"Egil gav mej en blöt puss på munnen"

Det här är en historia som jag säkert berättat om förut, men jag kan väl få ta den igen?
Året är 1982, jag har nyss börjat med Kjell-Bertils som trumslagare. I bandet fanns ju även Allan Lundström på tenorsax. Att han var en supermusiker visste ju de allra flesta, även jag. Man kan väl säga att spela med Allan det var en upplevelse, för mig som trummis. Det märktes hur professionell han var, ända ut i fingerspetsarna. Samtidigt som han var en höjdare på sin sax, var han en rätt så bohemiskt lagd snubbe. Han var beläst och kunnig, och hade ju även ett sk "konstnärstemperament". Inte så att han var arg, men den personlighet han var utrustad med var lite utöver det vanliga.

En gång kom trummisen Egil Johansen (1934-1998) på Framnäs för att hålla en "drum-clinic". Med andra ord en slags undervisning för slagverkseleverna därute. Egil skulle i samma veva göra ett radioprogram med några jazzmusiker däribland Allan Lundström. Det var Egils egen önskan att ha Allan med i det för tillfället ihoplockade bandet. Nästa helg när vi som vanlig satte oss i orkesterbussen berättade Allan följande:
    - Joo, ja var ute på Framnäs å lirade med Egil häromkvällen. Å kan ni tänka er, när jag kom in i rummet, så kom Egil och gav mej en stor jäkla blöt puss mitt på munnen.

Man måste nästan ha hört Allan live för att ta del av det komiska i historien. Hans min när han berättade är svårt att ge rättvisa åt i en liten berättelse. Men jag kommer nog att minnas det där länge just den där stunden när han satt i bussen med kepsen nerdragen och lät oss ta del av den där "blöta pussen".

En annan gång fick Allan erbjudande av Sveriges Radio att göra ett eget program med jazzlåtar. Han fick fria händer att handplocka sin musiker. Vad jag kommer ihåg så valde han basisten Sture Nordin (1933-2000) och trummisen Petur "Island" Östlund. Vilka de andra var kommer jag inte ihåg.


Egil Johansen gav Allan en blöt puss
när de träffades.


Sture Nordin var en av de musiker som Allan valde i sitt program.


Petur "Island" Östlund var Allans val av trummis.

-----------------------------------------------------------------------------
Bilder: www.tradebit.com / www.hatena.ne. / www.jazzbilder.se /


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0