ABBA - värst i gager / 1975
ABBA kräver 60 procent av intäkterna och en garantisumma på 15.000
kronor för ett framträdande. Om 10 000 personer kommer för att titta
på dem, vilket mycket väl kan inträffa, betyder det ett gage på 120 000
kronor för gruppen.

¤ I sommar slår ABBA alla tidigare gagerekord i Sverige. För en föreställning kan gruppen kvittera ut 120 000 kronor. ABBA kräver 60 procent av intäkterna och en garanti på 15 000 kronor.
¤ På sin tvåveckorsturné kan ABBA spela in mellan 1,4 och 2,8 miljoner kronor.
¤  - Det är vettlöst att råka ut för såna här krav. ABBA försöker krama ut allt till sista droppen, säger Ove Hahn, artistchef på Gröna Lund.

ABBA:s krav på procent av entréavgifterna är unikt för svenska grupper, men förekommer ofta i t ex USA och England. Nu kräver alltså ABBA 60 procent och en garanti på 15 000 kronor. Man rekommenderar också parkerna att ta 20 kronor i entré. Ett normalt folkparkspris är 15 kronor.

Bokade på 14 platser
ABBA är bokade på 14 platser, väl spridda över landet, med premiär i Skellefteå på midsommardan. Sen besöker de bl a Malmö där det ledigt går in en publik på 10 000 personer. Ett räkneexempel: 10 000 personer á 20:- = 200 000 kronor.

Av dessa tar ABBA 120 000 kronor och parken behåller 80 000 kronor. Men av dessa ska parken även betala 8 400 kronor i förmedlingsavgift. För arrangörerna är alltså ABBA:s 60 procent i praktiken 67 procent. Kvar blir 71 600 till andra artister, orkestrar, avlöningar och andra fasta kostnader. Stikkan Andersson, ABBA:s manager, är det här gaget inte lite väl högt?

ABBA världsnamn
    - Det är ett bra gage, men om det blir regn kanske vi får bara 15 000 kronor på varje ställe och det täcker precis våra omkostnader.
Men 120 000 kronor för en föreställning?
    - Vi reser stora krav eftersom vi ser ABBA som ett världsnamn. ABBA kan inte räknas till "vanliga" svenska artister. Det är bara att det är ovanligt i Sverige att man jobbar på procent, säger Stikkan Andersson.
    - Om ABBA drar en massa folk så tycker vi att vi också ska tjäna en slant på det. I USA är det inte ovanligt med 70 procent bland de största namnen. Där har vi blivit erbjudna 60 procent och då tar vi det hemma också, berättar Stikkan.
    - Förra året var det en massa bråk för att vi inte reste i Sverige. Nu ville ABBA mot min inrådan, resa i parkerna, då blir det snack om gaget i stället. Hur vi än gör så har vi häcken bak, tycker Stikkan Andersson.
Stikkan tycker att 20 kronor är en lagom entréavgift för att få se och höra ABBA.
    - Finns det något hottare för en folkpark än ABBA? frågar han.

Fick ge vika
Men på Gröna Lund fick ABBA ge vika efter hårda förhandlingar. Där kommer det att kosta 10 kronor att få se ABBA.
    - Ta 20 kronor i entré skulle vi aldrig gå med på. I alldeles exeptionella fall har vi tagit 15 kronor föt t ex Jimi Hendrix och Nazareth. När vi har hela Taubepaketet med Evert, Sven-Bertil och Ulf Björlin och kammarmusikerna tar vi 10 kronor, säger artistchefen Ove Hahn.
    - Sverige har hekl enkelt inte råd med det här. Vi är ett litet land med litet publikunderlag. I och för sig är det inget fel på procentjobb, men det beror förstås på vilken procent man begär. ABBA:s grej måste få bli en engångsföreteelse, menar Ove Hahn.

Riktigt förhållande
Thomas Johansson sköter ABBA:s bokningar och planerar turnéerna.
    - Procentbasis är ett riktigt förhållande. Både artister och parker har möjlighet att tjäna pengar. Vi får börja se på artister i Sverige på samma sätt som man gör internationellt, anser Thomas Johansson.

Han tycker även att det är viktigt att en grupp tjänar pengar medan det går, för ingen vet hur länge gruppen kommer att hålla.
    - Och sen är det inte bara de fyra i ABBA som ska dela på pengarna. Tillsammans med Anni-Frid, Björn, Benny och Agnetha reser 18 andra personer och utrustningen fraktas i en stor långtradare. Bland dessa 18 finns en ekonomikille, vilket kan behövas. Att räkna igenom 120 000 kronor i tiokronorssedlar tar väl en stund?

--------------------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ Den 16 februari 1975


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0