"Lindqvist-katta"

Ni som tyvärr inte bemästrar vår dialekt, pitemålet, eller bondskan, kan nog ändå tyda den rubrik som är satt till detta blogginlägg. "Lindqvist-katta" handlar helt enkelt om våran katt. Pitemålet är så pass svårförstått, att många som hör det kliar sig betänksamt i huvudet när rotvälskan kommer ut. I dess svåraste form, är det bara de infödda som förstår. Vissa saker inom det dialektala området, här i Piteå-Älvsby-området, har även jag svårt att förstå. Det gäller de gamla ord, som den äldre generationen använde sig av. Trots att pitemålet varit/är vårt "modersmål" så börjar det uppväxande släktet alltmer använda sig av rikssvenskan.

Våra katter talar en blandning av bondska och "katt-mål". Pelle t ex kan mjaua både på pitemål och rikssvenska. Ja, jag har t.o.m. hört honom mjaua på välklingande västgötska. Det var den gången han försökte sig på att imitera Bert Karlsson efter att ha sett honom i TV.


Pelle mjauar allrahelst på pitemål. Men har man tur kan han också
slänga iväg ett utdraget mjauande på bl a västgötska. Detta efter att
ha sett Bert Karlsson i TV:n alldeles för länge.


För det mesta så är det helt andra saker som Pelle ägnar sig åt.
T. ex. mus- och fågeljakt. Han har också försökt sig på älgjakt - men
det var ingen höjdare, har han berättat.

--------------------------------------------------------------------------
Foto: ROGER LINDQVIST.


Kommentarer
Postat av: Pelle

Skojigt med en Pellekatt till.

Jag jamar på mitt eget sätt, är ju född på ett båtvarv som ett kärleksbarn mellan en Stilig norsk skogskatt och min mamma.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0