Plötsligt så händer det...

Plötsligt så händer det ofattbara...              
 
Det var en morgon som alla andra. Den nya dagen låg framför mig som ett nytt oskrivet blad. Hustrun påtade på i köket, medan jag ställde mig framför badrumsspegeln för ännu ett hopplöst försök att kamma till mitt hår. Det finns vissa envisa strån på mitt huvud, som sedan den där torsdagsmorgonen den 26 september 1957 stått i rak givakt. Jag föddes nämligen med svart tjockt hår. Ett arv efter min far. Snart 58 år senare, står samma slags strån fortfarande lika envist i samma srtikta givakt ställning. Den svarta hårmanen har pyst sin väg, den har i stället övergått färgen cendre. Cendre, låter som ett nytt politiskt parti vilket det icke är.
 
När badrumsbesöket var avklarat, hämtade jag min kaffekopp och styrde mina fötter (av storlek 41) mot balkongen. Men nåt var fel. Balkongdörren gick inte att öppna. Det goda humöret försvann lika fort som en isbit i en bastu. Det vill säga; jag hade inget humör kvar. Så illa ställt var situationen. Efter att ha pustat, stånkat och med ett därtill blodrött ansikte, så öppnades dörren på nära på vid gavel.
 
Synen som då mötte mig, fick mitt uschla humör (som inte fanns) att övergå till en skala på 11 getingar av 10. (man har väl läst Expressen, tyvärr). På vår balkong låg en hög med sedlar. Det var av alla de valörer. I högen fanns till och med en Astrid Lindgren som log mot mig, och en något betänksam Ingmar Bergman.
 
 I högen fanns en leende Astrid Lindgren.      
 
Dag Hammarskiöld tittade vänligt på mig. Greta Garbo hade ett finurligt Mona Lisa-leende, Taube verkade även han vänligt sinnad, och Birgit Nilsson, sjöng en aria till min ära. Jag blev så förbluffad att jag spillde ut mitt Gevalia på mina fötter. När jag hämtat andan, gjorde jag som Farbror Joakim brukar göra: jag dök ned i penninghögen och gav den alla en stor blöt puss. Garbos gåtfulla smilande, försvann i ett huj, och i stället skrattade hon precis lika högt och hjärtlig som i filmen Ninotchka från 1939.
 
Garbo gav mig sitt unika skratt, precis som hon
gjorde i filmen Ninotchka.
 
Mannan från himlen hamnade alltså på min balkong. Tänk så tur man kan ha.
 
 
Roger Lindqvist.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0