Mordet på Olof Palme

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
MORDET VAR NOGA PLANLAGT
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Polismästare Hans Holmér mötte ett gigantiskt pressuppbåd, vid dagens
presskonferens.


Mordet på Olof Palme var mycket noga planlagt.
Mycket talar för att makarna Palme bevakades av gärningsmannen eller gärningsmännen under hela fredagen. Med största säkerhet förföljdes också Olof och Lisbet Palme när de vid 20.40-tiden på fredagen lämnade sin bostad vid Västerlånggatan och med tunnelbana åker till biografen Grand vid Sveavägen. Det fastslår nu polisen efter det första dygnets intensiva spaningar efter Olof Palmes mördare.

Polisens hetaste ledtråd är den kula som påträffats 40 meter från attentatsplatsen. Enligt polismästaren Hans Holmér var kulan av typ 357 Magnum. Det enda vapen polisen känner till där denna typ av kulor används är Smith & Wessonrevolvrar. Det är ett av de allra mest kraftfulla handeldvapen som finns.

Under de förhör som polisen hållit under söndagen med en rad vittnen har det också framkommit att mördaren burit en mindre väska, av typ handledsväska. Förmodligen har vapnet gömts i väskan.

Direkt dödande skott
Polisen är också säker på att enbart två skott avlossas av mördaren. Det första träffar Olof Palme i ryggen och dödar honom så gott som omedelbart, och går ut genom bröstkorgen. Den har ännu inte påträffats. Men polisen hoppas finna kulan när man nu går igenom allt som fanns på gatan omkring attentatsplatsen.

Enligt polisen bestämmer sig makarna Palme spontant under fredagseftermiddagen för att gå på bio på kvällen. De ringer sonen Mårten och bestämmer träff med honom och hans flickvän utanför biografen Grand på Sveavägen. Lisbet och Olof Palme lämnar sin bostad vid 20.40-tiden på fredagskvällen och går längs Västerlånggatan via Yxsmedsgränd till Gamla Stans tunnelbanestation vid Rådmansgatan. Några minuter före klockan 21 träffar makarna Palme sonen Mårten och hans flickvän utanför biografen. Klockan 21.15 börjar filmen.

Polisen vädjar
Polisen vädjar nu till alla som sett makarna Palme under deras väg till biografen att höra av sig till polisen om de lagt märke till någon eller några personer i närheten av Lisbet och Olof Palme som "betett sig egendomligt".
- Det kan gälla någon eller några personer som endera uppehöll sig utanför biografen eller som följdeefter  makarna Palme in i biosalongen, säger Hans Holmér.

Filmen slutar omkring 23.10 och makarna Palme skiljs från sonen Mårten och hans flickvän. Olof och Lisbet går över på andra sidan Sveavägen och fortsätter i riktning mot Kungsgatan.

Skott i ryggen
Omkring tio minuter senare mördas Olof Palme med ett skott i ryggen vid korsningen Sveavägen - Tunnelgatan. Ytterligare ett skott skjuts och kulan nuddar Lisbet Palmes rygg. Mördaren springer in längs Tunnelgatan och uppför trapporna till Malmskillnadsgatan, och fortsätter in på David Bagares gata, över Regeringsgatan, nerför trapporna in på Smala Gränd och Snickarbacken ut till Birger Jarlsgatan.

En man försöker förfölja mördaren och han möter en man och en kvinna längs David Bagares gata mellan Malmskillnadsgatan och Regeringsgatan och ropar till dem:
- Vart sprang han?
- Ditåt, svarar kvinnan och pekar längs David Bagares gata mot korsningen med Regeringsgatan.

Först på söndagseftermiddagen fick polisen kontakt med paret. Polisen är dock fortfarande osäker på om det kan ha varit fler än en gärningsman. När det gäller signalementet på den man som sågs skjuta statsministern har inga nya uppgifter tillkommit.

Oklart om klädseln
- När det gäller hans klädsel går uppgifterna från vittnena tyvärr i sär. Lika många talar om en rock som om en jacka av trekvartslång modell, säger Hans Holmér.
Hela området längs mördarens flyktväg dammsugs nu av polisen, bl. a. töms alla sopsäckar och containrar och innehållet fingranskas.

Lisbet Palmes uppgifter om att hon två veckor före mordet observerat två personer som hon uppfattade bevakade statsministerbostaden vidarebefordrades aldrig till Säpo eller polisen, säger Hans Holmér. Han säger också att Lisbet Palme enbart skulle ha observerat personerna vid ett tillfälle. Interpol har informerats om den pågående utredningen av mordet på Palme. Men enligt Hans Holmér arbetar inte Interpol aktivt med fallet.

Planlagt mord
Polisen har hitills fått in drygt 1.000 tips under utredningen. Men det hetaste spåret hitills gäller den unika kulan. Till det kommer stora hopp om flera heta vittnesuppgifter. Polisens slutsats är att det inte handlar om något impulsivt mord av en förvirrad människa, utan ett noga planlagt mord av den svenske statsministern.

- Situationen just nu är typisk för spaningsmord där de första dygnen ofta förflyter under relativt stort lugn. Dessa fall tillhör de tuffaste för polisen. Men steg för steg lägger vi nu vårt pussel med mycket små bitar, summerar Stockholms polismästare Hans Holmér.


Olof Palme - född den 30 januari 1927 - död den 28 februari
1986.
-----------------------------------------------------------------
NORRBOTTENS-KURIREN ¤
Tisdag den 3 mars 1986.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0