Rivningshot över växthuset på Furunäsets sjukhus




¤ - Det är vansinnigt att riva en sådan här anläggning som fungerar
och i stället kosta på pengar till en ny anläggning, menar Olof Lidström.


    - Drygt 1 200 namnunderskrifter för ett bevarande av trädgården har vi redan fått in och med dessa i handen planerar vi att uppvakta landstingsrådet Erik Hammarsten.
Personalen vid Trädgårdsanläggningen på Furunäsets sjukhus kämpar för att behålla sin trädgård.
    - Vi är naturligtvis inte emot att det byggs en ny anläggning men det är slöseri med resurser när man redan har en anläggning som är bra, menar trädgårdsarbetare Olof Lidström.

Personalen vid trädgården är upprörda över landstingets beslut att lägga den nya vårdcentralen just där trädgårdsanläggningen finns i dag.
    - En dag såg vi några gubbar som var ute och satte upp pinnar utanför växthuset. När vi frågade vad de gjorde så fick vi reda på att trädgården skulle rivas. Vi blev naturligtvis förskräckta, berättar Olof Lidström.

¤ Aktiv kamp
Sedan dess för trädgårdsmästaren Christer Öhman och Olof Lidström en aktiv kamp för att rädda kvar "sin" anläggning. Bland annat har de sammanställt ett digert material om trädgården och en ekonomisk kalkyl för anläggningen. Materialet har skickats ut till ledamöterna i landstingets tekniska nämnd. I sin skrivelse till ledamöterna i nämnden har de även inbjudit att komma och titta på anläggningen.
    - Tyvärr har vi dock bara fått ett besked från landstingsrådet Karl-Gunnar Holmqvist om att beslutet redan är fattat, och att något besök inte är aktuellt.


¤ Det är framför allt det här växthuset på Furunäset som vållat "strid"
mellan personalen och landstingets ledningsgrupp.


¤ Medhåll
Trädgårdspersonalen anser att jobbet i trädgården är att betrakta som en form av vård. Och får medhåll av psykologgruppen vid Furunäset.
    - Trädgården har den unika möjligheten att kunna erbjuda patienterna direkt nyttoskapande arbete av vikt för såväl patienterna som anställdas trivsel och trevnad, skriver psykologen Hans Kaatari i ett uttalande för psykologgruppen.
    - I princip är vi inte emot att det byggs en ny anläggning, men vi tycker att det är slöseri när man ändå redan har en anläggning som fungerar, säger Lidström.

I sitt material har man också tagit fram siffror för trädgårdens lönsamhet.
    - Under 1979 gick trädgården med 120 000 kronor i vinst, berättar Lidström. Att bygga en ny anläggning kostar cirka en miljon. I trädgården finns inte bara blommor utan även i begränsad omfattning odlas även köksväxter. Från trädgården levereras produkterna till Piteå lasarett, Öjeby sjukhem, Furunäsets sjukhus och vissa andra landstingsinrättningar.

I sin skrivelse till tekniska nämnden har trädgårdspersonalen ställt ett antal frågor till "planerare och beslutsfattare".
    - Än har vi inte fått några konkreta svar, och kanske det är för sent men vi fortsätter att agera för trädgården, säger Olof Lidström.
    - Men jag undrar om det inte gått prestige i det här beslutet. Det andra alternativet, som räddar trädgården, kommer inte att förstöra mer än enstaka träd i parken. Dessutom behövs det inga ändringar i ritningarna, menar Lidström.

-------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 10 juli 1980.


FAKTARUTA-------------------------------------------------------------------------

Trots personalens agerande för att behålla sin trädgård och växthus, så togs
så småningom ett rivningsbeslut. Den tänkta vårdcentralen byggdes på sjuk-
husområdet fast på en helt annan plats. Där trädgårdsanläggningen en gång
fanns, finns idag endast en tom plats. /Roger.

---------------------------------------------------------------------------------------


¤ Den plats där trädgårdsanläggningen en gång fanns på sjukhus-
området. I dag 2011 - en tom plats.
-----------------------------------------------------------
Foto: ROGER LINDQVIST.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0