CHRIS DANE - Dansk/svensk schlager- och jazzsångare


Chris Dane har gjort sig ett namn i Amerika som schlagersångare och TV-stjärna. Fredagens radioframträdande klockan 22.30 är det första efter hans återkomst till Sverige.

¤ I programmet "Dansa och lyssna" på fredag medverkar bl. a. Chris Dane, som skall sjunga till Varitéorkestern. Det är kanske inte så många som kommer ihåg honom, men det kan bero på att han förr i tiden kallade sig vid sitt dopnamn, Helge Guldbog, vilket alltså numera fått vika för artistnamnet Chris Dane, vilket ju också säger att han är danskfödd. Under åren efter kriget var han emellertid ganska flitigt verksam i Sverige, och hade bl. a. en hel del radioutsändningar. De sista tre åren har emellertid Chris Dane tillbringat i Amerika.

¤ Han for dit utan såväl kontrakt som kontakter, men lyckades på kort tid slå sig fram till en position bland de främsta sångarna i genren. Det egentliga genombrottet kom efter segern i en stor amatörtävling i television, och strax efter fick han kontrakt med den kände orkesterledaren-impressarion Freddy Martin, vilket skulle gälla i inte mindre än sju år. Familjeskäl tvingade honom emellertid att återvända till Sverige, och här damp han ned för någon månad sedan.

¤ Under sin amerikavistelse hann Chris Dane med en hel del. Han fick en egen TV-show en gång i veckan under sex månader i Philadephia, han medverkade i en av Danny Kayes filmer i Hollywood och otaliga var de radioprogram och grammofoninspelningar i vilka han medverkade. Frank Sinatras "upptäckare" och impressario, Ritchie Lisella, lovade att göra honom "even greater than Frankie ever was" om han kunde få taga hand om Chris, och den kände krönikören Walter Winchell skrev att Chris Dane var "destined for stardom" - destinerad till stjärna.

¤ Ännu vet vi inte om vi får behålla Chris Dane i Sverige. En sak är emellertid klar. Vi behöver honom, speciellt som det ju är ganska glest beställt med inhemska krafter i denna genre. Med Varitéorkestern kommer Chris Dane att sjunga bl. a. en schlager, "Until", vilken är på stark marsch uppåt i Amerika just nu, samt gamla kända "Ol´man river". / Simon Brehm.
-----------------------------------------------------------------------------------
RÖSTER i RADIO ¤ Den 25 maj 1952.

FREDAGEN den 30 maj sändes radioprogrammet "Dansa och lyssna".
Från Skansen i Stockholm medverkade Varitéorkestern
med sångaren Chris Dane, dirigenten; Åke Jelving, Thore
Ehrlings orkester.

CHRIS DANE besökte festplatsen Öholma i Piteå den 28 juli 1956. I
hans orkester fanns hortlaxgrabben Gösta Eriksson på
piano. Gösta var min pappas kusin.
Nämnas kan också att under sina mest framgångsrika år
medverkade Chris Dane i en del kända band: Simon Brehms,
Thore Ehrlings, Lulle Ellbojs, Ernie Englunds, Harry Arnolds
Radioband med Alice Babs och Monica Zetterlund. Chris
Dane har även uppträtt på Lido i Paris 1947.
-------------------------------------------------------------------------------
Roger Lindqvist.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0