Povel Ramel & Martin Ljung /1957

 
Han sätter fast lösmustaschen med en särskild tusch och sätter på sig bonjouren över den ärmlösa frackskjortan. Så säger han: - Nu ser man nästan ut som en kung. Det blev jag aldrig hos pygméerna. Där behövdes inte ens Ljung för det hade dom själva, när Knäpp-upp höll på att filma där.
 
Och så går han - det är Martin Ljung, som på något vis blivit oskiljbar från Knäpp-upp - in på scenen och gör sin stora middagstalarmonolog, där både "herr talman, herr statsminister, mina damer och herrar och alla övriga" är representerade.
 
FÖRBEHÅLLER SIG ATT ÅKA MOTORCYKEL
Martin är född med tur påstår han själv. I Notviken utanför Luleå, säger kyrkböckerna. Turen på scenen lät vänta  på sig, men numera behöver han inta vara rädd för någon Pyrrhusseger på tiljorna eller som han själv säger i middagsmonologen: "En  sådan Pyrrhus till och jag är förlovad med en negress". Den sista Knäpp-uppen har faktiskt blivit ett andra genombrott för Martin, som fått översvallande recensioner. Det är hans revy mer än Povels den här gången.
 
    - Det är ju roligt att folk fortfarande tycker om mig, säger Martin, som själv arbetar om sina monologer. Häromåret spelade jag Hamlet, men jag har inga ambitioner att gestalta den danske prinsen på riktigt på scenen. Mina ambitioner tar sig andra uttryck. Såsom att åka speedway på fritid om jag vill. Jag har t.o.m. åkt speedway på Solvalla en gång.
 
ERNST ROLF GAV FÖRSTA CHANSEN
Första teaterchansen fick smeden, bagaren, sjömannen m.m. Martin Ljung genom Ernst Rolf. Denne upptäckte Martin, då han spelade för IOGT i Luleå. Martin erbjöds bli piccolon i "Vita Hästen". Den gången sprack Stockholmresan, då Rolf inte fick ihop pengar till operetetten. Men Martin kom igen på fyrtiotalet, då han jobbade som smed hos SJ. Första provet inför Povel och Hamberg tänkte Martin hålla en monolog men ångrade sig och imiterade en fjärrorgel. Povel har dock aldrig ångrat mötet. Martin trivs med Knäpp-upp och kommer också snart i Afrikafilmen. Ratataa är ju känd förut.
-----------------------------------------------------------------------
NORRA VÄSTERBOTTEN ¤ Den 8 januari 1957

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0