Bröderna Eriksson från Hemmingsmark

Fd Piteå-företag trivs bra i Kalix
 
Siktar nu även på den amerikanska marknaden
 
Hema-industrier - företaget som redan fanns i Norrbotten och lokaliserade sig även längre norrut för några år sen - är i dag ett företag som varken kan klaga på bristande idéer, eller brist på order. När Henning Eriksson för sexton år sedan startade rörelsen i pitebyn Hemmingsmark var det fråga om en mindre affär med blygsamma anspråk på produktion och försäljning. Nu produceras snöskopor, takräck och specialspik för 3,5 miljoner per år. Företaget funderar på att utvidga sortimentet och har stora problem men att kunna effektuera alla order som kommer.
 
Marknaden omspänner inte bara Sverige utan praktiskt taget hela kontinenten, och man har redan börjar kasta blickarna mot Nordamerika. Firman har patent på sina tillverkningar, och egen produktutveckling, samt sköter marknadsföringen själv. Problemen är det att man inte kan utvecklas utan utbyggnader. Dels en ogynnsam fraktkostnadskalkyl. Det senaste problemet kan dock kanske rättas till genom den nya transportpolitiken.
 
Hema Exclusive heter ett hopfällbart takräck av ny konstruktion, med åtta fästpunkter i stället för det traditionella fyra. Verkmästare Folke Eriksson och fabrikör Henning Eriksson demonstrerar nyheten tillsammans med snöskopor och övriga produkter i det välfyllda lagret. Lagerman Börje Larsson i bakgrunden.
 
Hema-industrier flyttade för några år sedan till Kalix samhälle där man har en relativt stor verkstadslokal, som dock blivit för liten. Cirka 40 man är anställda och huvudproduktionen är som nämnts takräck för bilar, skidställ, snöskopor samt den uppmärksammade "Hema-spiken". Samtliga produkter är av egen tillverkning. Bolagets chef Henning Eriksson har med brodern Folke som idékläckare, lyckats så bra med produkterna att man erövrat en stor del av marknaden.
 
VÄRLDSARTIKLAR
Det betyder att en mycket stor del av takräck och skidställ som vi ser på bilarna, samt en ännu större del av snöskoporna som används av villaägarna kommer från Hema. Henning Eriksson säger lite skämtsamt:
    - Vi är världens enda tillverkare av snöskopan "Tipp", vi är världens enda som tillverkar takräcket Hema Exclusive, och vi har världspatent på tillverkning och försäljning av Hema-spiken.
 
Det senaste tarvar en förklaring. Hema-spikenär en speciell betongspik av stål som dels består av en hylsa som drivs in i betongen, och dels en specialspik som slås in i hylsan. När spiken drivs in leds den ut genom sidan på hylsan och in i betongen. Ett par klaffar i hylsans hölje fälls samtidigt ut i betongen varför spiken sitter "som i betong". Eftersom firman endast arbetar med egna produkter och egna maskiner måste man också ha en egen verktygsavdelning, för att få fram de speciella verktyg som behövs.
 
NYA IDÉER
Men idéerna är flera. Just nu arbetar man med en ångbastu av Hema-tillverkning. Marknadsundersökningar pågår. Och då bröderna Eriksson alltid går och grunnar på nya produkter har ytterligare en del mognat fram, som kanske kommer. Eriksson är bland annat intresserad av biltillbehör.
 
Då verkstaden redan är för liten har man löst en del av problemet genom att lägga ut smärre detaljer som legotillverkning, dels i Kalix och dels i Överkalix. På det sättet vinner man något, och detta är givetvis möjligt att utveckla, säger Eriksson.
 
Fabrikör Henning Eriksson i Hema demonstrerar den betongspik som är en av företagets stora produkter. I bakgrunden en affisch över ännu en ännu inte marknadsförd produkt - Hema ångbastu.
 
NYTT TAKRÄCK
Takräcken började man tillverka i större skala för tio år sen. Men vad som då var en ganska lönande produktion har undan för undan försämrats. De skyddade verkstäderna i kommunal regi har blivit en farlig konkurrent, med sjunkande priser och lägre kvalitéer som resultat. I dag vill Eriksson inte vara med längre i den pressen. Nu satsar man på en ny typ av takräck "Hema Exclusive", med större hållfasthet åtta istället för fyra stödpunkter, och med stramare för fastsättningen. Det är också ihopfällbart. Vikningsrisken är obefintlig, enligt gjorda prov. Räcket blir dyrare men det har redan visat sig att många bilägare föredrar den bättre kvaliteten framför det lägre priset. Eriksson tror att det är en riktig satsning. Motortidningarna har också uppmärksammat detta.
 
SKOPOR
Snöskoporna är en annan Hema-specialité. För någon vecka sedan var Henning Eriksson över till USA för att titta litet på marknaden där och återkom litet fundersam.
    - Amerikanerna ligger 20-30 år efter oss när det gäller snöröjning på gårdarna. Man har antingen en spade eller en motoriserad snöslunga. Något mellanting som en snöskopa finns inte. Där finns en närmast obegränsad marknad, om exporten kan ordnas. Eriksson visade filmer över hur man arbetar med "Tipp" och intresset var stort.
 
Av Hema-produkterna går 50-60 procent på export. Firman sköter själv all försäljning - man har just anställt en försäljningschef - samt annat utvecklingsarbete, tester och marknadsundersökningar.
 
LÄTTNADER
Men något som Henning Eriksson önskar en förändring i är transportkostnaderna. Den hämsko som dessa betytt för Norrbottensindustrierna vill han ha bort. Och han hoppas mycket på de åtgärder som ställts i utsikt för att förbättra transportsituationen på långa avstånd. Och det är inte bara frakterna på produkterna. Det kostar att ta hit råvaran också. Ström, olja, telefon och annat är likaså dyrare i norr. En utjämning är Hema-chefens främsta önskemål. Då kan Hema och andra industrier i Norrbotten våga sig på en expansion.
 
-------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 25 april 1970
 
Fakta-------------------
 
Henning Emanuel Eriksson (1929-2018) var son till Jonas Algot Eriksson (1886-1963) och hans hustru Ida Maria f. Wikström (1893-1965) bosatta i Hemmingsmark. Algot Eriksson, var bror till min farmor Johanna "Hanna" Alvina Lindqvist f. Eriksson (1888-1970). Henning och min far John Lindqvist var således kusiner, så även med Hennings bror Folke Eriksson.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0