Palme slog hallrekord vid sitt besök i Luleå


¤ - Den demokratiska socialismen är en frihetsrörelse som vet vad
frihet betyder. Moderaterna har inget att lära oss om frihet, sade Palme
med eftertryck under valtalet i Luleå.

Olof Palme satte ett tämligen oslagbart Norrbottensrekord i massmöte inomhus, när han på tisdagskvällen talade vid socialdemokraternas valfinal i residensstaden. Fem tusen (5.000) personer trängdes i sporthallen i Luleå och det är det mesta som någonsin funnits där och även det mesta som kan komma in. Varenda plats i den stora sporthallen var besatt, och ändå fick en del vända i dörren då utsikterna att komma in verkade obefinliga.

Stämmningen var naturligtvis på topp, liksom Palme som själv var i högform trots de senaste veckornas påfestningar. Han gisslade friskt sin borgerliga motståndare och särskilt moderatledaren Gösta Bohman fick sina fiskar varma. Och publiken var med på noterna. Applåderna kom tätt, utan att några särskilda applådupptagare fanns med i bilden. Spontaniteten var påfallande. Kamerablixtarna ljungande, autografjägarna stod i kö, och när mötet var slut blev den blivande statsministern (?!) hyllad på ett sätt som vittnar om stor uppskattning.

Men den socialdemokratiska folkfesten började redan vid Hermelinskolan, varifrån fackeltåget utgick. Redan en timme i förväg började människor från hela länet strömma ner mot samlingsplatsen medförande fanor och stormdukar. Marschaller flammade, facklor tändes, och när tiden för avmarschen var inne, uppgick deltagarna till åtminstone ett par tusen. När fören var framme vid sporthallen, där mängder av människor redan bänkat sig, var bakre leden fortfarande kvar på Storgatan.

Politiken var givetvis det viktigaste denna stämmningsfyllda kväll, men det sångprogram - show skulle man kanske kunna skriva - som Ove Engström och Ulla Roxby från Stockholm framförde gjorde också sitt till för attskapa stämmning. Kampsånger och andra innehållsrika och välklingannde nummer under en halv timmes tid lockade ihållande applåder. Och efter talet sjöng kvinnogruppen Röda fanan några sånger där slutklämmen handlade om att socialdemokratin skall vinna valet och Palme bli statsminister igen...

Välkomsttalaren Ingvar Svanberg gladde sig helt riktigt åt den enorma publiktillströmmningen, vilket han ansåg som bevis för att valtemperaturen nu nått toppen, efter en något trevande inledning av valrörelsen.
- Moderaterna har försökt utnyttja valrörelsen, men det gick inte i Norrbotten. Detta län har ingen skuld i att det gick som det gick förra gången, men följderna har vi fått känna av häruppe, sade Svanberg.
Det har retat norrbottningarna och nu är det en lust att vara politiker och agitator. Människorna har insett att nu måste vi välja sida, och vi socialdemokrater har inget att frukta. Partiet i Norrbotten skall göra sitt, lovade partidistriktets ordförande Ingvar Svanberg.


- Det är vår skyldighet som socialister att alltid tänka på våra vänner
ute i världen som kämpar för frihet och människovärde, sade Olof
Palme när han inledde sitt stora tal i Luleå med en internationell ut-
blick.


Det var mycket ungdom som samlades kring Palme, med kamera eller
autografblock. Och Olof Palme skrev villigt.
...............................................................................
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdag den 12 september 1979.

Kommentarer
Postat av: ROBIN HOOD - gratis designhjälp

Hej du, vill du ha ett eget inlägg+ bildlänk i min blogg under hela veckan och kanske få lite nya läsare? :) läs då detta inlägg o var med helt gratis: http://robinhoods.se/2011/february/hela-veckans-blogg-1.html#commentHa en underbar vecka /ROBINHOODS.SE - gratis designhjälp.

2011-02-28 @ 19:29:28
URL: http://robinhoods.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0