Sandholmen

 
Jag i egen hög person vid Wiréns rederi i Sandholmen en sommardag för ca 8-9  år sedan.

Lördagen den 31 mars 2012

 
Den här bilden togs medan vi ännu bodde kvar i vårt Älvsbyhus. På soffan ligger början på Elisabeths virkade sängöverkast. I rummet bakom har jag min samling av böcker, pärmar mm. Det har passerat sex år sedan bilden togs. I dag ser det helt annorlunda ut.
 

Mannen, myten, legenden: GEORG RYDEBERG /1971

 

Det hände den 6 april 1979


Den 6 april 1979 mördades de två utsända svenska journalisterna, Karl Bergman, Svenska Dagbladet och Arne Lemberg, Expressen i Uganda. Även två tyska kollegor Hans Bollinger och Wolfgang Stiens från tidningen Stern, gick samma öde till mötes.
 

Historienörd

 
Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av historia. Historien om hembygden är nåt alldeles extra. Jag har samlat på mig tidningar av allehanda sorter och slag genom åren. Naturligtvis har jag många exemplar av Piteå-Tidningen i arkivet. Sommaren 1982 ringde samma tidning och ville göra ett reportage. Det var journalisten Gunnel Ekman och fotografen Nils Ögren som svarade för en helsida i PT under rubriken: Roger samlar på tidningar.

Långfredag 20 april 1973 kl 15.20

Jag sitter i mitt rum med mina urklipp, som jag fortsätter att fylla i mina klippböcer, som nu är ca 8 eller 9 till antalet. I morse när jag drog upp rullgardinen fick jag en chock. Allt var vitt därute. Ja, det snöar fortfarande.
 
Den här dagen har varit en sån otroligt trist dag. Jag tror min mamma och pappa tycker likadant. Morsan och farsan är nere i köket, och jag sitter häruppe på vinden i mitt rum. I går var Gerd och hälsade på, hon hade ett strykjärn som hon skulle lämna tillbaka. Hennes eget järn hade gått sönder. Gerd fyller 25 år nu på söndag den 22 alltså. Jag är säker på att hon vill ha en present.
 
I morgon hade jag tänkt åka in till stan till optikern Ulf Åström på Rådhustorget. Jag måste prova in nya glasögon med lite mer styrka. Jag slutade skolan kl 12 igår. Som sagt, det här var en förbaskat lång dag.
 
Roger.
 
Ett utdrag ur en av mina dagböcker från året 1973. Det är 45 år sedan jag skrev ner dessa anteckningar. Påsken inföll betydligt senare det här året.

Jerry Williams (1942-2018)

1964
 
1964
 
1964
 
1970

Mamma och pappa /1998

 
Här står mina föräldrar i sitt fd hus där de bodde mellan 1957-1982. Inför den här bilden så bad jag min far att ställa sig på exakt den platsen där jag minns att han brukade stå med sin kaffekopp och termos. Min mor begrundar det hela med ett litet leende. Och som vanlig så stod deras bil en Nissan Stanza med reg. nr GPX 686 årsmodell 1986 prydligt parkerad ute på infarten.
 
I oktober 1998 hade min pappa 7 år kvar i livet, min mamma 20 år. Den 18 januari detta år firade de sin 50-åriga bröllopsdag.

Moster Malin

Klockan 13 i dag ska vi ta ett sista farväl av moster Malin i Piteå stadskyrka. Malin dog dagen efter sin syster Maj-Gerds begravning. Det känns som om de två systrarna vandrade iväg hand i hand. Några dagar före min mammas bortgång, förde hon plötsligt Malin på tal, av nån anledning.
 
Sov i fridfull ro, fina moster Malin.
 
Roger  

GLAD PÅSK!

 

The Shanes /1964

¤ Staffan Berggren
¤ Tommy Wåhlberg
¤ Tor-Erik Rautio
¤ Svante Elfgren
 
Gitarristen Staffan Berggren, blev senare dansmusiker i Eldorados från Eskilstuna. Han avled för nåt år sedan.

KAJ!

Eftersom min email uppför sig lite konstigt, så sänder jag till dig Kaj Lärka ett önskan  om en GLAD PÅSK via bloggen.
 
Må bra, Kaj, hoppas du fortsätter att roa din publik på estraderna därhemma i Norrköping med omnejd.
 
Roger

Still going strong

NLT ¤ 21 februari 2018
 
Tack Arne för urklippet!
 
För er andra: på bilden ses gitarristen Arne Nathansohn kompa den unge dragspelaren Beiron Hultman i klassiker som: Svinsta skär, Inbjudan till Bohuslän, Afton på Solvik och Livet i Finnskogarna.
 
Arne spelade med i Cool Candys i många år. Nådde framgångar på både Svensktoppen som Kvällstoppen samt att han tillsammans med de övriga bandmedlemmarna tilldelades både guld- och diamantskivor.
 
En kollega till mig frågade för nåt år sedan varför jag hade fokuserat på just Cool Candys. Förklaringen är denna: i skarven 1968-69 började jag få trumlektioner. Hemmavid så gjorde jag mina trumläxor, vilket bl a innebar att jag spelade trummor efter nära på allt som strömmade ut ur radion, så även från de skivor jag köpte. 1969 kom Cool Candys in på Svensktoppen med Som varje liten pärla. Jag minns att jag satt med mina vispar och kompade på mitt stor ritblock.
 
Min syrra kom en dag hem med en LP-platta med ett band som hette... ja just det: Cool Candys med titeln Go´bitar. Vi hade en musiklärare i Hortlax Centralskola som spelade Dansa Hucklebuck på våran musiklektion, som också fick mig att gå igång. 1974 var min syrra och hennes kille i Byske och mötte grabbarna i bandet. När de kom hem så hade de ett signerat foto. I juni samma år så var jag i Logen Långträsk när Cool Candys spelade. Jo, jag gillade dem pga att de hade ett speciellt sound. Sen så hade man en fin sångare i Sven-Eric Gissbol.
 
Räcker det?
 
 

Jerry Williams (1942-2018)

 
1972-73
 
1964
 
 
 

Den 28 mars 2012

 
Vilopaus vid Norrbyskolan i Hortlax.

Markvägen, Hortlax /2014

 
Markvägen, Övremarken, Hortlax, fredagen den 28 mars 2014. Mammas gata.

Soren Ismail

Vart tog ståuppkomikern Soren Ismail vägen? Gick han upp i små molekyler? Varför blev han inte uthängd i Expressen och Aftonbladet? Lasse Kronér, Martin Timell, Ingvar Oldsberg, Ulf Malmros, Örjan Ramberg och Benny Fredriksson hängdes ut gång på gång. Den sistnämnde valde då att ta sitt eget liv.
 
Soren Ismail, föreläste i bl a skolor, där han var "expert" på vita svenska män som våldtog. Nu förstår jag, varför han var expert. Kan det möjligen vara så, att Soren Ismail fick ostört smita ut genom bakdörren med massmedias tysta medgivande?
 
Inget är som det tycks vara. Man kan sammanfatta detta med ett enda ord: HYCKLERI!
 
Jakten på den dubbelmoraliske Soren Ismail fortsätter...

Fredagen den 2 augusti 1974

 

Jaså, är det så det fungerar?

 
Lördagen den 18 december 1937.

FLISAN (2004-2017)

 
Den 27 mars 2013 kom Flisan på besök i vår lägenhet medan Robert, Jannice och Max var i sin stuga i Malå. Våren 2017 flyttade Flisan till katthimlen.

Norah, Max och bananen Buddy Holly

 
Kusinerna Norah och Max vid farmor och farfars köksbord hemma i Övremarken, den 27 mars kl 15.50 2012.
 
 
I fruktskålen på samma köksbord låg vid den här tidpunkten bananen Buddy Holly.
 
 
 

Nattgästen Norah

Ikväll så har vi en kär nattgäst, Norah. I morgon kommer Malte och Loke. På söndag är det Max´ tur att rå om farmor och farfar.

Framtiden och det förgångna

Framtiden vilar på det förgångna.
 
Roger Lindqvist

Vett & Ovett

Det mest rimliga är när vettet kastar ut ovettet.
Och om inte ovettet har vett att gå, så får väl
vettet ta i med det enda vettiga: hårdhandskarna!
Men om nu hårdhandskarna upplevs som ovettigt av
det ovettiga, vad gör då vettet?
Jo, det enda vettiga: dubbla par hårdhandskar.
Då kanhända att det blir vettigt till slut.
 
Roger Lindqvist      

Dörrentré

 
foto Roger Lindqvist 2014-03-26

Mamma och pappa

 
Mina föräldrar i sitt älskade husvagn av märket Solfier, i slutet av 80- kanske början på 90-talet. Bilden togs hemma hos oss i Övremarken. Jag antar att bilden togs en fin sommarkväll, då vi brukade umgås med varandra. Mor och far kom ofta på middagar hemma hos oss. Eftersom Elisabeth är en riktig matmamma, som ofta och gärna lagar mat, så ringde vi då och då och bad dem komma. Barnbarnen älskade att umgås med sin farmor och farfar.
 
De två sista jularna som min far levde, tillbringade han och mamma hemma hos oss. Mor och far var också frikostiga på att bjuda. Vi umgicks väldigt mycket. Andreas, våran äldste son sa för inte så länge sen: - Det var inte så att vi var tvungna att vara hos farmor och farfar, man VILLE vara där. Robert, mellansonen sa: - När man kom hos farmor och farfar var det nästan som att checka in på ett hotell. Med full service! Yngste sonen Daniel har också många minnen: - Farfar och farmor ställde verkligen upp på oss. Jag och farmor brukade följa TV-serien Våra bästa år. Farmor brukade duka fram både mat och gofika på bordet, jag minns att vi hade det mysigt tillsammans.
 
 

Norah, Max och Malte

 
Våra älskade barnbarn hemma hos oss den 26 mars 2013.
 
 
Malte och farmor på Hattudden den 26 mars 2016.
 
 
På besök hos mamma på Hortlaxgården den 26 mars 2016.
På bordet står tuppen Agaton och räknar kakorna.
 
 
Norah, den 10 mars 2012.
 

Jerry Williams är död

 
Rörmokaren Erik Fernström, från Huvudstagatan 14 i Solna som blev Jerka med hela svenska folket är borta.
 
Jag var 5 år gammal när jag första gången hörde tonerna av Darling Nelly Gray och Hello goodbye (Twistin´ Patricia) strömma ut ur våran svarta transistorapparat som stod på hedersplats hemma i vårt stora kök.
 
När jag sedan såg Jerry i våran svartvita TV rocka sig svettig, upptäckte jag också The Violents, Jerrys kompband. Efter den upptäckten så var jag såld.
 
När jag mötte Yngve Forsséll vid ett tillfälle, så blev jag överlycklig när han berättade om Jerrys inhopp i sin orkester. Berätta, sa jag och Yngve berättade om den där natten då herrarna Forsséll & Williams kom hem efter ett gig, och tog sig en nattmacka i Yngves kök hemma i Skellefteå.
 
Tänk, det är nåt fel då unga grabbar som Jerry måste dö. Visserligen så hade mr Rock fyllt 75 år. Men jag är övertygad om att han hade kvar många ess i sina skjortärmar.
 
Jerry, du fattas oss!
 
 
Roger Lindqvist 

Gränsbevakarna i Australien

Gränsbevakarna i Australien, är ett program som brukar visas på kanal 9. Det händer att jag tittar på det ibland. Programförklaringen är detta:
 
"Vi följer expertteamet som på flygplatser och kustremsor bevakar Australiens gränser. Varje dag arbetar de med att skydda landet från illegala invandrare, potentiella terrorister, farliga sjukdomar och droghandel".
 
Låter ju väldigt tryggt för Australiens medborgare. Hade vi haft samma inställning här i landet så hade väl ordet rasist basunerats ut ideligen. Eller kanske att någon hade blivit allvarligt kränkt?
 
Jag skulle gärna velat se den eller de personer, som lämnar sin entrédörr olåst om man åker på solsemester till Gran Canaria i två veckor. Innan man åker kan man ta och skriva upp kontonumret på en lapp så att alla dem som kommer in kan ta ut lite fickpengar. Lappen lämnas ju givetvis på köksbordet så att vederbörande inkräktare inte missar nåt.
 
På samma lapp kan man också anteckna att bilen som står parkerad i sitt garage, har full tank och dessutom att nycklarna sitter i tändningslåset. Det här följer ju samma sorts princip som när man skyddar sitt land från inkräktare. I Sverige har vi därmot öppnat dörrarna på vid gavel, där vi nära på välkomnar kriminella gäng och terrorister. Jag fattar inte hur man tänker. Man måste ju ha ett ansvar mot sina medborgare.
 
Hörde att MP nu deklarerat att man går till val med att öppna upp för ytterligare invandring. Till detta tillkommer också att man vill förbjuda dieselfordon i storstäderna.
 
Jag är inte emot invandring i sig, om den sker under seriösa förhållanden.  Jag är däremot motståndare till den röra som fnv finns ute i samhället. För att göra en förtydling: jag säger inte att alla invandrare är brottslingar, absolut inte. Det finns hur många ärliga och skötsamma nysvenskar i vårt land.
 
Roger.
 
 

Norah och Max - 2012-08-12

 
Den 12 augusti 2012 gick jag och barnbarnen ut i skogen för att plocka blåbär. Blåbärsplockningen övergick senare i blomplockning. På bilden visar Norah hur man gör när man ska önska sig något man kanske drömt om länge. Medan kusinen Max fortsatte att plocka maskrosor, så uttalade Norah sig hur man går tillväga:
"Man tar en blomma i sin hand så blundar man, och under tiden så önskar man sig nåt".
 
foto Farfar.
 

SAAB

SAAB 1957.
 
 
 
SAAB 1958.
 
 
SAAB 1967.
 
 
 
SAAB 1968.
 
 
SAAB 96.
 

Roy Rogers

 
Populär westernhjälte i många filmer, då tillsammans med sin trogna häst Trigger. Roy Rogers, eller Leonard Sly som han egentligen hette, föddes den 5 november 1911 och dog den 6 juli 1998. När han avled vid 86-årsålder uppskattades hans privata förmögenhet till mer än 100 miljoner dollar. Inte illa pinkat av en cowboy.

Gospel Group - Piteå /1972

 
¤ Sten Pettersson
¤ Ture Lundberg
¤ Robert Brännström
¤ Ulf Lundmark
¤ Lars-Åke Aldrin
 
LP:n producerades av välkände Lennart Sjöholm vars orkester även kompade gruppen.

Lasse Dahlquist

 

Ringo Starr /1967

 

Tage Erlander, besöker Älvsbyn

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 23 maj 1958

Roger Johnson & Ann-Kristin Hedmark /1972

 
 
 
Ann-Kristin och Roger har det gemensamma, att de båda två har varit medlemmar i Yngve Forssélls orkester från Skellefteå.
 

Coola killar i TONIX /1972

 

Kvinnlig rösträtt /1915

 
Anno 1919 fick kvinnorna rätt att rösta här i landet.
 

Gre-No-Li /1950

 
Gunnar Gren (1920-1991) även kallad "Il professore" spelade i klubben AC Milan tillsammans med Gunnar Nordahl (1921-1995) med smeknamnet "Il bisonte" (bisonoxen) och Nils Liedholm (1922-2007) gick under dessa namn "Il Conte" (greven) ibland för "Lidas". En trio som blev smått legendarisk på sin tid. De tre herrarna spelade i samma klubb 1949-1953.

Sven-Erik Magnusson (1942-2017)

 
Det har nu passerat ett år sedan Sven-Erik Magnusson avled. Sonen Oscar Magnusson, är fnv ute på turné med det nya Sven-Ingvars för att föra sin pappas arv vidare.

Peter Erskine

 

Showbusiness 1963

 
 

Dagen då Buddy Holly dog

 
Buddy Hollys blott 22-åriga liv, ändades i en ödesdiger flygkrasch i Clear Lake, Cerro Gordo i Iowa, tisdagen den 3 februari 1959. Även Buddy Hollys medpassagerare, Ritchie Valens och "The Big Bopper" Richardson omkom.

Svensktoppen söndag den 24 mars 1963

 
1. En herrskapstrall - Alice Babs
2. Regniga natt - Anna-Lena Löfgren
3. De tusen öars land - Ray Adams
4. En natt i Moskva - Jan Höiland
5. Twist till menuett - Inger Berggren
6. Elisabeths serenad - Inger Berggren
7. Zum, Zum, Zum, lilla sommarbi - Ann-Louise Hanson
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Sundsgatan, Piteå, 1940-tal

 

Piteå från ovan - 1932

 

Kyrkstugor, Öjebyn, 1920-tal

 

Sulfatfabriken, Munksund. Tidigt 1900-tal

 

The Mascots i Öjebyn, 1965

 

VIKINGARNA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SVENNERS

 

Melodie Grand Prix - 1971

EUROVISION SONG CONTEST, SÄNDES DEN 3 APRIL 1971 FRÅN GAITEY THEATRE I DUBLIN.
 
DET SVENSKA BIDRAGET FRAMFÖRDES AV FAMILY FOUR MED LÅTEN  "VITA VIDDER".
 
 
 
 
1. Séverine - MONACO. Melodi: "En bänk, ett träd, en gata".
 
2. Karina - SPANIEN. Melodi: "I en ny värld".
 
3. Katja Ebstein - VÄSTTYSKLAND. Melodi: "Den här världen".
 
-------------------------------------------
 
6. Family Four - SVERIGE. Melodi: "Vita vidder".

Peter Holm

 
 

Yngve Forssélls på Berns /1973

 
1973 hade Yngve Forssélls orkester ett tre veckor långt engagemang på Berns Salonger i Stockholm. Det var under dessa tre veckor som liveinspelningen av "Så Gick Det Till När Farfar Var Ung" kom till. Yngve Forsséll, sa senare att att det kändes bra att det var just liveinspelningen som blivit en sån succé. "Det är ju så här vi låter när vi är ute och spelar, ingen tillgjordhet. Hade jag vetat det här, så hade jag nog lagt på några flera sångstämmor på låten".
 
1975 spelade Yngves in låten: "Vår Morfars Far", men den blev inte samma succé som Farfar.
 
Medlemmarna: Yngve Forsséll - kapellmästare, Svante Bergman - trummor, Ann-Kristin Hedmark - sång, Elisabeth "Liz" Lundberg - sång, Göran Wilén - gitarr, sång, Kent Larsson - keyboard, sång, Tommy Forsséll - bas, Gunnar Gunrup - trumpet, Sten-Åke "Stenne" Granberg - saxofon.

Lasse Stefanz

 
 
 
 
 
 
 

ANDYS -77

 

Curt Anders

 

Alf-Olles

 

Sven-Ingvars

 

Dansband

 
 

Thorleifs 1975 & 1976

 
 

Claes Lennarth club

 

Jan Welanders

 

Nils Poppe & Harriet Forssell /1974

 
 
Nils Poppe (1908-2000) och Harriet Forssell (1934-2014) i Blåjackor på Fredriksdalsteatern, 1974.

Bildjournalen /1968

 

Max, bakar

 
Max, hemma hos farmor och farfar, den 23 mars 2012.

Totalförbjud barnäktenskap

Hur kan man som politiker kalla sig civiliserad och seriös, när man inte lyfter ett finger för att förbjuda barnäktenskap?
 
Totalförbjud, allting annat är en ren skandal av stora mått. Om inte detta görs, är vi inne på en mycket farlig väg. En äldre man som väljer att gifta sig med en ung omyndig flicka, är i mina ögon sett endast en vanlig pedofil. En pedofil hör hemma bakom lås och bom. Rädda våra barn och ungdomar från pedofiler.
 
ROGER LINDQVIST    

Morfar

 
Onsdagen den 29 mars 1989 avled min morfar Sanfrid på lasarettet i Piteå, 89 år gammal. Fredagen den 7 april tog vi ett farväl av honom i Hortlax kyrka.

Nånstans

Nånstans, måste man ju börja -
å det är där jag befinner mig just nu.
 
Roger Lindqvist       

Selmas ungar

 
"Hallå, världen, här kommer jag!"
Selmas ungar föddes lördagen den 23 mars 2013.

MUCK!

 
Fredagen den 23 mars 1979 samma dag som Gerda hade namnsdag, (grattis Gerda i efterskott) så muckade jag och mina lumparkompisar från I19 i Boden. Efter 227 dagar var det alltså dags att säga tack och adjö till Bodens regemente. Dagen därpå, lördagen den 24 mars spelade jag med Rolf Åhmans på Norrmalmia i min hemstad Piteå. Helgen därefter spelade vi i Byske FP.
 
Det har förflutit hela 39 år sedan Muck-dagen. Jag är på god väg att bli en gubbe. Enligt mina tre söner så ÄR jag redan en gubbe.

EIJES - Skellefteå

 
EIJES - ett kanonband från Skellefteå. Vid den här tidpunkten fanns det två populära band i samma stad, dels Eijes men även Yngve Forssélls. Eijes gjorde plattor med Jan Höiland, man agerade kompband åt artister som Anni-Frid Lyngstad, när hon gjorde en turné uppe i Norr- och Västerbotten våren 1970. Eijes reste runt även med Björn Skifs, Janne Önnerud och Eleanor Bodel.
 
Några skivinspelningar gjorde Eijes. Jag har lyssnat igenom och måste ärligt erkänna att trots att det gått många år, så läter bandet hur tight som helst. Kompet får klart godkänt. Så det bästa av allt: det svängde om gubbarna. Enlig Erik Lihm i Vikingarna, som är bekant med kapellmästaren Eije Oscarsson, så bor han idag i Finland, han spelar fortfarande, med helst då jazz.

"Gummibandet" /1973

Söndagen den 29 juli 1973 möttes dessa grabbar med sina respektive instrument i ett musikaliskt möte Ånäset. Fr v Tord Janzén, Niklas Román, Jan Åström och Jan Hofverberg.
 
Basisten Jan Hofverberg spelar i dag med Joe´s Combo från Piteå. Trumslagaren Jan Åström spelade under ett par år med i dansbandet Cool Candys. Gitarristen Tord Janzén, bildade eget band "Tord Janzéns" som var parkorkester i Badhusparken i Piteå 1972. I samma band spelade pitebon Gusten Granström blåsinstrument.
 
Bilden har jag lånat av Jan Hofverberg.

Flamingokvinetten på ÖB i Piteå

 
Häromdagen mötte jag Flamingokvintetten på ÖB i Piteå. Längst fram ses sångaren Hasse Carlsson, tätt följd av Dennis Janebrink, Stefan Kardebratt, Douglas Möller och Ulf Georgsson. Trevliga pojkar!

Vinter och snö 1961-2017

 

Gert Lengstrand & The Streaplers

 

Merit Hemmingsson /1966

 
I mitten: Merit Hemmingsson, övriga, Calle Lundborg, Stickan Granberg, Roffe Ericson och Per-Anders Fröding.
 
Bilden har jag lånat av trumslagaren Per-Anders Fröding, som även varit medlem i bl a Telstars och Sten & Stanley. Jodå, Per-Anders Fröding är släkt i rakt nedstigande led med Gustaf Fröding, jag har frågat.

Tingsholmen /2010

 
Tingsholmen, har sedan barnsben varit en speciell plats för mig. Här badade jag som barn, i mina röda badbyxor. Min mamma, kusinen Tyra eller grannen Astrid åkte med sina cyklar ner till Holmen med medhavd fikakorg. Naturligtvis var även barnen med, dvs jag och några av mina kompisar i grannskapet. Vi lekte och stojade på barns vis. På vintrarna åkte vi skidor nedför Tingsholmsberget. Iförda de då obligatoriska skidpjäxorna. Till och med min mamma åkte utför. Detta hände omkring 1963-64.

Mor /2017-03-21

 
På besök hos min mamma den 21 mars 2017. Sockerskålen som står på bordet, flitigt använd genom de senaste drygt 45 åren. Jag såg en foto jag tog sommaren 1974. Min mor sitter ute i den ljumma sommarkvällen i hammocken med en kaffekopp och sockerskålen på bordet. På samma bord ligger husorganet: Piteå-Tidningen. På det gröna gräset står våran svarta transistorradio och spelar musik.

Återblick - torsdag den 22 mars 2012

 
"Middag med Ante, Jennie och Norah härhemma. Norah beundrar vaggan som hennes lillebror ska ligga i så småningom. Farfar har också legat och gnällt i den en gång, detta hände vid tiden för Gustaf Eriksson Vasas kröning".
 
 

Max och gammelfarmor

 
Max, på besök hos gammelfarmor Maj-Gerd på Hortlaxgården, den 21 mars 2014. Det skiljer 80 år mellan dem båda.

Där det onda finns

Där det onda finns, måste det goda också finnas
för att mota bort de mörka krafterna.
 
Roger Lindqvist     

Hortlax - 2014

 
För exakt fyra år sedan, den 21 mars 2014 kl 5.30 tog jag den här bilden i Hortlax.

Medeltida lagar

Om man gräver en djup grop och knuffar ner en kvinna, för att sedan stena henne till döds, då är det något som är allvarligt fel. När man sedan hör att dödsstraffet beror på att hon blev kär i fel man, ja, då är måttet rågat. Enligt dessa medeltida strafflagar, så kan en kvinna som fått missfall eller blivit våldtagen bli straffad med exempelvis fängelse eller utstött ur gemenskapen.
 
Om man då betänker att det finns människor i landet Sverige, som fortfarande håller stenhårt på den här vidriga kulturen,  då är det dags att göra nåt. Kulturer av olika slag är både spännande och intressanta. Det är väl just därför som vi åker utomlands för att få en smak av hur andra har det. Men om en "inflyttad" kultur vägrar i sten att ändra på sina sedvänjor, och fortfarande predikar sin rätt att döma människor efter bl a sharialagen, då är vi illa ute.
 
Vi har ju ett färskt exempel där en Centerpartistisk kvinnlig nämndeman, dömde till gärningsmannens favör. En skandal i mina ögon. Här ser vi faran i att inte agera i tid. Sverige har varit urusla på att sätta ner fötterna och peka med hela handen. Vi lever i ett naivt, blåögt land, där vem som helst kan göra vad som helst utan att myndigheter griper in. Trots att bevisen är solklara väljer ändå alltför många att vända bort ansiktet. Det är det som är det farliga.
 
I Sverige är det svenska lagar som gäller, och inget annat. Punkt!
 
 
ROGER LINDQVIST  

Lådan - ett stycke svensk nöjeshistoria

LÅDAN - PREMIÄR I UPPSALA DEN 12 NOVEMBER 1966. Därefter DROG SHOWEN IN PÅ BERNS SALONGER.
 
 

Volkswagen

VW 1600  1968.
 
VW 1600 1971-72.
 

World Trade Center /1971

 

Vandrarhemmet, Öjebyn

 

Älvsby mejeri /1950

Invägning av mjölk.

Christer Pettersson

 
Fredagen den 28 juli 1989.

Tisdag den 20 mars 2012

 
Varje dag så presenerar facebook en tillbakablick, på de inlägg man gjort genom åren. Den här bilden som togs tisdagen den 20 mars 2012, fanns med i morse i återblicken. Här sitter jag hemma i köket i vårt Älvsbyhus och tittar in i kameran med mina gröna ögon.

Gårunt show

 
Till vänster; Bernt Dahlbäck. Mannen i skägg, trummisen Erik "Kapten" Dahlbäck, bror till Bernt, sångerskan Sonja Hildnings, t.v om henne Ulf "Flu" Jonsson, Luleå. Ulf Jonsson spelade med popbandet The Steelmen från Älvsbyn i tidigt 60-tal.

Ulla Billquist

 

VM - 1949

 

Zarah Leander

 
 

Monica Zetterlund /1963

 

Yvonne Norrman

 

Yvonne Lombard /1953

 

Artur och Ragnhilds hus, Sjulnäs, Roknäs /1976

 
Artur och Ragnhild Lindqvists hus i Sjulnäs, året 1976. Jag tror till och med att det är Ragnhild som ses längst till vänster, Artur i mitten klädd i blått och deras dotter och min kusin Gun-Britt Öqvist till höger. Tre mycket fina personer som tyvärr inte finns längre.
 
I 1973-års telefonkatalog kan man läsa följande: "Artur Lindqvist Byggn. arb. Sjulnäs Pa Roknäs telefon, 40575".
 
¤ Artur Lindqvist f. 4 april 1921 d. 17 augusti 2009.
¤ Ragnhild Lindqvist f. Jonsson 16 februari 1923 d. 31 mars 2009.
¤ Gun-Britt Öqvist f. Lindqvist 27 februari 1945 d. 25 september 2017.
 
Min mor Maj-Gerd och svägerskan Ragnhild höll kontakt per telefon. Medan min far levde så åkte mina föräldrar då och då på besök i Sjulnäs hos Artur och Ragnhild. Jag minns att min mamma tyckte det blev tomt när Ragnhild gick bort. Jag minns dem alla som varma och mycket trevliga personer. Jag hade turen att få växa upp ibland idel sunt tänkande människor. Artur, Ragnhild och dottern Gun-Britt tillhörde den fina skaran. Om det hade varit möjligt att åka tillbaka till deras hus den här dagen som bilden togs, och sätta sig ner över en kopp kaffe, så hade jag genast gjort det.
 
Huset är idag borta.
 

Norrbottens Allehanda - måndagen den 22/11 1915

 

ABBA-frossa

 
 
 
 
 
 
 
 

En farlig man

 
På FBI:s lista över en av vår tids farligaste man. I brottsregistret finns bl a stöld av skoremmar. Inbrott i en glasskiosk där han kom över ett stort parti av magnumglassar. Stöld av cykellyse. Inbrott på OK Degeränget, stöld av tuggummi.

Lasse Holmqvist /1972

 

Målvaktslegenden LEIF "HONKEN" HOLMQVIST /1972

 

Musik för fullvuxna

 
Den 24 april 2016 tog jag den här bilden. Förutom mig själv på trummor så heter gubsen: Hasse Berglund, keyboard, sång, Sune Karlsson, bas, sång, Sune Andersson, gitarr, sång och Hasse Eriksson, gitarr, sång. Bilden togs i Sune Karlssons dåvarande garage i Långnäs.

Anna-Lena Löfgren (1944-2010)

27 mars 1968.
 
31 juli 1968.
 
 
 
 

Bengt Djupbäck (Jokkmokks Jokke) /1972

 
En bekant till mig hade funderingar om Jokkes hår var äkta. Hon tyckte det såg så tjockt ut. När hon så en dag stod öga mot öga med Jokkmokks Jokke, så berättade hon om sina funderingar. - Varsågod, du kan känna på mitt hår, sa Jokke. Detta hon gjorde. Hon fick därigenom bevis på att det var alldeles äkta.
 
Jokke hette egentligen Bengt Djupbäck, han föddes med efternamnet Johansson.

Gunnar Norgren och Clark Olofsson /1966

 
I augusti 1966 visste varje svensk medborgare vrm Gunnar Norgren och Clark Olofsson var. De två busarna mördade polismannen Ragnar Sandahl i Nyköping lördagen den 13 augusti. Gunnar Norgren, var den som höll i vapnet. Jag minns den här händelsen mycket väl.

Kränkt, ett av våra nya modeord?

Vissa människor känner sig kränkta för att ett visst ord har sagts i TV.
Andra människor känner sig kränkta för att samma ord INTE har
omnämnts i TV.
 
Roger Lindqvist   

Lill Lindfors & Svante Thuresson /1966

 
 
Vid Eurovision Song Contest i Luxemburg, hamnade Nygammal vals på en hedrande 2:a plats. Upphovsmännen till låten var Bengt-Arne Wallin, musik och Björn Lindroth, text.
 
Udo Jürgens, som representerade Österrike kom på 1:a plats med Merci, Cherie. Norges Åse Kleveland, blev 3:a med låten Intet er nytt under solen.

Dansband

 
TONIX
 
 
 
 

John Harrys /1973

I 1973-års konstellation så var jag trummis i John Harrys.

Grans, Öjebyn

 

John, min pappa

Min far på besök hos släktingar i Båtvik sommaren 1959-60.
Han var då i ca 36-årsåldern.
 
 

Norah och farfar

Sommaren 2010.

Swe-Danes /1961

 

Martin Ljung

 

Cirkelkaffe

 

Luleås hemliga vapen: "Blixten" Lindqvist

 
Roger "Blixten" Lindqvist, kommer att vara Luleå Hockeys hemliga vapen i slutspelet. Roger, med matchtröjan nr 60 har tidigare släpats in... förlåt, kommit in på ishockeyrinken hemma i Luleå vid speciella situationer. Han beskrivs av tränaren "Bulan" Berglund som en slags gammalmodig "sluggertyp", vars skridskoåkning inte är den bästa, men eller inte den sämsta. "Blixten" Lindqvist är den som suttit mest ute i utvisningsbåset i hela seriens historia. Trots detta så har han haft förmågan att få motståndarlagen ur balans. Dvs de gånger som han varit inne på isen. Han målkapacitet är väl icke den allra bästa. Under guldåren på 70-talet så tillverkade han 2 mål på 100 matcher. Förklaringen till måltorkan kan vara hans täta besök i utvisningsbåset.
 
 

Kyrkstuga nr. 243 Öjebyn

 

Vårtecken

 
Igår, torsdag den 15 mars drack vi vårt kaffe ute på balkongen för första gången. Ett säkert vårtecken.

Grattis, Hasse!

 
Födelsedagsbarnet Hasse Pettersson omgiven av sina barn, Daniel, Anna och Caroline. Hasse är pappa till Andreas sambo Caroline.

Peter Himmelstrands Danshits

 

Bengt Ekeroth - Margareta Hallin /1966

 
Paret Ekeroth/Hallin var gifta 1959-1968. Bengt Ekeroth var född 1920 och avled 1971 51 år gammal. Margareta Hallin, f. 1931 är i dag 87 år gammal.

Sven-Ingvars

 
Det fanns ett hjärta med i allt vad de gjorde och åstadkom. Beviset på detta är folkets kärlek.

Rockfolket

 
 
Leif "Burken" Björklund var Socialdemokrat och satt i kommunalfullmäktige.

Povels prima primadonnor /1960

 
Gunwer & Brita

Anniqa Forss, Piteå. /1970

 
Anniqa Forss, egentligen med efternamnet Järlefors, vars mamma Inga-Maj, jobbade i Furunäsets Centralkök tillsammans med både mig och Elisabeth i mitten av 70-talet.

Norah och Max /2012

 
Torsdagen den 15 mars 2012, hade vi ett kärt besök av våra två barnbarn, Norah och Max. I början av augusti samma år kom det tredje barnbarnet till världen, Malte. I januari 2015 kom Loke till världen. Skrivbordet som syns på bilden har en gång varit i min farfars ägo. Den här bilden togs medan vi fortfarande bodde kvar i vårt Älvsbyhus i Övremarken, Hortlax. Skrivbordet har jag fortfarande kvar, ja, jag sitter vid det precis i denna stund och skriver detta.

Hemma hos Janne /1975-76

 
Hemma hos Janne Höglund, i Munksund nångång 1975-76. Hur vet jag det då? Jo, pga den där kassetten med Flamingokvintetten som ligger på bordet till höger, den utkom nämligen 1975. TV:n och kassettbanden talar sitt tydliga språk, så även jag själv. Glasögonen, frisyren. Här var jag ca 18 år.

Tonix /1970

 

En tråkig nyhet

Dagen efter min mammas begravning, den 7 mars, kommer nyheten om att hennes syster och min moster, Malin också har avlidit. Malin var född 1930 alltså ett år yngre än sin syster. Man kan väl säga att de båda systrarna följdes åt i döden.
 
Vila i frid moster Malin.
 
 
 
 

34:an Skellefteå FP

 
34:an på Parken i Skellefteå, ett kultförklarat dansställe där många band har spelat upp till dans genom åren. Jag har också varit här både med Rolf Åhmans, Kjell-Bertils och OPUS. Tyvärr så är danslokalen borta sedan ett antal år.

Onsdagen den 14 mars 2012

Här myser jag som en solkatt hemma på farstubron.
Bilden togs på dagen för exakt sex år sedan.

Tommy Elfs

 

Sven-Erik Magnusson & Sven-Ingvars

 
 

The Lollipops

 

KIKKI

 
 

Ingmar Nordströms - Växjö

 

SCHYTTS

 

Limmericks

 

Peter Pan

 

PERIKLES

 

Systrarna Lundgren

 
Systrarna Maj-Gerd och Elly. Den här bilden togs hemma hos min moster Elly vid juletid nångång efter 2007. Vi brukade fira våra jular tillsammans. Med mammas syskon, Malin, Lennart, Linnéa och Elly med respektive familj. Mamma var född 1929 Elly är född 1935. Elly var "minstingen" i den Lundgrenska familjen i Blåsmark. Jag har fina minnen från mina barndoms jular. Det var mycket skoj och skratt. Viktiga saker för ett barn. Jag känner en djup tacksamhet för detta.

Farväl, Leif GW

 
Farväl, Leif GW Persson. Efter 161 progran av det populära Veckans brott är det dags att stänga ner butiken. Det började 2010 när Camilla Kvartoft och Leif GW blev ett slags team i SVT varje tisdagskväll klockan 21.00. Nu är det alltså över. Polisprofessorn har nyss fyllt 73 och tycker att det är dags att gå vidare. Jag är en av många som suttit bänkad framför TV:n i stort sett varje tisdagskväll. Att en knorrig professor kunnat bli så populär är nåt av ett fenomen. Kanske för att han inte gör sig till, kanske också att han i stort sett säger det han tycker och tänker. Jag har läst många av hans böcker, jag såg honom under den tiden har medverkade i Efterlyst i Kanal 3 med Hasse Aro. Blir rätt tomt nu efter avskedet.
 
 

Mamma

 
Hemma hos Gerd den 27 april 2014. Jag hade varit och hämtat mamma den här dagen på hennes äldreboende, så att hon skulle få komma sig ut och njuta av våren. När vi besökte min syster så blev det problem med alla trapporna. Mamma hade svårt att ta sig upp, men vi fixade det till slut.
 
 
Finaste lilla mamma.
 
 
Mamma på besök hemma hos Gerd på Brädgårdsvägen, Degeränget, söndagen den 27 april 2014. Gerd hade precis fyllt år några dagar tidigare.

Tremänning

 
Min mammas kusin hette Anna-Lisa Stenmark f. Grahn i Maran, Hortlax. Anna-Lisas mor hette Signe och var min mormors äldre syster. Anna-Lisa hade en son som hette Bo. Det är honom vi ser på den här bilden från tidigt 60-tal. Bilen som finns bredvid är Anna-Lisas SAAB.

Din stund på jorden

Om du lever i hat, och dör i hat,
då har din stund på jorden
varit alldeles förgäves.
 
Roger Lindqvist        

Grattis Owe ock Leif GW

Ett stort Grattis säger vi i dag till Owe Thörnqvist som fyller 89 år.
Lika stort Grattis får även Sveriges mest kända Professor, Leif GW Persson som fyller 73 år.

Ulf Nilson - en äkta murvel

En legend inom tidningsvärlden har lämnat oss. Världsreportern Ulf Nilson har avlidit, 84 år gammal. Det var Ulf Nilson som gav murveln ett ansikte, åtminstone är det min egen personliga åsikt, detta genom att han ständigt var på språng och en oförtruten jakt efter både de små som stora nyhetshändelserna världen över.
 
Ulf Nilson, var stationerad på Expressen.
 
Vila i frid!

Povel Ramel & Martin Ljung /1957

 
Han sätter fast lösmustaschen med en särskild tusch och sätter på sig bonjouren över den ärmlösa frackskjortan. Så säger han: - Nu ser man nästan ut som en kung. Det blev jag aldrig hos pygméerna. Där behövdes inte ens Ljung för det hade dom själva, när Knäpp-upp höll på att filma där.
 
Och så går han - det är Martin Ljung, som på något vis blivit oskiljbar från Knäpp-upp - in på scenen och gör sin stora middagstalarmonolog, där både "herr talman, herr statsminister, mina damer och herrar och alla övriga" är representerade.
 
FÖRBEHÅLLER SIG ATT ÅKA MOTORCYKEL
Martin är född med tur påstår han själv. I Notviken utanför Luleå, säger kyrkböckerna. Turen på scenen lät vänta  på sig, men numera behöver han inta vara rädd för någon Pyrrhusseger på tiljorna eller som han själv säger i middagsmonologen: "En  sådan Pyrrhus till och jag är förlovad med en negress". Den sista Knäpp-uppen har faktiskt blivit ett andra genombrott för Martin, som fått översvallande recensioner. Det är hans revy mer än Povels den här gången.
 
    - Det är ju roligt att folk fortfarande tycker om mig, säger Martin, som själv arbetar om sina monologer. Häromåret spelade jag Hamlet, men jag har inga ambitioner att gestalta den danske prinsen på riktigt på scenen. Mina ambitioner tar sig andra uttryck. Såsom att åka speedway på fritid om jag vill. Jag har t.o.m. åkt speedway på Solvalla en gång.
 
ERNST ROLF GAV FÖRSTA CHANSEN
Första teaterchansen fick smeden, bagaren, sjömannen m.m. Martin Ljung genom Ernst Rolf. Denne upptäckte Martin, då han spelade för IOGT i Luleå. Martin erbjöds bli piccolon i "Vita Hästen". Den gången sprack Stockholmresan, då Rolf inte fick ihop pengar till operetetten. Men Martin kom igen på fyrtiotalet, då han jobbade som smed hos SJ. Första provet inför Povel och Hamberg tänkte Martin hålla en monolog men ångrade sig och imiterade en fjärrorgel. Povel har dock aldrig ångrat mötet. Martin trivs med Knäpp-upp och kommer också snart i Afrikafilmen. Ratataa är ju känd förut.
-----------------------------------------------------------------------
NORRA VÄSTERBOTTEN ¤ Den 8 januari 1957

Robban Broberg på turné, sommaren 1968

 
"ROBBAN DUNDERHÅLLER".

Tonellis

 

KVÄLLSTOPPEN den 6 juni 1968

Torsdagen den 6 juni avled senator Robert F Kennedy av sina skottskador som han ådrog sig dagen före, onsdagen den 5 juni i Los Angeles.

Trött krigare på S3 i Boden

Den här trötta gubben kom till under min tid som radiolänkman på S3 i Boden 1978. I skolan under tråkiga lektioner så ritade jag gubbar. Den här gubben avtecknades av precis samma skäl; jag var uttråkad. Men nu var jag inte i skolan, jag tjänade kungen och fosterlandet. Så förlåt, kungen och fosterlandet. Men jag kunde inte låta bli. Jag tror att både kungen och fosterlandet, vid det här laget har strukit ett tjockt streck över mitt grava tjänstefel. Nu kan jag äntligen sova gott om nätterna.
 
Vänligen, R. Lindqvist, medborgare.

Tage Ram, bilaffär, Piteå

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 13 november 1947

Track tape

 

White guide

 
Avans Lantbruk AB i Hortlax levererar kött till Restaurangen Doktorsvillan på Furunäset. Här har man blivit omnämnd i Restaurangguiden White guide. På Doktorsvillan jobbar Daniels sambo Linda.

Vikingarna

1975
 
1980

Tigern och Virus /1966

 
Hans "Virus" Lindberg och Leif "Tigern" Johansson, 1966.

Bönhuset i Bergsviken /1959

 

Bernt Dahlbäck /1971

 
På låten Alida Gullmaj gjorde Bernt en imitation av Cornelis Vreeswijk. Bernts röst var ruskigt lik originalet, så t.o.m. Cornelis själv lär ha yttrat: - När gjorde jag den där låten?
 
Jag köpte LP-plattan som jag spelade om och om igen i mitt pojkrum. Den gick med andra ord varm på skivtallriken.
 
Bernt Dahlbäck föddes den 6 november 1939 i Skellefteå. 1962 bildade han Gårunt Show som upplöstes 1970. Han avled i en cancersjukdom den 17 september 1978 i Valla, Katrineholm. Han var 38 år vid sin bortgång.
 
Några år före sin död så showade han på Trägår´n i Göteborg tillsammans med Yngve Forssélls orkester från Skellefteå. Om detta har Yngve Forsséll berättat för mig vid ett tillfälle.

Älskade Kalle

 
 
 

Det här hade inte hänt med en mobiltelefon

 

FOXIE - Piteå

 
¤ LENNART SANDBERG
¤ ROBERT ÖHMAN
¤ SVEN-ÅKE ANDERSSON
¤ SOA ANDERSSON
 
Robert Öhman är idag bortgången. Han blev min efterträdare i John Harrys orkester i början av 1974. Robert ringde mig och ville jag skulle börja i Foxie. Men jag tackade nej. Han var också trummis, men "sadlade om" till keyboard, tror jag. Robert Öhman var även medlem i Zanders från Piteå med Patrik Öhlund som sångare. Sven-Åke Andersson, spelade jag med i Rolf Åhmans orkester 1978-1982. Svenne har även spelat bas i älvsbybandet Leffes. Han började i tidigt 60-tal som medlem i popbandet The Steelmen från Älvsbyn. Så sent som förra året, så var Sven-Åke med och repade med Rolf Åhmans, han spelade med i bandet sommaren 2017 under en av våra spelningar i Lillpite. Tyvärr så drabbades han av sjukdom och var så illa tvungen att lägga basgitarren på hyllan.
 
Krya på dig, Svenne!

Eric Burdon & The Animals /1968

 

Björn Skifs /1975

 

Service!

 
 

Din stund på jorden

Slarva inte bort ditt liv.
Akta det väl.
För det här är din stund på jorden.
 
Vilhelm Moberg

QUINTET -61 - Skellefteå

 
Sångaren Roger Johnson, var även han medlem i bandet en tid. Roger är dock inte med på den här bilden.

2017-03-10

Balkongpremiär, den 10 mars 2017.

Återblick

Roger Lindqvist på spaning. Munksunds FH 10 mars 2014.
 
foto Ivar Johansson.
 

Amerikabreven

 
Min farmor hade en syster i Nordamerika. Hela hennes familj bodde där, med maken och de tre barnen. Min farmor Hanna hade också en bror som åkte över till det "förlovade landet", han försvann spårlöst efter några år i det nya landet i väst. Min pappa berättade han mindes från sin barndom när de där avlånga kuverten damp ner i farmor och farfars brevlåda. Han mindes också hur mor Hanna gick in i vardagsrummet och satte sig ner för att öppna de så värdefulla kuverten med breven. Ibland så hade farmors syster Hulda skickat nytagna bilder på sin familj. Detsamma gjorde farmor.
 
På bilden ovan så ses ett av de där breven, som jag fick i gåva av mina tremänningar i början av 90-talet. "Mrs Hulda Wickstrom" var farmors äldsta syskon och syster, som  emigrerade 1904.

PHILIPS

 

Volvo Amazon - Sweden

 

En kvarleva från förr

 
När barnbarnet Norah var hos oss idag, så satt hon med sin "padda" i soffan och surfade runt i cyberrymden. Då tog jag fram min gamla kassett från 1969-70 och frågade henne om hon visste vad det var. Hon svarade nej! Då berättade jag att den här kassetten symboliserade min Facebook och Instagram när jag var i 11-12-årsåldern. Efter många år så lyssnade jag återigen på den, och till min stora glädje hördes två välbekanta röster, min pappa och min morfars.
 
I min värld så var den där mono-grammofonen och kassetbandspelaren som jag fick julen 1969, en riktigt Aha-upplevelse nåt som kanhända är svårt att förstå för dagens uppväxande släkte. Det är i den stunden man känner sig som ett förhistoriskt exemplar av en stenåldersman med en klubba i handen.

TV-kanna

 
TV-kannan till höger har en gång tillhört Sven och Elma Lindqvist i Storfors. Den röda kaffetermosen är min egen. TV-kannan använder Linda och Daniel idag, vilket jag gillar helskarpt.

Krister Kristensson Malmö FF /1965

 

Birger Malmsten /1954

 

FAMILY FOUR /1969

 

Svensktoppen/Tio i topp - 30 juli 1967

 

Morfar 75 år /1974

 
Söndagen den 21 juli 1974 fyllde min morfar Sanfrid 75 år. I sin lilla lägenhet vid Hortlaxvägen strömmade barn, barnbarn och övriga släktingar och bekanta in.
 
 
Min mamma Maj-Gerd och min morbror Lennart, tar sig en nypa luft på balkongen. Den röda bilen som syns är min fars Datsun.
 
 
T.v. morbror Lennart, min pappa John och moster Anny från Skellefteå.
 
 
En del av gästerna den här dagen: Lennart Lundgren, Anny och Harry Lundqvist, Anna-Lisa Stenmark, okänd och min morfar. Mina föräldrar var ju också här, kanhända också Sune och Elly Nilsson, Gösta och Malin Lidman, Gerd Lindqvist och Henning Höglund m fl. Icke att förglömma fotografen som tog bilderna som var JAG.
 
Det tråkiga i sammanhanget är att alla dem som ses på bilderna är idag borta. Lördagen den 20 juli 1974, dvs dagen före morfars födelsedag, spelade jag med Rolf Åhmans i Logen Långträsk.

Utsikt öfver Elfsbyn /1903

Frankerat den 6 juli 1903.

Bilar från förr

1953
 
1954
 
 
 

10 idoler /1959

 

Jazzens väg /1947

 

Annebergs /1947

 

Viking /1946

 

Ratten /1944

 

Pommac /1943

 

Annonser

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 13 augusti 1958
 
 PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 13 SEPTEMBER 1958

Dynamisk slagverkare

 
För exakt sex år sedan, fredagen den 9 mars 2012, tog jag den här bilden på den då tvåårige Max Hedman. I farmor och farfars vardagsrum i Älvsbyhuset visade Max upp sina trumkonster.

Grattis på din 80-årsdag, Barbro Svensson!

 

VIKTOR

 
Bilden här ovan väcker många barndomsminnen. På den här platsen bodde Viktor Nilsson (1918-1993). I grannskapet i Övremarken bodde även hans bror Valfrid "Valle" Nilsson (1910-1997) och hans hustru Kerstin (1924-1999). Här bodde också min farbror Erik Lindkvist (1912-1986) och hans hustru Essy (1917-1996) och deras barn Gösta, Tage och Rigmor. I samma grannskap bodde min faster Elsa Lundmark f. Lindqvist (1916-2002) och maken Ivan (1915-2002) med barnen Britta, Roland och Karin.
 
På den gröna ängarna som omringade Viktors egendom gick hans kossor på bete. Och i den röda avlånga byggnaden fanns den ladugård där kossorna och kalvarna bodde. Till detta så fanns det ca 20-21 katter som sprang omkring. Jag och mina kompisar gjorde ofta besök hos Viktor. Och vi var alltid välkomna. Speciellt minns jag de besök som jag och Per Sundkvist gjorde. När vi kom in genom dörren så möttes vi av ungefär samma slags välkomnande varje gång: "Jaså, järe Sundkvist å Lindqvist som komma på besök!" I regel så styrde vi våra steg mot den soffa som fanns i köket. En gång så minns jag att et låg en katt i ugnen. Ja, ugnsluckan var öppen och ugnen avstängd.
 
Några gånger minns jag också att vi hjälpte till med slåttern. De gångarna hade Viktor lånat en häst, eftersom han inte hade en egen. Den som lånade ut klenoden, var en av Hortlax´ profiler, John Eriksson, eller "Smäll-John" som han ofta kallades pga det hus han bodde i som gick under namnet Smäll-gården.
 
Viktor Nilsson, i yngre dagar.
 
Viktors syster Göta Porkén f. Nilsson med maken Veikko.
 
En bild från en släktsammankomst, Viktor dricker ur tillbringaren, bredvid honom t.v. kusinen Gunhild, de övriga är Viktors bröder Levi och Valfrid "Valle" Nilsson med sina äkta hälfter Elin och Kerstin.
 
-------------------------------------------------------------------
Bilderna har jag lånat av JONAS BERGLUND.
 
 
 
 

När man tänker efter...

Egentligen, när man tänker efter,
så är varje andetag ett under.
Vi borde kanske tänka efter mer...
 
Roger Lindqvist   

Fritiof Billquist

 
FRITIOF BILLQUIST (1901-1972). Åren 1926-1932 var han gift med sångerskan Ulla Billquist. 1987 mötte jag hans brorson skådespelaren Carl Billquist (1933-1993) på Hötorget i Stockholm. Han var just då aktuell i TV-såpan Varuhuset. Jag fick en liten pratstund med honom i en regnig huvudstad.

Rowells postorderkatalog, 1965.

 

Flamingokvintetten /1969

 

Älvsbyn

Frankerat den 11 oktober 1936.
 
Frankerat 1964.
 

Framnäs folkhögskola, Öjebyn

 

Den 8 mars 2014

Den 8 mars 2014 hade vi besök av Elisabeth och Sture.

"Lite spill får man räkna med, farfar".

 
Barnbarnet Max, den 8 mars 2012.

Till den sista vilan

 
Min far fick också vara med på minnesstunden efter mors begravning i Skogskapellet. Mina föräldrars äktenskap varade i 57 år. Sedan pappas bortgång 2005 har han ändå varit närvarande på sitt speciella sätt. Nu är de båda förenade.
 
C O Degerman hette kyrkoherden som vigde mina föräldrar den 18 januari 1948. Båda mina föräldrar vigdes till den sista vilan av hans barnbarn Anna Piirainen-Andersson. Fint tycker jag. Tack, Anna!
 
Roger  

Farmor Hannas födelsedag

Hanna Lindqvist.
 
Min farmor föddes den 6 mars 1888. I dag skulle hon fyllt 130 år. Grattis snälla rara farmor. Du hade ett stort hjärta. Farmor Hanna avled den 7 januari 1970. Farmor och farfar vilar i gemensam grav på kyrkogården i Hortlax. Några meter därifrån ligger min mormor och morfar. På samma kyrkogård finns även Gunnar och Aina Lindqvist, Hannas son, som fyllde 100 i början av januari. På här vilar även Sven och Elma Lindqvist, också en av de sju sönerna. Åke Lindkvist, finns där oclså, han var den yngste i syskonskaran. I morgon onsdag kommer min mor att gravsättas bredvid min far på samma kyrkogård.
 
I Piteå vilar Emmy och John Risberg, Erik och Essy Lindkvist, Ingvar och Nancy Lindqvist, Ivan och Elsa Lundmark. I Öjebyn ligger Artur och Ragnhild Lindqvist, och i Älvsbyn vilar Valter och Sigrid Karlsson. I dag är alla borta i den ursprungliga familjen Amandus och Hanna Lindqvist från Övremarken i Hortlax. Tre av mina kusiner, Anita, Gun och Gun-Britt är också borta.
 
På Hortlax kyrkogård finns även bl a farmors bror Johan Eriksson och hans maka Hilda. Där vilar även några av min fars kusiner. Förmodligen kommer jag också att ligga där en dag.

Piteå

 
Inte Norrfjärden, utan Norra fjärden.
 
 
Strömbacka.
 
 
Västergatan, Piteå.
 
 
Hamnen, Piteå.
 
 
Fårön, Piteå.
 
 
Fårön, Piteå.
 
 
Storgatan, Piteå.
 
 
 
 
 
Kanalen, Piteå.
 
 
Byxtorget, Uddmansgatan, Piteå.
 
 
Godtemplarhuset, Piteå.
 
 
Storgatan, Piteå.
 
 
Furunäsets sjukhus, Piteå.
 
 
Strömnäs, Piteå.
 
 
Pite havsbad.
 
 
Uddmansgatan, Piteå.
 
 
Storgatan, Piteå.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ÖJEBYN

 

Bergsviksbron och Öholma festplats

 

Olof och Lisbeth Palme /1970

 

Tolvmansvägen 23

Mamma och pappa i sitt vardagsrum. Februari 1997.
 
Deras balkong, där vi brukade dricka vårt kaffe.
 

Kjerstin Dellert död

 
Prima primadonnan Kjerstin Dellert har avlidit, 92 år gammal.

Stan Laurel - 1947

 

INGE BENZ

 
 

Västra Frölunda IF /1962

Bröderna Ulf och Ove Sterner fanns med i laget.
 

Fotbollslandslaget /1945

 

Fotboll

 
 

Två toppmålvakter

 
 

Picko Troberg /1967

 

Sickan Carlsson - "Jag e´så glittrande glad" /1951

 

Tora Teje & Gösta Ekman /1917

 

ZENITS - VÄXJÖ

 

Vikingarna /1985

 
 

Albert & Herbert

 

Carl Anton & Hans Wahlgren

 

MAGNUS

 

Wickers

 

Gösta Knutsson /1969

 

LILL-BABS

 

Rockfolket

Idag 2018 är samtlig medlemmar avlidna.

Sten-Åkes - Lidköping

 
Pedro blev senare medlem i Lotta Engbergs orkester.
 

Lasse Norins

 

PELLES

 

Curt Haagers med Robert

 
Robert Andersson heter numera Löfvendahl i efternamn.
 

Stig Linds orkester med Meta Roos

 

Streaplers

 

Esther & Abi Ofarim

 

Vikingarna

 
 

Scandinavian Five

 

Svenne & Lotta

 
Svenne fyllde 73 år häromdagen. Grattis!

Carl-Anton

 

Larry Finnegan

 

Kenneth Gärdestad död

Kenneth Gärdestad, har avlidit 69 år gammal efter en lång tids sjukdom. Tillsammans med brodern Ted så levererade de båda bröderna musik som fick oss att ta dem till våra hjärtan. Ted gjorde musiken medan Kenneth skrev de underbara texterna.
 
Vila i frid!

Family Four -84

 

Eric Öst

 

Björn Skifs & Blåblus

 
 

Jörgen Edman

 
Jörgen Edman, som i dag bor i Märsta, sjunger inte längre. "Jag har gjort mitt som sångare" lär han ha sagt. Jag och många med mig gillade hans fina röst.

Gimmicks

 

Lennart Grahn

 

SCANDINAVIANS & NICK BORGEN

 
NICK BORGEN har också varit medlem i Scandinavians.

Mor och far

 

Hortlax Blomsterhandel

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 26 maj 1954

Forum, Älvsbyn

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 2 januari 1954

PV 444

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 12 november 1955

Peter Holm

 
 

Den store Lars Hanson (1886-1965)

 

Britt Damberg /1963

 

Carl-Eiwar /1963

 

Evert Taube /1962

 

SNODDAS /1962

 

Gunnar Wiklund /1962

 

Monica & Hasse /1962

 

Jan Höiland /1963

 

Povel Ramel /1962

 

Ann-Louise Hanson /1961

 

Göingeflickorna /1962

 

Siw Malmkvist /1962

 

Hasse Burman /1961

 

Bildjournalen

 
 
 

Idolbilder

 
 
 
 
 
 
 
 

Beliva /1982

 

Muhammad Ali /1963

 
Ali mot boxaren Doug Jones, som han lovade slå ut på knock i 5:e ronden, vilket han inte gjorde. Ali fick boxas tiden ut.

ICA-ÖRNEN - Storgatan, Piteå /1982

För kännedom: Örnen har för länge sedan landat i Stillhetens hav.
 

"Kom lilla vännen"

 
ACCORDION JOURNALEN ¤ 15 juni 1955.

Gerd, sommaren 1974

 
Min syster Gerd, hemma på våran tomt i Övremarken sommaren 1974. Undrar vad hon tänkte där hon satt bakom ratten i Opel kadetten: - Ska jag köra över min jobbiga lillebror? Eller: - Oj, så synd att jag måste åka hem till Degeränget och lämna min fina brorsa. Jag gissar på det senare alternativet.
 

Grabbarna 2016-03-02

 
Fr v Robert, Andreas och Daniel. Från tavlan på väggen blickar mamma och pappa ner på sina söner.

Mamma

 
 

Mamma / 2009-08-04

 

Svante Vorrsjö /1966

 
foto HANS G PETTERSSON

Med hjärtat fyllt av saknad

Den här texten kom till för ett antal år sedan. Den publicerats i Piteå-Tidningen. När jag häromdagen gick igenom min mammas efterlämnade saker, så låg detta urklipp i ett vitt kuvert som hon hade sparat.  Upprinnelsen till mina nedtecknade ord, kom en sommarkväll vid ett besök på kyrkogården i Hortlax.

OS i München /1972

 
Tre sportintresserade TV-tittare kollar in Anders Gärderud på 3000 meter hinder under OS i München, 1972.

Valaffischer

 

Daniel och farmor - 1/4 2015

 

LUXUS

 

Lördag 10 januari 2015

 
Lördagen den 10 januari 2015 kom Kjell och Solbritt på besök.
Vädret såg ut så här...

Den 21 december 2014

Våran kusin Gun-britt Öqvist t.v. besöker våran mor.
 
Gerd och mamma tittar intresserat på. Gun-britt avled hösten 2017.
 

Danne - 7/8 2015

 

GLENNS

 
 

Ishockey /1962

 
 

Thor Görans

 
 
 
 

ARVINGARNA

 
 
 

Black Jack

 
 

SÄWES

 
 

Wizex

 
 
 

CASANOVAS

 
 

Morsan

1975
 
1975-76.
 
Efter varje besök på mammas äldeboende gav jag henne en kram och sa: "Hejdå, morsan!" De där kramarna blev viktigare och viktigare.
 
HEJDÅ, MORSAN!

1988

 
Här finns vi samlade, runt köksbordet, mamma, pappa, min syster och jag. Den här dagen firade våra föräldrar sin 40-åriga bröllopsdag. Släktingar kom, goda vänner likaså, det var full rush hela dagen. Pappa John var 65 år min mor Maj-Gerd var fyllda 59. Allt var precis som det skulle. Min syster och jag växte upp här, det var här allt hände. Det var här min barndoms vagga låg. Mina rötters rötter. Det har nu förflutit 30 år sedan den där dagen. I dag 2018 ser allt annorlunda ut, visserligen finns huset kvar, men det som finns runt omkring, det liv som vi levde där våra föräldrar stod i centrum, är borta för alltid.
 
När någon dör breder tomheten ut sig. En plats gapar tom och ödslig. Förändringens vindar blåser, den känns kall, men blir förhoppningsvis varmare med åren. Elisabeth miste båda sina föräldrar i unga år. Hennes mor gick bort 1980 vid 49-årsålder, hennes far 1982 nyss fyllda 60. Då var det nattsvart sorg. I dag känns allt annorlunda säger hon, visst tänker jag på dem, men det gör inte ont längre. Livet lär oss handskas med våra sorger, man vänjer sig helt enkelt. Jag har själv haft den stora lyckan att få behålla mina föräldrar upp i mogen ålder. Vi brukar prata om det här ibland med våra barn. Det är svårt att sätta ord på det jobbiga, det sorgliga det hemska. Man vill ju så gärna att allt ska vara bra.
 
Roger.
 
 
 
Roger.
 
 

Mor och far /1993

 
Pappa och mamma, 1993. Tillsammans igen.

Hortlax, torsdag 8 januari 2015

 
 
Elisabeth sparkar sig fram i tillvaron.
 

Nyårsafton 2014

 
Den 29 december 2014 ramlade mamma och bröt sin vänstra arm.
 
 
 
 
Den här bilden tog jag på nyårsaftonen 2014.
 
 
Men som den krutgumma hon var så brydde hon sig inte nämnvärt.
 
 
Mamma var inte ensam den där dagen på akuten av att ha råkat illa ut; även jultomten hade problem.
 

Kenth-Eriks

 

RSS 2.0