60-årig födelsedag /1989

Den 14 maj 1989 fyllde min mamma 60 år. Det var fullt hus hela dagen. Gästerna kom, gästerna gick i omgångar. När jag tog bilden så hade det lugnat ner sig en aning. På bilden sitter min mor till höger om bordet, flankerad av min syster Gerd och min pappa John. Till vänster ses Sune Nilsson, Malin och Gösta Lidman och Elly Nilsson. Bilden tog jag hemma i Hortlax. Idag är det endast Gerd och jag som är kvar i livet av dem som fanns med då bilden togs.

Morbror Pelle

Morbror Pelle agerar barnvakt åt sin storasyster Sessans lilla kattpojke. Bilden togs 2004. Idag den 28 februari 2021 är det exakt 1 år sedan Pelle fick somna in hos veterinären i Öjebyn.

Syjunta

Maj-Gerd min mamma t.h. hennes kusin Ingrid t.v. Bilden togs hemma hos någon av damerna i syjuntan, dock inte hemma hos oss.

Bröderna Granströms Bilaffär Piteå /1955

 
Piteå-Tidningen ¤ Lördag 3 december 1955

Rolf Åhman söker...

Piteå-Tidningen ¤ tisdag 4 november 1969.

Jag och min katt

Den här bilden tog min mamma av mig hösten 1971. I famnen håller jag en av de kattungar som förlorade sin mamma sommaren 1971. Deras mamma Sessan råkade ut för en tragisk olyck när hon miste sina fyra ben. Vi födde upp hennes två ungar med en nappflaska som vi köpte på Lek & Hobby i Piteå. Ungarna blev stora. En av dem fick ett nytt hem hos Birgitta och Sture Eriksson och deras lilla dotter Carina som bodde på andra sidan av Hortlaxvägen där min farmor och farfar en gång bodde. Deras katt blev tyvärr påkörd så småningom och dog.

Två bröder, två VW TL 1600

Så här såg min pappas blå VW TL 1600 ut.
 
Så här såg farbror Gunnars VW TL 1600 ut.
 
Bilderna har jag hämtat ur en reklambroschyr. Jag tror att båda bröderna Lindqvist köpte sina fordon på Bil Åströms AB i Piteå. Min pappa bytte in en beige VW Gunnar bytte in en röd VW.
 

Messerschmitt på väg

Min moster Linnéa och hennes man Olle hade en gulfärgad Messerschmitt. Jag minns när de kom på besök från Gällivare till oss i Hortlax. Jag tyckte den var häftig.

Henning /1967

Henning, syrrans kille, blev min ställföreträdande storebror, för den riktiga storebrorsa som jag aldrig fick. Henning fanns i familjen 1964-1982. 

I Storforsen med Felix och Ruth

RUTH, min svärmor som avled den 15 mars 1980.
 
FELIX, min svärfar som avled den 25 mars 1982.
 
De här två bilderna togs av mina svärföräldrar vid ett besök vid Storforsen sommaren 1979. Vi gjorde en utflykt den här dagen jag och Elisabeth med hennes föräldrar. Ruth var 49 när hon gick bort, Felix var nyss fyllda 60. Svärfar hade ett stort intresse för fiske. Jag minns att han hade sina fiskespön med sig den här dagen och försvann en stund för att pröva fiskelyckan. Ruth och Felix hann tyvärr endast uppleva ett av sina barnbarn, Joel Sandberg som föddes den 6 juni den här sommaren. De resterande, Daniel Sandberg, Andreas, Robert och Daniel Lindqvist, Ida och Erik Öhlund föddes alla efter deras för tidiga bortgång.
 

Gerd och Sessan /1969

Storasyster Gerd och kattflickan Sessan. Den varma sommaren 1969. Jag fick höra häromdagen att samma sommar var det ovanligt mycket getingar.

Sommaren -74

 
 
 

Bosse Parnevik

 
Aftonbladet ¤ tisdag 21 juli 1970.
 

The SPOTNICKS

 
 
 
 
 

Roy Orbison (1936-1988)

ROY ORBISON, 1975.
 
¤ Oh, Pretty Woman
 
¤ Only the Lonely
 
¤ You Got It
 
¤ California Blue
 
¤ Crying
 
¤ Blue Bayou
 
¤ Dream Baby
 
¤ Mean Woman Blues
 
Med flera...
 

Älskade finaste VW av årsmodell -67

Den stod alldeles allena och bortglömd, och nött av tidens elaka tand. Rosten hade delvis börjat äta upp plåten. En av backspeglarnas fäste hade gått sönder, det var endast ett tunt snöre som höll den på sin rätta plats. Men så en dag så hände det någonting. En grupp av varmhjärtade människor tog hand om den röda bubblan och gav den nytt liv. Efter veckor och månader så var den röda bubblan återigen att räkna med. Kolla bilden. Det lyser om den. När jag såg den färdiga förvandlingen så föll det några tårar.

Opel Kapitän 1963

 
 
 

Fest med Rolf Åhmans juli 1978

Sven-Åke Andersson, välkomnar med hela famnen öppen.
 
Henning Höglund visade hur man öppnar en flaska vin.
 
Bra eller dåligt?
 
Bra tror jag...
 
Eller kanske inte...
 
Lisbeth och Gunnar.
 
Gunnar sätter sig till bords.
 
Vid bordet mitt på gräsmattan: Gunnar, Lisbeth, Maud, Sune, Sven-Åke, Gerd, Henning, Roger, Elisabeth, Hasse, Elvy.
 
Roger och Elisabeth.
 
Roger, Elisabeth, Maud och Sune.
 
Elvy och Gerd.
 
Sven-Åke och Maud i grillhörnan.
 
Sven-Åke, Maud, Sune, Gerd, Elisabeth, Roger, Hasse, Elvy.
 
Dålig bildkvalité.
 
Gerd i rött.
 
Gerd hade en blomma i håret kvällen till ära.
 
Den 23-24 juni spelade vi i Sörbyn och Tallheden, Altersbruk efter det gjorde vi ett uppehåll fram till den 21-22 juli då vi spelade i Kanis Logen, Älvsbyn och Furulogen, Kalix. Den här festen ägde rum en ledig helg under uppehållet.
 
Midsommaraftonen i Sörbyparken så åkte Elisabeth med mig. Även Maud, Sunes tjej var med den kvällen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jul på AVENY i Piteå /1955

 
Piteå-Tidningen ¤ Lördag 3 december 1955
 

CURT-GÖRANS

 

Elisabeth /1981

På husvagnssemester med Helena och Göran.
 

I famnen hos farmorsfar /1982

Midsommardagen den 26 juni 1982 tog jag den här bilden av min morfar Sanfrid och barnbarnsbarnet Andreas då 4 månader gammal. Bilden togs i köket hemma i Hortlax hos mina föräldrar. I slutet av juli så flyttade jag och Elisabeth in i huset. Mina föräldrar flyttade till Öjebyn på Kanalgatan. I 25 år bodde vi i huset. Familjen växte så småningom till att omfatta fem personer. Roger, Elisabeth, Andreas, Robert och Daniel.
 
Andreas f. 13 februari 1982.
 
Robert f. 10 juni 1984.
 
Daniel f. 20 januari 1987.
 
 
 

Två bilder från julen -77

Julafton 1977. T.v. kusinen Robert, jag och morfar.
 
En av mina julklappar blev en Elvärmesits i min Datsun. Mina föräldrar ville inte att jag skulle frysa.
 
 
 

Nyårshelgen 1981

Vid köksbordet hemma i vår lägenhet äter vi middag med mina föräldrar.
 
Inte undra på att jag blev förälskad i Elisabeth.
 
Tro, hopp och kärlek.
 
Mor och far.
 
Min far och Elisabeth.
 
En dag utan kaffe var en förspilld dag för mina föräldrar. För min far var det en ritual: 1. Kaffe. 2. Röda lacket (snus).
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I köket våren 1966

Svågern Henning Höglund, 21 år, vid köksbordet hemma i Övremarken. Köksklockan finns fortfarande kvar.

Ondskan

Ondskan är inte vacker. Den är endast kantad
av sorg och återigen sorg.
Den gröper ur sina offer, och lämnar dem
i djupaste förtvivlan.
Tomma och tillintetgjorda.
 
Roger Lindqvist

Grävande journalister

Alla grävande journalister har gått under jorden.
Nu är det dags att gräva upp dem.
 
Roger Lindqvist.
 
 
 
 

Fönsterbyte våren 1973

 
 
 
Min pappa tittar ut.
 

Sommaren /1973

Under det röda parasollet vid det vita runda träbordet sitter Henning och Gerd medan min mamma Maj-Gerd står bredvid. Pappa kör sin gamla trogna handjagare som han gjorde under alla mina barndomssomrar.
 
När knivarna blev slöa, åkte pappa in till antikhandlaren Sven Jonsson på Kyrkbrogatan i Piteå. På bakgården hade Sven sina förråd. Han slipade knivarna så farsan lugnt kunde klippa gräset igen. Sven och pappa jobbade på Wallboardfabriken. Sven Jonsson hade även flygcertifikat, vilket gjorde att han brukade vara uppe i luften ibland. Omkring 1969-70 så gjorde Piteå flygklubb en landningsbana på andra sidan av E4 mot Tingsholmen. För en eller två tior så fick man följa med upp i det blå. Pappa och jag åkte upp med Sven Jonsson en tur.
 

På väg 373 /1974

Pappa bakom ratten på sin VW 1600 TL sommaren 1974. Årsmodellen är jag osäker på, men jag tror det var en 65:a.
 
Bredvid i passagerarsätet min mor. Skylten visar väg 373 mellan Vitsand-Svensbyn. När bilden togs stod vi på en parkeringsficka.
 
 
 
 

Byske, midsommarafton 1969

Vid midsommarhelgerna hade vi som tradition att åka till Byske tillsammans med släktingar på pappas sida. Midsommaraftonen 1969 utgjorde inget undantag. Med på resan till Byske den här gången var, Elma och Sven Lindqvist. Essy, Erik och Rigmor Lindqvist. John och Emmy Risberg. Till saken hör att det skulle även vara en lövruska fastsatt vid kylaren på bilarna.
 
Min far håller ett improviserat midsommartal till den som ville lyssna. Jag tror att faster Emmy sa något dräpande om talet åtminstone så verkar det så av ansiktsutrycket att döma.
 
Rigmor, min mycket vackra kusin. Nästan smått lik Monica Zetterlund. Rigmor var inte bara vacker, hon var rolig också. Hon hade det många i släkten hade; en glimt i ögat.
 
 
 
 

Semester -69

I Jämtland sommaren 1969. Gråmulet väder verkar det som. Fr v min far, jag, faster Emmy och min mor. John Risberg tog bilden.
 

Piteå-Tidningen

 
 
¤ PALTBLADET
 
¤ VÄRLDSBLADET
 
¤ RÖDA KHMERERNAS FOLKBLAD
 
Kärt "blad" har många namn. PT föddes 1915 och firade sin 100-årsdag 2015.
 

Svart ellet vitt?

Allt är inte bara svart eller vitt,
det finns något annat där
mittimellan också.
 
Roger Lindqvist.

Ingrid Bergman (1915-1982)

 

STREAPLERS /1966

 

Malin & Skrållan på Saltkråkan /1964

 

UDDEN SIKFORS /1969

Den här bilden tog jag midsommarhelgen 1969 på väg hem från släktingar i Vidsel. Vi stannade upp på den stora genomfartsvägen genom Sikfors i höjd med där Folkets hus står idag. Jag tror att Emmy och John Risberg också var med i sin egen bil.

Sommaren -69

Roger, 11, John, 46, Gerd, 21. Bakom kameran mamma, 40.

Sommaren -69

Gerd, mamma jag och Sessan. Om vi hade haft en kristallkula och tittat in i framtiden, till året 1987, då vi byggde ett Älvsbyhus i bakgrunden, så skulle vi nog alla ha skakat på våra huvuden och undrat om det kunde vara möjligt. Undrar just hur det kommer att se ut på den här tomten om 50 år? Tja, det kanske Norah, Max, Malte, Loke och Mateo få uppleva? Om exakt 50 år så är Mateo 51 år. Norah, 62, Max, 60, Malte, 58 och Loke, 55. Deras farmor och farfar är då 112 respektive 113 år. Som ni ser så är vi nog inte med.
 

På väg till Gällivare sommaren 1970

En kopp kaffe innan färden fortsätter mot Gällivare. I bilen min mor och far. Den bruna portföljen tillhör min morfar. Där hade han packat ner bl a kall potatispannkaka som han hade gjort under natten hemma i sin lilla lägenhet på Hortlaxvägen. I Gällivare bodde familjen Dagbro, Linnéa, Olle, Åsa och My.

Evert Taube /1947

 

CALTEX

 
 
 
 

Hallå där!

Precis när jag ska ta den här bilden så tittar pappa ut genom dörren. Verkar som om han säger: HALLÅ DÄR! Damerna med sitt handarbete är min mamma och syster. Bilden togs sommaren 1971 hemma på den alldeles nybyggda altanen. Till höger ses den blå VW TL 1600 parkerad i skuggan.

I den orangea hammocken /1971

Jag och min storasyster Gerd i hammocken hemma på tomten sommaren 1971. Gerd var 23 år fyllda jag var 13 skulle fylla 14 i september.

Sprängningen av Bergsviksbron

 
Den invigdes med pompa och ståt 1936 den nya bron över Piteälven. Onsdagen den 28 januari 1970 sprängdes den i bitar när den nya och mer moderna bron stod klar.
 
Foto: Roger Lindqvist.

Konvaljens avsked baklänges

Ett tydligt tecken på allmän tråkighet,
är när man visslat Konvaljens avsked
48 gånger, baklänges. I fiss moll.
 
Roger Lindqvist.
 
 

Julhelgen -69

Den här bilden hemma hos oss, togs antingen juldagen eller annandagjul 1969. Vid bordet sitter Elly, Sune och Robert Nilsson. Min moster med sin familj. Här sitter också min syster Gerd och hennes kille Henning. Men vem är det som sitter längst ut på vänster kant med sina glasögon på näsan om inte Roger Lindqvist. Julgranen fick också hänga med på ett litet hörn till höger. I vanliga fall så hade vi inte köksbordet på det där stället. Därför blir jag lite yrslig i huvudet. På den platsen brukade ju våran röda kökssoffa stå. Kanhända att mina föräldrar hade gjort en ommöblering?
 
I slutet av december flyttade min storasyster Gerd med sin Henning till en lägenhet på Brädgårdsvägen på Degeränget. Officiellt var det den 1 januari 1970, men jag vet att Henning som då jobbade på Arne Jonssons Åkeri i Piteå, lånade hem en mindre lastbil som vi använde vid flytten. Min far och jag hjälpte också till. Gerd flyttade när hon var 20 år. Nu fick jag ha mina föräldrar för mig själv.
 

Blåsmark, julen 1969

Här sitter fem herrar i samspråk. På soffan fr v John Lindqvist, Sune Nilsson och Olle Dagbro. Till höger Gösta Lidman i vit skjorta och bredvid Henning Höglund. Alla är borta utom Henning. Min far var 46 år när bilden togs. Henning, min svåger, var 24 år. Olle Dagbro var 39 och skulle fylla 40 år den 1 januari 1970. Sune Nilsson var 37 men skulle fylla 38 den 10 januari 1970. Gösta Lidman var 42 år gammal. Det var hemma hos Gösta och Malin Lidman i Blåsmark som vi firade julafton det här året. Även min morfar var med. Han hade fyllt 70 den 21 juli 1969. Om jag inte minns fel så hade familjen Lidman skaffat färg-tv. Innan vi åkte hem den här kvällen så visades filmen "Heidi" i färg. När vi kom hem och satte på våran tv fanns samma "Heidi" fast i en svartvit version. Det var då jag började surra med mor och far att köpa färg-tv. Det skulle dröja fram till 1973 ca innan det kom en tv med färg i vårt hem. I december -69 så fick vi två kanaler. Jag tror att Gösta och Malin hade det också. Så även Sune och Elly. Tyvärr inte familjen Lindqvist. Tvåan hittade hem till vår familj omkring 72-73.
 
 
 

Sommaren -69

Här sitter jag med katten Sessan i min famn. Det fantastiska är att det runda vita träbordet finns kvar än idag. Sonen Robert har det i sin ägo. Tyvärr så finns inte stolarna kvar. Min mamma tog bilden. Jag hade fyllt 11 år i september 1968. Här väntade jag endast på att få fylla 12.

Titt ut!

Mina föräldrar tittar ut från mitt pojkrum, sommaren 1972. Det hade bytts fönster som man kan se på bilden.

I skidspåret /1971

Mamma.
 
Roger.
 
Bilderna togs i Kalamark.

IOR - min vän

 

Malte & Loke

Loke och Malte vid köksbordet hemma hos farmor och farfar, torsdag den 18 februari 2021.

Elisabeth lägger pussel

 
Elisabeth lägger pussel hemma i lägenheten på Furubergsvägen 6A julen 1981.
 

Frösö Zoo /1970

Sommaren 1970 gjorde vi en semestertripp till Frösön tillsammans med pappas bror Gunnar och hans hustru Aina och sonen Bo. Bilden togs vid Frösö zoo. Mina föräldrar till vänster i bild. Gunnar gick bort 1991, makan Aina 2000.

Våfflor i sommarvärmen /1972

Här sitter vi och äter nygräddade våfflor hemma på tomten i Hortlax en sommardag -72. Min moster Linnéa och hennes två döttrar Åsa och My från Gällivare hälsade på. Vid bordet sitter även jag och mamma.

Sommaren -73

Sommaren 1973 åkte vi även ut en sväng med pappas systers familj från Vidsel. Valter, Sigrid och Sune. På den här något oskarpa bilden som min pappa tog, finns även jag och min mamma. Vi besökte bl a Norsjövallen i Västerbotten.
 

Midsommarhelgen /1973

Midsommarhelgen 1973 den 22 och 23 juni åkte vi iväg upp till Arjeplog. På resan följde Gunnar och Aina Lindqvist, John och Emmy Risberg samt jag och mina föräldrar, John och Maj-Gerd. Här på bilden har vi stannat för en fikapaus. Till höger skymtar pappas blå VW TL och till vänster i bild ses dörren till Gunnars ljusblåa VW TL. Tilläggas kan att fredagen den 8 juni sa jag tack och adjö till Centralskolan i Hortlax efter mina nio år i grundskolan. Tre år i lågstadiet i Sörbyskolan, resten i C-skolan. I januari 1973 spelade jag med Lasses för första gången. I mitten av sommaren började jag med John Harrys.

En sommardag /1973

Pappa matar fåglarna.
 
Fastän det har passerat 48 år sedan jag tog de här bilderna känns det ändå som om det vore igår. 

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!

John, 15-årsåldern.
 
John, 25-30-årsåldern.
 
John, 40 år.
 
John, i 60-årsåldern.
 
Idag skulle min far ha fyllt 98 år.
 
 

Morsan sommaren 1974

Så här idylliskt såg det ut på Markvägen i Övremarken sommaren 1974. Namnet Markvägen kom till lite senare i mer modern tid. När jag var barn så kallades den helt enkelt för Tingsholmsvägen.

Flamingokvintetten /1977

 
 
 

Till minne

 
MAJ-GERD KAROLINA LINDQVIST F. LUNDGREN
F. 1929-05-14 D. 2018-02-19 Kl 18:23 i sin säng på Hortlaxgården. Vid hennes säng satt Roger, Andreas och Daniel.
 
Släpp taget. Var inte rädd att ramla. Sov i djupaste ro lilla mamma.
 
 
 

Mamma

Älskade lilla mamma, du håller i denna stund
på att släppa ditt tag  om livet.
Jag håller din varma hand i min och viskar
i ditt öra att jag älskar dig.
Sov gott, mamma.
 
Den 19.2 2018 kl 18:23 somnade hon i en
ålder av 88 år.    
 
Roger Lindqvist. 
 
 
 
 
 

Christers /1974

 
 
10-17 juni 1975: "Norrlandsturné". Inga specifika platser. Norrland är stort. I regel säger sörlänningar endast NORRLAND. För några år sedan var det en person som visste att jag kom från Piteå. Han namngav en person och frågade; undrar om du känner "Dan" han bor i Östersund. Jo, tjena. Det är väl ca 40 mil dit. Eller känner du "Kenneth" som bor i Sundsvall? Det är 49 mil enkel väg mellan Piteå-Sundsvall. Skärpning!

Selma

SELMA fyller 10 år 2021. Hon bor tillsammans med Daniel, Linda och Mateo.

Från Hippie till Medelsvensson

Igår Hippie och Flower Power. Idag en åldrande Medelsvensson.

Värdegrund...

För nåt år sedan kom jag i diskussion med en person som i slutet av samtalet ville framhålla sin dyrbara värdegrund. Han deklarerade att vi hade olika värdegrunder. Varav min inte riktigt accepterades i hans ögon tydligen. När jag då och då har tagit människor i försvar, som råkat ut för våldsamheter, t ex attentatet på Drottninggatan 2017, där 11-åriga Ebba Åkerlund dödades, så har samma person lyst både med sin frånvaro och kommentarer med sin "dyrbara värdegrund". När jag uttryckt min avsky över våldtäkter, mord, skjutningar så har samma värdegrundsivrare varit som bortblåst. Nåja, livet går vidare ändå.
 
Roger.

Semester /1969

På semester med tjocka släkten. Fr v min mor, stående bredvid min far, faster Emmy, farbror John, Ivan och Elsa. Emmy och Elsa var systrar till min far. Emmy Risberg och Elsa Lundmark. Om jag inte är ute och cyklar så gick resan till Östersund, Gäddede och däromkring. Det här var ju långt innan mobiltelefonen gjorde sitt inträde. Min farmor Hanna som då var 81 år gammal, bodde på ett äldreboende i Hortlax. För att kolla upp hur det var därhemma, så ringde vi från en telefonkiosk och fick beskedet att hon inte mådde bra. Det var då som vi avbröt hela semestern och åkte hem. Farmor avled den 7 januari 1970.

Huset målas /1972

 
Min far.
 
Min svåger.
 
Nästa gång huset målades var sommaren 1990. Då var det jag och kusinen Sune som målade. 2013-14 så målades det ännu en gång. Det var jag och sonen Daniel.
 
 

Surströmming våren -77

 
Trots att sommaren och värmen inte slagit ut i full blom, så dukades det för surströmming hemma på vår tomt. På bilden ses John, Valter, My, Gerd, Linnéa och Henning. Den gula bilen som hette Vaz, tillhörde min faster Sigrid och hennen man Valter från Vidsel.
 
 
Vid bordet sitter Gerd, Sigrid, Henning och Olle. Mina föräldrar ses stående t.v. och t.h.
 
 
Faster Sigrid. Tvilling med min pappa. Nästan varje gång vi hälsade på så skulle Sigrid ha en kram av mig. Många fina minnen av faster Sigrid.
 
 
Som sagt min far och Sigrid var tvillingar. Födda den 19 februari 1923. Då den här bilden togs så var syskonen fyllda 54 år.
 
 
När syskonen firade sin 50-årsdag så blev det en god middag för nära och kära på Konrads i Älvsbyn.
 
 
Vid bordet; moster Linnéa, Valter, Mathias och min kusin My.
 
 
Det verkar som om Mathias, 3 år, suckar när han ser och luktar på den sura strömmingen.
 
 
En person som inte suckade var svågern Henning Höglund. Henning åt med god aptit.
 
 
Om detta vittnar Hennings tallrik. Princepaketet ligger tryggt vilande bredvid.
 
 
Aptiten verkade vara god. Åtminstone hos min syster.
 
 
 
 
Pappa John, kusinen My och farbror Valter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pappa i skidspåret /1971

Våren 1971 drabbades min far av sjukdom. Han var tvungen att sjukskriva sig och intaga sängläge, något som var väldigt ovanligt för att vara min pappa. Samtidigt så fick han penicillin. Han blev till och med ordinerad att motionera, därav skidorna. Men det blev allt sämre. Tydligen hade han drabbats av en infektion i kroppen. Inte förrän på försommaren kunde han börja arbeta igen. Bilden togs hemma på tomten i Hortlax. Foto: Roger Lindqvist.

Midsommar med släkten i Arjeplog /1973

Midsommaren 1973 åkte vi upp till Arjeplog tillsammans med John och Emmy Risberg och Gunnar och Aina Lindqvist. Längst till höger står jag och min mamma. Det var min pappa som knäppte bilden utanför Silverhatten i Arjeplog. John Risberg står med en skylt med namnet "Vauka" på. Vauka var en vandringsled häruppe. Många år därpå så spelade jag med en dansorkester på Silverhatten.

Bärplockning /1970

 
På hemväg från Gällivare i slutet av sommaren 1970 stannade vi av någonstans och plockade lite lingon. Morfar använde sig av en vanlig påse. Min mor med en genuin bärplockare och min far använde en kakburk.

Livsnjutaren i vårsolen /1973

 
I mångt och mycket så var min pappa en livsnjutare. Visst fanns det gråa moln på hans himmel också, men om de rätta omständigheterna fanns, så njöt han i fulla drag. Det fanns några viktiga ingredienser: kaffe, snus, takdropp, fågelsång, Aftonbladet och Piteå-Tidningen, och klangen av Hortlaxkyrkans klockor. Pappas föräldrahem låg ett stenkast från vårt hus. Jag kunde inte undgå att se att han hade pjäxorna på fötterna. Stora delar av hans släkt bodde i området. Året 1973 den 19 februari fyllde pappa och hans tvilling Sigrid Karlsson 50 år. Faster Sigrid bodde i Vidsel med sin familj. Vi hade en stor släkt på pappas sida som vi umgicks med. Vid 63-årsålder förstår jag vilken bra barndom jag hade. Tacksamheten är stor. Jag fick även lyckan att behålla mor och far upp i hög ålder. Pappa dog vid 82-årsålder den 4 juni 2005. Mamma var 88 år när hon somnade in på pappas födelsedag den 19 februari 2018.

Hos Emmy och John /1968

Den här bilden är så oskarp att jag inte kan identifiera alla som sitter samlade omkring bordet. Närmast kameran; fr v faster Emmy hennes man John Risberg i vit skjorta, till höger farbror Gunnar, bror till min far. Bredvid honom Aina hans hustru. Bredvid Aina ev. min mamma Maj-Gerd. Till höger om Emmy sitter min far, John Lindqvist. Bredvid honom kanske min svåger Henning Höglund? Kanhända min syster till Gerd till höger om honom? Bilden togs hemma hos Emmy och John Risberg i Hortlax, nyårshelgen 1968. Om jag inte minns alldeles tokigt så firade mina föräldrar nyårsaftonen hemma hos Aina och Gunnar i Övremarken, som var våra närmaste granner i många år. Den kvällen så satt min morfar hemma hos mig. Jag hade fyllt 11 år i september 1968.
 
Morfar fyllde 69 år den 21 juli det här året. Min far fyllde 45 den 19 februari, min mor blev 39 den 14 maj. Idag är Emmy, John, Gunnar, Aina samt mina föräldrar avlidna.
 

Jubileumssommaren 1971

 
Året 1971 fyllde Piteå 350 år. Mina föräldrar besökte de olika evanemang som fanns det här året. Min mor har jublieumshatten vilande på sitt huvud. Den var gjord av frigolit med ett märke längst fram. Hatten fanns kvar i många år tills den en dag behagade gå sönder. 2021 fyller Piteå 400 år. Födelsedagen går av stapeln den 12 maj. Jag satt själv med i gruppen - PITEÅ 400 ÅR - tills jag hoppade av.

FRED fyra viktiga bokstäver

 
Min far låg ute på Östersjöns farvatten på Pansarfartyget Drottning Victoria när budet om FRED kom. Hela Stockholm var i glädjeuppror berättade han för mig. Det kändes skönt att få åka hem till Piteå igen, sa han till mig vid ett tillfälle.

THE BEATLES

 
 

Barndomskompis från förr

 
Torgny och jag bodde i samma by granne med varandra. Han var två år yngre än mig. Vi tillhörde samma gäng som under barndomssomrarna byggde kojor, badade, cyklade och busade. Vintrarna var de väl skidor och byggande av snögrottor som gällde. Omkring 1970 så flyttade Torgny och hans familj. Kontakten bröts. Det skulle ta ungefär 45 år innan vi återigen skulle ses och höras. Det var facebooks förtjänst. Sommaren 2019 stod han utanför våran dörr. Vi hade mycket att tala om av naturliga skäl.
 

Gösta Ekman d ä & Ingrid Bergman

 

En blick i backspegeln

I 12 år har jag skrivit på min blogg. Men vem är det då som läser den? En del har gett sig tillkänna, men den övriga delen då? Det finns läsare i olika länder. En hel del i USA. I Frankrike, Thailand, Norge, Finland, Danmark, Polen m fl. Men det finns ytterligare läsare i Sverige. Det känns ibland som att publicera saker rakt ut i tomma luften. Några får jag respons på, medan andra går spårlöst förbi. En konstig känsla.
 
Det har varit många släktbilder på sistone, det finns en tanke bakom det. Under kategorin släkthistorier samlar jag allt som rör min släkt. Tanken som jag nämnde hur tänker jag? Jo, en dag är jag borta. En dag kanske barn eller barnbarn blir nyfikna på sin egen historia. Då är det en hjälp på traven, hoppas jag, med att visa bilder och där berätta om personer, om händelser om kuriosa saker. Som t. ex när jag häromsistens berättade om den första tvättmaskinen vi hade. Vem som hade sålt den osv. Eller när jag berättar om min morfar Sanfrid. Om mina föräldrar. Det är guld värt att upptäcka en bild och en förklaring till denna som du och jag har anknytning till.
 
När barnbarnet Max sov över hos oss för ett tag sedan så visade han på bilder som han hade hittat på nätet. Alla bilderna av honom och hans kusiner fanns på bloggen. Han tyckte det var kul. Alla behöver vi en historia hur det hela ligger till, även om många är hur ointresserade som helst. Men det kan komma en dag då ointresset övergår till ett intresse. Jag samlar på minnen. Man ska se framåt brukar det heta. Helt rätt. Men utan en blick i backspegeln blir det som en födelsedagstårta utan ljus. Eller en bil utan hjul. Det är min fasta övertygelse. Det viktiga är också att berätta medan minnet fortfarande finns kvar. Vem vet hur länge jag kan minnas?
 
Min pappa drabbades av Alzheimers när han var i 75-76-årsåldern. Inom loppet av nåt år hade han tappat allt. Hans en gång så fina minne var borta. Min mamma drabbades av en demenssjukdom i början av 80-årsåldern. En hög ålder visserligen men tragiskt ändå. Därför gäller det att ta tillvara det som ännu finns i behåll. Därför tänker jag fortsätta att dokumentera. Medan tid finnes.
 
Roger.

Lill-Babs & Bengt Sändh - Parkkväll i Piteå /1971

 
Foto: Roger Lindqvist.
 

"Säg det med ett leende å med en glimt i ögonvrån"

Här ligger långhårige och skäggige Lindqvistarn mitt i pandeminträsket och skrattar. Ja, hade det varit bättre om man hade stoppat huvudet ner i toan? Tror icke det. I morgon hade jag tänkt börja så smått att klättra på väggarna. Eller kanske sova ute på balkongen hela helgen. Jag försökte skratta bort eländet, men tyvärr så sattes nog skrattet i halsen. Covidföljetongen fortsätter.
 

Pappa /1973

Trots dålig kvalité så kan man urskilja min pappa på bilden. Bilden togs hemma i vardagsrummet, eller kammaren som vi brukade säga.
 

Farsan, jag och en väderkvarn /1972

En sommardag 1972 tog min mamma den här bilden. Väderkvarnen som ses var Arvid Öberg upphovsman till. Arvid bodde inte så långt ifrån där vi bodde. Han konstruerade dessa kvarnar och sålde dem. Det var hos Arvid Öberg och hans hustru Dagny som pappa brukade deklarera varje år i februari månad. Jag har hört sägas att Arvid var en matematisk begåvning. Arvid och Dagny är borta sedan länge. Pappa var 49 år på den här bilden. Jag skulle strax fylla 15. En långhårig 14-åring alltså.

Pappa /1973

Undrar vad farsan har i kikaren?
 

Det gamla Piteå /1957

Affären med kläderna i skyltfönstret hette Charmette. Gatan hette och heter fortfarande Uddmansgatan. På den här bilden så var biltrafiken tillåten, men nångång på 90-talet så blev det förbud med biltrafik. Min syster Gerd jobbade på Charmette 1969-70.
 
Svante Ljungqvist heter fotografen. Jag har lånat bilden via Leif Lidman.

Mamma, morfar och en rabarberplanta /1972

Min mamma och min morfar sommaren 1972. Om man sak döma av bilden så är väl det mest troliga att morfar Sanfrid plockar bort ogräs. Samma sommar gick de Olympiska spelen i München. Vinter-OS gick av stapeln i Sapporo. Jag minns glädjen när Tre Kronor spelade 3-3 mot Sovjet. Det var lycka.
 

Det röda huset

 
Mammas och pappas rödmålade hus med vita knutar.
Jag saknar er.
 
 

INGMAR NORDSTRÖMS

 
Fr v Bo Jansson, Sven Schill, Sten-Åke "Steine" Lindberg, Gunnar Sandevärn, Bert Månson och Ingmar Nordström. Idag är Sten-Åke och Bert avlidna.

Mor och syster /1972

 
På den 1-åriga altanen sitter min mor och syster och njuter av augustivädret. När den här bilden togs fanns ännu inget altantak, det gjordes klart 1972-73. Svågern Henning hjälpte till att bygga vill jag minnas. Mamma var fyllda 43 och min syster 24. Naturligtvis var det jag som tog bilden.

Semester i Arjeplog /1973

 
På semester i Arjeplog med delar av tjocka släkten sommaren 1973. Fr v Maj-Gerd och John Lindqvist, John och Emmy Risberg och Gunnar och Aina Lindqvist. Tyvärr har jag glömt namnen på getterna. Tjocka släkten var i det här fallet släkt på min pappas sida. Roger tog bilden.

Bland serietidningar och julpynt /1968

 
På köksgolvet med en massa serietidningar, 11-årige John Roger Lindqvist. Julgranen tittar fram till höger i bild. Den vita "grejen" är vår första tvättmaskin. Säljaren hette Hilding Holmqvist som längre fram i livet gick under namnet "Hotellkungen". Som hotellkung blev han också ägare av Piteå Havsbad. Hans bror Knut "Knutte" Holmqvist var säljare på Ramus där han sålde bl a grammofonplattor, stereoanläggningar mm. Bilden av regalskeppet Vasa hängde på samma plats i många år. Upprinnelsen var att min mormor Beda Lundgren såg bilden på ett veckotidningsomslag och satte den bakom glas och ram. Hur den hamnade i mitt föräldrahem vet jag inte. Min mor tog bilden på min inrådan i december 1968. Redan då var jag intresserad av film och foto. Naturligtvis även musik och trummor.

Pyssel på tomten /1972

 
 
Pappa pysslar på med både gräsklippning och lite annat smått och gott sommaren 1972. Om jag inte minns fel så målade vi om huset den här sommaren. Svågern Henning var också med och hjälpte till. Vi hade konverterat till oljeeldning och satte en stor tank vid sidan av altanen. Den skulle byggas in. Både pappa och hans svåger Olle Dagbro bosatt i Gällivare hjälptes åt.
 
 
Min mosters man Olle var med om att "klä in" oljetanken vid altanen. Samma tank forslade vi bort några år innan flytten från huset. Det var förresten min kusin Sune Karlsson som hämtade den på sin lastbil och forslade bort den till skrotupplaget. Oljeaggregatet sattes in 1972. Dessförinnan var det vedpannan Norah från 1957 som skötte uppvärmningen. Norahpannan finns kvar. En av sönerna har en liknande Norahpanna tillverkad 1954.

Camping i snön /1973

 
Vid campingbordet sitter min faster Emmy Risberg med maken John. Till höger en annan John, min pappa, med skidpjäxorna på fötterna. Platsen var Fagerheden. Min mamma var också med men hamnade utanför bilden. Det var jag som fotograferade. Campingbordet och stolarna som vi köpte under 60-talet finns kvar än idag.

Towa Carson & Lasse Lönndahl /1971

 
 
"ICANDERPARADEN" sommaren 1971 på Norrstrandsområdet i Piteå. På scenen, Towa Carson och Lasse Lönndahl. Jag var där med min kamera. Mitt under föreställningen blev det ösregn. PT-fotografen Nils Ögren kom upp på scenen för att ta några bilder. Detta föranledde Towa Carson att skoja med honom, att han skulle ta bilderna på henne istället för Lasse Lönndahl. Det här var en del av en kampanj som ICA-butikerna i landet hade.

LUDWIG VISTALITE /1974

Trummorna köpte jag i Melker Öhmans musikaffär Tangenten på Lillbrogatan i Piteå, 1973. Jag spelade då i John Harrys orkester.

Vårvintern /1971

Pappa med famnen full av Gullfiber. Den här våren/vintern inredde min far och min fasters man John Risberg ett rum i vårt hus. Det är John Risbergs gröna VW som skymtar till höger i bild. John hade egen skomakarverkstad i Hortlax i många år. Men så småningom övergav han skomakaryrket och blev snickare på Hortlaxhus istället. Pappa jobbade på Wallboardfabriken i Piteå.

På tomten, våren 1973

Min mamma på bron pratar med dagbarnet Annika Grahn/Öberg. Den röda Volvon tillhörde en jobbarkompis till min pappa som hette Tommy. Han hjälpte min far att byta fönster i mitt pojkrum. I höger bildkant ses min mini-cykel som den kallades, av märket Fram. Den köpte vi hos Algot Holmqvist i hans cykelaffär/verkstad på Kullbacken i Maran i juli 1969. Det blå biltaket som skymtar ovanför mors huvud, var våran VW TL årsmodell -66?

Julafton 1968

Innan vi åkte till min moster Elly och hennes familj på Krangatan i Piteå, förevigade jag mina föräldrar mitt i snöandet. Bilden togs på våran tomt innan avfärden. Undrar om inte den där bilen i bakgrunden var svågern Hennings röda Opel Kadett? Det syns nämligen en liten röd "fläck" på biltaket mellan mina föräldrar.
 

I köket sommaren 1971

Min mamma på kökssoffan i vårt kök, sommaren 1971. Den dåliga bildkvalitén får skyllas på min undermåliga kamera.
 
 
 

Sparktur våren 1973

Min mamma fångade jag på bild när hon körde sin brunmålade sparkstötting på Innimarksvägen i Hortlax, 1973.
 

Födelsedagsbarnet

Andreas, idag den 13 februari 2021. För 39 år sedan så var han vid den här tidpunkten inte fullt 4 timmar gammal.

Scenkläder 1973-1999

Alla scenkläder finns inte med. Under sommaren och hösten lånade jag ut både kläder och de affischer jag har sparat genom åren.
 
 

Vpl Lindqvist, John

 

Menige Lindqvist /1979

Soldaten Lindqvist på hembesök en kort tid före muck våren -79. Bilden togs av min mamma i vardagsrummet i mitt föräldrahem.

GRATTIS ANTE!

Idag fyller Andreas 39 år.
Född den 13 februari 1982 kl 18:04 på BB i Piteå.
 
 
Till höger Andreas, bredvid brorsan Daniel som fyllde 34 den 20 januari. Nästa son som fyller år heter Robert, som blir 37 år den 10 juni.
 
 
 

Till alla er som valde att gå före

Vad är det man söker i döden,
som inte finns i livet?
 
Roger Lindqvist.

Där du är

Där du är vill jag också vara.
 
Roger Lindqvist

Mamma /1975

Här sitter hon i hammocken.

Våren -77

Pappa, på altanen våren 1977.

En dag tog tiden slut...

 
Mamma och pappa i sitt husvagn. Borta är mina föräldrar. Borta är deras älskade husvagn. Borta är somrarna på Ladrike camping. Borta är umgänget med de nära och kära. Borta är besöken hos släkt och goda vänner. Ingenting är längre som förut. Kvar finns endast en gravsten på kyrkogården med era namn, som visar att ni en gång har levt.
 

ULF STERNER 80 ÅR

Den här affischen hängde på hedersplats i mitt pojkrum en gång i tidigt 1970-tal. GRATTS på födelsedagen.
 

Flitpengar på Furunäset /1969

 

Fynd vid Hortlax-Avan /1957

 
Piteå-Tidningen ¤ 1957-03-14
 

Mathias våren -77

 
 
 
 
 
 
 
Min syster Gerds son. På den sista bilden härovan är det Mathias mormor Maj-Gerd som är på väg in i huset efter att hon serverat barnbarnet Mathias nybakade kubbar och ett glas mjölk. Den senapsgula bilen är min. Det blev min allra första bil. Datsun 1200 72:a.

Pitsundsfärjan

 
Piteå-Tidningen ¤ Den 27 oktober 1962
 

Hortlax-komminister

 
Piteå-Tidningen ¤ Den 12 februari 1962.

"Sladdkrock i Bergsviken" /1962

 
Piteå-Tidningen ¤ Den 12 december 1962

I vårsolen 1981

Två vackra flickor på samma bild; Elisabeth och katten Sessan.
 
Det här året bodde jag och Elisabeth på Furubergsvägen 6A i Munksund. Men vi gjorde många och långa besök hemma hos mina föräldrar i Hortlax. Vilket alltid var lika uppskattat av alla parter.
 
Sessan fick vi av min jobbarkompis Brage Lindgren som bodde i Öjebyn. Tyvärr så avled Brage för några år sedan. Vi hade en bra personkemi jag och Brage. Tänker på honom ibland.
 
Lilla älskade Sessan.
 
Sessan bodde i lägenheten med oss. Men hon fick följa till Hortlax många gånger, då trivdes hon att vara ute i det fria.
 
 
 
Här ligger min mor och njuter av vårvindarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En sommarkväll vid solväggen

Den här bilden togs sommaren 1965 hemma i Hortlax. Vid bordet sitter jag med min katt, min far min farmor och min mor. Dagmar hette fotografen.
 

Våren -79

Volvo 242 årsmodell -76. Slukade bensin.
 
Hemma på besök, några dagar före muck på 5:e kompaniet I19 i Boden. Efter 7,5 månad började man se ljuset i tunneln. Min mamma tog bilden hemma i köket i Hortlax.
 

SCHYTTS

 

Kent-Alfs

 

Cigarettmunstycke utan cigarett

Tack och lov så röker jag inte. Men det här munstycket saknar ju en cigarett, det vet jag.
 

Brylcreem 2 kr

En tub med Brylcreem i samlingen. Endast 2 kr.

Drunkningstillbud i Tingsholmen /1962

 
7-årige Kurt Öhlund och hans räddare, Jonny Nilsson, 15 år, på den brygga där den lille var nära att mista livet. I bakgrunden det förrädiska barklagret.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ tisdag den 31 juli 1962

Cool Candys turnébuss

Fr v trummisen Stephan Möller och sångaren Steinar Nilsen. Detta var en senare upplaga av Cool Candys.
 
Bilden har jag lånat av Stephan Möller.

Nyårsafton 1980

 
Jag botaniserar i mina gamla smalfilmer, och se vad jag hittade; jo Elisabeth, 22 år gammal hemma på en fest på Furuberget med Göran och Helena nyårsaftonen 1980.

Hemma hos oss våren -77

Pappa målar en fönsterlucka våren 1977.
 
Ordning och reda, var min pappas motto.
 
Här har han fått sällskap av min morfar Sanfrid.
 
Samtidigt kommer min mamma gående efter ett besök hos grannen Irene Johansson i det vita huset. Vi brukade byta tidningar med varandra. Vi hade Piteå-Tidningen, Irene och Ivar Johansson hade Norrbottens-Kuriren. I förgrunden ses morfars cykel.
 
Min mamma fyllde 48 år den 14 maj det här året 1977. Min pappa fyllde 54 år den 19 februari samma år. Morfar fyllde 78 år den 21 juli sommaren -77. Jag skulle 20 år den 26 september.
 
 
 
 

Vaktmästeriet - Furunäsets sjukhus /1978

Följande mannar fanns på vaktmästeriet i januari 1978:
 
Stig Åkerlund, Göte Asplund, Göte Lindkvist, Olle Lindgren, Leif Öberg och Harry Löfgren.
 
Juni semesterperioden:
 
Göte Lindkvist, Göte Asplund, Leif Öberg, Olle Lindgren, Harry Löfgren och Stig Åkerlund. Vikarier: Mikael Isaksson och Lars Ceder.
 
Juli:
 
Göte Lindkvist, Göte Asplund, Leif Öberg, Stig Åkerlund, Lars Ceder, Roger Lindqvist, Olle Lindgren, Harry Nilsson, Hans Fahlman.
 
Den 7 augusti 1978 ryckte jag in i lumpen. Muckade den 23 mars 1979. Istället kom Sven Pettersson, Gudrun Andersson (Roslin) och Viktor Grahn.
 
Oktober:
 
Olle Lindgren, Leif Öberg, Göte Asplund, Harry Nilsson, Stig Åkerlund, Göte Lindkvist, Sven Pettersson, Stefan Strandberg.
 
November:
 
Göte Lindkvist, Olle Lindgren, Göte Asplund, Leif Öberg, Stig Åkerlund, Stefan Strandberg, Harry Nilsson, Viktor Grahn.
 
December:
 
Stig Åkerlund, Göte Asplund, Göte Lindkvist, Leif Öberg, Olle Lindgren, Harry Nilsson.
 
------------------------------
 
 
 
 
 

Kalle Anka & Jag

 
 
Varje torsdag i många år så var den vanliga ritualen att åka till kiosken för att köpa en Kalle Anka-tidning.

Loke och böckerna

Loke undersöker en av farfars bokhyllor. Bilden togs för några år sedan.

JAN ÖJLERS

JAN ÖJLERS i Elfsborgs matchtröjor.

Hemma på tomten våren -77

Pappa målar en fönsterlucka. Bakom honom står hans Datsun 1200 parkerad. Mitt i bild ses min systers kille Hennings avställda Opel Kadett som han köpte ny 1966.
 
I en solstol sitter min mamma med sitt handarbete.
 
Till råga på allt så har hon lånat min röda vinterjacka.
 
Ja, men vad är det hon då gör? Vi får väl titta lite närmare...
 
Broderier till en ny stramaljtavla?
 
Medan mina föräldrar målar och broderar, så är kläderna ute på vädring.
 
Till och med mina blågula strumpor hänger på tvättlinan i sällskap med min mors vita strumpor.
 
Pappa tar sig en paus från målandet.
 
Mamma kisar mot den efterlängtande vårsolen.
 
Sen så börjar broderiet om igen.
 
Vårsolen håller sakta men säkert på att äta upp den snö som finns kvar på tomten.
 
Undrar egentligen vad mina föräldrar sa till varandra?
 
Mamma har återgått till solstolen igen för en stunds välbehövlig avkoppling.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Välkommen till världen

 
 
 
Hemma med våran förstfödde på Furubergsvägen 6A Munksund. Katten Sessan fick också vara med på bild. Sessan hämtade vi hos min arbetskompis Brage Lindgren på Violingatan i Öjebyn i slutet av 1980. Den förstfödde fyller 39 år den 13 februari 2021. Han har idag eget lantbruk i Hortlax.
 

En dag i livet

En dag i livet, slutade jag ta
allting för givet.
 
Roger Lindqvist.

ROLF ÅHMANS /1977

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ROLF ÅHMANS ORKESTER I RIMJOKK, DEN 1-2 JULI 1977.
 
HASSE ERIKSSON - GITARR, SÅNG
 
ROGER LINDQVIST - TRUMMOR, SÅNG
 
SUNE ANDERSSON - GITARR, SAX, SÅNG
 
GUNNAR SANDBLADH - HAMMOND, PIANO, SAX, SÅNG
 
JAN-OLOF HÖGLUND - BAS
 
Henning Höglund filmade.
 
 
 

Husvagnar

 
 
 
 
1967

Mateos present

Mateo öppnar sin födelsedagspresent...
 
Hmm...
 
En hund. Undrar vad Selma ska tycka?
 
 

KABE 1968/1975

KABE 1968
 
 KABE 1975

CABBY 1973

 

FORD -56

 
 

NASH 1955

 

Plymouth 1953

 

VOLVO PV 544 SPORT DE LUX

 

Fest med Rolf Åhmans juli 1978

Nära varandra. Inte undra på, man var ung och störtförälskad.
 
Elisabeth var nyss fyllda 20. Jag skulle fylla 21 i september.
 
Elisabeth, ung och vacker.
 
Det var i juli 1978. Rolf Åhmans orkester tog ledigt nån vecka. Då passade vi på att anordna en fest för medlemmarna och deras nära och kära. Midsommarhelgen, den 23-24 juni spelade vi i Sörbyparken. Dagen därpå i Logen Tallheden, Altersbruk. Den 21-22 juli spelade vi i Kanis Logen, Älvsbyn och dagen därpå i Furulogen, Kalix.
 
Festdeltagare: Hasse och Elvy Eriksson, Sune Andersson och Maud Berg, Gunnar och Lisbeth Sandbladh, Roger Lindqvist och Elisabeth Öhlund, Henning Höglund och Gerd Lindqvist samt Sven-Åke Andersson. Henning och Gerds son Mathias, 4 år, var också med, innan han blev alltför trött. Festen hölls hemma i Hortlax.
 
Det tråkiga är att Gunnar Sandbladh och Maud Berg är borta idag. Båda gick bort i början av 50-årsåldern.
 
 
 

Lunch hos mamma och pappa

Två av sönerna, Andreas och Daniel vilar ut på soffan efter en lunch hemma hos oss häromdagen. Den tredje sonen Robert, var på annat håll någonstans i Norrbotten.

DODGE 1954

 

HILLMAN 1957

 

Opel Olympia

 

SAAB - 92

 

MATEO

 
En bild som Mateos pappa har tagit.
 

Mateo fyller 1 år idag

Idag fyller MATEO LINDQVIST 1 år. Ikväll ska farmor och farfar på födelsedagskalas.
 
GRATTIS MATEO!

Pelle & Selma Lindqvist - 4.2 2018

På fönsterposten vilar Pelle, medan hans sambo Selma föredrar det lite mer mjuka sängunderlaget. Pelle finns inte längre. Han dog i februari 2020 16 år och 8 månader gammal. Selma hon är fortfarande med i matchen. Selma fyller 10 år under 2021.

Hårda och godhjärtade

Ibland har jag en känsla av att det är män och kvinnor
med hårda hjärtan som styr vår värld,
medan de godhjärtade människorna ser på.
 
Roger Lindqvist.

Fjärilar i magen

Högt ställda förväntningar slutar i regel
med fjärilar i magen.
 
Roger Lindqvist.

Att leka Gud

 

Lediga platser - Vid Furunäsets sjukhus, Piteå /1969

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredag 31 oktober 1969.

LENNES med ROSE-MARIE

Piteå-Tidningen ¤ Fredag 31 oktober 1969
 

Sanfrid och Mathias /1977

 
 
 
Tre bilder föreställande min morfar Sanfrid och hans barnbarnsbarn Mathias då 3 år gammal hemma i köket i mitt föräldrahem våren 1977. Morfar Sanfrid skulle fylla 78 år den 21 juli samma sommar.
 

Tack för kexen Agnetha...

Jättegoda, vilket gjorde att hustrun gärna vill ha receptet. Så om du har tid och lust får du gärna skriva ner det.
 
Hälsningar
Roger o Elisabeth.

Alvedonförbundet

Om du i ditt huvud hör ett dån,
ta då omedelbart en Alvedon.
 
Roger Lindqvist, Alvedonförbundet.

Julafton för The Beatles /1964

Norra Västerbotten ¤ 1964-12-12

John Lennon i Danmark

 
Piteå-Tidningen ¤ onsdagen den 14 januari 1970
 

Beatles 1964-års idoler

 
Norra Västerbotten ¤ 1964-12-21
 

John Lennon säljer håret

 
Piteå-Tidningen ¤ 1970-02-06
 

John Lennon bildar ny popgrupp

 
Piteå-Tidningen ¤ 1970-04-18

Paul McCartney gifter sig?

Norra Västerbotten ¤ 1967-12-27
 

Paul McCartney har valt sida

 
Piteå-Tidningen ¤ tisdagen den 14 april 1970
 

THE BEATLES-LAMPAN

 
Norra Västerbotten ¤ 1964-09-24
 

The Beatles säger nej.../1968

 

The Beatles i fredsfestival /1968

 

Beatles tas i örat

 
Norra Västerbotten ¤ 1967-11-10

Beatles-feber i Köpenhamn /1964

 

Paul McCartney grips i Göteborg /1972

Piteå-Tidningen ¤ 1972-08-12

Anita Lindblom /1961

På den här sidan finns även Lill-Babs, Siw Malmkvist, Gunnar Wiklund och The Violents representerade.

Mamma

 
Bilden tog jag den 1 februari 2015 på Hortlax äldreboende. Det är snart tre år sedan min mamma avled i sin säng på sitt boende. Vi var tre personer som satt bredvid henne när hon tog farväl av livet. Det var jag och två av sönerna, Andreas och Daniel. Den 19 februari kl 18.23 var det över. Hon blev 88 år gammal.
 

Hemma hos Lill-Babs /1962

 
 

Robert Kennedys död /1968

Den här dagen minns jag mycket väl. Jag fick höra nyheten om attentatet samma dag under en rast i Hortlax Centralskola. Det var nyhetsreportern i USA Arne Thoréns röst som både jag och och många av de andra skoleleverna hörde den här dagen. Attentatet hände klockan 08.00 svensk tid. Robert Kennedy avled dagen därpå av sina skador.

I potatislandet, sommaren 1977

Pappa i potatislandet hemma på tomten i Övremarken, Hortlax 1977.
 
Med på bilden finns även Gerd, Henning, Mathias och min mor. Bilderna är från en smalfilm med min ljudfilmskamera som jag köpte i december 1976 på Jowa i Piteå. Bildernas kvalitét blir därefter.
 

Det börjar bli en aning tjatigt

Det började i 1:a klass 1964. Historielektionerna om Hitler och det andra världskriget. Det fortsatte fram till 9:e klass i grundskolan. Den statliga televisionen visade dokumentärfilmer hur kriget började så även hur och när det slutade. Samt dess eftermäle med bl a Nürnbergrättegången 1946. Hitlers ondska var ständigt närvarande. Det var hemskt, det tycker jag, även än i dag 2021. Men det var alltför enögt skildrat. Medan våra många kanaler fortsätter med idag färglagda filmer om andra världskriget, så fattas det ju något i den här historien. Den kommunistiska delen talas det aldrig om. Det Stalin gjorde var ju ännu värre om man nu ska basera det på antalet döda. Varför fortsätter alla dessa kanaler att spy ut historierna om despoten Hitler när man inte ens törs nudda vid det kommunistiska helvetet och dessa fruktansvärda ondska? Varför? Ibland vill jag bara skratta åt eländet. Kan svaret på den frågan vara så enkel att de män och kvinnor som ansvarar för svensk media själva är kommunister?
 
Janne Josefsson har ju faktiskt gett den här frågan ett svar: Jo, den största delen av dem som arbetar inom media röstar vänster. Man är alltså part i målet. Man driver sin egen agenda. Tänk då på alla de stackare som hjärntvättas utan att veta om det. En ruskig tanke i ett land som skryter om sin yttrandefrihet och demokrati. Idag kallas alla som har en annan syn än den vänstra för nazister och fascister. Ett sätt att skrämma oliktänkande till tystnad. Det är ju de oliktänkande som vi har hjälpt genom åren. Vi har ju förbannat alla de länder som behandlat oliktänkande som djur genom att kasta dem i fängelse. Ryssland är ett exempel. Våra egna oliktänkande i Sverige då, hur gör vi med dem? Jo, vi förlöjligar dem och kallar dem som jag tidigare sa som fascister. Hur kunde det bli så här fel?
 
Roger Lindqvist.

Att inte förstå

Ibland kan jag inte förstå vad andra tycker
jag ska förstå.
 
Roger Lindqvist.

I din skugga

Jag har inget emot att stå i din skugga,
så länge du inte skymmer sikten.
 
Roger Lindqvist.

De innersta åsikterna

Man känner inte en människa till fullo,
förrän man vet hennes innersta åsikter.
 
Roger Lindqvist.

Acke Svensson

Karl-Axel "Acke" Svensson f. 1943, Karlskoga. Acke samarbetade en hel del med Sten & Stanley som låtskrivare. Ofta tillsammans med Ebbe Nilsson.
 

RSS 2.0