COOL CANDYS med Go´bitarna - del 9


COOL CANDYS första Svensktoppslåt blev Jules Sylwains "Som Varje
Liten Pärla". Den kom in på listan den 15 december 1968, för övrigt
samma år som bandets nye sångare, Sven-Eric Carlsson från Halm-
stad började. Arne Nathansohn som haft vänligheten att skicka mig
den här bilden säger; "Vi hade ju violinpålägg på låten, därav stråkarna
i händerna på oss". Bilden togs gissningsvis i Gunnar Wahlgrens musik-
affär "Musik-Eylis" i Lidköping.


COOL CANDYS andra LP "Go´bitar " påbörjades 1971. Som vanligt fanns det berömda saxsoundet med. Av de tolv låttitlarna på skivan, var bandets trumslagare Einar Svensson inblandad i sju av dem. Svensson hade inför inspelningen snickrat ihop den alldeles egna låten "Mera Huckle Buck", en slags fortsättning på "Dansa Huckle Buck", som fanns på Go´bitar 1. I låten "Varje Gång Jag Ser Dig" hade Einar Svensson god hjälp av Per-Anders Boquist. Sångaren Sven-Eric Carlsson drog sitt strå till stacken genom att sätta svensk text till "Right or wrong" som på svenska blir"Gör Jag Rätt Eller Fel". Inför den kommande skivinspelningen trissades förväntningarna upp. LP:n var som jag tidigare nämnt förhandsbeställd i 6.000 exemplar. 14 dagar efter skivsläppet hade Cool Candys Go´bitar 2 sålt i 10.000 exemplar. I och med den nya succén rusade bandet från Skaraborg upp på topplistorna. Och i och med den nya skivsuccén blev man än mer efterfrågade ute bland arrangörer och danspublik.


Lidköpings stoltheter, COOL CANDYS, fotograferade vid ett gammalt
förråd mitt emot Gunnar Wahlgrens musikaffär "Musik-Eylis" i centrala
Lidköping. Den 19 december 1971 seglade låten "Göta Kanal" eller som
dess tyska original; "Einmal verliebt immer verliebt" in på den efter-
traktade Svensktopplistan. Göta Kanal stannade kvar i 3 veckor, som
bäst på en 8:e plats. Trots ynka tre veckor, blev låten till ännu en slags
signatur för orkestern.


COOL CANDYS Direkt in på Kvällstoppen.
Cool Candys Go´bitar har passerat 25.000 sålda ex. och mycket talar
för att skivan ska säljas upp emot 100.000 ex. I hela 18 veckor låg den
på Kvällstoppen.


Det är något av en sensation som Cool Candys ställt till med i den svenska skivbranschen. Gruppens nya LP-skiva "Cool Candys Go´bitar 2" har sålt så bra att den nu gått direkt in på Kvällstoppen, hitlistan över Sveriges mest sålda skivor. Skivan har på mindre än 14 dagar nått en upplaga av 10.000 exemplar! Detta anses som helt sensationellt i skivbranschen.

I februari i år fick den glada lidköpingsorkestern mottaga varsin guldskiva för sin LP-skiva "Cool Candys Go´bitar". Då hade skivan passerat 25.000 sålda exemplar. Nu har denna LP sålt så mycket att den börjar närma sig 50.000 ex. vilket innebär dubbelt guld! I hela 18 veckor låg denna skiva på Kvällstoppen, vilket är rekord för en svensk LP-skiva.
   - Det kanske är dags för en ny guldskiva, frågar vi kapellmästaren Einar Svensson.
   - Det kan jag väl aldrig tänka mig, det brukar ju aldrig gå att göra om samma bedrift två gånger. Men det är jättekul att folk tycker om våra plattor och de här försäljningssiffrorna är ju rent otroliga.

Vi håller tummarna för en ny guldskiva för Cool Candys. Ty trots alla framgångar så är de fortfarande amatörer. De har alla arbeten vid sidan om musiken och spelar bara på sin fritid. En över hela Sverige eftersökt orkester som är fullbokade med spelningar flera år i förväg.
-----------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 13 november 1971.



Cool Candys Go´bitar 2 blev en lika stor hejdundrande framgång som
föregångaren. Med låten Göta Kanal (som sångaren Sven-Eric Carlsson
inte tyckte om) hamnade man på Svensktoppen den 19 december 1971.
Men mörka moln skulle snart dyka upp på framgångshimmeln.

Trummisen, producenten och låtskrivaren Einar Svenssons dröm hade uppfyllts. Han hade eget skivbolag - Anette - där han också producerade andra band. Men så småningom började hälsan svikta. Vid min intervju med Arne Nathansohn svarar han så här när jag ber honom berätta om spelningen i Blomstermåla nyårsaftonen 1971:
   - Jo, det stämmer, Roger. Einar blev akut sjuk inför en spelning nyårsaftonen 1971. Han blev väldigt dålig och fick åka i ambulans till lasarettet i Oskarshamn, innan vi började spelningen. Arrangören kände en kille som visst skulle vara trummis, och kallade in honom för att hjälpa till. Tyvärr visade det sig att denne "trumägare" inte hade någon större rutin inte heller något taktsinne. Så efter pausen tog Håkan Ljungkvist och Sven-Eric Carlsson över och turades om att sköta jobbet resten av kvällen.

Nästa dag hade vi jobb i Skåne, och vi fick klara oss utan Einar, som inte fick lämna lasarettet, förstås. Men Einar kom igen och försökte att kämpa vidare, och vi märkte att det inte gick bra alls, tills han själv en dag sa ifrån att vi måste skaffa en ersätter. Hur många spelningar han kämpade kommer jag inte ihåg, men så småningom blev det Arne Hallin som tog över. Einar blev så småningom inlagd på lasarettet i Lidköping och jag besökte honom flera gånger, men förstod att han aldrig skulle komma tillbaka. Hans fru, Lillan Ellgren-Svensson, berättade också att det inget fanns att göra, han hade en tumör stor som en mandarin som inte gick att operera bort.

Sista gången jag såg honom var en lördag, vi skulle spela i Lidköpingsparken. Han var inte kontaktbar och jag hade "bilden" av honom framför mig hela den kvällen, vilket jag berättade för de andra i gänget. På måndagen ringde Gunnar Wahlgren, och talade om att det var slut. På begravningen var det fullsatt, många musikanter och kända ansikten i stan, och närmaste grannstäder. Ja, det var en dyster tid då. Det fanns även en del kvällstidningsreferat om dödsfallet.


EINAR SVENSSON avled den 16 oktober 1972 på lasa-
rettet i hemstaden Lidköping. Han blev 47 år gammal,
han efterlämnade hustrun Lillan-Ellgren-Svensson,
samt sonen Mikael.
------------------------------------------------------
Forts. följer...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0