigt det än låter. I många länder är det lika med dödsstraff om man har fel åsikter. Se bara på länderna i mellanöstern. Där stenar man fortfarande människor till döds för att man sagt det man tycker och tänker. Samma saker händer i Ryssland. Jag vill kräkas när jag ser vad som händer. Samma sak i "demokratin" Turkiet. Belarus, Iran, Irak, Nordkorea och många fler. Håll demokratin levande!
 
Roger Lindqvist.
 

Värmebölja sommaren 1966

 

Hästen Pelle medaljerad /1966

 
PT den 19 april 1966.

Snökaos i Norrland /1966

 

Tjorven och Skrållan på Röda Kvarn i Piteå /1966

 

Musiklärare i Piteå /1966

 
CURT NILSSON.
 
 
PT 1966.
 
 
 
 
 

Två ungdomar döda i Byske

 
PT 1966

ESSO HORTLAX /1957

 

PITE HAVSBAD /1966

foto Hans G Pettersson.
 
 
PT-fotograferna tv Gunnar Westergren och Hans G Pettersson. Jag och Leif Lidman bjöd in dessa pressfotografer till ett fika på Ekbergs i Piteå för nåt år sedan. Vi ville höra dem berätta.
 
Hasse med en av sina många kameror.
 
Hans G Pettersson, Gunnar Westergren och Nils Ögren alla tre välkända fotografer på Piteå-Tidningen i många år.
 
Hasse och jag ute på Hattudden en vårdag för tre år sedan.
 
 
 
 

Mammas sista jul /2017

 
Daniel och jag gjorde ett besök på mammas äldreboende på själva julaftonen 2017. När vi skulle gå så bad jag Danne ta en bild av oss båda. Detta skulle visa sig bli hennes allra sista jul i livet. Den 19 februari 2018 somnade hon i sin säng omgiven av mig och två av mina söner. Klockan visade 18.23 när hon dog. Jag är ganska säker på att hon mår bra tillsammans med sina nära och kära som gått före till en underbar och rofylld plats.
 

THE HOLLIES /1966

 

Droskägaren Göran Berglund i Hortlax.

 
 
 
Ambulans som tillhörde Göran Berglund på Skatanvägen fd E4:an.
 
Göran Berglund (1919-1981).
 
Gurli Berglund (1921-2000). Görans hustru.

100-åriga Augusta

 
PT den 3 januari 1957.

Svinhugg går igen

Nu har S gjort en helomvändning i migrationspolitiken. Vad jag är nyfiken på, kommer S i och med detta att titulera sig som rasister och nazister? När andra hade åsikter om detta kaos så körde man med odemokratiska handlingar. Nu när S också har insett vilket kaos detta har förorsakat så vänder man på steken. S fick frågan under en presskonferens för några veckor sedan om man hädanefter är på samma linje som den sittande regeringen. Svaret blev en aningen diffust. Det finns ett ordspråk för sådana här handlingar det är "Svinhugg går igen". Att kalla andra för nazister och rasister går bra, men när man själva går på samma linje som sina motståndare då sänker man blicken och mumlar. Jag tycker att man har gjort bort sig totalt. Även EU skärper invandringen. Hemska tanke då måste ju hela EU vara Hitlers avkommor?
 
Roger.

JULEN 1972

 

Gör om och gör rätt

Gängkriminella håller på att nästla sig in överallt i samhället. Det är nästan som att likna med en allvarlig cancersjukdom. Fyrtio klaner finns fnv i landet. Allt handlar om att få övertaget över vissa viktiga samhällsfunktioner. Tänk så många som har sovit i sina riksdagsstolar genom åren. Nu träder Janne Josefsson fram och ber om ursäkt för att många journalister var med och hjälpte fram lögnen. En fd anställd journalist på Rapport berättade hur redaktionen gick tillväga när man skulle ut och röra reportage. "Ni får aldrig visa en negativ sida av de flyktingar som ni intervjuar. Ni måste visa positiva sidor som finns".
 
Så berättade en manlig reporter som jobbade på Rapport i många år. Det var absolut förbjudet att ställa personerna i inslagen i dåligt dager. Om man såg bristerna fick man inte rapportera det. Så småningom sa jag upp mig, jag orkade inte med lögnerna.
 
En man som började på Sveriges radio fick ganska omgående höra en av cheferna säga detta: "Kom ihåg att här på radion röstar vi rött, och inget annat". För att återgå till Janne Josefsson så berättade han även att de allra flesta journalisterna på TV var kommunister och miljöpartister. Rapports Elisabeth Höglund var också ute i media och bad om ursäkt över att man hade inte varit helt sanningsenliga i sina rapporter.
 
Det jag personligen saknade många gånger var följdfrågorna som man borde ha ställt. En tysk journalist som befann sig i landet under pandemin, tyckte att de svenska kollegorna var alldeles för tama vad gällde intervjuerna. Han tyckte att de viktiga följdfrågorna saknades jämt och ständigt.
 
Janne Josefsson sa nyligen att han skämdes över ett mycket dåligt jobb i jakten på sanningen. Personligen så tycker jag inte att Janne Josefsson gjorde bort sig på något sätt, han är väl nästan den enda som tordes ta tjuren vid hornen. Se bara på intervjun med Özz Nujen som nära på föll i sär under intervjun.
 
Det är dags att tänka om för alla dem som utförde mobbningen av människorna som ville veta sanningen. S har ju som sagt bett om ursäkt. För sitt totala misslyckande under flyktingströmmen. Och ni därute, tänk er för nästa gång ni använder det förfärliga ordet NAZIST mot någon.  Det lustiga är att dessa som driver häxjakten är knäpp tysta när Stalin och hans mördargäng kommer på tapeten. Vissa hyllar Sven Wollter m fl se vad som hände med dottern Stina Wollter. Vad beträffar Sven Wollter så glömmer jag inte när han i TV-rutan vägrade säga ett ont ord åt Nordkoreas diktator. Den lilla rundmagade mannen.
 
Roger.

John Roger Lindqvist /1957

Prästen Per-Göte Lindström döper det nyfödda gossebarnet John Roger Lindqvist, medan min mormor Beda Lundgren ser på. Dopet gjordes på Piteå lasarettets BB-avdelning den 28 september 1957. Jag föddes torsdagen den 26 september 1957 en timme efter midnatt. Min farmor Hanna Lindqvist var också närvarande. Min mamma Maj-Gerd vilade i sin säng utanför bild. När jag nämnde detta för Leif Lidman berättade han att han också blev döpt av Per-Göte Lindström. Leif är född några månader före mig, fast samma år. Vid födseln var jag mörkhårig.

Den 9 augusti 1945

 

Den 23 oktober 1962

 

Jannes X-tett & Arne Björkmans /1968

 
JANNES X-TETT.
 
ARNE BJÖRKMANS.
 

MOONLIGHTERS & LARRY MOON (LASSE HOLM) /1967

 
 

"Att krypa till korset"

Socialdemokraterna har gått ut och erkänt de fel som gjordes med migrationspolitiken. Detta borde väcka mångas samvete i s-leden, åtminstone alla dem som klistrade ordet nazist och fascist på många oliktänkandes pannor. Vi hade fel, sa man vi såg det inte komma. Konstigt, då jag som inte ens jobbar med politiska frågor såg det komma relativt fort. Det var en ren mobbningskampanj man utförde. Nu i dagarna så har S krupit till korset och erkänt sina fel och brister. Och detta skall vara dem som satt i 8 år med noll fingertoppskänsla. Man blir både rädd och arg. Den som inte har sett hur samhället har förändrats till det sämre borde söka en ögonläkare.
 
Roger.

Bilolycka med dödlig utgång /1982

 
 
Roger Törnqvist var en skolkompis till mig. Han omkom onsdagsmorgonen den 28 juli 1982. Samma kväll spelade jag med Kjell-Bertils på Logen Käcktjärn. När vi kom ut ur vårt omklädningsrum strax före kl 21.00 på väg in i logen, så satt en skolkompis till mig utanför. Han sa "Törnan" dog i morse i en bilolycka på hemvägen". Roger gick ibland under namnet "Törnan" i skolan. Tragiskt.

SHANES återuppstår /1982

 
 
 

ABBA /1982

 
 
 
 
 
 
 

Israel & Palestina

Det finns en enda demokrati i mellanöstern det är Israel. Resterande stater är diktaturer. Att s-regeringen godkände Palestina som stat tyckte jag var konstigt, men man har ju länge vurmat för diktaturer. Bland annat Kuba. Israel är en demokrati. Där äger medborgarna rätten att rösta. Jag tar inte dödandet i försvar, men många inom SVT-koncernen och andra medier har inte brytt sig när Israelerna blivit anfallna och dödade? Jag tänker på Lars Adaktusson som under några år var SVT-s korre i mellanöstern. När Palestinierna överfölls av Israeler då var det en toppnyhet i televisionen så även i många tidningar. När Israelerna överfölls av Palestinier var det knäpp tyst. Det gick så långt att Adaktusson framförde kritik mot sin egen arbetsgivare, dvs Sveriges television. En israels liv var ingenting värt i deras ögon.
 
Hur kan det svenska folket, åtminstone en stor del av dem ta ett diktatoriskt land i försvar? Varför bjöd Olof Palme och dåvarande S-regeringen in PLO-ledaren Yassir Arafat in i värmen året 1983? Det var många som kritiserade regeringen för detta. Varför var det nödvändigt för dåvarande statsminister Olof Palme att åka på ett besök till Kuba hos Fidel Castro 1975. Det blev en stort PR-jippo för den diktatur som Castro styrde. Varför?
 
Till dem som har motsatta åsikter i kommentarerna vore det givetvis trevligt om du eller ni inte gömde er bakom en signatur, i mitt fall tolkar jag detta som att du eller ni inte törs visa ert rätta jag. Det gör att jag tar mig friheten att inte svara, just nu gör jag det men i fortsättningen gör jag det inte. Tror man på en sak då kan man inte fega ut och gömma sig. Hur kan man ta en anonym person på fullt allvar? Inte jag!
 
Jag skrev en hel del insändare i PT förr om åren. Jag undertecknade jämt med mitt namn och var jag bodde. Dert fanns en till person som hade samma för- och efternamn som mig. Därför fick även Hortlax vara med.
 
Roger.
 
 

Lasse Lindgren MoDo /1976

 
 

Fina jobbarkompisar /1983

Jag hade den stora turen att omge mig med några fina jobbarkompisar vid Furunäsets sjukhus. På bilden som togs på en fest 1983 ses Christer Pettersson till vänster och Kurt-Lennart Wirén i mitten och jag till höger. Både Chrille och "Kurte" var två exempel på bra och schyssta personer. Christer var aldrig i närheten till några gräl, jag upplevde honom som en lugn och sansad människa. Kurt-Lennart var en trevlig prick som fick oss att skratta. Han hade glimten i ögat. Jag gillade dessa två killar väldigt mycket. Tyvärr gick Christer bort för ca 2 år sedan. Sista gången vi träffades var han ute på stan med sitt barnbarn.

Kritik

Jag tar hellre kritik av en persom som i samma stund ser mig i mina ögon, när hon eller han säger det, än en anonym människa som säger det bakom min rygg. Det sistnämnda är tecken på en osäker och illvillig människa. Den som i klartext framför det direkt till mig har jag respekt för.
 
Roger.

Andliga sånger

Mina föräldrar tyckte om att lyssna till andliga sånger. Under 70-80-talet visades det även i TV. Det vore väl stört omöjligt att sända sådana program idag. Eftersom många skulle bli kränkta.

Svenska flaggan

Svenska flaggan lyser med sin frånvaro. Andra länders flaggor syns desto mer. För nåt år sedan var det en snillrik konstnär (fast jag menar tvärtom) som tillverkade en bruten flaggstång vilket fick till följd att själva fanan böjde sig ner mot marken. Vad ville "konstnären?" uppnå med detta? Det är ju en ren skymf. Under kvällen vimlade det av Palestinska flaggor på Stockholms gator. Konstigt, vi svenskar bor väl inte i Palestina? Här måste jag låna ett uttryck av Janne Loffe Carlsson ur filmen Göta kanal, fast jag gör en liten ändring: Nu har S skitit i det blå skåpet!
 
ROGER.

ISLAM hör inte hemma i västvärlden

Missförstå nu inte detta är ni snälla, men jag har en fundering. Varför i hela friden kommer det människor hit som helst av allt önskar att se oss döda? De fantatiskt troende muslimerna som tolkar Koranen bildligt kallar oss horungar och andra hemska saker. Jag kommer att tänka på en imam här i landet som var öppen och ärlig och berättade om själva tanken bakom flytten till Sverige.
 
"Vårt mål är att överta både Sverige och Europa. Detta är Allahs egen vilja".
 
Det kommer säkert att bli så med den goda hjälp som muslimerna får av Svenska kyrkans biskopar och prästerskap. Biskopen Åke Bonnier i Växjö var lyrisk när han pratade om en moské som stod klar hemma i Växjö. Jag har själv pratat med en präst i Svenska kyrkan som inte alls fördömde utrotningen av kristna i Syrien. Jag blev väldigt förvånad.
 
Turkiets diktator, jo jag kallar honom med det ordet sa så här i ett tal för några år sedan.
 
"Turkiska medborgare, res ut i Europa och världen. Skaffa er barn mellan 4-5 stycken per familj. Det är Allahs åsikt".
 
Roger.
 
 

Grattis Sten Nilsson på den 82:a födelsedag!

 

Hjärntvätt

Barn mellan 3-6 år skall INTE pådyvlas homosexualitet. Jag såg en snutt ur årets julkalender, under några sekunder så kom det en Prideflagga framför TV-kameran. Jag kallar det för försök till hjärntvätt. Småbarn ska inte ens gå i Pridetåg. Det får man istället göra när man är vuxen. Om man vill. Drag Queens läser sagor för barn i full utstyrsel. Samma här, låt barnen bli större först och mer mogen.
 
Jag personligen skulle aldrig gå i Pridetåg. Det är mitt val. Vi måste få tycka olika.
 
Roger.

TV2 september 1969

 
 
PT fredag den 19 september 1969.

Färre hästar i Hortlax /1969

 

Leif Erickson "Big John Cannon" i High Chapparal /1969

 

Manolito /1969

Piteå-Tidningen ¤ Tisdag den 28 januari 1969.

Bråk i Hortlax centralskola /1969

 
Hortlax Centralskola som stod klar 1958. Min syster Gerd född 1948 gick också här. Även hennes gulliga och mycket söta lillebror gick också i den här skolan, samt våra tre söner Andreas, född 1982, Robert född 1984 och Daniel född 1987. Våra barnbarn Norah, Max, Malte och Loke går i Norrbyskolan som är granne med Centralskolan.
 
Artikeln ifråga var publicerat i PT den 28 januari 1969. Själva händelsen inträffade 1968.
 
 

High Chapparal vänder åter /1969

 
 
I bildtexten har det smugit sig in ett fel. "Baby Blue" kallades egentligen "Billy Blue" och inget annat.
 

NATTIVALEN PITEÅ /1967

 
 
 
 
 

"Res dig upp och gå" /1968

 

Nyårshelg i Älvsbyn /1967

 

GOD JUL 1967

 
 
 

Putte Wickman, Anita Berggren & Anna Öst på norrturné /1967

 

Hortlax-nyheter december 1967

 

Julen 1924

 
PT 1967

Lugn julhelg i Piteå /1976

 

Kall julhelg i Älvsbyn /1976

 
 

Pappa får en guldklocka den 30.8 1976

Min far ses som tredje man från vänster.

Carl-Gustaf Lindstedt "Mannen på taket" /1976

 

Vila i frid Bosse

Under förmiddagen nåddes jag av nyheten att kusinen Bosse Lindqvist har avlidit. Han var född 1952. Hans pappa Gunnar var bror till min pappa John Lindqvist. Vi bodde granne med Bosse och hans familj i Övremarken i Hortlax under ett flertal år.
 
Vila i frid, Bosse!

Jönssonligan

 

Sam-Sam och Dante

 
Sam-Sam på båda bilderna.
 
Dante som bor hemma hos barnbarnen Mateo och Mila.
 

JIMI HENDRIX /1969

 

Lill-Babs gifter sig /1969

 

Judy min vän... /1969

 

Adolf Hitler död /1945

 

ANNI-FRID LYNGSTAD

 

JACK NICHOLSON

 

Francis Ford Coppola

 

Sixten Jernberg Vinter-OS i Squaw Valley /1960

 

Pitsundsfärjan /1972

Piteå-Tidningen 1972

ABBA /1977

 

Pitsund /1955

Den här bilden vid det gamla färjstället i Pitsund togs 1955 av fotografen Svante Ljungqvist, Piteå. Bilden har jag lånat av Leif Lidman.

"Lilla huset på prärien"

 

ARNE WEISE

 

ABBA /1977

 

Översvämningar på Selholmen i Älvsbyn /1973

 

Honken

 

JULBORD

Det var tänkt att ha ett julbord med våra barn, barnbarn och sonhustrur. Det blev våra tre söner, Andreas, Robert och Daniel så även Roberts son Max. Förklaringen heter influensa. Annars brukar vi ha lägenheten full av nära och kära. Hoppas nu att alla har hunnit tillfriskna innan julafton. Men det var ändå roligt att sönerna här samt barnbarnet Max.

Hortlax fd kommunalhus ändrar riktning /1970

 
Hortlax f.d. kommunalhus har åter fått ett nytt andvändningsområde nu skall det bli skola för mellanstadiet. Förutom biblioteket inrymmer byggnaden från och med höstterminen även tre mellanstadieklasser.
----------------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Den 19 augusti 1970.

Statoil i Hortlax läggs ner /2008

PT 12 juni 2008.
En sorglig dag och en tråkig nyhet för byborna.

drop-in Piteå /1964

 
 
 
 

Nya stockar

 
En gång var vi musiker bortskämda med tre musikaffärer i Piteå. Nu är alla borta. Tur då att det finns trumstockar att köpa på Clas Ohlsons. Det gjorde jag idag.

Ljus i Guds hus

foto Roger Lindqvist.

Vinter i Piteå 15 november 1978

 
Den kvinnliga meteorologen på bilden verkar lik Åsa Bodén som blev den allra första kvinnan som presenterade vädret i SVT. Året var 1976. Åsa Bodén är född 1942 och är sålunda 81 år gammal.

UDDEN SIKFORS / juni 1979

Stora scenen och dansbanan.
 
 
 
1955.
 
 1967.
 
 
 
 
 
1970.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kyla i Piteå och Jokkmokk julen 1978

 
 

Ny mobil

En ny mobil tur att Robert har hjälpt mig litegrann. Så skulle jag prova kameran därav bilden ovan.

Douglas Håge (1898-1959)

Douglas Håge, en skådespelare av den gamla stammen. Han gjorde många roller, både seriösa som mer lättsamma. Han eftermäle är för många sin roll som den hunsade Lille Fridolf i TV och på bio. Serien gick allra först i radion. Upphovsmannen till Fridolf var journalisten Rune Moberg som jobbade på bildtidningen SE.
 

Profilen SVEN TUMBA-JOHANSSON (1931-2011)

 

Max von Sydow "Utvandrarna" /1972

 
 

Ett besök på Ekbergs

Igår torsdag satt både jag och kompisen Leif Lidman på Ekbergs konditori och samtalade. Det var allt mellan himmel och jord som det brukar vara. Jag uppskattar dessa möten det vet jag att även Leif gör. Under tiden promenerade Elisabeth runt på olika affärer. Alla var därmed nöjda och glada. Leif tog bilden.

Himlens färger

foto Roger Lindqvist.

Människobarn

 

MAGNUS

 

PAUL DENNIS /1975

 
 

TOMMYS /1976

 

SVEN-INGVARS KVARTETT

 

Lennart Grahn & Huvvaligan /1971

 

Det gamla Sverige /1966

 

VÅRA KRAV

OTROLIGT!

Camping sommaren 1966

Det är min syster Gerd som syns på fotot. Hennes kille Henning tog bilden platsen var uppe i Kiruna. Campingbordet samt stolarna hade de lånat av mina föräldrar. Bordet och stolarna finns kvar än i dag.

TABAC

Det var rätt så vanligt att få dessa i julklapp förr i tiden.

Före och efter

FÖRE...
 
EFTER...

Jag förstår inte?

 

POLARNA /1972

 

Gunnar Siljabloo Nilssons död 1989

F. 2 september 1925, Töre, Norrbottens län d. 12 december 1989, Göteborg.
 
Gunnar Siljabloo Nilsson 1950.
 
 
 
 

Ray Adams & Eijes /1968

 
NORRAN den 5 oktober 1968. Eijes från Skellefteå kompade många rikskända artister. Bland annat Ray Adams, Jan Höiland, Janne Önnerud, Eleonor Bodel, Björn Skifs, Anni-Frid Lyngstad m fl. Kapellmästaren hette Eije Oskarsson som flyttade till Finland så småningom.

ROGERS /1979

 

Snälla, hjälp mig upp ur påsen Roger

Efter nästan ett år i en trång påse så var det återigen dags för jultomten att kliva upp. Vi har klätt julgranen idag jag och tomten. Tyvärr är han för kort för att kunna nå lite högre höjder på granen. Men det spelar ingen roll. Han sjöng julsånger medan jag klädde granen. Elisabeth hade annat för sig. Minus ca 16 grader idag. Uppe i Stor-Långträsk var det ungefär 27-28 minus. Nu har jultomten somnat, jag kan höra hans snarkningar just nu.

Morfars och mormors hus i Blåsmark

 
John och Maj-Gerd var min far och mor. Gerd var min nio år äldre storasyster född den 23 april 1948. Bilden togs ca 1952 i min mors föräldrahem i Blåsmark. På bron står min mammas bror och min morbror Lennart Lundgren som så småningom bildade famil i Lillpite med hustrun Elsy samt barnen Stig och Gun. Moster Malin gifte sig med Gösta Lidman, han ses stående till vänster i bild. Längst till höger sitter min far John Lindqvist med dottern Gerd. På bron sitter mina tre mostrar, Elly, Malin och Linnéa. Elly gifte sig med Sune Nilsson från Roknäs och fick sonen Robert. Linnéa gifte sig med Olle Dagbro och fick döttrarna Åsa och My. Familjen bodde i Gällivare. På bron ses min mormor Beda Lundgren stående mellan min mor och min morbror. Morfar är inte med på bilden, han var inte så glad i att fastna på bild.
 
 Morfars och mormors hus sommaren 1959.
 
Svartvitt foto från slutet av 1950-talet från samma hus.
 
Huset 1987.
 
 1987.
 
Sonen Robert vid huset i Blåsmark när vi plockade blåbär i skogen runt omkring, 1987.
 
Sanfrid och Beda Lundgren på dottern Ellys bröllop 1956.
 
 
 
 

Morfars telefonlista året 1984

 
 
 
Morfar Sanfrid. Av de namn som finns på listan är alla borta utom Roger och Gerd. Högst upp på listan står GOD JUL önskar Malin och Gösta. Malin var min moster och hette Lidman som gift. Det är min mor som har skrivit den här telefonlistan till morfar. Det är även hon som har gjort anteckningen från nyårsaftonen 1984 att morfar sitter och läser. Även att hon har kokat upp palt.
 

Furunäsets sjukhus /1967

 

VARNING!

Den här bloggen pysslar inte på med Politisk korrekthet. Den som är känslig ber jag att gå och vila istället en stund. Om ni då känner att ni har kraft nog att se sanningen i vitögat, så får ni naturligtvis läsa den men på egen risk. Jag försöker vara så ärlig jag bara kan, och gör mitt bästa för att äntligen kunna visa elefanten i rummet, som har stått där alltför länge nu. Elefanten är både gammal, hungrig och trött.
 
Hemifrån fick jag lära mig att vara ärlig. Detta har jag fortsatt med. Livet är för kort för att lura både sig själv och andra. Är det något som är fel, ja, då är det fel. Är det något som är rätt, samma här, då är det rätt. Svårare än så behöver det inte bli. Jag är vid fyllda 66 år en stor beundrare av sanning, om någon har en avvikande uppfattning får ni höra av er.
 
Roger Lindqvist.

Tomten tar sig en lur

Det är en hektisk tid för jultomten. Därför försöker han att koppla av ibland om tiden ger honom tillfälle. När jag träffade honom idag öppnade han sitt ena öga och sa: Tjena, Roger! Sedan så la han igen ögat för att fortsätta sin välbehövda vila.

Problem-tillverkning

Vissa människor tillverkar problem på löpande band.
Det är det som är själva problemet.
 
ROGER LINDQVIST.

LILL-BABS & KARIN FALCK /1976

 

TELSTARS /1970

 

Vårälskare

Det fortsätter att snöa,
det är länge än innan det
börjar att töa.
Det är länge än innan
lärkan sina vingar slår,
när vi känner att luften
fylls av vår.
 
ROGER LINDQVIST.

Solglitter i skägget /2017

 

Pandoras ask öppnas på egen risk

 
Många skulle aldrig ens tänka tanken att lyfta av locket. Tyvärr så finns det alltför många idioter som gör det. En av dem heter Vladimir Putin som tydligen har djävulen som sin närmaste kollega.

STEN & STANLEY /2023

 

Tomtens ljuslykta och en okänd man...

Tomtens ljuslykta hemma på våran bro.
 
Den här mannen fångades på en bild på samma ställe där lyktan står. Kan det vara en av jultomtens anställda som är ute för att rekognosera inför julaftonen?
 
 

IDOL 2023

 
Grattis till Cimberly till segern i IDOL 2023.
 
Saga hade också varit en värdig segrare. Två mycket fantastiska tjejer som kan gå hur långt som helst.
 

RSS 2.0