The King is Dead - ELVIS PRESLEYS DÖD / 1977

Den 16 augusti 1977 spreds nyheten om Elvis Presleys död som en löpeld världen över. Kunde det vara möjligt? Död? Jag minns exakt hur jag fick vetskap om det. En trött arbetsmorgon innan jag skulle åka till mitt jobb, slog nyheten ned som en stor överraskning vid frukostbordet. Bara någon dag därpå åkte jag in till en skivaffär i Piteå och köpte plattan Moody Blue, som skulle visa sig bli Elvis "The King" Presleys sista gåva till världen. Vad som slog mig när jag lyssnade, var hans svajiga röst, inte alls den där "riktige" Elvis som jag var van vid. Bara någon vecka tidigare fick LP:n dåliga recensioner i svensk press. Inte bara här i vårt land blev det tummen ned, även i helröda Sovjet blev det idel minus poäng. Detta föranledde Aftonbladets recensent Jan Andersson att utbrista: "Ryssarna har rätt - Elvis är slut".

Även om The King hade anlagt en hel del bilringar runt sin mage, så kunde ingen i hela världen ta ifrån honom det faktum att han gjort ett av de tyngre avtrycken i vår musikhistoria. De historier som sedan följde i bakvattnet efter Elvis död, fick oss att förstå att han var i mångt och mycket en självupptagen och excentrisk man. Den en gång så oskyldige Elvis Aron Presley, med sin starka gudstro lärde vi oss fatta var inget annat än en drogberoende lynnig person, som när som helst kunde brisera som en bomb. Vid ett tillfälle tog han sin revolver och satte en kula i sin TV-apparat. Den andra sidan, den snälla, var den där Elvis bosatt på Graceland, som skänkte dyrbara gåvor till vilt främmande människor. Mångfacetterad är också ett ord som kan sammanfatta hans speciella personlighet. 42 år gammal tog han alltså adjö av den värld han sedan 1956 lagt för sina fötter.

Den alltför tidiga bortgången kan kanske tillskrivas att han kort och gott var "ELVIS". Om idolen Elvis Presley haft efternamnet Svensson eller Karlsson, och bott i Piteå, jobbat på ASSI, kanske livslängden blivit betydligt längre. Att vara stor idol, ja, nästan på gränsen till en gudomlig person så ställs samtidigt vissa krav. Många i hans närmaste vänkrets har vittnat om hans manér som vi "vanliga döda" kanske aldrig begagnat oss av. Ordet legend kan ibland kännas både slitet och uttjatat. Men i Elvis fall är det en rätt benämning om en person som blev ett namn på allas läppar både under sin korta livstid, men även än i dag snart 35 år efter sin bortgång.

/ROGER LINDQVIST.


¤ Han dog av en hjärtattack. Var det följden av sjukdomen eller knark-
et? Elvis var son till en fattig farmare och blev alla tiders störste idol.
Miljonerna rullade runt honom. Han gjorde revolution i nöjesvärlden:
Han var den förste som öppet satsade på sex.


¤
Sista bilden. Elvis är död och en hel generation sörjer honom. I går
kväll svensk tid hittades han livlös i sitt hem i Memphis. Det var hjärtat
som inte orkade längre. Bilden är tagen från en av hans sista konserter
i Florida tidigare i år.


¤ Den unge Elvis - ännu oförstörd av: Sex drugs and Rock´n Roll...


¤ Elvis i sitt magnifika Graceland som han köpte 1957 för 100. 000
dollar. Gracelands historia härrör från 1939. Och mannen bakom
världens kanske mest kända byggnad hette Grace Toof, och var också
den som namngav huset. I dag är Graceland ett museum, öppet för
allmänheten, och som inbringar de anhöriga många sköna dollarklirr i
kassan.

------------------------------------------------------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0