Nu väntar Europa på ABBABjörn Ulvaeus, Agneta Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Anders-
son fick övervägande beröm för sin säljande show vid premiären i
Oslo. I dag kör de sin andra föreställning i Göteborg. I morgon startar
de sin tvåveckorsturné i Europa.


I Göteborg väntade 10.000 fans på ABBA:s Sverige-premiär. Och i luften ovanför kretsade ABBA och väntade på att Gud eller Stikkan Anderson eller någon skulle fixa så de kunde komma ned. Och under tiden hade ABBA-bussen kört i diket.

Den andra dagen med ABBA var inte helt utan dramatik. Det var snöstorm och landningsförbud på Torslanda. Där skulle ABBA vara ungefär halv två.
   - This is your captain speaking...
Det han sen sa betydde att klockan blev halv två, hon blev halv tre, hon blev tre och vi var fortfarande kvar i luften.

Vi skulle ner i Jönköping, sades det, och de journalister som inte var flygrädda, vässade pennorna. Stikkan Anderson drack champagne och pratade om hur belåten han var över alla fina recensioner efter gårdagens premiär i Oslo. ABBA gick omkring i vita overaller med A:n resp B:n och såg lugna ut.

BRA OCH TÖNTIGA
De hade gjort succé stod det i de flesta tidningar och det verkade de inte helt opåverkade av.
   - Såg du vad Ekstrabladet skrev, sa Benny till Stikkan och strålade med hela ansiktet. Hela förmiddagen hade de legat och läst om hur bra de var, även om de hade varit lite töntiga på sina ställen. Om de nu landade eller inte verkade inte besvära dem så värst. Sekreterare och manager och grammofonbolagsrepresentanter läste tidningar och körde sin specialjargong, specialgarv och såg ut som de sett ut tidigare i sina T-shirts med reklamtext på. Men i cockpiten arbetades det.

TACKADE PILOTEN
Om kaptenen nu var ABBA-fan eller om han kände sitt ansvar inför den svenska ABBA-publiken eller om det bara var det att han var rädd för att bli lynchad ifall han satte ner oss med ABBA i Jönköping. Men han satte till alla klutar och var nere på Torslanda tjugo i fyra, om det nu var inom eller utom SAS säkerhetsbestämmelser.

Andra plan, som det bara var vanligt folk i, dirigerades till Köpenhamn eller Jönköping. Efteråt gick Stikkan Anderson och de fyra i ABBA in till piloterna och tackade för att vi slapp Jönköping. Dvs tackade kaptenen för hans skicklighet. Så forslades popgruppen snabbt iväg till hotellet.

BUSSEN I DIKET
Men orkestern stod kvar på Torslanda och väntade på ABBA-bussen. Den låg i ett dike. Så småningom kom den upp ur diket, hämtade musikerna, som kom till hotellet och fick rassla iväg till Scandinavium illa kvickt. Halv åtta var det stor ABBA-show med 10.000 människor. Det är anmärkningsvärt städad publik ABBA har. I Oslo t. ex. reste sig alla när kronprins Harald kom in. Alla 5.300. Och fansen som ville se ABBA efteråt hade nästan alla toppluvor. De tindrade med ögonrn och nästan ingen skrek.

GULLIGA
Och de som väntar på ABBA när de ska komma ut till sina bilar ser bara snälla och beskedliga ut. Stormar inte, svimmar inte, som på popgalorna för tio år sedan. De stoppar bara ner sina autografblock som de tagit med förgäves när ABBA-bilen far. Vakterna, som ryter och domderar i vanlig ordning och spärrar av hit och dit, blir mest komiska figurer. Protesten har ersatts av något slags gullighetsideal.


Benny Andersson - får mest beröm efter ABBA:s succéshow.

-----------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Januari 1977.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0