"Världen krymper liksom en aning"

Förre riksdagsledamoten, justitieministern, försvarsministern m.m. Thage G. Peterson, har berättat om sina möten med vännen Olof Palme. I en vindsvåning i sitt hus i Nacka, tillika hans arbetsrum, sitter den 77-årige f.d. politikern och berättar om när Olof kom på besök.

- I den där fåtöljen brukade han sitta när vi träffades, säger han och pekar mot den svarta stolen med en kudde i.
- Och i den här soffan brukade han lägga sig ibland när han blev trött. Då tog jag den här pläden och la över  honom. Han brukade också ha önskemål om några smörgåsar med leverpastej på, samt ett glas mjölk. Sen så rökte han sin cigarett.

På ett bord står en byst föreställande Olof Palme. På samma bord ligger ett antal böcker, bl. a. en röd Bibel. Och det märks att Thage G. Peterson blir rörd när han talar om sin gode vän Olof, en liten tår syns i ena ögonvrån.

- Här hade jag min hemliga telefon, säger han och visar mot bokhyllan. Det var i den som jag blev uppringd av Ingvar Carlsson den där lördagsmorgonen, när han gav mig beskedet att Olof var död. Jag har som sagt många minnen här från mitt arbetsrum, och det händer att jag frammanar dom då och då. Jag mår inte dåligt av det, det har liksom bara blivit en naturlig del av mitt liv.
-----------------------------------------------------


Den första spontana rektionen när jag skriver detta, är att bakom Olof Palmes "politikermask" fanns även en högst privat person. En vanlig människa som tyckte om att umgås med sin ungdomskamrat. Att kunna slappna av, lägga sig i en soffa sova en stund. Äta en macka med leverpastej, att kunna vara sig själv, långt bort från TV-kameror och politiska meningsmotståndare.  Vi som varit vana att se den offentlige Palme, såg hans ibland allt för stora omdebatterade nonchalans. Bland de politiska motståndarna, upplevdes Palme som smått aggressiv i sitt sätt att vara. Men många har också sagt att han "bytte" skepnad när han blev privat.

Olof Palmes son, Mårten, fick frågan hur hans far var när han kom hem till radhuset i Vällingby.
- När han var hemma, var han absolut inte politiker längre. Han var vår pappa. Folk tror kanske ibland att han strukturerade upp familjelivet genom att ha en slags mötesordning som på ett politiskt möte. Absolut inte. Han var kort och gott sig själv.

När man hör dessa ord, kan man tycka att världen krymper en aning. Vår svenske statsminister, känd över hela världen för sin frispråkighet, var också i behov att hälsa på sin kompis, sitta i en fåtölj, lägga sig i en soffa, ja, att vara som en helt vanlig person, som du och jag.
-------------------------------------------------------
Roger Lindqvist.


Thage G. Peterson. I Thages lilla arbetsrum slappnade vännen Olof
av. Där åt han sina leverpastejmackor och var som folk var mest.
--------------------------------------------------------------------------
Bild: www.expressen.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0