"Förbjudet att beträda"

 
"SKYDDSOBJEKT - är den svenska benämningen på vissa byggnader, andra anläggningar, områden och andra objekt som som enligt Skyddslag (2010 : 35) kan behöva förstärkt skydd mot:
 
1. Sabotage 2. Terroristbrott 3. Spioner samt röjande i andra fall av hemliga uppgifter om totalförsvaret. 4. Grovt rån".                          
 
När jag gjorde lumpen i Boden 1978-79 så fanns det på vissa känsliga platser en skylt som förbjöd utlänningar att vistas på dessa ställen.
 
För många år sedan så hände det att det knackade på dörren, och utanför stod en utländsk bok- eller tavelförsäljare och ville kränga sina alster. Bakom försäljnings fasaden så kunde det i bland finnas en person som registrerade den boende. Utsänd av "främmande makt". Detta hände häruppe i Norrbotten. Meningen med förbuden med de gula varningstavlorna var att man värnade om Rikets säkerhet.
 
Fritiof Enbom (1918-1974) dömdes 1952 till livstids straffarbete, på grund av att han utövat spionage för Sovjetunionens räkning. Enbom var uttalad kommunist, och jobbade som journalist på Norrskensflamman i Luleå. Fritiof Enbom gjorde sin värnplikt i Boden 1938. Han bedömdes senare ha mytomaniska drag, som gjorde att fallet kom att omvärderas.
 
"Bodenspionen" Fritiof Enbom (1918-1974).
 
"SKYDDSOMRÅDE Tillträde förbjudet för utlänningar".
Det var dessa skyltar som fanns på vissa känsliga platser
när jag gjorde min värnplikt i Boden. Hur det ser ut i dag
har jag ingen aning om. Med tanke på att landet tar emot
flyktingar, där vissa kommer in i landet på olaglig väg,
så kan man ju tycka att det finns vissa potentiella risker.         
 
Roger Lindqvist.
 
-------------------------------------------------------------------
Bilder: www.glomdhistoria.se / www.wikipedia.se
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0