ABBA-Frida & Lasse Berghagen - parkkväll i Piteå 1971

Jag ser den varje gång som det anordnas loppis i Badhusparken i Piteå. Den står där som ett minne över gamla  fornstora dagar. Jag pratar om den scen,  där de stora elefanterna en gång uppträdde varje sommar. De stora elefanterna då, vilka var det? Jo, bl a Anni-Frid Lyngstad, eller ABBA-Frida, som tillsammans med sina tre övriga kollegor, Björn, Benny och Agnetha, blev berömda och hyllade världen över. Här stod även en gång luleågrabben Gunnar Wiklund tillsammans med Ewa Roos och underhöll en rekordpublik på 5.000 personer. Ett rekord som för övrigt står sig än i denna dag. Bernt Dahlbäck med sin grupp Gå Runt Show, gästade Piteås  parkkväll i början av 70-talet. Sten & Stanley, Gösta Knutsson, Sven-Gösta Jonsson, den rockande samen, har också beträtt golvtiljorna på Badusparkens scen. Lill-Babs och Bengt Sändh var upphov till stora dånande applådåskor sommaren 1971. Robban Broberg, Martin Ljung, Eva Rydberg, Jan Sparring, Mats Olin, Bosse Parnevik, Ted Gärdestad och Lasse Berghagen har alla någon gång stått i strålkastarljuset här i småstaden Piteå.

Urklippet som följer, är hämtat från en av dessa bejublade parkkvällar. Nämligen från onsdagen den 7 juli 1971. Den här kvällen uppträdde både Anni-Frid Lyngstad och Lasse Berghagen; under namnet "LASSE BERGHAGEN SHOW". Med i orkestern fanns trumslagaren Lasse Svensson, bror till inte helt okända Barbro "Lill-Babs" Svensson. Piteås egen Thord Carlsson uppträdde tillsammans med den kände norske programledaren Rolf Kirkvaag. Så låt oss minnas oss tillbaka till en ljuvligt varm sommarskön onsdagskväll för nästan  exakt 39 år sedan när den svenska sommaren visade sig från sin absolut bästa sida. Så här är de nu: Lasse Berghagen, Anni-Frid Lyngstad, Thord Carlsson och Rolf Kirkvaag. Parkorkestern "Hörupp" spelar åter upp den välkända signaturmelodin, och in på scenen kommer parkvärden Gunnar Enqvist och parkvärdinnan Karin Sandberg. SHOWEN KAN BÖRJA! 
/Roger Lindqvist.


Kvällens huvudattraktion: LASSE BERGHAGEN SHOW


En närmare titt på Lasse Berghagen och hans sällskap. Anni-Frid Lyng-
stad, stående, gitarristen Blixten Dahlman sittande med trummisen
Lasse Svensson. Mannen som står t.h. är för mig helt okänd.Lasse Berghagen och Anni-Frid Lyngstad medverkade i Piteås
parkkväll med en bejublad show.


Andra omgången av parkkväll i Stadsparken i Piteå bjöd på varierande underhållning. Medverkande var Lars Berghagen Show med bl a Annifrid Lyngstad, parhästarna från Sommar på Skansen, Thord Carlsson och Rolf Kirkvaag, parkvärden Gunnar Enqvist späckad med historier och publikvärmande snack och därtill kommer värdinnan Karin Sandberg och husbandet Hörupp. Förutom underhållningen bjöds parkkvällspubliken på Janssons Frestelse tillagad på norskt vis. Anrättningen serverades dock enbart i teoretiskt skick och det bör man nog vara tacksam för. Den norska frestelsen är inte att rekommendera för ömtåliga magar.

Parkkvällen som gick i norskt-svenskt tecken inleddes med frågetävling där två norska och två svenska familjer kämpade mot varandra. Tävlingsledare för de svenske var Rolf Kirkvaag och Thord Carlsson basade för det norska laget. Tävlingen gick ut på att förstå så mycket som möjligt av respektive grannlands språk. Av resultatet att döma - 20 - 7 till Sverige - är det nog lättare att vara svensk i Norge än tvärt om. Men det är klart att när fotogen på svenska betyder fotomässig på norska är det inte så enkelt.

JANSSONS FRESTELSE
Det var i samband med frågetävlingen som den norska Janssons Frestelsen dök upp. Det gällde för norrmännen att skriva ned receptet på nämnda rätt medan de svenska herrarna skulle räkna upp Norges fyra största städer. Svenskarna klarade sin fråga med glans men för våra nordiska grannar, som aldrig sett en Janssons Frestelse, gick det sämre. Receptet borde egentligen hemligstämplas men om nu någon vill överraska eventuella  sommargäster skall inte receptet undanhållas. Ett kilo surströmming och två matskedar matolja kokas lätt i 17 minuter. Därefter tillsättes en tesked ättika. Anrättningen omskakas kraftigt och sedan är det bara att ta för sig, med god aptit.

UNIK MÖSSA
Efter att ha kämpat länge och väl fick de två lagen mottaga var sin huvudbonad. En enorm keps i de svenska och norska färgerna. Mössorna är det enda kända i sitt slag och ägdes ursprungligen av de två frågeledarna som erhöll dem i samband med TV-programmet Sommar på Skansen. Lars Berghagen Show blev en klar succé. 2.487 personer hade löst entrébiljett och huvuddelen hade säkert kommit just för Berghagens skull. Och han är sannerligen något att titta på och höra på. Närmare två meter lång och en underbar sångare som sjunger om vardagliga ting. Om människor som verkar bekanta och platser som alla känner igen. Showen avslutades med hans mest kända låt "En enkel sång om frihet". Han lyckades också med konststycket att få hela publiken att sjunga med så det riktigt gungade i hela parken.


- Piteå hade nog varit världens bästa stad, som Thord Carlsson alltid
påstår, om det inte varit för lukten, sa Rolf Kirkvaag som ledde det
svenska laget fram  till en förkrossande seger.


Det norska laget, med Thord Carlsson som frågeledare, lyckades
inte så bra poängmässigt. Det är tydligen lättare att förstå norska
för en svensk än tvärt om. Ett nytt recept på Janssons Frestelse
lyckades dock norrmännen tota ihop.


Lars Berghagen och Anni-Frid Lyngstad bjöd på en mycket fullödig
folkparksshow som värmde och fängslade publiken.

---------------------------------------------------------------------------------

Piteå Tidningen den 8 juli 1971.

Kommentarer
Postat av: valle

Annifrid är riktigt söt i Lill-Babsslits. Och hade en verkligt vacker röst. om än lite kylig.

2010-07-21 @ 20:26:00
Postat av: Kaj

Åh, den som hade fått vara med på den tiden... Jag önskar att jag hade varit född 10-15 år tidigare så jag fått uppleva folkparkernas storhetstid. Tack och lov finns ju Lars Berghagen kvar. Jag har bl.a. sett honom uppträda på Mannes loge i Svärdsjö på 90-talet. Han är en riktig showman!

2010-07-21 @ 22:26:27
Postat av: Roger

Annifrid slog ju genom i Hylands hörna 1967. Hon sjöng Östen Warnerbrings låt "En Ledig Dag". Hon var då bosatt i Eskilstuna med man och två småbarn. Resten är historia....

Den 7 juli 1971 var jag en av de 2.487 personer som sökt mig till parken i Piteå för att lyssna till Berghagen/Lyngstad.

/Roger.

2010-07-21 @ 22:49:58
Postat av: Kaj

Jag gissar att Berghagen/Lyngstad hade "En kväll om sommaren" och "Vi vet allt men ändå inget" på repertoaren då? Den singeln utkom 1971. Jag antar att den gjordes i samband med deras gemensamma turné?

2010-07-21 @ 23:24:57
Postat av: Roger

Jag kan tyvärr inte komma ihåg låtarna, förutom den som står angivet i tidningen; "En enkel sång om frihet".

2010-07-22 @ 00:00:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0