Ytterligare ett revynummer...

När PiteRevyns repetitioner var inne i sitt absoluta slutskede så ringde man till mig. Man hade önskemål om att jag skulle skriva ett nummer som handlade om det nya ridhuset i Piteå.
- Har ni möjlighet att hinna med att repetera in det då, frågade jag. Och hur lång tid har jag på mig?
Svaret blev att så värst mycket tid fanns inte att tillgå. Jag skulle skicka det redan nästkommande dag. Så jag satte mig ner samma kväll och skrev följande text som tog mig ca en timme. I sketchen skulle sju personer medverka. Längden på numret fick inte överstiga 6-7 minuter. Det andra önskemålet var att följande kända personer skulle vara med: Ernst Kirchsteiger (alla vet ju vem Ernst är), Karin Mannerstål (designer med den burriga frisyren), Willy Björkman (snickare - men även känd från Lets Dance), Lulu Carter (inredare i TV4), designerparet Simon & Thomas ( från TV3) och Marie-Louise Danielsson (Bakterieprofessor från TV4:ans Rent Hus). Tyvärr så kom detta nummer inte heller med.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

RIDHUSET - GRISBERGET I PITEÅ.
/ PiteRevyn: "Det spårar ur...!". Text: Roger Lindqvist.
___________________________

¤ Platsen
är Christinasalen i Piteå. Genom annonser i Piteå Tidningen har allmänheten inbjudits för att ta del av den paneldiskussion angående utsmyckning och design i det nybyggda Ridhuset på Grisberget. Lommunen har för detta ändamål tagit hjälp av några av landets mest skickligaste män och kvinnor på området.
Kvällens konferencier har ordet:

- Vi hälsar er hjärtligt välkomna till den här kvällens diskussion om vårt nya Ridhus och dess utformning. Framför er på scenen sitter idel kända ansikten. Fr. v. Ernst Kirchsteiger, presentation överflödig. Karin Mannerstål, designer med många vidlyftiga idéer, och lika vidlyftig frisyr, Willy Björkman, snickare, men även deltagare i "Let´s Dance", Lulu Carter, även hon designer, Simon & Thomas, figurerar i TV3 med jämna mellanrum, med heminredning som specialitét och Marie-Louise Danielsson, "Bakterieprofessor" känd från TV:s "Rent Hus". Samtliga deltagare skall i tur och ordning få ge sin personliga syn på Ridhusets utformande. Vi låter Ernst börja:

- Ja, hörrni! Kära goa vänner! Jag vill börja med att säga hur vacker er stad är. Och den här platsen, Grisberget, det vilar som ett slags poetiskt skimmer över själva namnet. Det är nästan så att man får lust att vandra barfota ut i den vita bomullslika snön. Ja, jag känner mig nästan lite lyrisk. Inredningen jaa, jag kan för mitt inre öga både se och känna hur de kära pållarna behöver varma äkta färger. Rött, det är så jag känner i mitt hjärta just för tillfället. Det skall vara rött - kärlekens färger för pållarna!

Karin Mannerstål, varsågod:

- Jaa, Guud! Jag säger som mys-Ernst, färgsprakande, som ett fyrverkeri på nyårsnatten. De inneboende måste känna att det här liksom är deras hem. Varför då inte en "cozy-corner" myshörna, med fluffiga kuddar i varje spilta där dom kan sitta och bara umgås på kvällarna. Tillsammans med kompisar och besökare. Ja, det är bara ett måste.

Nästa talare är Willy Björkman:

- En annan e ju snickare, liksom. Fast jag dansar gärna en rumba eller två vid tillfälle. De e ju kusarna som e de viktiga, liksom i det här sammanhanget. Å jag vill gärna se att det blir stort med en massa rymd, liksom. Då tror jag att kusarna mår ball. Tack för ordet!

Lulu Carter:

- När jag kom hit till Piteå hade jag en vision. Att det här ridhuset skall bli det häftigaste i hela världen. Och med den kunskap vi samtliga besitter, tror jag stenhårt på det. Inredning e ju det viktiga. Jag har idéer om ett eget kök - kanske Ikea - där de gulliga liven kan inta sin frukost. En bra start på dagen e ju bra för lilla magen. Så mitt tips är att lägga extra energi på själva köksdelen, naturligtvis med mycket färg som tidigare talare även varit inne på.

Simon:

- Well, jag och Thomas fick en påringning häromdagen från kommunalrådskan fru Stenberg. Hon hade ett önskemål, att låta de röda färgerna dominera (socialdemokrat som hon är). Hon ville att alla spiltor skulle ha just den färgen. Vad jag kan förstå är hon ofta ute och cyklar... förlåt rider.

Thomas:

- Färgen rött, har hitills varit det genomgående temat denna afton. Både jag och Simon älskar rött. Vårt sovrum har tapetserats i kärlekens varma färger, eller hur, Simon, darling? Så varför skulle inte hästarna här i Piteå också få somna in på nätterna med den röda färgen som kramar om dem?

Simon:

- Jag har en idé om att utrusta alla spiltorna med en storbilds TV. Ni vet väl hur det är, att efter en ansträngande dag kunna sjunka ner i soffan därhemma. För det är just precis vad de ska ha. Soffor, mattor, lampor (i romantiska färger), ja, hela faderullan. De inneboende hyresgästerna kanske vill titta på sina hästkompisar därute på landets travbanor, Harry Boy exempelvis.

"Bakterieprofessor" Marie-Louise Danielsson:

- Som Bakterieforskare och tillika professor i ämnet måste jag bestämt hävda, att allehanda krimskrams som panelmedlemmarna pratar sig varmt om, endast utgör en enorm tillväxt av diverse äckliga baciller som i värsta fall kan bli ett hälsohot för de rara hästarna. Jag har så sent som i dag tagit mig en runda på platsen med mitt förstoringsglas, och hittat en rad obestämda krumelurer. Jag har även skickat in proverna för analys. Så kära publik, kära åhörare, kära pitebor och beslutsfattare; jag har sett alltför många pälsänglar, mottfjärilar och skeppsråttor i min kamp mot ohyra under de åren jag verkat i allmänhetens tjänst. Så därför ber jag er att helt enkelt tänka om. Låt inte Ridhuset i Pite bli ett tillhåll för sådana här snuskigheter.

Ernst Kirchsteiger:

- Kära rara vänner! Nu skall vi inte bli sura på varandra. Jag tycker vi skall ta varandras händer och gemensamt sjunga "We shall overcome". Om publiken sedan tänder eventuella tändare därute, så skall ni se vilken fin stämmning det blir. Under tiden skall jag baka en kladdkaka som vi alla här i lokalen skall få avnjuta. Bakterieprofessorn kan väl under tiden gå iväg för att brygga en sisådär 600 koppar kaffe?

Willy Björkman:

- Jag sa inledningsvis att en annan valsat runt i TV-apparaterna iförd endast ett par minimala trikåer. För att visa er s.a.s. live, så har jag dagen till ära samma slags trikåer på mig. Jag vill be att få ta ett eller två danssteg ute på scenen. Jag skall ta mig en dans till Ulf-Peder Olrogs "Rumba i Balders Hage".

Och
lika lätt som en sommarfjäril dansar Willy ut på Christinasalens golvtiljor. Endast iförd ett par nummer för små trikåer. När dansen avslutats tar Willy åter till orda:

- Här kommer en hälsning till alla pitebor från TV4:ans Jan Scherman. Hösten 2019 har TV4 planer på att förlägga Let´s Dance till Ridhuset här i Piteå. Eftersom programmet skall få lite internationell prägel, kommer man att använda sig av namnet: "Let´s Dance from The Pig Mountain", hänsyftande Grisberget. Nu tycker jag att vi avslutar den här kvällen med att ta oss en svängom. Ernst och Bakterieprofessorn, Simon dansar med Thomas, Lulu dansar med mig och Karin, hon får dansa med sig själv.

Kvällen fortsätter i dansens tecken, med alla deltagare vilt shakande. T.o.m. Bakterieprofessorn gör små piruetter på golvet med sitt förstoringsglas. Det hela avslutas inte förrän på småtimmarna med Ernst´s hemmagjorda kladdkaka. Hur utsmyckningen blir, ja, det återstår att se. Men med sådana proffs garanteras säkerligen innevånarna i Ridhuset vid foten av "The Pig Mountain" att gnägga sig till söms av glädje varje kväll.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Text: Roger Lindqvist.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0