Cornelis Vreeswijk - Den flygande Holländaren

Cornelis Vreeswijk f. 8 augusti 1937 IJmuiden, Nederländerna d. 12 november 1987 Katarina församling, Stockholm.

Renault Daphine /1962

 

Faster Elma och bågen

Min ingifta faster Elma vid maken Svens mc någongång på 50-talet.
 

Med friskt sinne

I en frisk värld, och i ett friskt sinne,
reagerar man.
I en mindre frisk är man tyst!
 
Roger Lindqvist.

Carl Larsson - Sundborn

CARL LARSSON f. 28 maj 1853 i Gamla stan, Stockholm d. 22 januari 1919, Falun, Dalarna

Margit Carlqvist /1954

Skådespelerskan MARGIT CARLQVIST f. 11 februari 1932.

CALTEX - 1954

 

Gerd

Min syster i sin killes vita Opel 1966. Bilden togs vid hamnen i Piteå. Lägg märke till hamnmagasinen längst till höger som man var tvungen att flytta när man skulle bygga en jätteaffär på området. Första versionen fick namnet Robin Hood, som senare blev Coop.

Vad vore livet utan dig...

 

Svante Thuresson /1969

I melodifestivalen 1969 slutade Svante Thuressons bidrag Sommarflicka på en 6:e plats. Pugh Rogefeldt skrev text & musik. Vann gjorde Tommy Körberg med Judy min vän.

Bill Haley and his Comets

 

Dragspel från HAGSTRÖMS

 

EKBERGS & JOWA

Idag onsdag besökte vi ett smått kylslaget Piteå. Pga detta så slank vi in på Ekbergs på Storgatan för en kopp kaffe samt en macka rill Bettan och en semla till mig.
 
Elisabeth hade ett ärende på Parelle fd JOWA. I den här lokalen fanns förut en film- och fotoavdelning där Henrik Wiklund brukade stå bakom disken. Det var här jag köpte mig en ljudfilmskamera, ljudprojektor, filmduk och ett projektorbord i mitten av december 1976. Det var en dyr julklapp till mig själv. Grejerna finns kvar men fungerar inte. Däremot så finns alla smalfilmerna kvar. Den julen firade vi hos min moster Malin och hennes man Gösta i Blåsmark. Julklappen hade jag öppnat i förväg för att kunna filma på julaftonen.
 
 
 

Hur mås de´?

 

Sörbyskolan, Hortlax 1930-talet

En skolklass i Sörbyskolan med barn födda 1924. Lärarinnan kan möjligtvis heta Tekla Asplund. Pappas yngre bror Åke Lindqvist tillhörde den här årskullen, tyvärr så känner jag inte igen någon som liknar honom.

The Phantoms

ROBIN BAILEY spelade trummor i gruppen. När Sven Svärd slutade i Sven Ingvars 1968 tog Robin över trumstockarna. Robin var både en duktig trummis och sångare.

GRANKVISTS HANDELSBOD - SALTKRÅKAN /1963

Sittande, Märta Grankvist (Eva Stiberg) Söderman (Siegfried Fischer). Till höger i bild, Nisse Grankvist (Bengt Eklund) och Melker Melkersson (Torsten Lilliecrona).
 
Nisse och Märta Grankvist och kunden Söderman.
 
Allas vår farbror Melker Melkersson. Jag kom i kontakt med en dam som en sommar på 60-talet hade varit med om en höbärgning med Torsten Lilliecrona. Hon sa att den privata "Melker" var ungefär som den roll han spelade i tv-rutan.
 
 

En dag i en klimataktivists liv

En klimataktivist som tyckte att livet var trist,
limmade fast sig på sin egen farstukvist
Händelsen skapade inget större under,
det enda som egentligen hände,
var att byxbaken slets sönder.
 
Roger Lindqvist.

Pricken över I:et

 

Magnusvägen, Hortlax

Foto: Roger Lindqvist - 2022-03-28

28.3 2012 - 28.3 2022

En marsdag för tio år sedan vid Norrbyskolan i Hortlax.

"Honken" Holmqvist /1969

 

Kvartetten Synkopen

SYNKOPEN bildades 1932 av sångare i kören på Oscarsteatern i Stockholm. Gruppen höll på fram till 1964. Omkring 100 skivsidor finns utgivna av kvaretten.

Tommy Tausis /1966

TOMMY TAUSIS f. 22 mars 1946 i Södertälje.
 
Trummis i Tages, Spotnicks m fl

DANSBAND

 

Sgt. Pepper´s Lonley Hearts Club Band

Ett av de mest klassiska albumen. Inspelat mellan den 24 november 1966 - 21 april 1967. Utgivet den 26 maj 1967.

BOB STEWENS

 

Folk och försvar

 

Televisionen på marsch - november 1960

 

Erik Franks kvartett /1950

 

Premiär för uno-X /augusti 1960

 

King Creole /1958

 
KING CREOLE från 1958. I bandet fanns Elvis originalmusiker, Scotty Moore, Bill Black och DJ Fontana.
 

Saknad musikant

Jan Svensson (1960-2021)
 
 
Längst till höger i främre raden ses Janne Svensson. I det här bandet spelade han bas och trumpet.
 
Janne i Perikles från Skåne.
 
 Janne i dansbandet Okej från Sundsvall.
 
 
 
Janne med sin vita gitarr till höger i bild i gruppen Joe´s Combo. De övriga fr v Jannes son Gustaf Afsahi, Jan Hofverberg, Roger Lindqvist, Jan-Olof Joe Eriksson och Janne Svensson.

Kjell-Bertils /1986

 
Kjell-Bertils på folkans scen i Piteå i januari 1986. Orkesternamnet tycktes av vissa medlemmar låta för "töntigt" förslaget var att döpa om bandet till "KÅBES". Men så blev det inte. Det fanns även tankar på att fortsätta men i en annan konstellation. Av detta blev det inget heller.
 
Med på scenen den här kvällen var: Håkan Norberg, sång, keyboard, Robert Öberg, sång, gitarr, kapellmästare, Conny Danielsson, sax, gitarr, Roger Lindqvist, trummor och Kjell Andersson, sång, bas. Den sista spekvällen var det fullsatt i danslokalen. Året 1991 spelade vi för ca 1.000 i publiken. Året 2010 fanns 830 personer på dansgolvet. Sådana publiksifrror var vanliga under hela 70-talet. Goa minnen.
 
 
 

Gnesta Kalle /1955

 

Tompa Jahn /1961

Torbjörn Gösta "Tompa" Jahn f. 12 oktober 1921 d. 28 december 2003. Trumslagare, klarinettist och underhållare. Tompa spelade trummor i dragspelaren Andrew Walters orkester. Han hade även en egen krönika i Accordion Journalen i några år.

Ingmar Nordströms - 1961

 

Idag söndag på ko-besök

 
Avans Lantbruk, Hortlax.
 
2022-03-27

GRETA anno 2065

Då är jag 108 år och knappast längre med i matchen.

Dragspelsträff med Sten Broman

 
Fr v Ebbe Jularbo (1915-1991), Sten Broman (1902-1983), Mogens Ellegaard (1935-1995) och Andrew Walter (1914-1978).

JAN ÖJLERS & MAX FENDERS

Två mycket färgstarka dansorkestrar under 1970-talet. Båda tillhörde skivbolaget Polydor. Sångaren Mats Långström har jag haft kontakt med då och då. Samma sak med Jan Öjlers hustru Lena.

SAAB 1967

 
 
 

Ramus - Piteå

Ramus var ett måste för oss musiker. Det fanns två olika butiker med samma namn på Sundsgatan i centrala Piteå. Det Ramus som ses på påsen var en butik där man kunde köpa grammofonplattor. Den andra "tvilling-butiken" saluförde musikinstrument. Som man kan se på påsen så fanns Ramus även i Luleå, Skellefteå och Umeå. I skivbutiken jobbade Knut "Knutte" Holmqvist, bror till hotellkungen Hilding Holmqvist som avled häromdagen. Hilding började som försäljare av tvättmaskiner. Den första tvättmaskinen vi hade köpte vi av Hildning.
 
Påsen på bilden tillhör Leif Lidmans Piteå-samlingar.

Filmens kungligheter Thor & Julia

THOR ODERT FOLKE MODÉEN (1898-1950)
 
JULIA MARIA VILHELMINA CAESAR (1885-1971).
 
Kung & Drottning av 30-40-talsfilmerna.
 
 

"Vinden ger svar" 1970-01-11

 
Vinden ger svar, kom in på Svensktoppen lördagen den 10 januri 1970. Den låg på listan i 11 veckor som bäst på en 3:e plats. I kompgruppen Salt & Peppar fanns trummisen Stephan Möller, det är av honom som jag lånat det här urklippet. Stephan har spelat med dem alla. Lill-Babs, Spotnicks, The Caretakers, Cool Candys och många, många fler. Michael med Salt & Peppar medverkade i Hylands hörna i januari 1970.

Diktator med känslor?

Kan en diktator ha mänskliga känslor?

Mjölktransport

 
Hämtning av mjölk vid Avans lantbruk i Hortlax, lördag 26 mars 2022. Efter besöket så hälsade vi på hos Andreas, Caroline och Loke.

"Döden bakom styret" DBS /1966

 
 
 
DBS - som vi döpte om till Döden bakom styret.
 

Shopper /1966

 

Aktuellt även idag

 

Studie i brott - Vertigo /1958

Regi: Alfred Hitchcock (1899-1980)
 
Huvudrollerna: James Stewart (1908-1997), Kim Novak (1933-  Kim Novak är 89 år idag.
 
Den här filmklassikern har jag sett åtskilliga gånger.

Lagom är bäst!

Det pratas mycket om "ytterhögern", "högerextremister" osv. Jo, visst, jag gillar det inte alls dvs de högerextrema jag tilltalas inte av det. Men om ytterhögern och extremhögern finns så finns ju även det rakt omvända: extrem vänstern. Varför pratas det aldrig om det? Kan svaret vara så enkelt att media mest består av vänstermänniskor? Något lurt är det i alla fall. Leif GW kallade tidningen Expos medarbetare för aktivister för inte så länge sen. För att förtydliga det: vänsteraktivister. Så en undran till, varför använder sig SVT av Expo som källa? Detta eftersom Expo är mycket vänsterfärgade. En SVT-reporter avstängdes för ett tag sedan när han gick över gränsen för vad som är tillåtet under ett inslag. Hans privata politiska åsikter kom fram, vilket i mina ögon tycker är horribelt. Peter Rawet reporter på Aktuellt stängdes av när han bevakade presidentvalet när Trump så småningom stod som slutlig segrare. Även där kom hans privata åsikter fram i televisionen.
 
För min egen personliga del har jag svårt för allt som är extremt. Vare sig det gäller vänster som höger. Lagom är bäst, som ordspråket säger.
 
Roger.
 
 

COOL CANDYS /1971

 
¤ Arne Nathansohn - gitarr, låtskrivare
 
¤ Gunnar "Stuffe" Wahlgren - saxofon, trumpet, vibrafon
 
¤ Sven-Eric Gissbol - sång, bas
 
¤ Karl-Arne Andersson - klaviaturer
 
¤ Håkan Ljungqvist - saxofon, flöjt, gitarr
 
¤ Einar Svensson - trummor, kapellmäster, låtskrivare mm
 
 
Einar Svensson bildade i mitten av 60-talet skivbolaget anette hemma i Lidköping. Jag frågade Einars son Michael varifrån namnet anette kom ifrån. Tyvärr så hade han ingen aning. Det var nog nåt som min pappa bara hittade på, fick jag till svar. Ordet Go´bitar fick jag en förklaring till, detta av gitarristen Arne Nathansohn. Han berättade att Einar brukade använda just det ordet när han t ex hörde en bra låt, eller de gånger han såg en vacker kvinna. Ordet Go´bitar kidnappades av Bert Karlsson när han bildade sitt bolag Mariann. Då blev det Goabitar, eller Kramgoa låtar.
 

LOKE

 

Stillhetens hav

"Örnen har landat i Stillhetens hav".
 
Låter som poesi i mina öron, men har sin förklaring i månlandningen med Apollo 11 den 21 juli 1969. Månlandaren gick under namnet The Eagle (Örnen).
 
 
 
 

PELLE

I 16 år och 8 månader fick vi förmånen att rå om denna underbara kisse som ibland var mer människa än katt. Vi saknar honom. Pelle hade den förmågan att både lyssna och se oss djupt in i våra ögon när vi pratade med honom. I sådana stunder kändes det som om det bodde en liten människa i honom. Pelle aktade sig mycket noga för både vägar och bilar, vilket fick till följd att han aldrig råkade ut för någon olycka.

I en fotoautomat på Domus i Piteå /1968

 
Här hade jag fortfarande båda mina framtänder i behåll. Men säg den lycka som varar för evigt. Genom en olycka på skolans ishockeybana så försvann den högra tanden detta händelserika året 1968.
 

Rånarluvor, det senaste modet

Varför går så många omkring med svarta rånarluvor på sig numera? Åtminstone i de större städerna. Kan det bero på att man har något att dölja? Man har med andra ord inte rent mjöl i påsen. Nåt lurt är det i alla fall.

När Putin ljuger...

 

Ewa Roos /1969

 
EWA ROOS f. 12 juni 1949

"BULLITT" Steve McQueen /1968

STEVE McQueen f. 24 mars 1930 d. 7 november 1980.
Filmen hade USA-premiär den 17 oktober 1968. Sverige-premiär den 19 december 1968.
 
Naturligtvis så har jag sett filmen några gånger. En klassiker!

Bröderna Nordahl från Hörnefors

¤ KNUT NORDAHL f. 13 november 1920 d. 20 oktober 1984.
 
¤ GUNNAR NORDAHL f. 19 oktober 1921 d. 15 september 1995.
 
¤ BERTIL NORDAHL f. 26 juli 1917 d. 1 december 1998.
 
Familjen bestod av pappa Emil och mamma Nikolina samt tio barn.

Mogenlogen

Mogenlogen på Storheden i Luleå som idag är borta. Arrangören hette Bert Sandberg och hade ett förflutet som arrangör vid populära Logen i Sunderbyn på vägen mellan Luleå och Boden. Innan Mogenlogen revs så förvandlade Bert Sandberg den till en restaurang.
 
Bild: Kuriren
 
Vi spelade i Mogenlogen några gånger i mitten av 80-talet.
 
 
 

Tommy Körberg /1969

 

Skid-SM /1972

SvD ¤ Fredag 24 mars 1972

IKEA /1968

 

Clockwork Orange /1971

Premiär USA 19 december 1971. England 13 januari 1972.
 
Den här filmen såg jag på bio hemma i Piteå och tyckte väl att vissa scener var lite för våldsamma.
 
Regi: Stanley Kubrick (1928-1999).

Krigets dårskap

KRIG, är ett bevis på människans dårskap.
 
--------------------------------------------------------------
Vi är födda med en mun, nå prata då och lös problemen på det sättet istället för att förinta varandra med vapen.
 
Roger Lindqvist.

Natt i Manhattan

Efter min lungoperation i Umeå 2005 fick jag rätt kraftiga mediciner. Så pass kraftigt att jag plötsligt satt i ett flygplan som cirklade runt över Manhattan en natt.

Polarna & Jörgen Edman

 
 

SVEN-INGVARS & MARIANNE KOCK /1962

 

Dagny Carlsson har avlidit

 
Dagny Carlsson har avlidit, 109 år gammal. Hon tog oss alla med storm, denna fina och förtjusande person med sina kloka tankar.
 
Vila i frid, finaste Dagny!
 

Mats Åhlberg f. 1947

 

Hasse Svedberg - ishockeyspelare, världsmästare

 
 
Hasse Svedberg f. 6 september 1931, Piteå d. 27 juli 2012, Skellefteå.
 

Gösta "Snoddas" Nordgren (1926-1981)

 
 
Gösta "Snoddas" Nordgren på långvården i Trollhättan. Det är onsdag förmiddag och Snoddas sjunger sin eviga Flottarkärlek. Han har "hadderiat" på i 29 år, ungefär 20.000 gånger. Det här skulle bli hans sista. Några timmar senare är han död.
 
Expressen 19 februari 1981
 
--------------------------------------------------------------
 
 
Karl Gösta "Snoddas" Nordgren f. 30 december 1926 i Arbrå, Gävleborgs län d. 18 februari 1981 Vänersborg, då bosatt i Ljusne Gävleborgs län. Han var 54 år vid sin bortgång.
 

"Dom ska sättas i arbete så fort som möjligt"

Citatet härovan kommer från en politiker som jag glömt namnet på. Dessa "dom" åsyftar de flyktingar som flytt krigets helvete i Ukraina. Som jag minns så sa man aldrig så från politikerhåll när den stora flyktvågen drabbade oss 2015. Jag hörde även en SVT-reporter ifrågasätta en man från Ukraina varför han inte stannade kvar och slogs för sitt land. Samma här. Jag hörde aldrig sådana frågor ställas till de flyktingar som kom 2015.
 
Betänk att många av dem som kom 2015 inte kom från krigsdrabbade länder. Eller som en person som intervjuades i Aktuellt sa: Många av dem som kommer ser Europa som en jättelik bankomat. Sedan påstår SVT att man står helt neutral när det gäller flyktingfrågan. Tror icke det! Om jag ska vara helt ärlig, så står det ukrainska folket oss mycket mer nära än vad det människor som kommer från exempelvis Somalia och Syrien m fl gör. Vi har samma typ av värderingar som Ukraina. Det är vårt broderfolk. Det skäms jag inte för att säga.
 
Roger.

LARS EKBORG

En av mina största favoriter inom film & teater: LARS EKBORG.

Sune Mangs /1969

 

Sandöbron

Den här bron har man passerat några gånger. På brons södra fäste i Lunde, Kramfors kommun finns Wästerlunds konditori. När man öppnar konditoriets dörr kliver man även in i 1950-talet. Skådespelerskan Solveig Ternström berättade att hon hade jobbat här i sin ungdom. Sommaren 1969 stod jag och min far högst upp på bron. Jag skulle ta ett foto. Dragspelaren Karl Grönstedt är mannen bakom den ultimata dragspelslåten: Månsken över Ångermanälven. En klar favorit!

Vy över Stockholm - 1960-tal

 

Favoritmössan

Röd om näsan, med favoritmössan på huvudet, vid piteälven den 25 november 2011.
 

LEE KINGS

När jag skrev om Larry Dean (Staffan Sundin) 2011 så hörde den här mannen av sig till mig. Det var trummisen Tony Walter fd medlem i Lee Kings. Staffan Sundin som var sångare, musiker och på 90-talet "popfarfar" med ett eget ställe i huvudstaden, där musiker både kända som okända brukade uppträda. Det var i det sammanhanget som Tony Walter var inblandad.
 

Stig Grybe

 
Filmpremiär 12 oktober 1964
 
Född 18 juli 1928 död 1 februari 2017. Stig Grybe blev 88 år gammal.

"Denna dagen ett liv"

 
Melker Melkersson på Saltkråkan under en vandring i sommarnatten...
 

Inge Hammarström

 
 
 

Kjell-Rune Milton

 
 

Idolen TORD LUNDSTRÖM

 

Mediciner

Efter hjärtinfarkten den 10 oktober, behöver kroppen 23 tabletter varje dag under ett helt år. Har jag tur, så blir det inte lika många efter återbesöket nu i höst. Har jag inte tur, då blir det samma mediciner resten av livet. Samtidigt så har jag ändå lycka i att få den behandling som jag behöver oavsett om jag måste fortsätta. Sammanfattningsvis så har jag haft en enorm tur. Vi har en fin sjukvård.
 
 

D-vitaminer när solen skiner

Bakom neddragna gardiner,
får man inga D-vitaminer.
 
Roger Lindqvist.

Lögnen & Sanningen

Varje dag så äter lögnen
upp sanningen någonstans nära dig.
 
Roger Lindqvist.

Anti

Att våra inhemska folkligt valda politiker är så anti mot sitt eget land kan jag inte förstå.
 
 

MUCK -79

 
Sista dagen i det militära. Fr v Roger Lindqvist, Ingemar Danielsson och Mikael Mellquist. Den sistnämnde kom från Stockholm.
 

MUCK -79

Efter 7,5 månader så skildes vi åt fredagen den 23 mars 1979. Det är jag som ses i blå jacka i nedre raden 4:e från höger. Längst ut till höger trumkollegan Ingemar Danielsson från Bölebyn. Ingemar träffar jag idag tyvärr endast sporadiskt. De övriga mannarna vet jag idag ingenting om.
 
Dagen därpå, lördagen den 24 mars spelade jag med Rolf Åhmans orkester på Norrmalmia i Piteå. Vid den här tidpunkten bodde jag och Elisabeth i en lägenhet på Trädgårdsgatan 3C i Piteå. Den 1 juni samma år flyttade vi till Furubergsvägen 6A i Munksund. Det skulle dröja fram till en 13 februari 1982 innan första barnet kom.

Ekbergs Piteå

Ekbergs konditori, Storgatan, Piteå. Det andas 1970-tal över den här bilden. Bilden har jag lånat av Leif Lidman. En av favoritplatserna är bordet vid det vänstra fönstret.

Toots Thielemans (1922-2016)

Toots spelade mycket här i Sverige.

ULF STERNER

Den 11 februari 2022 fyllde Uffe Sterner 81 år.

Lars Lönndahl

Lasse fyller 94 år den 19 augusti 2022. En bekant till mig berättade en gång att han såg Lasse promenera och motionera flitigt högt upp i 80-årsåldern.

Paradis & Aladdin 1950-tal

 
 
 
 

Filmer /1958

 
SvD ¤ Lördag 22 mars 1958

TV-tablå /1968

Fredag den 22 mars 1968

ABBA /1976

 

Grattis Gösta!

Till vänster, min kusin Gösta som fyller 84 år. Bredvid honom sonen Mikael, stående dottern Åsa och längst till höger den andra sonen Lars. Gösta var också en gång trumslagare. Göstas föräldrar hette Erik och Essy. Farbror Erik var en äldre bror till min far. Många fina barndomsminnen med mina släktingar.

På Stadshotellets scen

Med den här maffiga uppsättningen en spelkväll på Piteå stadshotells scen skulle mina kollegor ha sparkat ut mig genom första bästa fönster omgående. Jag är rädd för att både trummor och cymbaler också hade kastats ut genom samma fönster. Sen skulle man skrika:
 
Roger, vi är trötta nu. Inte en gång till!

Sven Hedlund & Barbro Svensson

Folkhemsidolerna!!!

Idoler från förr

En gång var dessa personer stora idoler för många. Björn Skifs finns fortfarande kvar som underhållare. Min hustru var väldigt förtjust i Björn Palmquist, som lever än i dag. Det gör även Mona Wessman som jag gillade väldigt mycket. Mats Olin såg jag live i Badhusparken i Piteå 1967-68. Vad jag vet lever även Mats, men jag har hört att han blev drabbad av sjukdom, tyvärr.

Elvis & "Honken"

Två berömdheter.

BRITA BORGS AUTOGRAF

Jag glömde ju autografen i förra inlägget. Skadan är härmed reparerad!

BRITA BORG /1969

Brita Kerstin Gunvor Borg f. 10 juni 1926 Högalids församling Stockholm d. 4 maj 2010 Nordölands församling Öland, Kalmar län.
 
Brita Borg bodde i många år på Gullön i Arvidsjaur. En dag för många år sedan var jag på lasarettet i Piteå genom mitt jobb. Plötsligt så svänger en svart taxibil in vid entrén. Ut kommer Brita Borg med ena armen i gips. Jag såg vem det var direkt. Hon går in genom ingången bort mot hissarna. Precis då kommer jag förbi. Då säger hon: Jo, förlåt, men var ligger Röntgenavdelningen? Den ligger på plan 5 svarade jag. Tydligen var det endast jag som kände igen henne.
 
Som jag har nämnt tidigare, så besökte Brita Borg och hennes dåvarande man Allan Johansson Piteå några gånger. Det sas att det fanns släkt i Munksund som ligger utanför själva centrala stan. Idag vet jag vem som de besökte. Det var Acke och Onny Norberg. Onny var kusin med min far John. Så var den gåtan löst.
 
Vad beträffar låten Ljuva 60-tal, så gick den in på Svensktoppen den 1 juni 1969. I hela 20 veckor låg den parkerad, som bäst på en 2:a plats.

Trumjobb i Paul Dennis

 

Ny statsminister...

PT den 11 september 2015

Elof & Birgit Rosengren-Ahrle

Elof Ahrle med makan Birgit Rosengren-Ahrle med dottern Anita.
 
Gustaf Elof Ahrle ursprungligen med efternamnet Carlsson f. 21 januari 1900 i Nyköping d. den 3 juni 1965 io Sollentuna.
 
BirgitElisabeth Rosengren-Ahrle f. 27 november 1912 Södermalm, Stockholm d. 6 oktober 2011 Stockholm. Paret ingick giftermål 1940 äktenskapet varade fram till Elof Ahrles bortgång 1965.
 
ELOF AHRLE
 
BIRGIT ROSENGREN-AHRLE

Buddy Rich - The one and only

Tack gode Gud att jag fick tillfälle att se honom i en konsert i Luleå sporthall 1977. Många år senare skrev jag en recension i Piteå-Tidningen. Bättre sent än aldrig.
 
 
Bernhard Buddy Rich f. 30 september 1917 i Brooklyn, New York d. 2 april 1987 i Santa Monica, Kalifornien.
 

Jacques TATI ett GENI

Jag fullkomligt älskar den här mannen och hans filmer.

Världsmästarna i ishockey kommer hem /1962

 
SvD ¤ onsdag den 21 mars 1962

Det sitter i väggarna

 

Cattings

 
 
 
 

Bråkstakarna måste bort

Nya fruktansvärda händelser idag i Malmö. Varje dag syns stora svarta rubriker som vittnar om att det är nåt som inte står rätt till i det här landet. Vilket ansvar vilar då på våra politiker?
 
ALLT!!!

Volkswagen 1967

 
 
 
När min pappa fick körkoret 1963 så blev den första bilen en blå VW från 1958. Men innan han bestämde sig så fick han låna hem en svart bubbla från Åströms Bil AB i Piteå. Modellen på bilderna är en 67:a. Jag är inte speciellt motorintresserad men gamla bilar från förr tilltalar mig faktiskt, speciellt då gamla bubblor.
 

SVEN INGVARS /1970

 
¤ Hasse Svensson - basgitarr, sång 1968-1987
 
¤ Ingvar Karlsson - gitarr, dragspel, keyboard 1956-2006
 
¤ Sven-Olof "SOP" Pettersson - sax, tvärflöjt, keyboard 1962-1987
 
¤ Sven-Erik Magnusson - sång, gitarr 1956-2017
 
¤ Robin Bailey - trummor, sång 1968-1998
 
------------------------------------------------------------
 
Hasse Svensson (1943-2013)
 
Sven-Erik Magnusson (1942-2017)
 
Robin Bailey (1941-2008)
 
Sven-Olof Pettersson f. 1939
 
Ingvar Karlsson f. 1938

Paul Dennis - Eskilstuna

 
¤ Sven "Tumba" Johansson - gitarr, sax, sång
 
¤ Göran Holmström - gitarr, sax, flöjt, sång
 
¤ Anders Marklund - sax, flöjt, sång
 
¤ Kent Klang - orgel, piano, trumpet, sång
 
¤ Christer Wrisemo - trummor
 
¤ Olle Gustavsson - bas, sång
 
 
 
 
PAUL DENNIS - 1975
 

SAAB 95

Den här bilmodellen tillverkades mellan 1959-1978

DIXI-KOLA

Mina favoriter som barn.

ROLF ÅHMANS

Så här såg det ut på den bil som Mats hade en gång medan han var trummis i Rolf Åhmans orkester. Jag efterträdde honom i början av 1974.
 
Bilden har jag lånat av Mats P.

HONKEN håller masken /1972

 

Husbandet i Hylands hörna /1970

 
¤ Putte Wickman (1924-2006) klarinett
 
¤ Sture Stubben Kallin (1930-1998) trummor
 
¤ Red Mitchell (1927-1992) kontrabas
 
¤ Leif Asp (1932-1973) piano
 
¤ Nicolai Nicke  Wöhrmann-Hill (1939- gitarr
 
 
 
 
 
 
 
 

Famijen Melkersson på Saltkråkan

Familjen Melkersson anländer till Saltkråkan och Snickargården för första gången. Resten är TV-historia.
 
Familjen Melkerssons medlemmar:
 
¤ Torsten Lilliecrona (1921-1999) - Melker Melkersson
 
¤ Louise Edlind f. 1946 - Malin Melkersson
 
¤ Urban Strand f. 1950 - Niklas Melkersson
 
¤ Björn Söderbäck f. 1951 - Johan Melkersson
 
¤ Stephen Lindholm f. 1954 - Pelle Melkersson
 
Serien spelades in 1963 på bl a Norröra och Söderöra i Stockholms skärgård. Serien visades mellan den 18 januari - 11 april 1964 i televisionen. Serien var uppdelad i 13 avsnitt. Trots att vi endast hade svartvit TV så spelades alla avsnitten in i färg.

Arvingarna tv-serie 1970-talet

Bröderna Hammond: Brian, Edward och David som ärvde sin fars åkeriföretag med stora problem som följd. Serien visades första gången i engelsk television 1972. I mitten av 70-talet så kom den till Sverige.
 
Jag har ett tråkigt minne vad gäller detta. Inte nu direkt med tv-serien men det påminner mig om en båtolycka vid Vargödraget i Piteå skärgård en regning lördagsnatt den 15 juni 1975. Om jag inte minns fel så satt jag och tittade på Arvingarna i vårt vardagsrum medan regnet piskade fönsterrutorna. Det var ett ruskigt väder inte ens katten ville gå ut. Det var samma ödesdigra natt som åtta personer i två familjer miste sina liv.
 
Sammanlagt åtta personer av familjerna Nordmark/Öberg miste sina liv den där ovädersnatten för 47 år sedan. När jag på söndagsmorgonen hörde nyheten så kunde jag inte förstå hur någon kunde åka ut i en båt den där regniga och stormande natten. Båten var öppen och om jag minns rätt så saknades det flytvästar. 18-åriga Gunilla Nordmarks kropp hittades aldrig.
 

Farsan - managern

 
Min pappa, JOHN Elof Lindqvist (1923-2005). ABBA hade Stikkan Anderson. Gösta "Snoddas" Nordgren hade Torsten Adenby. Jag hade farsan.
 

Nazism, kommunism & islamism

NAZISM, KOMMUNISM & ISLAMISM tre fundamentala irrläror som endast skapat oro i världen.

Krigets smärtfyllda ansikte

En bild säger mer än 1000 ord. Häromdagen såg jag en liten pojke kanske 2-3 år gammal med blodigt ansikte. Flickan på bilden är rädd. Rädd för våldet som så brutalt slagit sönder ett demokratiskt land. Det finns endast förakt mot dessa psykopater till ledare.

Andreas och farfar

 
En stolt farfar med sitt andra barnbarn Andreas sommaren 1983 hemma i Hortlax. Den röda Puch crossen från 1966 köpte jag av en spelkompis omkring 1973. Sommaren 1982 köpte vi mitt föräldrahem mor och far flyttade på Kanalgatan i Öjebyn. Min far trivdes inte medan min mor tyckte tvärtom.
 

Polarna med Jörgen Edman på Perudden /1974

 
Det här var ett av mina favoritband. Om jag var spelledig så åkte man ut till Perudden i Svensbyn och diggade. Tyvärr så blev det inget av den varan den här helgen. Fredag den 15 februari spelade vi på Forum i Luleå, dagen därpå lördagen den 16 februari i Kalix på Kaskad.
 

LILL-BABS kommer till PITEÅ

 
PT ¤ Den 2 juli 1974
 

Benny Andersson /1965

 

Adolf Hitlers efterträdare

 
Jag har aldrig någonsin önskat livet av en medmänniska. Men idag är den här mannen Putin en fara för världsfreden. Så här känner jag mig kluven. Det allra bästa vore om Putin försvann.

Lenne Broberg

 
 
Den 24 mars 1968 kom Lenne Broberg upp på Svensktoppen med Mälarö kyrka och låg där i sju veckor. Bästa placering blev en första plats. Låten skrevs av Aktuellt-reportern Sven Lindahl.
 
Olof Lennart "Lenne" Broberg f. 27 september 1940 d. 2 januari 1991 i cancer. Han var 50 år vid sin död.
 
Lenne Broberg började sin karriär i popbandet Lenne & His Falcons. Senare även med The Adventures. Det riktiga genombrottet kom i popbandet Lee Kings som fick en jättehit 1965 med Stop the Music.

Mamma 1999

Bilden togs hemma i mina föräldrars lägenhet på Tolvmansvägen i Bergsviken fredagen den 14 maj 1999 på mammas 70-årsdag. Stig-Arne Sandström hette fotografen, min syster Gerds särbo.

"Bondens kärlek för sin jord"

Det som har varit en självklar del av oss sedan urminnes tider är inte så självklart längre. Som alla vet så behöver vi människor mat för att leva och överleva. Denna viktiga sak är tyvärr inte lika självklar för dem som sitter vid makten. Men även maktens män och kvinnor behöver mat för att leva. Trots denna självklarhet verkar detta vara väldigt svårt att ta in. Jag förstår inte varför?

Galen diktator

 
Jag har aldrig gillat vare sig nazister eller kommunister.

Folket i Ukraina

Vi är många som är upprörda över det som händer i Ukraina. Min mamma brukade säga om det hände nåt hemskt ute i världen att Kristus och änglarna grät i sorg över det inträffade.

Levande musik

Det känns så äkta med levande musik

Grymma familjen

 
 

Ackes goda vänner Brita Borg och Allan Johansson

 
Socioterapeuten, pianisten, dragspelaren, kompositören, kapellmästaren Acke Norberg var gift med Onny f. Lundqvist. Hon var kusin till min pappa John Lindqvist. Acke var god vän med Brita Borg och hennes make Allan Johansson. En dag fick Acke en briljant idé om ett rekreations hus vid Piteälven där patienterna vid Furunäsets sjukhus kunde få åka till och må gott. Förslaget föll i god jord, och 1961 så stod bygget klart att invigas. Dagen till ära hade Acke gjort en speciell komposition till öppnandet. Jag fick ärva en hel del notpapper efter hans död. I den samlingen finns den där kompositionen.
 
När byggnaden höll på att uppföras kom Brita Borg och Allan Johansson på besök.
 
Äkta paret Allan Johansson och Brita Borg.
 

Annie Lööfs kappa

 

Martin Ljung /1957

 
 
 
 

Glasögonmode 1974-75

Så här såg jag ut 1974-75. Två tunga skyltfönster på min stackars näsa. Det värsta av allt, samma mode har ju kommit igen.

Anderson & Himmelstrand

STIG Erik Leopold Anderson  f. 25 januari 1931 i Mariestad d. 12 september 1997 Stockholm. Fd lärare, senare även låtskivare, manager, skivbolagsdirektör POLAR.
 
PETER Viktor Himmelstrand f. 4 juni 1936 i Eskilstuna d. 8 mars 1999 Huddinge. Låtskivare, musiker journalist på Expressen.
 

Tomas Ledin /1972

 

ULF STERNER NHL säsongen 1964-65

 
 
 
 

Kisa Magnusson /1972

Född som Anna-Karin KISA Magnusson den 14 maj 1949 i Kisa Östergötland. Död den 5 januari 2003 i Nacka. Hon uppträdde i bl a gruppen Heta Linjen med Janne "Loffe" Karlsson, Bernt Egerbladh, Ulf Andersson, Olle Holmqvist m fl. Hon har turnerat med Janne Önnerud. 1975 medverkade hon i Melodifestivalen. Och mycket, mycket mer. Hon var 53 år vid sin bortgång. En artist som hade mycket kvar att ge.

Jan-Erik Lindqvist

Född den 25 juli 1920 död den 23 oktober 1988.
 
Dramatenselevskola 1939-40. Senare på Dramaten i 10 år. Engagerad på stadsteatrarna Malmö, Göteborg, Uppsala. Därefter tillbaka till Dramaten. Under sin karriär medverkade Jan-Erik Lindqvist i 75 filmer - och TV-produktioner. Den första som jag kommer ihåg var TV-serien Operation Argus som sändes hösten 1966. Där spelade han rollen som  kommissarien Simonsson.
 
Roger.

ROWELLS 1965

 

TAUNUS 15 M - Skellefteå

Norran ¤ 1956

Furunäsets Skidvänner /1933

 

Putins propaganda

Vladimir Putin, tänker...
 
 
 
Det är visserligen från 1943 men det gäller samma regler idag 2022.
 
 

En historia på Hortlaxbonnschka

PT ¤ 12 september 2006

Hemma hos Elma och Sven i Storfors -73

Till höger min mor, till vänster min ingifta faster. Bilden togs hemma hos Elma och Sven Lindqvist på Storforsvägen 46 i Storfors, Piteå. Det var Sven som tog bilden. Elma dog 1993, Sven 2004 och min mamma 2018.
 

Lennart Winblad död

 
Nyhetsjournalisten Lennart Winblad har avlidit, 83 år gammal. Han var gift med Ewonne Winblad även hon en känd nyhetsjournalist.
 

JUNE CARLSSON (1945-2015)

Hon var nyhetsjournalisten som läste nyheter i Aktuellt. Jag minns att hon fick pris från Hörselfrämjandet pga att hon "textade" och artikulerade så bra så att alla dem med hörselnedsättning hörde tydlig det hon sa.
 

I sorgens år...

Text: Roger Lindqvist.
 
 

Koskällan och jag

 

Dolls /1972

Fr v Kerstin Dahl, Annicka Risberg och Kerstin Bagge.

TOYOTAN

Idag torsdag lånade vi Antes stora garage för tvättning mm av Toyotan. Elisabeth hjälpte också till. Idag åkte Carro och Loke till Stockholm. Hon ska jobba medan Loke stannar hos sin morbror Daniel och kusinen Aron. På Antes lantbruk fortsätter jobbet som vanligt med bl a mjölkkossorna. Man har även fått in ca tio nya djur.

OPOPOPPA /1972

Stefan Brolund t.v. och Douglas Westlund.
 
Janne Schaffer.
 
Hasse Rosén. Kisa Magnusson med ryggen vänd mot kameran.
 
Luciano Mosetti t.v. och Gunnar Gunrup.
 
Stefan Brolund.
 
Claes af Geijerstam t.v. och Lasse Samuelsson.
 
Clabbe af Geijerstam, Douglas Westlund, Lasse Samuelsson, Luciano Mosetti och Gunnar Gunrup.
 
Solliden, Skansen sommaren 1972.
 
 
 
 
 
 

PELLE LINDBERGH

F. 25 maj 1959 d. 11 november 1985

GARY COOPER /1957

 

Radio-tablå /1966

Torsdag den 17 mars 1966

Dramatik i rymden /1966

 
SvD ¤ Torsdag den 17 mars 1966
 

Byxtorget - Piteå

Efter besöket på Ekbergs konditori, ville Elisabeth sätta sig en stund på en parkbänk. Då tog jag den här bilden. Varför i jösse namn kallas torget för Byxtorget. Ja, en förklaring kan vara det att det fanns affärer - som idag är borta - som sålde kläder däribland byxor.
 
Torsdag den 17 mars 2022.

Den som vill vara fin får lida pin

Den här självupplevda historien kom på tryck i lokaltidningen den 5 september 2006.

CEGES

 

THOR MODÉEN /2006

En artikel jag skrev efter ett besök vid Thor Modéens grav i Stockholm.

Morfars hus /2006

 
Rättelse pga av en viss Tryckfels-Nisse: Inflyttningsåret var 1927. Beda hette Jonsson som ogift. Linnéa avled 2004 inte 1947.
 
Det var jag som skrev berättelsen. Man var väldigt sparsam på redaktionen med att sätta ut artikelförfattarnas namn. Ibland så hade jag gjort en historia vilket inte framgick alla gånger. Jag vet inte varför man gjorde så. Det var inte endast jag som undrade.

Yngve Forssélls /1971

 
PT ¤ lördagen den 27 november 1971

EKBERGS - PITEÅ

Elisabeth med sin espresso och macka.
 
Jag med min semla och kaffe.
 
I skyltfönstret ännu mer gosaker.
 
2022-03-17
 
 

TV-tablå 1962-03-16

 

Flygolycka 1972

 
 

Erik "Bullen" Berglund (1887-1963)

Skådespelaren Erik Bullen Berglund har kanske blivit mest känd som mannen bakom Bullens varmkorv än den populäre skådespelaren han en gång egentligen var. Lite orättvist kan man tycka. Fast å andra sidan så älskar jag Bullens varmkorv. Han påminner mig litegrann om min egen farfar till utseendet.

John Harryson (1926-2008)

En ung John Harryson i filmen Sommaren med Monika från 1953 där han gjorde rollen som Lelle Harrys rival. Rollfiguren Harry spelades av Lars-Åke Ekborg som var årsbarn med John Harryson.

Mannen bakom masken

LEIF "HONKEN" HOLMQVIST.
 

Furunäsets Skidvänner /1936

 

Musikerträff

 
 
 
 
 
Idag kl 0900 möttes ett gäng musikanter på Hanséns bagarbod på Gågatan i Piteå. Vi har alla ett förflutet i olika dansorkestrar. Det var jag och Sune Andersson från Rolf Åhmans. Jan-Olof Höglund är idékläckaren bakom det hela, det är också Janne som tagit alla dessa bilder. Vi spelade tillsammans i John Harrys 1973 och i Rolf Åhmans 1977. Jag trivdes gott i detta sällskap.
 
Foto: Janne Höglund.

Våren är här

Ett säkert vårtecken är då vi sätter oss ute på balkongen med en kopp kaffe jag och Elisabeth. Min hustru avböjde chansen att vara med på bild. Det är därför som jag visar mitt nylle. Förlåt!

Sune & Roger

Idag har vi haft en träff på konditoriet/fiket Hanséns i Piteå med diverse musikerkollegor. Sune Andersson och jag spelade tillsammans i dansorkestern Rolf Åhmans i många år. Vi har känt varandra sedan 50 år tillbaka.

Farväl Ryssland

Det är kanske det som den lilla mannen längst till vänster diskuterar vid sitt bord?
 

Ruth Öhlund (1930-1980)

Idag för exakt 42 år sedan avled Elisabeths mamma och min svärmor Ruth på Piteå lasarett, 49 år gammal. Dödsorsaken var cancer.
 

Pitholmens sporthall o skola

Här spelade jag först med Lasses och sedan med John Harrys 1972-73. Bilden tog jag idag den 15 mars 2022.
 
 

De tre lastbryggorna

 
Maskinbryggan på lasarettet.
 
Lastbryggan vid lasarettets Centralkök.
 
Lastbryggan vid hjälpmedelsförrådet på lasarettet.
 
Samtliga tre lastbryggor besökte vi nära på varje dag när jag jobbade på Transportcentralen vid Furunäsets sjukhus.
 
 

FILM

Söndag 15 mars 1959

När IC blev OK

1969-03-15
 

En okänd man...

En dag upptäckte jag en äldre man i spegeln. Det verkade som om han ville säga nåt till mig. Undrar vem han var?

Ryttare i blått /1959

SvD ¤ 1959-03-15
 

Furubergsvägen 6A

Här bodde vi mellan juni 1979 - september 1982. Det var under den här perioden som Andreas föddes lördagen den 13 februari 1982. En fin tid i våra liv.

TV-tablå torsdag 15/3 -79

 

VM-hockey /1969

 
 
 
SvD ¤ Lördag 15 mars 1969

DAF - 1962-03-14

 

Gudfadern fyller 50 år

En av mina favoritfilmer. Såg premiären hemma i Piteå.

"Mjölk som görs i fabrik"

 
Våran son är mjölkbonde. Så vi vet varifrån mjölken kommer.

TRUCKER JOE

Mannen på bilden heter Göran Wilén och var sångare och gitarrist i Yngve Forssélls orkester i många år.

Lauritz Falk /1976

Skådespelaren Lauritz Falk f. den 15 november 1909 i Bryssel, Belgien, d. den 1 februari 1990 i Stockholm.

CCCP /1964

 

ULLA SALLERT /1951

 

Tutta Rolf och Hasse Ekman /1953

 

Proffsen spelar på ACE GT -7

Kjell Öhman och Claes Westerdahl.
 
Feb. -75

Thorleifs /1975

 

Lauren Bacall /1944

I oktober det här året hade filmen Att ha och inte ha premiär. Lauren Bacall fanns med i rollistan, det gjorde även hennes blivande make 45-åriga Humphrey Bogart. Han var gift, men skilde sig pga av Lauren Bacall. Tillsammans fick de två barn, sonen Stephen och dottern Leslie. Den 14 januari 1957 avled Humphrey Bogart i cancer. Lauren Bacall - Bogart avled 2014 i sitt hem i ett slaganfall.

TV-tablå Lördag 13 mars 1965

 

ELVIS /1959

Elvis Presley (1935-1977) äter frukost med pappa Vernon Presley (1916-1979) och famor Minnie Mae (1890-1980).

Kalle Anka & C:o

 
Fredag den 6 september 1957.
 
Den 26 september 1957 så föddes jag.

VIVO

Torsdag den 13 mars 1975

Borttappat hjärta

OBS!
 
BORTTAPPAT MÄNSKLIGT HJÄRTA.
TILLHÖRANDE V. PUTIN, KREML, RYSSLAND.
INNEHAVAREN ÄR FNV HELT HJÄRTLÖS.
BEHÖVER NYTT HJÄRTA OMEDELBART.
 
MVH
MÄNSKLIGHETEN.
 
---------------------------------------------------------
 

Fotbolls-VM 1982

 

AVAN

Utsikt  över Avan från sonens lantbruk.
 
2022-03-13

TEMPO 1970-03-12

 

Reklamskyltar från förr

 

Glasögonmodellerna Lindqvist & Lindqvist

För att dryga ut pensionen så har jag och hustrun anställts som modeller för solglasögon. Det mesta av förtjänsten går oavkortat till bensin.

TV-tablå torsdag 12 mars 1970

 

Evert Taube 70 år

 
SvD ¤ Lördag 12 mars 1960

Ett år sedan...

Idag för exakt ett år sedan avled Elisabeths syster Ulla-Mai Sandberg. Omkring klockan 19.30 på fredagskvällen den 12 mars 2021 fick vi meddelandet att hon var avliden. Hon efterlämnade maken Roger och sönerna Joel och Daniel samt tre syskon med familjer.
 
Vila i frid, Ulla-Mai!
 

Melodifestivalen 1962

Tisdagskvällen den 13 februari 1962 gick Melodifestivalen av stapeln på Cirkus i Stockholm. Programledaren var Bengt Feldreich. Inger Berggren blev kvällens vinnare med låten Sol och vår.

Pantertanterna i "Långt borta och nära".

Fr v Chris Wahlström (1917-1977), Mimi Pollack (1903-1999) och Dora Söderberg (1899-1990 i filmen Långt borta och nära inspelad 1976.
 

Midnight Sound - Luleå

Bilden har jag lånat av Lennart Lelle Fällström som spelade klaviatur i bandet. Lelle hade även ett annat band: Lelles. Idag är Lelle bosatt i Piteå.

Klockstapeln i Öjebyn /1964

 

Folke Sjöberg /1964

Folke, var inte enbart konstnär, han var även musiker. Året 1970 började han anordna dans i en loge utanför Piteå, närmare bestämt i Käcktjärn. Jag har spelat där många gånger med olika band. Nu har logen i Käcktjärn stått stilla i två år. Nu meddelades det häromdagen att det även under sommaren 2022 också kommer att stå stilla. Folke är idag en bra bit över 80 år.

Floyd Patterson i Skellefteå FP /1964

 

Leif "Honken" Holmqvist /1972

Igår den 11 mars var det på dagen två år sedan "Honken" ringde mig.

Gudrun Schyman

 
Som en del TV-tittare kanske märkte, så deltog även Gudrun Schyman i årets mellofinal - dock endast under mellanakten.
 

En härlig vårdag

Idag har jag och Elisabeth suttit ute i det fina vårvädret och grillat korv, druckit kaffe och käkat Elisabeths jättegoda chokladbakelser detta tillsammans med Ante, Carro, Loke och Hasse på Lappnäsvägen i Hortlax.

VW /1961

 
Min far var förtjust i VW-bubblor. I slutet av 60-talet hade han en liknande modell. Bilen på bilden år av årsmodell 1961.
 
I Hortlax fanns en ESSO-station, några kilometer längre bort fanns bensinstationen CALTEX.
 

Djurgårdens IF /1963

 

APOLLO /1959

 

VIKINGS /1945

 

Motorcyklar /1969

 

TV-tablå 1972-03-11

 

HAL BLAINE (1929-2019)

HAL BLAINE, en av de mest anlitade studiotrummisarna någonsin, med sina 35.000 sessioner och 6.000 singlar i bakfickan. Hal Blaine spelade med de mest berömda artisterna och grupperna i världen. Hans Ludwigtrummor finns idag att beskåda på musikernas egen Hall of Fame hemma i USA. RESPEKT!

Furunäsets Idrottsklubb /1945

 

Orkester-släpvagn

Musikern - november 1977.

Myggkedjan i AIK spelar mot Tjeckoslovakien/1957

 
Fr v Karl-Sören Hedlund, Acka Andersson, Garvis Määttä och Hasse Svedberg.
 
Samtliga fyra AIK-are som i går kväll vinkades av på Skellefteå station spelar med i tjecklandskampen fredag-söndag.
 
------------------------------------------
NORRAN ¤ onsdag 16 oktober 1957.
 
PS. Hasse Svedberg var infödd pitebo och spelade i sin moderklubb Piteå IF innan han flyttade till Skellefteå och klubben AIK. Svedberg blev ju världsmästare med Tre Kronor vid hockey-VM i Sovjet 1957. Han gjorde 98 A-landskamper i landslaget. Hasse Svedberg spelade i sitt klubblag AIK 1955-1965. Han föddes 1931 i Piteå stadsförsamling och avled sommaren 2012 hemma i Skellefteå.
 
 TRE KRONOR, 1958. Här finns både Hasse Svedberg och Karl-Sören Hedlund från Skellefteå AIK med.

Jowa - Piteå

Johan Wallstén JOWA.

Roger sommaren -79

 

LP-plattor

 
 
Tre LP-plattor ur skivsamlingen. I popbandet The Phantoms spelade Robin Bailey trummor. Han blev Sven Ingvars ordinarie trummis efter Sven Svärds avhopp 1968.

Sten & Stanley

 

Min mammas första glasögon 1965-66

Jag tror att det var på Boströms Ur & Optik på Uddmansgatan i Piteå som hon köpte sina glasögon.

840.000 i "belöning"

 
Den här mannen fick 840.000 kr efter att ha våldtagit en försvarslös kvinna i flera timmar under hot och våld. "Belöningen" han fick är nog bland det mest sjuka jag någonsin har hört. Under samma period så dödshotades en taxichaufför som gärningsmannen och en kumpan hade låst in i taxins bagageutrymme. Man hotade chauffören att han skulle mördas. Chauffören fick ca 50.000 kr i skadestånd vilket han flera månader efter händelsen inte sett röken av. Det är så man vill kräkas!
 

Carli Tornehave

 

Vikingarna

 
¤ Tord Sjöman - klaviatur, sång 1973-1990
 
¤ Anders Erixon - trummor 1965-1970, 1977-1997
 
¤ Lars-Åke Svantesson - bas, sång 1980-1988
 
¤ Jörgen Arnemar - sax, gitarr 1965-1984
 
¤ Christer Sjögren - sång, gitarr 1978-2004, 2017-
 
¤ Tony Eriksson - sax, klaviatur 1961-1965, 1976-2004
 
------------------------------------------------------------
 
 

Rogers 1961

 

Mona Geijer-Falkner (1887-1973)

Skådespelerska vars egentliga dopnamn var Desdemona som förkortades till Mona. Jag minns henne mest i rollen som Kristin i Åsa-Nisse filmerna. Hon spelade där rollen som hustrun till Klabbarparn, dvs Artur Rolén.

Ulla Sallert /1954

 

TV-tablå 1974-02-21

 

När kommer PUTIN?

De senaste 14 dagarna har trotsat allt som vi tidigare varit med om. Ett fruktansvärt onödigt krig rasar ca 100 mil från vårt land. Alla krig är onödiga. Det blir så här när människor inte kan prata med varandra. Vi är också hotade. Vad det blir, det kan vi inte veta. Putin är en nyckfull människa som är fylld av ondska.

Mora-Nisse /1958

 

Hamnen i Piteå

Den här bilden tog min vän Ulf Lindlöf nångång på 70-talet. Uffe var liksom mig och Leif Lidman, mycket  intresserad av Piteås historia. Tyvärr så avled Uffe 2014. Den blå VW:n av modellen TL kan vara min pappas bil. Det var inte så många som hade en liknande bil vid den här tiden. Där den stora båten står finns idag varuhuset COOP med tillhörande bilparkeringar. Vattnet är borta.

HETA HYTTAN - Furunäsets företagsområde

 
 
 
 
HETA HYTTAN, på det Furunäsets fd sjukhusområde, var med i ett inslag i Rapport igår. Tegelbyggnaden stod klar 1910 och fungerade då som bryggeri. Under de 15 åren jag jobbade där så var det murarmästaren Gunnar Anderssons mureriverkstad.

Kapten Rödskägg Havets fasa

Kapten Rödskägg har även blivit Kapten Gråskägg. Den vedervärdige Rödskägg/Gråskägg kontrollerar numera hela Bottniska viken i sin eka med utombordsmotor.

TV-tablå/1972

Jag gissar att min idrottsintresserade far tittade på OS-sändningarna från München. Även jag.

Lundmans Köpcentrum

 
 
 
 
Lundmans bildades 1906. Finns fortfarande kvar, granne med oss. En av våra sonhustrur jobbar där.

Triohallen, Piteå

Affären är borta sedan länge

Biofilmer /1974

 

FIAT

1964-03-10

Söndag 10 mars 1974

 

WALLSTÉNS BRINNER...

Tisdag 1 oktober 1974

Ann-Kristin Hedmark & Gunnar Enqvist

 

MORS DAG /1963

 

Jokkmokks Jokke & Hildur /1979

Bengt Djupbäck var hans egentliga namn.

Farfar sålde...

Mina farföräldrar var troende och tillhörde Svenska kyrkan. Den här hästskon med tillhörande text gick farfar omkring och sålde enligt min mamma och pappa.

Söndag den 9 mars 1969

 

Storasyster

 
GERD, sommaren 1966. Hon hade fyllt 18 år den 23 april det här året. Hon fick sitt körkort samma år. Hennes otroligt fina och snälla lillebror, Roger skulle fylla nio år i september.
 

Åtvidaberg - FC Dynamo

1972-03-08

Snöoväder i januari 1979

 

GÖSTA EKMAN (1939-2017)

Bilden: Gösta Ekman i rollen som den smått förvirrade fängelsedirektören Frans i Släpp fångarne loss det är vår från 1975.

Ronnie på en sjätte plats /1978

När France Football skulle rösta fram Europas mest populäraste fotbollsspelare, den 26 december 1978, så kom Kaiserslautern och Sveriges landslagsmålvakt Ronnie Hellström på en sjätte plats.

Dessillusionerad bokläsare...

 

Peter Himmelstrand & Kerstin Aulén /1967

Peter Himmelstrand (1936-1999) och Kerstin Aulén (1943-1991). Paret var gifta 1967-1973.
 

Hounds /1967

 

Tack!

Det är just därför som jag undviker alla speglar

VPL LINDQVIST 1978-79

 

Gerd och Roger

På besök idag hos min storasyster Gerd i Öjebyn. Elisabeth tog bilden. Bilden som ses i bakgrunden är våran mamma.

Sten & Stanley, Hultgrens o Sounders

 
 
 

Hamngatan, Piteå /1954

 

På en vägg hemma hos mormor och morfar

En liknande tavla hängde på en vägg hemma hos min mormor och morfar. Jag minns den från min barndom.

"Pang i bygget" Svensson & Skogman

Den 13 december 1965 var det premiär för filmen Pang i bygget med bl a Thore Skogman och Barbro Lill-Babs Svensson. För regin svarade Ragnar Frisk mannen bakom otaliga Åsa-Nisse filmer.

Buddy Rich /1946

 

Mel Tormé (1925-1999)

 
 
 
 
Världen lärde känna honom som sångaren Mel Tormé. Men i begynnelsen så var han trumslagare. Det finns några underbara klipp på Youtube med Mel och Buddy Rich när de två "jobbar" tillsammans.
 
 
 

Sven Ingvars

 

Albert Einstein, 5 år

 

Lennes me´ Bitte /1982

Det fanns tre mycket populära dansorkestrar häruppe i norr från sent 60-tal till mitten av 80-talet som drog fulla hus överallt. De turades även om att slå det ena publikrekordet efter det andra.
 
Kjell-Bertils och Lennes me´Bitte från Piteå, Rolf Åhmans från Älvsbyn. Alla tre gängen har återuppstått några gånger efter avskedet.
 
--------------------------------------
 
PT ¤ Lördagen den 30 oktober 1982
 
PS. Jag spelade med Rolf Åhmans 1974-1982. Med Kjell-Bertils 1982-1986.

Gustave Doré (1832-1883)

 
Första kontakten med Dorés teckningar var hos en bekant som hade en stor familjebibel som låg framme på ett bord. Jag var ca 11-12 år fyllda. När jag började bläddra i familjebibeln så blev jag helt överväldigad av konstverken. Många år därefter köpte jag en biografi över konstnären där även hans teckningar ingick.
 

Flamingokvintetten

 

Ekbergs Piteå

 

Strands glass 1965-05-30

 

Thord Carlsson (1931-2005)

"Pitepalten" brukade Pekka Langer kalla radioproducenten Thord Carlsson. Det stämmer bra. Thord glömde aldrig sin hemstad och så fort det bara gick så gjorde han PR för paltens huvudstad. Efter att Thord flyttade hem till Piteå efter hustrun Ullas död, så kunde man se honom komma cyklande om morgnarna på stadens gator. Jag minns honom både från Mosebacke Monarki, filmen Äppelkriget där han gjorde en liten roll, samt från filmen Sopor som kom 1981. Framförallt är han ihågkommen för radioprogrammet Musik för fullvuxna. Icke eller att glömma hans tid i Ring så spelar vi. Thord hade också en egen krönika i Piteå-Tidningen som var uppskattad.

"HONKEN" käkskadad VM-71

Det blev ett snöpligt slut för nationalidolen Leif "Honken" Holmqvist när han under en uppvärmning inför VM-hockeyn i Schweiz skadades i käken. "Honken" kunde inte fullfölja VM-matcherna och var tvungen att åka hem till Sverige för vård. Andre målvakten Christer Abrahamsson fick istället ta "Honkens" plats i buren.

Ewonne Winblad /1966

Ewonne Winblad f. 1937. TV-hallåa, men blev senare reporter och nyhetsuppläsare på Aktuellt. Gift sedan 1965 med journalisten Lennart Winblad f. 1938. Ewonne Winblad var nyhetsuppläsare i Sveriges första TV-nyhetssändning om mordet på statsminister Olof Palme den 1 mars 1986 kl 04.00.

Gissbols

Mannen med de röda byxorna, Sven-Eric Gissbol var mellan 1968-1977 sångare och basist i Cool Candys från Lidköping. Därefter startade han det egna bandet Gissbols. Han blev senare medlem i Curt Haagers 1981-2003. Idag är Sven-Eric Gissbol (som tidigare hette Carlsson) en glad pensionär. Han är född 1945.

Allt går igen...

UNGERN - 1956.
 
TJECKOSLOVAKIEN - 1968.
 
UKRAINA - 2022.
 
HISTORIEN UPPREPAR SIG!

Historien upprepar sig - tyvärr

Augusti 1968. Sovjetiska trupper går in i Tjeckoslovakien.

Musikanter från förr

Lennart Nyhlén.
 
Stig "Stickan" Emanuelsson.
 
Giovanni Jaconelli.
 
Reimers Ekberg.
 
Sture Synnefors.
 
 
 
 

Luleå /1964

Luleå kommuns bildarkiv

Anita Lindblom /1962

 

RSS 2.0