Einar Svensson/Cool Candys del.3

Cool Candys popularitet ökade succesivt. Det märkets speciellt på antalet bokningar. 180 spelningar per år, en siffra som de flesta band skulle jublat över. Men lägg märke till att trots flera speljobb per vecka så hade grabbarna i bandet forfarande kvar sin civila jobb. Einar Svensson sa så här  i en intervju: 
- Det är skönare med ett dagligt jobb vid sidan om musiken. Då har man en fast punkt i tillvaron. Klart det blir tröttsamt att lira 3-4 kvällar i veckan och sedan hoppa upp på morgnarna och jobba. Men det behövs avkoppling från musiken också.

Einar Svensson jobbade på "Kronsågar" där man tillverkade sågblad. Gunnar Wahlgren drev en egen musikaaffär, "Musik-Eylis" i Lidköping, Karl-Arne Andersson jobbade som expedit i en bokhandel, Carl-Ivar Ivarsson jobbade som sjukgymnast medan basisten Göte Johansson jobbade på Volvo i Lidköping. Göte bytte inriktning 1963 då han började på försäkringsbolaget Skandia. Cool Candys turnerade inte enbart i sitt eget län Västergötland, turnéerna sträckte sig även till Göteborg, Bohuslän, Värmland och Södermanland.


Einar Svensson Cool Candys trummis och idéspruta, tyckte det var
bra att ha kvar sina civila jobb på sidan av musiken.
- Det är skönare med ett dagligt jobb vid sidan om musiken. Då har
man en fast punkt i tillvaron. Einar jobbade på Kronsågar där man till-
verkade sågklingor.


Einar Svenssons fru Lillan spelade revy i Skövde. Där medverkade även sångerskan Lilly Berglund. Lillys man, den inte helt okände pianisten Göte Wilhelmsson var producent och inspelningschef på skivbolaget Philips. Vid ett tillfälle överlämnade Lillan ett kassettband med Cool Candys till Lilly Berglund. En dag får Einar Svensson ett telefonsamtal från Göte Wilhelmsson, han ville att gruppen skulle komma upp till huvudstaden för en skivinspelning. Göte Johansson berättar:
- Av de fyra aktuella låtarna ville Einar ha Thore Skogmans "Jämtgubben" som nummer 1. Vi andra ville ha "I en grönmålad båt". Einar körde utmattningsmestoden, så när vi var framme så hade vi accepterat.
Göte fortsätter; - Efter diverse omtagningar var vi färdiga med alla fyra låtarna efter ett par timmars effektiv speltid! Om någon spelade fel fick man ta om från början, inte bandklipp här inte. Efter den ansträngande men roliga dagen firade vi med middag på Hamburger Börs.


Lilly Berglund (1928-2010) spelade revy i Skövde med Einars fru
Lillan. Ett band med några Cool Candys låtar överlämnades så små-
ningom till Lillys man Göte, som jobbade som inspelningschef och
producent på skivbolaget Philips.


Göte  Wilhelmsson, som ses stående till höger, ville att Cool Candys
skulle komma upp till Stockholm för en skivinspelning. Av fyra låtar
blev det Jämtgubben som drog det längsta strået.
-------------------------------------------------------------------------------
Bilder: www.estb.msn.com / www.e.2.ac-images.myspace.com


Cool Candys första EP utkom i februari 1962. De fyra skivtitlarna var:
"Jämtgubben", "I en grönmålad båt", Besame Mucho" och "Deep in the
heart of Texas".


Jämtgubben var den låt som slog. Einar hade alltså helt rätt! Jämtgubben kom att ligga 2:a i Pekka Langers "Sommartoppen" efter Ray Charles "I can´t stop loving you" och 1:a på Philips 10 i topp med Sven-Ingvars "Luffarvisa" som 2:a. Plattan gick även som export, där man i Singapore twistade till Cool Candys version av Thore Skogmans "Jämtgubben". Nu började det att röra på sig! Sveriges Radio ringde en dag för en inspelning i gamla studion på Kungsgatan 8 i Stockholm. Man ville ha oss i ett program som hette "Stacken". Därefter meverkade Cools också i "Frukostklubben" med Sigge Fürst. Under Stockholmsvistelsen engagerades bandet på dansställen som "Puttes", "Lorry" i Sundbyberg och "Nalen", som kändes väldigt stort för alla orkestermedlemmar. Göte berättar även en lite smått kuriosa sak: "Inom parentes, så hade man i Kungälv ett band som spelade pausmusik som hette Streaplers.


Gratulationsblommor för "Jämtgubben" 1962. Från vänster, Carl-Ivar
Ivarsson, Gunnar Wahlgren, Einar Svensson, Karl-Arne Andersson och
Göte Johansson.


Efter succén med "Jämtgubben" följde allt slag i slag. I oktober 1962
medverkade Cool Candys i Frukostklubben med Sigge Fürst, Kaffe-Pet-
ter". Som minne fick man också en frukostklubbsnål.
-------------------------------------------------------------
Forts. följer....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0