Tummen upp för dig, Robert!

Bilden ovan togs på Liseberg för några år sedan då Streaplers jubilerade. Mannen med blå slips heter Robert Löfvendahl och var sångare i gruppen 1968-1970. Robert var även sångare i Curt Haagers i mitten av 70-talet. I går så skickade han mig några låtar som han roat sig med att sjunga in. Jag lyssnade och jag gillade det jag hörde, det framförde jag till honom. Han har en varm och stilfull röst. Förra gången han hörde av sig så var det med Östen Warnerbrings "En sommarvind" som jag personligen älskar. Den tar mig tillbaka till barndomen och väcker ljuvliga och behagliga minnen. Tummen upp för dig Robert!

Snart är det dags...

Efter konserten i somras har Joe´s Combo legat lågt. Mycket på grund av att några av kollegerna har har spelat i andra konstellationer vilket jag också gör ibland, om jag inte minns fel så har Gustaf varit i inspelningsstudion och (tror jag) varit på turné? "Joe" lirar med ett band i Skellefteå där basisten heter Tommy Forsséll, son till orkesterledaren Yngve Forsséll. Tommy skickade mig en hälsning i somras. De två andra killarna Jan Hofverberg och Jan Svensson, spelar även med sitt band "Ford Cortina" hemma i Umeå. Personligen så spelar jag dansmusik emellanåt. Men nu är det meningen att vi ska sammanstråla i början av februari.
 
Slagverkar´n dvs undertecknad, bakom musikhögskolans Pearl-trummor i mars 2019.
 

Grattis Daniel!

 
Idag fyller du 33 år, finaste Danne. I dagarna ska du även bli pappa för allra första gången. Vi väntar med spänd förväntan på underverket. Ha en bra dag, vi älskar DIG!
 
Mamma och pappa

Volvohallen, Piteå /1976

 
Vägen som syns är Sundsgatan. Området längst upp i bild som är omgärdat med ett staket är kyrkogården i Piteå.
 
Bild: Arkiv Digital.

Konditori AVENY - Piteå

 

Hortlax igår kl 15.53

 
Det vita har ramlat ner fråm himlen, åtminstone i Hortlax.
 
foto Roger Lindqvist - 2020-01-18

Elisabeth 1989-12-30

 
Den här bilden av min hustru togs dagen före nyårsaftonen 1989 hemma hon några goda vänner.

Norrfjärdens kyrka

 
Kyrkan i Norrfjärden på ett flygfoto från sommaren 1959. Sommaren 1963 blev kyrkan lågornas rov efter ett blixtnedslag.

Hasse Svedberg "Guldpucken" /1958

Norra-Västerbotten ¤ 1958-03-26
--------------------------------------------------
 
Hasse Svedberg föddes den 6 september 1931 i Piteå. Under sin karriär spelade han i Skellefteå AIK åren 1955-1965. Han gjorde 98 A-landskamper i Tre Kronor. Året 1957 var han med i Sovjet när Kronorna blev världsmästare. 1958 tog han brons i VM i Norge. Hasse Svedberg avled den 27 juli 2012 han blev 80 år gammal.

Sanfrid & Hanna - 1920-tal

 
Syskonen, Sanfrid (1899-1989) och Hanna Lundgren (1896-1986),  Blåsmark. Hanna var gift Eriksson.

Telefonväktarna kommer tillbaka /1967

 
Norra-Västerbotten ¤ 1967-10-04

Undrar om det fanns klimatångest 1860?

 
Piteå-Tidningen ¤ 1958-12-01

Tio i topp eller Svensktoppen /1967

 
 
 
Piteå-Tidningen ¤ den 5 & 11 april 1967

Anders Hedberg MoDo

 
Norra-Västerbotten ¤ lördagen den 30 november 1968

Legenden Nacka Skoglund /1967

Norra-Västerbotten ¤ 1967-04-19
 

Att tycka olika

Det är inte förenat med akut livsfara att tycka olika i klimatfrågan - även om vissa tycks tro det.
 
Roger

Resultatet av en krock i 40 km /1967

 
De fem värnpliktiga från Västerbotten som sent på söndagskvällen skadades i en trafikolycka intill Rosvik strax norr om Piteå ligger fortfarande kvar på lasarettet i Piteå. Svårast skadad är värnpliktige Jarl Örjan Mattsson, Rundviksverken. Han ådrog sig benbrott, hjärnskakning samt bukskador.
 
De övriga fick lättare skador och deras tillstånd inger inga farhågor. Den person från Piteå som med sitt fordon återgått till vänstertrafik och frontalkrockade med AC-bilen chockades. Även han har fått kvarstanna på lasarettet.
 
Pitebon hade svängt upp på E4 från en avtagsväg och av gammal vana kört över på vänstra sidan. Han hann färdas cirka 600 meter utan att möta någon bil men sedan kom västerbottensbilen med de fem värnpliktiga på väg mot sina regementen i Boden. Polisen mätte upp cirka 20 meters bromsspår. Av bilden framgår att kollisionen blev mycket kraftig trots att farten i kollisionsögonblicket uppskattas till endast omkring 40 km.
------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ tisdagen den 5 september 1967

Yngve Forssélls 8-mannaorkester - Skellefteå

 
Piteå-Tidningen ¤ fredagen den 18 april 1958

Mannen från U.N.C.L.E. /1966

 
Piteå-Tidningen ¤ onsdagen den 4 maj 1966
 
Varje gång som Tv visade "Mannen från U.N.C.L.E." satt jag som ett tänt ljus. Det var en högtidsstund. "Doktor Finlays journal" såg vi också. Dock inte min far. "Filmkrönika" med Gunnar Oldin var ett annat program som jag tyckte var intressant.
 

Hockeybröderna ÖHMAN från Piteå

 
LASSE ÖHMAN
 
TORE ÖHMAN
 
Två säsonger har alltså Öhman-bröderna spelat svenskt hockeyspel. Mycket har hunnit hända, till exempel:
 
¤ Grabbarna har spelat in sig ordentligt i MoDo och är tillsammans med centerns Åke Eklöf lagets starkaste anfallsformation.
 
¤ Det har gjort sig kända som fina skyttar. Lasse ligger just nu på andra plats i norrgruppens skytteliga. Gamlingen Nisse Nilsson leder med 14 fullträffar medan ex-PIF-aren har skjutit 13 gånger med nätrassel som följd.
 
¤ Lasse har också hunnit med landslagsturnerande i Sovjet med de blågula B-teamet. Dokumenterade sig som en av Tre Kronors främsta forwards.
 
SKRIDSKOELEGANT
 
Lasse har alltså varit den framgångsrikaste av de två - hittills. Detta tack vare en ypperlig skridskoteknik och snabbhet. Enligt test är han en av de snabbaste som finns i landet. Men många vill hålla Tore som den främste av de två. Klunntekniken och den snabba uppfattningen hans  största fördelar. En mästare på de små de ytorna. Nu på fredag återupptar allsvenskan verksamheten efter ett uppehåll sedan före jul. Största önskningen?
    - Att vi klarar en slutspelsplats!
 
Den allsvenska inledningen har ingalunda varit lika positiv som fjolårets. MoDo har fått en del "onödiga" förluster på halsen.
    - Men jag tror nog vi grejar det, menar Lasse. Vi ligger nu fyra (alltså klara för slutspel) med tre poäng tillgodo på Umeå som kommer därnest.
 
"SEMESTERSPEL"
 
Under det allsvenska uppehållet har de flesta lag deltagit i olika cuper, så också MoDo. Expolaris cup med Skellefteå, Umeå och det ryska laget Torpedo har svarat för motståndet. Cupen har sannerligen inte blivit någon framgång för Ö-vikslaget. Förlust mot Umeå, oavgjort mot Skellefteås stadslag.
 
    - Nej, men då har vi bara praktiserat rena "semesterliret", menar Piteåsönerna. De här matcherna har vi order om att inte ta så allvarligt. Slutspelsplats i allsvenskan är som sagt det vi siktar på.
    - Men onekligen har den här säsongen varit betydligt sämre än den förra. Både vi själva och hela laget har inte kunnat uppvisa samma gnista över spelet. Det har småpetats över hela linjen.
 
HANDSKADA
 
Lasse Öhman var som sagt medlem i den blågula B-lagstruppen förra säsongen. I år har han också representerat i en match mot Norge på ett ganska tidigt stadium av säsongen. Då bl a med IFK Luleås Kent Sundén och fd rönnskärsspelaren Björn Lindberg. Sedan dess har det varit tyst från landslagsledningen.
 
    - Det beror väl mest på att jag dragits med en senskada i handen, avslöjar Lasse. En ganska svårläkt historia, som nedsatt kapaciteten åtskilligt.
 
    - Men ändå ligger du i skyttetoppen.
    - Ja själva målskyttet har gått bra, men spelet har inte alls klaffat.
 
IMPONERAD
 
Bröderna har fortfarande fasta rötter knutna till Piteå. Under julpermisen hälsade man på i sta´n. Tore på snabbvisit medan Lasse som också har äkta hälften från Piteå, stannade över julen. Fick då tillfälle att se de forna lagkamraterna spela snöskottarmatch mot Glommersträsk.
 
    - Fastän inte vädret lämpade sig för hockey måste jag säga att jag blev imponerad av PIF. Dom har verkligen blivit bra. Titta bara på ungdomskedjan. Dom grabbarna kan bli hur bra som helst.
 
Så den obligatoriska frågan: Blir det PIF igen så småningom?
 
    - Nej, just nu är det då inte aktuellt. Vi har acklimatiserat oss bra i Ö-vik och har väl tänkt stanna där ett bra tag. Trivs med jobben och lagkamraterna. Men det är klart att skulle det bli aktuellt med flyttning så finns det fortfarande mycket i Piteå som drar...
 
 
----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ tisdagen den 9 januari 1968
 

The Caretakers - Jönköping

 
Ännu en lånad bild av trummisen Stephan Möller som ses andra från höger.

Tommy Körberg & Maniacs /1969

 
Tommy Körberg och The Maniacs på turné i Norge 1969. Tommy t.v. och gitarristen Johnny Lundin till höger. Bilden har jag lånat av Stephan Möller trummis i Maniacs. Tack Stephan.

Mats Elmes & Nalles

 
 

Sonja Wigert

 
Skådespelerskan Sonja Wigert f. den 11 november 1913, Notodden, Norge d. 12 april 1980, Alfaz del Pil, Spanien. Wigert tillhörde motståndarrörelsen under andra världskriget som spion på Norges sida. Hon kom att medverka i 30 filmer svenska och norska åren 1934-1960. Hon var gift två gånger, båda äktenskapen var barnlösa. Sonja Wigert var 66 år vid sin död.

Naima Wifstrand

 
Siri Naima Matilda Wifstrand f. 4 september 1890, Stockholm d. 23 oktober 1968, Gustav Vasa församling, Stockholm. Naimas mor var född i Piteå.

Hortlax med omnejd

 
Kioskägare Arne Larsson (1939-1968).
 
---------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Den 2 maj 1966

Bröderna Nilsson, Hortlax

 
Viktor Nilsson (1918-1993) på en bild från mitten av 1950-talet. Viktor övertog föräldrahemmet och jordbruket. Som barn så var vi ofta hos Viktor jag och mina kompisar.
 
 
Valfrid "Valle" Nilsson (1910-1997). På bilden håller han ett av sina barnbarn. Huset i bakgrunden är Viktors och Valles föräldrahem i Övremarken. Bilden togs i mitten av 1970-talet.
 
Bilderna har jag lånat av Jonas Berglund.
 

"Kl 18.30 Pophälsningar med B. Skifs"

 
Piteå-Tidningen ¤ Måndagen den 17 juni 1968
 

Kolla här Greta Thunberg!

 
Piteå-Tidningen ¤ 11 januari 1971
 
Urklippet har jag lånat av Anna-Karin Eriksson

TV- radiotablåer /1958

 
 
AFTONBLADET ¤ 15 juni 1958

Ingemar Stenmark /1967

 
TÄRNAS suveräna segrare vid UDM-slalom i Klutmarksbacken utanför Skellefteå. Fr v Ingemar Stenmark, Anders Fjällberg och Per-Olof Pettersson.
 
--------------------------------------------
Norra-Västerbotten ¤ 27 februari 1967

Humphrey Bogart 25.12 1899 - 14.1 1957

 
Den 14 januari 1957 avled filmskådespelaren Humphrey De Forest Bogart i en ålder av 56 år.

SUNNY GIRL

 
 

Grattis Loke!

 
I dag den 14 januari 2020 fyller barnbarnet Loke 4 år. Grattis från farmor och farfar.

De tre O:na /1967

 
Norra-Västerbotten ¤ Den 2 oktober 1967

På farligt uppdrag (Mission Impossible) /1968

- TV:s "omöjliga" agenter kommer tillbaka i kväll -
 
 
Agenterna som utför omöjliga uppdrag kommer igen i kväll i TV. Det börjar med ett sprängattentat mot en byggnad. En amerikansk senator förolyckas. En misstänkt finns. Från ett öststatsland. Senator MacMillan, en vän till den förolyckade, föreslår att USA skall bryta förbindelserna med den öststat som attentatorn kommer från. De hemliga agenterna får ett nytt "omöjligt" uppdrag och kommer på att MacMillan inte är den fläckfrie senator han anses vara. Vad är det för skumma ärenden han försöker dölja...
 
På bilden ser vi "de omöjliga agenterna" samlade. Överst Barbara Bain och Peter Graves. Framför fr v Peter Lupus, Greg Morris och Martin Landau. I serien är de ett sammansvetsat gäng agenter. Privat finns också band som håller ihop, Barbara Bain är nämligen gift med Martin Landau.
 
I Amerika - där serien går i färg - har agenterna blivit omåttligt populära. Sveriges Radio gjorde ett provköp men när bara några avsnitt sänts här visade det sig att agenterna raskt marscherade uppåt på popularitetsbarometern. TV beslöt köpa in ytterligare sex avsnitt. Vi har alltså många "omöjliga uppdrag" att se fram emot.
 
Sänds i TV torsdag 21.05
 
---------------------------------------------------
Norra-Västerbotten ¤ Torsdag 8 februari 1968
 
Fakta: serien hade sin premiär hemma i USA den 17 september 1965 och visades t.o.m. den 30 mars 1973. I den svenska televisionen visades den första gången 1967. Därefter även 1977.
 
Produktionsbolaget hette Desilu. En förkortning av Desi Arnaz och Lucille Ball. Lucille förekom i en egen populär show i svensk TV "Lucy Show" hennes make Desi Arnaz var musiker (trumslagare).
 
Roger  

Rolf Åhmans på "Spiltan" i Boden /1974

 
Det är lördagen den 27 december 1974. Rolf Åhmans från Älvsbyn ska inom nån timme spela sin allra första danslåt för kvällen inne på Travrestaurangen "Spiltan" i Boden. Vid sitt elpiano sitter Gunnar Sandbladh som på julaftonen det här året fyllde 24 år. Snett bak till höger håller kapellmästare Rolf Åhman på med sitt dragspel. Till vänster står sångaren Hasse Eriksson med sin Hagström-gitarr. Utanför bild finns min kusin, Sune Karlsson, basist i bandet. Framför Gunnar står jag med min kamera. Mina Ludwigtrummor är uppsatta, sångmikrofonen uppriggad. Som brukligt så blev det fullsatt även denna decemberkväll.
 
Spelningar december 1974:
 
6.12 Forum, Luleå, 7.12 Kåbdalis FH, 14.12 Perudden, Svensbyn, 20.12 Forum, Luleå, 21.12 Jouksengi, Sporthallen, 25.12 Logen Långträsk, 26.12 Kåbdalis FH, 27.12 Spiltan, Boden, 28.12 Bergskolan, Bergnäset, Luleå, 31.12 Logen Långträsk.
 
Två av medlemmarna är idag borta: Rolf Åhman (1935-2006), Gunnar Sandbladh (1950-2002).

Väderrapport

 
Norra-Västerbotten ¤ November 1958
 

Annonser /1973

Välkända ställen för oss ur-pitebor. Vad beträffar Stadshotellet så finns det kvar på samma ställe sedan 1906. Där har jag spelat ett x-antal gånger. Värdshuset Tuna är däremot borta, så gäller även Centralhotellet som drabbades av eldsvåda omkring 1973-74. Ankaret är jag smått osäker på, finns lite undanskymt på Skeppargatan och utifrån ser det ut som ett vanligt hus. Men finns det kvar - ja det är frågan.
 

Min far och jag sommaren -72

Min far och jag i Kalix sommaren 1972. Mor fotograferade. Fordonet var av märket VW TL 1600. Årsmodellen är jag osäker på. Möjligen 1965-66-67? Var vänlig välj det som passar. Vi hade varit en sväng över till Finland med några släktingar. Bl a till Kemi och Rovaniemi. Tjocka släkten som var med: Gunnar och Aina Lindqvist, John och Emmy Risberg. Om jag inte tar miste så står det en Opel kapitän parkerad bredvid oss till höger?

Cassius Clay & Sonny Liston /1965

 
Expressen ¤ 1965

Wallsténs Järnhandel AB - Piteå /1958

 
Piteå-Tidningen ¤ Onsdagen den 3 december 1958

Jan Johanssons död /1968

 
Ett musikaliskt geni som dog den 9 november 1968.

Elly och Maj-Gerd

Systrarna Elly Nilsson och Maj-Gerd Lindqvist med flicknamnet Lundgren, hemma hos min mor på Tolvmansvägen, Bergsviken den 30 maj 2010. Min mor fyllde 81 år den 14 maj, därav Ellys besök. Jag tror att det var Elly som kom med blommorna som finns i vasen. Kaffet och bullfatet var precis undanplockat innan jag tog bilden.
 
Min mor gick bort 2018, 88 år gammal, Elly var 83 år när hon gick bort 2019. Jag saknar dem.

Rysk roulette

Livet är att likna vid en rysk roulette, som startar redan dag nr. 1.
 
Roger Lindqvist.

Årets svensktoppsmelodier 1975

 
¤ DU GAV BARA LÖFTEN - VIKINGARNA
 
¤ DEN VITA DUVAN - MATS RÅDBERG
 
¤ HAN ÄR EN CLOWN - LARS BERGHAGEN
 
¤ JAG VILL ANDAS SAMMA LUFT SOM DU - PIERRE ISACSSON
 
¤ DÅ GÅR JAG NER I MIN KÄLLARE - PIERRE ISACSSON
 
¤ MICHELENGELO - BJÖRN SKIFS
 
¤ VINDENS MELODI - MAX FENDERS
 
¤ OM OCH OM OCH OM IGEN - BIRGITTA WOLLGÅRD & SALUT
 
¤ EMMA - SCHYTTS
 
¤ KORS I JÖSSE NAMN - JIGS
 
-----------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1974

 
¤ WATERLOO - ABBA - 593 poäng
 
¤ MIN KÄRLEKSSÅNG TILL DEJ - LARS BERGHAGEN - 563 poäng
 
¤ VI HAR SÅ MYCKET ATT SÄGA VARANDRA - JIGS - 544 poäng
 
¤ JAG VILL RESA BORT - SVEN-INGVARS - 504 poäng
 
¤ HASTA MANANA - LENA ANDERSSON - 485 poäng
 
¤ HONEY HONEY - ABBA - 483 poäng
 
¤ I MIN LILLA VÄRLD AV BLOMMOR - ELDORADOS - 454 poäng
 
¤ HÅLLIGÅNG I SKOGEN - LARS BERGHAGEN - 448 poäng
 
¤ EVELYN - ÖRJANS - 446 poäng
 
¤ SÄG GODMORGON - ANNA-LENA LÖFGREN - 328 poäng
 
-------------------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1973

 
¤ OMKRING TIGGAREN FRÅN LUOSSA - HOOTENANNY SINGERS - 46 veckor
 
¤ DU SOM VANDRAR GENOM LIVET - LARS BERGHAGEN - 25 veckor
 
¤ SÅ GICK DET TILL NÄR FARFAR VAR UNG - YNGVE FORSSÉLLS ORKESTER - 22 veckor
 
¤ RÖR VID MEJ - INGER ÖST - 19 veckor
 
¤ BARA DU - STEIN INGEBRIGTSEN - 18 veckor
 
¤ DING DONG - LARS BERGHAGEN - 17 veckor
 
¤ RING RING - BJÖRN, BENNY, AGNETHA och FRIDA - 17 veckor
 
¤ VÅRAN EGEN SÅNG - ANN-LOUISE HANSON - 17 veckor
 
¤ KÄRLEKSBREV I SANDEN - FLAMINGOKVINTETTEN - 16 veckor
 
¤ KOM MORGON - ANNA-LENA LÖFGREN - 16 veckor
 
--------------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1972

 
¤ TAG EMOT EN UTSTRÄCKT HAND - ANN-LOUISE HANSON - 17 veckor
 
¤ LASSE & MARI - ALF ROBERTSON - 17 veckor
 
¤ ÄNGLAMARK - SVEN-BERTIL TAUBE - 16 veckor
 
¤ BLAD FALLER TYST SOM TÅRAR - CLAES EDMARK - 15 veckor
 
¤ JAG VILL HA EN EGEN MÅNE - TED GÄRDESTAD - 14 veckor
 
¤ VAD ÄN SKER - ANN-LOUISE HANSON - 14 veckor
 
¤ TÄNK EN SÅN VACKER VÄRLD - TITTI SJÖBLOM - 13 veckor
 
¤ SNÄLLA PAPPA VÄNTA PÅ MIG - ROGER JOHNSON - 12 veckor
 
¤ EN SÅNG OM FRIHET - SVEN-BERTIL TAUBE - 12 veckor
 
--------------------------------------------------
 
 

Årets svensktoppsmelodier 1971

 
¤ EN FATTIG TRUBADUR - CORNELIS VREESWIJK - 17 veckor
 
¤ ALDRIG MER - HOOTENANNY SINGERS - 15 veckor
 
¤ ÄR DET KONSTIGT ATT MAN LÄNGTAR BORT NÅNGÅNG - LENA ANDERSSON - 13 veckor
 
¤ FÅR JAG SKÄNKA DIG MIN SÅNG - MONICA FORSBERG - 13 veckor
 
¤ NÅGON ATT ÄLSKA - SIV INGER - 11 veckor
 
¤ HEJ GAMLE MAN - BJÖRN ULVAEUS & BENNY ANDERSSON - 10 veckor
 
¤ IDAG SKÖT JAG IHJÄL EN OKÄND MAN - ROGER JOHNSON - 10 veckor
 
¤ DET VAR INTE MENAT SÅ - FAMILY FOUR - 9 veckor
 
¤ DET FINNS INGEN ANNAN - CARL-ERIK THÖRN - 9 veckor
 
¤ EN DANS PÅ ROSOR - ANITA LINDBLOM - 9 veckor
 
¤ AXEL ÖHMAN - LILL LINDFORS och SVANTE THURESSON - 9 veckor
 
¤ VARFÖR SKOLA MÄNSKOR STRIDA - ARNE LAMBERTH - 9 veckor
 
¤ BUTTERFLY - LENNART GRAHN - 9 veckor
 
¤ SOLSKEN OCH BLOMMOR - JAN MALMSJÖ - 9 veckor
 
¤ NU KAN HELA VÅR VÄRLD SJUNGA MED - FAMILY FOUR - 9 veckor
 
------------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1970

 
¤ EN ENKEL SÅNG OM FRIHET - LARS BERGHAGEN - 26 veckor
 
¤ SJUNG OM KÄRLEK - LENNART DUVSJÖ - 18 veckor
 
¤ OM TÅRAR VORE GULD - AGNETHA FÄLTSKOG - 15 veckor
 
¤ TILL MIN SYSTER - ARTUR ERIKSSON - 12 veckor
 
¤ NOAKS ARK - SVANTE THURESSON - 12 veckor
 
¤ VÅR ENDA SOMMAR - COOL CANDYS - 12 veckor
 
¤ DEN SOM LEVER FÅR SE VAD SOM HÄNDER - GUNNAR WIKLUND - 11 veckor
 
¤ SÖTA BELINDA - OLA HÅKANSSON - 11 veckor
 
¤ VINDEN GER SVAR - MICHAEL med SALT och PEPPAR - 11 veckor
 
¤ MITT SOMMARLOV - ANITA HEGERLAND - 11 veckor
 
--------------------------------------
 
 

Årets svensktoppsmelodier 1969

¤ MAN SKA LEVA FÖR VARANDRA - TRIO ME´ BUMBA - 26 veckor
 
¤ LJUVA SEXTITAL - BRITA BORG - 20 veckor
 
¤ KAN JAG HJÄLPA ATT JAG ÄLSKAR DIG ÄNNU - GUNNAR WIKLUND - 18 veckor
 
¤ RIV INTE VÅRT KVARTER - ALF ROBERTSON - 13 veckor
 
¤ NANA - ARNE LAMBERTH med SVEN OLOF WALLDOFFS KÖR & ORKESTER - 11 veckor
 
¤ JAG ÖNSKAR ATT DET ALLTID VORE SOMMAR - ELEANOR BODEL - 10 veckor
 
¤ MINNS DU DE´- ANNA-LENA LÖFGREN - 10 veckor
 
¤ OM VI HADE EN DAG - LILL LINDFORS - 10 veckor
 
¤ HUSET PÅ HÖJDEN - ELISABETH LORD - 10 veckor
 
¤ SÄG JA, CHERIE - ANITA LINDBLOM - 10 veckor
 
---------------------------------------

Tötas - Lidköping-Götene

 
¤ Stig - trumpet
 
¤ Ivan - tenorsax
 
¤ Arne - bas
 
¤ Claes - trummor
 
¤ Bosse - sång
 
¤ Töta - orgel
 
Basisten Arne Hallin som står längst upp till höger i bild, blev så småningom trummis i Cool Candys under deras storhetstid på 1970-talet.

Årets svensktoppsmelodier 1968

 
¤ VI SKA GÅ HAND I HAND - GUNNAR WIKLUND - 20 veckor
 
¤ MINNS DU DEN SÅNGEN - ANITA LINDBLOM - 13 veckor
 
¤ KRING DE SMÅ HUSEN - ANITA LINDBLOM - 13 veckor
 
¤ MIN GREVE AV LUXEMBURG - ANN-LOUISE HANSON - 13 veckor
 
¤ VILKEN HÄRLIG DAG - EWA ROOS - 12 veckor
 
¤ LEVA MITT LIV - SVANTE THURESSON - 12 veckor
 
¤ SOMMAREN DET HÄNDE - ANNA-LENA LÖFGREN - 11 veckor
 
¤ SÅ LÄNGE DU ÄLSKAR ÄR DU UNG - HOOTENANNY SINGERS - 11 veckor
 
¤ LYCKLIGA GATAN - ANNA-LENA LÖFGREN - 10 veckor
 
¤ SÅN´T - HAYATI KAFÉ - 10 veckor
 
----------------------------------------------
 

Årets svensktoppsmelodier 1967

 
¤ EN SÅNG EN GÅNG FÖR LÄNGE SEN - JAN MALMSJÖ - 33 veckor
 
¤ I NATT JAG DRÖMDE - HEP STARS - 17 veckor
 
¤ JAG HADE EN GÅNG EN BÅT - ANN-LOUISE, FRED & CORNELIS - 15 veckor
 
¤ MARIA MIN VÄN - LARRY FINNEGAN - 15 veckor
 
¤ KVÄLLENS SISTA DANS - LARS LÖNNDAHL - 14 veckor
 
¤ DET ÄR SÅ SKÖNT - STEN & STANLEY / STEN NILSSON - 12 veckor
 
¤ JAG TROR PÅ SOMMAREN - MATS OLIN - 12 veckor
 
¤ NÅNSTANS NÅNGÅNG - COUNTRY FOUR - 11 veckor
 
¤ DU SKA TRO PÅ MIG - SVEN-INGVARS - 11 veckor
 
¤ DET FINNS INGENTING ATT HÄMTA - ANNA-LENA LÖFGREN - 11 veckor
 
¤ DEN GAMLA VANLIGA VISAN - JAN MALMSJÖ - 11 veckor
 
¤ MOT OKÄNT LAND - HEP STARS - 11 veckor
 
¤ DEN SISTA VALSEN - SVANTE THURESSON - 11 veckor
 
¤ SÅ SKIMRANDE VAR ALDRIG HAVET - LILL LINDFORS - 11 veckor
 
 
Söndagen den 31 december 1967 kom den då 82-åriga Julia Caesar in på Svensktoppen med "Annie från Amörka". Där låg hon kvar i två veckor som bäst på en 7:e plats. Hon väckte sensation på grund av sin höga ålder. Inspelningen gjordes i oktobermånad samma år på skivmärket ODEON. Sven-Olof Walldoffs orkester ackompanjerade. Låten hette i sitt original "The Yankee Doodle Boy".

Årets svensktoppsmelodier 1966

 
¤ BJÖRKENS VISA - HOOTENANNY SINGERS - 22 veckor
 
¤ EN SOMMARDRÖM - ÖSTEN WARNERBRING - 20 veckor
 
¤ TA AV DIG SKORNA - POVEL RAMEL - 20 veckor
 
¤ VÄGEN HEM - OLA HERMANSSON´S - 17 veckor
 
¤ SÄG INTE NEJ, SÄG KANSKE - SVEN-INGVARS - 16 veckor
 
¤ TIMMEN BLÅ - COUNTRY FOUR - 16 veckor
 
¤ MARIANNE - HOOTENANNY SINGERS - 15 veckor
 
¤ BALLADEN OM DEN BLÅ BAKERN - ANITA LINDBLOM - 14 veckor
 
¤ DET ÄR SÅ LÄTT ATT LEVA LIVET - GITTE HENNING - 14 veckor
 
¤ EN PRÄSTKRAGE I MIN HAND - SVEN-INGVARS - 14 veckor
 
---------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1965

 
¤ MEST AV ALLT - GUNNAR WIKLUND - 21 veckor
 
¤ DÄR BJÖRKARNA SUSA - JAILBIRD SINGERS - 21 veckor
 
¤ SOLOLA - HOOTENANNY SINGERS - 19 veckor
 
¤ DU ÄR DET ALLRA KÄRASTE - COUNTRY FOUR - 16 veckor
 
¤ OM MASKROS OCH TJÄRDOFT - CARL ANTON - 16 veckor
 
¤ I LUST OCH NÖD - STEN & STANLEY / STEN NILSSON - 14 veckor
 
¤ TRETTIFYRAN - PER MYRBERG - 13 veckor
 
¤ MIN GITARR - SVEN-INGVARS - 13 veckor
 
¤ DET VAR I VÅR UNGDOMS FAGRASTE VÅR - SVEN-INGVARS - 12 veckor
 
¤ NÅGON ATT HÅLLA I HAND - SVEN-INGVARS - 12 veckor
 
---------------------------------------
 

Årets svensktoppsmelodier 1964

 
¤ TRETTIFYRAN - PER MYRBERG - 26 veckor
 
¤ JAG MÅSTE GE MEJ AV - TOWA CARSON - 17 veckor
 
¤ KOM HIT OM DU TÖRS - ANITA LINDBLOM - 13 veckor
 
¤ VISA MEJ HUR MAN GÅR HEM - TOWA CARSON & LARS LÖNNDAHL - 12 veckor
 
¤ SOLSKEN SOLSKEN - SIW MALMKVIST & UMBERTO MARCATO - 11 veckor
 
¤ JAG MARSCHERAR VID DIN SIDA - YVONNE NORRMAN - 10 veckor
 
¤ I LUNDEN GRÖNA - HOOTENANNY SINGERS - 8 veckor
 
¤ GABRIELLE - HOOTENANNY SINGERS - 8 veckor
 
¤ DET ÄR KÄRLEK JAG VILL HA - ANITA LINDBLOM - 6 veckor
 
¤ TRE DAR I BUREN - THORE SKOGMAN - 5 veckor
 
¤ FÖRSENT SKALL SYNDAREN VAKNA - SIW MALMKVIST - 5 veckor
 
¤ SÖKER DU SÅ FINNER DU - LARS LÖNNDAHL - 5 veckor
 
¤ FRÖKEN FRÄKEN - SVEN-INGVARS - 5 veckor
 
¤ MEST AV ALLT - GUNNAR WIKLUND - 5 veckor
 
------------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1963

 
¤ SPEL-OLLES GÅNGLÅT - TRIO ME´ BUMBA - 30 veckor
 
¤ SE MIG I ÖGONEN ÄLSKLING - ANNA-LENA LÖFGREN - 29 veckor
 
¤ ELISABETH-SERENAD - INGER BERGGREN - 22 veckor
 
¤ BIBI´S BOSSA NOVA - BIBI JOHNS - 21 veckor
 
¤ EN NATT I MOSKVA - JAN HÖILAND - 20 veckor
 
¤ EN HERRSKAPSTRALL - ALICE BABS - 17 veckor
 
¤ REGNIGA NATT - ANNA-LENA LÖFGREN - 15 veckor
 
¤ KOM NER PÅ JORDEN IGEN - GITTE HENNING - 14 veckor
 
¤ BYGGA UPP ETT STORT BERG - JAN MALMSJÖ - 11 veckor
 
¤ GRÖNA GRANNA SKÖNA SOMMAR - LILL-BABS - 11 veckor
 
-------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1962

 
¤ MIDNATTSTANGO - LARS LÖNNDAHL - 11 veckor
 
¤ ELISABETH-SERENAD - INGER BERGGREN - 11 veckor
 
¤ VITA ROSOR FRÅN ATEN - ANN-LOUISE HANSON - 11 veckor
 
¤ EN NATT I MOSKVA - JAN HÖILAND - 11 veckor
 
¤ CATERINA - JAN MALMSJÖ - 9 veckor
 
¤ REGNIGA NATT - ANNA-LENA LÖFGREN - 6 veckor
 
¤ DALATWIST - THORE SKOGMAN - 5 veckor
 
¤ SOLEN LYSER ÄVEN PÅ LITEN STUGA - SYSTRARNA LINDBERG - 3 veckor
 
¤ BARA DU - ANITA LINDBLOM - 2 veckor
 
¤ QUANDO QUANDO QUANDO - LILY BERGLUND - 2 veckor
 
¤ DRA ÄNDA IN I HÄLSINGLAND - THORE SKOGMAN - 2 veckor
 
¤ GONDOLI GONDOLA - THORY BERNHARDS - 2 veckor
 
----------------------------------------
 

Hamnen, Piteå

 

Mjölnaren Jonas Jonsson, Svensbyn

 
Min mormorsfar, mjölnaren Jonas Jonsson (1865-1938) född i Stor-Kåge, Västerbottens län. På sin fars sida härstammar han från släkterna Reissman och Viehweg från det forna Östtyskland.

Avans Lantbruk, Hortlax

Ko-damerna intager sin hö-lunch.
 
foto Roger Lindqvist - ko-fotograf.

Tv-tablå 16-22 september, 1962

 

Gerd och Karin

 
Kusinerna Gerd Lindqvist f. 1948 och Karin Lundmark f. 1949 båda bosatta i Övremarken, Hortlax. Bilden togs ca 1958 i Tingsholmen.

Rowells hösten 1965

 

ELVIS PRESLEY 85 ÅR IDAG!

Som en hyllning till Elvis så sände SVT1 filmen "Ung man med gitarr" idag. Undrar hur Elvis Aron Presley skulle sett ut idag den 8 januari 2020?

Musik på postorder /1968

 

Diggar Streaplers /1972

 

Brita Borg på Sonora

 
 

Insändare

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 7 januari 2020

Bloms möbler /1985

Bloms möbler bytte senare namn till MIO.

Sven och Elma Lindqvist, Storfors, Piteå.

 
Sven och Elma Lindqvist.

Farbror Sven badar

 
Farbror Sven tar sig ett dopp i Hamnviken ("Hamenviken"), Öjebyn, 1960-tal.

FARMOR

 
Det ringde på telefonen hemma hos oss, onsdagen den 7 januari 1970. Pappa svarade. Efter samtalets slut så sa han med gråten i halsen: "Mamma är död".
 
Min farmor Hanna, denna fina och älskvärda människa som inte gjorde ens en fluga förnär var borta. Min farmor som hade sån omsorg om oss alla. Vid fyllda 81 år så somnade hon in stilla och fridfullt. I dag den 7 januari 2020 är det 50 år sedan hon avled. Vi besöker hennes och farfars grav regelbudet varje sommar. Sätter blommor, som ett bevis på att vi tänker på dem fortfarande. Samma med min mormor och morfars vilorum, som ligger endast några meter från Amandus och Hannas viloplats.

Camping, 1968

 

Sovrum, 1968

 

Tålamodet tryter

Anledningen finns att hitta i allt det som fnv händer och sker, inte bara i vårt land utan även i den övriga galna världen.

Faster Essy

Den här bilden togs hemma i köket hos Ivan och Elsa Lundmark på nuvarande Innimarksvägen året 1962. Dottern Britta Lundmark gifte sig med Lennart Engman och Essy som ses sittande till vänster skötte om matlagningen den här kvällen. Essy f. Eriksson i Blåsmark var min ingifta faster gift med pappas bror Erik Lindqvist, Hortlax. Essy tyckte jag mycket om, hon var den där fastern som bjöd på gofika varje gång vi gjorde besök.
 
 

Mathias /1974

 
Den här lilla killen föddes lördagen den 6 april 1974, samma kväll tog ABBA hem segern i Brighton med Waterloo. Den lilla killen är inte liten längre. Det har passerat 45 år sedan jag tog den här bilden hemma på altanen hos mina föräldrar i Hortlax. Samma kväll hade vi en spelning i Byske FP med Rolf Åhmans. Våran basist Sune Karlsson hade influensa så vi var tvungna att ställa in. Samma dag spelade jag med kommunala musikskolan på Christinasalen i Piteå. Min far kom och hämtade mig och berättade nyheten om att min syster Gerd och hennes kille Henning blivit föräldrar.
 

Vinterbild från Luleå 1965-66

foto Stig Norblad - Luleå kommuns bildarkiv.

Bananer på väg /1956

 
foto Rune Espling /Luleå kommuns bildarkiv, 1956.

SAINTS /1978

 

Low Budget Blues Band /1983

 
¤ Mats Ronander
 
¤ Little Mike Watson
 
¤ Lasse Wellander
 
¤ Stefan Nilsson (Kalix)
 
¤ Hasse Olsson
 
¤ Åke Sundqvist (Boden/Piteå)

En sommardag 1966

Mina föräldrar och min storasyster.

TONIX - Mönsterås /1974

 
 

Roger /1968

 
ROGER LINDQVIST, 1968.

Tommy Körberg och flickvännen Maud /1971

 

Robert Bergman avliden

Fd PT-journalisten mm Robert Bergman har avlidit, 68 år gammal. Dödsfallet inträffade under nyårshelgen i samband med ett Stockholmsbesök. Jag kom att träffa honom nångång då och då, nu senast hösten 2019 när han var en av deltagarna i gruppen "Piteå 400". Piteå fyller 400 år som stad den 12 maj 2021 där har Robert Bergman varit verksam.
 
Vila i frid!

Hmm...

 

Julafton hos Sven och Elma i Storfors /1950-tal

 
En julafton på 50-talet hemma hos Sven och Elma Lindqvist på Storforsvägen 46 i Piteå. Vid bordet sitter Elmas systrar och deras äkta hälfter och barn. Sven sitter längst till höger med en kaffekopp i handen, Elma sitter bredvid delvis skymd. Bilden togs i deras vardagsrum. Lägg märke till kryckorna som ligger på golvet till höger i bild. Mannen i vit skjorta och svarta glasögon är dess ägare. Make till en av Elmas systrar. Mannen med ryggen mot bilden är gissningsvis Törner Larsson, gift med Elmas syster Göta Larsson f. Lidman i Svensbyn. De två flickorna vid bordet är döttrar till Törner och Göta. Törner Larsson avled 1967.

Camping, 1963-64

 
På camping sommaren 1963-64. T.v. Sven Lindqvist till höger svägerskan Ragnhild Lindqvist och hustrun Elma Lindqvist med ryggen mot Svens Opel Rekord.

Ivan och Amandus /1950-tal

 
Stående till höger min farfar Knut Amandus Lindqvist, på cykeln mågen Ivan Lundmark gift med Elsa f. Lindqvist. Bilden togs hemma på farmor och farfars tomt nångång under 50-talet. För mig verkar det som en ren idyll. Cyklisten i bakgrunden är okänd, möjligen Ivans dotter Britta?

Linda fyller trettio...

 
Idag fyller Daniels sambo Linda år. I slutet av januari väntar de sitt första barn, som enligt uppgift är en flicka.
 
GRATTIS LINDA!

Kaffe med kanelbulle på Ekbergs...

 
Under fredagsbesöket i stan, så blev det ett fika på Ekbergs för Elisabeth och mig.

I sagohörnan

 
Loke har checkat in i lyxsviten på Lindqvists hotel i natt. Där blir han uppassad och ompysslad på alla möjliga och omöjliga sätt av farmor och farfar. På bilden sittar vi och förbereder oss för kvällens saga: "MONSTERSAGAN". Innan han kröp ner under täcket
så sa han att han älskade farmor och farfar. I och med dessa ord så har han betalat för hela hotellvistelsen.

Bosse Winberg död

 
Gitarristen Bosse Winberg har avlidit 80 år gammal. Det var 1961 som det legendariska bandet från Göteborg bildades. The Spotnicks räknades som ett av världens mest berömda instrumentalband under 1960-talet tillsammans med The Shadows och The Ventures.

TAGES Fan-club

 
 

Anny och Harry

 
Anny och Harry Lundqvist. Anny var min moster. Båda makarna var hörselskadade. Anny var född 1920 och avled 1992. Harry föddes 1914 och gick ur tiden 1981. Anny och Harry bodde i Skellefteå. De hade en sommarstuga i Båtvik på en liten ö i Byskeälven. Bilden togs hos mina morföräldrar i Blåsmark. Stenen känner jag igen.

Skellefteå /1944

 
Min mor Maj-Gerd t.v. besöker sin syster Anny i hennes hemstad Skellefteå 1944. Mamma var 15 år Anny 24.

Roger, Hortlax Centralskola/1971

 
Bilden togs under ett Fritt valt arbete som handlade om foto och film. Jag var redan vid den här tidpunkten av mitt 14-åriga liv mycket intresserad av bild. Därför var det helt naturligt att jag valde det ämnet. Lärare i foto och film-kunskap var fotografen Rune Höglund som hade egen fotoaffär och ateljé på Prästgårdsgatan i centrala stan. Film slukade jag i parti och minut. I viss mån även teater.
 

Redaktören Harald Hedqvists ord om världen, julen 1972

 
Journalisten, redaktören Harald Hedqvist jobbade på Piteå-Tidningen.
 

I det nya landet /1906

 
Familjen Vikström, i det nya landet over there.
Frans och Hulda Vikström, med barnen Hugo Marino, Vega Syrena och Karin Elvira. Platsen är Minneapolis i Minnesota. Frans blev Frank, Elvira blev Elvera. I vuxen ålder så kallades Hugo för "onkel Vick". Hulda var min farmors syster. Året 1904 gick resan över Atlanten. Frank dog 1932, Hulda 1935. Han jobbade som smed, hon skötte hem och barn.
 

Gudrun och Gerd /1952

 
Till vänster Gudrun Jonsson bredvid Gerd Lindqvist, på Vallen, Svensbyn året 1952. Gudrun är faktiskt kusin med min mamma, hur konstigt det än ser ut. Åldersskillnaden är ca 20 år dem emellan. Gudruns far, Gideon Jonsson var yngste bror till min mors mamma, min och Gerds mormor Beda Lundgren. På vallen i Svensbyn hade min mormorsfar mjölnaren Jonas Jonsson sin kvarn.
 

Don Corleone-Lindqvist

 

ICA-LUNDMANS 60 ÅR /1966

 
När ICA-Lundmans i Hortlax firade sitt 60-årsjubileum 1966 gjorde man det med pompa och ståt på Stadshotellet i Piteå.
 
foto HANS G PETTERSSON - Piteå-Tidningen.

Farsan på "Löven"

 
Min pappa när han jobbade vid Lövholmens sågverk i Piteå, som gick under namnet "Löven". Bilden är från början av 1950-talet. Ja, du pappa jag saknar dig...

Tjocka släkten

 
En bild som gör mig glad. Jag hade inget alls minne att den ens existerade förrän jag såg den i ett album hos en släkting för nåt år sedan. Längst till vänster står min mamma och pappa. Min mamma verkar ju mycket längre än min pappa, vilket inte alls stämde i verkligheten. Det kanske berodde på skorna? Sedan följer Elsy gift med  Lennart (min morbror) och kusinen Gun Lundgren. Mina mostrar Linnéa Dagbro och Malin Lidman. I främre raden står kusinerna Stig Lundgren och Lars-Erik Lidman (kanske det är hans bror Kent?) Gösta Lidman och jag Roger Lindqvist sitter ned. Jag tror att fotografen hette Olle Dagbro, gift med Linnéa. Om man ska sätta ett årtal på bilden bör det bli 1962-63. Bilden togs hemma på vår tomt i Övremarken.

Faster Elma

 
Elma var min ingifta faster. Hon var gift med Sven som var bror till min far. Skuggan som syns på bilden är Svens. Bilden togs mest troligtvis på Bergsviksbron som går över Piteälven.

RSS 2.0