VIKTOR

 
Bilden här ovan väcker många barndomsminnen. På den här platsen bodde Viktor Nilsson (1918-1993). I grannskapet i Övremarken bodde även hans bror Valfrid "Valle" Nilsson (1910-1997) och hans hustru Kerstin (1924-1999). Här bodde också min farbror Erik Lindkvist (1912-1986) och hans hustru Essy (1917-1996) och deras barn Gösta, Tage och Rigmor. I samma grannskap bodde min faster Elsa Lundmark f. Lindqvist (1916-2002) och maken Ivan (1915-2002) med barnen Britta, Roland och Karin.
 
På den gröna ängarna som omringade Viktors egendom gick hans kossor på bete. Och i den röda avlånga byggnaden fanns den ladugård där kossorna och kalvarna bodde. Till detta så fanns det ca 20-21 katter som sprang omkring. Jag och mina kompisar gjorde ofta besök hos Viktor. Och vi var alltid välkomna. Speciellt minns jag de besök som jag och Per Sundkvist gjorde. När vi kom in genom dörren så möttes vi av ungefär samma slags välkomnande varje gång: "Jaså, järe Sundkvist å Lindqvist som komma på besök!" I regel så styrde vi våra steg mot den soffa som fanns i köket. En gång så minns jag att et låg en katt i ugnen. Ja, ugnsluckan var öppen och ugnen avstängd.
 
Några gånger minns jag också att vi hjälpte till med slåttern. De gångarna hade Viktor lånat en häst, eftersom han inte hade en egen. Den som lånade ut klenoden, var en av Hortlax´ profiler, John Eriksson, eller "Smäll-John" som han ofta kallades pga det hus han bodde i som gick under namnet Smäll-gården.
 
Viktor Nilsson, i yngre dagar.
 
Viktors syster Göta Porkén f. Nilsson med maken Veikko.
 
En bild från en släktsammankomst, Viktor dricker ur tillbringaren, bredvid honom t.v. kusinen Gunhild, de övriga är Viktors bröder Levi och Valfrid "Valle" Nilsson med sina äkta hälfter Elin och Kerstin.
 
-------------------------------------------------------------------
Bilderna har jag lånat av JONAS BERGLUND.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Roger

Det här flygfotot togs sommaren 1968. /Roger.

2018-03-09 @ 18:47:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0