ESTELLA-festligt

Glatt och festligt var det hos Estella i Piteå häromkvällen och det här bild-
svepet förmår kanske illustrera stämmningen. Törstiga, hungriga och på
gott humör var målarmästare Birger Larsson och hans branschkollega Lennart
Eriksson (i det vänstra övre hörnet). Vid korvpannan sågs bl. a. värdinnan,
fru Barbro Lindberg (närmast kameran) och fru Barbro Ljungqvist. Mannekängen
i drömtoalett heter fru Brirr Eriksson. Överst till höger ses ingenjör Bengt Larsson
(t.v.) chevaleriskt tacka och buga för värden själv, direktör Kurt Lindberg.    
 
¤ Byggfolk från arkitekter till målare, från byggmästare till inredningssnickare, från elektriker till glasmästare, affärens anställda, osv - alla med tillhörande dam eller herre - var med på den glada fest som direktör Kurt Lindberg häromkvällen ordnat i Varuhuset Estellas rymliga lokaler. Chefen för stans största modehus ville visa dem som haft med byggnationen att göra hur deras verk ser ut i finputsat skick. Och som den elegante affärsman han är var också vederbörandes damer inviterade.
 
¤ Menyn var välkomponerad och spisen såväl andlig som lekamlig. Direktör Lindberg öppnade festen med att på sitt lite improviserade och lekfulla sätt hälsa gästerna - halvannat hundratal - hjärtligt välkomna. De fick bl. a. veta hur Varuhuset blev Varuhuset Estella efter ett biobesök med Shakespeare på repertoaren. En skön dam med filmnamnet Estrella gick herr Lindberg så till sinnes att hon - sedan r:et bortrationaliserats - fick ge namn åt hans affär. Han avslöjade också att Estella´s barnekipering öppnas den 1 april (inget aprilskämt) och avrundade sitt trivsamma lilla tal med en bild ur (mode)livet.
 
¤ Under en semestertripp till Paris gav sig herr Lindberg den phule på att han skulle vara med om en Diorgala. Allt i biljettväg var emellrtid slutsålt, inte ens svenske handelsattachén kunde greja minsta lilla "plåt". Men han kunde förstås hjälpa piteåbon med en improviserad karta över vägen till Diors Modehus, ritad på baksidan av sitt eget på prydlig franska tryckta visitkort. Med kortet i näven och utrustad med en lagom blaserad uppsyn vandrade så Monsieur Lindberg raka vägen in i modets Mecka. Genom att visa "lämlig" sida av kartan. Svenske handelsattachén behövde givetvis ingen biljett för att komma in...
 
¤ Så förflyttar vi oss från Dior´s Rue de la Margret (eller vad det nu hette) till Rue de la Uddmansgatan 13, sa kvällens värd, och lät några mannekänger visa vad Estella har att bjuda. För många av de manliga gästerna blev denna inblick i modets innersta cirkel den första. Mannekänguppvisningar är ju i allmänhet inga maskulina tillställningar. Dämpad musik (fransk förstås...) beledsagade modeparaden och applådåskor ackompanjerade mannekängernas nätta rundpromenad.
 
¤ Rundvandrande blev det också i fortsättningen. Men nu var det gästernas tur att se sig om i affärskomplexet. Under sakkunnigt och diskret ciceronskap. Så följde mat med dryckjom bl. a. ur speciellt anskaffade öltunnor, skratt- och applådframkallande axplock ur lokala nyårsrevyn samt kaffe med tilltugg i form av tårtor, "byggda" i form av Estella´s fasad. Varpå det var dags för ingenjör Bengt Larsson att tacka på gästernas vägnar. Han harangerade kvällens värd och hans medhjälpare för den trevligt arrangerade festen och slutade med att utbringa ett leve, taktfast besvarat, för den leende värden.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 22 januari 1955

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0