Skarv mellan två PT-epoker

 
 
 
Natten mot lördagen trycktes den sista PT-upplagan i den gamla
pressen, som ses till vänster. På måndag kommer PT i offsettryck
och i ett nytt format. Offsetpressen skymtar i bakgrunden.       
 
¤ Detta ärade läsare, är ett historiskt nummer av Piteå-Tidningen. Det är nämligen det sista framställt enligt den gamla metoden i fråga om sättnings- och tryckningsteknik. När måndagens nummer av PT rasslar genom brevlådeöppningen, hamnar i utebrevlådan eller säljs över affärsdisken har södra Norrbottens enda tidning fått en rejäl ansiktslyftning. Dagen O har randats, o, som i offset.   
 
Ni får en helt annorlunda tidning. Annorlunda i fråga om formatet, sidantal, f'ärg och teknisk kvalitet. Åtminstone de tre förstnämnda sakerna vågar vi garantera, beträffande tryckkvaliteten kanske vi bör gardera oss. Allt det nya sköts nämligen av PT-anställda, som nu står inför helt nya arbetsuppgifter. Garvat och yrkesskickligt folk enligt hittills gällande begrepp då det gäller tidningsframställning men noviser i fråga om offsetteknik.
 
Vi, som jobbar på PT, är angelägna om att allt ska klaffa - och det spars sannerligen ingen möda i det stycket - men som sagt garderar vi oss en aning. Ni känner ju till talesättet om alla barn i början... Uppbrottet från den gamla tekniken sker samtidigt med inträdet i allt det nya. Tidningens kontinuerliga utgivning omöjliggör ju något direkt uppehåll för omställningsprocessen. Det betyder att vi för närvarande har det ganska rörigt på vår officin. Entusiasmen inför det nya har emellertid gjort uppdykande svårigheter lätta att undanröja.
 
Om den ärade tidningsläsaren är "spänd" på nya PT, så är vi det i ännu högre grad, det kan försäkras. Väl mött på måndag, alltså. I en ny tidning med oförändrad målsättning: att spegla livet i och vara språkrör för södra Norrbotten.
----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 23 november 1968.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0