Furunäsets sjukhus i förvandling
Den här kåkstaden byggde patienten Karl Gustaf Högmodig upp under
sina 43 år som patient vid Furunäsets sjukhus. Tyvärr revs den för ett
par år sedan.
- Historien måste få leva kvar oavsett vad vi tycker om det som har varit, säger Astrid Lundström på NAB:s arkitektkontor i Piteå. Och det skulle inte ha passat att sätta nya namn på gator, vägar och platser ute på Furunäsområdet.
När det gamla mentalsjukhuset på Furunäset nu ersätts av en helt ny stadsdel med bostäder och industrier behövs det namn på gator, vägar och områden.
Uppdraget att ordna det gick till NAB och där berättar Astrid Lundström att man tog kontakt med Joel Berglund i Piteå. Hans rika kunskaper om Furunäset och dess 100-åriga historia visade sig mycket värdefulla när man skulle sätta namn på området.
En del nya namnskyltar har redan kommit på plats och snart ska en stor orienteringstavla berätta om hur man bland annat hittar till Ruriks hamn och udde.
Nedanför den gamla sjukhusborgen finns en väg uppkallad efter
sjukhusdirektören Karl Grankvist. Förutom ledare för Furunäset och
Öjeby sjukhem var han också kommunalpolitiker.
FÖRSTA BÅTEN
Här längst ut på näset lade båten Rurik till. Det var den första båt som kom med patienter söderifrån i slutet av 1800-talet. På vägen ner till den gamla hamnen som i framtiden ska bli en småbåtshamn passerar vi Noras kulle. Den här lilla höjden, där fem stora punkthus med vidunderlig sjöutsikt ska byggas har fått sitt namn av en häst.
Det berättas att hästen Nora, älskad av patienter och personal var lite egensinnig. Hästen vägrade nämligen att beta på något annat ställe än just den här kullen.
MODIGS GRÄND
Ett sätt att ta sig till Noras kulle kan vara via Modigs gränd. Den har fått sitt namn efter patienten Karl Gustaf Högmodig, som tillbringade 43 år av sitt liv på det stora sjukhuset. Vi har tidigare, i Landstingstidningen, berättat om den kåkstad som han byggde upp på sjukhusområdet av överblivet byggnadsmaterial av all sköns bråte.
En annan väg, på ndersidan av borgen har fått sitt namn efter sjukhusdirektören Karl Grankvist. Förutom dynamisk ledare för Furunäsets sjukhus och Öjeby sjukhem var han också kommunalpolitiker, ordförande för Piteå Tidningens styrelse och eldsjäl i Piteå ABF. Sjöbringsparken, som ligger i anslutning till ett blivande radhusområde, har fått sitt namn efter professorn Per Henrik Sjöbring.
Professor Per Henrik Sjöbring har fått en park upp-
kallad efter sig. Han var tillförordnad överläkare vid
hospitalet i Piteå mellan 1916 och 1920.
TRE GÅNGARES VÄG
I början av 1900-talet var han tillförordnad överläkare vid hospitalet i Piteå. Och många anställda inom hälso- och sjukvården har säkert kommit i kontakt med "Sjöbrings personlighetspsykologi". Bakom tre gångares väg ligger vanan att man vid rastning av patienterna gick tre i bredd. I mitten gick vårdaren, som på vardera sidan hade en patient.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
LANDSTINGS-TIDNINGEN ¤ Oktober 1989.
Kommentarer
Trackback