Tidsdokument på Furunäsets sjukhus hittades för tidigt


Inte ett murbruksstänk en gång finns på det 43-åriga "dokument" som
Signar Lindholm träffade på i en metertjock tegelvägg i Furunäsets
sjukhus och här studerar med intresse.


En marsdag 1929 var Eugen Sterner med om att på ett stycke skrovligt papp nedskriva några rader. Tidsdokumentet undertecknades av några personer, rullades ihop och murades in i vad som då kallades D I-annexet vid dåvarande Piteå hospital och asyl. Sedan dess har mer än 40 vintrar snöat. Sterner har hunnit bli både målarmästare och pensionär och i den senare egenskapen ser man honom på dagliga promenader i centrala Piteå, rak som en fura i ryggen.

Hospitalet har blivit Furunäsets sjukhus, D I:s annex har döpts om till avdelning 35. Under i dessa dagar pågående ombyggnadsarbeten vid sjukhuset skulle byggnadsarbetaren Signar Lindholm ta upp ett dörrhål i den metertjocka tegelväggen. I en liten hålighet längst nere vid golvet hittade han plötsligt den "pergamentrulle" som målarna skrev och dåtida murarmästaren vid sjukhuset inte bara "vidimerade" utan också murade in. Rullen är helt oskadd, inte ett stänk av murbruk finns på den.

Texten på "dokumentet", skriven med blyerts, har i sin helhet följande lydelse:

   "Till efterkommandes kännedom. Härmed göres veterligt att en större reparation
    företagits å härvarande hospital anno 1929. Undertecknade målare utförde
    målningsarbetena under målar-mästaren Ernst Karlssons ledning. Piteå den 26
    mars 1929. Elis Sköld, Odal Wikström, Arvid Berglund, E. Engstrand, E. Sterner,
    A. Christoffersson.

   PS. Den som denna skrivelse påträffar torde meddela sig med undertecknade.
   Vidimeras: K L Johansson, murarmästare vid Hospitalet".

Piteå-Tidningen följde historieskrivarnas uppmaning och satte sig i förbindelse med en av de kvarlevande, Eugen Sterner, alltså. Han erinrar sig mycket väl episoden, även om den under mellantiden helt fallit i glömska.
   - Det var den stora byggfirman Bäckström och Strömgren som hade entreprenaden för sjukhusets om- och utbyggnad 1929 men alla målerijobb sorterade så vitt jag minns under sjukhusets målarverkstad, berättar han.

MINNESMÄRKEN
Sterner avslöjar att han har "minnesmärken" också på andra håll i den ursprungliga byggnadskroppen. En dörrkarm ska på sin icke synliga del ha en viss "inskription" och bakom ett handtag i vestibulen döljer sig eventuellt än i dag en papperslapp, på vilken Sterner och en av hans arbetskamrater skrivit ner några tänkvärda saker...

Signar Lindholm, som bragte den 43-åriga pappbiten i dagen, berättar att man i samband med ombyggnader ofta träffar på namnteckningar och data på bräder, takbjälkar eller så. Sågspånsfyllda golv brukar också dölja papperslappar med ibland tidstypiska anteckningar. Men det är första gången Lindholm hittade någonting i en tegelvägg.
------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 21 januari 1972.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0