Agnetha, Björn & Benny


Starlets idolporträtt av Agnetha, Björn & Benny.

¤ Han är mer känd som framgångsrik schlagerkompositör än sångare. Fast egentligen är han förstås en hejare på orgel. Och bäst kan han avlyssnas i "Wedding" - en av Hep Stars succé-låtar.
På senare tid har han ingått ett kompanjonskap med bästa polaren Björn Ulvaeus. Även känd från TV och Svensktoppen. Tillsammans har dom blivit Sveriges svar på Lennon-McCartney.

Du har förstås gissat att det här handlar om Benny Andersson. Och litet grand om vännerna Björn och Agnetha Fältskog-Ulvaeus.

Alla vet vi att Benny började sin bana i Hep Stars som organist. Värvad av Svenne Hedlund från Elverkets Spelmanslag, ett annat Stockholms-band. Benny började tidigt skriva låtar åt Hep Stars. "No response" var hans första attack mot topplistorna. Det skulle bli flera attacker. Sedan kom "It´s nice to be back" som inte slog alls. Däremot blev den en framgång på Svensktoppen hösten 1971 med Anni-Frid Lyngstad omdöpt till "Min egen stad". Anni-Frid är Bennys fästmö sedan två år tillbaka. Svensktopps-framgången firade Benny genom att flytta in i eget hus i Vallentuna. Grannarna hörs också på Svensktoppen ofta. Dom heter Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog. Men Bennys genombrott som låtskrivare blev i alla fall "Sunny Girl" - en melodisk och fin låt som visade att Hepparna inte bara kunde spela hårdsvängande rock-musik.

¤ Det skulle bli mera Benny-kompositioner på topp-listorna. "Wedding" skrev Benny tillsammans med Svenne Hedlund. Den låten har Benny förresten fått nöjet att framföra i en riktig kyrka. Det var när Svenne gifte sig med Lotta. Men tiderna ändrades. Den engelska pop-vågen dog ut. Svensktoppen tog överhand. Hep Stars sprack som så många andra pop-grupper i Sverige. Svenne och Benny höll ihop ett tag efter uppbrottet. Hep Stars fortsatte som rockband. Men låtskrivandet började ta mer och mer tid av Benny.

Och när det blev Eurovisionsdags knåpade Benny ihop en låt som dåvarande bäste vännen Lasse Berghagen satte text till. Janne Malmsjö blev tvåa med den. "Hej clown" minns du väl? Den höll på att snuva Tommy Körberg på segern med "Judy min vän". Sen kom Björn Ulvaeus in i bilden. Han hade gjort små inhopp då och då i Hep Stars när Janne Frisk var sjuk. Benny och Björn började jobba ihop. Fann att deras idéer och musikaliska impulser stämde överens. Samarbetet skulle få en pangstart. Stikkan Anderson, branschens dominerande herre, kopplades in och gjorde texter till deras musik. Första skapelsen blev en rejäl fullträff - "Ljuva sextital" som Brita Borg sjöng.

Sporrade av framgångarna skulle Benny och Björn rita ihop något till den stundande Eurovisions-tävlingen. TV skulle välja ut låtarna. Och eftersom ingen på TV har samma enkla musiksmak som svenska folket, så blev det dom svåra och musikaliskt avancerade låtarna som kom till final. Björn och Bennys bidrag var "Hej gamle man". Den kom helt bort på TV. Men som du vet blev den sedermera en stor succé ett halvår efter tävlingen.

Björn och Benny spottar ut låtar. För det mesta hjälper Stikkan Anderson till med texterna. Men ibland klarar dom av allt på egen hand. Som i "På bröllop" t. ex. En annan succé där Stikkan gjort texten var "Det kan ingen doktor hjälpa". Mestadels sjunger Benny och Björn sitt eget material. Men ibland händer det att någon annan artist nappar på deras låtar. Lill-Babs syns sällan på hit-listorna. Men på Svensktoppen kom hon sommaren 1971 med grabbarnas "Välkommen till världen".

Som sagt. Björn och Benny är flitiga låtskrivare. En annan låt som slog bra var "Tänk om jorden vore ung". Ja, vi kommer nog länge att få höra av deras musik. Den ligger i tiden och den nya generationen känner för Björn och Bennys budskap. Då och då sticker Björn och Benny ut på turné tillsammans med Björns fru Agnetha Fältskog. Ta en titt på den trion. Dom är trevliga att se och höra!
-----------------------------------------------------------------------
STARLET ¤ Maj 1972.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0