"Vi har ett signalement!"

Häromveckan läste jag om en kvinna som hade lagt sig att sola. Efter en stund kommer en okänd man och kasater en stor sten i hennes huvud. Lyckligtvis så avled hon inte, men hon fick så pass mycket skador att hon var tvungen uppsöka lasarettet i den stad där hon bodde.
 
Någon dag därpå, så berättar en reporter på SVT att man fått ett signalement. Det lyder: "En man i 45-årsåldern med hatt". Utan att behöva misstänkliggöras att vara rasist, så känner jag att det fattas nåt viktigt. Det viktiga är: "Svart eller vit?". I andra länder, ex. USA skulle man nog aldrig tveka över att även ge upplysning om hudfärg. Här i Sverige, finns det många exempel där polisen utelämnar ordet svart.
 
I så fall får brottslingar gå fria därute. Är det vitt så är det vitt. Är det svart då är det svart. Eller mörk. För visst vill vi väl få fast dem som utsätter oskyldiga för brott, eller vill vi inte?
 
Jag kommer osökt att tänka på ett annat brott för några år sedan. En kvinna blev våldtagen, och det signalement som polisen senare gick ut med var: "Man på cykel". Nu kan det ju vara så att offren inte kan ge en fullödig bild, men många gånger så kan man ge både ungefärlig ålder, kön och hudfärg. Det sistnämnda är än så laddat att man många gånger väljer att ta bort det ur beskrivningen.
 
Visst är Sverige ett fantastiskt land? Det tycker i alla fall...
 
Roger Lindqvist

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0