Cool Candys med Go´Bitarna - del 8

LP:n "Cool Candys Go´Bitar" blev en slags sensation i dansbands-Sverige. En succé som i mångt och mycket kan tillskrivas gruppens trummis och producent Einar Svensson. Cool Candys hamnade så småningom på Svensktoppen med låten "Vår enda sommar", man kom in på listan den 4 oktober 1970, och stannade kvar där på en första plats i hela 13 veckor.  Dessförinnan hade en annan av bandets låtar gjort ett kortare besök; "Leka med elden" som gjorde sin debut den 20 september samma år, men stannade där i endast i tre veckor, som bäst på en 6:e plats. Einar Svenssons bolag "Anette", som grundades i slutet av 1960-talet, hade i och med framgången fått stark vind i seglen. Som jag tidigare nämnt så fann många av den tidens kända orkestrar sin väg till Einar Svenssons grammofonbolag. En av Einars nära bekanta, en viss Bert Karlsson från Skara, som under lång period följt sin kollegas framgångsrika arbete, drog fördel av Einars idéer så småningom.

Lasse Gurell, mångårig producent för Svensktoppen berättade en gång följande:

"Det första så kallade dansbandet jag minns var Cool Candys på trummisen Einar Svenssons bolag "Anette Records". Cool Candys hade startat redan 1950 och låg på Tio i Topp 1962 med Thore Skogmans "Jämtgubben". När Bert Karlsson i mitten av 60-talet fick för sig att satsa på musik hade han kontakt med Einar, och Bert ville också ha ett bolag med flicknamn. Så det fick bli "Mariann". Giggis hette Berts första band. Ingen succé. Men en av Giggis bakgrunder, där Kjell Öhmans orkester svarade för det mesta av spelandet, övertogs av Einar, och Cool Candys använde den för sången "Vår enda sommar" 1970. 100.000 exemplar sålda och dansbandsvågen hade startat. Bert Karlsson är inte mannen som ger sig så lätt, så efter Giggis följde Jigs med "Hallå du gamle indian", och sedan Schytts med "Aj, aj, aj", och hjulet började snurra. Året var 1973".


Svensktoppsproducenten Lasse Gurell i yngre dagar i Sveriges Radios
enorma skivarkiv.


Lasse Gurell med "Mr. Svensktopp" Ulf Elfving som var programledare
för det populära radioprogrammet ,ellan 1966-73. Lasse Gurell har
berättat om sina minnen i boken "Svensktoppen i våra hjärtan". I hans
berättelse finns även Cool Candys med på ett hörn.


COOL CANDYS KOMMER IGEN.

Lidköpingsorkestern Cool Candys intog denna vecka guldplatsen på Svensktoppen, med sin inspelning av melodin "Vår enda sommar". De lyckades med bedriften att peta ner den populäre pastorn Artur Eriksson från förstaplatsen. "Vår enda sommar", som är skriven av orkesterns trummis Einar Svensson och som sjungs av orkesterns sångare Sven-Eric Carlsson, avancerade från sjätte plats till första plats på bara fem veckor. Man har även tänt på melodin utomlands, och inom kort kommer inspelningar att göras i såväl Norge, Danmark, Finland och Tyskland, vilket visar att melodin blivit en verklig publiklåt.

Den LP ur vilken melodin "Vår enda sommar" är hämtad och som fått titeln "Cool Candys Go´bitar", har blivit uppmärksammad i pressen. Den är av Sveriges Radio vald till "Veckans LP" och presenterades i radion senaste torsdag.

CC:s två olika sound
Trots alla framgångar på Svensktoppen med sina sånglåtar, så är Cool Candys sedan många år välbekanta för sina instrumentala inspelningar. "Soundet från Lidköping", med de två saxofonerna i topp, har nått berömmelse inte bara här i Sverige utan även utomlands. Låtar som "Jämtgubben", "Muckartwist", "Silvermåne över bergen" är instrumentalinspelningar som blivit "bestsellers" inom skivbranschen. Man har inte glömt sitt speciella sound i och med Svensktoppen. Samtidigt med LP:n "Go´bitarna" har gruppen släppt ut en ny instrumental LP som fått namnet "Cool Candys Sound 1". Den upptar en hel rad helsköna låtar.

En platta med ärtiga låtar och där varje spår utstrålar det speciella Cool Candys-soundet. Plattan har dock inte på grund av reglerna någon chans att nå Svensktoppen, där instrumentalskivor är bojkottade. Men nu kan alltså Cool Candys visa upp två olika sound, ett s.k. Svensktoppssound samt sitt speciella saxsound.

Cool Candys består av: Sven-Eric Carlsson, sång, elbas, Håkan Ljungkvist, sax, flöjt, gitarr, Gunnar Wahlgren, sax, orgel, piano, Karl-Arne Andersson, piano, orgel, Arne Nathansohn, gitarr, Einar Svensson, trummor.
.........................................................................
PITEÅ-TIDNINGEN ¤
Den 7 november 1970.Lasse Gurell minns hur en ung Bert Karlsson försökte sig på en lan-
sering av bandet Giggis från Mariestad. Det blev ingen succé. Giggis
spelade liksom Cool Candys in låten "Vår enda sommar". Musikbak-
grunden gjordes av Kjell Öhmans orkester, som med Giggis blev en
flopp. I Cool Candys tappning blev det en formidabel Svensktoppssuccé.
I Giggis har många musiker passerat revy, bl. a. trumpetaren Jan-Erik
Knudsen samt keyboardisten Jan Frealdsson tidigare Johansson som
båda var medlemmar i Curt Haagers mellan 1968-2006, resp. 1969-2006.
Även sångaren och keyboardisten Ulf Forsmark har en gång ingått som
medlem, Forsmark har också spelat med välkända Säwes.
Giggis gjorde fyra singlar inspelade på Einar Svenssons "Anette". Två
stycken 1969 samt två stycken 1971.


Efter framgångarna med debutplattan, smiddes genast allvarliga planer på en uppföljare. Idén till namnet Go´bitar var helt och hållet Einar Svenssons. Men inför nästkommande inspelningar kliade han sitt huvud och funderade över det namn som skivan skulle döpas till. Noters kan också att Einar Svensson ägde ingen musikalisk utbildning.
Arne Nathansohn berättar för mig att Einar satt nere i källaren till sitt hus och spelade på sina trummor, han gav sig sjutton på att lyckas. Drömmen blev ju också sann.INGMAR NORDSTRÖMS spelade in sin LP "I Parken med Ingmar Nord-
ströms" på Einar Svenssons "Anette" den 14-15 september 1970. Einar
fungerade som producent.


JAN ÖJLERS mest kända låt, "Natten har tusen ögon" gjordes
även den på "Anette" året 1968.


När inspelningen skulle börja 1971 med LP:n "Cool Candys Go´bitar 2" kom Einar med ett låtförslag. Låten var i sitt original tyskt, skriven av paret R. Siegel & R. Jung. Men i händerna på Gunnar Sandevärn pianist och organist i Ingmar Nordströms orkester fick den titeln "Göta Kanal". Enligt Arne Nathansohn ville inte Sven-Eric Carlsson sångare i Cool Candys sjunga in den. Men Einar som hade näsa för vad folk ville ha, han sa att låten var ett absolut måste. Den hade "Hit-varning". Mycket riktigt! Den 19 december 1971 gjorde Göta Knal sin entré på Svensktoppslistan. Visserligen blev den där bara tre veckor, men låten blev en annan av bandets många klassiker. Ja, den spelas ju än i denna dag i olika sammanhang, en låt som fortsatt att leva vidare, alltså.

Förre basisten i Cools, Göte Johansson, berättade denna lilla humoristiska episod som inträffade när han mötte Gunnar Wahlgren. Gunnar som hade glimten i ögat konstaterade följande: "Tänk om du slutat tidigare Göte, då hade vi fått ännu fler guldskivor..." Göte Johansson tillägger, tonen var alltid hård men hjärtlig!

Cool Candys hade nu blivit så kända att man fick finna sig i att bli kallade IDOLER. Tidningarna skrev spaltmeter på spaltmeter om de sex musikanterna från Skaraborg, och i tidningen Starlet från april 1971 kunde det se ut så här:


På Starlets baksida fanns detta idolporträtt av Skaraborgsmusikanterna.
Samma bild fanns även på LP:n "Sound 1" från 1970. Jag frågade Arne
vid nåt tillfälle vart bilden togs, han trodde det var under nån turné.
(Ev. togs den på Öland sommaren 1970, Rogers anm.)COOL CANDYS 1971. Fr. v. Arne Nathansohn, Einar Svensson,
Gunnar Wahlgren, Karl-Arne Andersson, Håkan Ljungkvist och
Sven-Eric Carlsson.

¤ Dom har ett absolut eget sound.
¤ Dom är Sveriges äldsta svensktopps-band.
¤ Dom har skaffat sig inte mindre än fyra signaturmelodier under årens lopp. Nog har du väl hört "Jämtgubben", "Muckartwist", "Silvermåne över bergen" eller "Vår enda sommar"?

Okej, då vet du att det här ska handla om Cool Candys - "Sax-soundet från Lidköping"!

Man skulle med lätthet kunna skriva en hel bok om Cool Candys. Einar Svensson, trummis och kapellmästare, bildade bandet redan 1950! Det var mitt i den s.k. cool- och bop-epoken. Därav namnet Cool Candys - kalla karameller.

Lidköpings-grabbarna har alltså kuskat runt i Sverige i tjugoett år! Det finns väl inte en folkparksscen som grabbarna inte stått på. Nåja, två grabbar har kommit till på sistone. Sångaren Sven-Eric Carlsson, tillika elbasist, hoppade med i gänget 1968.
   - Tidigare sjöng vi själva, säger Einar Svensson. Men det lät så illa att vi aldrig fick göra någon platta för Svensktoppen där man fordrar sång för att bli testad. Men när Sven-Eric lämnade Halmstad och började med oss löstes alla problem. Och sedan dess har vi legat på Svensktoppen många gånger.

Här är några exempel: "Kyss mig ömt", "Som varje liten pärla", (Jules Sylwain-melodi) och så stor-succén "Vår enda sommar" - en egen låt.
Det har blåst många olika musikvindar under åren. Men Cool Candys har på ett berömvärt sätt hängt med i utvecklingen. Och då har det ändå hänt en hel del på tjugoett år. Vad sägs om att överleva alla dessa stilar - dixie, swing, cool, bop, sydamerikanskt, boogie woogie, rock and roll, jitterbug, jenka, bostella, twist och svensktopps-pop!

Cool Candys har som sagt skaffat sig fyra låtar som blivit något av signaturmelodier för gruppen. Det började 1962 undet twist-epoken. Gnesta-Kalles "Jämtgubben" spelades in i instrumental version. Sålda exemplar: 50.000! Efter den följde en rad skivor i den stilen. En av dem är "Muckartwist"! Sedan dess har Cool Candys avlyssnats litet varstans i världen. Nästa stora hit för Cool Candys blev "Silvermåne över bergen". Den har också sålts i cirka 50.000 exemplar. Som instrumental-låt! 1968 ändrades reglerna på Svensktoppen. Det blev nödvändigt att sjunga på plattorna också. Men även den detaljen klarade bandet av. Första stora sång-succén kom dock inte förrän 1970 då "Vår enda sommar" klev högt upp på Svensktoppen. Den låten fanns med på en LP-skiva med Cool Candys, kallad "Go´bitar".

Det är den LP-skivan som nu sålts i 45.000 exemplar! För att belysa prestationens värde kan det upplysas att en singel-skiva som ligger etta på Svensktoppen knappast säljs i 10.000 exemplar!
Cool Candys spelar gärna låtar som får oss att minnas tillbaka på den gamla s.k. goda tiden. Det är förmodligen en av deras hemligheter bakom alla stora framgångar på sistone. Den nya LP-skivan, "Go´bitar 2", är förhandsbeställd i 6.000 exemplar!

Ja, det är många utropstecken när det handlar om dom här grabbarna. Men dom är också populära så det förslår. Ändå vill dom inte bli musiker på heltid.
   - Det är skönare med ett dagligt jobb vid sidan om musiken, säger Einar Svensson. Då har man en fast punkt i tillvaron. Klart det blir tröttsamt att lira 3-4 kvällar i veckan och sedan hoppa upp om morgnarna och jobba. Men det behövs avkoppling från musiken också.

Nu pysslar några ändå med musik på dagtid också. Sven-Eric Carlsson, sångaren, står till exempel i musikaffär. Gunnar Wahlgren, som spelar tenorsax och orgel, har egen musikaffär. Arne Nathansohn, gitarrist, är musiklärare liksom Håkan Ljungkvist, barytonsax. Einar Svensson är kapellmästare och trummis. Sköter alla bokningar, har egen inspelnings-studio i Göteborg där han producerar andra artister. Den ende som helt kopplar av musiken är Karl-Arne Andersson, piano, som står i bokhandel. Jämtgubbar, muckare, silvermånar, huckle-buck och ett eget festligt saxofonsound. Ja, Cool Candys har mycket på sitt samvete. Och får dom hålla på tjugo år till så har dom nog erövrat Amerika. Cool Candys tycks klara det mesta!
--------------------------------------------------------------------
Fortsättning följer...


Kommentarer
Postat av: Roland Carlsson

Tack för trevlig läsning. Hittade din blogg när jag sökte på mina gamla favoriter Cool Candys, Här har man verkligen fått reda på mycket och det verkar fortsätta. Det har dessutom i dagarna kommit en dubbel-cd som heter minnenas dans, 40 låtar, den ligger i spelaren, mycket godis.

2011-03-31 @ 22:04:38
Postat av: Roger

Hej Roland!

Javisst kommer det mera. Detta var den 8:e delen om COOL CANDYS. Fortsättning följer...

MVH Roger.

2011-04-01 @ 10:54:37
Postat av: Håkan Ahlvik

Hej Roger och Tack för dina berättelser om Cool Candys. De har varit mina favoriter sedan mitten av 70 talet, då jag köpte min första kassett (go'bitar 3). Sen dess har det suttit i...

Efter att ha läst om deras jäktiga liv, undrar jag bara. När hann dom öva? Kanske Arne N kan svara på det, som ju var med om det hela. En annan sak också. Var det Tillbjörn eller Karl-Arne som var organist på go'bitar 3?HåkanA från Finland

2011-04-08 @ 11:34:57
Postat av: Roger

På LP:n "Go´bitar 3" fanns Tillbjörn Persson med som organist. Även trummisen Einar Svensson hade ersatts av Arne Hallin, efter att Einar hastigt insjuknat nyåret 1971.

Mvh Roger.

2011-04-08 @ 11:59:22
Postat av: Roger

Jag skall be att få rätta mig angående svaret jag gav om vem som spelade klaviatur på Go´bitar 3. Har frågat Arne som berättar att det var Karl-Arne Andersson som var organist på plattan.

Mvh Roger.

2011-04-19 @ 18:34:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0