Fredag den 30 december 1994 kl 18:35

Så närmar vi oss slutet av 1994. Om man nu ska summera allt som hänt oss härhemma, då menar jag Sverige, så finns ju både glädje och tragik inflätat i varann. Jag tänker på morden i Falun i början av juli. Det var då som Mattias Flink dödade 7 personer. Morden väckte en sån enorm avsky, nåt som vi inte trodde kunde hända. Och tyvärr visade det sig inte vara någon isolerade händelse.
 
I början av december -94 så sköts 4 personer ihjäl på Stureplan i Stockholm. 2-3 män gick lös med ett automatvapen. Man siktade och sköt helt besinningslöst in i entrén till en nattklubb. I november, tror jag, mördades en 15-årig pojke av två kamrater. "Kamraterna" var två bröder som planerat mordet i två månader. Vid förhör sa dessa två pojkar att domfick en "kick" av dådet.
 
Här i Piteå hölls rättegången mot Pitepojken Charles Zelmanovitz baneman, Thomas Quick. Vi fick höra i detalj om det bestialiska mordet som förövades i december 1976. Jag har förresten jobbat med Frederick Zelmanovitz, som var lillebror till Charles. En gång i början av 80-talet på Furunäsets sjukhus. Så sent som i tisdags så höll två polismän från Jokkmokk att få sätta livet till efter en lång biljakt. Där två män i 20-årsåldern sköt med automatvapen och kastade handgranater. Jag tycker det är så ruggigt, det är som en våg av våld plötsligt sköljer över oss.
 
Sept. -94 i ishockey efter ett rafflande straffdrama, där till slut "Frälsaren" Peter "Foppa" Forsberg slår in segerpucken. Hörde matchen i Andreas feestyle, på vägen hem från en hockeycup i Skellefteå ishall. Hela familjen satt i bilen och jag kommenterade och skrek med hes hals. Brons i Fotbolls-VM i USA. Hjältarnas återkomst till ett varmt Sverige, både vädermässigt och känslomässigt.
 
En varm sommar 5 veckors semester. Piteå Dansar Och Ler. Anders "Bubben" Burström, konferencier frågade den stora publiken strax innan Jerry Williams skulle in på scen, om vi ville ha samma fest nästa sommar. Ett unisont JAAA! ur tusentals strupar. Där stod jag med Daniel på axlarna som värkte av smärta. Vad vi inte visste då var att Anders "Bubben" Buström inte skulle få uppleva nån ny sommar. Han dog den 7 november -94 45 år gammal.
 
Robert har just gått hos Gustav. Dom ska åka skridskor hos Gustav. Daniel är hos Lisa och ser på video. Andreas är hos David och vi är härhemma. Ulla-Mai har ringt, dom hade inte nåt att göra i morgon. För kort varsel att bjuda dom. Vi ska hos farmor och farfar kl två i morgon för att äta. Har ringt Gerd och Stig-Arne, pratade med båda två. Jag sa att ni kan ju titta förbi i morgon. Men fick till svar: "Vi får väl se".
 
Daniel kom just in genom dörren. På med TV:n "Disneydags" och "Mat mamma!". Har snöat idag och natt en hel del. Nu ser det ut som en riktig vinter. Halkigt och moddigt efter vägarna. Barnen och Elisabeth är lediga även nästa vecka. Elisabeth och Robert var på ICA-Matmix i Bergsviken och handlade. Det fattades en liter långfil som Bettan glömt kvar, så jag ringde farmor och bad farfar gå ner till affären och mycket riktigt där låg den. Kanske är det Alzheimer som har börjat eller...?
 
Roger

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0