Hyland

 
LENNART HYLAND (1919-1993) en av de största inom TV och radio under flera decennier. Den alltid lika glade och muntre Hyland. Men vad fanns bakom fasaden?
 
Hustrun Tuss Hyland berättade om sitt liv tillsammans med maken Lennart i en bok för flera år sedan. Där mejslades en helt ny bild fram av honom. Den i TV-rutan glada Hyland brottades med svåra alkoholbesvär. Medarbetare vittnade om en ibland sträng och besvärlig arbetskamrat.
 
En orkesterledare i Norrbotten som hade en del att göra med Lennart Hyland, berättade att han var svår att ha att göra med. En person i min bekantskapskrets, mötte Hyland vid några tillfällen under ett omfattande jobb på Birger Jarlsgatan hemma i Stockholm. Han hade inte några snälla ord att säga om honom. Grinig, arg, besvärlig och vresig.
 
Jag var i kontakt med en musiker som spelade i ett band som medverkade i Hylands Röda Fjädern-gala 1965. Samma här, betyget var, "jobbig typ, brusade lätt upp, ställde stora krav på sin omgivning". Jag pratade även med Janne Önnerud, som fanns med i Hylands hörna 1965 med popbandet The Hounds. "Jo, jag var nog lite rädd för farbror Hyland", var hans omdöme.
 
I slutet av sin levnad hade Lennart Hyland utvecklat en djupt gående alkoholism, som han själv inte alls ville råda bot för. Men man kan ändå inte ta ifrån honom hans professionalism i det jobb han hade och utförde till mångas gläde från 1945 och framåt.
 
Lennart Hyland har gjort ofantliga avtryck i vår TV- och radiohistoria. Detta skall han naturligtvis bli ihågkommen för.
 
Han avled den 15 mars 1993, 73 år gammal.
 
Roger

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0