På matiné med Poppe...

Igår var jag på matiné. Inte på bio, utan hemma i vardagsrummet. SVT visade "Flottans överman" från 1958 med Nils Poppe, Harriet Andersson, Yvonne Lombard, Sigge Fürst, Git Gay, Gösta Bernhard, Sven-Eric Gamble, Georg Adelly, Rolf Botvid och Fritiof Billquist. Tyvärr så kunde jag inte se hela filmen, men det jag såg fick mig i alla fall på bra humör. Det hör till saken att jag nästan aldrig ser på TV dagtid. Men igår gjorde jag ett undantag. Och som sagt, så blev det en förkortad version jag såg. Jag har alltid tyckt om Poppes "Fabian Bom". Den övernitiske och alltid lika rekorderlige mannen som gav pedantariet ett ansikte. Hans rollfigur har lockat mig till skratt flera gånger tidigare, och tänk sådan tur att han finns förevigad på film.

Hur skall man då beskriva en sådan aktör som Nils Poppe? I Svenskt Filmskådespelar Lexikon som utkom 1973, beskrivs han på följande sätt: 

"Född Nils Einar Jönsson. Genomgick Svalövs folkhögskola. Hans föräldrar hoppades att han skulle få en framtid inom lantbruket, men han blev teaterbiten och lyckades 1930 få debutera på Hippodromteatern i Malmö i en stum roll. Nils Poppe arbetade hårt på att utveckla sina akrobatiska och mimiska talanger och blev den svenska scenens mest välgymnatiserade operettaktör. Hans mest populära filmfigur, Fabian Bom, som förekommit sju gånger, har vissa chaplinska drag. Observera att Ingmar Bergman haft stor användning för hans gycklartalanger i "Det sjunde inseglet" och "Djävulens öga".

Om sitt privata liv ville Nils Poppe inte orda om så värst  mycket. Men vi vet i alla fall att han föddes 1908 och gick ut tiden sommaren 2000. Han var mellan 1949-1959 gift med skådespelerskan Inga Landgré. 1963 ingick han sitt andra äktenskap med Gunilla Poppe. 1966 var hans första år som teaterdirektör på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. En kär syssla som han avvecklade 1993 då Eva Rydberg axlade Poppes mantel. Det var även samma år som han gjorde sin sista roll, vid fyllda 85. En med andra ord imponerande karriär. Filmroller, teaterroller som fick honom att bli en av våra mest älskade aktörer någonsin.


NILS POPPE som Fabian Bom i filmen "Soldat Bom" inspelad 1948.


FABIAN BOM (Nils Poppe) upptäcker att den bohemiska Linnéa
(Harriet Andersson) blivit fripassagerare i hans hytt på en båt som
just lämnat Spanien, i filmen "Flottans överman", 1958.


NILS POPPE i filmen "Pappa Bom" från 1949. Poppe/Bom lär sig
barnavård.
------------------------------------------------------------------------------

Kommentarer
Postat av: Kaj

Jag tycker att Nils Poppe är den största svenska komikern genom tiderna. 1990 när jag var 12 år hade jag chansen att få träffa honom, men jag var för blyg och vågade inte stå öga mot öga med min idol. Det har jag ångrat sedan dess...

2010-11-09 @ 19:31:46
Postat av: Roger

Det kan bli så när man möter en person vars kunnande är vida känt och uppskattat. Modet sviker. Jan Malmsjö berättade att han en gång befann sig på samma båt som Richard Burton. En person som han alltid beundrat. "Jag blev till en liten pojke igen, som försökte få ett foto av honom till varje pris. Men när han kom, så svek mig modet, jag tordes inte".

2010-11-10 @ 10:35:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0