TV-serien DALLAS

SKOTTET I DALLAS -
 
JR BLIR SKJUTEN
 
MEN VEM HÖLL I PISTOLEN...?
 
 
Nu drar det ihop sig till skottet i Dallas. Alla vet väl vid det här laget att J R Ewing faller offer för en kula. Men vem är det egentligen som håller i pistolen? Alla är misstänkta. Alla har de behandlats så illa av J R att det gott kan tänkas ta till vapen. Vem det är får vi inte veta den här gången. Inte förrän den 23 augusti då TV2 flyttar över "Dallas" till måndagskvällar.
 
I USA föll skottet den 21 mars 1980. Först den 19 september skulle de 83 miljoner tittarna få veta sanningen. Och hur de spekulerades! Tidningarna hade gissningstävlingar. Mer eller mindre skumma siare tillfrågades. Alla gissade fel, utom dåvarande presidenten Jimmy Carter, han visste vem det var. Och hans motståndare hade plakat med texten "J R sköts av en demokrat!"
 
Inte ens manusförfattarna visste hur det skulle gå. De arbetade på flera versioner. I en skulle det vara punkt och slut med J R Ewing, i en annan blev han skadad, i en lättare skada, i en också skadad i ansiktet. Orsaken till detta var att producenterna på Lorimar-bolaget låg i hårda löneförhandlingar med Larry Hagman. Han visste vad han betydde ekonomiskt för serien och krävde givetvis en ordentlig löneförhöjning inför den nya omgången.
 
 
Lorimar hade till och med tänkt gå så långt för att bli av med Hagman att man arbetade med skottskadan i ansiktet. På så sätt skulle man kunna sätta in en annan skådespelare i rollen om det visade sig att tittarna krävde att J R överlevde.
 
Larry Hagman tog det hela kolugnt. Han åkte till England på semester, till det London där han träffade sin svenska fru Maj. Själv visste han att serien var populär också i England, men inte hur populär. Hans landning på Heathrow-flygplatsen var som en popidols. Under tiden i England besökte han också Ascot och tittade på galopp. Blev till och med inviterad till drottningens loge. Och blev enligt uppgifter tillsagd att han inte fick spela toto där. Det gör man helt enkelt inte i drottningens loge.
 
TV2 Torsdag kl 21.00 den 10 juni 1982.
 
I USA sköttes underhandlingarna av Hagmans agent. Som verkligen pressade Lorimar-bolaget. För där hade man bestämt sig - utan Hagman ingen J R och utan J R ingen serie. Telegram och telefonsamtal växlades mellan Los Angeles och London. Till slut när allt var klart ville man att Hagman omedelbart skulle inställa sig för exteriörtagningar i Dallas. Men han stannade kvar i London lika länge som han hade tänkt sig.
 
Vad Hagman tjänar som J R? Det vet inga andra än Lorimar, hans agent och han själv. Men det har pratats om summor upp till en miljon dollar per avsnitt. När serien startade i USA protesterade många i Dallas mot den. Mest därför att författarna inte var Texas-bor och därmed inte kände till hur valserna går i Dallas. Men nu har man lugnat sig. Serien ger staden Dallas oerhörda turistinkomster. Och en bryggare gör ett J R-öl. Som för övrigt är nästan odrickbart. Men säljs, det gör det.
 
TV-EXPRESSEN ¤ Torsdag 10 juni 1982
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0