Lars Ekborgs död 1969

 
Skådespelaren Lars Ekborg avled den 7 oktober. Han var vid sin bortgång 43 år gammal. Ekborg, som var en av landets mest folkkära artister, hade året före sin död lidit av en obotlig leversjukdom.
 
Med Lars Ekborg gick en sällsynt mångsidig och skicklig artist ur tiden. Han var en lysande aktör, för vilken ingen roll var främmande. Mest känd blev han emellertid som underhållare och hans revy- och varitétriumfer var otaliga. Han medverkade i många radio- och TV-serier, varav "Estrad" och "Partaj" hörde till de mest populära. Inte minst tack vare Ekborg.
 
Han ägnade sig emellertid lika intensivt åt seriösa film- och teaterroller som åt revy och fars. Under sitt sista år var han sålunda med i så olika produktioner som farsen "Snark" på Maxim och filmen "Duett för kannibaler". I den senare spelade han en dyster, egocentrisk politisk teoretiker.
 
DRAMATEN
Lars Ekborg var verksam som skådespelare i 20 år. På allvar började han sin karriär på Dramaten, dit han 1952 spelade titelrollen i "Revisorn". Samma år medverkade han i den uppmärksammade filmen "Sommaren med Monica". För filmpubliken var han länge den unge mannen, som kommit på kant med tillvaron.
 
FOLKAN
Så småningom gled Lars Ekborg alltmer över till den lättare genren. Hos Kar de Mumma i Folkanrevyn firade han många av sina största triumfer. Hos Knäppupp på Idéon var han flera år en av stöttepelarna. Där gjorde han också sitt genombrott som musicalartist. Det var 1965 i "En kul grej hände på väg till Forum".
 
----------------------------------------------
 
LARS Åke Rupert Ekborg f. 6 juni 1926 i Upplands artelleriregementes församling i Uppsala d. 7 oktober 1969, Ängelholm, skriven i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm.
 
Gift 1951 med Maud Eivor VIOLA "Lola" Sjölund (1925-2015) fram till hans död 1969.
 
Barn: Maud Ekborg f. 1954, Dan f. 1955 och Anders f. 1960.
 
Lars Ekborg avled i levercancer på Ängelholms sjukhus och ligger begravd på Kungsängens kyrkogård.
 
----------------------------------------------------------------------
 
Lars Ekborg har sedan mitten av 1960-talet  varit en av mina största favoriter inom såväl film, teater och revy. Dan Ekborgs hustru Emma Ekborg, tackade mig så innerligt när jag för en tid sedan skrev en hyllning till hennes svärfar.
 
Roger Lindqvist

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0