Folkparkssommaren 1975

JUBILEUMSSÄSONG I FOLKPARKERNA
 
Sommar, sommar, sommar
 
DET ÄR DANS I FOLKETS PARK
 
Bland alla de många orkestrar som vi kan träffa på i parkerna
finns Pierre Isacsson och Gimmicks.
 
- Ja det är början på en schlager som många ofta sjunger och den ger också uttryck för vad många känner i början av juli månad då vi alla hoppas på en härlig sommar, en givande fritid där också dansen i folkparken ingår. Då det gäller förströelse är folkparken samlingsplatsen. Folkparken firar nu sin 70-åriga verksamhet och detta kommer säkerligen alla parkbesökare att uppmärksamma. Jubileumsprogrammet för sommaren är späckat.
 
Vår rubrik har också använts som titel för ett av de 12 program som Svenska Riksteatern producerat till årets säsong. Med i detta program är Lars Lönndahl, Kerstin Dellert, Rolf Jupiter och Birgitta Smiding. Med på denna turné är också Gävle Underhållningsorkester under ledning av William Lind.
 
Ett annat av Riksteatern producerat program för parkerna är "Summertime". En Gerswin-kavalkad som har formen av ett kollage med glimtar och milstolpar ur Gerswins liv och musikproduktion. Otaliga är de musikprogram som folkparkerna presenterat under gångna år. På sin tid turnerade Håkan Eichwald med stor orkester i parkerna. Andra kända orkestrar som turnerat är Charles Redland och givetvis Thore Ehrlings orkester.
 
Musiken ger upplevelser och folkparksarrangörerna har under årens lopp varit väl medvetna om det stora musikintresse som finns hos parkbesökarna. Många är de operettföreställningar som givits i parkerna under årens lopp. Även under den kommande sommarsäsongen ger folkparkerna operettföreställningar. Med i programmet finns "Glada Änkan" och "Lilla Helgonet". På eftersommaren kommer sedan "Tolvskillingsoperan". Den turnén börjar i augusti.
 
Lars Lönndahl är med i turnén "Sommar, Sommar, Sommar".
 
Folkparken är platsen där man skall roa sig och där man kan komma i kontakt med god teater och musikunderhållning, men givetvis är dansverksamheten dominerande. Ett stort antal av våra kända orkestrar är engagerade i folkparkerna. Öijwinds, Tötas, Bröderna Ferm, Sigge Gregorssons, Lindqvistarna och Ludgo-Pelles är några namn på de orkestrar som vi kommer at stöta på ute i folkparkerna. Ett annat känt orkesternamn är Ingmar Nordströms orkester från Växjö, som praktiskt taget är fullbokade från valborgsmässoafton och fram till mitten på september då väl det mesta utav folkparkssäsongen är avverkad.
 
Kulturrådet har i sitt arbete också uppmärksammat den verksamhet som folkparkerna bedriver och i linje med det kulturpolitiska handlingsprogrammet har folkparkerna för konstnärlig utsmyckning för 1975 erhållit ett anslag på kr 700 000:-. Parken skall också vara skön att vistas i. Här har man, bl a genom detta anslag, fått resurser för att anlita konstnärer såsom skulptörer och konsthantverkare för utsmyckning av parken. Det ökade stöd som folkparksrörelsen fått från samhällets sida medför också att man har ökade krav på folkparksrörelsen. Vi är övertygade om att dessa krav kommer också att infria. Vi tillönskar Folkparkernas Centralorganisation fortsatt framgång i sitt arbete. Vi hoppas på en grön, skön, lagom varm och givande jubileumssäsong för folkparkerna.
 
------------------------------------------------------------------------------
Musikern ¤ Juni 1975.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0